فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 2 (تابستان 1391)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیدعلی مسعودی* صفحه 7
    روزنامه نگاری درغرب،درآغاز به مخاطبان ایرانی نگاهی قوم مدارانه وتحقیر آمیز داشت.مخاطبان ایرانی درحالی به استقبال روزنامه ها درایران رفتند که شاهد روزنامه نگاری دوران استبدادبودندودر همان زمان غربی ها از دودوران مهم روزنامه نگاری:آزادی وتجاری عبورکرده بودند.این تاخرتاریخی امااینک به یمن انقلاب فن آوری های ارتباطی واطلاعاتی شرایط جدیدی برای بازنگری در الگوی انحصارگرایانه روزنامه نگاری غربی دردنیا ی امروز به وجود آورده است.
    رشد فن آوری های ارتباطی، امکانات تازه ای را برای مخاطبان در هر گوشه جهان فراهم کرده است تا آنان بتوانند با هزینه کمتری به تبادل اطلاعات و اخبار بپردازند. در واقع انقلاب دیجیتال، بر کیفیت زندگی و ارتباطات انسانی و اجتماعی تاثیر گذارده است.
    استفاده شهروندان ازامکانات رسانه های جدید مانند:بلاگ ها،میکروبلاگ ها،توئیتر،فیس بوک ،فلیکرو...باعث شکل گیری روزنامه نگاری شهروندی در جامعه شده است.این نوع روزنامه نگاری تعریف جدیدی از مخاطب را بازتولید کرده است که با انحصارگرایی واستبداد در انتشار مطالب درفضای مجازی به رقابت وچالش برمی خیزد.تا آنجا که مخاطب به معنی قدیمی اش اکنون در این بازنگری جایی ندارد زیرا میان فرستنده ومخاطب مرزی وجودندارد. زیست بوم خبری شرایطی را به وجود آورده است تا روزنامه نگاری غربی وارد دوران ضد انحصاری ودموکراسی دیجیتالی شود.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری غربی، روزنامه نگاری شهروندی، دموکراسی دیجیتالی، مخاطب، رسانه های جدید
  • بررسی تطبیقی منابع خبری روزنامه های پر تیراژ صبح تهران
    محمدرضا رسولی، پریساعرفانی صفحات 25-40
  • صدیقه ببران*، اسماعیل داودی صفحه 41
    پژوهش “بررسی تطبیقی نحوه پوشش خبری وقایع مرتبط با محیط زیست در رسانه های سایبر جریان اصلی و رسانه های سایبر شهروندی” با تمرکز بر آتش سوزی جنگل های شمال، با هدف بررسی نوع پوشش رویداد آتش سوزی جنگل های شمال کشور در سال 89 توسط رسانه های شهروندی و مقایسه آن با میزان و نوع پوشش در رسانه های جریان اصلی با بکارگیری روش تحلیل محتوا انجام شده است. ابتدا تمامی پیام های مرتبط منتشر شده در خبرگزاری های ایرنا و مهر و وبلاگ های زیست محیطی به صورت تمام شماری استخراج و جمع آوری شدند که دلیل انتخاب رسانه های ایرنا و مهر داشتن دفاتر فعال شهرستان ها در استان های شمالی است؛ سپس تمامی مقوله های مورد نظر در پرسشنامه معکوس استخراج و کدها به عنوان داده های تحقیق در نرم افزار SPSS ثبت و جداول توصیفی و استنباطی و همچنین نمودارها به دست آمد.
    بر اساس اطلاعات به دست آمده مشخص شد که بین نوع استفاده از سبک های خبری و نوع رسانه (رسانه های جریان اصلی و رسانه های شهروندی) رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین نوع رسانه و گزینش ارزش های خبری و بین نوع رسانه و نوع قالب پوشش خبری (مصاحبه، گزارش، تحلیل، گزارش تصویری) نیز رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری شهروندی، روزنامه نگاری جریان اصلی، سبک های خبری، ارزش های خبری، قالب های خبری
  • رحمان سعیدی، عباس اسدی، مهرناز مهدی پور صفحه 61
    این تحقیق به بررسی نقش شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی ایران در اصلاح الگوی مصرف از دیدگاه دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی می پردازد. این تحقیق پیمایشی بوده و برای جمع آوری اطلاعات آن از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی بوده است. نمونه گیری تحقیق بر اساس فرمول کوکران و روش اتفاقی صورت گرفت.
    بر اساس یافته های این پژوهش 5 فرضیه تایید و 4 فرضیه رد شد. همچنین، یافته های تحقیق حاکی از آن است که بیشترین گرایش در بین افراد 19 تا 25 سال بوده است و بر مبنای جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، سطح تحصیلات و میزان درآمد گرایش به اصلاح الگوی مصرف تفاوت چندانی ندارد و رابطه آنها با گرایش افراد به اصلاح الگوی مصرف در حد متوسط بوده است.
    یافته ها بیانگر آنند که افزایش استفاده از رسانه ها در مجموع تاثیری در حد متوسط بر روی نگرش افراد در خصوص اصلاح الگوی مصرفی شان داشته است. همچنین مشخص شد که با افزایش استفاده از برنامه های شبکه اول سیما، گرایش افراد به اصلاح الگوی مصرف نیز تا حد متوسطی بیشتر می شود. از سوی دیگر، رابطه معنی داری بین دو متغیر، برنامه های آموزشی شبکه اول سیما و گرایش به اصلاح الگوی مصرف افراد وجود دارد، که این رابطه نیز در حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: تلویزیون، الگوی مصرف، اصلاح، اصلاح الگوی مصرف، شبکه اول، رسانه ها، رفتار مصرفی
  • مرتضی نورمحمدی، رقیه محمدی صفحه 101
    در این مقاله با بهره گیری از پارادایم دو جهانی شدن ها که به شکل گیری دو جهان واقعی و مجازی در کنار هم اشاره دارد، تفاوت خود و دیگری در این دو فضا تحلیل می شود. از این رو، با استفاده از پارادایم دو جهانی شدن ها و بر اساس نظریه هویت اجتماعی که در آن خودشناسی بر محور تعامل با دیگری محقق می شود، نتیجه گرفته می شود که در بستر تعاملات مجازی، خود و دیگری متفاوت از بستر تعامل واقعی در حال شکل گیری است و مرز میان خود و دیگری در حال فروپاشی است. هم چنین در این مقاله، شبکه اجتماعی فیس بوک که قابلیت بهره گیری تمامی تعاملات مجازی شامل ایمیل، چت و گفتگو آنلاین را دارد، به عنوان بستر تعاملات مجازی خود و دیگری مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خود، دیگری، بستر تعاملی، فضای واقعی، فضای مجازی، پارادایم دو جهانی شدن ها، هویت اجتماعی، فیس بوک
  • روح الله اسلامی صفحه 121
    در این مقاله سعی می شود با استفاده از روش شناسی کیفی روایی که برگرفته از کارهای ویتگنشتاین، لیوتار و تیلور است، به بررسی نحوه پدیدار شدن روایت ملی گرایی در تلویزیون جمهوری اسلامی ایران پرداخته شود. با توجه به اینکه در تاریخ معاصر ایران چند روایت ملی گرایی وجود دارد، سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که کدامیک از این روایت ها امکان ظهور در تلویزیون جمهوری اسلامی ایران را پیدا کرده است و نحوه ظهور این روایت های ملی گرا چگونه می باشد؟ برای این منظور روایت های ملی گرایی شبکه های یک، دو، سه، چهار، خبر و جام جم مورد تحلیل قرار می گیرند. در پایان گونه های روایت ملی گرایی در این شبکه ها مورد بررسی، نقد و ارزیابی قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: روایت، ملی گرایی، تلویزیون، رسانه، ایران
  • فرنوش زنگویی، مسعود انصاری، میثم سام بند، حمیدرضا اکبریه صفحه 149
    این پژوهش درصدد آن است تا اثر استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را در بالا بردن سطح سواد بهداشتی مورد بررسی قرار دهد. در این مقاله با استفاده از روش آزمایشی، این اثر را در یک نمونه 400 نفره از اعضای انجمن حمایت از بیماران کلیوی مورد بررسی قرار داده است و علاوه بر آن که تفاوت معناداری در بین افراد استفاده کننده از این شبکه اجتماعی را مورد شناسایی قرار داد، اثر متغیرهای جنسیت و گروه تحصیلی آزمودنی ها را نیز سنجید. در این پژوهش شبکه اجتماعی Dailystrength به عنوان پایلوت در نظر گرفته شد و از اعضای نمونه یک سنجش آگاهی عمومی پزشکی به عمل آمد. سپس نیمی از آزمودنی های به طور آزمایشی 6 هفته از آن بهره بردند. در پس آزمون به عمل آمده مشخص شد آزمودنی هایی که از شبکه اجتماعی مورد نظر بهره بردند، به طرز معنی داری توانستند سوالات بیش تر و سخت تری را در رابطه با دانش عمومی پزشکی پاسخ دهند. همچنین این اثر در زنان بیش از مردان و در گروه تحصیلی پزشکی بیش از سایر گروه ها قابل مشاهده بود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، دانش بهداشتی، روش آزمایشی
  • لوسی کونگ، نیکوس لیندروس، روبرت جی. پیکارد، رولاند اسکردر، ریچارد ون در وروف ترجمه: هادی البرزی دعوتی صفحه 173
    این مقاله تاثیر اینترنت بر سازمان های رسانه ای را در بخش رسانه از جنبه نظریه های استراتژی و سازمان بررسی می کند.با گسترش تمرکزاینترنت،اینترنت بستری است، که به طور خاص پدیده بین ارتباطی از مدل های استراتژی، ساختار،فرایندها و تجارت است.همانگونه که اینترنت زمینه ای را پوشش می دهد،که همزمان خیلی گسترده و خیلی خرد است؛ اینترنت باعث تغییرات اساسی بر زنجیره ارزشی سازمان های رسانه ای می شود و سازمان های رسانه ای را درگیر در دسته ای از تغییرات در استراتژی ،ساختار و مدل های تجاریشان می کند و می توانند به عنوان محرکی ضمنی برای تغییرات و استراتژی ها باشند. لذا این مقاله ، پیشرفت های کلی گسترده ای که اینترنت در همه بخش های رسانه ایجاد می کند را بررسی کرده و متذکر می شود که اینترنت، همه سازمان های رسانه ای ارتباط جمعی را در این بخش-ها،با درجات متفاوت تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اینترنت، سازمان رسانه ای، زنجیره ارزش، مشارکت بین رسانه ای
|
  • Dr.Omid Ali Masoudi* Page 7
    At the beginning journalism had ethnocentric view on Iranian audiences in the west. When Iranian accepted tyranny Journalism in their country, it was commercial Journalism era in the west and the west had passed two eras then: the tyranny and liberalism. The revolution of information and communication technology has brought new conditions to overview the monopoly pattern of Western journalism in the present world for the historic lateness in Iran journalism. The growth of communication technologies has made new opportunities for audiences to exchange information and news with low prices around the world. The digital revolution has affected the quality of life and social and human relations. Nowadays the use of Medias such as blogs, micro blogs, Twitter, face book, flicker and so more ... by citizens has been formed the citizen journalism. This type of journalism is redefining the word “audience” which challenges with tyranny monopolistic in publishing in virtual environment so that the audience has no place in this review because there is no border between the sender and the receiver. Ecosystems news has created new conditions for Western journalists to enter the era of anti-monopoly and digital democracy.
    Keywords: Western journalism, citizen journalism, digital democracy, the audience, the new media
  • A Comparative Study of news Sources of Tehran's Morning Highly Circulated Newspapers
    Dr.Mohammad Rasuli, Paresa Erfane Pages 25-40
    The current research is intended to comparatively study the news sources and principles of writing source in four of Tehran’s morning highly circulated newspapers. Seven hypotheses have been presented. The statistic community includes four newspapers of Shargh- Hamshahri- Jamejam and Iran. The sampling method is simple random efficiently categorization which has been selected as two weeks of statistics within 6 months. 12 volumes have randomly been selected(2 Saturday, 2 Sunday, 2 Monday, 2 Tuesday,2 Wednesday, 2 Thursday). The results indicated that using the correspondents as the main source of news was in its low level while many publications of the agencies were used. These four papers observed the principles of writing source. The source of the news was mentioned in the first part of the news. The newspapers intend to issue news with positive attitude. Among the news values in the news which contain the element of news fame, the source of news is valid.
    Keywords: news source, news direction, source position, source type, nature of the news
  • Sedigheh Babran*, Esmaeil Davoodi Page 41
    Having intended to study the degree and kind of environmental events coverage- case study: the fires at northern forests in Iran- the current research was done to compare the news coverage methods in Cyber Mainstream and Citizen Media. The method of content analysis was selected as the best way to reach the answers while the media messages were reviewed for their qualities and quantities. At first, all the published news in IRNA, MEHR news agencies and environmental web logs which were active on messages related to the fires at the northern forests were gathered. Then, all the items and sub items in the reverse questionnaire were derived and recorded in the table for code deriving. Finally, the codes were recorded as research data by SPSS and the descriptive and reasoning tables and charts were obtained by this software. Based on the information, the results and findings of the research indicated that there is a meaningful relationship between the news styles and kind of the media. Also, there is a meaningful relationship between the media and selection of news values on covering the events of firings at northern forests, between media( mainstream and citizen )and kind of news direction( public, governmental), between media kind( mainstream and citizen) and the framework for news coverage (interview, report, analysis, pictorial report).
    Keywords: Citizen journalism, mainstream media, news styles, News values, News frameworks
  • Rahman Saeedi, Abbas Assadi, Mehrnaz Mahdipour Page 61
    The main subject of this research is to study channel one role of Islamic Republic Broadcasting of Iran in improving pattern of consumption from Tabatabaee university social science faculty, students, point of views. Communicative and media technologies have ability to fill gaps and can motivate collective movements in social, cultural and economic areas. Previous researches focused on it and confirmed it. But our present research studied the problem among students. In this research, we have studied different dimensions of presence and arrival of media technologies especially TV. (First channel of Islamic Republic Broadcasting) on student's tendency towards improving their pattern of consumption by dividing different kinds of media. This research is a measurement research and questionnaire was used to collect information. Statistical society of the research includes students of Tabatabaee University, social science faculty. The sampling of research was done based on Kukran formula and random method. By considering the fact, today, mass media means are one of those events that have casted shadow on all aspects of human's life and directed it. So by considering the researches done on the effect of these events on audience, it indicates that mass media means especially TV are important and effective factors in quality procedure of individual and collective life and form behavioral reactions of people based on their goals and policies . Here among different kinds of opinions, we used the effect of communicative messages from high lighting view. Based on the research findings, 5 assumptions were confirmed and 4 assumptions were rejected. Also , about people's tendency towards improving pattern of consumption, findings show that most tendency was seen among people ( from 19 to 25) and based on gender, marital status, job status, education and salary , no difference is seen in tendency towards improving consumption pattern and their relation with individuals, tendency towards improving consumption pattern was on the average. Findings in part of two- dimensional tables show that increase in using media in general, has had average effect on people's view about improving their consumption pattern. Also, it was clear that with increase in using channel one programs, people's tendency towards improving consumption pattern, on average, raises. From other side, there is meaningful relationship between two variables one – training – programs on channel one and tendency towards improving people's consumption pattern that the relationship is on the average.
    Keywords: TV, Consumption pattern, Improvement, Improvement of Consumption, Channel one, Media
  • Farnoush Zangouei, Masood Ansari, Mysam Samband, Hamid Reza Akbarieh Page 149
    In today’s highly technological society, we have more access to information and resources than we have at any point in our history. People are heavily immersed in Web 2.0 technologies (i.e. blogs, twitter, podcasts, wikis, social network sites, video and photo sharing). In recent years online social networking has moved from niche phenomenon to mass adoption and also is coming to healthcare. OSNs are making it easier than ever for patients to find timely, personalized health information online. One such health- related social networking site that has exploded in terms of growth is Dailystrength.org. In this paper, an experimental research with pre-test / pro-test design of 400 Iran Kidney Federation patients was conducted to determine how the medicine 2.0 can influence on patient’s knowledge of different diseases and their treatments. These tests were analyzed to recognize how this kind of social dynamic is going to change the face of medicine and to investigate the downside of the new medicine 2.0. According to our results, the demographic variables – Gender and educational fields – are completely relevant to using of health- related social network.
    Keywords: Health, centered social networks sites, Knowledge, Experimental Method