فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 4 (زمستان 1389)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بررسی تطبیقی آیات مربوط به علقه با علم جنین شناسی
    سوسن آل رسول، مریم طاهری زاده صفحات 9-22
    قرآن کریم مراحل مختلفی را در مورد خلقت انسان بیان می کند. مقاله حاضر، گوشه ای از یک تحقیق گسترده درباره همه این مراحل است که به شرح مرحله خلق می پردازد. این مرحله دومین مرحله رشد جنین و تکوین اعضای آن است که شامل علقه، مضغه، عظام و لحم می شود.هر کدام از این اصطلاحات شکل مقطعی جنین را دقیقا توصیف می کند که از هفته سوم آغاز می شود و در هفته هشتم بارداری به پایان می رسد. اهمیت خلقت انسان از علق تا آن حد است که در قرآن سوره ای به این نام آمده است. در این مقاله با استناد به مباحث لغوی و تفسیری و سپس تطبیق با یافته های جنین شناسی گوشه ای از اعجاز قرآن نمایانده می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، علقه، مضغه، عظام، لحم، جنین، خلقت انسان، تکوین
  • طریق کمال از نظر گاه نجم الدین رازی
    زرین تاج پرهیزکار، تورج عقدایی صفحات 23-36
    وجه بارز اندیشه صوفیان، اعتقاد به تکامل است؛ هرچند زمینه این نظریه در دستگاه های مختلف فلسفی و عرفانی وجود دارد، لیکن نوع تبیین آن فرق می کند. در قلمرو اسلام با پیدایش اخوان الصفا که مشربشان آمیزه ای از اندیشه های ارسطویی و نوافلاطونی بود، گامی تازه در فرضیه تکامل برداشته شد. صوفیه که اساس تفکر خود را در خصوص آفرینش بر تعالیم اسلام استوار کرده است، چنین فرضیه هایی را با عقاید اسلامی به گونه ای که متهم به کفر نشود، در هم آمیخت. نمونه بارز این اندیشه ها را در سخنان مولوی می بینیم: از جمادی مردم و نامه شدم و ز نما مردم ز حیوان سر زدم نجم رازی نیز نفس انسانی را بالقوه مستعد آیندگی می داند و راه رسیدن به آن را به جز ابزار اصلی(شور و شوق و عشق) که تنها با سلوک در جاده شریعت و طریقت و حقیقت دست می دهد، می داند.
    کلیدواژگان: صوفیان، نفس، تعالیم اسلامی، مستعد آیندگی، تکامل، اخوان الصفا، سلوک، فرضیه
  • رحمت الهی و رزق بندگان در هستی شناسی قرآن
    منیر اسادات پور طولمی صفحات 37-56
    سعه رحمت و افاضه نعمت از مقتضیات مقام الوهیت و ار لوارم صفت ربوبیت است. آموزه های مسلم قرآن کریم دو قسم رحمت عام و خاص را برای خداوند بیان می کند. . رحمت خاص یا رحمت رحیمیه به مومنینی اختصاص دارئ که قابلیت های خاص را از خود نشان داده اند و خداوند آن را بر خویش واجب کرده است. اما رحمت عام یا رحمت رحمانیه خداوند بدون انقطاع ،استثنا و بدون لحاظ هر گونه قابلیت، بلکه با عنایت و امتنان ، تمام مخلوفات را شامل می شود . اما بهره مخلوقات از آن یکسان نیست. قرآن به موجب وجوب رحمت خاص خداوند و شمول رحمت عام او ، رزق مخلوقات و نیز قبض و بسط آن را نیز بر عهده خدواند می داند و در عین حال نقش تلاش و تدبیر انسان ها در ضمن قانون عمومی ابتلا و امتحان در مسیر کمالشان تاکید دارد . اما در نهایت، بهره مندی هر کسی طبق طرحی است که خداوند به اقتضای حکمت بالغه اش و برای او در سرای امتحان مناسب دیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، رحمت عام، رحمت خاص، رزق، وجوب، شمول، مخلوقات، خداوند
  • تدبیر خام و حسادت ناروا
    شهریار حسن زاده، ربابه جهانبانی صفحات 57-75
    داستان یوسف و زلیخا از جذاب ترین قصه های قرآنی است که ذوق و اندیشه پویای شاعران و راویان را بر آن داشته که به طبع آزمایی در مورد این قصه بپردازند. خاوری نیز از آن گروه شاعرانی است که توانایی خود را در سرودن این قصه به کمال نشان داده است. از طرفی برای نشان دادن چهره واقعی این شخصیت الهی و فرزند صدیق یعیوب، باید قرآن را منبع اساسی بیان زندگی او قرار داد. در بررسی تطبیقی این کتاب با قرآن کریم و تفسیر المیزان روشن شد که شاعر با رعایت جنبه های دینی تاریخی، اخلاقی و غیره، از قرآن برای سرودن مثنوی خود استفاده کرده و حتی پند و اندرز حکیمانه خود را در قالب قصه برای خوانندگان عرضه کرده است. او با قدرت مبالغه آمیز خود به خوبی از عهده پردازش داستان بر امده و بخش های دیگری نیز به آن افزوده است و جذابیت قصه را چند برابر کرده است. این مقاله بر این است تا ضمن مقایسه موضوعی داستان با سه منبع قرآن، تفسیر المیزان و یوسف و زلیخای خاوری تحلیل ساده روان شناختی نیز از قصه ارائه کند.
    کلیدواژگان: یوسف و زلیخا، قرآن، تفسیر المیزان، خاوری، بررسی تطبیقی، مثنوی، اخلاق، تحلیل روان شناختی
  • بررسی فقهی- حقوقی جریمه دیرکرد
    مجید خزاعی صفحات 75-93
    جریمه دیرکرد بانک ها در حالی به صورت امری رایج در نظام بانکی کشور وجود دارد که بعضی از علما آن را مصداقی از ربا خواری دانسته اند یا نسبت به حذف آن تاکید کرده اند. بسیط و ساده فرض کردن موضوعات تحکام و ارائه حکم واحد در شرایط و اوضاع گوناگون و متفاوت، نوعی راحت طلبی است که نتیجه آن عدم انعطاف در مواجهه با شرایط متغیر و غلتیدن به وادی جزمیت و تحجر است. از این رو هدف، شناخت صحیح و کارشناسی دقیق موضوعاتی است که در صدد اعلام حکم برای آن موضوع می باشد.
    در این مقاله سعس بر این است که مسئله ربا، اقسام و احکام آن بررسی شود و حکم سودهای بانگی بیان شود. همچنین مسئله جریمه دیرکرد بانک ها و مشروعیت آن ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ربا، بانکداری، جریمه دیرکرد، قرض، فقه، مشروعیت، سود، احکام
  • بررسی الگوی خانواده سالم در سیره پیامبر اسلام(ص)
    جمال رضایی، علی اصغر نراقی صفحات 93-124
    نهاد خانواده از منظر اسلام، دارای جایگاه و قداست ویژه ای است که قابل مقایسه با هیچ نهاد دیگری نیست. در حدیثی از پیامبر خدا (ص) آمده است: «ما بنی بناء فی الإسلام احب إلی الله تعالی من التزویج» (شیخ صدوق، 1426ق، ج3:383). در اسلام هیچ بنیادی نزد خدا محبوب تر از ازدواج نیست. تشکیل خانواده، دارای حکمت ها و دلایل متنوع روانی، اخلاقی، اجتماعی و دینی است که رسیدن به آرامش و ایجاد مودت و رحمت بین اعضای خانواده و بالتبع در جامعه از جمله آنهاست. از هم گسیختگی نظام خانواده در غرب و رویگردهای فمینیستی اخیر در جامعه باعث تضعیف و از هم پاشیدگی نهاد خانواده شده است. برای رفع این مشکلات و ایجاد آرامش در خانواده و جامعه نیاز به داشتن الگوها و معیارهای صحیح و کاملی برای تشکیل خانواده، انتخاب همسر و تقویت زندگی خانوادگی داریم که مبنای عمل قرار گیرد. خداوند متعال الگوپذیری راهبردی از همه ابعاد زندگی پیامبر اعظم (ص) را برای تکامل مومنان ضروری می داند و به ان دعوت می نماید. «لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه»(احزاب:21)
    کلیدواژگان: سیره، الگو، خانواده، پیامبر اعظم (ص)، ازدواج، آرامش، تکامل، اسلام
  • بررسی استدلال ادبی علامه بلاغی در رد روایات تحریف
    زینب روستایی صفحات 125-146
    از جنبه های اعجاز قرآن که از دیرباز اذهان بسیاری را به خود مشغول کرده و در نتیجه آن کتاب های بسیاری تالیف شده است، اعجاز ادبی قرآن است. بعدی که با تکیه بر آن می توان بر تحریف ناپذیری قرآن تاکید کرد. چنانچه مفسر بزرگ، علامه بلاغی روایات تحریف را با استناد به همین بعد ادبی قرآن مردود دانسته است. این مقاله بر آن است تا استدلالات و دیدگاه های ادبی علامه بلاغی را در رد آنچه که به قرآن نسبت داده اند بررسی کند. در همین راستا پس از مقدمه، نظرات علامه بلاغی تحت عناوین استدلال به قواعد نحوی، صرفی، معنای لغوی و اسلوب بیانی در ذیل چهار روایت:«طلب وادی مال»، «رجم»، «خلع» و یک روایت از کتاب فصل الخطاب محدث نوری نقل و بررسی شده است و پس از این بدنه اصلی، نتیجه مقاله در شش محور بیتن شده است.
    کلیدواژگان: علامه بلاغی، روایت تحریف، اعجاز ادبی، قواعد نحوی، صرفی، لغوی، اسلوب بیانی، رجم
  • آسیب شناسی ریشه های فرهنگی حجاب در دانشگاه های شهرستان یزد
    محمدرضا شایق صفحات 145-172
    مقاله حاضر به بررسی ریشه های آسیب در پوشش زنان جامعه اسلامی و جستجوی راه های درمان این مشکل برآمده است. در این تحقیق پیش فرض هایی به عنوان آسیب(از طریق حدس) محور قرار گرفته است. نکته مهم این نوشته آن است که بر خلاف تصور ابتدایی مبنی برعلیت ضعف شدید دینی دربازه آسیب، در تحقیق معلوم شد که حد اقل 80% قشر آسیب دیده دارای اعتقادات دینی نسبتا خوبی هستند و عمده آسیب ها از نواحی زیر وارد آمده است:- ضعف تبلیغ صحیح احکام دین در جامعه به دلیل ناهماهنگی رسانه ای،
    - خلل، انحراف و اشکال در اعتقاد به معاد نه بی اعتقادی،
    - غرب باوری(و در حد معتنابهی غرب زدگی)،
    - تاثیر شبکه های ماهواره ای،
    - تاثیر منفی روانی و معنوی موسیقی لجام گسیخته،
    - تاثیر الگو های غلط و تاثیرپذیری از جو غالب.
    کلیدواژگان: حجاب، برهنگی، تهاجم فرهنگی، آسیب، پوشش، انحراف، غرب باوری، اعتقادات دینی
  • موسیقی و نظم آوایی قرآن کریم
    مهدی ممتحن، مهین حاجی زاده صفحات 173-190
    قرآن کریم، معجزه بزرگ حضرت ختمی مرتبت، گنجی بی پایان است که با ظهور اسلام بر ایشان نازل شد. با گذر زمان، سرچشمه های شگفت و تازه ای از این کتاب آسمانی کشف می شود. به نظر می رسد یکی از ابعاد اعجاز قرآن که تا کنون کمتر بدان پرداخته شده است، اعجاز نهفته در موسیقی و نظم آوایی قرآن است. تاثیراتی از پس صوت و کلام که از تلاوت آیات قرآن و موسیقی دلنشین حاصل از آنپدید می آید و نه از پس معانی و محتوای ارزشمند گنجانیده در آن؛ تاثیراتی از پس ساختار و نه محتوا. این موسیقی در تار و پود الفاظ و در ترکیب درون جمله ها نهفته است و فقط با احساس ناپیدا و با قدرت متعال ادراک می شود. مقاله حاضر در صدد است تا این جنبه از اعجاز قرآن کریم را بررسی کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، محتوا، اعجاز ساختاری، کلام، تلاوت آیات موسیقی، نظم آوایی، نظم آهنگ
  • برخی از آثار مسکرات از دیدگاه قرآن و سنت
    فاطمه سادات میر آقاسی صفحات 191-210
    اعتیاد به مواد مخدر(مسکرات) یکی از پیچیده ترین آسیب های اجتماعی است.
    آثار و پیامدهای نوشابه های الکلی را می توان در جنبه های مختلف اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی، افتصادی، بهداشتی، سیاسی و... بررسی کرد.
    دین اسلام در بسیاری از آیات قرآن پیروان خویش را از پیامدهای خوردن چیزهای حرام از جمله شراب، گوشت خوک و... مطلع می کند و به این نکنه نیز اشاره می کند که خوردن آنها تاثیر منفی بر روح و روان فرد دارد.
    نگارنده در این نوشتار سعی دارد با بهره گیری از آیات قرآن و روایات معصومین (ع) و سخن بزرگان، آثار سوء مصرف مسکرات را در برخی از حوزه ها بیان کند. به امید آنکه بتواند گامی موثر در جهت سلامت بشریت بردارد.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، مسکرات، انسان، اجتماع، اعتیاد، پیامدها، آسیب ها
  • مفهوم و مراتب ولایت در قرآن کریم
    شمسی واقف زاده صفحات 211-238
    ولایت، یکی از محورهای مهم بحث های قرآن است که به تمامی مراتب، مفاهیم و اقسام آن پرداخته شده است. گاهی ولایت، تصدی و سرپرستی را در شعاع محدود مطرح می کند و گاهی دایره ای وسیع و گسترده را شامل می شود مانند ولایت تکوینی خداوند بر هستی و یا ولایت تشریعی خداوند و پیامبر و امامان معصوم در قانون گذاری و فرمان روایی بر جامعه، در جایی مسلمانان را از پذیرفتن ولایت و سرپرستی غیر مسلمانان بر حذر می دارد و در جای دیگر از جدال و اختلاف منع می کند و ایمان را اساس دوستی و ولاء مومنان می داند. از یک سو ولاء زعامت و حق رهبری اجتماعی و سیاسی را حق ولی امر مسلمین می داند و از سوی دیگر ولایت پیامبر را اولب بر مومنین از خودشان می داند. در برخی از آیان سخن از ولایت جزیی و خاص است مانند ولایت بر میت و یا ولایت بر قصاص که اختصاص به بستگان نزدیک دارد و در برخی دیگر به ولایت کلی و گسترده که همان تدبیر سیاسی جامعه است می پردازد.
    کلیدواژگان: ولایت، خداوند، رسول الله، امام معصوم، اولی الامر، ولایت فقیه، تکوین، تشریع
|
  • COMPARATIVE STUDY OF THE QURANIC VERSES ON COAGULUl\1 A~D THE SCIENCE OF El\lBRYOLOGY
    Soosan Al Rasool, Maryam Taheri Zadeh Pages 9-22
    The holy Quran describes different stages for creation of human being. The present article is one part of a detailed and expanded research which focuses on the creation of human being. This is the second stage of the development of the embryo which includes coagulum, lump of the flesh and flesh. Each of these terms describes the exact condition of the embryo which starts in the third week and lasts until the eighth week ofthe pregnancy. The importance of the creation of the human being is so much that the holy Quran has a Sura called "Alaq (Coagulum)". The present article shows some part of the Quranic content in this regard while comparing them with related scientific findings.
    Keywords: Quran, coagulum. embryo. creation
  • MANNER OF PERFECTION FROl\l THE VIEWPOINT OF NAJM AL-DIN RAZI
    Zarin Taj Parhizgar, Tooraj Aghdaie Pages 23-36
    The evident aspect of the Sufi consideration is the belief in evolution; although there is a background for this beliefin other mystic systems, but the way it is explained by Sufis is different. Sufism has based its system on the Islamic learnings. It has mixed its theories with those of Islam in a way that they dont interfere. Certain samples of this could be observed in Mov lana' s work: I died as a mineral and became a plant. I died as plant and rose to animal.
    NajmRazi also believes humans could reach at truth only if they seek the way of re ligion.
    Keywords: Sufism, Islamic learnings, evolution. theory
  • division blessing and humans sustenance in quaram ontology
    Monir Al Sadat Pour Tolami Pages 37-56
  • IMPRUDENCE AND UNDUE ENVY
    Shahriar Hasan Zadeh, Robabeh Jahanbani Pages 57-75
    Story of Joseph and Zulcikha is one of the most interesting stories of Quran which has intrigued writers and poets to publish about this story. Khavari is among poets who have boasted their ability to versify this story. On the other hand in order to elaborate on the life and character ofJacob Quran has to be the basic source. In a comparison of Khavari 's book with Quran and Almizan it becomes obvious that the poet has referred to Quran and taken into consideration all the historical and ethical details to versify this story. The present article compares and studies the story of Joseph and Zuleikha in three different resources namely Quran, Almizan and Khavaris book.
    Keywords: Alrnizan, Quran Khavari, Joseph, Zuleikha. comparison
  • JURIDICAL AND LEGAL STUDY OF DELAY FINE
    Majid Khazaie Pages 75-93
    Delay fine is very popular in Iran's banking system while some religious authorities have mentioned it to be a case of unlawful profit and have emphasized on eradicating it. Simple and easy consideration of religious decrees and sticking into one way of dealing with this issue at different times and under different circumstances is some son of caducity which will result in lack of flexibility for facing different situations and will lead to petrification. The present article studies different types of unlawful profit while comparing and contrasting with the profits of the banking system.
    Keywords: Banking, unlawful profit, delay fine, legitimacy
  • STUDY OF THE WHOLESOME FAMILY ACCORDING TO THE TRADITIONS AND CUSTOMS OF THE PROPHET OF ISLAM (PBUH)
    Jamal Rezaie, Ali Asghar Naraghi Pages 93-124
    The institution of family has a very special and holy status in Islam so that it is almost incomparable with any other institution. In one narration the Prophet ofIslam (PBUH) says: "in Islam no union is more prevalent with god than marriage". Forming a family has many psychological, ethical, social and religious reasons and philosophies and achieving comfort and affection for members of the family is also among reasons. Western break of the family and feminist approaches has endangered the institution of the family and solving this problem needs a sound and perfect model. Allah takes it necessary for men to take the model of the Prophet of Islam (PBUH) in this regard.
    Keywords: Allah, family, tradition, Prophet of Islam. marriage, Comfort, perfection
  • DELffiERATION OF ALLAl\1EH MAJLISI'S LITERARY ARGUMENT ON REJECTING NARRATIONS OF ALTERATION
    Zeynab Roostaie Pages 125-146
    One of the miraculous aspects of Quran which has attracted minds and many books have been written about is it's literary rendering. It is the aspect of the holy Quran which could be used to emphasis that Quran could not be altered; as the great interpreter of Quran AllamehBelaghi has referred to this literariness ofQuran to reject Quran being altered. The present article studies the literary reasoning of AllmehBelaghi to reject Quran Alteration. After introduction AllmehBelaghi's views are studied and then the main body is stated in 6 parts.
    Keywords: Mowlana, Nahj al Balagha, impressionability, oration, aphorisms
  • PATHOLOGY OF THE CULTURAL ROOTS OF HIJAB IN THE UNIVERSITIES OF THE CITY OF YAZD
    Mohammad Reza Shayegh Pages 145-172
    The present article studies the roots of weakness in the veil of the women in the Islamic society and the ways this problem could be treated. Some assumptions have been made as basis of this research. The important finding of this article is that as opposed to the assumptions that the sample population lack religious views, they have strong religious beliefs and the main reasons are as follows: - Lack of propaganda for religion
    - Misunderstanding of the concept of reincarnation and not lack of understanding
    - Westernization
    - Impact of satellite TV networks Impact of rein less music
    - Impact of wrong models
    Keywords: Veil, nudity, cultural aggression, Westernization, religious beliefs
  • INTONATION AND PHONETIC SYSTEM OFTHE HOLY QURAN
    Mahdi Momtahen, Mahin Hajizadeh Pages 173-190
    The holy Quran - miracle of Muhammad the prophet (PBUH) - is an everlasting treasure which was inspired to him with the emergence of Islam. As time goes by more and more astonishing originalities are discovered in this divine book. One aspect of the holy Quran which has not been thoroughly paid attention to is its musical and phonetic system. This is the impression made by the musical recital of the holy Quran and not by its precious content the impression mead by textual structure and not by meaning. This musical intonation is woven into the words and sentences of the holy Quran and is only apprehended through high imperceptible understanding. The present article studies this aspect of the holy Ourem.
    Keywords: Ourem. content. miracle. intonation. phonetic system
  • SOME INTOXICANTS FROM THE POINT OF VIEW OF HOLY QURAN AND TRADITION
    Fatemeh Sadat Mir Aghasi Pages 191-210
    Addiction to intoxicants is onc of the most complex social disorders. The effects and consequences of using alcoholic drinks could bc studied from different social, ethical. cultural. economic. health and political aspects. Islam has informed its followers from eating and drinking religiously illegitimate things such as alcoholics and pork in many verses in holy Quran. The author of the present article refers to Quranic verses and narrations from innocent ones as well as quotations from great people to express the consequences of using intoxicants.
    Keywords: Quran, narrations. intoxicants. human. society. consequences
  • the province of the Holy Quran
    Shamsi Vaghef Zadeh Pages 211-238