فهرست مطالب

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شمس سادات زاهدی*، ابتهال زندی صفحه 1
    امروزه روان‏شناسان بر این امر تاکید دارند که کارکنان سازمان‏ها باید فراتر از وظایف رسمی خود عمل کنند. با توجه به تعامل فراوان و رو‎ در‎ رو با مشتری و ماهیت خدمات، این مفهوم در بخش های خدماتی اهمیت بیشتری می یابد. یکی از مهارت هایی که می تواند به کارکنان در این راه کمک کند، «رفتار شهروندی سازمانی» است. به علاوه از جمله عواملی که نقش بسیار مهمی را در انجام موفق وظایف شغلی ایفا می کند، «هوش هیجانی» است؛ چرا که افراد دارای هوش هیجانی بالا، هنر تعامل و مهارت کنترل و اداره احساسات دیگران را دارا هستند. به همین منظور پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر مولفه های هوش هیجانی و ابعاد رفتار شهروندی سازمانی کارکنان هتل است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش، کارکنان گروه هتل های آریا به تعداد 500 نفر هستند. حجم نمونه، به شیوه فرمول تعیین حجم نمونه 112 نفر و با روش نمونه‏گیری طبقه بندی شده تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و t دو نمونه‏ای مستقل) انجام شد. نتایج نشان می‏دهد که بین مولفه های هوش هیجانی و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان هتل، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین بین نظرات کارکنان هتل در مورد هوش هیجانی و رفتار شهروندی سازمانی با توجه به جنس، سابقه خدمت و مدرک تحصیلی تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رفتار شهروندی سازمانی، مهارت های اجتماعی، کارکنان هتل های آریا
  • فرزانه رزاقیان* صفحه 23
    نگرش های سنتی مدیریت امور شهری از پاسخگویی به نیازهای متنوع شهروندان بازمانده و جایگزینی الگوی های نسبتا جدیدتر را می طلبد، در این راستا مدیریت زیارت نیز رویکردهای نوین راهبردی را خواهان است. سامان دهی زیارت در مشهد، نیازمند شناختی همه جانبه به لحاظ مسائل مدیریتی است. مقاله حاضر با هدف شناخت وضعیت مدیریت زیارت به لحاظ راهبردی و ارائه راهکارهای مناسب، تلاش دارد تا به روش کیفی و کمی نخست توصیف، و سپس تحلیلی از وضعیت مدیریت زیارت در حوزه اجتماعی- فرهنگی ارائه دهد. در راستای گردآوری اطلاعات مورد نیاز، از روش های مختلفی همچون منابع کتابخانه ای، منابع اینترنتی، پرسش‏نامه و مصاحبه استفاده شده است. در این پژوهش 13 سازمان عمده در شهر مشهد به شیوه های مختلف در دریافت اطلاعات، مورد نظر قرار گرفتند. با 28 نفر از مسئولان، کارشناسان دستگاه ها و یا متخصصان، مصاحبه و از نتایج مصاحبه های انتشاریافته در مطبوعات استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مدیریت زیارت در مشهد وضعیت مناسبی ندارد و به لحاظ عوامل داخلی (قوت ها و ضعف ها) با ضعف هایی مواجه است و نسبت به عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) واکنش مناسبی نداشته است؛ یعنی از فرصت های موجود استفاده نکرده و در برابر تهدیدهای موجود واکنش چندانی نشان نداده است.
    کلیدواژگان: حوزه اجتماعی، فرهنگی، راهبردهای کیفی، زیارت، مدیریت شهری، مشهد
  • مهدی حسام* صفحه 45
    یکی از راهبردهای توسعه روستایی، توسعه گردشگری است. از ویژگی های گردشگری، ماهیت پراکنده آن است. به همین دلیل در چند سال اخیر موضوع همکارهای شبکه‏ای در گردشگری مورد توجه بسیار قرار گرفته است. در اقتصاد بسیاری از کشورها، شبکه ها نسبت به سایر حوزه ها در گردشگری اهمیت بیشتری دارند. از این روی پرداختن به تحلیل شبکه های اجتماعی و کاربردهای آن در توسعه گردشگری بسیار ضروری است. تحلیل شبکه های اجتماعی، روش‏شناسی علمی و تکنیکی آماری در توصیف، تحلیل و بررسی روابط تجربی بین موضوعات مورد پژوهش و ساختار این روابط است. این موضوعات می توانند افراد، اشیاء، گروه ها، مفاهیم، مشاغل، سوالات، عوامل، ابعاد، خوشه ها و طبقات مختلف باشند. این تحلیل دارای این قابلیت است که واقعیت بیرونی را که به صورت شبکه است، به طور منظم و فشرده تشریح کند و امکان چکیده‏سازی، ذخیره، تکثیر، ترکیب و یکپارچه‏سازی، بازیابی و نمایش اطلاعات را فراهم آورد. در این پژوهش با مرور ادبیات موجود، به بررسی ابعاد مختلف نظری و روش‏شناسی شبکه، سابقه کاربرد تحلیل شبکه های اجتماعی در موضوعات مختلف، همچنین ظهور،کاربرد و مزایای آن به‏ویژه در گردشگری روستایی پرداخته شده است. نتایج نشان می‏دهد با توجه به ماهیت پراکنده مقصدها و کسب‏و‏کارهای گردشگری، رویکرد شبکه‏ای می‏تواند روشی برای بقا و توسعه فعالیت‏های گردشگری محسوب شود.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری روستایی، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • نازنین تبریزی*، محمدحسن ذال صفحه 73
    گردشگری میراث، یکی از شاخه های اصلی گردشگری فرهنگی و معماری سنتی از مهم‏ترین مقاصد آن محسوب می شود. آمل، شهر تاریخی استان مازندران که در دوران ساسانی کرسی طبرستان بوده، با آثار معماری سنتی منحصر به‏فرد خود، همچون مجموعه میربزرگ از پتانسیل بالایی برای رونق گردشگری میراث فرهنگی و توسعه اقتصادی مناطق شهری برخوردار است. پژوهش حاضر که به لحاظ هدف کاربردی و براساس ماهیت توصیفی– تحلیلی است، به ارزیابی عملکرد مجموعه میربزرگ، یکی از مقصدهای گردشگری میراث شهر آمل، بر اساس تحلیل بایدهای چهارگانه می پردازد. مبنای سنجش در این مدل براساس 4 معیار مشاهده، تاثیر پذیرفتن فرهنگی ، آموختن و استنتاج شکل گرفته است. داده های پژوهش به روش اسنادی و بررسی های میدانی (پرسش‏نامه گردشگران) گردآوری و با روش توصیفی-تحلیلی تفسیر شده و در فرآیند پژوهش، کیفیت عملکرد مجموعه در حوزه بایدهای چهارگانه با استفاده از تکنیک دلفی، آزمون واریانس یک طرفه و آزمون رگرسیون خطی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج پژوهش ضمن تعیین میزان اثرگذاری هر یک از زیرمعیارهای تحلیل بر گردشگران و عملکرد مجموعه، حاکی از آن است که کیفیت عملکرد باید های چهارگانه در مجموعه با هم متفاوت بوده و بعدکیفیت بصری بهترین عملکرد را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: گردشگری میراث، تحلیل بایدهای چهارگانه، مجموعه تاریخی میربزرگ
  • حنانه محمدی کنگرانی*، اردشیر شایسته، ارشک حلی ساز، دیبا غنچه پور صفحه 97
    با توجه به اهمیت آثار اجتماعی در فرآیند برنامه ریزی توسعه گردشگری و از این روی که از جمله آثار اجتماعی گردشگری، تاثیر آن بر روابط اجتماعی افراد است، در این پژوهش تاثیر طبیعت گردی بر روابط اجتماعی و الگوهای ارتباطی افراد در روستای طبل مورد مطالعه و بررسی قرارگرفت و افراد شاغل در بخش طبیعت گردی به دلیل اینکه در ارتباط مستقیم با طبیعت گردان هستند، به عنوان جامعه مورد بررسی انتخاب شدند. برای نشان دادن میزان و نوع این تاثیر، داده های جمع آوری شده از پرسش نامه با استفاده از روش تحلیل شبکه ای و نرم افزارهای UCINET، Visone و Netdraw و شاخص های مرکزیت درجه، مرکزیت بینابینی، مرکزیت بردار ویژه و نقاط برشی، مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج بررسی شبکه های ارتباطات میان افراد نشان داد که مبنای اصلی ارتباطات میان افراد را روابط قوم و خویشی و وجود طوایف مختلف در این روستا تشکیل می دهد و پس از آن دوستان و معتمدان محلی در رده های پایین تر قرار می گیرند. از نکات منفی در مورد شبکه ارتباطات روستای طبل این است که هیچ یک از کارکنان بخش طبیعت گردی به جز یک فرد، همکاران خود را به عنوان فرد مورد مشورت انتخاب نکرده اند. در نهایت پیشنهاد شد تا با شناسایی افرادی که به عنوان نقاط برشی مشخص شده اند ویا دارای بیشترین مقادیر مرکزیت ها هستند، برای گسترش ارتباطات و تبدیل شبکه موجود به یک شبکه منسجم و یکپارچه استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، شبکه روابط اجتماعی، تحلیل شبکه ای، روستای طبل
  • آزاده شفیعی* صفحه 121
    این مطالعه، به بررسی تاثیر ویژگی های خدمات بر کارکنان و مشتریان می پردازد. از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، کارکنان هتل‏های پارسیان شهر اصفهان هستند. 132 پرسش‏نامه در بین کارکنان توزیع شده است و برای تعیین پایایی پرسش‏نامه از ضریب آلفای کرونباخ و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل‏سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. بین ویژگی های تعاملی خدمات با رضایت کارکنان و مشتریان رابطه معناداری وجود دارد؛ رضایت شغلی کارکنان بر رضایت مشتریان تاثیر مستقیم داشته است؛ همچنین بین ویژگی های فیزیکی خدمات و رضایت کارکنان رابطه مستقیم مشاهده شد. رضایت مشتریان بر وفاداری آنان تاثیر مستقیم دارد و بین رضایت شغلی کارکنان و تعهد سازمانی آن‏ها نیز رابطه مستقیم مشاهده شده است. این تحقیق متمرکز بر تعداد محدودی متغیر است و سایر متغیرهای اثرگذار بر ویژگی های خدمات بر کارکنان و مشتریان را مدنظر قرار نداده است؛ علاوه بر این، تحقیق حاضر در یک جامعه آماری منتخب اجرا شده که قدرت تعمیم یافته های آن را محدود می‏سازد. پژوهش حاضر به دلیل ارائه اطلاعات مفید می‏تواند در حوزه بازاریابی هتلداری برای محققان، دانشجویان و به‏ویژه مدیران این بخش خدماتی، ارزشمند باشد. اگرچه تحقیقات زیادی بر اساس متغیرهای این تحقیق انجام شده، اما کمتر تحقیقی چنین مدل جامع و کاملی را در صنعت هتلداری ارزیابی کرده است.
    کلیدواژگان: ویژگی های تعاملی خدمات، رضایت کارکنان، مشتریان، تعهد سازمانی، وفاداری
  • حامد بخشی، فائزه اعظم کاری* صفحه 151
    احساس امنیت، بعد ذهنی وجود امنیت در مقصدهای گردشگری زیارتی است و نقش مهمی را در توسعه کمی و کیفی امر گردشگری مذهبی ایفا می‏کند. شهر مشهد به علت همجواری با حرم مطهر امام رضا (ع) همواره شاهد حضور زائران در عرصه اجتماعی خود می‏باشد. در این میان حضور دائمی زائران در مکان‏های تفریحی شهر مشهد، مکان‏های تاریخی و دیدنی درون و بیرون شهر، زیارتگاه هایی نظیر خواجه ربیع و ییلاقات بیرون شهر و... به عنوان اماکن گذران اوقات فراغت برای گردشگران و زائران،وجود سطح قابل قبولی از احساس امنیت را در این محیط ضروری می‎سازد. نوشتار حاضر به سنجش میزان احساس امنیت زائران در سه بعد احساس امنیت جانی، مالی و اخلاقی در این مکان‏ها از دیدگاه گردشگران پرداخته است. این تحقیق با استفاده از روش پیمایش بر روی نمونه400 نفری از زائرانی که قصد ورود به حرم از درهای چهارگانه را داشتند، صورت پذیرفته است. نتایج نشان می‎دهد که ‏به‏طور کلی زائران اماکن تاریخی را از لحاظ عدم دستبرد به اموالشان، مواجه شدن با مزاحمت اخلاقی و یا صدمه و تهدید جانی و بدنی خود و همراهانشان محیطی امن‏تر از سایر اماکن فراغت ارزیابی کرده‏اند. همچنین میزان احساس امنیت جانی نسبت به احساس امنیت مالی و اخلاقی در میان پاسخگویان بیشتر است. احساس امنیت در اماکن گذران اوقات فراغت در شهر مشهد کمی بیشتر از حد میانگین(در بازه 1 تا 3)در سه بعد امنیت مالی، جانی و اخلاقی برآورد شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، احساس امنیت جانی، مالی، اخلاقی، مشهد
|
  • Shams Al Sadat Zahedi*, Ebtehal Zandi Page 1
    In today’s business world, psychologists believe that the staffs need to behave far better in order to fulfill their organizational duties. According to numerous customer-staff face to face interaction and the nature of services, this concept becomes more important in services’ sectors environment. Organizational Citizenship Behavior (OCB), is one of the skills which can help the staffs in this way. In addition, Emotional intelligence is another factor that can play an important role in staffs’ successful performance as those with high emotional intelligence can interact better and have the ability of controlling others emotions. Accordingly the current research is to study the dimensions of Organizational Citizenship Behavior and the effect of Emotional Intelligence’s factors on hotel staffs. The descriptive-correlation research method was considered with the population of 500 participants (Arya Hotels Group) for this survey. The sample size of 112 was chosen by Stratified sampling method. Data analysis was done by using descriptive and inferential statistics (Pearson correlation, one-way analysis of variance (ANOVA) and independent two-sample t- test).Results show that there is a meaningful and positive relationship between the components of Emotional intelligence and Organizational Citizenship Behavior of the hotel staffs but there is no meaningful relationship between staffs’ opinions with regard to their duration of employment, gender and academic degree.
    Keywords: Emotional Intelligence, Organizational Citizenship Behavior, social skills, Hotel staffs, Ariya Hotels Group
  • Farzaneh Razzaghian* Page 23
    As the traditional views of management is unable to meet the various needs of urban residents and requires newer models of management, pilgrimage management is also demanding new strategic approaches. Organization of pilgrimage in Mashhad needs comprehensive recognition of management issues. This article attempts to describe and analyze the status of pilgrimage management by qualitative and quantitative methods with the aim of recognizing the strategic pilgrimage management status quo and offering the suitable strategies in socio-cultural issues. In order to collect the required information, various methods such as documents, internet resources, interviews and questionnaires have been used. In this research 13 main organizations in Mashhad have been consulted to collect the data. 28 experts and authorities from these organizations are interviewed and the results of published interviews in different newspaper are also used. The results show that pilgrimage management in Mashhad is not in a good condition. In terms of internal factors (Strengths and weaknesses), it faces weaknesses and as for the external factors (Opportunities and Threats), it has not shown appropriate responses. It means that it doesn’t benefit from the opportunities and have shown little reaction to threats.
    Keywords: Mashhad, Pilgrimage, Qualitative Strategies, QSPM, Socio, Cultural Issues, Urban Management
  • Mehdi Hesam* Page 45
    Tourism development is one of the strategies that can be considered for rural development. One of the characteristics of tourism is its scattered nature. Based on that much attention is brought to the network cooperation in tourism during recent years. In many countries’ economy, networks are more important than other areas in tourism. Accordingly considering the approach of analyzing the social networks and their applications are quiet important in tourism development. Analyzing the social networks, scientific methodology and statistical techniques are to describe, analyze and evaluate the empirical relationship between subjects and structure of the study. These subjects can be different people, objects, groups, ideas, carriers, questions, agents, domains, clusters and classes. This analysis has the capability of displaying the outer reality (which is a network) in a regular and intensive review descriptions and provides storage, replication, composition and integration, retrieval and display of information. In this study, by reviewing the existing literature, theoretical and methodological dimensions of the network, the background of social network analysis on a variety of topics, their rise, application and benefits in rural tourism are brought and discussed. The results proved that due to the scattered nature of destinations in rural tourism and their related businesses, a network approach can be considered as a method to develop these types of tourism activities.
    Keywords: Tourism development, Rural tourism, Social network approach
  • Nazanin Tabrizi*, Mohammad Hassan Zal Page 73
    One of the main branch of cultural tourism is heritage tourism. Traditional architecture is an important destination of such tourism. Benefiting from its historic architectures such as Mirbozorg complex, historic city of Amol in Mazandaran, which was the capital of Tabaristan in Sassanid Empire, has got great potential to develop cultural heritage tourism and to improve itsregional economy. The research has got aim applied and descriptive-analyticresearch method which will evaluate Mirbozorg complex (in Amol) function based on Four Must analysis approach. The base of evaluation in this model consists of 4 criteria; observation, impressionability, learning and deduction. Filed research (questionnaire), information and document studies wereconsidered as data collection methods for this survey. Collected data were studied by descriptive-analytic method and Delphi technique, ANOVA and Liner Regression The quality of performance for Four Must approach was evaluated by using the Delphi technique, one-way ANOVA and linear regression tests. The research outcomes show that efficacy value of every criterion of Four Must were different from each other and observation had the best function between all four criteria.
    Keywords: Heritage tourism, Four Must Analysis approach, Mirbozorg historic complex
  • Hannaneh Mohammadi Kangarani*, Ardeshir Shayesteh, Arashk Holisaz, Diba Ghonchepour Page 97
    Regarding the importance of social impacts on tourism planning development and people’s social life, this research is to explore the impact of ecotourism on social relations and communication patterns of local habitant of Tabl village. Also the ecotourism tour guides who were in direct contact with the Eco-tourists were chosen as the target group. Data collection was done by the help of questionnaires and the result has been analyzed by using Network Analysis method, UCINET, Visone and Netdraw software, Betweenness Centrality, Eigenvector Centrality and Cut points. Analyzing the results of inter personal relationship network, revealed that familial ties was the main reason and afterward friends and trustworthy local individuals are other reasons of communication between people. The negative point about relationship network in Tabl village was that only one individual selected his colleagues as reliable person to consult with and the rest didn’t choose any of the colleagues. Finally, informing and educating the individuals who were selected as the cut points and have the higher centralities in the network were suggested in order to develop their relations and to change the existed network in to a united and integrated one.
    Keywords: Ecotourism, Social Relations Network, Network Analysis, Tabl Village
  • Azadeh Shafiei* Page 121
    This study will analyze the impact of services’ characteristics on staffs and customers. The research has got aim applied and correlational descriptive research method. The studied target groups were Isfahan’s Parsian Hotels Staffs. 132 questionnaires has been distributed between the staffs and Cronbach alpha coefficients was considered for the reliability of the research. Furthermore the structural equation and t-test was used in order to analyze the data. Data analysis shows that there is a significant relation between services’ features and staffs’ and customers’ satisfaction. Also there is a direct relation between the physical features of services and staffs’ satisfaction . Furthermore it was proved that customers’ satisfaction will affect their loyalty directly and there exists a direct relation between staffs’ satisfaction and their organizational commitment. This study is focused on a limited number of variables and other affecting variables on staffs and customers are not considered. In addition, this research was conducted between a selected statistical population which will limit the generalization ability of the findings. Results of this research could be worthy and functional for researchers , students and specially for the managers who are working in hotel industry. Although many studies have been conducted based on the similar variables (that is used in this research), only few of them have provided such a comprehensive model in hotel industry.
    Keywords: Interactive Service's Characteristics, Staff's satisfaction, Customers, Organizational commitment, loyalty
  • Hamed Bakhshi, Faeze Azamkari* Page 151
    Feeling of security, as a subjective dimension of security, is playing an important role in tourism development, both quantitative and qualitative, for pilgrimage destinations. Mashhad as one of the largest religious cities in Iran and as a city where the holy shrine of the 8th imam of Shia - Imam Reza- is located in it, attracts millions of pilgrims every year. In order to have permanent presence of pilgrims in entertainment venues and historic sites, such as Khajeh-Rabi tomb and etc…, for leisure, acceptable level of security is needed. This research is to measure the feeling of security in Mashhad pilgrims’ points of views based on three dimensions of security; physical safety, financial and morality. 400 questionnaires were distributed between the pilgrims who have entered the holy shrine from the four main gates. Results showed that pilgrims have the most feeling of security in historic sites in terms of physical security, safety and moral harassment. Overall physical safety was more considered between other dimensions. In Mashhad, feeling of security was a little more than average (between the ranges of 1-3) in leisure destinations between other dimensions.
    Keywords: religious tourism, leisure destinations, physical safety, financial safety, moral security, Mashhad