فهرست مطالب

هیدروژیولوژی - سال دوم شماره 1 (پاییز 1396)

مجله هیدروژیولوژی
سال دوم شماره 1 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ثریا کریمی، ضرغام محمدی*، نوذر سامانی صفحات 1-19
    دشت سمنان واقع در دامنه جنوبی رشته کوه های البرز و در شمال کویر مرکزی،دارای اقلیم خشک و نیمه خشک می باشد. در این تحقیق جهت دستیابی به خصوصیات هیدروشیمیایی آب زیرزمینی در دشت سمنان از نتایج آنالیزهای یون های اصلی در 35 حلقه چاه و قنات و مقادیر ایزوتوپ های اکسیژن 18 و دوتریم در 5 حلقه چاه و یک نمونه آب رودخانه استفاده شده است. از تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی (HCA) جهت تفکیک نمونه های آب و تقسیم بندی آن ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که می توان نمونه ها را در سه گروه اصلی شامل (1) آب هایی با بیشترین مقدار بی کربنات و کمترین مقدار جامد محلول، (2) آب های با بیشترین مقدار سولفات، و (3) آب های کلروره با حداکثر شوری تقسیم بندی نمود.بررسی موقعیت مکانی نمونه ها نشان می دهد که نمونه های متعلق به هر گروه در محدوده ای مشخص واقع شده اند که نشان دهنده فرایندهای اثرگذار مشابه بر کیفیت آب در هر گروه می باشند. محاسبه اندیس اشباع کانی ها با استفاده از نرم افزارPHREEQC نشان داد که نمونه ها نسبت به کانی های کربناته فوق اشباع و نسبت به ژیپس و انیدریت تحت اشباع و نزدیک به اشباع و نسبت به نمک طعام تحت اشباع می باشند. با توجه به نتایج بهدست آمده ازآنالیزهای ایزوتوپی، بررسی ضریب همبستگی و نسبت های یونی، محاسبه شاخص کلروالکالن و ترسیم نمودار گیبس ترکیب شیمیایی آب زیرزمینی در دشت سمنان به وسیله نفوذ آب شور رودخانه آبگرم، انحلال نمک ها، زمان ماندگاری، هوازدگی سیلیکات ها، تبادل کاتیونی، تبخیر و آب برگشت کشاورزی کنترل می شود.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آنالیز ایزوتوپی، تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی، تکامل هیدروشیمیایی، دشت سمنان، شاخص اشباع
  • قدسیه آشتیانی مقدم، محمد مهدوی*، آرش ملکیان، بهارک معتمدوزیری صفحات 20-30
    اهمیت و نقش گسترده آب در فعالیت های بشری مدت هاست دغدغه تمام کشورها می باشد و مناطق خشک و نیمه خشک بیشتر از سایرین در معرض بروز مشکلات مربوط به کم آبی و آلودگی های ناشی از کاهش آب می باشند. برداشت بی رویه آب های زیرزمینی دشت دامغان واقع در استان سمنان که در ضلع جنوبی کوه های البرز و حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد در سال های اخیر باعث افت شدید سطح ایستابی شده است. در این تحقیق با بهره گیری از منطق فازی در سه بخش شمالی، مرکزی و جنوبی دشت بسته به مقدار افت سطح ایستابی سه مدل تهیه شده است. در هر سه مدل دو عامل افت سطح ایستابی (D) و میزان نفوذپذیری (K) به عنوان ورودی و حریم برداشت (R) از چاه های بهره برداری به عنوان خروجی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که در مدل اول (بخش جنوبی) با تغییرات کم افت سطح ایستابی (5/0 متر در سال) مقدار حریم 285 متر به دست آمد، در مدل دوم (بخش شمالی) با تغییرات متوسط سطح ایستابی (5/3 متر در سال) مقدار حریم 371 متر و در مدل سوم (بخش مرکزی) با تغییرات حداکثر افت سطح ایستابی (بیشتر از 5/3 متر در سال) مقدار حریم 457 متر تعیین شد. با رعایت این فواصل از افت سطح ایستابی جلوگیری می شود.
    کلیدواژگان: حریم برداشت، سطح ایستابی، منطق فازی
  • لیلا حمیدیان، سید حامد معراجی، الهام فیجانی، صدیقه بطالبلویی* صفحات 31-44
    منابع آب زیرزمینی در آبخوان های استان بوشهر به شدت تحت تاثیر عواملی نظیر نزدیکی به دریا، شوری بالا، قرارگیری بر روی منابع عظیم نفت و گاز و همچنین پساب کشاورزی قرار دارند. بنابراین لزوم ارزیابی وضعیت کیفی آب امری ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش با آزمایش و تعیین پارامترهای شیمیایی نمونه آب های برداشتی از چاه های آب شرب در استان بوشهر در طی مهر و موم های 1387 تا 1390، شاخص های کیفی آب (WQI)و سایر پارامترهای شیمیایی موثر محاسبه شد. تعداد 360 نمونه آب در مهر و موم های 87 تا 90 (4 دوره)، از چاه های مورد بهره برداری در نقاط مختلف استان جمع آوری شد . با رسم منحنی های هم شاخص کیفی آب زیرزمینی، نمایی واضح از کیفیت آب در شهرستان های مختلف استان بوشهر به دست آمد. بر این اساس، آب در شهرستان جم بهترین کیفیت را دارد و پس از آن به ترتیب شهرستان دشتستان و شهرستان دشتی قرار می گیرند. شهرستان کنگان در مقایسه، نامناسب ترین کیفیت آب را دارا می باشد. به طور کلی، روند تغییرات کیفیت آب زیرزمینی در استان بوشهر در طی مهر و موم های مورد مطالعه منفی است و مدیریت منابع آب زیرزمینی در استان بوشهر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آبخوان، استان بوشهر، شاخص کیفی آب زیرزمینی
  • حامد رضایی*، عاطفه پشگایی صفحات 45-57
    با بررسی نوسانات تراز آب 359 حلقه چاه مشاهده ای در قبل و بعد از احداث 251 آب بندان در حوزه آبریز گرگان رود استان گلستان، اثر احداث آب بندان ها در بهبود تراز آب زیرزمینی مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق آب بندان هایی انتخاب شدند که چاه های مشاهده ای پیرامون آن ها وجود داشت. کلیه چاه های مشاهده ای که تراز سطح ایستابی آن پائین تر از تراز آب در آب بندان بوده مورد ارزیابی قرار گرفت. در این میان تعداد 31 آب بندان اثر خود را بر 33 چاه مشاهده ای به وضوح نشان دادند؛ در نتیجه 4/12 درصد آب بندان های استان دارای اثر مثبت بر تراز آب زیرزمینی هستند.با تهیه نقشه پراکنش کلیه آب بندان ها و چاه های مشاهده ای و انطباق آن ها بر هم و با داشتن داده های نوسانات چاه های مشاهده ای در قبل و بعد از احداث آب بندان نحوه اثرگذاری آب بندان بر بهبود آبخوان بررسی شد.در این تحقیق، پارامترهای ارزیابی تاثیر آب بندان بر توسعه آبخوان شامل زمان تاثیرگذاری آب بر تراز چاه ها، بالاآمدگی سالانه آب و جبران سالانه تراز آب است. نتایج این تحقیق نشان می دهد، تا فاصله 3/8 کیلومتر آب بندان ها بر تراز آب زیرزمینی اثر مثبت داشتند و حداکثر باعث بالا آمدن 114 سانتی متر از تراز آب زیرزمینی شد. به میزان حداکثر 184 سانتی متر جبران سالانه تراز آب رخ داده است. بر پایه یک مقیاس رتبه ای معیارهای ارزیابی، درجه بندی شده و بر اساس آن ها کارایی آب بندان ها در درجات کم (2/31%)، متوسط (4/20%)، مناسب (2/17%)، خوب (5/21%) و عالی (7/9%) قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: آب بندان، آبخوان، آب زیرزمینی، چاه مشاهده ای، گرگان رود
  • میثم نوری *، فرزین سلماسی صفحات 58-70
    در این مطالعه به منظور بررسی دقیق تاثیر پتوی رسی در کاهش مقادیر نشت، مدل کامپیوتری تهیه شده است و معادله عمومی جریان آب در خاک به روش المان محدود حل شده است. در پایان، رابطه ای جامع برای نشان دادن تاثیر پتوی رسی در نشت از پی سدها ارائه شده است.بدین منظور همه پارامترهای مهم و تاثیرگذار در 350 مدل توسط نرم افزار SEEP/W 2012 مدل سازی شده است. یکی از این پارامترهای مهم و تاثیرگذار، نسبت ضریب نفوذپذیری افقی به عمودی پی است که در مطالعات قبلی اعمال نشده و برای بدست آوردن رابطه ای دقیق و قابل استفاده باید منظور می گردید. سایر پارامترها شامل ضخامت، طول و ضریب نفوذپذیری پتوی رسی، ضخامت پی و عرض هسته می باشند. نتایج بدست آمده از مدل سازی ها توسط نرم افزار SPSS 23 و رگرسیون آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در پایان نتایج حاصل از رابطه پیشنهادی با نتایج نرم افزار و رابطه اداره عمران ارتش آمریکا مقایسه شده اند. نتایج حاصل از این مقایسه کامل بودن رابطه پیشنهادی و اختلاف بسیار کم آن با نتایج بدست آمده از مدل سازی ها را نشان می دهد. بر اساس نتایج تحلیل ها، طول موثر پتوی رسی چهار برابر ارتفاع آب پشت سد پیشنهاد شده است. هم چنین در ضخامت های کم پتوی رسی، تاثیر مقادیر مختلف ضریب نفوذپذیری بر مقدار نشت تقریبا یکسان است و کاهش نفوذپذیری پتوی رسی زمانی موثر است که ضخامت آن افزایش یابد.
    کلیدواژگان: پتوی رسی، سدهای خاکی، کنترل نشت، نشت از پی، Seep-w 2012، SPSS 23
  • رضا نوروزی سرکارآباد *، فرزین سلماسی، هادی ارونقی صفحات 71-84
    نشت و جریان آب یکی از مهم ترین عوامل در طراحی سدهای خاکی و سنگریزه ای است. نشت از پی سدهای خاکی را می توان با استفاده از دیوار آب بند کنترل کرد. ارتفاع هیدرولیکی در محل اتصال دیوار آب بند و هسته رسی کاهش می یابد که پیامد آن افزایش مقدار گرادیان هیدرولیکی می باشد. بنابراین، در این تحقیق اثر دیوار آب بند بر روی بعضی از پارامترهای طراحی در سد سنگریزه ای سبلان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور دیوار آب بند در موقعیت های مختلف با عمق و مقادیر نفوذپذیری های متفاوت در پی سد فرض شده و تحلیل شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که بیشینه گرادیان هیدرولیکی در پی سد سبلان، در دیوار آب بند اتفاق می افتد. تغییر در موقعیت دیوار آب بند سد برای دستیابی به حداقل گرادیان هیدرولیکی نشان داد که محل بهینه به لحاظ حداقل گرادیان هیدرولیکی، پنجه هسته و به لحاظ کاهش دبی نشتی در پاشنه هسته می باشد. با کاهش نفوذپذیری و افزایش عمق دیوار آب بند، گرادیان هیدرولیکی افزایش یافته و مقدار نشت کاهش می یابد. تاثیر نفوذپذیری و عمق دیوار آب بند بر مقدار نشت آب سد سبلان با مقادیر متناظر سد کرخه مقایسه گردیده و تطابق مناسبی ملاحظه گردید.
    کلیدواژگان: سد سنگریزه ای سبلان، دیوار آب بند، گرادیان هیدرولیکی، نشت آب
  • عبدالله طاهری تیزرو *، شهرام عابدینی، مرتضی کمالی صفحات 85-101
    آگاهی از پارامترهای هیدرولیکی لایه های آب دار برای مدیریت و توسعه منابع آب زیرزمینی از اهمیت زیادی برخوردار است. روش ژئوالکتریک یکی از جدیدترین روش هایی است که با هزینه کم و دقت قابل قبول می تواند نقش مهمی را در تعیین این پارامترها ایفا کند. در تحقیق حاضر 100 سونداژ الکتریکی قائم با آرایش شلومبرژه به منظور تعیین وضعیت دشت چهاردولی واقع در استان کردستان برداشت گردید. مجموعه اطلاعات پمپاژ (آزمون افت پله ای) با مراجعه به شرکت آب منطقه ای کردستان گردآوری شده و جهت تعیین ضرایب هیدرولیکی مورد تحلیل قرار گرفت. 29 سونداژ الکتریکی با توجه به موقعیتشان برای تعیین ضرایب هیدرولیکی آبخوان دشت مورد مطالعه انتخاب گردید. پس از تفسیر سونداژها به کمک نرم افزار IPI2Win (v3.1.2) ضخامت و مقاومت الکتریکی لایه های زیرسطحی، همچنین مقاومت عرضی و مقاومت عرضی اصلاح شده تعیین شد. برآورد ضرایب هیدرولیکی به روش ژئوالکتریک بر اساس محاسباتی است که سینگال و نیواس ارائه کرده اند، محاسباتی که از مقاومت عرضی اصلاح شده بهره می گیرد. بررسی های انجام شده نشان دادند که مقادیر () در دشت چهاردولی در 3 ناحیه مستقل مقادیر ثابتی دارند. نتایج به دست آمده از روش ژئوالکتریک با نتایج روش افت پله ای مقایسه گردید. نتایج آزمون t-test نشان می دهد قابلیت انتقال در دو روش ژئوالکتریک و افت پله ای، تفاوت معنی داری نداشته است. رابطه همبستگی که بین ضریب قابلیت انتقال و مقاومت عرضی اصلاح شده به دست آمد نشان دهنده صحت آزمایش ها در این دشت و همچنین تاییدی بر مطالعات قبلی سینگال و نیواس می باشد.
    کلیدواژگان: ژئوالکتریک، دشت چهاردولی، قانون اهم، قانون دارسی، مقاومت ویژه
  • عاطفه دل ناز، غلامرضا رخشنده رو، محمدرضا نیکو* صفحات 102-117
    برای مدیریت صحیح منابع آب زیرزمینی، تخمین دقیقی از پارامترهای آبخوان لازم است. در این تحقیق، چندین مدل هوش مصنوعی شاملANN، GRNN و RBF به منظور تخمین پارامترهای هیدرولیکی یک آبخوان محبوس تدوین شده است. یکی از دلایل استفاده از مدل های هوش مصنوعی در پیش بینی پارامترهای آبخوان، قابلیت انعطاف پذیری بالای این مدل ها، در حل مسائل غیرخطی می باشد. به منظور به کارگیری این مدل ها، پس از جمع آوری داده های مربوط به آزمایش پمپاژ و کاهش بعد داده ها با روش آنالیز مولفه های اصلی، به آموزش و آزمایش مدل های هوش مصنوعی مختلف پرداخته شده است. اگر خطای تابع چاه که متغیر خروجی مدل های هوش مصنوعی است، در حد قابل قبول باشد، مقادیر پارامترهای آبخوان به دست آورده می شود. مدل های مذکور بر روی داده های یک آزمایش پمپاژ در آبخوان محبوس آزمایش و نتایج آن ها با نتایج روش گرافیکی منحنی تایس مورد مقایسه قرار گرفته است. با قیاس چندین شاخص خطای آماری برمبنای نتایج مدل های هوش مصنوعی پیشنهادی و حل گرافیکی مدل تایس، عملکرد مدل های مذکور، بررسی گردیده است. به عنوان مثال، میانگین قدر مطلق خطای نسبی در تخمین پارامترهای آبخوان برای مدل ANN و روش گرافیکی منحنی تایس، به ترتیب 5564/0 و 1320/1 درصد بوده است. همچنین در مقایسه مدل های مختلف هوش مصنوعی به کار گرفته شده، مدل GRNN از دقت مطلوب و مدت زمان محاسباتی کمتری در تخمین پارامترهای آبخوان برخوردار است و می تواند به عنوان مدل برتر در تخمین پارامترهای آبخوان، برگزیده شود.
    کلیدواژگان: آزمایش پمپاژ، تخمین پارامترهای آبخوان، شبکه عصبی مصنوعی، شبکه های عصبی رگرسیونی تعمیم داده شده، مدل های هوش مصنوعی
|
  • Soraya Karimi, Zargham Mohammadi *, Nozar Samani Pages 1-19
    Semnan plain with arid and semi-arid climate is situated in southern flank of Alborz range and north of great desert of Central Iran. In this study the result of analyses of major ions in 35 deep wells and qanats and oxygen-18 and deuterium stable isotopes in 5 wells and one sample of the river water have been used to access the chemical characteristics of groundwater. Hierarchical cluster analysis (HCA) has been used for classifying the water samples. The results show that the samples can be grouped into three main categories: (1) waters with highest bicarbonate content and lowest TDS, (2) waters with highest sulfate content and (3) chloride waters with maximum salt content. Checking the spatial distribution of the samples shows that the samples of each group are situated in a specific area; indicating similar affecting processes on water quality in each group. Mineral saturation index calculated with the PHREEQC software showed that the samples are super-saturated with respect to the carbonate mineral and under-saturated to saturated with respect to the gypsum and anhydrite and under-saturated with respect to the halite. Based on isotopic analysis, correlation coefficient and ion ratios, chloro-alkaline index and Gibbs plot of the chemical composition of the groundwater in Semnan plain are controlled by the intrusion of Abgram salt water and salt dissolution, groundwater residence time, silicate weathering, cation exchange, evaporation and agricultural return flow.
    Keywords: Ground water, Hierarchical cluster analysis, Hydrochemical evolution, Isotopic analysis, Saturation index, Semnan Plain
  • Ghodsieh Ashtianimoghaddam, Mohammad Mahdavy *, Arash Malekian, Baharak Motamedvaziri Pages 20-30
    Water importance is obvious for each country especially for those which are located in arid and semi-arid regions. Water Shortage causes significant pollution and other continuous problems. Recently, groundwater as a main resource of fresh water, has been withdrawn more than the authorized limitation; Damghan Plain is located in south of Alborz mountains, and these days it is faced with serious water table drawdown. This research has been carried out to estimate appropriate well field in order to preserve water table from drawdown. By using Fuzzy Logic in three regions with different drawdowns of water table three models have been made. In each model inputs are hydraulic conductivity (K) and water table drawdown (D), and output is well field (R). The results show that in the first model with low drawdown of water table (0.5 m per year) the well field is about 285 m, in the second model with moderate drawdown of water table (3.5 m per year) the well field is about 371 m and in the third model with drawdown more than 3.5 m per year the well field is obtained about 457 m. It is implied that these well fields may prevent water table from extra drawdown.
    Keywords: fuzzy logic, Water Table, Well field
  • Leila Hamidian, Seyyed Hamed Meraji, Elham Fijani, Sedigheh Battaleb-Looie * Pages 31-44
    Groundwater resources in Bushehr province aquifers are strongly affected by the factors of agricultural wastewater, closeness to sea, high salinity, and lying over oil and gas fields. Therefore, it seems to be important to evaluate groundwater quality in the study area. In this study, 360 water samples from different parts of the province were collected from wells, during 1387-1390. Cations and anions as well as chemical parameters were analyzed. Water Quality Index (WQI) and other effective chemical parameters were calculated. Ground water quality index (GWQI) map in the study area reveals that groundwater quality order is as Jam>Dashtestan>Dashti. Quality of water in Jam meets the highest quality among all and Kangan city has non-suitable drinking water. In general, groundwater quality in Bushehr province do not meet the water quality standards for some quality parameters and therefore it needs to be managed in Bushehr province.
    Keywords: Aquifer, Bushehr province, Groundwater quality index, WQI
  • Hamed Rezaei *, Atefe Peshgahi Pages 45-57
    By studying changes in the water levels of 359observation wells before and after the construction of 251 water reservoirs in Gorganroud watershed of Golestan province, water reservoirs effects were evaluated in improving the groundwater level. In this study some water reservoirs were selected that there were observation wells around them. All wells in which the water table levels were lower than the water levels of water reservoirs were evaluated. Among these, 31 Water reservoirs clearly showed there effects on 33 observation wells. Therefore, 12.4 percent of Water reservoirs have a positive effect on the level of groundwater. With providing a distribution map of all water reservoirs and observation wells and adapt them to each other and having observational data before and after the water reservoirs construction the effect of water reservoirs on the aquifer improvement were evaluated. In this study, parameters for evaluating effect of water reservoirs on the improving of aquifer included time of influencing the water level on observation wells levels, annual water rise and annual compensation of the water level. In this study the results show that water reservoirs had a positive effect on the groundwater level at the distance of 3.8 km, increasing the maximum groundwater level by 114 cm. The amount is of the annual compensation of the water level was 184 cm. Based on a rating scale the evaluation criteria were graded and so the performance of the water reservoirs at levels low (31.2%), average(20.4%), good(17.2%), good (21.5%) and excellent (9.7%) was evaluated.
    Keywords: Aquifer, Gorganroud, Groundwater, Observation well, Water reservoirs
  • Meysam Nouri *, Farzin Salmasi Pages 58-70
    In this study, to investigate the influence of clay blanket on reducing seepage a computer model has been developed in which general equation of fluid flow through soil has been solved numerically by finite elements method. At the end, a complete and comprehensive relation for the effect of clay blanket on leakage from foundation of dams has been presented. To do this, all effective parameters have been modeled by the SEEP/W 2012 software in 350 models. One of these important parameters is the horizontal to vertical permeability ratio in foundation that has not been applied in any other research so far. This ratio should have been calculated for giving a precise relation applicable in construction works. Other parameters include thickness, length and permeability ratio of the clay cover, foundation thickness and width of the core. In the following, the results of modeling by the SPSS 23 software have been analyzed and finally, the results of the proposed relation have been compared to the results of the software and relation of the American Army Civil Engineers. The result of this comparison testifies the completeness of the proposed relation and trivial difference with the results of the modelings. Based on the analysis, the effective length for the clay blanket four times the height of water behind the dam is proposed. Also, when thickness of clay blanket is low, the impact of different levels of permeability coefficient is almost identical in reducing leakage and permeability reduction of clay blanket is effective when its thickness increases.
    Keywords: Clay blanket, embankment dams, seepage control, Seep-w 2012, SPSS 23, underseepage
  • Reza Norouzi Sarkarabad *, Farzin Salmasi, Hadi Arvanaghi Pages 71-84
    Seepage and water flow is one of the most important factors in design of earth and rockfill dams. The seepage through the foundation of earth dams can be controlled using the cut off walls. The hydraulic head reduces in the connection zone of the cut off wall and core of the dam that results in high hydraulic gradients. Therefore, this study investigates the efficiency of cutoff wall on some design parameters in Sabalan rockfill dam. For this purpose, different hypothetical positions of cut off wall with various depth and permeability were used and analyzed in the foundation of dam. The results showed that the maximum hydraulic gradient in foundation of Sabalan dam, occurs at the cutoff wall. Change in cutoff wall position for obtaining minimum hydraulic gradient showed that the optimal position of cut off wall for reducing the hydraulic gradient is in the toe of the core and the optimal position of cut off wall for reducing the seepage is in the heel of the core. By reducing the permeability and increasing the depth of the cutoff wall, the hydraulic gradient is increased and the seepage is decreased. Comparison of the effect of permeability and depth of the cutoff wall on seepage with corresponding values in Karkheh embankment dam, showed proper agreement between them.
    Keywords: Cutoff wall, Hydraulic gradient, Sabalan rockfill dam, Seepage
  • Abdollah Taheri Tizro *, Shahram Aabedini, Morteza Kamali Pages 85-101
    Knowledge of hydraulic parameters is certainly important for groundwater resources management and development. Geoelectrical method is one of the newest methods with acceptable accuracy and low cost. It can play an important role in determining these parameters. In the present study, 100 vertical electrical sounding (VES) were carried out using the Schlumberger electrode configuration to determine the status of Chahardoli plain, located in Kurdistan province. Pumping test data prepared by Kurdistan Regional Water Authority, were analyzed to determine hydraulic parameters. The number of 28 VES points were chosen based on their locations to determine aquifer hydraulic parameters. After interpreting the VES points using IPI2Win software, thickness and electrical resistivity of the subsurface layers, as well as transverse resistance and modified transverse resistance were determined. Hydraulic parameters are estimated using geoelectrical method on the basis of calculations given by Sri Niwas and Singhal. The present studies show that the values of Kσ^' remain fairly constant in 3 independent lithostratigraphic units within the study area. As Singhal and Sri Niwas noted, it is possible to estimate hydraulic coefficients according to the zoning of the region. The results of geo-electric method were compared with the results of Step-Drawdown test. The t-test results indicate that Transmissivity values in both geo-electrical method and Step-Drawdown test have no significant difference. Correlation of the Transmissivity and modified transverse resistance revealed a direct relationship (with a correlation coefficient above 8.5) which indicates an acceptable accuracy of the experiments in the study area and it also confirms previous studies of Singhal and Sri Nivas.
    Keywords: Chahardoli plain, Darcy's law, Geoelectric, Ohm's law, Resistivity
  • Atefeh Delnaz, Gholamreza Rakhshandehroo, Mohammad Reza Nikoo * Pages 102-117
    To achieve an appropriate management of groundwater resources, the accurate estimation of aquifer parameters is essential. In this study, several artificial intelligence models including, Artificial Neural Network (ANN), Generalized Regression Neural Network (GRNN) and Radial Basis Function (RBF) neural network have been developed to estimate the hydraulic parameters of a confined aquifer. One of the many reasons in using the artificial intelligence models to estimate the aquifer parameters, is their high flexibility, especially in non-linear problems. In order to implement these models, after gathering the pumping test data and reducing the dimensions of the data using the Principle Component Analysis (PCA), the artificial neural networks are trained and tested. Under the condition that the well function’s error as the output of the artificial intelligence models, lies within an acceptable limit, then the values of aquifer parameters can be determined. The models are applied to a pumping test data in a confined aquifer and the results are compared with those of the graphical Theis curve method. Several statistical errors considering the results of the proposed artificial intelligence models and the graphical Theis curve method are compared and the performance of the models is examined. As an example, the Mean Absolute Relative Error (MARE) in estimating aquifer parameters for ANN model and graphical Theis curve method are 0.5564 and 1.1320 percent, respectively. To this regard, the GRNN is more precise and has much less computational time than the others and may be selected as a superior model in the estimation of confined aquifer parameters.
    Keywords: Aquifer parameter estimation, Artificial intelligence models, Artificial neural network, Generalized regression neural network, Pumping test