فهرست مطالب

پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1396)

مجله پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرامرزافشارطارمی *، بهاره رضایی صفحه 5
    در این تحقیق با معرفی پلیمرهای رسانای متداول در سلول های خورشیدی پلیمری و استفاده از نانو ذرات دارای رزونانس پلاسمون سطحی (LSPR ، Localized Surface Plasmon Resonance) مانند طلا و نقره، بهبود کارایی سلول های خورشیدی بررسی می گردد. استفاده از نانوذرات طلا و نقره در لایه های مختلف سلول خورشیدی پلیمری مورد بررسی قرار م گیرد. و در نهایت تاثیر ساختار نانوذرات بر روی کارایی سلول بیان می شود.
    کلیدواژگان: ناوذرات طلا و نقره، سلول خورشیدی پلیمری، رزونانس پلاسمون سطحی
  • عباس کبریتچی *، میلاد قانع قرهباغ صفحه 13
    پیونددهنده مناسب باید بتواند علاوه بر تامین الزامات مکانیکی و ایمنی ترکیب نهایی پیشرانه، تاثیر به سزایی در افزایش محتوای انرژی آن نیز داشته باشد. پلی بوتا دی ان با انتهای هیدروکسیل (HTPB)باوجودبرخورداری از خواص فیزیکی و مکانیکی مناسب، به دلیل پرانرژی نبودن (خنثی بودن)در بسیاری از موارد جرم مرده محسوب می شود که تاثیری در انرژی کل خروجی ندارد و کارایی ترکیب نهایی پیشرانه را محدود می کند. عامل دار کردن HTPBبا افزودن گروه های عاملی پرانرژی، توجه بسیاری از محققان را برای فعالیت در زمینه مواد پرانرژی به خود جلب کرده است.علت این امر افزایش آنتالپی تشکیل فرمول بندی و بهبود موازنه کل اکسیژن است. در این پژوهش ابتدا روش سنتز وخواص رزین HTPBپرانرژی شده توسط اتصال به گروه های آزیدی و فروسنی بیان می شود و سپس خواص پیشرانه بر پایه آن مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی های انجام شده در این پژوهش نشان داد که اتصال گروه های پرانرژی آزیدی بهHTPBعلاوه بر افزایش محتوای انرژی، منجر به بهبود خواص مکانیکی نیز می شود.اتصال شیمیایی گروه های پرانرژی فلزی مانند فروسن به HTPB(به جای اختلاط فیزیکی) سبب افزایش نرخ سوزش پیشرانه می شود؛چراکه بازده کاتالیزوری بالاتری دارد، درحالی که خواص مکانیکی در آن کم و بیش بدون تغییر باقی می ماند.
    کلیدواژگان: HTPBپرانرژی، سنتز HTPBپرانرژی، آزید، فروسن و خواص پیشرانه جامد مرکب
  • کاوه رحیمی ممقانی، سید مرتضی نقیب *، علی ملکی صفحه 23
    ژلاتین متاکریلات یا ژلما حاصل واکنش پلیمر طبیعی ژلاتین و متاکریلات انیدرید است. در این واکنش، ژلاتین توسط متاکریلات عامل دار می شود. هیدروژل ژلاتین عامل دارشده با متاکریلات در سال های اخیر با توجه به خواص زیستی و فیزیکی مناسب آن به طور وسیع برای کاربردهای مختلف پزشکی استفاده شده است. هیدروژل ژلما به طور گسترده ای در مهندسی بافت از جمله مهندسی بافت استخوان، غضروف، قلب و عروق، به-کار می رود. این پلیمر در تحقیقات سلول های بنیادی، نشانه گذاری سلولی، دارورسانی و انتقال ژن و زیست-سازگاری جایگاه ویژه ای دارد. سامانه های هیدروژل ترکیبی همچنین می توانند با مخلوط کردن ژلما با نانوذراتی مانند نانولوله های کربنی و اکسیدگرافن و پلیمرهای دیگر برای ایجاد شبکه هایی با خواص خاص در کاربردهای زیستی مورد استفاده قرار گیرند. به بیان دیگر، در کنار خاصیت زیست سازگاری و زیست تخریب پذیری این ماده، با استفاده از نانوکامپوزیت ها می توان به خواص مطلوب دیگر مانند رسانایی و خواص مکانیکی دست یافت. به کارگیری نانوکامپوزیت های هیدروژلی بر پایه ژلما به دلیل خواص منحصر به فرد، آینده امیدوارکننده ای را در کاربرد این مواد در مهندسی پزشکی نوید می دهد.
    کلیدواژگان: هیدروژل، ژلاتین متاکریلات، نانومواد، نانوکامپوزیت، کاربردهای زیست پزشکی
  • خدیجه دیدهبان *، سیده زهرا مخزن موسوی صفحه 33
    با درنظر گرفتن نیاز مبرم به بهبود روش های تشخیص و درمان فعلی، اکنون نانوفناوری در زمینه های بسیاری چون سامانه های رسانش داروهای نوین، فنون تصویربرداری، داربست سازی و جایگزینی استخوان، وسایل پزشکی، درمان سرطان، کنترل اشتها، آزمون های تشخیصی، هورمون درمانی و غیره برای درمان انواع بیماری های ویژه کاربرد دارد. نانوسامانه ها برخلاف سامانه های دارورسانی توده می توانند برای رهایش دارو وارد سلول شوند. افزون بر این از آنجا که نانومواد می توانند در بدن پس از تزریق به چرخش درآیند، آن ها قابلیت این را دارند که بیماری را در موضع آن هدف بگیرند.
    کلیدواژگان: نانوژل، سامانه دارورسانی، پیش ماده پلیمری، آب دوست
  • لاله عدل نسب * صفحه 47
    در سال های گذشته، مونولیت های درشت تخلخل به عنوان نسل جدید و مفید پلیمرهای مورد استفاده در زمینه های مختلف در سطح آزمایشگاهی و صنعتی معرفی شده اند. این پلیمرها می توانند از مخلوط همگن از مونومرها و حلال-های پروژنی در داخل قالب تهیه شوند و دارای منافذ یا کانال هایی با سرعت جریان بالا هستند که حلال از داخل آن ها با سرعت بالا و فشار متوسط می تواند حرکت کند. آن ها به علت دارا بودن ساختار متخلخل می توانند در فرایندهای مختلفی از جمله به عنوان فاز ساکن در انواع مختلف کروماتوگرافی، در راکتورهای زیستی و در تراشه ها کاربرد داشته باشند. عوامل موثر در ساختار متخلخل این مواد شامل نوع مونومر، نوع اتصال دهنده عرضی، زمان و دمای پلیمری شدن، حلال استفاده شده در پلیمری شدنو نوع آغازگر استکه با کنترل این عوامل می توان مونولیت موردنظر را متناسب با کاربرد آن سنتز کرد. این مقاله مروری کوتاه در مورد انواع مونولیت ها و سنتز مونولیت های پلیمری است. همچنین عوامل موثر در سنتز،عوامل تاثیرگذار در ساختار و روش های عامل دار کردن این مونولیت ها بررسی شده است. در انتها بخشیاز کاربردهای مونولیت های پلیمری معرفی شده است.
    کلیدواژگان: مونوليت، ساختار متخلخل، پروژن
  • مهدی عبدلزاده *، مرتضی غفوری صفحه 59
    پلی یورتان ها گروه خاصی از مواد پلیمری و متفاوت از سایر پلاستیک ها هستند. پلی یورتان پرانرژی حاصل واکنش بین دی ال های پرانرژی با شاخه کوتاه و ایزوسیانات های پرانرژی بوده، محصولات آن ها بیشتر جامدات سفت هستند. کامپوزیت های پلی یورتانی حاوی مواد پرانرژی، دسته ای از کامپوزیت ها هستند که در آن ها ذرات جامد انرژی زا به عنوان فاز پراکنده درون سامانه محمل بر پایه پلی یورتان، کامپوزیت را تشکیل می دهد. در طول مدت نگه داری و ذخیره سازی کامپوزیت پرانرژی، شرایط محیطی بر خواص مکانیکی و عملکردی آن ها تاثیر منفی می گذارند و باعث افزایش حساسیت و کاهش ایمنی آن ها شده، اصطلاحا باعث پیرشدگی این مواد می شوند. برای بررسی پدیده پیرشدگی در کامپوزیت پلی یورتانی حاوی مواد پرانرژی، تغییرات خواص مکانیکی، شیمیایی یا حرارتی آن ها در طول زمان مورد مطالعه قرار می گیرد. در این مقاله انواع فرایندهایی که موجب پیرشدگی درکامپوزیت های پرانرژی می شوند و عوامل موثر بر این پدیده مانند دمای نگه داری، میزان رطوبت محیط، مهاجرت نرم کننده، دسترسی به اکسیژن محیط، گاز داخل کامپوزیت (حباب)، پیوندهای غیراشباع، فرم ایزومری پیش پلیمر و نقاط ضعف در ساختار کامپوزیت بررسی شده اند که با کاهش آن ها می توان میزان و سرعت پیرشدگی را کم تر کرد. در پایان به طور مختصر به روش های تعیین میزان پیرشدگی و آزمون های مکانیکی، شیمیایی و تجزیه و تحلیل حرارتی مورد استفاده اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مواد پرانرژی، کامپوزیت پلی یورتانی، افت خواص مکانیکی، عوامل موثر بر پیرشدگی
  • هوری میوه چی * صفحه 67