فهرست مطالب

پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1396)

مجله پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 250,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 3
  • مقالات علمی
  • رضا پورقاسمی آستانه، یوسف جهانی صفحه 5
    رزینی تجاری و پر مصرف در کاربردهایی چون ،(LDPE) پلی اتیلن با چگالی کم تولید فیلم ها، ظروف دمشی و... است. این ماده دارای ساختاری پر شاخه بوده، به روش رادیکالی LDPE . طول این شاخه ها به صورت گسترده ای توزیع شده اند و تحت فشارهای بالا تولید می شود. ماهیت خطی زنجیر های پلیمری انواع پلی اتیلن ها رامی توان با استفاده از کومنومرهای بلندتر از اتیلن مثل بوتن و هگزن یا با استفاده از کاتالیزور هایی که الیگومرهای فعال پلیمر شدن را تشکیل می دهند، برهم ریخت. اما استفاده از کاتالیزور ها به دلیل محدودیت دسترسی و همچنین قیمت زیاد، در همه کشورها امکان پذیر نیست. روش های جایگزین برای ایجاد شاخه های بلند در ساختار پلیمر در غیاب کاتالیزور ها، فرایند های پس-اصلاحی است. (Reactive Extrusion) از جمله اکستروژن واکنشی (Pos t-modification) اخیرا از واکنش های رادیکالی در اص الح پس-پلیمر شدن پلی الفین ها بهره گرفته شده است. در این روش، تغییر در درجه شاخه ای شدن با کنترل متغیرهای گوناگون از جمله دما، زمان اقامت، خوراک پراکسید، فشار و... که به شدت روی خواص رئولوژیکی، تبلور و چگالی محصول تاثیرگذارند، امکا نپذیر است. در این مقاله به معرفی فرایند اکستروژن واکنشی و کاربرد آن در پیوندزنی و شاخه زنی پلی اتیلن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن، شاخه زنی، اصلاح شیمیایی، اکستروژن واکنشی
  • عباس کبریت چی، میلاد قانع قره باغ صفحه 15
    علی رغم برخورداری از خواص (HTPB) پلی بوتا دی ان با انتهای هیدروکسیل فیزیکی و مکانیکی مناسب، رزینی خنثی به شمار می رود که به دلیل پایین بودن انرژی کل خروجی ترکیب، منجر به کاهش کارایی سامانه موشکی می شود. هدف ما در این پژوهش یافتن فرمول بندی است که بتواند انرژی کل خروجی ترکیب را بالا ببرد بدون آن که منجر به کاهش کارایی آن بشود. موثرترین روش، به کار بردن پیونددهنده های پرانرژی است که در ساخت مواد منفجره کارامد و پیشرانه های موشکی پیشرفته کاربرد دارد. یک روش محتمل، افزودن گروه های عاملی پرانرژی است که منجر به افزایش آنتالپی تشکیل فرمول بندی و بهبود موازنه HTPB به HTPB کل اکسیژن می شود. در این پژوهش ابتدا روش سنتز و خواص انواع رزین پرانرژی نیترات دار شده بیان می شود و سپس خواص پیشرانه بر پایه آن مورد نیترات دار شده می تواند در HTPB بررسی قرار م یگیرد. نتایج نشان می دهد که مسیر انبوه سازی مقیاس تولید و ارزیابی با همکاری صنعت قرار بگیرد، چراکه این ماده از طریق مواد اولیه کم هزینه به راحتی در مقیاس بزرگ قابل تولید است و خواص مطلوبی را برای استفاده به عنوان پیونددهنده در فرمو لبندی های پیشرانه با عملکرد بالا و آسیب پذیری پایین نشان می دهد.
    کلیدواژگان: HTPB پرانرژی، HTPB نیترات دار شده، NHTPB سنتز، پیشرانه جامد مرکب و خواص پیشرانه جامد مرکب
  • هنگامه هنرکار صفحه 27
    آلکیدها دسته ای از پلی استرها هستند که در ساختار آن ها از روغن ها و اسیدهای چرب طبیعی استفاده شده است. عمده مصرف آلکیدها در رنگ و روکش است که در صنعت از آن ها به عنوان روکش های بر پایه روغن یاد می شود. هنگامی که روغن سیر نشده مثل روغن بزرک یا روغن کرچک به ترکیبات تشکیل دهنده استر افزوده می شوند، پلی استر شاخه ای شامل گروه های جانبی اسید چرب به دست می آید. وقتی این ترکیب به عنوان روکش روی سطح به کار می رود، بخش روغنی پلی استر در مجاورت اکسیژن، وارد واکنش رادیکال آزاد شبکه ای شده، فیلم تشکیل می شود. گرچه، آلکیدها بیشترین حجم مصرفی رزین ها را در بر نمی گیرند، ولی هنوز نقش چشمگیری در صنعت روکش دارند؛ چون، علاوه بر داشتن تنوع محصول، مقدار قابل ملاحظه ای از منابع تجدیدپذیر در سنتز آن ها به کار می رود. در این مقاله، آلکیدها و روش های سنتز آن ها، روغن های گیاهی و کاربرد آن ها در تهیه روکش ها مورد بررسی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: آلکید، روغن گیاهی، روکش، پلی استر
  • هاجر جمشیدی صفحه 37
    هیدروژل ها شبکه های پلیمری سه بعدی با اتصالات عرضی هستند که قابلیت جذب بسیار زیاد آب یا سیالات زیستی را حتی زیر فشار دارند. این ترکیبات بدون انحلال می توانند مقدار زیادی آب جذب کنند. هیدروژل ها به روش شیمیایی یا فیزیکی شبکه ای می شوند. توجه روزافزون به هیدروژل های فیز کیی به دلیل راحتی نسبی فرایند و نبود شبکه ساز در سنتز آن هاست، در حالی که انواع شیمیایی آن به دلیل استحکام مکانیکی خوب مورد توجه هستند. همچنین، هیدروژل های طبیعی به دلیل تنوع، فراوانی، ارزانی، تجدیدپذیری، سمی نبودن و نیز زیست تخریب پذیری و زیست سازگاری نسبت به هیدروژل های سنتزی بسیار جالب توجه هستند. در چند دهه گذشته، هیدروژل ها به دلیل خواص منحصر به فرد در صنایع مختلف نظیر غذایی، بسته بندی، داروسازی، کشاورزی، کاربردهای زیست پزشکی و زیست مهندسی و در ساخت دستگاه های فنی و الکترونیکی و نیز به عنوان جاذب برای حذف آلاینده ها در کاربردهای زیست محیطی به کار گرفته شده اند. با توجه به اهمیت و قابلیت های متنوع این ترکیبات به عنوان مواد امیدبخش در کاربردهای مختلف، در مقاله حاضر، دست هبندی هیدروژل ها براساس ویژگی های مختلف، روش های تهیه و برخی از خواص و کاربردهای مهم آن ها در زمینه های مختلف مرور شده است.
    کلیدواژگان: هیدروژل، پلیمرشدن، شبکه ای شدن فیزیکی، شبکه ای شدن شیمیایی
  • مصطفی الماسی زفره، اعظم قاسمی، ستار محمدی اسفرجانی صفحه 55
    نجات جان انسان ها در برابر س الح های سرد و گرم از زمان های دور، همواره مورد توجه بوده است. پیشرفت فناوری تولید س الح های گرم، مستلزم به روز شدن فناوری تولید پوشش های حفاظتی است. برای این منظور دست یابی به موادی مقاوم با وزن حداقل، ضروری است. مواد مرکب پلیمری، در چند دهه اخیر به ویژه با توسعه روش های نوین تولید، مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته اند. پوشش های حفاظتی ساخته شده از مواد مرکب، ضمن داشتن وزن کم، از مقاومت بسیار خوبی هم برخوردارند. یکی از مهم ترین عوامل مقاومت مواد در برابر ضربه گلوله، حد کشسانی مواد است. مواد مرکب دارای حد کشسانی بالایی هستند که می توان با ترکیب این مواد به مواد مرکب هیبریدی دست یافت که از حد کشسانی بسیار بیشتری برخوردارند. در این مقاله ابتدا تاریخچه ساخت پوشش های حفاظتی بیان می شود و در ادامه، مواد مرکب پرکاربرد در ساخت پوشش های حفاظتی و روش های بافت آن ها، مدل های نیمه تحلیلی، پیش بینی نفوذ و محدودیت پرتابی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: مواد مرکب پلیمری، مواد مرکب هیبریدی، ضربه، عملکرد پرتابی الیاف، پوشش های حفاظتی
  • مسیب قرخلو، سماحه سادات سجادی، فهیمه عسکری صفحه 67
    به نوعی (Molecularly Imprinted Polymers) اصطلاح پلیمرهای قالب مولکولی از پلیمرها اطلاق می شود که در طول سنتز، مکان های مشخص برای یک هدف خاص در پلیمر ایجاد می شود. به همین منظور در طول سنتز برای ایجاد مکان های مشخص از قالب هایی که از لحاظ شکل و اندازه به مولکول هدف شباهت دارند، تهیه شده نسبت به مولکول هدف کاملا به صورت انتخابی MIPs . استفاده می شوند عمل می کنند. به عبارتی دیگر برهمکنش های شیمیایی فیزیکی بین قسمت های عامل دار ماتریس پلیمری و گروه های عاملی قالب مولکولی در هنگام پلیمری شدن به خاطر سپرده می شود و بعد از شست و شو و خارج کردن قالب، حفره مولکولی با خواص مشخص برای MIPs . با شکل و محیط الکتریکی مشخصی بدست می آید ،MIPs مولکول هدف به صورت گزینشی عمل می کند. به خاطر ویژگی های خاص در کاربردهای مختلفی مانند کاتالیزور، دارو رسانی، غشا، کشت سلولی، تبلور به کار برده می شوند.
    کلیدواژگان: قالب مولکولی، تبلور، دارو رسانی، غشاء، کاتالیست
  • پدارم ملائکه صفحه 77
    لوله های پل یاتیلن موجدار با دارا بودن مقاومت فشاری بالا و پوشش بیرونی دندانه دار با ظاهری مدور، سال ها است که به عنوان محصولی مهندسی استفاده برای استاندارد سازی تولید این نوع لول ه ها DIN و 16961 EN 13476- می شوند، 1 تدوین شده اند. لوله های موجدار، معمولا برای انتقال آب زهکشی و فاض الب استفاده می شوند که خود یکی از بزرگترین دلایل رجحان استحکام بالاو مسائل اقتصادی بطور همزمان است. ظاهر دندانه دار بر روی سطح بیرونی این لول ه ها برای بهبود مقاومت لوله به فشار خارجی استفاده می شود. ع الوه بر مقاومت شیمیایی یکی از مه مترین ویژگی های پروفی لها و پوشش دندانه دار، مقاومت به سایش بالای آن ها است.دراین مقاله دلایل رشد و توسعه این محصول منحصربه فرد با لحاظ نمودن عواملی همچون مشخصات کلی، مزایا، ویژگی های مواد اولیه و خواص بلند مدت نظیر استحکام حلقوی و انعطا فپذیری با محاسبات استاتیکی بررسی می شود. همچنین نتایج تحقیق انجام شده در مورد بررسی مقاومت حلقوی و بهینه سازی تولید این نوع لوله ارائه می شود. *
    کلیدواژگان: لوله، پلی اتیلن، موجدار، استحکام، فاضلابی
  • معرفی انجمن ها
  • هوری میوه چی صفحه 87