فهرست مطالب

مهندسی گاز ایران - پیاپی 2 (اسفند 1393)

نشریه مهندسی گاز ایران
پیاپی 2 (اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا مسیبی بهبهانی صفحه 6
  • مقالات
  • منصوره شرکت توسلی، مهناز طیاری، مجتبی شریعتی نیاسر، مریم بهجونیا صفحه 8
    پالایشگاه گاز واحدی پردازشی است که برای فرآورش، آماده سازی و بهینه کردن خواص گاز استخراجی از چاه های گازی استفاده می گردد تا گاز به محصول قابل مصرف تبدیل شود. در پالایشگاه گاز، ترکیب هایی که سبب پایین آوردن ارزش حرارتی گاز شده و مشکلاتی در انتقال و مصرف گاز به وجود می آورند، از گاز طبیعی تفکیک و سپس به خطوط انتقال تحویل داده می شود. در کلی ترین حالت تجهیزات یک پالایشگاه به دو قسمت دور از ساحل یا دریایی و ساحلی تقسیم می-شوند. بسته به موقعیت مکانی پالایشگاه ممکن است تمام تجهیزات مربوط به قسمت ساحلی باشند، به عبارت دیگر خوراک ورودی از مخازن دریایی تامین نگردد. قسمت دریایی از دو بخش سکوهای سرچاهی و خطوط لوله دریایی تشکیل شده است که به ترتیب برای استخراج و انتقال خوراک ورودی پالایشگاه گاز می باشند. قسمت مربوط به خشکی نیز از سه بخش اصلی: عملیاتی، تاسیسات جانبی و مخازن ذخیره تشکیل می شود. با وجود آنکه زیر مجموعه های کلی این سه بخش در تمام پالایشگاه ها مشابه می باشند اما ممکن است بسته به وظیفه ای که هر پالایشگاه بدان منظور طراحی شده برخی واحدهای آن متفاوت از سایر پالایشگاه ها باشد. برای مثال در پالایشگاه چهارم پارس جنوبی واحد شیرین سازی گاز وجود ندارد زیرا در این پالایشگاه پس از تفکیک میعانات و تنظیم نقطه شبنم، گاز ترش توسط خط لوله جهت تزریق به حوزه نفتی آغاجاری منتقل می گردد و تنها شیرین سازی LPG در آن صورت می گیرد. درصورتی که در سایر پالایشگاه ها علاوه بر عملیات فوق، به منظور آماده سازی گاز برای مصارف گوناگون (نظیر مصارف خانگی) عملیات شیرین سازی نیز انجام می گیرد. بنابراین ترتیب واحدها با توجه به مسائل طراحی تعیین می شود.
    کلیدواژگان: گاز طبیعی، پالایشگاه گاز، نم زدایی، فرآوری، واحدهای عملیاتی
  • حمیدرضا بزرگ زاده، آذرشیردل عبدالملکی صفحه 16
    از ترکیب پوست گردو و پسته و مخلوطی از هر دو ساخته )SMC ( در این تحقیق، ابتدا جاذب غربال مولکولی کربنی شده اند، میزان جذب گازهای اکسیژن و نیتروژن بر روی جاذب های ساخته شده در دمای 592 کلوین و در محدوده فشار 2 تا 52 بار به روش حجمی بررسی گردید. بیشترین مقادیر جذب اکسیژن،9/817mmol.g-1 و9/745mmol.g-1 به ترتیب برای نمونه غربال مولکولی کربنی و نمونه کربن فعال ساخته شده با ترکیب % 52 پسته و % 57 گردو، فعال شده با نیتروژن و بخار آب بدست آمده است. ایزوترم های جذب با مدل لانگمیر و فروندلیچ تطابق یافته اند. شناخت رفتار سینتیکی یک جاذب از اهمیت بالایی برخوردار است و تعیین کننده زمان اقامت مورد نیاز گاز جهت تکمیل فرایند جذب می باشد. مقادیر جذب آزمایشگاهی با مدل های سینتیکی سودو مرتبه دوم تطابق یافته اند. با استفاده از مدل دوبینین رادوشکویچ حجم ریز حفرات و انرژی پتانسیل جذب برای پیش بینی نوع جذب محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، غربال مولکولی کربنی، کربن فعال، ایزوترم جذب، مدل سینتیکی، مدل دوبینین رادوشکویچ
  • مریم عباس قربانی، احمد مشهدی صفحه 24
    این مقاله شامل گردآوری و بررسی مجموعه ای از مطالعات است که در سال های اخیر برای حذف و یا به حداقل رساندن مشکلات ناشی از هیدروژن سولفید در عملیات های نفت و گاز با بهره گیری از برخی مواد شیمیایی تحت عنوان پالاینده هیدروژن سولفید صورت پذیرفته است. در این کار به طور مقایسه ای به بررسی مزایا و معایب استفاده از مواد شیمیایی مختلف برای مهار (پالایش) هیدروژن سولفید در سیالات حفاری و تولیدی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هیدروژن سولفید، پالاینده سولفید، sulphide scavenger
  • احسان شکاریان، آرش نادری* صفحه 33
    امروزه فناوری نانو با سرعت زیادی رو به رشد است و سهم قابل توجهی را در پیشرفت های فناوری در بسیاری از صنایع و نیز در حوزه های مختلف نفت و گاز نظیر اکتشاف، حفاری، ازدیاد برداشت و پالایش و پخش به خود اختصاص داده است. نانوفناوری با ارتقاء ژئومکانیک مخزن و اصلاح کشش سطحی در کنار بهبود و اصلاح مخازن نفتی دارای پتانسیل لازم برای تغییر و اصلاح روش های معمول ازدیاد برداشت می باشد و امروزه نظر بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است. در این مقاله به مرور کلی روش های نانوفناوری در ازدیاد برداشت از مخازن نفتی و پیشرفت ها و دستاوردهای جدید در این زمینه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نفت، نانوفناوری، ازدیاد برداشت، سیالات هوشمند، ویسکوزیته
  • اکرم ارجمندی فرد، پریسا ناییجی، فرشاد ورامینیان صفحه 43
    در این تحقیق، سینتیک تشکیل هیدرات تتراهیدروفوران در حضور آمینو اسید گلایسین به عنوان بازدارنده سینتیکی بررسی شده است. آزمایشات در یک راکتور دو جداره ناپیوسته با دمای جداره ثابت (0)، فشار اتمسفری و غلظتهای مختلفی از گلایسین (1/5-0/50 درصد وزنی) انجام شده اند. نتایج نشان داده اند که با افزایش غلظت گلایسین در محلول آب و تتراهیدروفوران، زمان تاخیر تشکیل هیدرات افزایش یافته و دمای تعادلی تشکیل هیدرات نیز مقداری کاهش می یابد.همچنین محلول 1/5٪ وزنی گلایسین، با کاهش شدت آب گریزی سیستم، بیشترین میزان زمان تاخیر تشکیل هیدرات و کمترین مقدار دمای تعادلی تشکیل هیدراتTHFرا دارد.
    کلیدواژگان: هیدرات تتراهیدروفوران، بازدارنده سینتیکی، زمان تاخیر، آمینو اسید، گلایسین
  • محمد ایرانی صفحه 50
    در این تحقیق انجام واکنش ریفورمینگ متان روی کاتالیست Ni جهت تولید هیدروژن در مایکرورآکتور با استفاده از مدلسازی ریاضی بررسی شده است. مدلسازی ریاضی با استفاده از روش های CFD انجام گرفته که یک روش حل کامل و دقیق برای جریانهای واکنشی می باشد. یک تک کانال جهت شبیه سازی در نظرگرفته شد و مدل دوبعدی تقارن محوری جهت شبیه سازی انتخاب گردید. معادلات نرخ واکنش برای واکنشهای SMR و شیفت- آب –گاز (WGS) بر اساس مدلهای موجود Langmuir–Hinshelwood انتخاب شد. آزمایشات مربوط به فرآیند SMR در یک رآکتور مقیاس بنچ انجام گرفتند. نتایج حاصل از شبیه سازی با نتایج تجربی مقایسه گردید و توافق خوبی مشاهده گردید. مدل CFD تایید شده به عنوان آزمایشگاه مجازی در نظر گرفته شد.برای بررسی اثر پارامترها روی عملکرد رآکتور، یک طراحی آزمایش با استفاده از نرم افزار Design Expert انجام گرفت. پارامترهای بررسی شده شامل دمای خوراک، فشار عملیاتی، فلاکس جرمی خوراک و نسبت مولی بخار آب به متان بودند که با بررسی های انجام گرفته مشخص گردید که موثرترین پارامترهایی که روی درصد تبدیل از نظرآماری تاثیر دارد به ترتیبGHSV ، نسبت مولی بخار آب به متان ، فشار و دمای خوراک می باشند همچنین مقادیر پارامترها برای کارکرد بهینه رآکتور معرفی شدند. از بررسی نتایج CFD می توان مطالعات بیشتری روی عملکردرآکتور انجام دادو با صرف هزینه کم اطلاعات ارزشمندی بدست آورد.
    کلیدواژگان: رآکتور مونولیتی، متان، ریفورمینگ با بخار، CFD، آنالیز حساسیت
  • سعید حاج میرزایی، رضا مسیبی بهبهانی، هوشنگ جزایری راد صفحه 58
    عیب یابی و رفع عیب فرآیند یکی ازمسائل بسیار مهم درکنترل فرآیند می باشد. این موضوع قسمت اصلی مدیریت حوادث غیر عادی در فرآیندهای صنعتی می باشد که امروزه بسیارمورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق، از شبکه های عصبی به منظور ابزاری برای شناسایی عامل اختلال (خطا) در فرآیند جذب دی اکسید کربن توسط محلول مونو اتانول آمین در یک برج پرشده استفاده شده است. ورودی شبکه پارامتر اندازه گیری شده فرآیند توسط حسگر و ابزار اندازه گیری و خروجی شبکه عامل اختلال یا عیب شناسایی شده می باشد. به منظور شناسایی عوامل اختلال، تغییر در پارامترهای فرآیند از جمله: نرخ خوراک، ترکیب درصد خوراک، نرخ مایع جاذب و ترکیب درصد آن مورد بررسی قرار گرفت. تغییر در این پارامترها منجر به تغییر کیفیت محصول، افت فشار در برج و تغییر دمای برج می شود. این در حالی است که مقدار دی اکسید کربن در محصول نباید از مقدار معینی تجاوز کند. هدف از استفاده از شبکه های عصبی، شناسایی عاملی است که منجر به این افزایش شده است. با انتخاب یک شبکه مناسب پرسپترون چند لایه با آرایش 8-9-5 این امکان فراهم آمد تا شبکه بتواند با دقت، عامل اختلال را در فرآیندی که داده های آن قبلا توسط شبکه مشاهده نشده بود شناسایی کند.
    کلیدواژگان: برج پر شده، جذب دی اکسید کربن، شبکه عصبی مصنوعی، عیب یابی فرآیند
|
  • Maryam Abbasghorbani*, Ahmad Mashhadi Page 24
    The application of sulphide scavengers is an adopted practice which is widely in production and processing operations in the Oil and Gas Industry. Challenge is the search and development of new chemistries, which is aimed at safeguarding the health of personnel and maintaining good protection of materials under a variety of conditions while being environmentally acceptable. This paper includes an up to date history of the efforts which have been put forth so far in the industry to minimize or eliminate the various problems caused by hydrogen sulphide during Oil and Gas drilling operations by the use of some chemicals. The advantages and disadvantages of using the various chemicals for scavenging hydrogen sulphide drilling fluids and produced fluids are compared.
    Keywords: hydrogen sulphide, hydrogen sulphide scavenger, adsorbtion
  • A. Naderi*, E. Shekarian Page 33
    Due to the growing demand in the oil industry, the application of enhanced oil recovery (EOR) techniques for oil reservoirs to meet the needs of communities is essential. nowadays, nanotechnology is growing rapidly and it contribute significantly to the technological advances in many industries and in various oil and gas fields such as exploration, drilling, enhanced oil recovery and refining and distribution. In this paper, the effect of nanoparticles, nanoemulsions, nanofilters, nanogels, nanosensors, nanorobots, and nanocatalysts in enhanced oil recovery and oil reservoirs progress and new achievements in this field are discussed. The results show that, nanotechnology has the potential to change the common methods of EOR by improving geomechanics of the reservoir and surface tension alongside modification of oil reservoirs. Today, this subject has attracted the attention of many researchers.
    Keywords: Oil, Nanotechnology, EOR, Smart Fluids, Viscosity
  • Akram Arjomandi Farad*, Parisa Naeiji, Dr.Farshad Varaminian Page 43
    In this study, the hydrate formation kinetics of tetrahydrofuran in the presence of the amino acid glycine as kinetic inhibitors have been investigated. In a double batch reactor with constant wall temperature (0Ċ), atmospheric pressure and various of glycine (0.05 to 1.5 wt%) have been performed. The results showed that with increasing concentrations of glycine in water and tetrahydrofuran, time delay hydrate hydrate equilibrium temperature increases and the amount reduced. Also, a solution of 1.5 wt% glycine, with decreased hydrophobicity system, the maximum delay time and the least amount of hydrate equilibrium temperature of hydrate formation is THF.
    Keywords: Tetrahydrofuan Hydrate, kinetic inhibitor, Induction time, Glycine amino acids
  • Mohammad Irani Page 50
    In the present work, Steam Methane Reforming(SMR) reaction in monolith reactors was modeled. Experiments of SMR were carried out in a Bench-scale monolith reactor. A single-channel was considered and two axi-symmetric CFD models were developed for modeling. General kinetic models for SMR and Water–Gas-Shift (WGS) reaction rates based on Langmuir–Hinshelwood type were employed. Good agreement was achieved between bench experimental data and the model. The validated CFD model was considered as numerical laboratory .Using experimental design a sensitivity analysis was run in order to find the effect of feed temperature, GHSV, pressure and inlet H2O/CH4 molar ratio on the reactor performance. It was concluded that obtained results from CFD analysis gives precise guidelines for further studies on optimization of monolithic reactor performance.
    Keywords: Monolith reactor, CFD, Steam reforming, sensitivity analysis