فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 5 (بهار 1390)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 5 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ویژگی های زن شایسته از دیدگاه قرآن کریم
    لیلا افشار، زهره رستمی صفحات 9-22
    در این پژوهش ملاک های برتری یک زن از دیدگاه اسلام و قرآن به عنوان کامل ترین کتاب الهی و از زبان حضرت محمد (ص) به عنوان آگاه ترین فرد به امور مسلمین بررسی می شود. ارزش و مقام زن در اسلام وقتی آشکار می شود که بدانیم که در قرآن کریم آیات فراوان به زن اختصاص یافته است.

    موضوع هایی که در این مقاله درباره آنها بحث شده است چنین است:1-ارمغان اسلام برای زنان،
    2-ملاک های برتری زنان به طور اعم،
    3-ملاک های برتری همسر به طور اخص،
    و نتیجه اینکه ملاک های برتری یک زن بر اصول اخلاقی و باطنی استوار شده و کمتر به ظواهر بها داده شده است و در برابر، آن وظایف و مسئولیتی را که برای مرد در نظر گرفته نشانگر اجرای دقیق عدالت بین زن و مرد بوده است.
    کلیدواژگان: نمونه، اسلام، اعم، اخص، ملاک، اصول اخلاقی، ظواهر، عدالت
  • آیات توبه در اشعار ابن فارض و مولوی
    سید امیر محمود انوار، فاطمه احمدی، طاهره چال دره صفحات 23-36
    قرآن کریم، آخرین کتاب آسمانی به «توبه» توجه ویژه کرده است و از مومنان می خواهد که توبه کنند و به سوی خدا بازگردند تا رستگار شوند و از آنجا که یکی از مظاهر قرآن تجلی آن در ادبیات عرفانی است برخی از عرفای بزرگ، توبه را به عنوان اول منزل و مقام ذکر کرده اند و نقش بنیادین آن را خاطرنشان کرده اند. ابن فارض مصری و جلال الدین محمد بلخی دو شاعر عارف در عرصه ادب عربی و پارسی هستند که در مسیر سیر و سلوک خویش حقایق قرآنی برایشان ظهور کرده است. در این مقاله اشعار این دو عارف گرانمایه در باب توبه را بررسی کرده ایم و سپس به وجوه اشتراک و افتراق توبه در دیدگاه آنان پرداخته ایم و آنچه بدان دست یافته ایم: مضامین و مفاهیم مشترک که شامل «نقض توبه توسط عشق» و «توبه نصوح» می باشد و وجوه افتراق در برگیرنده «توبه موسویه» در شعر ابن فارض و «توبه محمدیه» و «مسخ دل» در اشعار مولانا است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ابن فارض، مولانا، توبه، موسویه، توبه محمدیه، توبه نصوح، مسخ دل، شکستن توبه
  • ویژگی های مدایح و مناقب امامان در دیوان فغانی و قرآن
    محمد حجت، جلال ایرانمنش صفحات 37-56
    در این مقاله جنبه های مهم مدایح و مناقب امامان معصوم (ع) در دواوین برخی از شاعران برجسته سبک هندی بررسی شده است. بدیهی است پرداختن به این مقوله، سبب آگاهی بهتر در مورد اندیشه و اشعار ادیبانی که کلام خود را به نام و یاد بزرگترین مردان تاریخ و دفاع از آرمان ایشان مزین کرده اند خواهد شد. برای نیل به این هدف، اشعار شاعرانی چون فغانی(شاعر پیشگام سبک هندی) طالب آملی، کلیم کاشانی، صائب تبریزی و زلالی خوانساری در نظر گرفته شده و مشاهده می شود که شاعران مذکور در دواوین خود به زیبایی از ولایت امامان معصوم (ع) دفاع کرده و عقیده خود را در اشعارشان متجلی ساخته اند.
    پیش از ورود به مبحث اصلی، مقدمه ای درباره شیوه هوشمندانه عثمان مختاری از نظر می گذرد که در آن شاعر با توجه به مقتضای زمان خویش، به نحوی غیر مستقیم و با زیرکی مثال زدنی، به مدح و منقبت پرداخته است.
    کلیدواژگان: زلالی، صائب، طالب، عثمان مختاری، فغانی، کلیم، مدایح، مناقب
  • مقایسه تفسیر امام رضا با دیگر تفاسیر
    سید محمد باقر حسینی، صبری جلیلیان صفحات 57-74
    امام رضا (ع) به عنوان امام هشتم شیعیان در ادامه راه پیامبر اکرم (ص) در تبیین قرآن، روشی منحصر به فرد ارائه داده اند که با تفاسیر معتبر تفاوتی اساسی دارد. ایشان با استفاده از شیوه های قرآن به قرآن، روش ماثور، روش عقلی و کلامی و بعضا علمی، به تفسیر قرآن پرداخته اند. امام رضا (ع) در تفسیر قرآن، برخلاف تفاسیری چون کشاف و مجمع البیان طبرسی به سراغ ظاهر سخن مانند: لفظ، لغت، بلاغت، صرف، نحو و... نرفته اند و مانند تفسیر طبری به نقل روایت های صحابه و تابعین نپرداخته اند، یا چون تفسیر اثنا عشری جمع آوری کننده دیگر تفاسیر نمی باشند. با توجه به شرایط زمانه ایشان و سوالات و ابهاماتی که در محضرشان مطرح می شد به تفاسیر مفید و حقیقت و کنه آیات اشاره داشته اند و در بسیاری از موارد به تفاسیر تاویل گونه و بیان مصداق بسنده کرده اند. ایشان از اسرائیلیات و روایت های صحابه به تابعین به دور بوده اند و نکات بیان شده در تفاسیر ایشان در کمتر تفسیری وجود دارد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، تطبیق تفسیر، تفسیر شیعه، تفسیر سنی، روش ماثور، کشاف، تفسیر طبری، مجمع البیان طبرسی
  • جایگاه وجودی قرآن در عالم هستی از دیدگاه ملاصدرا
    منیره سید مظهری صفحات 75-92
    در این نوشتار، ابتدا ترتیب عوالم هستی را مه مراتب علم خدا است از ابتدا تا نهایت تدبیر امر الهی بر می شماریم و بدین ترتیب، جایگاه وجودی قرآن و سیر نزولی آن را در عوالم هستی تبیین می کنیم. سپس به این مسئله می پردازیم که قرآن مکتوب و مدون یا قرآن تدوینی که جنبه معرفتی آن به عنوان یک کتاب است، همان قرآن وجودی و تکوینی است که ماهیت باطنی و وجودی و واقعیت مثالی عالم هستی است و چگونگی علم حق در مرتبه ذات و پیش از وجود اشیاء را بررسی می کنیم. در بحث کلام و کتاب وجودی حق تعالی، به ارتباط قرآن با دیگر اقسام کلام و کتاب وجود می پردازیم. آنگاه تصویری از جایگاه وجودی قرآن کریم که برگرفته از آثار قرآنی و تفسیری صدرالمتالهین است ارائه می دهیم.
    کلیدواژگان: عوامل هستی، مراتب علم، هستی شناسی قرآن، کلام، کتاب وجودی، قرآن تکوینی، قرآن تدوینی
  • استهلال در عصر حاضر
    صدیقه مصدق صدقی صفحات 125-144
    تعیین اول ماه های قمری از مسائل بسیار مهم برای انجام فرائض و تکالیف دینی می باشد. در این میان تعیین اول ماه شوال به دلیل مردد بودن بین دو امر واجب و حرام- روزه داری آخر رمضان و اول شوال- اهمیت بیشتری دارد. تعیین اول ماه شوال از موضوعات احکام و وظیفه خود مکلفین است اما آنان به دلیل عدم توانایی تحقیق شخصی در این زمینه معمولا به مراجع تقلید خود مراجعه می کنند.
    فقها و علمای نجوم همواره تلاش گسترده ای در زمینه تعیین اول ماه شوال داشته اند. با توجه به اعتباری که فقه امامیه برای بنای عقلا و مراجعه به کارشناس و متخصص در هر زمینه ای قائل است، همگامی دو علم فقه و نجوم در تعیین اول ماه شوال خالی از اهمیت نیست، در واقع نظرات کارشناسان نجوم می تواند جهت کاهش خطا در خدمت فقها قرار گیرد. تحقیق حاضر ضمن ارائه راهکارهای دو علم نجوم و فقه در راستای همگامی این دو علم در تعیین اول ماه شوال گام بر می دارد.
    کلیدواژگان: نجوم، فقه امامیه، رویت هلال، اول شوال، هلال های بحرانی، مشخصه های حد دار، رصد هلال، فقها
  • علل انحطاط فرهنگی از دیدگاه قرآن
    مهدی ممتحن، اختر سلطانی، مهرداد علی مرادیان صفحات 145-172
    قرآن معجزه پیامبر (ص) و کتاب آسمانی مسلمانان، برای هدایت بشر نازل شده است. هدف از این نزول به تعبیر قرآن هدایت انسان ها از تاریکی به سوی نور است. بنابراین هدایت و سعادت بشردر پرتو شناخت و عمل به قرآن میسر است. قرآن کتابی است که از تمام شئون بشر، مبداء و معاد، خلق و ایجاد، فرهنگ و موضوعات فرهنگی سخن می گوید. رجوع به این کتاب بزرگ الهی و این معجزه بزرگ در هر زمینه، به ویژه در زمینه موضوعات فرهنگی و عوامل اعتلا و انحطاط فرهنگی یک ضرورت است. این سند نبوت و معجزه جاوید حضرت رسول (ص) در صورتی می تواند در زندگی انسان، از جهت اخلاق فردی و اجتماعی، تاثیرگذار باشد که هر مسلمان با تاسی به آن، درس اعتلای فرهنگ ها و عوامل سقوط و تنزل فرهنگی را فرا می گیرد و در جهت تعالی و تکامل امت واحده اسلام به کار می گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن، انحطاط فرهنگی، فرهنگ، علل انحطاط فرهنگی، هدایت، اعتلای فرهنگی، اخلاق، سعادت
  • تفسیر المیزان و معیارهای نقد
    سید رضا موسوی، میثم تارم صفحات 173-190
    تفسیر المیزان، با استفاده از«تفسیر قرآن به قرآن» و استخراج مقاصد الهی با استناد به آیات همگون، توانسته است مبهمات بسیاری از آیات الهی را تبیین کند و یکی از بی نظیرترین تفاسیر را به جهان اسلام تقدیم کند. یکی از ویژگی های برجسته «المیزان»، شیوه های نقد علامه طباطبایی، بر آرای تفسیری دیگر مفسران است، که در این مقاله نگارنده کوشیده است تا با مطالعه بیش از نیمی از تفسیر المیزان، گونه های نقد را در آن جستجو کند. علامه طباطبایی، با معیارهایی چون ناسازگاری با ظاهر آیات، ناهمگونی با صدر و ذیل آیه، استفاده از سیاق آیه، بهره جویی از قواعد نحوی و واژه شناسی، استفاده از تاریخ، شناخت مکی و مدنی و نقدر مطلق انگاری علوم تجربی، نگره های دیگر مفسران و رویات را نقد کند. در این نوشتار به دیدگاه علامه در مورد «زبان قرآن»، به عنوان یک موضوع مبنایی، در تفسیر و نقدر آرای دیگران و نیز به نظریه «عدم حجیت ظواهر قرآن»، که به خطا به همه اخباریون منسوب است اشاره شده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، معیار نقد، تفسیر المیزان، سیاق آیه، قواعد نحوی، واژه شناسی، زبان قرآن، اخباریون
  • قناعت و ساده زیستی میان قرآن و نهج البلاغه
    شهربانو مهینی صفحات 191-210
    قناعت یکی از فضایل ارزشمند اخلاقی است که مانع حرص ورزی و زیاده خواهی است و یکی از اصول ارزشی اخلاق اقتصادی در اسلام به حساب می آید. تمایل افراطی و شدید انسان به مادیات و لذات زودگذر دنیایی منشاء رذایل اخلاقی در جامعه می شود و باعث پایمال شدن حقوق انسان ها و باعث از بین رفتن سرمایه های مادی و منابع طبیعی می شود.
    یکی از راه های توسعه اقتصادی و پیشرفت همه جانبه جامعه ترویج فرهنگ ساده زیستی وقناعت است. بهترین الگوی ساده زیستی در قرآن و تعالیم دین مبین اسلام حضرت پیامبر (ص)، ائمه معصومین (ع) و سایر اولیای الهی هستند که با بررسی دیدگاه ها و سیره عملی ایشان می توان الگو های عملی مناسبی را برای مردم ارائه کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، قناعت، ساده زیستی، امام علی (ع)، نهج البلاغه، غررالحکم، فضیلت اخلاقی، الگوی عملی
  • جایگاه زن در خانواده با اندیشه پولس و قرآن کریم
    دل آرا نعمتی پیرعلی، راحله کاردوانی صفحات 211-220
    منابع و متون مقدس دینی از جمله مهمترین عوامل تعیین کننده نگرش، انگیزش و کنش انسان درباره مسائل مختلف است و کتاب مقدس به عنوان متن دینی مقدس و مرجع دارای حجیت و در طول تاریخ مسیحیت، منشا استخراج و استنباط تعالیم و احکام مختلف درباره زن بوده و جایگاه او را در عرصه های مختلف حیات، تعیین و تبیین کرده است. نامه های پولس به عنوان مهمترین شخصیت شکل دهنده مسیحیت رایج، بخش قابل ملاحظه ای از عهد جدید را تشکیل می دهد و در آموزه های خود وامدار تعالیم عهد قدیم و به ویژه سفر پیدایش از تورات است. تعالیم این بخش از تورات، منشا استنباط احکام خاصی در حوزه مسائل زنان از جانب پولس شده است که در طول تاریخ مسیحیت، محرومیت هایی را برای زنان به دنبال داشته است. تعالیم و محرومیت هایی که مورد تایید قرآن کریم نیست.
    کلیدواژگان: پولس، سفر پیدایش، زن، خانواده، قرآن کریم، نگاه سلسله مراتبی، ازدواج، طلاق
|
  • Traits of a model woman Islamic from Qoranic view point
    Leyla Afshar, Zohre Rostami Pages 9-22
    In this study the superiority grounds of women will be considered from Islam and Ooran.as the most comprehensive divine book. View point and also according to the input of the prophet Mohammad (PBUH).as the most informed person on Muslim’s affairs. The value and position of women in Islam will be appeared provided that we know this fact that many verses have been allocated to women subjects in the great Quran.
    The outline of subjects in this article is as follows:
    1.The gin of Islam for women
    2.The superiority ground or women.in general
    3.The superiority ofwives.in specific
    And the conclusion is that the superiority ground of women has been established on the principles or morality and inner part. Also less value has been given to outward things and according to the duties and responsibilities of men.it is apparent thar there is an exact enforcement of Justice between men and women.
    Keywords: sample.Islam.in general. In specific. ground. Principles of moral. Outward things. Justice
  • Epentance verses in Ebne farez and Molavi poems
    Seyed Amir Mamood Anvar, Fatemeh Ahmadi, Tahereh Chal Dare Pages 23-36
    The holy Quran , the last heavenly book has paid special attention to “repentance" and asks the believers to repent and return to God in order to be saved and because one of the manifestations of the holy Quran is its appearance in the gnostic literature, some of the great gnostics have mentioned repentance as the first status and lodging, the Egyptian Ebne Farez and Jalaledin Mohammad Balkhi are the two great poets in the field of Arabic and Persian literature that on their way toward God the realities of holv Quran have been divulged to them. in this article we have investigated the poems of these two gnostics about· “repentance” and then we have worked on the similarities and differences of repentance on their viewpoints and what we have found is : the common contents and concepts that include "breaking of repentance by love" and" Nasuh repentance" and the different aspects include" Mosavieh repentance " in Ebne Farez and c Mohamrnadie repentance .' and "metamorphosis of heart" in Molana's poems.
    Keywords: Qoran, Ebne Farez, Molana, Mosavie repentance, Mohammadie repentance, Nasuh repentance, metamorphosis of heart, breaking the repentance
  • The characteristics of the eulogies and virtues of Imams in faghani.s Divan and Qoran
    Mohammad Hojjat, Jalal Iranmanesh Pages 37-56
    This article investigates the most significant aspects of the eulogies and praises of the innocent Imams (pft) in the books of prominent poets in Hindi.s style.This article clearly revealed the thoughts of the poets who have embellished their works with name of some great men and defending their aspiration in the history to achieve this aim.the following poems have been considered:Faghani (the pioneer of Hindi.s style j.Taleb-e Amoli.Kalim-e Kashani.Saeb-e Tabrizi and Zalali-c Khansari.The findings show that all the poets defend 'velayat' and highlight their own thoughts in their poems.
    At last writers try to pay special attention to the style that Mokhtar Osmani has used according to his time indirectly and with an outstanding cleverness for eulogy and praise.
    Keywords: Zalali_Saeb_Tal e b_Osman M okhtar_F aghan i_Kalim_Eulogies_virtues
  • Comparative examination of Imam Reza (pfh) with the other commentaries
    Seyed Mohammad Bagher Hoseini, Sabri Jalilian Pages 57-74
    lmam Raze (pfh)-the 8th Irnam of Shine-in continuation of prophet Mohammed’s method in explaining of Quran-has indicated to hounerable verses of Qoran and in his commenting has used some methods for example.Qoran by Qoran.narrated.reasonable. logical andpartly scientific methods.Irnarn Reza (pth) has not paid attention to the form of' speech for example:vocablc.logo.eloquence.etimology.and grammar. That IS contrary to other commentaries:KashafTaharsi.:lajma.c)lbayan.He has not carried traditions of Esp of Mohammad (PBUP) and the dependents contrary to Tabari.s cornmentary.also he has not collected other cornmcntaries.Iike.Asna Ashari commentary.He has pointed to the brief and useful commentary and considering the condition of his time and questions or ambiguities that were brought Lip in his presence.And in many cases he has j List indicated to interpretiv e commentaries and description of evidence.He has forborne superstitions and traditions of companions of Moharnrnad (PBUH) and the dependents.The other commentaries do not possess the points that were described in his commentary.
    Keywords: Imam Reza (pfh), commentary comparison. Shiite commentary. Sunnite commentary
  • The place of the holy Qoran in the world of being from Mollasadra view point
    Monireh Seyed Mazhari Pages 75-92
    In this writing first we are going In mention to the order of the worlds of being that is the order of God’s knowledge.from the beginning to the end of divine tact and in this manner we are going to describe the place of the holy Oman and decending mov ernent of it from heaven to the world of being. Then we will consider this subject that the written or compiled Qoran the collective Qoran which its insightful aspect is considered as a book.is the same ex istentia] and creations] Qoran.1t is also an inward and existential nature and parable reality of the world of being.ln the following we are going to examine the quality of God.s knowledge in the eternal being.s order and before existence of things as well as the quality ofdetailed know ledge of the exalted God in the order of action and after creating things.In our discussion over word and the holy book of the exalted God. We will consider the relation between Qoran and the other forms of the words and the holv hook. Afterw ards we will present a picture of the place of the great Ooran which has been elicited from Qoranic and commentary works of Sadr-ol-Moteahelin.
    Keywords: worlds of being.the order of knowledge. Cosmology of Qoran, word. the existential book. The creational Qolective Qoran
  • Seeing moon in the current era
    Sedighe Mosadegh Sedghi Pages 125-144
    Determ ining the first day of lunar months is all important thing to do specially tor performing religious duties.So determining the first day of' 'shavwa" has the great importance in comparison to the other months due to being dubious about do.ng two obligatory and forbidden things-fasting on the last day of Ramadan and breaking: it on the first day of Shavwal.Determining the first day ofShavwal is one of the religious subjects and it is the duty of followers of that rei igion but due to being unable to investigate personally in this field.they usually refer to their religious authorities
    The jurists and astronomers have constantly attempted in the field of determining the first day of Shavwal Regarding the credit that lmamye jurisprudence has given to the meditative method and referring to the experts in all fields.v.e can nut neglect the importance of jurisprudence and astronomy cooperation on determining the first day of Shavwal. l ndeed.astronorners opinions can be :11 the service of religious authorities to lessen the probability of error.The current research is tr) ing to pace "long with these two sciences while offering solutions trorn jurisprudence and astronomy science.
    Keywords: astronomy. lmamye jurisprudence.seeing the moon. critical moons. limited traits. observing the rnoon. religious authorities
  • The reason of cultural deterioration from Qoranic view point
    Mahdi Momtahen, Akhtar Soltani, Mehrdad Ali Moradian Pages 145-172
    TQoran.the miracle of prophet Mohammad (PBLH) and muslirn.s heavenly book was decended to guide hurnam.The purpose ofthis decent according Qoran interpretation is transferring humans from darkness to light.Therfore guidance and happiness of human will be clone by recognizing and performing Quran’s words.Qoran is a book that speaks about all human.s dignities. Origin and resurrection day, creation. Culture and cultural subjects. Referring to this great divine book in all fields is a need specially in the field of cultural subjects and exaltation factors and cultural deterioration. This prophesy document eternal of the prophet Mohammad (PBUH) could be effective in Hunan’s life on individual and social morality provided that each Muslim follows it and grasps cultural exaltation lessons and recognizes the factors of cultural devaluation and apply them to exaltation and evolution the unique Islamic nation.
    Keywords: Quran. deterioration, Culture, reasons of cultural deterioration, guidance, cultural exaltation, morality, happiness
  • Tafsir-al-Mizan and criteria of criticism
    Seyed Reza Moosavi, Meysam Taram Pages 173-190
    Tafsir-al-Mizan has been able to explain many ambiguities from the divine verses by use of' 'Qoran by Qoran commentary" and drawing out divine purposes by virtue of compatible verses and dedicate one of the most incomparable commentaries to the world of Islam.One of the prominent features of " Alrnizan" is Allame Tabatabaei.s criticism methods in comparison to the commentary of the other commentators that in this article the writer has tried to investigate the criticism types by studying more than half of the book.Allame Tabatabaei has criticized the other cornmentator.s outlook and commentative traditions by use of criteria such as.incompatibility with the appearance of the verses.incompatibility with the top and bottom of theverses.use of verse order.use of syntax and etymology rules.use of history.recognizing the origin of the verses (from Mecca and Medina) and critisising absolutism of experimental science. In this text it has been mentioned to Allame.s view point in the case of "Qoran language" as the basic subject in the commentary and criticizing the other views and also to . 'the lack of reasonability of Qoran appearance" that I by mistake.t has been ascribed to all narrators.
    Keywords: Allame Tabatabaie.criticism criterion, Tafsir, al, Mizan, verse order.syntax rules. etymology. Quran language, narrators
  • Satisfaction and simple living among Qoran and nahjolBalagheh
    Sharbanoo Mihani Pages 191-210
    Satisfaction is one of the worthy moral virtues that functions as an obstacle against voracity and greediness and also it is accounted asone of the worth principles of economic morality in Islam. Having too much tendency toward material things and fleeting joys of the world is the source of moral rascalities in the society and leads to treading on the human.s rights, losing capitals and natural sources. The best samples for simple living in Qoran and the instructions of the clear Islamic religion are the prophet Mohammad (PBUH), the innocents (pft),the other saints that by examining their view points and practical manner.the suitable practical samples can be presented to people.
    Keywords: Qoran, Satisfaction, simple living. lrnam Ali (pfh). Nahj, ol¬Balaghe. Gherar, ol, Hekam. moral virtue. practical sample
  • The place of women in the family from Pols and Qoranic view point
    Delara Nemati Pir Ali, Raheleh Kardovani Pages 211-220
    The religious sources and texts are the most important factors of determining human,s outlook.motivation and action about different subjects.And the holy book as a religious text and authentic reference has been the source of drawing out eliciting different instructions and percepts about women during the history of Christianity has determined and described their positions in different fields in the life, Pols.s letters.as the most important feature in the formation of the current Christianity.form a considerable part in the new Testament and in his instructions.he owes the instructions of the old Testament and particularly the journey of Pentateuch arising. the instructions of this part of Pentateuch is the origin of eliciting special percepts in the field of women matters by Pols which have had some instructions and privations that the holy Qoran never verity them during the history of Christianity.
    Keywords: Pols, journey, formation, woman, family, the holy Qoran, hierarchy outlook.marriage.di vorce