فهرست مطالب

هیدروژیولوژی - سال دوم شماره 2 (زمستان 1396)

مجله هیدروژیولوژی
سال دوم شماره 2 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • حدیث زارعی*، نصرالله کلانتری، آرش ندری، حمیدرضا محمدی بهزاد صفحات 1-16
    چشمه های کارستی به لحاظ نقشی که از دیرباز در تامین آب شرب و کشاورزی داشته اند، از اهمیت فراوانی برخوردارند. به علت ویژگی های پهنه های کارستی، چشمه های کارستی به نوسانات اقلیمی از جمله ترسالی ها و خشک سالی ها واکنش نشان می دهند. از این رو شناخت این تغییرات در دوره های ترسالی و خشک سالی نقش مهمی در برنامه ریزی و بهره برداری بهینه از این منابع دارد. در این پژوهش با استفاده از داده های دوره ی آماری (1393-1383)، شاخص های خشکی (SPI) و (SDI) و (GRI) محاسبه گردیده و به مقایسه این سه شاخص پرداخته شده است. در ادامه با استفاده از این شاخص ها سال 1385-1384 به عنوان ترسالی و سال 1391-1390 به عنوان خشک سالی و سال 1393-1392 به عنوان سال نرمال انتخاب گردید. میزان دبی چشمه و بارش در این سه سال با میانگین 10ساله مقایسه و میزان تاثیرپذیری چشمه از ترسالی و خشک سالی مشخص گردید. نتایج نشان می دهد که دبی سال 85-84 به ترتیب نسبت به میانگین 10 ساله و سال نرمال 93-92، به ترتیب 61% و 54% افزایش داشته است. همچنین میزان دبی سال 91-90 نسبت به میانگین 10 ساله و سال نرمال 93-92، به ترتیب 46% و 49% کاهش یافته است، که این امر حاکی از تاثیر پذیری چشمه ی بی بی تلخون از وقوع نوسانات بارشیمی باشد. طبق نتایج میزان EC و TH در خشک سالی ها بیشتر و در ترسالی ها کمتر از میزان میانگین ده ساله است. در سال های نرمال نیز این مقادیر به میانگین ده ساله نزدیک هستند. بنابراین، کیفیت آب چشمه نسبت به رخدادهای خشک سالی و ترسالی واکنش نشان داده است.
    کلیدواژگان: چشمه ی بی بی تلخون، شاخص های خشکسالی، شیمی آب، نوسانات اقلیمی
  • طاهره زمانی، حاجی کریمی*، محسن توکلی، صادق علیمرادی صفحات 17-28
    مدیریت منابع آب به ویژه آب های زیرزمینی، در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت خاصی برخوردار است. عوامل مختلف طبیعی و انسانی در چند دهه اخیر باعث ایجاد شرایط بحرانی و افت سطح آب های زیرزمینی در بیشتر مناطق کشور از جمله دشت مهران استان ایلام شده است. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر افت آب زیرزمینی در دشت مهران است. برای این منظور، از آمار سطح آب 23 حلقه پیزومتر موجود در منطقه طی یک دوره ی 20 ساله (94-1374) استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS با روش Kriging Ordinary (کریجینگ معمولی)، نقشه ی هم افت برای منطقه ترسیم شد. هیدروگراف واحد آب زیرزمینی نیز برای محدوده دشت به دست آمد. نتایج نشان داد که سطح آب زیرزمینی در منطقه کاهش داشته است. نقشه ی هم افت بیانگر این بود که بخش های مختلف دشت افتی بین 1 تا 32 متر داشته اند و مناطق با افت بیشتر منطبق بر منطقه ی تمرکز چاه های بهره برداری است. هیدروگراف تراز آب زیرزمینی نیز نشان داد که در طی 18 سال به میزان 2/16 متر یعنی به طور متوسط هر ساله 90 سانتیمتر سطح آب کاهش یافته است. مهم ترین عوامل موثر بر افت آب زیرزمینی در دشت مهران افزایش تعداد چاه های بهره برداری (برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی) و تاثیر خشک سالی های متوالی و در نتیجه کاهش تغذیه آبخوان تعیین گردید.
    کلیدواژگان: افت آب زیرزمینی، هیدروگراف، برداشت بی رویه، دشت مهران، استان ایلام
  • فرشاد احمدی، فرشاد علیجانی*، حمیدرضا ناصری صفحات 29-43
    روش های سنجش از دور و GIS برای تلفیق دوازده عامل موثربر هیدروژئولوژی کارست، به منظور پتانسیل یابی منابع آبی کارست در منطقه جنوب شهر کوهدشت، استان لرستان، به کار گرفته شد. لایه های مورد نیاز با استفاده از تصاویر ماهواره ای Bing Map، تصویر رستری DEM و نقشه های رقومی تهیه شدند. لایه های اطلاعاتی براساس سهم هر عامل در پتانسیل آب زیرزمینی به صورت نقشه های معیار طبقه بندی مجدد شده و تمامی لایه ها با روش وزن دهی AHP در محیط GIS با یکدیگر تلفیق شدند. سپس با استفاده از شاخص هم پوشانی وزنی نقشه پتانسیل آب زیرزمینی منطقه تهیه گردید. نقشه موضوعی حاصله ابتدا با استفاده از آبدهی و موقعیت چاه های آهکی منطقه و سپس با استفاده از مطالعات ژئوالکتریک با حجم 178 سونداژ شلمبرژه (VES) با طول خط جریان AB=1000 m که در منطقه ضرونی و پریان صورت گرفته صحت سنجی گردید. بر اساس نتایج مدل سازی معکوس تک بعدی و دوبعدی سونداژهای مقاومت ویژه، مخازن غنی آب کارستی در سازند آسماری در محل محور ناودیس مشخص شده است. بر اثر فرآیند چین خوردگی، در محل محور چین ها، تراکم بالای درزه ها ایجاد شده و با نفوذ و جریان آب در داخل این درزه ها، فرآیند کارست شدگی باعث توسعه، گسترش و تشکیل حفرات و مجاری در آن ها گردیده و درنهایت آبخوان کارستی در سازند آسماری تشکیل گردیده است. تطابق و تائید نواحی پتانسیل بالا با داده های سونداژ مقاومت ویژه و چاه های با آبدهی زیاد نشان دهنده آن است که نقشه موضوعی ارائه شده از صحت خوبی برخوردار است. نتایج این تحقیق استفاده تلفیقی از سنجش از دور، GIS، داده های ژئوالکتریک و هیدروژئولوژی را در تعیین پتانسیل آب زیرزمینی کارست به خوبی نمایان ساخته است.
    کلیدواژگان: آب های کارستی، پتانسیل یابی آب های زیرزمینی، کوهدشت، سنجش از دور، ژئوالکتریک، GIS
  • سمیه امامی، محمد همتی، هادی اورنقی * صفحات 44-53
    الگوریتم رقابت استعماری یک الگوریتم بهینه سازی جدید می باشد و در مقایسه با سایر الگوریتم های مختلف بهینه سازی توانایی بهینه سازی هم تراز و یا حتی بالاتر را در مسائل مختلف بهینه سازی داراست. تخمین نسبت جذب سدیم و غلظت کلر به عنوان نمونه ای از پارامتر های کیفی آب زیرزمینی بسیار پرهزینه و زمان بر ازاندازه گیری شوری آب می باشد. جهت استفاده از مدل پیشنهادی یک کد عددی طراحی شد و الگوریتم رقابت استعماری ضرایب وزنی داده های ورودی از تابع پیشنهادی را محاسبه نمود. نتایج حاصل از اجرای الگوریتم رقابت استعماری مقدار میانگین مربع در نمونه تست برای SAR و غلظت کلر به ترتیب 0.00912و 0.00790 می باشد. هم چنین مقادیر ضریب هم بستگی در مرحله صحت سنجی نیز برای SAR و کلر به ترتیب 0.980و 0.986 بوده است. این مطالعه بر اساس نمونه های جمع آوری شده از آب زیرزمینی دشت بستان آباد انجام گرفته و قابل تعمیم برای سایر مناطق می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق در مقایسه با نتایج روش الگوریتم ژنتیک، بیانگر قدرت، همگرایی و سرعت بسیار بالای روش پیشنهادی در این پژوهش را به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: الگوریتم رقابت استعماری، الگوریتم ژنتیک، دشت بستان آباد، غلظت کلر، نسبت جذب سدیم (SAR)
  • سید حسن میرهاشمی*، پرویز حقیقت جو، فرهاد میرزایی اصلی شیرکوهی، مهدی پناهی صفحات 54-66
    با توجه به افزایش جمعیت و توسعه کشاورزی پیش بینی وضعیت آبخوان و همچنین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن از اهمیت زیادی برخوردار می شود. در این تحقیق با استفاده از سه الگوریتم نرم افزار داده کاوی SPSS Modeler IMB به کشف مدل ها و الگوهای موثر بر پیش بینی وضیعت آبخوان پرداخته شد. همچنین از عوامل انسانی و طبیعی تاثیرگذار بر پیش بینی مقدار تغییرات آبخوان دشت قزوین از سال 1380 تا 1394 به عنوان متغیرهای ورودی استفاده شد. مقدار صحت بین الگوریتم های اجرا شده CHAID، CART و CVM به ترتیب برابر با مقدار 67/0، 75/0 و 74/0 به دست آمد. مقادیر به دست آمده برای شاخص های حساسیت، شفافیت، صحت، نرخ مثبت غلط، نرخ منفی غلط، شاخص F، میانگین هندسی و نرخ خطا برای مدل درخت تصمیم CART نشان دهنده عملکرد بهتر این الگوریتم نسبت به سایر الگوریتم ها بود. قوانین استخراج شده توسط درخت تصمیم CART نشان داد که بیشترین تاثیر روی تغییرات عمق آبخوان به ترتیب مقدار دما و تبخیر و تعرق و تقاضای آب کشاورزی می باشد. از این رو مدل ارائه شده به پیش بینی مقدار نوسانات عمق آبخوان و نیز مدیریت صحیح آبخوان که منجر به کاهش اثرات ناشی از افت می شود، کمک می کند.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، تقاضای آب کشاورزی، درخت تصمیم، دما، مدیریت
  • حسین یوسفی*، سیده زهرا نوربخش صفحات 67-83
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات عوامل محیطی مختلف بر کیفیت آب های زیرزمینی دشت تجن و شناسایی مهم ترین عوامل و ارائه مدل های پیش بینی کیفیت آب می باشد. دشت تجن با وسعت 631 کیلومترمربع در شرق استان مازندران واقع شده است. داده های کیفی مربوط به یک دوره زمانی 10 ساله در 65 چاه آب شرب منطقه به عنوان داده های پایه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور تعیین شاخص کیفیت آب زیرزمینی در منطقه، 6 پارامتر کیفی سولفات، آهن، نیترات، EC، کلسیم، TDS و کلرور از طریق فرایند تحلیل سلسله مراتبی انتخاب شدند و بر اساس این 6 پارامتر، شاخص کیفیت آب زیرزمینی مربوط به هر چاه محاسبه گردید. هفت متغیر مستقل جمعیت، سطح ایستابی، میزان آبدهی، قابلیت انتقال تشکیلات آبخوان، فاصله از دریا، فاصله از منطقه متراکم شهری و فاصله از گسل به عنوان عوامل تاثیرگذار بر کیفیت آب زیرزمینی منطقه مورد بررسی قرار گرفتند. ارتباط بین متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته از طریق آزمون همبستگی پیرسون بررسی و همچنین توسط رگرسیون چند متغیره مدل سازی گردید. نتایج حاکی از آن است که مهم ترین عامل افت کیفیت آب در منطقه تراکم جمعیت در بالادست سفره می باشد به طوری که در محدوده متراکم شهری و روستاهای پرجمعیت کیفیت آب نسبت به سایر بخش های دشت پایین تر است. مدل های ارائه شده توسط چهار آزمون اعتبارسنجی شدند، همچنین نقشه پهنه بندی کیفیت آب منطقه از داده های واقعی با نقشه های پهنه بندی مربوط به داده های حاصل از مدل ها مقایسه شد، نتایج حاکی از آن بود که مدل ها از اعتبار و قابلیت پیش بینی لازم برخوردارند، نقشه های پهنه بندی نشان می دهند که تنها 14% از مساحت منطقه دارای کلاس کیفی متوسط و ضعیف است اما بیش از 50% چاه های شرب در همین مساحت حفر شده اند.
    کلیدواژگان: دشت تجن، رگرسیون چند متغیره، شاخص کیفیت آب زیرزمینی، همبستگی پیرسون
  • محمد نکوآمال کرمانی*، رسول میرعباسی نجف آبادی صفحات 84-95
    آب زیرزمینی از مهم ترین منابع تامین آب می باشد و تعیین سطح آب زیرزمینی یکی از موارد مهم در مدیریت منابع آب است. با استفاده از روش های درون یابی می توان سطح آب زیرزمینی را در هر نقطه آبخوان تخمین زد. در این مطالعه، سه روش درون یابی شامل IDW، اسپیلاین، کریجینگ معمولی و زیر مدل های کروی و نمائی برای تعیین سطح آب زیرزمینی دشت سرخون استان هرمزگان مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مقایسه روش ها نشان داد که روش کریجینگ معمولی کروی با ریشه میانگین مربعات خطا (m 2/13= RMSE) و میانگین خطای مطلق (m5/8=MAE)، بهترین روش جهت درون یابی سطح آب زیرزمینی دشت سرخون می باشد. روش وزن دهی معکوس فاصله IDW با کمترین R2 و بیشترین RMSE و MAE نامناسب ترین مدل درون یابی سطح آب در دشت سرخون بود. با این حال تفاوت معنی داری بین نتایج به دست آمده از چهار روش مورد بررسی مشاهده نشد. نتایج پهنه بندی سطح آب زیرزمینی دشت سرخون با استفاده از روش کریجینگ معمولی کروی نشان داد که سطح آب زیرزمینی در شرق دشت پایین تر از غرب آن می باشد.
    کلیدواژگان: سطح آب زیرزمینی، درون یابی، روش معکوس وزنی فاصله، اسپیلاین، کریجینگ
  • حمیدرضا باباعلی، رضا دهقانی * صفحات 96-108
    در مطالعات آب های زیرزمینی، تغییرات سطح ایستابی از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این پژوهش جهت پیش بینی سطح آب های زیرزمینی دشت نورآباد واقع در استان لرستان از شبکه عصبی موجک استفاده شد و نتایج آن با روش شبکه عصبی مصنوعی مقایسه گردید. پارامترهای بارندگی، دما، دبی جریان و تراز سطح ایستابی در دوره زمانیماه قبل به عنوان ورودی و تراز سطح ایستابی در دوره موردنظربه عنوان خروجی مدل ها در مقیاس زمانی ماهانه در طی دوره آماری (1380-1391) انتخاب گردید. معیارهای ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا، میانگین قدر مطلق خطا و ضریب نش ساتکلیف برای ارزیابی و نیز مقایسه عملکرد مدل ها مورداستفاده قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد دو مدل مورداستفاده با دقت قابل قبولی توانسته به تخمین تراز سطح ایستابی بپردازد، لیکن ازلحاظ دقت، مدل شبکه عصبی موجک با بیشترین ضریب همبستگی (0/920)، کمترین ریشه میانگین مربعات خطا(0/074m)، میانگین قدر مطلق خطا (0/048m) و نیز معیار نش ساتکلیف(0/835) در مرحله صحت سنجی انتخاب شد. درمجموع نتایج نشان داد که مدل شبکه عصبی موجک توانایی بالایی در تخمین مقادیر کمینه و بیشینه تراز سطح ایستابی دارد.
    کلیدواژگان: سطح ایستابی، شبکه عصبی موجک، شبکه عصبی مصنوعی، نورآباد
|
  • Hadis Zareii *, Nasroallah Kalantari, Arash Nadri Pages 1-16
    From the past to the present the karstic springs have been taken into account to supply water demands for drinking as well as irrigation, but due to the karstic area characteristics, springs discharges in such horizons are generally impressed by climatic conditions (drought and wet periods), Therefore, recognition of these periods is significant for planning and optimal utilization of water resources. In this study standard precipitation index (SPI), stream flow drought index (SDI) and groundwater resource index (GRI) were computed and compared for a statistical period of 2004 to 2015. The results suggested 2005-2006 as wet, 2013-2014 as drought, and 2015-2016 as a normal years. In order to recognize the effect of the wet and dry periods on spring discharge, the spring discharges and rainfall amounts in these three periods were compared with the average values of these two parameters in the 10 years statistical period. The results indicated that spring discharge in 1384-1385 increased 61% and 54% respectively as compared to the average and normal years. On the contrary, the discharge rate in 2015-2016 decreased 46% and 49% respectively as compared with those of the average and normal years. Therefore, it could be concluded that the Bibitalkhone spring was impressed by precipitation changes in the past. According to water chemistry analysis the EC and TH of the spring water were more than the average in drought period but less than the wet period. The value of these hydrochemical parameters in normal years were close to the average values of ten years. The data also depicted that the chemical quality of spring water was affected by drought and wet periods.
    Keywords: Water Chemistry, Bibitalkhone Spring, Cimate Fluctuation, Drought Indexes
  • Tahereh Zamani, Haji Karimi *, Mohsen Tavakoli, Sadegh Alimoradi Pages 17-28
    Groundwater resources management has a special importance in the arid and semi-arid regions. Natural and anthropogenic factors caused critical condition and groundwater drawdown in recent decades all over the country including Mehran plain, Ilam province. The purpose of this study was to investigate the factors influencing the decline of water table in the Mehran Plain. To this end, the water levels of 23 wells were used in the area over a period of 20 years (1995-2015). After analyzing the data using ArcGIS software through Ordinary Kriging method, water table drawdown map was prepared. The groundwater unit hydrograph was obtained for the plain. The results showed that the groundwater levels decreased in the area. The Iso- drawdown map also showed that water level of the aquifer decreased between 1 to 32 meters in different parts of the plain and the district with more decline of water table coincided with the area in which the pumping wells had been concentrated. Groundwater Hydrograph also showed that the water table was dropped 16.2 meters during 18 years at a rate of 90 cm per year. The increase of groundwater exploitation and the impact of successive droughts and consequently the decrease in aquifer recharge were the main factors affecting groundwater drawdown in Mehran Plain.
    Keywords: Groundwater drawdown, Hydrograph, overexploitation, Mehran Plain, Ilam
  • Farshad Ahmadi, Farshad Alijani *, Hamid Reza Nasseri Pages 29-43
    Remote sensing and GIS were used to map karstic groundwater potential (GWP) in the south of Kuhdasht, Lorestan Province, by integration of twelve factors affecting groundwater potential.The required layers were prepared using the satellite imagery Bing Map, the Digital Elevation Modeland the digitized maps. These layers were reclassified as criterion maps based on the contribution of each factor on the groundwater potential. Then the criterion maps were integrated using the Analytical Hierarchy Process (AHP) in a GIS environment. The groundwater potential maps of the region were prepared using a weighted overlay index method. The resulting thematic map was validated using the yield and specific discharge of the karst water wells in the area of the discharge and, then, 178 vertical geoelectrical soundings (VES) of Schlumberger array with AB = 1000 m, in Zaruni and Parian, were used to verify the GWP map. Based on the results of one -two dimensional inverse modeling of resistivity data, a high potential karst reservoir was detected in direction of the axis of Zaruni syncline in Asmari formation, so by greater distance from the axis to the limbs the water storage in the karst was decreased. The results showed that the circulation of infiltrated water through the dense joints and fractures in the syncline axis produced preferential groundwater flow in the joints, followed by karst development and formation of cavities and dissolution channels in the karst aquifer of Asmari formation. The results of this study also showed that the syncline axis factor had the greatest impact on the GWP of karst aquifer. Coincidence of high GWP areas by resistivity sounding data and water yield of wells indicated that the thematic map had a good accuracy.
    Keywords: Geoelectric, GIS, Karst water, Kuhdasht, Mapping of groundwater potential, remote sensing
  • Somayeh Emami, Mohammad Hemmati, Hadi Arvanaghi * Pages 44-53
    Imperialist Competitive Algorithm (ICA) is a new socio-politically motivated global search strategy that has recently been introduced for dealing with different optimization tasks. The estimation of sodium adsorption ratio (SAR) and chloride content as example of groundwater quality parameters are much more time-consuming and expensive than water salinity measurement.For using this method, a numerical code was designed, and ICA algorithm calculated weight coefficients of the proposed function for the input data. The validation of the simulation with the ICA model showed that MSE in testing sample for SAR and chloride were 0.0134 and 0.0098, respectively. Also, R2 of validity for SAR and chloride were 0.93 and 0.952, respectively. This study was done based on the sample collected from the groundwater of Bostanabad plain, and could be generalized to other areas. The results of this study indicated high speed, convergence and power of the proposed method compared to genetic algorithm (GA) in estimation of sodium adsorption ratio (SAR) and chloride.
    Keywords: Bostanaabad Plain, Chloride Content, genetic algorithm, Imperialist Competitive Algorithm, Sodium Adsorption Ratio (SAR)
  • Seyyedhasan Mirhashemi *, Parviz Haghighatjou, Farhad Mirzaei, Mehdi Panahi Pages 54-66
    Due to population growth and agricultural development, predicting aquifer conditions and also determining factors effecting its performance are very important. In this research study, three algorithms of data mining package, i.e. IBM SPSS Modeler were applied for detecting models effective on predicting an aquifer conditions. Furthermore, human and natural factors were considered as input variables effective on predicting Qazvin plain aquifer conditions during 2001 to 2015. The accuracy of CHAID, CART, and CVM algorithms were 0.67, 0.75, and 0.74, respectively. The values obtained for different indices including TPR, TNR, ACC, FPR, FNR, FM, GM, and ER for CART decision tree model showed that the performance of the mentioned algorithm was better comparing to other algorithms. In addition, the results based on CART decision tree model show that the most important factors affecting water table fluctuations were air temperature, evapotranspiration and agricultural water demand. Thus, the developed model lead to predict water table depth in an aquifer and optimum management of the water resources.
    Keywords: Agricultural Water Demand, Air Temperature, Evapotranspiration, Decision Tree Model, Management
  • Hossein Yousefi *, Zahra Nourbakhsh Pages 67-83
    The aim of this study is to evaluate the effects of different factors on the quality of groundwater and identifying the most important factors and presenting model to predict water quality in Tajan plain. Tajan plain with an area of 631 Km2 is located in the east of Mazandaran provice. The qualitative data related to a 10-year period in 65 drinking water wells were analyzed as basic data in the study area. In order to determine the Ground Water Quality Index (GWQI), six quality parameters; Sulfate, Iron, Nitrate, EC, Calcium, TDS and Chloride were selected via Analytical Hierarchy Process (AHP). Seven factors were analyzed as the variables influencing the quality of groundwater contain population, ground water table, discharge ratio, transmissivity, and distance to outlet, distance to city and distance to fault. The relation between independent and dependent variables was analyzed through Pearson correlation and modeled via multiple regressions. The results showed that the most important factor degrading the quality of ground water in the area is population density upstream the aquifer, such that within urban areas and populated rural areas the water quality is weaker than the other parts of the plain. Presented regression models were validated by four assumptions. Also the zoning map of groundwater quality based on actual data was compared with the maps related to the data extracted from the models. It was concluded that models had enough reliability and ability for prediction. Zoning maps were showed that only 14% of the area has medium and low water quality class but more than 50% of wells had been drilled in this area.
    The relation between independent and dependent variables was analyzed through Pearson correlation and modeled via multiple regression. The results showed that the most important factor compromising the quality of ground water in the area is population density upstream the aquifer, such that within urban areas and populated rural areas the water quality is weaker than the other parts of the plain. Another important factor was transmissivity of aquifer's organization means that wherever transmissivity was higher, groundwater quality showed lower. Since the groundwater table is high in Tajan aquifer and it is likely those contaminants entered into the aquifer from the surface therefore in order to drilling the drinking wells the transmissivity and population should be considered. Finally, regression models were validated by four tests, also the zoning map of groundwater quality based on actual data was compared with the maps related to the data extracted from the models, it was concluded that models have enough reliability and ability to prediction.
    Keywords: Ground Water Quality Index, Multiple Regressions, Pearson Correlation, Tajan Plain
  • Mohammad Nekooamal Kermani *, Rasoul Mirabbasi Pages 84-95
    Groundwater is the main source of water and determination of groundwater level is one of the most important issues in water resources engineering. Groundwater level can be estimated in every point of any aquifer using interpolation methods. In this study, four interpolation methods including IDW, SPLINE, spherical kriging and exponential Kriging were used for estimating groundwater level of the Sarkhon plain. This plain is located in Hormozgan province of Iran. Comparison of the considered methods showed that the Spherical Kriging was the best method for interpolating of groundwater level in the Sarkhon plain with Root Mean Square Error (RMSE=13.2) and Mean Absolute Error (MAE=8.5). The IDW method had the most inaccurate results. This method had the lowest R2 and highest RMSE and MAE values in comparison with the other considered interpolation methods. However, it wasn’t observed significant difference among results of the four considered methods. Zoning was done using the method described in the Sarkhon plains. It was determined that Groundwater levels in East of the plain, were lower than those in the West.
    Keywords: Groundwater level, Interpolation, Inverse Distance Weighted, SPline, Kriging
  • Hamidreza Babaali, Reza Dehghani * Pages 96-108
    Assessing of Groundwater level variation In the hydrogeology issues, is very important. In this research to predicting the groundwater level in Nourabad plain of Lorestan Province, the wavelet neural networks were used and the results compared with artificial neural network. Parameters of precipitation, temperature, flow rate and water level within time period of the previous month were used as input and water table in each period were selected as output through monthly scale (2001-2012). Criterion of correlation coefficient, root mean square error and coefficient of mean absolute error of Nash suttclif were used for evaluating the performance of models. The results showed that the both models are able to estimating the water levels with acceptable level, But in terms of accuracy, wavelet neural network model with the highest correlation coefficient (0.920), the lowest root mean square error (0.074m), mean absolute error (0.048m) and the criterion Nash Sutcliffe (0.835) in validation phase was selected. The results showed that the wavelet neural network model has a great ability in estimating the minimum and maximum values of groundwater level.
    Keywords: Artificial Neural Network, neural network, Nourabad, Water Table, Wavelet