فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله اصلی
  • عباس منوریان، طیبه عباسی، غلامرضا سلیمانی، علی آقا محسنی فشمی* صفحات 1-20
    هدف این پژوهش*، طراحی مدل خط مشی گذاری توسعه خوشه های کسب وکار ایران است. برای طراحی مدل از روش تحقیق «نظریه داده بنیاد» استفاده شده است. بدین منظور با انجام مصاحبه با سیاستگذاران بخش دولتی متولی توسعه خوشه ها، عاملان توسعه خوشه ، دیگر نهادهای خصوصی حمایت کننده و مطالعه اسناد سازمانی، منابع اطلاعاتی موردنیاز جمع آوری شد. سپس با انجام کد گذاری باز، محوری و گزینشی مدل خط مشی گذاری توسعه خوشه تدوین گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد دلایل عمده ای که سیاستگذاران را به خط مشی گذاری توسعه خوشه ایرهنمون می سازد، جایگاه اقتصادی خوشه ها و ویژگی های ساختاری متفاوت آنها است. بر اساس یافته ها، توسعه خوشه متضمن ابعاد متعددی شامل ارتقای زنجیره ارزش، توسعه بازار، ارتقای فناوری و توسعه منابع انسانی است. همچنین اهم سیاست های توسعه خوشه ایرا می توان در سطح ملی، فرهنگ سازی و مشروعیت بخشی، در سطح استانی، شبکه سازی نهادی، شناسایی و اولویت بندی خوشه ها و در سطح خوشه، اعتمادسازی، BDS پروری و توسعه شبکه های کسب وکاربرشمرد. مهم ترین پیامدهای توسعه خوشه نیز، هم افزایی سیاست ها و کاهش معضلات اجتماعی در سطح کلان است
    کلیدواژگان: توسعه خوشه های کسب وکار، خط مشی گذاری، سیاست های خوشه ای، نظریه داده بنیاد
  • فاطمه حاجی علی عسگری، حبیب الله طباطباییان*، محمدرضا تقوا، فرید ابوالحسنی صفحات 21-40
    مراقبت های سلامت تحت حمایت فناوری های نوین اطلاعاتی، به عنوان یک «تحول مفید» در حوزه خدمات سلامت الکترونیک، معرفی شده اند، اما شواهد نشان داده در پیاده سازی و اجرا با مشکلات خاصی نیز مواجه هستند؛ بنابراین وجود یک چارچوب جامع در بستر فناوری اطلاعات می تواند به افزایش عملکرد و اثربخشی مراقبت های «سلامت الکترونیک» کمک نماید. هدف از این مطالعه، طراحی مدل بلوغ فناوری اطلاعات سلامت بر پایه چارچوب منعطف پذیر زیرساخت فناوری اطلاعات است. در این تحقیق 26 الگوی بلوغ فناوری اطلاعات به همراه چارچوب ها و استانداردهای مرتبط مورد بررسی قرارگرفته و در نتیجه 58 شاخص در 11 حیطه فرایند مدیریتی استخراج گردید. در این مطالعه علاوه بر تعیین عوامل تاثیرگذار در مدل بلوغ و میزان اهمیت آنها، وضعیت فعلی فرایندهای مدیریتی نیز در جامعه تحقیق (مراکز مراقبت سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران)، به جهت تعیین سیاست های آتی، مورد سنجش قرار گرفت و راهکارهایی برای بهبود عملکرد سازمان پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: الگوی بلوغ، چارچوب ITIL، سلامت، فناوری اطلاعات
  • مهدی نوری *، علیرضا نواب پور صفحات 49-75
    در پی بحران مالی و بی اعتمادی به نهادهای مرکزی، در سال 2009 بازارهای مالی جهان با پدیده نوینی به نام ارز های مجازی مواجه شدند. طی زمان بسیار کوتاهی این نوع پول ها توانستند جایگاه خود را در مبادلات روزانه مردم پیدا کنند. در سال های اخیر، در ایران هم استفاده از این وسیله پرداخت نوین گسترش پیدا کرده است. با توجه به انتقال نظیر به نظیر و غیرمتمرکز بودن آنها که منجر به حذف نهادهای واسط و ناظر شده است، لزوم سیاستگذاری در مواجهه با این پدیده نوظهور اقتصادی اهمیت دوچندانی پیدا کرده است. در این مطالعه تلاش خواهد شد نخست به تاریخچه و سازوکار ارزهای مجازی پرداخته شود و سپس چالش ها و فرصت های ارز مجازی با نگاهی به وضعیت قانونگذاری در سایر کشورها مورد کاوش قرار بگیرد و در پایان چارچوبی جامع برای شناسایی ابعاد چالشی ارزهای مجازی برای استفاده قانونگذار طراحی شده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری اقتصادی، ارز مجازی، پول رمزنگاری شده، بیت کوین
  • معصومه مصطفی زاده، علی نقی امیری*، حسن دانایی فرد، حمیدرضا یزدانی صفحات 79-80
    سیاست و اداره دو جزء اصلی هر نظام سیاسی هستند. سیاست زدگی اداره امور عمومی پدیده ای است که ناشی از افزایش دخالت سیاست در امور اداره است که منجر به تغییر اهداف بخش دولتی می شود. در پژوهش حاضر مقصود گسترش دامنه نگاه به پدیده سیاست زدگی از نگاه شهروندان به عنوان مهم ترین بازار هدف دولت است. بدین منظور با استفاده از روش پژوهش ترکیبی در مرحله نخست با انجام مصاحبه های کیفی و تکنیک کدگذاری و مقوله بندی، ابعاد، مولفه ها و شاخص های سیاست زدگی اداره امور عمومی از منظر شهروندان شناسایی شدند و در مرحله کمی با استفاده از آزمون های آماری روایی و پایایی آنها تایید شده و مدل نهایی در قالب چهار بعد فرهنگ، مدیریت منابع انسانی، ساختار و قوانین و مقررات، 12 مولفه و 38 شاخص ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سیاست، سیاست زدگی، اداره امور عمومی، شهروندان، شاخص روایی محتوا
  • طاهره میرعمادی * صفحات 80-100
    «آینده مطلوب در حوزه سیاستگذاری آب چه می تواند باشد؟» هدف این مقاله یافتن پاسخی برای این پرسش است. در این مقاله با استفاده از چارچوب آینده پژوهی انتقادی عنایت الله و تلفیق آن با نظریه گذار گیلز در پنج گام یعنی نگاشت، چشمداشت، مسیرهای بلندمدت تاریخی، تعمیق آینده و تدوین سناریو نشان داده می شود که می توان دیدگاه همه جانبه ای به مسئله حکمرانی آب داشت و سناریوهای آینده های ممکن برای حکمرانی آب را با دربرداشتن منطق های محیط زیستی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ارائه کرد. مقاله در نتیجه گیری خود برای سناریوی مبتنی بر ادامه وضع موجود ریسکی بسیار بالا پیش بینی می کند و ضمن معرفی چالش های اجرای مطلق هر یک از سناریوی ممکن، آینده مطلوب را آینده ای می داند که آمیخته ای از سیاست ها به اقتضای شرایط محیطی و با محوریت فرهنگ نوین آب و ورود نهادهای حوزه عمومی مثل تنظیم گرها، طراحی و اجرا شود و بیشترین تحول را در وضعیت فعلی نظام حکمرانی آن ایجاد کند.
    کلیدواژگان: مطالعات آینده انتقادی، رگلاتور، سناریوهای آینده، خرد مایه سیاستی
  • مجید وحید *، امیر لطفی صفحات 101-120
    این مقاله در پی فهم منطق تاسیس و تحول سیاست های تامین اجتماعی در حوزه بیمه درمان و بازنشستگی در ایران از پس از انقلاب مشروطه تا پایان سلطنت رضاشاه پهلوی است. سعی ما بر این است که با نگاهی تاریخی چگونگی ورود سیاست های تامین اجتماعی به دستور کار دولت را دریابیم. نقطه ثقل توجه ما در این نوشتار دولت(state) و اراده آگاهانه آن در ایجاد یک سیاست(policy)است که در قالب اسناد، قوانین و آیین نامه ها و...تجلی یافته و به حل یک مشکل عمومی مبادرت می کند. ازاین رو از یک سو به بررسی قوانین و مقررات در حوزه موردنظر می پردازیم و از سوی دیگر نقش نیروهای مختلف سیاسی، اجتماعی را در ایجاد و تغییر این سیاست ها مورد واکاوی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، بیمه، سیاست، دولت، مجلس
  • محمد حق شناس گرگابی، عباس نرگسیان * صفحات 151-130
    هدف از این پژوهش بررسی دلایل مداخلات خط مشی- اداره در ایران و مشکلاتی است که این مداخلات به وجود آورده است، مشکلاتی همچون، سیاست زدگی بوروکراسی، از بین رفتن اصل بی طرفی، عدم تخصص گرایی در اداره، ناکارآمدی خط مشی های مصوب و عدم اجرای کامل آنها توسط اداره. این پژوهش کیفی که رابطه بین مدیران دولتی دولت دهم (1388-1392) با منتخبان سیاسی قوه مقننه را به عنوان موردمطالعه برگزیده است، با استفاده از تحلیل مضمون مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 25 نفر از منتخبان سیاسی مجلس، مدیران دولتی زیرمجموعه قوه مجریه و افرادی که هر دو نقش را تجربه کرده اند، با استفاده از انتخاب مشارکت کنندگان به روش گلوله برفی انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل نهادی و ساختاری که مرتبط به ساختار سیاسی ایران است، عوامل اجتماعی، عوامل شخصیتی و فردی، عوامل اقتضائات سیاسی در آن دوره خاص نقش تعیین کننده ای به عنوان دلایل شکل گیری مداخلات خط مشی- اداره داشته اند که برای رفع مشکلات شکل گرفته این عوامل و دلایل باید رفع شوند.
    کلیدواژگان: دوگانگی سیاست، اداره، مداخلات خط مشی، اداره، سیاست زدگی بوروکراسی، بی طرفی سیاسی
  • عباس مصلی نژاد * صفحات 167-180
    نظریه تسمه ارتباطی را می توان از مدل های سیاستگذاری امنیتی امریکا دانست که در برنامه جامع اقدام مشترک مورداستفاده قرار گرفته است. در مدل تسمه ارتباطی، منافع مختلف بازیگران دیپلماسی هسته ای براساس همکاری چندجانبه با یکدیگر پیوند می یابد. تکنیک اساسی برای تحقق مدل تسمه ارتباطی در سیاستگذاری راهبردی امریکا، بهره گیری از سازوکارهای دیپلماتیک بوده است. دیپلماسی در سیاستگذاری راهبردی می تواند الگوی روابط کشورها را براساس نیازهای ساختار نظام بین الملل تغییر دهد. فرآیند سیاستگذاری هسته ای امریکا در برابر ایران براساس همکاری ساختار اجرایی، نهادهای اجتماعی و اتاق های فکر شکل می گیرد. هریک از سه حوزه یاد شده، وظایف و فعالیت های خود را در قالب ضرورت های سازمانی، ساختاری، اجتماعی و بین المللی انجام می دهند. دانش سیاستگذاری در امریکا معطوف به چگونگی ارتباط حوزه های تصمیم گیری ساختاری با ضرورت های راهبردی و بین المللی است. پرسش اصلی این مقاله به این موضوع اشاره دارد که: «سیاستگذاری راهبردی امریکا در روند برنامه جامع اقدام مشترک دارای چه ویژگی هایی بوده است؟» فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که: «دیپلماسی هسته ای از طریق همکاری و مشارکت سازنده قدرت های بزرگ انجام گرفته و منجر به توافق بین المللی گردیده است.» در تبیین مقاله از نظریه تسمه ارتباطی «پائول شارپ» استفاده می شود. در این نظریه، مسیر دیپلماتیک نقش تعیین کننده ای در نتایج نهایی خواهد داشت. به هر میزان که مسیر دیپلماتیک دارای انسجام بیشتری باشد، نیل به نتیجه از امکان پذیری بیشتری برخوردار می شود.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری هسته ای، نظریه تسمه ارتباطی، نخبه گرایی ساختاری، تصمیم گیری سیستمیک، تحریم های فلج کننده، بازدارندگی یک جانبه
  • سکینه بیگدلی * صفحات 181-200
    «پویایی های خط مشی عمومی؛ نظریه و شواهد» به شرح دیدگاه «روایت های ساختار یافته» به پویایی های خط مشی می پردازد. ایده پویایی های خط مشی عمومی جدید نیست، پیش تر با عنوان های رز(1976)، هریسون(1990)، بامگارتنر و جونز (2002) اعلان شده است. باوجوداین، فهم روشنگرانه از تحلیل پویا در ادبیات تئوری خط مشی بدون بررسی باقی مانده است. مسئله این است که خط مشی عمومی بستگی به تصمیمات انسانی دارد. تمام تصمیمات در بافت زمانی اخذ می شوند؛ آنها به ناچار تحت تاثیر میراث گذشته و عدم اطمینان به آینده هستند. درون سیستم خط مشی، عناصری وجود دارند که به مسیر وابسته هستند و ممکن است برخی از عناصر نیز وابسته نباشند. ضمن اینکه ممکن است رابطه ای میان این فرایندهای متعدد در سرعت های متفاوت باشد. یک روایت ساختاریافته خط مشی باید نهادها، ساختارها و فرایندهایی را مشخص کند که در یک موقعیت بخصوص تاریخی قرارگرفته اند. احتمالات و محدودیت هایی را که این ساختارها برای عاملان در آن موقعیت ها خلق می کنند، شناسایی کرده و توضیحاتی از پیامدهای عناصر علی این ساختارها را به فرایندهای توسعه که در این مدرک تاریخی یافت می شوند، پیوند می زند.
    کلیدواژگان: پویایی های خط مشی، تغییر، وابستگی مسیر، روایت
  • محمدرضا یزدانی زازرانی * صفحات 189-180
    «مقدمه ای بر فرایند سیاستگذاری؛ نظریه ها، مفاهیم و مدل های سیاستگذاری عمومی» نوشته «توماس بریکلند» استاد علوم سیاسی دانشگاه کارولینای شمالی است. محتوای این کتاب همانگونه که از عنوان آن هویداست، مرتبط با مباحث مقدماتی و اصول مطالعه علمی فرایند سیاستگذاری است و تلاش دارد مخاطبان خود (دانشگاهی و فعالان این حوزه) را با موضوعاتی مانند تعریف سیاست و دسته بندی انواع آنها، نحوه شناخت و تحلیل فرایند سیاستگذاری و مدل های عمده در این حوزه و از طریق طرح نمونه هایی از ایالات متحده آشنا سازد. این کتاب در درجه اول برای پر کردن شکاف میان مباحث آموزشی و اجرایی و در درجه دوم برای ایجاد انگیزه در مطالعه شاخه علمی سیاستگذاری عمومی تدوین یافته است. برجستگی عمده این اثر کاربرد رهیافت کیفی و ارائه تبیین های ساده به شیوه مباحثه ای، ارائه کتابشناسی آثار شاخص در موضوعات مورد بحث و همچنین ارائه واژگان تخصصی و تعاریف آن در حاشیه صفحات است.
    کلیدواژگان: سیاست، فرایند سیاستگذاری، نظریه ها، مدل ها، توماس بریکلند
|
  • Abbas Monavarian, Tayebeh Abbasi, Gholamreza Soleimani, Ali Aghamohseni Fashami* Pages 1-20
    The purpose of this research is to design a model for policy-making of business clusters development in Iran. "Grounded Theory" is applied for designing the model. The necessary information resources were gathered by conducting interviews with policy makers of the public and private sector and studying organizational documents. Findings of the research show that the main reasons for cluster development are the economic position of clusters and their different structural features. cluster development involves several dimensions including value chain promotion, market development, technology upgrading and human resource development. Also, the most important policies of cluster development can be considered culture-building and legitimizing at the national level, institutional networking, identification and prioritization of clusters at provincial level, and trust building, BDS promotion, and development of business networks at the cluster level. The consequences of cluster development are the synergy of policies and the reduction of social problems at the macro level.
    Keywords: business cluster development, cluster policies, Grounded theory, policy-making
  • Fateme Haji Ali Asgari, Habibollah Tabatabaeian*, Mohammad Reza Taghva, Farid Abolhasani Pages 21-40
    Today, health care is supported by new technologies, namely Health Electronic Records.key element in patient care improvement and support of taken decisions.
    The aim of this study is to identify affecting factors and risk factors on IT Service Management in health-oriented organization based on ITIL framework.The study sample in index determining stage included IT Management academic experts fluent in ITIL and in case study include experts and elites of health care centers of Tehran University of Medical Sciences.After a review of maturity models of health IT services and extracting dimensions and effecting factors, opinions of academic experts; finally we tested the extracted factors. The results indicated that the components of the maturity of IT services based on ITIL framework in two dimensions of delivery and support of IT Service Management.The results showed that the Configuration Management Process and related indicators along with financial management and release in IT,must improved.
    Keywords: Service Delivery, Service Support, Maturity Model, ITIL Framework, health
  • Mahdi Nouri *, Alireza Navabpor Pages 49-75
    In the wake of the financial crisis and mistrust of the central institution in 2009, global financial markets were faced with a new phenomenon called virtual currencies. During the very short time this kind of currency could find its place in people daily transactions. In recent years, Iran also has expanded the use of this new payment instrument. According to their peer to peer transferring and decentralized system that led to elimination of intermediary institutions, the need to public policy making in dealing with this emerging economic phenomenon has found a double importance.
    In this study, the first attempt will be made to review the history of Bitcoin. Then, virtual currency challenges and opportunities will be explored by looking at the status of legislation in other countries, and finally, a Comprehensive framework for identifying the dimensions of the virtual currency challenges is designed for legislators.
    Keywords: Economic policy making, virtual currency, Cryptocurrency, Blockchain, Bitcoin
  • Masoomeh Maostafazadeh, Alinaghi Amiri *, Hassan Danaeefard, Hamidreza Yazdani Pages 79-80
    Politics and administration are the two important components of every political system. Politicization as the result of intervention of politics in administration leads to change in public sector's goals. In this research the purpose is the extension of look domain to politicization from citizen's perspective as the goal market of government. We used the mixed method to identify their ideas about politicization. In qualitative phase with using qualitative interviews and coding technique, politicization dimensions, components and final codes have been extracted. In next phase researchers calculated the validity and reliability of them and propose a model of dimensions of politicization include culture, human resource management, structure and rules.
    Keywords: Politics, politicization, public administration, Citizens, content validity ratio
  • Tahereh Miremadi * Pages 80-100
    What is the preferred future of water policy in Iran? This is the question that this papers aims to answer. The questions around water sector, like other environmental problem is a wicked problem and needs a comprehensive solution. That is why the paper chose a hybrid model made of Inayatullah's and Geels theories to answer this problem in 5 steps; mapping, anticipating, macro-histories, deepening the future and scenarios. The scenario are based on narratives pivoting around the Persian metaphor of "Water as the God blessing" but each has different rationales. The paper analyse the risks of the continuance of the present policies with the hydraulic rationale. It enumerates the opportunities and challenges of scenarios with environmental and economic rationales and presents the cultural rationale as the preferred scenario for the future.
    Keywords: Critical Future Studies, Water Policy, Regulatory, Scenarios of Future, Policy Rationale
  • Majid Vahid *, Amir Lotfi Pages 101-120
    The present article aims at understanding the logic of the stablishment and evolution of social security policies in the area of medical and retirement insurance in iran after the the Constitutional Revolution until the end of Reza Shah Pahlavi’s reign. In this article we attempt to find out that how social security policies have been included in the state agenda via a historical view point. Our pivoted point of attention in this paper is the state as well as its conscious will in formulating a policy that tries to solve a public problem emerged in the frame work of the documents, rules and regulations. Therefore on the one hand, we will investigate the rules and regulations in this area and on the other hand, we will study the rule of different political and social forces in formulating and changing these policies.
    Keywords: Social Security, Insurance, Policy, State, Majlis
  • Mohammad Haghshenas, Abbas Nargesian * Pages 167-180
    The purpose of this research is to investigate the causes of policy-administrative interventions and the problems that have caused these interventions. Problems such as the politicization of the bureaucracy, the loss of the principle, lack of specialization, inefficiency and lack implementation of policies approved and formation of political impasse. This qualitative research that selects the relationship between public administration of the tenth government (2009-2013) and political elected representatives of the legislature as a case study. Using the theme-based analysis of semi-structured interviews with 25 political parliamentary choices, general executives and those who have both experienced the role that with Selection of contributors by snowball method. The results of this research show that the institutional and structural factors related to the political structure, Social factors, personality and personality factors, political agents in that particular period played a decisive role as the reasons for the formation of this destructive politics – Administration
    Keywords: destructive interaction, Politicization of the bureaucracy, lack of principle of neutrality, political-administrative impasse
  • Sakineh Bigdeli * Pages 181-200
    The idea of policy dynamics is not original; it is proclaimed in the titles of Rose ,Harrison et al. ,and Baumgartner and Jones. However, the intellectual underpinnings of dynamic analysis remain unexplored in the policy theory literature. Adrian Kay explained policy dynamics his approach in structured narratives. All decisions are made in historical contexts; they are inevitably influenced by the legacy of the past and the uncertainty of the future. Path-dependent processes may coexist with other types of processes within policy systems . Also there may be relationship between these different processes. A structured policy narrative should specify the institutions, structures and processes that are embodied in a given historical setting; identify the possibilities and constraints that these structures create for agents within those settings; and construct explanations of outcomes.
    Keywords: policy dynamics, change, path dependency, narrative
  • Mohammad Reza Yazdani Zazerani * Pages 189-180
    The book "An Introduction to the Policy Making Process; Theories, Concepts and Models of Public Policy" is written by Thomas A. Brikland professor at the University of North Carolina Brikland research's focuses on policy making in the field of natural and unexpected crises, as well as theories of the policy process. This book explains how public policy is made, the types of models which could be used to make/evaluate a public policy, and an overview of how public policy making fits into the American government process. The chief benefit of this text is the qualitative approach and clear explanations. It also contains an annotated bibliography of influential works and a dictionary of key terms used in the public policy making process. This review is based on the third edition of this book that published in 2010 by Routledge Publishing.
    Keywords: Policy, Policy Process, Theories, Models, Thomas A. Brikland