فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم امیراحمدی*، مجید ابراهیمی، علیزضا معینی، مژگان ثابت تیموری صفحات 1-23
    صنعت گردشگری یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است که بهره برداری از آن نیازمند ایجاد شرایط مساعد در چارچوب برنامه ریزی جامع و فراگیر است. بنابراین در طرح های توسعه صنعت گردشگری، توجه به معیارهای کیفی و اهداف اجتماعی ضروری است؛ زیرا توسعه نامناسب برای طبیعت و محیط زیست ویرانگر است. در این مطالعه راهکارهای توسعه گردشگری دریاچه بزنگان با تاکید بر قابلیت ها و محدودیت ها شناسایی و با استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها (به روش سوات)، راهبردهای توسعه گردشگری این دریاچه ارائه می شود. نتایج پژوهش بیانگر لزوم اتخاذ شرایط تهاجمی در مدیریت گردشگری دریاچه بزنگان است. زیرا هرچند شرایط منطقه برای سرمایه گذاری و توسعه فعالیت های گردشگری مناسب است اما لازم است سیاست های موجود برای رفع ضعف ها و تهدیدها با استفاده از نقاط قوت و فرصت ها اصلاح شود.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، راهبردهای مناسب، توانمندی ها، مدل سوات، دریاچه بزنگان
  • مامند خوش نظر *، راضیه رحیمی، احمد تقدیسی صفحات 24-45
    گردشگری یکی از اصلی ترین راه های توسعه نواحی در تنوع بخشی به اقتصاد ملی و منطقه ای است و در بسیاری از کشورها سرمایه گذاری در این صنعت و زیرساخت های مرتبط با آن جزء اولویت های اساسی به شمار می رود. یکی از شروط لازم برای برنامه ریزی و توسعه گردشگری، شناسایی جایگاه مناطق از نظر بهره مندی از توانمندی های گردشگری و اولویت بندی آن ها براساس معیارهای مختلف برای سرمایه گذاری و توسعه آن هاست. پژوهش حاضر با این رویکرد اولویت های سرمایه گذاری در مناطق نمونه گردشگری شهرستان سمیرم را ارزیابی کرده است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای پیمایشی است. براساس نتایج پژوهش آبشار سمیرم، زید بن علی و ونک به ترتیب با اولویت های 1 تا 3 شرایط بهتری برای سرمایه گذاری دارند و دیگر مناطق در اولویت بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: مناطق نمونه گردشگری، شهرستان سمیرم، روش AHP، مدل سوات
  • سیمین فروغ زاده*، سعید شریعتی مزینانی، مجید داناسیج صفحات 46-73
    روستای کنگ در غرب مشهد همواره منطقه ای جذاب برای گردشگران بوده است. این پژوهش با رویکرد کیفی و جامعه شناختی، ذهنیت مردم کنگ نسبت به پدیده گردشگری را تحلیل می کند و زمینه های شکل گیری چنین ذهنیتی را توضیح می دهد. تحلیل تماتیک متن مصاحبه ها نشان داد حضور گردشگران دگرگونی های زیادی را در زندگی ساکنان کنگ پدید آورده است. از نگاه مردم کنگ در این فرآیند اگرچه عمدتا منافع اقتصادی و فواید اجتماعی نسبی حاصل شده است اما آسیب های اجتماعی فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی وسیعی زندگی مردم و محیط زیست منطقه را متاثر کرده است. در نتیجه ساکنان کنگ در ارتباط با گردشگری موضعی دوگانه دارند. از یک سو می خواهند ارزش های فرهنگی و محیط طبیعی خود را حفظ کنند و از سوی دیگر به دلیل منافع حاصل از گردشگری، از حضور گردشگران استقبال می کنند. پژوهشگران بر این باورند که با وجود پیامدهای منفی گردشگری در این روستا، منافع اقتصادی عمومی حاصل از گردشگری تا حدودی اهمیت و نفوذ هنجارهای اجتماعی جاری در جامعه میزبان را متاثر خواهد کرد و با گشایش نسبی فضای فرهنگی، گردشگری در کنگ پررونق خواهد شد.
    کلیدواژگان: گردشگری، کنگ، تهدید سنت، مشوق توسعه، ادراک ساکنان
  • ندا نادعلی*، جمال محمدی صفحات 74-97
    بوم گردی بر پایه توانمندی های محیطی و منابع طبیعی می تواند، علاوه بر افزایش روند توسعه اقتصادی و اشتغال در بخش های مختلف، همزمان شرایطی را به وجود آورد که افزون بر حفظ بافت فرهنگی و احترام به سنن و رسوم جامعه میزبان، در کنار فعالیت های دیگر اجتماعی، اقتصادی، امکان رسیدن به رشد نظام مند برای کشور و جوامع فراهم آید. در این میان زیمن های حاشیه سد زایده رود به دلیل وسعت و تنوع محیط جغرافیایی و از نظر برخورداری از تنوع زیست محیطی و جاذبه های متعدد گردشگری، یکی از مراکز مهم بوم گردی در شهرستان چادگان استان اصفهان است. هدف این مقاله معرفی ظرفیت های بوم گردی این منطقه، تشریح اهمیت آن ها، ضرورت حفظ و نگهداری، برنامه ریزی و سرمایه گذاری روی آن هاست. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات اسنادی، کتابخانه ای، مشاهده میدانی و پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل سوات انجام شد. نتایج نشان می دهد که در منطقه دریاچه سد زاینده رود 15 نقطه قوت، 22 نقطه ضعف داخلی، 17 فرصت و 8 تهدید خارجی وجود دارد که پس از بررسی تاثیرات متقابل آن ها بر یکدیگر راهبرد متناسب به دست آمد.
    کلیدواژگان: بوم گردی، دریاچه سد زاینده رود، توسعه گردشگری، چادگان، مدل سوات
  • جهانگیر یداللهی فارسی، مهدی جغفرنژاد*، جواد سخدری صفحات 98-121
    برای شناسایی نقش عوامل زمینه ساز صنعت در بهره برداری از فرصت های کسب و کار در گردشگری مشهد ضروری است تاثیر شرایط دانش، شرایط تقاضا، دوره عمر صنعت، سطح قابلیت، ساختار صنعت، جذابیت محیط گردشگری، زیرساخت های مرتبط با گردشگری، ویژگی های منحصر به فرد زیربخش های گردشگری در بهره برداری از فرصت های کسب و کار در صنعت گردشگری مشهد بررسی شود. نتایج بررسی نشان داد که همه عوامل در بهره برداری از فرصت های کسب و کار در صنعت گردشگری اثر مستقیم و معناداری دارند. سپس اثرات همزمان کلیه متغیرهای مورد بررسی بر روی متغیر وابسته آزموده شد. به طور دقیق در سوال اصلی، چگونگی تاثیر عوامل زمینه ساز صنعت بر بهره برداری از فرصت های کسب و کار در گردشگری مشهد بررسی و برای پاسخ آن از روش تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج این مرحله نشان می دهد که ترکیب خطی متغیرهای مستقل به شیوه معناداری، تغییرات متغیر وابسته را تبیین و پیش بینی می کند و متغیرهای وارد شده در مدل 84 درصد از تغییرات وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: بهره برداری از فرصت های کسب و کار، صنعت گردشگری، زیر ساخت های مرتبط با گردشگری
  • روح الله بیات*، صفر فضلی، مهسا مرندی صفحات 122-138
    نبود تصویر مناسب از مقصد برای بسیاری از نقاط ایران منجر به محدود شدن سفرهای درون مرزی به چند شهر خاص شده است. یکی از این مناطق که با وجود قابلیت های فراوان در جذب گردشگر، موفق نبوده، شهر تاریخی قزوین است. هدف این مقاله، بررسی تاثیر تداعی های برند بر تصویر مقصد شهر قزوین در راستای برندسازی موثر مقصد در بین گردشگران داخلی است. برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از تاثیر مثبت تداعی تصویر منحصر به فرد و تداعی تصویر عاطفی بر تصویر کلی مقصد است، در حالی که تاثیر تداعی تصویر شناختی بر تصویر کلی مقصد قابل توجه نیست. از طرفی نقش تصویر کلی به عنوان میانجی برای متغیرهای تصویر منحصر به فرد و تصویر عاطفی با متغیر تمایلات رفتاری گردشگران نیز تایید می شود. در نتیجه می توان گفت که تصویر کلی که از مقصد در ذهن گردشگران وجود دارد، نقش مهمی در شکل گیری رفتارهای آینده گردشگران برای بازدید مجدد مقصد و یا توصیه به دیگران برای انجام سفر دارد.
    کلیدواژگان: برندسازی مقصر گردشگری، تصویر مقصد، تداعی های برند، رفتار گردشگران، قزوین
  • فریبا کرمی*، بهرام زینلی، بهمن شجاعی وند، خلیل عمرانی صفحات 139-159
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل نابرابری در توزیع زیرساخت های گردشگری در استان گلستان با استفاده از تکنیک وزن دهی جمعی ساده[1]، قانون اندازه مرتبه زیپف[2]، ضریب چولگی پیرسونی[3] و ضریب همبستگی پیرسونی[4] است. نتایج پژوهش نشان داد بین شهرستان های استان گلستان براساس زیرساخت های گردشگری تفاوت بارزی وجود دارد؛ شهرستان گرگان با مقدار 0.743 در رتبه نخست و شهرستان مراوه تپه با 0.015 در آخرین رتبه قرار دارد و ضریب چولگی پیرسونی، نحوه توزیع زیرساخت های گردشگری در استان گلستان را نامتقارن با چولگی مثبت ارزیابی کرد. ضریب همبستگی پیرسونی نیز نشان داد بین توزیع زیرساخت های گردشگری و جمعیت رابطه مستقیم و تقریبا کامل در استان گلستان با مقدار 0.960 برقرار است. با این وجود، نتایج قانون اندازه مرتبه زیپف، بیانگر توزیع برابر (متعادل) جمعیت و نابرابر زیرساخت های گردشگری بین شهرستان های استان گلستان است.
    کلیدواژگان: نابرابری، زیرساخت های گردشگری، تکنیک SAW، قانون اندازه، مرتبه زیپف، استان گلستان
|
  • Abolghasem Amirahmadi *, Majid Ebrahimi, Alireza Moeinee, Mozhgan Sabet Teimouri Pages 1-23
    The tourism industry is one of the main pillars of world economy and for taking advantage of it we need favorable conditions in the framework of comprehensive planning Thus¡ in tourism development plans¡ quality standards and social objectives are necessary because the development may be inappropriate for the nature and lead to environment destruction. In this study¡ with emphasizing the capabilities and limitations of Bazangan Lakes Tourism Development¡ the Strategies for identifying and using survey methods and field studies to determine the strengths¡ weaknesses¡ opportunities and threats (SWOT method)¡ Tourism Development Strategies is offered. The results suggest the need to adopt an aggressive Strategy in Tourism Management of Bazangan Lake. However the conditions for investment and the development of tourism activities is appropriate¡ but the existing policies need to address the weaknesses and threats by using strengths and opportunities.
    Keywords: Bazangan Lake, Suitable strategies, SWOT model, Tourism Development strategies, Tourism investment
  • Mamand Khoshnazar*, Razie Rahimi, Ahmad Taghdisi Pages 24-45
    Nowadays tourism and related activities has become as one of the main alternatives for regional development. This is because ofits role on diversification of national and regional economy development. In many countries¡ investment in this industry and its related infrastructure is one of the basic priorities. Identification of regions position in terms of tourism potential and prioritizing them according to different criteria for investment and the development is one of the essentialrequirements for tourism planning and development. According to this approach¡ present paper has evaluated investment priorities in Semirom specialized tourism areas. Method research of this study is descriptive-analytical¡ and necessary data had collected through documentary-survey. The results showed that among Semirom specialized tourism areas¡ Semirom waterfall¡ Zeid-ebne Ali and Vanak enjoy better conditions for investment and assign priority from 1 to 3 respectively and other regions are placed in next priorities.
    Keywords: Specialized Tourism Areas, Semirom Township, AHP Model, SWOT Model
  • Simin Foroughzadeh*, Saeed Shariati, Majid Danaee Pages 46-73
    As a tourism target site in the west of Mashhad¡ Kang has always been an attractive area for tourists. This case study aims at describing and analyzing Kangians perception of tourism and its grounding factors utilizing qualitative method and interpretive paradigm. A sample of 27 Kang residents was chosen using theoretical sampling method and snowball technique. The required data was gathered through deep interview. The triple steps ptocedure of encoding (open¡ axial and selective) of data usual in grounded theory was conducted on interview texts. In order to achieve the final theoretical model¡ the categories were classified in causal¡ contextual¡ intervening¡ interactive and consequential groupings. The texts thematic analysis showed that tourists have created deep changes in different aspects of local people life. From the residents point of view¡ although tourism has brought economic and¡ to some extent¡ social benefits to their hometown¡ but vast negative social¡ cultural and environmental consequences have been resulted from tourism development as well. Consequently¡ Kangians¡ as a traditional society have a conflicting attitude toward tourism. On the one hand they are concerned about their cultural values and nature¡ on the other hand. They welcome tourists due to the income they earn trough tourism. We believe that¡ despite adverse socioeconomic effects of tourism¡ economic benefits from tourists will decrease the importance and influence social norms and¡ along with structural development¡ will bring tourism boom.
    Keywords: Tourism, Kang, Threat to tradition, Developmental factor, Residents conception
  • Neda Nadeali *, Jamal Mohammadi Pages 74-97
    A new type of tourism¡ namely the ecotourism or nature tourism based on environmental and abilities and natural resources could increase the economic development and employment in different sectors¡ and could also bring conditions to maintain the cultural context and respect the traditions and customs of the host society and provide the access to the organic growth for the country and involved communities along with other social and economic activities. The marginal lands of Zayanderud River are one of the most important centers of tourism¡ especially in Chadegan¡ Isfahan¡ due to the breadth and diversity of the geographical environment and the enjoyment of biodiversity and numerous tourist attractions. The purpose of this paper is to introduce ecotourism capacities of the area and explain the importance of the need for maintenance¡ planning and investing in them. The methodology is descriptive -analytical and is an applied study in terms of purpose. Data collection instruments were library¡ field study and questionnaire and data analysis was performed using SWOT model. The results showed that there were 15 strengths¡ 22 internal weaknesses¡ 17 opportunities and 8 external threats in the area of Zayanderud River and the appropriate strategy was obtained after the consideration of their mutual influence on each other.
    Keywords: Ecotourism, Zayanderud River, Tourism Development, Chadegan, SWOT Model
  • Jahangir Yadollahi Farsi, Mahdi Jafarnejad*, Javad Sakhdari Pages 98-121
    The current study attempts to identify the role of industry in using the employment opportunities of tourism in Mashhad. This identification process comprises of examining the effects of knowledge¡ demand¡ industry lifetime¡ capability level¡ industry structure¡ tourist attractions¡ tourism infrastructures¡ and particular features of tourism subsections in using employment opportunities in tourism industry of Mashhad. The results show that all the factors have a direct significant effect on using employment opportunities in tourism industry. The simultaneous effects of all variables on dependent variable were examined. In the main question of study¡ we analyzed the effects of all factors in industry on using employment opportunities were. Path analysis method was used to answer this question. The results of this part showed that linear combination of independent variables was significantly able to explain and predict the changes of dependent variable¡ and that the input variables in the model could express 84% of changes of the dependent variable.
    Keywords: Employment opportunities, Tourism, Position of knowledge, Demand conditions, Industry lifetime, Capability level, Industry structure, Tourist attractions, Tourism infrastructures
  • Ruhollah Bayat*, Safar Fazli, Mahsa Marandi Pages 122-138
    Lack of appropriate destination images of many Iranian cities are habitually led many domestic trips toward a few destinations. The historic city of Qazvin is an example of this concern¡ in spite of its high potential in attraction of tourists and the expansion tourism industry. From this view of point¡ the current paper is aimed to investigate the influence of brand associations on the destination image of Qazvin among domestic tourists regarding to the tourism destinations branding issue. Exploratory factor analysis¡ confirmatory factor analysis and structural equation modeling were applied to test the hypothesis. The results suggest that unique image and affective image have positive influences on the overall image of Qazvin¡ while the cognitive image has not significant relations with the overall image. The findings also confirm that the overall image has played a mediating role in showing the impact of unique image and affective image on the tourist behavioral intentions. As a result¡ it can be said that the overall image of destination has an important role in doing of the tourists'' upcoming behavior.
    Keywords: Tourism destination branding, Brand image, Brand associations, Tourist behavior, Qazvin
  • Fariba Karami *, Bahram Zeinali, Bahman Shojaeevand, Khalil Omrani Pages 139-159
    The purpose of this study is analyzing of inequality in the distribution of tourism infrastructures by SAW technique¡ ZIPF size rank law¡ Pearsons coefficient SKEWNESS and Pearsons coefficient correlation in GOLESTAN province.The results indicated there is an obvious difference between counties of GOLESTAN province based on the tourism infrastructures¡ so GORGAN County with 0.743 takes the first rank and Marveh Tappeh with 0.015takes the last rank and distribution of tourism infrastructures in Golestan province appraised asymmetric with positive SKEWNESS by Pearson''s coefficient of SKEWNESS. Also Pearson''s coefficient correlation showed direct relationship between the distribution of population and tourism infrastructures with 0.960 in Golestan province. However¡ the results of ZIPF sizerank law indicated Equal (balance) distribution of population and unequal of tourism infrastructures between the counties of Golestan province.
    Keywords: Inequality, Tourism Infrastructures, SAW Technique, ZIPF Size, Rank Law, Golestan Province