فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1397)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احسان مرزبان *، مهدی محمدی، علی اصغر پورعزت صفحات 9-26
    هدف مقاله حاضر، ترسیم سناریوهای اصلی بدیل درخصوص آینده حکمرانی در عرصه توزیع انرژی برق ایران و ارایه پیشنهاداتی برای سیاستگذاری در این زمینه است. بدین منظور، با بهره گیری از مدل شوارتز در سناریونویسی و رویکرد ترکیبی در روش شناسی پژوهش (تلفیق ابزارهای کمی مانند پرسشنامه تحلیل آثار متقاطع و نرم افزار سناریو ویزارد با ابزار کیفی مانند مصاحبه و پنل خبرگان) آینده حکمرانی در حوزه تسهیلات عام المنفعه و به طور خاص توزیع انرژی برق در ایران طی افق بیست ساله پژوهش، به طور نظام مند واکاوی شده است. درنتیجه، آینده حکمرانی در این عرصه، در قالب پنج سناریوی «دولت کرخت بزرگ» ، «حاکمیت رانتیر» ، «حکمرانی بازاری فردگرا» ، «حکمرانی بازاری جمع گرا» و «حکمرانی اجتماعی هوشمند (خودحکمرانی) » تبیین و توصیف گردیده است. سپس با بهره گیری از یافته های پژوهش و دیدگاه های خبرگان، برای هر یک از سناریوهای بدیل (سوم تا پنجم) ، گزینه هایی برای تدوین سیاست ها پیشنهادشده است.
    کلیدواژگان: حکمرانی، سناریو، سیاستگذاری، تمرکززدایی، توزیع برق، ایران
  • سوده بیات ، حمید ضرغام بروجنی *، حمزه خواستار، محمد تقی تقوی فرد صفحات 27-46
    صنایع دستی اگرچه بخش مهمی از میراث فرهنگی جامعه را نشان می دهد، اما در دوران معاصر با چالشهایی روبرو شده و کسب و کارهای مرتبط با صنایع دستی به تدریج رونق خود را از دست می دهند. در پژوهش حاضر از طریق مصاحبه پژوهی کیفی، کارگاه های عبا و گلیم بافی محله محمدیه شهر نائین بررسی شدند. مشارکت کنندگان تحقیق بافندگان و مقامات محلی هستند که بر اساس قاعده اشباع و از طریق تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که گردشگری می تواند به بقای صنایع دستی منطقه کمک کند. عوامل اثرگذار بر رونق صنایع دستی شامل عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی و فرهنگی، عملکرد نهادهای حکومتی و عوامل محیطی و کالبدی هستند. با برنامه‏ریزی یکپارچه در این چهار دسته عوامل و استفاده از دانش نوین راستای حفظ و توسعه دانش بومی و مدیریت دانش بومی می توان از طریق توانمندسازی مردم محلی و استفاده بهینه از ظرفیت های بومی رونق اقتصادی این کسب و کارها و پویایی جوامع محلی را فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: دانش بومی، صنایع دستی، توسعه پایدار کسب و کار، کسب و کار مردم محور
  • فاطمه ثقفی، علی محقر *، محمد علی برادران قهفرخی، علیرضا اصلانی، محمدحسن ملکی صفحات 47-65
    دانشگاه تهران به عنوان «نماد آموزش عالی کشور» ، هنوز در بین 100 دانشگاه برتر آسیا قرار نگرفته است. دلیل این امر را باید در زیرساخت های فکری و ذهنی موسسان و ذینفعان جستجو کرد. هدف از این مقاله تعیین عوامل موثر بر آینده دانشگاه تهران و تبیین استعاره مناسب برای ایجاد تحول در لایه های سیاستگذاری و برنامه ریزی این دانشگاه است. به همین منظور از روش تحلیل لایه ای علتها استفاده شده و وضعیت دانشگاه در 4 لایه ظاهری، سیستمی، جهان بینی و استعاره ها از طریق مصاحبه عمیق با 4 دسته از ذینفعان اصلی دانشگاه یعنی دانشجویان، اساتید، کارکنان و مدیران بررسی شد. نتایج نشان داد که با نگرش های سنتی، دانشگاه تهران، تا 10 سال آینده تغییر بنیادینی نخواهد داشت. در ادامه برای اینکه دانشگاه بتواند با تغییرات عصر جدید خود را سازگار نماید 3 استعاره های جدید ابداع و بررسی شد. برنامه ریزی برای تحقق این استعاره باید با روش پس نگری انجام شود.
    کلیدواژگان: استعاره، عصر جدید، ذینفعان، روش تحلیل لایه ای، دانشگاه تهران
  • محمدعلی بحرینی زارج، علی مبینی دهکردی *، محمدرضا میگون پوری صفحات 67-86
    ابزارهای سیاستی توسعه نوآوری، موضوعی کلیدی و موردتوجه محققین است. در این مقاله، ابزارهای سیاستی موردنیاز، برای همکاری موثر بنگاه های جدید فناوری نانو و شرکت های صنعتی به منظور توسعه محصول جدید مورد بررسی قرارگرفته و به واکاوی پنج همکاری بنگاه جدید نانو و شرکت صنعتی از سال 1389 تا 1396 پرداخته شده است. نوآوری این تحقیق در دو بخش است. بخش اول به معرفی بسته ابزارهای سیاستی موردنیاز مانند ابزارهای محرک بازار (یارانه، خرید دولتی، مشوق های مالیاتی و استاندارسازی) ، ابزارهای حقوقی، مشوق های مالی برای سفارشی سازی تحقیقات و کمک به انجام تست ها، ابزارهای ترویجی و انگیزشی، ابزارهای اعتمادساز (تضمین سرمایه، فناوری و بیمه) ، واسطه های ایجاد کننده همکاری، ابزارهای به هم رسانی عرضه و تقاضای فناوری و اطلاع رسانی می پردازد. بخش دوم معرفی ابزارهای مورد نیاز در هر مرحله از فرایند توسعه محصول جدید در همکاری بنگاه جدید با شرکت صنعتی را در بردارد. توصیه این مقاله به سیاستگذاران، ارائه بسته ابزارها برای پاسخگویی به چالش های مختلف با تاکید بر ابزارهای تحریک تقاضا است.
    کلیدواژگان: ابزارهای سیاستی، بنگاه جدید، شرکت صنعتی، فناوری نانو، همکاری، توسعه محصول جدید
  • میترا کرمی، پیام حنفی زاده، جهانیار بامداد صوفی ، سیدحبیب الله طباطباییان * صفحات 87-102
    امضاء دیجیتال یکی از زیرساخت ها و الزامات جدا نشدنی دولت الکترونیک محسوب می گردد. در کشور ما علیرغم ایجاد زیرساخت های لازم جهت بهره برداری از فناوری امضاء دیجیتال به دلیل سیاست گذاری نادرست از این فناوری به صورت بسیار محدود استفاده می شود. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل تاثیرگذار بر انتشار فناوری امضاء دیجیتال در سازمان های دولتی ایران به منظور ارائه راهکارهای سیاستی مناسب جهت اشاعه این فناوری می باشد. بدین منظورعوامل شناسایی شده در قالب چارچوب معتبر «فناوری، سازمان و محیط» دسته بندی گردیده و تاثیرگذاری آن ها با استفاده از آزمون های معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق که با استفاده از روش تحقیق ترکیبی (کمی-کیفی) انجام شده است نشان می دهد که چهار عامل سازگاری، پیچیدگی، پشتیبانی قانونی و اعتماد به عرضه کننده فناوری تاثیر مهم تری نسبت به سایر عوامل در اشاعه فناوری امضاء دیجیتال در سازمان های دولتی ایران دارند. با توجه به نتایج آزمون فرضیه های تحقیق، توصیه های سیاستی در قالب سه دسته سیاست های عرضه محور، تقاضامحور و عرضه و تقاضامحور پیشنهادشده است
    کلیدواژگان: امضاء دیجیتال، چارچوب فناوری، محیط و سازمان، سیاست های عرضه و تقاضامحور
  • عباس شیری * صفحات 103-121
    سیاستگذاری جنایی به عنوان شاخه ای از سیاستگذاری عمومی، پدیده بزهکاری را مورد توجه قرار می دهد، بدین ترتیب بخشی از سیاستگذاری های کلان به موضوع بزهکاری و راه کارهای پیش گیری، کاهش و کنترل جرم می پردازد و مورد توجه دولت ها در جوامع مختلف قرار گرفته است. رشد روز افزون آمار جرایم و خطرات ناشی از آن، گسترش و تنوع آسیب های اجتماعی و تاثیر آن بر سایر حوزه های مورد توجه در سیاستگذاری عمومی (از قبیل، آموزش، بهداشت و سیاست، رفاه عمومی، محیط زیست، امنیت انسانی و…) ، سیاستگذاری جنایی را به عنوان یکی از حوزه های اصلی سیاستگذاری عمومی معرفی نموده است. سیاستگذاری جنایی ضمن تبیین متفاوت از بزهکاری و انحراف، برای مقابله با جرم بر کنترل های درونی و بیرونی تاکید می کند. اولویت بخشی بر کنترل های غیر رسمی و مداخله نهادهای مدنی از دیگر ویژگی های دیدگاه سیاستگذاری جنایی درباره بزهکاری و کنترل آن است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، سیاستگذاری جنایی، بزهکاری، کنترل جرم، انحراف
  • علی حمیدی زاده *، حسن دانایی فرد، رضا طهماسبی، مهتاب همایی لطیف صفحات 123-139
    با توجه به اهمیت انگیزه شغلی در بخش دولتی که به دلیل وجود پاره ای از شرایط، ویژگی های آن و همچنین محیط و فضای شغلی، آن را از سایر مشاغل جدا می سازد، هدف از انجام این پژوهش، بررسی انگیزه خدمت عمومی در بخش دولتی ایران و تعیین عوامل اثرگذار بر آن و همچنین احصا بهترین تبیین کننده ها می باشد. داده های پژوهش از سازمان های دولتی در سطح استانی گردآوری شده و در قالب 859 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفتند. روش تحقیق آمیخته بوده و در دو بخش کیفی برای احصا مقوله ها از طریق روش فراترکیب و بخش کمی با استفاده از مدل معادلات ساختاری انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد سه دسته عوامل اثر گذار بر انگیزه خدمت عمومی در بخش دولتی به ترتیب عبارت است از سبک زندگی، عوامل محیط کار و عوامل جمعیت شناختی.
    کلیدواژگان: انگیزه خدمت عمومی، سازمان های دولتی، ایران، پیشایندها
  • سعید مسعودی پور *، محسن باقری نصرآبادی صفحات 141-158
    یکی از عناصر مهم در حکمرانی خوب، افزایش مشارکت های مردمی در اداره امور جامعه است. موضوع کمک به محرومین و فعالیت های خیرخواهانه ازجمله این عرصه هاست. اهمیت این موضوع تا قدری است که می توان ادعا کرد حل مسئله فقر بدون مشارکت مردمی ممکن نیست. از سوی دیگر، دولت نمی تواند نسبت به مسئولیت خود در زمینه سازی و تسهیل گری برای فعالیت خیریه ها بی تفاوت باشد. عدم تنظیم گری رابطه بین بخش دولتی و بخش غیردولتی در موضوع خیریه ها یکی از مسائل کشور محسوب می شود. در این پژوهش نخست از طریق مصاحبه با تعدادی از مدیران کمیته امداد امام خمینی (ره) و نیز مسئولین خیریه ها، از طریق تحلیل مضمون آسیب های اصلی در تنظیم رابطه شناسایی شدند. این آسیب ها شامل 31 موضوع و در 9 دسته اصلی مورد طبقه بندی قرار گرفتند. سپس با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی اقدام به اولویت بندی مسائل شد.
    کلیدواژگان: خیریه، سازمان های غیرانتفاعی، بخش غیردولتی، تنظیم گری، حکمرانی
  • رحمه الله قلی پور، علی اصغر فانی، فاطمه راغب *، مجتبی امیری، محمود مهر محمدی صفحات 159-176
    طرفداران رویکرد تفسیری، خط مشی گذاری را فراتر از کاررسمی دولت و در بردارنده گفتمان ها و رویکردها می دانند. در رویکرد قابلیت «آمارتیا سن» (گفتمان جدید توسعه انسانی) انسان موجودی مختار و دارای نقش عاملیت است. عاملیت انسانی توسط نظام های آموزش و پرورش فعلیت می یاید وموجب شکوفایی قابلیت های چندگانه و بالقوه انسانی می شود که در نظام آموزشی کشور مشاهده نمی شود. لذا مسئله این تحقیق عدم شکوفایی قابلیت های چندگانه انسانی در آموزش و پرورش ایران و هدف اصلی دستیابی به الگویی برای خط مشی گذاری با رویکرد قابلیت است. روش پژوهش، کیفی و با استفاده از استراتژی داده بنیاد (رویکرد گلیزری) است. یافته ها نشان می دهد که خط مشی گذاری با رویکرد قابلیت، مستلزم به کار گیری الگوی خط مشی گذاری با عناصر رویکرد قابلیت به عنوان محتوی خط مشی ها است. در این الگو، تجلی نظام خط مشی گذاری شورای عالی آموزش و پرورش است که با نهادهای فراقوه ای و قوای سه گانه، خانواده ها، نهادهای مدنی و بخش خصوصی تعامل دارد و با توجه به آزادی های مورد نیاز، برای تحقق بخشیدن به توسعه قابلیت ها و تبدیل آن ها به کارکرد ها درچارچوب فرهنگ و نظام ارزشی فعالیت می کند.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، رویکرد قابلیت، عاملیت انسانی، خط مشی گذاری
  • محمد صفری دشتکی، رضا زارع، محمد علی نیک بخش * صفحات 177-197
    «تداوم و تغییر در خط مشی عمومی و مدیریت» نتایج یک مطالعه تطبیقی در دو خدمت عمومی پلیس و بیمارستان در دو شهر برایتون و لون در دو کشور انگلستان و بلژیک از سال 1965 تا 2005 است و تلاش دارد با بررسی تاثیر نظام های سیاسی اجماعی و اکثریت بر خط مشی های عمومی و مدیریت به تدوین یک چارچوب علمی برای تغییر دست یابد. مولفان در این کتاب با بسط و توسعه الگوی سه سطحی تغییر سازمانی هال (Hall) به طراحی چارچوبی برای الگوهای تغییر سازمانی در قالب نمودار BEST پرداخته اند. این الگو با در نظر گرفتن سطح تغییر و کیفیت آن، چهار شکل تغییر شامل: تغییرات کوتاه، ناگهانی و بی رحمانه (Erthquake) ، تغییرات تدریجی و فزاینده (Tortoise) ، تغییرات محافظه کارانه و قابل برگشت سریع به عقب (Boomerang) و تغییرات تدریجی منجر به تغییرات بنیادی (Stalactite) را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: مطالعات تطبیقی خط مشی، تداوم و تغییر در خط مشی، خط مشی عمومی و مدیریت، سیاستگذاری عمومی
|
  • Ehsan Marzban*, Mehdi Mohammadi, Aliasghar Pourezzat Pages 9-26
    The aim of this research is to explore and foresight the main alternative scenarios for the future of the governance in electricity distribution and accordingly make some suggestions for policy making in this area. So, using scenario planning method (based on Schwartz model and integral methodological approach) the future of governance in the field of public utilities, is argued. For this purpose, quantitative tools Such as “cross impact analyze questionnaire” and “scenario wizard software” is combined with qualitative tools Such as interview and expert panels. The conclusions show that future governance can be described in five different scenarios including: big fat state, rentier government, individual market governance, collective market governance and smart social governance. Then, using the findings of the research and the views of the experts, for each of the alternative scenarios )third to fifth scenario), options for policy formulation are suggested.
    Keywords: governance, Scenario, Policy making, Decentralization, Power Distribution
  • Soudeh Bayat, Hamid Zargham Boroujeni *, Hamza Khastar, Mohammad Taghi Taghavifard Pages 27-46
    In the peresen study, through qualitative research, current situation od cloak and klim businrsses of Mohammadieh neighborhood of Naien were investigated. Partisipants are woven and local authorities who have been selected base on saturation and snowball techniques. The findings of the research indicate that the kelim and Cloak handwoven businesses continue their activities because of tourism attraction, but factors affecting the decline of this industry can be divided into four categories: Economic factors, socio-cultural factors, Governmental factors and environmental and Physical factors. By integrated planning in these four categories factors and using modern knowledge to maintain and develop indigenous knowledge of local communities handicrafts and knowledge management in this field can pave the way for empowering indigenous people and making optimal use of indigenous capacities and provide boosting the economic and dynamism of local communities.
    Keywords: Indigenous knowledge, Handicrafts, Community business, Klim, Cloak handwoven
  • Fatemeh Saghafi, Ali Mohaghar*, Mohammadali Baradaran, Alireza Aslani, Mohammad hassan Maleki Pages 47-65
    The University of Tehran, as the symbol of higher education in the country, has not been among the 100 top Asian universities. The reason for this should be found in the mental account and infrastructures of stakeholders. This paper determines the factors affecting the future of UT and explain the appropriate metaphors for making changes in their policy making and planning layer. For this purpose, CLA method used and the status of UT studied in 4 layers of Litani, systemic, worldview and metaphor. This did through in-depth interviews with four major stakeholders: students, faculty, staff, managers. The results showed that with the traditional attitudes, University of Tehran won't change fundamentally for the next 10 years. In order to allow the university to adapt to the changes in this age, 3 new metaphors were developed and reviewed. Planning for the realization of this metaphor should be done by the method of reflection.
    Keywords: Metaphor, New Age, Stakeholders, Layout Analysis, University of Tehran
  • Mohammad A. Bahreini Zarj, Ali Mobini Dehkordi*, Mohammad R. Meigoonpouri Pages 67-86
    Policy tools for developing innovation are challenging topic. The synergy of new firms and incumbents within new product development is the main goal of innovation policies. Yet very little research has explained detailed data on the policy tools that are required for the new product development process. We consider longitudinal multi-case study method and data collected from semi-structured interviews and direct and participative observation from 2010 to 2017. The contribution of this research is available in two parts. First, we introduced policy tools that are required for the joint new product development such as motivational and informational instrument, trust building instrument, technology assurance instrument, market standardization, and so on and second we introduced policy tools in each phases of new product development process. We provide new insight about policy tools in inter-organizational relationships for new product development and offer policy recommendations.
    Keywords: Policy tools, New nanotechnology ventures, Incumbents, Collaboration, New product development
  • Mitra Karami, , Seyyed Habibollah Tabatabaeian*, Payam Hanafizadeh, Hanafizadeh, Jahanyar Bamdad Soofi Pages 87-102
    Digital signature is one of the fundamental infrastructures of e-government development. In our country despite implementing the requited infrastructures for using digital signature, the usage of this technology is very limited. The aim of this paper is to identify the factors influencing diffusion of digital signature in government organizations. For this purpose the identified factors were classified according to the TOE (technology, organization, and environment) framework. The proposed hypotheses were analyzed using the SEM (Structural Equation modeling) method. The result shows that among the identified factors the four factors of complexity, compatibility, regulatory support and trust to technology providser have more significant effect on diffusion of digital signature. Policy recommendations have been proposed according to the results of hypotheses tests.
    Keywords: Digital signature, TOE framework, demand, supply side policies
  • abbas shiri * Pages 103-121
    Criminal policy-making as a branch of public policy-making, concerns the phenomenon of criminality. Therefore criminality, various ways of its prevention, its reducing and its control, all as a part of macro policy-making process becomes a point of Focus of States. The increasing rates of crimes and its threats for society, alongside with its impacts on other policy fields (Education, Health, Welfare, etc.) have changed The Criminal Policy Making info one of the main Public Policy Fields.
    Keywords: Public-Policy-making, Criminal Policy, Criminality Crime Control
  • Ali hamidizadeh*, Hasan Danaei Fard Danaei Fard, Reza Tahmasebi, Mahtab Homaei Latif Pages 123-139
    Considering the importance of job motivation in the public sector due to the existence of a number of conditions including the environment and job characteristics, it is separated from other occupations. This research studies the motivation of public service in the public sector of Iran and also, determines the effective factors regarding motivation to reach the most useful explanatory model. The data were collected from governmental organizations through 859 questionnaires and were analyzed. The study employed a mixed method in two sections, qualitative research in order to obtain the categories by meta-analysis, as well as using quantitative technique through the structural equation model. Data analysis shows that the three categories of factors affecting the motivation of public service in the public sector are respectively lifestyle, work environment and demographic factors.
    Keywords: Public Service Motivation, Iranian government agencies, Antecedents
  • Saeed Masoodipoor *, Mohesn Bagheri Nasrabadi Pages 141-158
    One of the most important elements of good governance is the increasing public participation in community affairs. Aid to poor people and charitable activities are one of the most important areas that individuals must be activated in it. This is so important that It can be argued the solving of poverty is not possible without public participation. On the other hand, the government cannot be apathetic to their responsibility in preparation and facilitating Charities activities. The lack of regulation of the relationship between the public sector and the nonprofit sector in charities causes is one of the problems of the nation. The Achievement to the desired pattern to set this relationship, in the first step we need to identify the damages in this subject. In the first study, we conduct some interviews with a number of managers of Imam Khomeini Relief Foundation and authorities of charities. After that we use thematic analysis to identify the main damage in the regulation of the relationship. The damage included 31 issues were classified in 6 main categories. Then, with using Analytical Hierarchy Process the issues are prioritized. Finally, the problem of monitoring and evaluating the performance of charities and charge of the government in the subject of poverty elimination were identified as the most important macro issues in this area.
    Keywords: Charities, non-profit organizations, non-governmental sector, regulation, governance
  • Rahmatolah gholipur gholipur, Ali Asghar Fani, fatemeh ragheb*, Mojtaba Amiri, Mahmoud Mehr Mohammadi Pages 159-176
    Interpretive approach followers see the policy making beyond the formal work of government involving discourses and approaches. According to Amartya Sen's capability approach (new human development discourse), human being is autonomous with a role of agency. Agency role is actualized by education systems and leads to fulfillment of human potential and multiple capabilities that cannot be found in Iran. The main issue in this research is unfulfilling of human multiple capabilities in Iranian education system. The main object of the research is designing a policy making model based on capability approach. The method used in this study is qualitative method using grounded theory strategy (from Glaser point of view). Findings show that policy making applying capability approach requires applying policy making model with capability approach elements as the policies content. In this model, manifestation of education is in the supreme council of education system that interacts with government (legislature, judicial system and executive), civil institutions, families and private sector. This education system, regarding the required freedoms, works within the framework of culture and value system for realizing capabilities development and transforming them into functions.
    Keywords: Policy-making, Education, capability approach, human agency
  • Mohammad Safari Dashtaki, , Mohammad Ali Nikbakhsh *, Reza zare Pages 177-197
    The purpose of this article is to introduce the book of Continuity and Change in Public Policy and Management by Christopher Pollite and Geert Bouckaert. This book is the result of a comparative study of two public police and hospital services in Brighton and Leuven in both England and Belgium from 1965 to 2005 and attempts to formulate a scientific framework for change by examining the influence of political-social systems and the majority on public policy and management guidelines. By expanding and developing the three-level model of Hall organizational change, the authors have designed a framework for organizational change patterns in the form of BEST charts. Considering the level of change and its quality, this model includes four change forms: short, sudden and cruel changes (Earthquake), Tortoise changes, Boomerang changes, and gradual changes leading to fundamental changes (Stalactite).
    Keywords: Policy Comparative Studies, Policy Continuity, Change, Public Policy, Management, Public policy