فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حاتمی نژاد، حسن رضایی نیا*، جواد زارعی صفحات 1-25
    شهر سلطانیه از مهمترین نقاط استان زنجان و حوزه گردشگری فرهنگی استان به شمار می رود، ولی تاکنون نتوانسته است آنچنان که باید در این زمینه جایگاه مناسبی بدست آورد. این پژوهش با هدف آسیب شناسی بازار گردشگری فرهنگی سلطانیه، به تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر آن از نظر گردشگران می پردازد. گردشگران داخلی بازدید کننده از شهر سلطانیه در سال 1390 جامعه آماری پژوهش و تعداد 383 نفر از آن ها حجم نمونه تحقیق هستند. یافته ها نشان می دهد که بازار گردشگری شهر بسیار آسیب پذیر و شکننده است. کوتاه بودن مدت اقامت در درجه اول و ناکارآمدی تبلیغات در درجه بعدی در رکود بازار گردشگری شهر تاثیر دارند که خود معلول عواملی مانند ضعف گردشگری فرهنگی کشور و ضعف امکانات تفریحی و زیرساختی شهر هستند. از این جهت مهم ترین سیاست گردشگری شهر باید توجه به انواع دیگر گردشگری مانند بوم گردی و گردشگری ورزشی در کنار گردشگری فرهنگی باشد. این کار از طریق ایجاد امکانات زیرساختی مانند ساخت هتل و مراکز اقامتی و تسهیلات تفریحی امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، جاذبه های گردشگری، سلطانیه، تبلیغات، اقامت
  • بهرام زینعلی*، فریبا کرمی، سهاب امیرزاده صفحات 27-49
    کیفیت بالای محصول گردشگری یک مقصد، موجب تقویت رضایت گردشگران و در نهایت رشد گردشگری یک مقصد می شود. علاوه بر این، ارزیابی رضایت گردشگر از طریق یک پارامتر مبنا از عملکرد خدمات و محصولات مقصد امکان پذیر است. در این راستا، هدف از پژوهش حاضر سنجش تاثیر کیفیت محصول گردشگری پارک قروق بر رضایت گردشگران است. برای سنجش تاثیر کیفیت محصول گردشگری بر رضایت گردشگران از 145پرسش نامه استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ابعاد محصول گردشگری اعم از جاذبه، دسترسی، تسهیلات، تصویر از مقصد و هزینه های صرف شده به طور مستقیم و معنی داری بر رضایت گردشگران موثرند. علاوه بر این، نتایج مطابق با تکنیک تحلیل عاملی گویای آن است که تسهیلات مقصد، مهم ترین بعد محصول گردشگری پارک است. هم چنین نتایج این تجزیه و تحلیل به تصمیم گیرندگان پارک کمک می کند با برطرف کردن کمبودهای پارک نظیر راه اندازی اینترنت سوئیت ها، افزایش تعداد نیمکت های ساحل و غیره رضایت گردشگران را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: محصول مقصدهای گردشگری، رضایت گردشگر، مدل رگرسیون، تحلیل عاملی، پارک ساحلی قروق
  • منا اکبری*، ابوالفضل تاجزاده نمین صفحات 51-68
    در مطالعات فراغت و گردشگری، انگیزه همواره از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. شناسایی انگیزه ها و محدودیت های گردشگران در سفر به شهر شیراز هدف عمده این تحقیق است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی، از نظر زمان، مقطعی و از نظر ماهیت و روش توصیفی پیمایشی است و براساس یافته ها و نتایج یک بررسی میدانی از 100 نفر از گردشگران تهرانی شهر شیراز در بهار 1392 که به صورت تصادفی انتخاب شدند، تهیه گردید و پرسش نامه محقق ساخته، ابزار اصلی در گردآوری اطلاعات است. در باب انگیزه ها تعداد 24 شاخص انگیزشی در 6 بعد فیزیکی، فرهنگی، احساسی عاطفی، شخصی، توسعه فردی و موقعیتی و برای محدودیت های سفر، تعداد 10 شاخص در 3 بعد محدودیت های ساختاری، درون فردی و بین فردی مورد پرسش قرار گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها در نرم افزار spss نشان می دهد که دیدن جاذبه های فرهنگی و تاریخی شیراز و استفاده از طبیعت این شهر از جمله مهمترین انگیزه های گردشگران برای سفر است. هم چنین مسافت زیاد بین شهرهای تهران و شیراز، هزینه سفر و نداشتن زمان کافی از مهمترین محدودیت هایی است که گردشگران با آن مواجه اند.
    کلیدواژگان: انگیزه سفر، محدودیت های سفر، شهر شیراز
  • حامد بخشی، سحر سلطانی*، فائزه اعظم کاری صفحات 69-90
    گردشگری زیارتی، واجد وجه اجتماعی تاثیرگذاری هم در میان زائران و همدر جامعه میزبان است. شهر مشهد، دومین کلان شهر زیارتی جهان اسلام با میزبانی سالانه بیش از ده میلیون زائر نیازمند توجه و برنامه ریزی ویژه در تمامی حوزه ها به ویژه عرصه اجتماعی زیارت است. مقاله حاضر به دنبال ارایه شناخت یاز وضعیت اجتماعی زیارت در شهر مشهد برای تدوین برنامه راهبردی توسعه عرصه اجتماعی زیارت در شهر مشهد است. بدین ترتیب ابتدا حوزه مفهومی عرصه اجتماعی امنیتی تعریف و سپس با رویکرد برنامه ریزی راهبردی نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای عرصه زیارت شهر مشهد به شیوه مصاحبه با زائران و سایر ذی نفعان کلیدی شناسایی گردید و بر مبنای آن ماموریت، چشم انداز، اهداف و راهبردهای متناظر با این عرصه ارایه گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که برای تحقق چشم انداز بایستی بر راهبردهای افزایش امنیت و احساس امنیت زائران، فرهنگ سازی در بین زائران، تقویت فرهنگ میزبانی مجاوران، اطلاع رسانی به زائران، تغییر الگوی سفر و ایجاد الگوهای متوازن سفرهای زیارتی در طول سال، سرمایه اجتماعی، تقویت سیستم های نظارتی، استانداردسازی رویه های رفتاری و هم افزایی قوای نهادهای قضایی و امنیتی تمرکز کرد.
    کلیدواژگان: زیارت، توسعه، حوزه اجتماعی، امنیت، برنامه راهبردی، swot
  • صادق بختیاری، افسانه ترابی*، فرزام سجادیه خواجویی صفحات 91-110
    در دنیای امروزی، صنعت گردشگری، یکی از بزرگ ترین و پاک ترین صنایع جهان است و جایگاه ویژه ای دارد. گردشگری فرهنگی و طبیعت گردی دو مقوله مهم در حوزه گردشگری هستند که می توانند دریچه های نوینی از شناخت را برای جوامع به همراه داشته باشند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش فرهنگ و طبیعت در صنعت گردشگری منتخبی از کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی از طریق تکنیک برآورد الگوی جاذبه است. الگوی جاذبه برای شرح انواع مختلفی از رفتارها در مکان های مختلف استفاده می شود. برای این منظور از متغیرهای مناطق حفاظت شده زمینی به عنوان شاخصی برای میزان بناهای تاریخی، مناطق حفاظت شده دریایی، مناطق جنگلی، درآمد سالانه گردشگری، تولید ناخالص داخلی سرانه و گردشگران بین المللی ورودی در تصریح الگو استفاده شده است. پس از بررسی پایی متغیرهای مورد مطالعه، الگوی جاذبه تصریح شده، با استفاده از روش داده های تابلویی برای 8 کشور منتخب عضو سازمان کنفرانس اسلامی در بازهه زمانی (2012-1995) برآورد شده است. نتایح حاصل از تخمین الگو نشان داده اند که مناطق حفاظت شده دریایی، مناطق حفاظت شده زمینی، مناطق جنگلی و تولید ناخالص داخلی سرانه، تاثیر مثبت و معنی دار و درآمد سرانه گردشگری، تاثیر منفی و معنی دار بر صنعت گردشگری کشورهای مورد مطالعه داشته اند.
    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، گردشگری طبیعی، کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی، داده های تابلویی
  • نرمین نیکدل* صفحات 111-129
    تحقق مفهوم پایداری در حوزه گردشگری با هدف حفظ و ارتقای امتیازات جامعه میزبان در ابعاد مختلف و بهره مندی از منافع منبعث از گردشگری همواره مورد توجه برنامه ریزان بوده است؛ اما بررسی نحوه درک ساکنان از گردشگری و اثرات آن حوزه ای مغفول در عرصه برنامه ریزی و توسعه گردشگری بوده است. نگرش ساکنان نسبت به گردشگری تنها بازتاب ادراک آنان از پیامدهای گردشگری نیست، بلکه در تعامل میان ادراک ساکنان و تجربه آنان از واقعیت گردشگری شکل می گیرد. شناسایی این مهم، مستلزم مطالعه کیفی و عمیق با مردمان جامعه میزبان است که روند تحولات صورت گرفته در عرصه گردشگری را شاهد بوده اند و به تبع توانایی گزارشی طولی از وضعیت توسعه گردشگری در منطقه مورد مطالعه را دارند. بر همین اساس پژوهش حاضر تلاش می کند تا با اتخاذ رویکردی امیک به مطالعه کیفی پیامدهای توسعه گردشگری با تاکید بر ساکنان شهر بانه بپردازد. اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق با 21 مرد و زن بالای 40 سال بانه با حداقل 30 سال سابقه سکونت در این شهر گردآوری شد. روش نمونه گیری، به شیوه هدفمند نظری است. یافته های تحققی نشان می دهد که جامعه میزبان اثرات و پیامدهای متفاوت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و زیست محیطی گردشگری را نتیجه تاکید افراطی بر کارکرد تجاری گردشگری منطقه ارزیابی کردند. تضاد مشاهده شده میان ادراک و نگرش جامعه میزبان از تبعات توسعه گردشگری می تواند حاکی از عادلانه توزیع نشدن منافع گردشگری در شهر بانه باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری تجاری، تحلیل موضوعی، تجربه زیسته، تعاملات بین قومی، وابستگی اقتصادی
  • سیمین فروغ زاده*، ندا رضوی زاده صفحات 131-156
    در مجموعه خدمات میزبانی گردشگران، اسکان یکی از مهم ترین عناصر به شمار می آید. از آن جا که کیفیت اقامتگاه، تاثیر عمیقی بر کیفیت زندگی گردشگران دارد، کی از مهم ترین انتخاب های گردشگران است. مشهد مقصدی شناخته شده است که طیف متنوعی از گزینه های اقامتگاهی را در اختیار زائران قرار می دهد. با این حال تا کنون توصیف جامعی از توزیع زائران در انواع اقامتگاه ها، نحوه انتخاب اقامتگاه، هزینه ها و میزان رضایت از این انتخاب ها ارائه نشده است. برای ارایه تصویری شفاف از وضعیت اسکان زائران ایرانی در مشهد، داده های طرح پژوهشی «بررسی کیفیت اقامت و ترجیحات زائران ایرانی در مدت حضور در مشهد» مبنای تحلیل ثانویه قرار گرفت. در پیمایش مزبور تمامی زائران ایرانی شهر مشهد در سه فصل سال 1389 و یک فصل سال 1390 جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. جمعیت نمونه شامل 1600 زائر ایرانی در شهر مشهد در فصل های تابستان 1389، پاییز 1389، و بهار 1390 بود که به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. در این مقاله با الهام از گونه شناسی کوهن از گردشگران که بر مبنای مفهوم جامعه شناختی «نهادی شدن» پیشنهاد شده است، انواع اقامت گاه های زائران طبقه بندی شد. یافته ها نشان می دهد مساله اسکان در اولویت نخست 85/81 درصد زائران است. با تمرکز بر روی آن دسته از زائرانی که هزینه اسکان شان صفر نبود، مشخص شد هزینه اسکان، رتبه اول هزینه سفر آن ها را به خود اختصاص داده است؛ یعنی حدود یک سوم هزینه های سفر (35 درصد). تحلیل بر روی همین گروه نشان داد میانگین هزینه سرانه اسکان در مدت حضور در شهر مشهد 515000 ریال بوده است. در میان زائران 5/27 درصد با مراجعه اتفاقی و 23 درصد بر اساس تجربه سفر قبلی و 5/17 درصد از طریق دلال ها محل اقامت شان را پیدا کرده بودند. این در حالی است که تنها 5/11 درصد زائران به کمک ستاد اسکان، رزرو از شهر مبدا و راهنمای زائر به اقامتگاه هایشان هدایت شده بودند. از میان امکانات موجود در اقامتگاه، زائران بیش از همه از وضعیت امنیت اقامتگاه خود راضی بودند.
    کلیدواژگان: اسکان، اقامت، زائر، زیارت، مشهد
|
  • Hussein Hataminejad, Hassan Rezaeinia *, Javad Zarei Pages 1-25
    The city of Soltanieh is one of the most important tourist centers in the province which acts as a hub for cultural tourism. However so far it has failed to achieve appropriate position in the province tourism industry. In this study¡ we have analyzed influential factors of cultural tourism market of Soltanieh with the aim of identifying difficulties of the industry. Domestic visitors of Soltanieh in 1390 were the research statistical society of which 383 interviewees were selected. Findings show that¡ in the first place the short term of staying in the destination and then¡ Inefficient advertisement for tourist attractions are two important factors causing tourism market stagnation in the region which¡ in turn¡ are outcomes of insufficient recreational facilities and infrastructures. So¡ the tourism strategy should focus on other types of tourism such as ecotourism and sport tourism. To achieve this¡ leisure facilities and infrastructure should be promoted.
    Keywords: Tourist attractions, Soltanieh, Advertising, Accommodation
  • Bahram.Zeinali *, Fariba. Karami, Shahab.Amirzade Pages 27-49
    The tourist product of a destination consists of five components; attraction and environment¡ accessibility¡ facilities¡ destination image¡ and travel costs. Nowadays the tourism products quality is a decisive factor in gaining a superior position in the tourism competitive world. The high quality of tourism product of a destination could enhance tourists'' satisfaction and develop the industry in a destination. Moreover¡ its assessment is possible by a basic parameter of performance of destination products and services. The main objective of this study is to measure the effect of Ghorogh Park tourism product quality on tourists satisfaction. 145 questionnaires were filled by a sample of tourist. The findings indicated that all the six dimensions of the Park tourism product affect tourists'' satisfaction¡ directly and significantly. Furthermore the factor analysis showed that destination facility is the most important dimension of the Park tourism product. The results of this analysis will also help decision makers of the Park to enhanced tourist satisfaction through removing the park deficiencies such as running internet¡ increasing benches on the beach¡ etc.
    Keywords: Destinations tourism product, Tourist satisfaction, Regression modeling, Factor analysis, Ghorogh Coastal Park
  • Mona Akbari *, Abolfazl Tajzadeh Namin Pages 51-68
    The factor of motivation has always been an important issue in leisure and tourism studies. The main objective of this applied¡ sectional and descriptive research is to identify the motivations and constraints of tourists visiting Shiraz. The Paper is based on the findingsof afieldsurvey on a sample of100tourists traveling from Tehran to Shiraz in the spring of1392. The data were gather educing question naire sand wereanalyzedusing theSPSS software. The travel motivations were classified into 6 categories and 24 indexes including physical¡ cultural¡ emotional¡ personal¡ personal development and status motives¡ and constraints were divided in 3 categories and 10 indexesincluding structural¡ personal and interpersonal. The results of the data analysis show that visiting historical and cultural attractions and enjoying the nature are the most important motives for traveling to Shiraz. On the other hand¡ the distance between Tehran and Shiraz¡ travel expenses and time limit are the most important constraints mentioned by tourists?
    Keywords: Travel Motivation, Travel Constraints, Shiraz
  • Hamed Bakhshi, Sahar Soltani *, Faeze Azamkari Pages 69-90
    Pilgrimage tourism leaves vital social consequences on both pilgrims and the host society. Mashhad¡ as the second religious hob in Islamic world hosting more than ten million pilgrims per year¡ needs informed planning especially in the social domain. This paper presents some findings of a survey on societal aspects of pilgrimage and pilgrims'' social security in Mashhad in order to suggesting a strategic plan. In the paper¡ we have Firstly outlined the conceptual framework used in the research and then¡ the strength¡ weakness¡ opportunities¡ and threatens of the social field of pilgrimage is identified utilizing the data gathered through interviews with a sample of pilgrims and key stakeholders. Finally¡ the vision¡ mission¡ objective and corresponding strategies of religious tourism in Mashhad are suggested. The findings indicate that if the vision is to be realized we should pay more attention to increasing the pilgrims physical and mental security¡ improving the pilgrimage culture in pilgrims and hospitality in the host society¡ providing pilgrims with the necessary travel information¡ changing travel pattern and distributing pilgrimage journeys over the year¡ improving social capital¡ monitoring system improvement¡ standardization of service providers behavior and judicial and security organizations cooperation.
    Keywords: Strategic Plan, Pilgrimage, Social Aspect, Security, Mashhad
  • Sadegh Bakhtiary, Afsaneh Torabi *, Farzam Sajjadieh Khajouei Pages 91-110
    As one of the largest and cleanest industries¡ tourism has a prominent status in todays world. Cultural and natural tourism as two major subfields of tourism may open new windows for societies to better understanding each other. The main objective of this research is to examine the role of culture and nature on tourism industry in selected OIC member states. The variables of terrestrial and marine protected areas¡ forest area¡ tourism per capita income¡ per capita GDP and number of international tourists arrival are used to construct an empirical model. A research gravity model has been estimated using panel data technique for eight selected countries for the period of 1995-2012. The findings indicate positive and significant effect of marine protected areas¡ terrestrial protected areas¡ forest area and per capita GDP on the tourism industry¡ while tourism per capita income leaves negative and significant impact on the industry.
    Keywords: Cultural tourism, Natural tourism, Countries of OIC, Panel data
  • Narmin Nilkdel * Pages 111-129
    Sustainabletourismwith the aimof preserving andpromotingthe advantages of the host society along withenjoyingthe benefitsderived fromthis industry hasalways been a priority for theindustry planners. The study of how people understand the impacts of tourism¡ however¡ has been neglected by tourism authorities. Residents'' attitudes towardtourism do notsolelyreflecttheir perceptionof theimpact oftourism on their society¡ but it is the outcomeof interaction betweenthe resident perception andtheir experience of tourism activities in their region. Thispaperpresents the findings of a qualitative study of the consequencesof tourism development on Bane¡ Iran focusing on residents reports.The datawere collected throughin-depthinterviewswith21 menandwomen older than 40with at least 30years livingin the city whom were selected through purposive-theoretical method ofsampling.The results indicate that the host community sees thedifferent cultural¡social¡ economic¡ political and environmental effects of tourism asthe result ofoveremphasis on the commercialfunction of tourism inthe region. The conflict between the residents early perception of tourism and attitude toward the consequences of tourism development can be an indicative of unfair distribution of the industry benefits.
    Keywords: Commercialtourism, Thematicanalysis, The livedexperience, The interaction between ethnic, Economic dependence
  • Neda Razavizadeh*, Simin Foroughzadeh Pages 131-156
    Accommodation is an integralcomponent of hospitality services and¡ since its quality has a great effect on travel experience it is an important issuesabout which all tourists shouldmake decision. Mashhad is known as a destination that provides pilgrims with various types of accommodation choices. In order to draw a clear picture of Iranian pilgrims'' accommodation pattern in Mashhad¡ Iran¡ the data of the previously conducted research «Iranian Pilgrims accommodationquality and preferences in Mashhad» was used for performing secondary analysis. Statistical population comprises all Iranian pilgrims visiting Mashhad in 3 seasons of 1389 and first season of 1390 (2010-2011) of which 1600 pilgrims were selectedusing systematic random sampling. Inspiring from Cohen''s typology of tourists based on the sociological concept of «institution» ¡ types of accommodations were categorized. Findingsindicate that accommodation is the most important issue for 81. 85% of pilgrims. For those pilgrims who paid for accommodation¡ its cost ranked first among all travel costs¡ about one-third of total costs (35%). The average cost of accommodation per capita in Mashhad was 515000 Rials. In regard with accommodation choice¡ 27. 5% of pilgrims chose their accommodation with no pre arrangement¡ while 23% found it based on their previous experience and 17. 5 % used brokers services. The rest 11. 5% were introduced to accommodation settings by governmental authorities like the municipality accommodation officeand pilgrims'' guide bureau or booked residential placeat home. Among all aspectsof accommodation places¡ pilgrims were mostly satisfied with the security.
    Keywords: Accommodation, Hospitality, Pilgrim, Pilgrimage, Mashhad