فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن اکبری *، اسماعیل رمضان پور، پارمیس معاف صفحه 1
    یکی از ابعاد مهم رفتار مصرف کننده، تصمیم گیری بدون برنامه است که در یک فرایند سریع و ناشی از هیجان و احساسات صورت می گیرد. سفرهای آنی یا بدون برنامه یکی از انواع رفتارهای آنی محسوب می شود که طی آن فرد بدون برنامه ریزی قبلی سفر می کند. دلایل مختلفی برای این نوع گردشگری می توان برشمرد؛ مانند: فشار دوستان به قصد لذت بردن و هیجان، تاثیر برنامه های بازاریابی مقصد سفر و درخواست و اصرار اعضای خانواد. هدف این مقاله، بررسی تاثیر مشارکت نوجوانان در تصمیم گیری آنی خانواده ها برای انجام سفرهای تفریحی است. در همین رابطه، مدل مفهومی تحقیق، بر اساس ادبیات و پیشینه تحقیق ارائه شده است که نشان‏دهنده رابطه بین متغیرهای تحقیق (اصرار نوجوانان، احساسات افراد تصمیم گیرنده و قصد مسافرت آنی اعضای خانواده) است. برای جمع آوری اطلاعات در این زمینه، در بین 384 خانواده از خانواده هایی که به استان گیلان مسافرت کرده و دارای حداقل یک فرزند نوجوان بودند، پرسش نامه هایی توزیع شد. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی است. برای بررسی داده های توصیفی از نرم افزار SPSS 19 و برای آمار استنباطی از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) و نرم افزار SmartPLS2 استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که مشارکت نوجوانان در تصمیم گیری خانواده ها بر سفرهای آنی اثرگذار است. ضمن اینکه نقش میانجی گری احساسات در رابطه بین مشارکت نوجوانان و تصمیم گیری خانواده ها برای سفرهای آنی نیز مورد تایید قرارگرفته است؛ بدین معنی که نوجوانان با مشارکت در تصمیم گیری خانواده، نه تنها بر احساسات افراد تصمیم‏گیرنده، بلکه از طریق این احساسات بر قصد مسافرت آنی اعضای خانواده نیز تاثیر می‏گذارند.
    کلیدواژگان: احساسات، قصد سفر آنی، مشارکت نوجوانان در تصمیمات خانواده
  • الهام نصرآبادی، حنانه محمدی کنگرانی*، مهدی میرزاده کوهشاهی صفحه 31
    بوم گردی سبب ایجاد فرصت های ویژه برای گردشگران، به منظور شناسایی شگفتی های طبیعت و کسب اطلاعات جدید، شده و شرایط معیشتی جامعه میزبان را بهبود می بخشد. جزیره هرمز با دارا بودن قابلیت های فراوان بوم گردی، توانسته است بوم گردان زیادی را در سال های اخیرجذب نماید. این پژوهش نیز با هدف شناسایی و تحلیل شبکه های ارتباطی میان بوم گردان و مردم محلی جزیره هرمز و تاثیرات اجتماعی آنها انجام شدهاست. براین اساس، داده های جمع آوری شده با استفاده از مصاحبه و پرسش نامه ، وارد نرم افزار اکسل شده و با استفاده از روش تحلیل شبکه ای و نرم افزار ویسون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میان بوم گردان و مردم محلی جزیره، روابط دوستانه و همکاری ایجاد شده و این ارتباطات منجر به استمرار بوم گردی در این جزیره شده است. همچنین این شبکه ها می توانند منجر به توسعه بوم گردی پایدار در جزیره هرمز شوند.
    کلیدواژگان: شبکه روابط اجتماعی، جامعه میزبان، بوم گردان، جزیره هرمز، تحلیل شبکه ای
  • مرتضی خزایی پول، ابوالفضل تاجزاده نمین*، حمید ضرغام بروجنی، مهدی کروبی صفحه 59
    هدف تحقیق حاضر شناسایی ابعاد و شاخص های مفهوم بازاریابی کارآفرینانه در صنعت هتل داری به شیوه ای نوآورانه با ایجاد پیوستگی بین سه حوزه بازاریابی، کارآفرینی و هتل داری است. روش تحقیق از نوع کیفی اکتشافی است و برای جمع آوری داده ها، مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته با 20 نفر از مدیران ارشد هتل های شهر تهران صورت گرفت؛تا از این طریق ابعاد و شاخص های بازاریابی کارآفرینانه در صنعت هتل داری استخراج و ماهیت مفهوم آن کشف گردد. نتایج حاصل از مصاحبه ها نشان داد که ابعاد تشکیل دهنده بازاریابی کارآفرینانه هتل داری شامل 11 بعد «مدیریت ریسک»، «نوآوری گرایی»، «پیش نگری»، «مشتری گرایی»، «رقیب گرایی»، «فرصت گرایی»، «پیشگامی»، «شبکه سازی»، «به روز بودن»، «تامین و مشارکت» و «خلق ارزش» و 62 جزء یا شاخص می باشد. بررسی و مقایسه نقادانه این ابعاد، با ابعاد مطرح در کسب وکارهای تولیدی، خرده فروشی، صنایع غذایی، فناوری اطلاعات و غیره، نشان از این واقعیت دارد که ابعاد و شاخص های تشکیل دهنده مفهوم بازاریابی کارآفرینانه در صنعت هتل-داری، متفاوت از کسب و کارهای غیر گردشگری و هتل داری است.
    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، صنعت هتل داری، مفهوم پردازی، کارآفرینی
  • محمدحسن صیف *، احمد رستگار، سعید طالبی، مرضیه تاجوران صفحه 99
    در سال های اخیر، موضوعات زیست محیطی، توجه روزافزونی در محافل علمی و حتی در سطحی وسیع تر، یعنی سطح جامعه دریافت داشته و بدین ترتیب، محیط زیست نسبت به گذشته، برای افراد بیشتری در جامعه تبدیل به یک موضوع اجتماعی با اهمیت شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر رفتارهای حفاظتی گردشگران داخلی و خارجی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را گردشگران داخلی و خارجی استان فارس تشکیل می دهند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران برابر با 260 نفر می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پرسش نامه می باشد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش و با استفاده از آماره های توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیش ترین تاثیر در گردشگران داخلی مربوط به متغیر رفتارهای حافظ محیط زیست و کم ترین تاثیر مربوط به متغیر انتساب مسئولیت است. همچنین بیش ترین تاثیر در گردشگران خارجی مربوط به متغیر رفتارهای حافظ محیط زیست و کم ترین آن مربوط به متغیر انتساب مسئولیت بر رفتارهای حفاظتی محیط زیست می باشد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، انتساب مسئولیت، رفتارهای حافظ محیط زیست
  • محمدحسین ایمانی خوشخو *، سید محمد موسوی صفحه 127
    در پژوهش حاضر به شناسایی و ترسیم مدل عوامل بحرانی تحقق زنجیره تامین سبز صنعت گردشگری پرداخته شده است. در این تحقیق ابتدا از طریق مطالعه ادبیات و پیشینه تحقیق، عوامل موثر بر سبز شدن زنجیره تامین شناسایی و سپس در فاز کمی ابتدا 100 نفر از ذی نفعان صنعت گردشگری انتخاب شده و از آن ها جهت بحرانی بودن عوامل شناسایی شده زنجیره تامین سبز صنعت گردشگری نظرسنجی شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. جهت تحلیل داده های تحقیق، ابتدا با استفاده از روش تحلیل آماری و آزمون t ضریب اهمیت مولفه ها مشخص شد و در فاز دوم جهت اولویت بندی شاخص ها و نیز علت و معلول بودن آنها از تکنیک دیماتل فازی استفاده شد. نتایج به دست آمده از بررسی و شناسایی عوامل بحرانی تحقق زنجیره تامین سبز نشان می دهد هر 33 عامل شناسایی شده به عنوان عوامل تحقق زنجیره تامین سبز در صنعت گردشگری ایران بحرانی و اساسی بوده و نقش پراهمیتی در تحقق آن دارند. تحلیل عوامل قرار گرفته در بعد مدیریت تامین کنندگان نشان می دهد بین 6 عامل قرار گرفته در زمره عوامل تاثیرگذار، عوامل «ارائه خدمات ترغیب کننده به تامین کننده در راستای توجه و صیانت از محیط زیست»، «لحاظ نمودن ویژگی های زیست محیطی به عنوان الزامات کیفی تامین کننده» و «برگزاری نشست با تامین کنندگان»، سه عامل اصلی و ریشه ای یا علت سبز شدن زنجیره تامین سبز صنعت گردشگری می باشد. این در حالی است که تحقق سه عامل «کمک به تامین کنندگان در راستای حل مشکلات زیست محیطی آنان»، «توجه به اصول زیست محیطی و پایبندی به آن در برگزاری مناقصات» و «تلاش برای کاهش اثرات زیست محیطی از طریق تحویل بموقع تعهدات تامین کننده» به طور سطحی و ناپایدار، همانند یک هدف کوتاه مدت، موجب سبز شدن زنجیره تامین صنعت گردشگری ایران خواهد شد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، عوامل بحرانی موفقیت، صنعت گردشگری و تکنیک دیماتل فازی
  • فاطمه اسحاقی، محمد مظلوم خراسانی *، علی اکبر مجدی صفحه 157
    «توصیف و تحلیل تصورات قالبی» و «اعتماد اجتماعی زائرین نسبت به مردم مشهد» دو مولفه مهم و اثرگذار در روابط و تعاملات اجتماعی میزبان - میهمان به شمار می رود. داده ها با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه از نمونه ای مشتمل بر 310 نفر از زائرین جمع-آوری شده است. یافته ها نشان داد زائرین، مشهدی ها را افرادی خونگرم و خوش برخورد، صمیمی، متواضع، مهمان نواز، صبور (تصورات قالبی مثبت) و تا حدی باایمان و قانون مدار (در حد متوسط و خنثی) و هم چنین افرادی منفعت طلب و سودجو، خسیس و بی انصاف (تصورات قالبی منفی) می دانند. هم چنین اعتماد اجتماعی زائرین نسبت به مردم مشهد در حد متوسط است. برای آزمون فرضیات از تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون چندگانه استفاده شده و نتایج حاصل نشان می دهد که تصورات قالبی زائرین با اعتماد اجتماعی آنها نسبت به مردم مشهد رابطه ای مثبت و معنادار داشته و از بین متغیرهای مورد بررسی بیش ترین تاثیر را بر اعتماد اجتماعی دارد. سایر عوامل تاثیرگذار شامل: قوم مداری، رضایت، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، جنسیت، وضعیت تاهل و قومیت می باشد. ضمنا متغیرهای جنسیت، محل سکونت، قومیت، رضایت و قوم مداری بر تصورات قالبی زائرین تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: اعتماد تعمیم یافته، تصورات قالبی، قوم مداری، احساس رضایت، زائرین
  • سکینه جعفری *، محمد نجارزاده، رضوان گلستانه، نرجس دیرگندم صفحه 193
    گردشگران امروزی بیش از هر زمان دیگری برای جست وجوی اطلاعات سفر، به اینترنت وابسته-اند. آن ها تجارب سفر خود را پی درپی در فضای مجازی به اشتراک می گذارند. بر این اساس پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثر متغیرهای ایجاد انگیزه سفر، جست وجوی اطلاعات و کیفیت خدمات گردشگری الکترونیک بر رفتار مصرف کنندگان جوان، در سنین 20 تا 40 ساله شهر تهران انجام شد. شرکت کنندگان 182 نفر از جوانان شهر تهران (46 نفر مصرف کننده مرد، 105 نفر مصرف کننده زن) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق مدل تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شد. یافته ها نشان داد که ایجاد انگیزه سفر به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری کیفیت خدمات بر رفتار مصرف کننده خدمات گردشگری الکترونیک، اثر معناداری دارد. این پژوهش مشخص کرد که ایجاد انگیزه سفر و جست وجوی اطلاعات به طور غیرمستقیم و با واسطه کیفیت خدمات، می تواند رفتار مصرف کننده خدمات گردشگری الکترونیک را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: ایجاد انگیزه، جست وجوی اطلاعات، کیفیت خدمات، رفتار مصرف کننده، گردشگری الکترونیک
|
  • Mohesn Akbari *, Esmaeel Ramezanpour, Parmis Moaf Page 1
    An important dimension of consumer behavior is making impulsive decisions. These decisions are shaped by a quick decision process, resulting from excitement and emotion. Impulsive traveling is one of the immediate behaviors in which a tourist travels to somewhere for which he or she has not carefully planned. There are many reasons behind this kind of behavior in tourism, including going to see somewhere for fun; pressures from friends, peers and family members; undeclared internal motivations; or even encouragement from destinations with different marketing tools. This paper examined the impact of children’s participation, in family decision-making, on the emotions of the decision maker in the family and the impulsive travel plans they made. The conceptual model is based on literature and research background, which showed relationship between variables (youth insistence, decision makers’ emotions and intention to travel impulsively). For sampling and data collection, a questionnaire was distributed among 384 families that had traveled impulsively to different locations of the province of Guilan. This is an applied study, and data collection followed descriptive-correlation based on structural equation modeling. SPSS 19 was used to analyze the descriptive data. For statistical inference, we used structural equation modeling (SEM) based on partial least squares (PLS) and Smart PLS2 software. Results showed that children’s participation in decisions affects impulsive family planning to travel. In addition, the mediating role of emotions was also confirmed showing that children that take part in family decision-making, not only increased the impulsive traveling of family members but also affected their emotions.
    Keywords: Emotions, impulsive traveling, children's participation in family decisions
  • Elham Nasrabadi, Hanane Mohamadi Kangarani *, Mehdi Mirzadeh Kohshahi Page 31
    Ecotourism creates special opportunities to identify a wonderful aspect of nature, provides new information for tourists, and improves the living conditions of the host society. Since the Hormuz Island has a great capability in ecotourism, it can attract a large number of eco-tourists. Identifying and analyzing the friendly networks between eco-tourists and local people of Hormuz Island are the main aims of this study to investigate such relationship and their social effects. Upon conducting interviews and completing questionnaires by selected people, the collected data were analyzed using descriptive analysis, network’s analysis, and Visone’s software. Investigating the social relations between eco-tourists and local people showed that the formation of an informal friendly relationship and cooperation between the inhabitants and eco-tourists of Hormuz Island positively influenced ecotourism. Created social networks helped ecotourism continue in Hormuz Island and would have desirable economic and environmental effects for local people and Hormuz Island. This can have positive consequences such as increasing ecotourism development, sustainable ecotourism, and better ecotourism recognition for Hormuz Island inside and outside of Iran.
    Keywords: Social networks, host community, eco-tourists, Hormoz Island, Visone's software
  • Morteza Khazaei Pool, Abolfazl Tajzadehnamin *, Hamid Zargham Boroojeni, Mehdi Karoubi Page 59
    This paper tries to identify the dimensions and indicators of entrepreneurial marketing in the hotel industry by establishing a link between three areas of marketing, entrepreneurship and the hotel industry. The research method is a qualitative exploratory method. To gather data, semi-structured interviews were conducted with 20 senior hotel managers in Tehran to discover the dimensions and indicators of entrepreneurial marketing in the hotel industry. The results of the interviews showed that the dimensions of the entrepreneurial marketing comprised 62 indicators and eleven dimensions of “risk management,” “innovativeness,” “proactiveness,” “customer orientation,” “competitor orientation,” “opportunity orientation,” “pioneerism,” “networking,” “being updated,” “supply and participation” and “value creation.” The review and critique comparison of the result in manufacturing, retail, food and information technology industry indicated that the dimensions and indicators of the concept of entrepreneurial marketing in the hotel industry were different from non-tourism and hospitality businesses.
    Keywords: Entrepreneurial marketing, hotel industry, conceptualization, entrepreneurship
  • Mohammad Hasan Seif *, Ahmad Rastegar, Saeed Talebi, Marzieh Tajvaran Page 99
    In recent years, environmental issues have received greater attention within academic circles and society. They have also become a major social issue for larger numbers of people than ever before. Thus, the role of gender is emphasized in environmental orientation. The present study tried to examine the effective factors on the environmentalist behaviors of tourists in Fars. From the tourists who visited the province of Fars, 260 tourists were selected using the Cochran test. To enhance the credibility of findings, stratified random sampling was used and questionnaires were proportionally completed. All collected data were processed by SPSS software and were analyzed by descriptive and inferential statistics. Results showed that the highest total effects in tourists were the environmentalist behaviors and the lowest total effect was the ascription of responsibility.
    Keywords: Environment, ascription of responsibility, environmentalist behaviors
  • Mohammadhossein Imani Khoshkhou *, Seyed Mohammad Mousavi Page 127
    This research identified and mapped a model of critical factors to realize the green supply chain of tourism industry. Studying the literature and research background, effective factors on the emergence of the green supply chain were identified. In the quantitative phase, 100 stakeholders from the tourism industry were selected and were surveyed to identify critical factors in the green supply chain of the tourism industry. Questionnaires were used for data gathering. To analyze the research data, using the statistical analysis and t-test, the coefficient of the significance of the components was determined. To prioritize the indicators and their cause and effect, the Fuzzy Dematel technique was used in the second phase. The results of the analysis showed that all of the 33 identified factors were critical and essential. The analysis of the factors influencing the management of suppliers showed that among the 6 factors, the following three were root causes of the green supply chain: a) providing encouraging services to the supplier to pay attention to and protect the environment; b) considering the environmental characteristics as Quality Requirements Provider; and c) holding meeting with Suppliers. Meanwhile, three other factors are short-term goals in the green supply chain. They included: a) helping suppliers to solve their environmental problems; b) paying attention to environmental principles and adhering to them in holding tenders; and c) efforts to reduce environmental impacts through the timely delivery of supply commitments.
    Keywords: Green supply chain, critical success factors, tourism industry, Fuzzy Dematel
  • Fateme Eshaghi, Mohammad Mazloom Khorasani *, Ali Akbar Majdi Page 157
    Analyzing and describing “pilgrims’ stereotype imaginations” and “social confidence of pilgrims toward people LIVING in Mashhad” are the two important components in relationships and social interactions of the guest-host. Data were gathered through surveying, using a questionnaire. Statistical population included 310 pilgrims visiting the holy city of Mashhad. The results showed that pilgrims assume the people in Mashhad to be warm, sociable, kind, down to earth, hospitable, patient (positive stereotype imaginations) and to some extent religious and lawful (average or neutral level) and also profit-making, money lovers, stingy and mean, and unfair (negative stereotype imaginations). The level of pilgrims trust toward people in Mashhad was average. Using One-way Variable Analysis and Multiple Regression Methods, to check the hypotheses, showed that pilgrims’ stereotype imaginations had a positive meaningful relationship with the level of social confidence of people in Mashhad, and had the most effect among all measured variables. Other important, effective factors were ethnocentrism, satisfaction, social-economic status, gender, marital status, and ethnicity. Other variables that influenced stereotype imaginations of pilgrims included gender, place of residence, ethnicity, satisfaction, and ethnocentrism.
    Keywords: extended confidence, pilgrim's stereotype imaginations, ethnocentrism, satisfaction, pilgrims
  • Sakineh Jafari *, Mohammad Najjarzadeh, Rezvan Golestaneh, Narjes Deyrgandom Page 193
    Today’s tourists are more dependent on the Internet than ever before to search for travel information. They share their travel experiences in cyberspace. The goal of this study is to investigate the effects of travel stimulus variables, information search and the quality of electronic tourism services on the behavior of young consumers, aged 20 to 40 years. Participants included 182 young people from Tehran (46 male, 105 female), and were selected based on random sampling. Data were analyzed using the structural equation model with LISREL software. The findings showed that the motivation of travel had a significant indirect effect, through the quality of services, on the behavior of the users of electronic tourism services. The study found that the motivation to travel and search information indirectly and through the quality of service could affect the behavior of the consumer of electronic tourism services.
    Keywords: Generation of stimulus, information search, Service Quality Evaluation, consumer behavior, electronic tourism