فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سحر سلطانی*، ناصر شاهنوشی صفحات 5-18
    صنعت گردشگری با اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم و درنتیجه کسب درآمد برای مقصدهای گردشگری، نقش مهمی در اقتصاد منطقه دارد. برای دستیابی به این درآمد، ابتدا باید گردشگر جذب شود و به منظور برخورداری از منافع حاصل از گردشگری، اولویت گردشگران در انتخاب مقصدهای گردشگری بررسی شود. بنابراین با توجه به اینکه اغلب گردشگران در ایران به دلیل محدود شدن گردشگر خارجی، گردشگران داخلی هستند و بسیاری از سفرهای داخلی نیز دیدارهای مذهبی از مکان های مقدس نظیر مشهد و قم است؛ هدف از این تحقیق، شناسایی اولویت گردشگران داخلی در انتخاب مقصدهای گردشگری در شهرستان مشهد است. در این پژوهش، از روش آنتروپی برای اولویت بندی جاذبه های گردشگری بهره گرفته شد و نتایج به دست آمده نشان داد که در مجموع، بارگاه امام رضا (ع) اولویت اول جاذبه گردشگری در میان گردشگران مورد مطالعه است و مجتمع های تجاری، کوهسنگی، طرقبه، شاندیز، پارک ملت و کوهستان پارک، بند گلستان، پارک جنگلی وکیل آباد، آرامگاه فردوسی، آرامگاه و موزه نادری و دیگر مناطق تفریحی اطراف شهر مشهد به ترتیب، اولویت های اصلی گردشگران در میان جاذبه های گردشگری هستند. بنابراین گردشگران شهر مشهد با جاذبه های جدید ایجاد شده ارتباط مناسبی برقرار نکرده اند و این شهر در ایجاد مقصدهای جذاب جدید گردشگری تا کنون موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، جاذبه گردشگریف، شهرستان مشهد، روش آنتروپی
  • مریم رسول زاده*، مریم حسن نژاد صفحات 19-34
    شهر مشهد هرساله با تعداد زیاد مسافران روبرو است که با جذب این مسافران به نقاط گردشگری، می توان درآمدهای حاصل از این صنعت را در استان افزایش داد. اما تعداد زیادی از این مسافران آشنایی چندانی با جاذبه های گردشگری استان ندارند و تنها به دلیل زیارت حرم مطهر به این استان سفر می کنند. بنابراین به کارگیری شیوه های تبلیغاتی مناسب برای جذب و افزایش تعداد گردشگران و ورود آن هابه مناطق دیدنی استان، باید مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق سعی شده است تا روش های تبلیغاتی موثر در جذب گردشگر شناسایی و اولویت بندی شود. این پژوهش به مطالعه موردی طرقبه که یکی از مکان های گردشگری استان است، با استفاده از مدل AHP و تکمیل پرسشنامه، در میان 133 گردشگر به عنوان نمونه و 10 کارشناس گردشگری خراسان رضوی در تعطیلات نوروز سال 1389 پرداخته است. نتایج نشان داد که از دیدگاه گردشگران و مسئولان، روش های تبلیغات در «شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای» و «ارایه برنامه معرفی جاذبه های گردشگری استان های کشور»، «معرفی نقاط دیدنی استان از طریق تیزر و بیلبوردهای تبلیغاتی در سطح شهرستان های استان» و «معرفی جاذبه های گردشگری در ورودی های شهر و حرم مطهر»، به ترتیب بالاترین درجه اهمیت را در جذب گردشگران دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری، تبلیغات، بازاریابی، روش AHP، طرقبه
  • سیدعلی حسینی*، جلیل محمدی صفحه 35
    شهر سلطانیه با آوازه جهانی خود و سابقه مرکزیت کشور در دوره ایلخانی، توانمندی های گردشگری متعدد فرهنگی تاریخی (12 اثر) و طبیعی دارد که در محور گردشگری طارم سلطانیه کتله خور علی صدر قرار دارد. همچنین از دیگر مزایای گردشگری این شهر نزدیکی به پایتخت و مراکز جمعیتی است. پژوهش حاضر با هدف شناخت چالشها و مشکلات صنعت گردشگری منطقه سلطانیه و با استفاده از الگوی تحلیلی سوات به تحلیل گردشگری این شهر پرداخته است و با استفاده از روش های پیمایشی، برای برنامه ریزی راهبردی قابلیت ها (نقاط قوت و فرصت ها) و تنگناهای (نقاط ضعف و تهدیدها) گردشگری شهر را بیان کرده است. براساس یافته های تحقیق، بهره مندی سلطانیه از عناصر کم نظیر تاریخی و طبیعی و همجواری آن با مراکز جمعیتی بزرگ مانن تهران، قزوین و...، با امتیاز وزنی 1163 و 1041، مهمترین مزیت های شهر به شمار می آید و اقامت کوتاه مدت گردشگران در شهر (47 دقیقه) و نبود نگرش اقتصادی به گردشگری در شهر و منطقه، با امتیاز وزنی 1018 و 956، مهمترین تنگناهای گردشگری آن است.
    کلیدواژگان: قابلیت ها و تنگناهای گردشگری، برنامه ریزی راهبردی، سلطانیه، الگوی تحلیلی سوات، توسعه گردشگری
  • مهدی سقایی*، زهره جوانبخت قهرفخی صفحه 51
    امکان سنجی گردشگری روستایی در مناطق مختلف نیازمند بررسی محصول در 5 بخش مشترک است. این بخش ها شامل 1- جاذبه ها، 2- دسترسی، 3-تاسیسات و تسهیلات زیربنایی، 4- خدمات مهمان نوازی، -5 عناصر سازمانی و نهادی و همچنین عرضه محصول گردشگری روستایی به بازار تقاضا است. محصول در چارچوب شاخص ها و مدل های مختلفی بررسی می شود که در زمره امکان سنجی گردشگری روستایی قرار می گیرد. بر این اساس این مقاله گردشگری روستایی منطقه اسفیدان در خراسان شمالی را برای امکان عرضه به بازار تقاضای گردشگری روستایی سنجیده است. بر اساس این تحقیق محصول گردشگری روستای اسفیدان در سطح متوسط و در مرحله کشف است و برای کامل شدن محصول، برخی کاستی ها به ویژه در خدمات مهمان نوازی باید رفع شود. همچنین لازم است راهبرد بازاریابی گردشگری منطقه بر بنیان جاذبه های طبیعی و طبیعت گردی قرار گیرد که بازار هدف آن در وهله اول در مقیاس منطقه ای و در وهله دوم در مقیاس ملی است تا از این طریق در مقیاس بین المللی، امکان جذب گردشگر فراهم آید.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، گردشگری روستایی، طبیعت گردی، منابع گردشگری، منطقه اسفیدان
  • حسین آقاجانی، مصطفی امیرفخریان*، مهدی کاظمی بی نیاز صفحه 63
    توسعه کمی و کیفی زیارت به نگرشی کلان و چند بعدی نیازمند است. یکی از مهمترین ابعاد این نگرش، بررسی و تحلیل اسناد و برنامه های توسعه کشور درباره زیارت و گردشگری و جایگاه آن در هر یک از این برنامه هاست. برنامه های عمرانی و توسعه از مهم ترین اسناد کلان برای شکل گیری رشد نظام مند طرح ها و پروژه ها در نظام برنامه ریزی کشور است و توجه به آن در انجام طرح های میان مدت بسیار لازم است. با توجه به پیشینه اهمیت زیارت و گردشگری پرداختن به این مقوله در برنامه های کلان در سطح ملی و به ویژه در برنامه پنجم ضروری به نظر می رسد. این نوشتار با روش اسنادی به بررسی و تحلیل کمی و کیفی برنامه های عمرانی و توسعه (90-1327) در ارتباط با زیارت و گردشگری پرداخته است و در این زمینه از روش تحلیل محتوایی بهره برده است. بر اساس اسناد بررسی شده، تعداد مضامین مطرح در دو مقطع قبل و بعد از انقلاب در ارتباط با زیارت و گردشگری، 148 مورد بوده است که بیشترین تعداد آن، مربوط به عرصه مدیریت (اطلاع رسانی، مشاوره و نظارت)است و 37 مورد، به عرصه زیرساخت (اسکان، امور رفاهی و پذیرایی)، عرصه اقتصاد (تسهیلات بانکی و سرمایه گذاری) و در نهایت عرصه اجتماعی فرهنگی (چاپ و نشر، آموزش و نمایشگاه) مربوط است.
    کلیدواژگان: برنامه های عمرانی و توسعه، زیارت، گردشگری، کلان شهر مشهد، نظام برنامه ریزی ایران
  • آزاده آریان پور*، مامند خوش نظر، مسعود تقوایی، داود جمینی صفحه 77
    دریاچه زریوار شهرستان مریوان واقع در استان کردستان یکی از جاذبه های زیبای گردشگری ساحلی غرب کشور است که در چهار فصل سال و به ویژه در تعطیلات، مورد توجه گردشگران بسیاری است؛ از این رو با توجه به جایگاه این جاذبه گردشگری، با برنامه ریزی اصولی می توان بسیاری از مشکلات اقتصادی این شهرستان و از جمله اشتغال را برطرف ساخت. از مهمترین گام ها برای شروع برنامه ریزی می تواند مکان یابی یک سایت مناسب برای ارایه خدمات مورد نیاز گردشگران در قالب دهکده گردشگری باشد. انتخاب بهترین مکان ایجاد دهکده گردشگری نیازمند شناسایی و تجزیه و تحلیل معیارها و شاخص های متعددی است؛ از این رو در این پژوهش ابتدا معیارها و زیر معیار های تاثیرگذار در مکان یابی یک سایت مناسب برای ارایه خدمات به گردشگران شناسایی شد و سپس به دلیل تفاوت در میزان تاثیرگذاری شاخص ها، 25 نفر از کارشناسان خبره در زمینه گردشگری با استفاده از تکنیک (AHP) به مقایسه زوجی این مولفه ها پرداختند و وزن نهایی هر یک از آنها محاسبه شد. پس از آن با توجه به تعداد معیارها و وزن های نهایی زیرمعیارها، لایه هایی اطلاعاتی در محیط (GIS) ایجاد شد و برای انتخاب بهترین سایت مناسب دهکده گردشگری در حاشیه دریاچه زریوار تجزیه و تحلیل گردید. درنهایت نیز نتایج حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی سه محدوده، به عنوان سایت های مستعد ایجاد دهکده گردشگری به ترتیب و بر اساس میزان مطلوبیت اولویت بندی شد.
    کلیدواژگان: دهکده گردشگری، GIS، AHP، دریاچه زریوار، شهرستان مریوان
  • محسن احدنژاد روشتی*، حیدر صالحی میشانی صفحه 91
    عناصر گردشگری شهری شامل جاذبه ها و عناصر ثانویه است. عناصر ثانویه گردشگری آن دسته از خدمات و تسهیلات را دربرمی گیرد که رفاه گردشگران را فراهم می کند و نحوه پراکنش آن ها در شهر، فضای گردشگری را شکل می دهد. بر این اساس این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با رویکردی سیستمی، عناصر ثانویه گردشگری در شهر زنجان را ارزیابی کرده است و نقش فرایند های مختلف را در مکان یابی آن ها تعیین می کند. به این منظور ابتدا با استفاده از GPS، موقعیت هر کدام از این عناصر گردشگری در شهر و سپس نحوه پراکنش آن با استفاده از مدل نزدیک ترین همسایه تعیین شد. بر اساس نتایج برآمده از مدل مذکور، توزیع فضایی عناصر گردشگری در گذر زمان تغییر کرده است؛ از این رو برای مشخص شدن علت این تغییر ابتدا با تحلیل تصاویر ماهواره ای در سال های 1363، 1379 و 1391 رشد فیزیکی شهر بررسی شد. این بررسی رشد فیزیکی بسیار شدید شهر، در یک دهه گذشته را نشان داد، به گونه ای که مساحت زمین های ساخته شده در سال 1391، رشدی معادل 92 درصد مساحتی برابر با 4764 هکتار داشته است. این رشد موجب شکل گیری عناصر گردشگری در بافت های جدید و دور از بافت مرکزی شهر شده است. در گام بعدی برای شناسایی علل این جریان، مدل ANP مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این مدل نشان داد که هزینه های عمومی با ضریب تاثیر 0/38، مهم ترین شاخص و قیمت زمین به عنوان مهم ترین زیرمعیار با وزن 0/49 بیشترین تاثیر را در مکان یابی عناصر گردشگری در سال های اخیر داشته است.
    کلیدواژگان: فضای گردشگری شهری، عناصر ثانویه گردشگری، مدل نزدیک ترین همسایه، مدل ANP
|
  • Sahar Soltani *, Naser Shahnoushi Pages 5-18
    The Tourism industry, with its both direct and indirect employment capacity to make money in tourist destinations, plays an important role in local economy, but to achieve this goal, tourists have to be attracted. In order to enjoy the benefits of tourism, the tourists’ preferences in selecting their tourism destinations need to be studied. Thus, as the foreign tourism in Iran is limited, most of the tourists are domestic, and they have trips to religious places such as Mashhad and Qom. The purpose of this study is to identify the domestic tourists’ preferences in selecting their destinations in Mashhad. The Entropy method was used to prioritize the tourist attractions. Results show that tourists have given their first priority to Imam Reza Holy Shrine (AS), and then to Shopping Malls, Koohsangi, Torghabe and Shandiz, Mellat Park and Koohestan Park, Golestan Water Area, Vakilabad Park, Ferdowsi Tomb, Naderi Tomb and the museums and other recreation areas around Mashhad. Obviously, the recent domestic tourists have not found the new attractions entertaining enough and this city was not successful in making new attractive tourist destinations so far.
    Keywords: Tourism, Tourist attraction, Mashhad, Entropy method
  • Maryam Rasoulzadeh*, Maryam Hasannejad Pages 19-34
    Annually, Mashhad houses a huge number of pilgrims and passengers that, if led to tourist attractions, can be a good potential to increase the profit of the tourism industry in Khorasan Province. But many of those travelers are not aware of the tourist attractions of the province, and visit mainly Imam Reza Holy. Therefore, some appropriate promotional strategies should be considered in order to attract and increase the number of tourists and guide them to the attractive regions. This study tries to identify and prioritize some effective promotional strategies for tourist attraction. Torghabeh, which is a main tourist attraction in the province, is the subject of this case study that has used the “Analytical Hierarchy Process” (AHP), and questionnaire among 133 tourists and 10 experts of The Tourism Organization of Khorasan Razavi in 1389. The results display that, according to the officials and tourists, what can attract the tourists essentially are the advertisements on TV and satellite programs, introductory programs about the tourist attractions of the country, billboard advertisements, and the introduction of the attractive areas of the province at the entrance of the city and the Holy Shrine.
    Keywords: tourism, advertising, marketing, AHP method, Torghabeh
  • Seyed Ali Hosseini *, Jalil Mohammady Page 35
    The globally renowned Soltanieh is a city that used to be the country’s capital at the Elkhanan era. Soltanieh, which has several cultural-historical tourism potentials, is placed on the tourism axis of Tarom - Soltanieh - Kataleh khour - Ali Sadr. The other tourist advantage of the city is that it is near to the population centers and the capital. This study has used the SWOT analytical model to analyze the challenges and the drawbacks of the tourism industry in this city, and to provide a strategic planning for the advantages (strengths and opportunities) and limitations (weaknesses and threats). The research findings indicate that the proximity to large population centers such as Tehran and Qazvin, and the unique historical and natural elements (12 cases) with a weighted score of 1163 and 1041 is the most important advantage of Soltanieh. However, tourists’ short stay in the city (47 minutes) and lack of the tourism and regional economic outlook with a weighted score of 1018 and 956 is the main tourism drawback.
    Keywords: Capabilities, problems of tourism, strategic planning, Soltanieh, SWOT analytical mode, tourism development
  • Mehdi Saghaii *, Zohreh Javanbakht Qahfarrokhy Page 51
    The study of the feasibility of rural tourism in different regions requires the accurate investigation in five common sections: 1. attractions 2. accessibility 3. infrastructural establishments and facilities 4. Hospitality and accommodation services 5. organizational and institutional factors, and also presenting the rural tourism to the demanding markets. The products can be appraised within the framework of various indexes and models which are all considered as the study of the feasibility of rural tourism; therefore, the current study intends to assess rural tourism in Esfidan region of North Khorasan and assess the potentiality of the presentation of the rural tourism to the markets. Based on the findings of the present article, the tourism potential of Esfidan is at an elementary level. Also, there are some paucities in different sections which should be removed especially in hospitality services. It must also be heededthat marketing would better be organized on the basis of natural attractions and ecotourism, since they can be helpful at regional, national and international levels.
    Keywords: feasibility study, rural tourism, eco, tourism, tourist resources, Esfidan region
  • Hossin Aqajani, Mostafa Amirfakhriyan, Mehdi Kazemi Biniaz Page 63
    The quantitative and qualitative development of pilgrimage requires the comprehensive and multi-dimensional approaches. One of the most important aspects of this approach is the analysis of the documents and programs of the growth of the country about the pilgrimage and tourism and the position they have in each of these programs. The civil and development plans are the most important national documents in the formation of upper planning Projects Plans in the country. And the reconsideration of such plans in the medium-term plans is essential. According to the old and significant history of the pilgrimage and tourism, it is essential to address this matter on a national level, particularly in the national Fifth Plan. This paper has taken a content-analysis documentary method to study and analyze, quantitatively as well as qualitatively, the civil plans (1327-1390) associated with pilgrimage and tourism. According to the studied documents, the number of the subjects associated with pilgrimage and tourism in the two periods before and after the revolution were 148 cases; the most of which were related to the field of management, the 37 of which were related to the infrastructure area (housing welfare and catering), the economics area (banking facilities and capital investments), and the social – cultural arena (publication, education and exhibitions).
  • Azad Aryanpoor *, Mamand Khoshnazar, Masood Taghvayi, Davood Jamini Page 77
    Zarivar Lake in Marivan (Kurdistan Province - Western part of Iran) is one of the most beautiful coastal tourist attractions that catches the attention of so many tourists in four seasons of the year – especially in holidays. Thus, with respect to the touristic significance of this region, we can make fundamental plans to create job opportunities and solve the economic problems of the town. In this regard, locating a suitable site for tourist services, as the tourist village, is one of the most important steps to start the plan with. Choosing a suitable location for a tourist village requires the identification and analysis of a various criteria and indicators. Therefore, in this study, first, the effective criteria and under criteria for the location of a suitable tourist-service site was identified. Because of the different effectiveness of the indicators, 25 tourism experts used the AHP technique for the paired comparison of the components, and calculated the final weight of each of them. Then, according to the criteria and the final weight of the under criteria, the information layers were created in GIS environment, and were also analyzed to select the best site for hamlet tourism in the shores of Zarivar Lake. The results of the combination of the information layers of the three potential sites have been prioritized based on the degree of desirability.
    Keywords: hamlet tourism, AHP, GIS, Zarivar Lake, Marivan Township
  • Mohsen Ahadnejad Reveshty*, Heidar Salehi Page 91
    The tourism elements in the cities include the attractions and some secondary elements. These secondary elements include the tourism services and facilities, necessary for the welfare of tourists and their distribution in the city, and finally lead to the formation of the tourism atmosphere. This research has used the analytical and systemic methods to assess the secondary tourism elements in Zanjan, and to define the effective processes. For this purpose, first the location of each element in Zanjan has been determined with GPS, and then the spatial pattern of tourism elements was determined by then nearest neighborhood model. The results showed that the spatial pattern of tourism elements has gradually changed. Therefore, to determine the causes of such a change, the satellite images of Zanjan in 1984, 2000 and 2012 were analyzed in order to assess the physical growth of the city. The result showed the very rapid movement of the physical growth of the city in the last decade; so that the built-up lands in 2012 had a 92% growth that was equal to 4,764 hectares. This growth has led to the formation of new tourism elements in the modern sections of the city – far from the central parts of city. Next, to find out the reasons of this growth, the ANP model was used. According to the results, the public cost with 0.38 efficiency rate is the most important index, and the land price with 0.49 as sub criteria is the most important factor in the allocation of tourism elements in recent years.
    Keywords: Urban Tourism space, Secondary tourism elements, nearest neighbor, ANP model