فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1397)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داود حسین پور *، جواد معدنی، فتاح شریف زاده، محمد جواد محقق نیا صفحات 9-32
    از آنجایی که در اسناد بالادستی کشور ما، مبارزه با فساد از اصلی ترین اقدامات است؛ لذا نیاز است تا با مصادیق مربوط به آن نیز مقابله شود. پول شویی یکی از مهمترین مصادیق فساد است که در اکثر اوقات از طریق نظام بانکی صورت می گیرد. در این تحقیق، چارچوب خط مشی گذاری تعاملی برای مبارزه با پول شویی درنظام بانکداری جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است. روش تحقیق حاضر، روش کیفی است که با استفاده از روش تحلیل مضمون، داده ها را شناسایی و تحلیل می کند. با بررسی مصاحبه ها و ادبیات داخلی و بین المللی، 265 شاخص استخراج شدند که از میان این شاخص ها، 56 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر شناسایی شد. بر اساس نتایج تجقیق، چارچوب خط مشی گذاری تعاملی در مبارزه با پول شویی در سیستم بانکداری ج. ا. ا، فراهم کننده تدابیر مشارکت جویانه و مدیریتی است که با اشراف اطلاعاتی و با بهره گیری از مشارکت های تعاملانه بازیگران موثر در راستای نیل به اهداف مربوطه، مثمرثمر خواهد بود.
    کلیدواژگان: خط مشی، خط مشی گذاری تعاملی، پول شویی، مبارزه با پول شویی، نظام بانکداری
  • علی مبینی دهکردی *، مجتبی امیری، فیروزه کرمانشاه صفحات 33-56
    یکی از نقدهای وارد بر خط مشی های نوآوری در جهان، افزایش شکاف بین فقر و غنی در کشورها متعاقب اجرای خط مشی های پیشین است. در این راستا حوزه مفهومی جدید «رشد فراگیر» و «نوآوری فراگیر» به عنوان یکی از نگاه های جدید در خط مشی گذاری، به شناسایی تجارب و خط مشی هایی می پردازد که در کاهش نابرابری در سطح جوامع اثرگذارند. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل ساختاری موثر بر شکل گیری تجارب نوآوری فراگیر و با روش فراتلفیق کیفی درخصوص تحقیقات نوآوری فراگیر انجام شد. برای تحلیل داده ها، از «مدل نردبان نوآوری هیکز» استفاده شد و مولفه های شناسایی شده در سطوح خرد تا کلان دسته بندی شدند. مدل نهایی شامل چهار بعد دولت، فناوری مناسب، شبکه های جهانی و سازمان های مردم نهاد (سمن ها) به عنوان عوامل ساختاری موثر در نوآوری فراگیر است. در بخش دستاوردها بر نقش فناوری مناسب، به عنوان بستری که جذب مشارکت و نیز توانمندسازی افراد حاشیه ای در قعر هرم جامعه برای تلاش به منظور کاهش نابرابری را میسر می کند، تاکید شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری فراگیر، کاهش نابرابری، نردبان نوآوری هیکز، خط مشی گذاری عمومی، فناوری مناسب
  • وحید محمودی *، محمد ابویی اردکانی، مهنوش عبدالله میلانی، اسماعیل شعبانی صفحات 57-79
    مبانی سیاستی، اقدامات فقرزدایی و ساختار اجرایی نظام حمایتی ایران، دچار نواقص عمده‏ای است. پژوهش حاضر با هدف تببین سازوکارهای نظام حمایتی برپایه رویکرد قابلیت و حکمرانی حمایت اجتماعی، به دنبال پاسخ به این پرسش است که براساس این دو رویکرد، ساختار و محتوای سیاست‏ها، برنامه ها و ساختار اجرایی نظام حمایتی چگونه باید باشد؟ برای دستیابی به این مهم از اسناد سیاستی، اسناد علمی و انتظارات ذینفعان نظام حمایتی، شواهد لازم؛ جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل تم، مضامین مربوطه استخراج شدند. یافته ها نشان‏دهنده این است که تمرکز رویکرد قابلیت بر تغییر رابطه فقر و رشد، سنجش فقر چندبعدی و خروج فقرا از وضعیت فقر است. همچنین حکمرانی حمایت اجتماعی بر سه جزء طراحی برنامه های یکپارچه فقرزدایی، الزامات اجرایی و ارزیابی برنامه ها و نهادها تاکید دارد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رویکرد قابلیت، حکمرانی حمایت اجتماعی، تحلیل تم، پنجره واحد نظام حمایتی
  • حبیب رودساز، وجه الله قربانی زاده، نیکتا شادمهری*، سید حسن سیدموسوی صفحات 81-104
    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به الگوی توسعه مشارکت الکترونیک در سیاستگذاری کشور انجام پذیرفته است. روش تحقیق مورداستفاده در این پژوهش نظریه داده بنیاد می باشد. بدین منظور 15 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با خبرگان انجام پذیرفته است. تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار 12 MaxQDAدر دو فرآیند کدگذاری باز و انتخابی بر اساس روش اشتراس و کوربین به ظهور 1901 کدباز، 394 مفهوم انتزاعی در قالب 27 مقوله اصلی منجر گردیدکه در مرحله کدگذاری محوری روابط بین این مقوله ها با استفاده از پارادایم کدگذاری محوری تبیین گردید و درنهایت با کدگذاری انتخابی 6 قضیه اصلی به دست آمد. نتایج حاصل مبین این است که شرایط موجود سیستم سیاستگذاری کشور و الزامات داخلی و خارجی از یک سو و ظهور ابزارهای نوین مشارکت الکترونیک و تغییر پارادایم های مدیریت و مطالبات جدید شهروندان از سوی دیگر به عنوان شرایط علی موجب ضرورت یافتن توسعه مشارکت الکترونیک در کشور گردیده است. همچنین توسعه مشارکت الکترونیک در ایران شامل توسعه سه مولفه خط مشی مشارکت الکترونیک، سیستم مشارکت الکترونیک و چرخه مشارکت الکترونیک می باشد که در صورت به کارگیری راهبرد اصلی پذیرش و گفتمان سازی ملی در بستر اجتماعی، سیاسی، فناورانه داخلی کشور و با در نظر گرفتن ملاحظات سیاسی و فنی در طراحی و پیاده سازی می تواند منجر به ظهور پیامدهای جامعه مشارکت جو و حکمرانی مشارکتی گردد.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، مشارکت عمومی، مشارکت الکترونیک، نظریه داده بنیاد نظام مند
  • آریا زارع پور *، فرهاد درویشی سه تلانی، روح الله بیات، سعید خزایی صفحات 105-120
    هدف این مقاله، توسعه ظرفیت فرآیند سیاستگذاری عمومی از طریق به کارگیری روش های آینده پژوهی است. برای محدود شدن قلمرو و کاربردی تر شدن نتایج و به دلیل سوابق موجود، فرآیند سیاستگذاری نفت و گاز به عنوان مورد مطالعه انتخاب گردیده است. به این منظور پس از مطالعه ادبیات موضوع، پرسشنامه ای طراحی و پاسخ های پانزده خبره، بر اساس نمونه مورد نیاز در تحلیل دلفی، اخذ گردید. همچنین، روش دلفی فازی به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده، استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل، برای توسعه ظرفیت سیاستگذاری عمومی در حوزه نفت و گاز، روش تفکر سیستمی در مرحله تشخیص و ارزیابی مسائل سیاستی نفت و گاز، سناریونگاری در مرحله تدوین گزینه های سیاستی مربوطه، تحلیل هزینه- فایده در مرحله ارزیابی گزینه های سیاستی، برنامه ریزی اقدام در مرحله اجرای سیاست و در نهایت بازبینی سیاست و سنجش تاثیر سیاست در مرحله ارزیابی پس از اجرا، بیشترین تناسب را جهت توسعه ظرفیت سیاستگذاری نفت و گاز دارند.
    کلیدواژگان: روش های آینده پژوهی، سیاستگذاری نفت و گاز، روش دلفی فازی
  • سپیده اکبرپوران *، محمد رضایی صفحات 121-142
    وضعیت ملالت آور و کسالت بار مدارس، سیاستگذاری برای افزایش شادی و نشاط را ناگزیر کرده است. نظام آموزشی نیز ایجاد مدارس شاد و با نشاط را جز اهداف خود معرفی می کند. در مقاله حاضر استدلال می شود نظام آموزشی برای تحقق این هدف چه سیاست هایی را در پیش گرفته است. برای گرد آوری داده ها از اسناد رسمی موجود و مصاحبه های نیم ساخت یافته و برای تحلیل داده ها از تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که در ساختار معنایی نظام آموزشی، شادی یکی از عواطف خنثی بشری است که در نتیجه انتخاب انسان می تواند وسیله ای برای نیل به کمال و یا مانعی بر سر راه آن باشد. از همین جا با دوگانگی در معنا مواجهیم که دو نوع متفاوت سیاستگذاری را طلب می کند. در این دوگانگی شادی سالم یا شادی روحی (که در این ساختار معنایی، نشاط نامیده می شود) در برابر شادی ناسالم یا شادی جسمانی قرار می گیرد. نظام آموزشی در مقام اجرا، برای مقابله با شادی ناسالم، سازوکارهای مختلف طرد، سرکوب و توبیخ را به کار گرفته است، این در حالیست که برای شادی سالم، برنامه اجرایی مشخصی ارائه نکرده است. در این مقاله استدلال شده است که یک دلیل این بی توجهی، نگاه انتزاعی و ناملموس به مقوله نشاط در میان دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: شادی، نشاط، نظام آموزش و پرورش، سیاستگذاری، مدرسه
  • محسن صادقی *، مهدی ناصر صفحات 143-167
    توسعه تجارت الکترونیکی منجر به ایجاد سه نسل از قراردادهای الکترونیکی از قراردادهای مبتنی بر امضائات باینری تا قراردادهای داده گرا و قراردادهای هوشمند شده است. این تحقیق با توجه به روش اسنادی به دنبال پاسخ به این است که مفهوم قراردادهای هوشمند چه بوده و اساسا این قراردادها معتبر تلقی می شوند؟ ویژگی خوداجرایی در این قراردادها به چه معناست و چه نقشی در توسعه نظام مبادلاتی دارد؟ آیا قواعد عمومی حاکم بر قراردادها می تواند پاسخگوی نیازهای این دسته قراردادها باشد؟ این تحقیق با مطالعه تطبیقی حقوق امریکا به دنبال بیان این مطلب است که این قراردادها با توجه به دارابودن ویژگی خوداجرایی، نسبت به اجرای مفاد قرارداد بدون دخالت فرد سوم و اعمال ضمانت اجراهای عدم انجام تعهدات قراردادی اقدام و این ویژگی باتوجه به دارابودن خصوصیت افزایش امنیت، کاهش هزینه و افزایش سرعت و دقت در انعقاد معاملات منجر به توسعه نظام مبادلاتی می گردد.
    کلیدواژگان: قراردادهای هوشمند، خوداجرایی، ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده، بلاک چین
  • طاهره ابراهیمی فر *، امیرحامد آزاد صفحات 169-187
    پس از آغاز جنگ داخلی در سوریه و درخواست کمک دولت این کشور، جمهوری اسلامی ایران ایجاد و تقویت امور نظامی موازی را به عنوان بخشی از سیاست های امنیتی خود در سوریه در دستور کار قرار داد. با وجود نقش مثبت ساختارهای نظامی موازی، شواهد عینی حکایت از احتمال بالای انحلال یا تضعیف این ساختارها در شرایط پساجنگ دارند. لذا در شرایطی که نهاد ارتش از کارایی لازم برای مهار تهدیدهای احتمالی امنیتی در آینده برخوردار نیست، این پرسش مطرح است که بایسته های سیاستگذاری امنیتی جمهوری اسلامی ایران در سوریه پسا جنگ چیست؟ بر این اساس، مقاله پیش رو بر این فرضیه استوار است که جمهوری اسلامی ایران باید سیاستگذاری امنیتی خود در سوریه پسا جنگ را به سمت حفظ قانونی ساختارهای موازی نظامی سوری و غیر سوری تبار در چارچوب اجرای استراتژی تداوم حضور مستشاری در این کشور سوق دهد.
    کلیدواژگان: سوریه، سیاستگذاری امنیت ملی ایران، نیروهای نظامی موازی، نیروهای مدافع حرم، امنیت اسرائیل
  • یحیی کمالی * صفحات 189-208
    مطالعات سیاستگذاری عمومی به دنبال بررسی عوامل موثر بر سیاست ها و تاثیر سیاست ها بر جامعه است و در این زمینه از روش های مختلفی بهره می گیرد. پیچیدگی محیط سیاستگذاری عمومی، ابعاد مختلف مسائل سیاستی وشرایط و عوامل متفاوت تاثیرگذار بر متغیرهای مورد مطالعه در رشته سیاستگذاری عمومی در جوامع مختلف ایجاب می کند که تحلیلگران سیاستگذاری، مجهز به رویکردهای روش شناسی مناسب باشند تا بتوانند این پدیده های غامض را در چارچوب و زمینه خاص خود مطالعه و بررسی نمایند. در این میان، تحلیل مضمون روشی برای تعیین، تحلیل و بیان الگوهای موجود درون داده ها است. این روش داده ها را سازماندهی و با جزئیات توصیف می کند اما می تواند از این فراتر رفته و جنبه های مختلف موضوع پژوهش را تفسیر نماید. مقاله پیش رو با توجه به اهمیت روش های پژوهش کیفی در حوزه سیاستگذاری به تبیین روش تحلیل مضمون، ویژگی های و مراحل آن پرداخته، نمونه هایی از کاربرد این روش در سیاستگذاری عمومی را بیان کرده و نرم افزارهای مناسب برای اجرای این روش را معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، سیاستگذاری، تحلیل مضمون، پژوهش کیفی
  • محمد جواد حق شناس * صفحات 209-220
    سوال کلیدی «فرآیند سیاسی سیاستگذاری: رویکردی عمل گرایانه به سیاستگذاری عمومی» این است که آیا سیاستگذاری عمومی لزوما سیاسی است؟ نویسنده با پاسخ مثبت به این سوال در پی اثبات آن با اتخاذ روشی عمل گرایانه است. بررسی ویژگی سیاسی سیاستگذاری عمومی این امکان را فراهم می کند که اهمیت آن در فرآیند سیاستگذاری را بفهمیم و بدانیم دولت معاصر چگونه از طریق آن نه تنها به سیاست های وضع شده بلکه به خود نیز مشروعیت می دهد. این موضوع باعث می شود سیاستگذاری را نه تنها به عنوان یک فرآیند برای حل مشکلات اجتماعی بلکه به منزله ابزاری برای ایجاد مشروعیت بپذیریم. نویسنده ارائه راه حل برای مسائل اجتماعی را فرآیندی پیچیده می داند که در آن بازیگران و پیشنهادهای سیاستی مختلفی وجود دارد که از درون یک فرآیند پیچیده به انتخاب یک راه حل نهایی منجر می شود. اتخاذ رویکرد عمل گرایانه باعث فهم بهتر فرآیند سیاستگذاری عمومی می شود.
    کلیدواژگان: سياستگذاري عمومي، عملگرايي، مساله عمومي، ائتلاف سازي، گفتمان
|
  • Davod Hossein Poor *, Javad Madani Madani, Fattah Sharifzadeh, Mohammad Javad Mohaghegh Nia Pages 9-32
    The policy-making process is one of the main pillars of the political, economic, social and cultural system of a country, which is an integral part of the state decision-making system. One of the latest and most important knowledge theories of policy making are the interactive policy-making topic that plays an important role in the development and advancement of countries. Since corruption in our country is one of the main measures, it is necessary to deal with the related issues. Money laundering is one of the most important examples of corruption, which is often done through the banking system. In this research, an interactive policy framework for Anti money laundering in the Islamic Republic of Iran's banking system has been developed. The method of this study is a qualitative method that identifies and analyzes the data using the method of analysis of the subject. According to the research findings, 265 indicators were extracted from interviews and international and domestic literature. Out of these indicators, 56 organizing themes and 5 themes were identified. Based on the results of the study, the interactive policy framework for combating money laundering in the Iran's Banking System is providing participatory and managerial measures that are effective with the intelligence and interacting partners, in order to achieve the relevant goals.
    Keywords: Policy, Interactive policy making, Money laundering, Anti-money laundering, Banking system
  • Ali Mobini Dehkordi *, Mojtaba Amiri, Firouzeh Kermanshah Pages 33-56
    Studies show innovation policies in the world have increased the gap between rich and poor. So a new conceptual research era has developed as a new looks to public policy making as “inclusive growth” and “inclusive innovation” to identify the innovative practices which results in inequality reduction. This research aims to identify the structural dimensions of inclusive innovation formation. The study is a qualitative met synthesis on inclusive innovation articles. “Heeks inclusive innovation ladder” was used for data analysis and the identified items were classified in micro to macro level. The final Model has four Dimensions: Government, appropriate technology, international networks and NGOs as structural dimensions affecting inclusive innovation. Study finding emphasis on appropriate technology as a suitable platform for engaging and empowering the marginalized people in order to reduce the inequality
    Keywords: Inclusive innovation, Inequality reduction, Heeks inclusive innovation ladder, Public policy, Appropriate technology
  • Vahid Mahmoodi *, Mohammad Abooyee Ardakan, Mahnoush Abdollah Milani, Esmaeil Shabani Pages 57-79
    Policy foundations, anti-poverty programs and institutional mechanism of social assistance in Iran have major shortcomings. This study aiming to determine mechanisms of social assistance system based on capability approach and social assistance governance, seeks to answer the question of what should be the content of policies, programs and methods of social assistance implementation based on these two approaches. According to theoretical literature review, this research focuses on capability approach and social assistance governance to take advantage of recommendations, research literature and other countries experiences. For this purpose, relevant political, scientific documents and Beneficiary groups’ expectations of social assistance were collected and their contents were analyzed using thematic literature review. The findings indicate that capability approach emphasizes changing relationship of poverty and growth, measuring multidimensional poverty, and exiting the poor from poverty. Social assistance governance is also emphasized on the three components: designing integrated poverty alleviation programs, implementation requirements, and evaluation of programs and institutions.
    Keywords: Social assistance, Capability approach, Content analysis, Social assistance governance, Social assistance programs
  • Habib Roodsaz, Vajhollah Ghorbanizadeh, Nikta Shadmehri *, Seyed Hassan Seyed Moosavi Pages 81-104
    This paper proposes a model for understanding the e-participation concept in particular context of Iran by using Grounded theory method, In this regard, we conducted 15 open interview with EP to explore the EP concept and processes to develop EP model, then we implemented all coding in MaxQDA12 software. By data analysis within open coding process 404abstract concepts in form of 28 main categories were immerged. The results indicate EP involve three domains including EP policy making, EP systems & EP cycle in public policy process. Developing EP in an effective manner requires political-socio-technical approach & participative strategy we called it “ National acceptance & discoursing strategy” considering multi factors as causal factors, contextual factors, intervening factors.
    Keywords: Public policy making, Public Participation, E-participation, Grounded theory Systematic design
  • Arya Zarepour *, Farhad Dervishi Setalani, Roohallah Bayat, Saeed Khazaee Pages 105-120
    The importance of politics is so high that any attempt to improve the policy making process is considered important. This improvement can also be achieved by utilizing the capacity of other sciences like Futures Study. Therefore, the purpose of this paper is to develop the capacity of the public policy process through the use of futures study methods. For the purpose of limiting the scope and applicability of the results, the oil and gas policy process has been selected as the case of study. In order to this, after studying the literature, and with the opinion of the supervisor and counselors, a 6-point Likert Scales questionnaire was designed, and 15 experts answered the questions. The number of experts has been determined based on the required sample in Delphi analysis, so the fuzzy Delphi method has been used to analyze the data. Based on the results, system thinking method at the stage of identifying and evaluating policy issues stage, scenario at the stage of creating policy options, cost-benefit analysis at the ex-ante assessment stage, action plan at the policy implementation stage, and policy review and policy impact assessment at the ex-post evaluation stage are the most suitable.
    Keywords: Futures Study methods, Oil, Gas Policy making, Fuzzy Delphi Method
  • Sepide Akbarpouran *, Mohammad Rezaii Pages 121-142
    In this article, we investigate policies to enhance happiness in Iranian schools. Conducting organizational documents analysis and semi-structured interviews, we addressed measures, and perceptions of happiness in education system. We contend that happiness, a neutral emotional state of human being, is deemed to satisfy some ideological functions for education system. Accordingly, authorities tend to distinguish between two different definitions of happiness, shadi (corporal joy) and neshat (spiritual happiness) in schools, which requires different process and structure of meaning for policy making. In order to restrain students’ attentions to corporal pleasure, some mechanisms have been implemented, i.e. exclusion, oppression and reprimand, while no executive plan has been defined for encouraging students to spiritual happiness. Lack of positive policies for strengthening neshat on the one hand, and emphasis on negative and punitive reactions against students way of life, on the other, make the atmosphere of schools extremely unpleasant.
    Keywords: Education system, Happiness, Iran, Policy making, School, Shadi, Neshat
  • Mohsen Sadeghi *, Mehdi Nasser Pages 143-167
    The development of e-commerce has led to the creation of three generations of electronic contracts from binary signature_oriented contracts to data-oriented contracts and Smart contracts. This paper, based on the documentary methodology, seeks to answer what the concept of Smart contracts is and essentially this Contracts are considered valid or Not? What does the self-Execution feature mean in these contracts and what role it plays in the development of the trading system? And do the general rules governing contracts can meet the needs of this category of these group contracts? Smart contracts are contracts that are contracted in the Blockchain, and the consideration replaces them as smart assets or digital cryptocurrencies. To conclude these agreements, individuals need to obtain a license to own virtual currencies in accordance with the 2017 Convention on the Unification of Business-Trade-Based Circulation of Virtual Currencies, obtaining a license to use digital signatures to sign the contract, and identify their identity and property by the government. These contracts are considered to be correct and valid in accordance with the definition and terms of the contracts in the legal systems. This study, with the comparative study of the Legal system of the United States, seeks to state that these contracts, with regard to having the self-Execution attribute, apply to the implementation of the contract without interference The third person, and the implementation of the guarantee of non-performance of contractual obligations, and this feature is due to having the attribute of increased security, lowering costs and increasing the speed and accuracy of concluding transactions due to the development of the exchange system. This article is set up in two sections. The first part expresses the concept and validity of Smart contracts in the second part to express the self-Execution, it's role in the development of the exchange system and it's policy process.
    Keywords: Smart Contracts, Self-Execution, Legal Policy- Making, Blockchain, Iranian, American Law
  • Tahereh Ebrahimifar *, Amirhamed Azad Azad Pages 169-187
    After the onset of the civil war in Syria and the request for help from the Syrian government, the Islamic Republic of Iran consider the paramilitary mechanism's establishment and reinforcement part of its security policies in Syria. Despite the positive role of parallel military structures, objective evidence suggests a high probability of dissolving or weakening these structures in post-war situations. Therefore, when the military institution does not have the necessary capabilities to restrain future security threats in the future, the question is: What are the security requirements of the Islamic Republic of Iran in Syria after war? Accordingly, this article is based on the hypothesis that the Islamic Republic of Iran should push its security policy in post-war Syria to maintain the legality of Syrian and non-Syrian paramilitary structures in the context of implementing a strategy for the continuation of an adventurous presence in the country.
    Keywords: Syria, Iranian national security policy, Para-Military Forces, Shrine Defenders, Israel's security
  • Yahya Kamali * Pages 189-208
    Public Policy studies, examines the factors influencing on public policies, the impact of policies on society and uses various methods in this regard. The complexity of the public policy environment, the different dimensions of policy issues, and the various factors affecting the variables studied in the field of public policy in different societies, requires that policy analysts be equipped with appropriate methodological approaches So that they can study these phenomena in their own context. In the meantime, the thematic analysis is a method for determining, analyzing and expressing the existing patterns within the data. This method, at least, organizes the data and describes it in detail but it can go beyond that and interpret different aspects of the subject matter of the research. This paper, considering the importance of the qualitative research methods in the policy researches, explained the features and stages of thematic analysis and described the examples of the application of this method in policy researches and finally introduced suitable software for implementation of this method.
    Keywords: Methodology, Policy making, Thematic analysis, Qualitative research
  • Mohammad Javad Haghshenas * Pages 209-220
    This book discuss and define cultural policy in countries such as:America,France and countries with legacy of Coloniality or Internal Coloniality and the Olympics opening ceremony,an internationally recognized platform for a host country to present their national identiy and their cultural policy.The Author use comparative methodology for this research because this method would explain the wide variability in modes of cultural policy as a reflection of broader political ideological and administrative traditions.
    This research answers to this question: Is public policymaking fundamentally political or not? By adopting pragmatic approach, author responds positively to this question. The study of the political nature of public policy makes it possible to understand its importance in the policy process. To question the political character of policymaking consider that the activities carried out by the stakeholders to shape public policy are core processes not only in understanding the forms that public policy eventually takes but also in understanding the unfolding forms of politicization and the modes of legitimacy used by those who govern. The author believes that policy making in the context of political science has many benefits and helps solve many public issues. He presents a solution to social problems as a complex process in which there are actors and policy proposals that lead to a final solution through a complex process.
    Keywords: Public policy, Pragmatism, Problem, Coalition, Discourse