فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 25 (بهار 1397)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 25 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه اصلان زاده صفحه 11
    اعتماد به رسانه به عنوان اساسی ترین رکن جذب و حفظ مخاطب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اعتماد مخاطب به رسانه محصول ارائه اخبار و اطلاعات درست با منابع مشخص،عدم سوگیری، سرعت انتشار اخبار، همگامی رسانه با تکنولوژی های روز و دیگر عوامل مرتبط با خبررسانی است.گرایش مخاطبان به هر یک از منابع خبری تابع میزان اعتمادپذیری این رسانه ها در بین مخاطبان است. رسانه ها از جمله عرصه های مهمی هستند که بحث اعتماد اجتماعی در آنها به صورت جدی مطرح می شود و این مهم درادبیات علوم ارتباطات، تحت عنوان «اعتبار منبع» و «اعتبار رسانه» مطرح می شود؛ زیرا آنها نمی توانند در فضایی فارغ از اعتماد مخاطبان، دوام و قوام داشته باشند. در این راستا رویکرد «بودرویی» در قالب «نظریه منش و میدان»به ویژه موضوعات رسانه ای همچون مقوله «اعتماد و منابع کسب خبرنخبگان » از جایگاه و اهمیت بسزایی برخوردار است. به اعتقاد بوردیو سرمایه فرهنگی و اقتصادی، مشخصه های اصلی اجتماعی است که از طریق آن ،اقدام به دسته بندی ذایقه ها یا به اعتباری اعتماد مخاطبان درکسب اخبار از منابع خبری تحت تاثیر«منش» قرار می گیرد. بنابراین نتایج دو پیمایش،از اساتید دانشگاه های 5 شهرکشور درباره منابع کسب خبر» در آبان 1392 با نمونه آماری 400 نفر و نتایج «پیمایش درباره منابع کسب خبر اساتید» دانشگاه های شهر تهران در بهمن 1392با نمونه آماری 210 نفر نشان داد که «7/ 55 درصد از اساتید 5 شهراخبار و تحلیل های خبری مورد نظر خود را از «تلویزیون»،2/45 درصد از «پایگاه های اینترنتی»، 6/35 درصد از «مطبوعات (روزنامه ، هفته نامه و...)» و » 2/64 درصد از اساتید دانشگاه های شهر تهران اخبار و تحلیل های خبری مورد نظر خود را از «پایگاه های اینترنتی»، 7/40 درصد از «تلویزیون»، 8/35درصد از طریق «دهان به دهان (دوست و آشنا، افراد مطلع و...)» و 8/35 درصد از «مطبوعات (روزنامه ها، هفته نامه ها و...)»دریافت می کنند.
    کلیدواژگان: اساتید دانشگاه، اعتماد، منابع خبری، تحلیل ثانویه و نظریه منش و میدان بوردیو
  • محمد پاک نهاد صفحه 45
    آنچه در محور این مقاله قرار دارد بررسی یکی از کردارهای فراطبیعی در شاهنامه ی فردوسی است. اینجانب، تا به حال مقاله هایی مبتنی بر خبر رسانی از آینده با عناوین مختلف بر اساس پیشگویی ها و عنصر تقدیر در شاهنامه نگاشته ام و از این میان تعدادی از آنها را در همایش های انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ارائه و مطرح شده است. در دهمین همایش انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در دانشگاه محقق اردبیلی، پیشگویی ها و خبررسانی های موبدان و در یازدهمین گردهمایی انجمن در دانشگاه گیلان، پیشگویی ها و خبررسانی های اخترشماران مطرح شد. در این مقاله، این موضوع، بر پایه ی فال و تفال، توضیح و تایید می شود. باید گفت شاهنامه فردوسی به عنوان یک اثر حماسی از دو جهان واقعیت و فراواقعیت نقش پذیرفته است؛ جهان واقعیت، جهان تدبیر است و جهان فرا واقعیت، جهان تقدیر.آنچه که حاکمیت خود را در تمامی داستان های شاهنامه حفظ و تثبیت نموده همین جهان تقدیر می باشد که فراواقعیتی به نام پیشگویی از این زاده شده است. در شاهنامه مجموعه ای دست بر دست هم نهاده اند تا حادثه داستان های حماسی و بعضا اساطیری را از پیش رقم زده و از آینده خبر دهند: اخترشناسان، موبدان ، شاهان و شاهزادگان ، سروش، سیمرغ، هوم عابد، راهبان و حتی مردگان، صداهای غیبی و سایر خارق العاده ها مثل درخت گویا ، جام گیتی نما و روندهایی مثل فال و رویا از این حیث قابل بررسی اند. به هر حال در این مقاله به طور گذرا به خبر رسانی و پیشگویی و خبر رسانی در سایر حماسه های جهان، فال و تفال، فال در شاهنامه، فال های شاهنامه و همه مصداق های مربوط به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: پیشگویی، شاهنامه، فال و تفال، تقدیر
  • حسین رهنمایی، سید رضا نقیب سادات، مهدیه یکتا صفحه 67
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تکنیک های تبلیغی عرفان واره های نوظهور، به تحلیل محتوای مطالب مرتبط با فرقه هایی با منشاء هندی در پنج وب سایت اینترنتی «پایگاه تخصصی آشنایی با جنبش های معنوی»، «اسرار ماوراء»، «اشو»، «اشو سنتر» و «پیام نور» می پردازد. در 12 ماه مورد بررسی از سال 1390 تا 1395، از میان پست های این سایت ها، 375 مطلب کدگذاری شده به دست آمده که واحد تحلیل در آن ها از منظر 26 مقوله، مورد بررسی قرار گرفته است. واحد تحلیل در این تحقیق، پست بوده که مواردی مثل متن، تصویر یا فیلم را شامل می شود. روش مورد استفاده، تحلیل محتوای استنباطی است و به وسیله ی دو تکنیک مقوله ای و ارزیابی، به بررسی وب سایت های مورد نظر پرداخته و جهت رسیدن به نتایج و تحلیل ها، از نرم افزار spss و آزمون کای اسکوئر (خی دو) استفاده شده است. در این پژوهش، در پی دستیابی به پاسخ این سوال هستیم که مطالب و مفاهیم مرتبط با عرفان واره های نوظهور در راستای رسیدن به اهداف این فرقه ها و تحت تاثیر قرار دادن مخاطبان، در وب سایت های مورد مطالعه با چه شیوه ها و تکنیک هایی تبلیغ می شوند؟ طبق یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت بیشترین نوع تبلیغات در وب سایت های مورد مطالعه، تبلیغات فرهنگی و مخاطبان اصلی این تبلیغات، عامه ی مردم هستند. همچنین تکنیک های تبلیغی که توسط عرفان واره ها در وب سایت های اینترنتی مورد استفاده قرار می گیرند، بیشتر در مقیاس خرد و پرکاربردترین آن ها، تکنیک های «ادعا»، «کلی گویی» و «مغالطه» بوده اند. بر اساس این نتایج، هدف اصلی جنبش های نوپدید، شکل دهی به نگرش های مخاطبان است و از آنجا که بیشتر آموزه های آنان جنبه ی احساسی و شهودی دارد، غالبا مطالب فاقد ادله ی منطقی و عقلی را در برمی گیرد. از میان ویژگی های مشترک عرفان واره های نوظهور، تاکید بر شادی و آرامش به عنوان هدف اصلی زندگی، بیشترین نسبت را در وب سایت های مورد بررسی نشان می دهد و بر همین اساس، اصلی ترین موضوعی که برای جذب مخاطبان شان به آن می پردازند، نیاز به صلح و آرامش است.
    کلیدواژگان: عرفان واره های نوظهور، تکنیک های تبلیغی، وب سایت های اینترنتی، عرفان های هندی
  • حسین دهقان، برزو مروت صفحه 103
    در حال حاضر فضای مجازی به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی کودکان و نوجوانان تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی (شبکه های موبایلی) با روابط اجتماعی دانش آموزان به انجام رسیده است.
    این پژوهش به لحاظ هدف، از انواع کاربردی- توصیفی و تبیینی بوده و با توجه به ماهیت تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه در منطقه 11آموزش و پرورش تهران در سال تحصیلی 96-95می باشد. نمونه گیری به شیوه طبقه بندی متناسب (با پایه تحصیلی و جنسیت) و تصادفی ساده صورت گرفته و تعداد نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران، 374 نفر برآورد شده است. مهم ترین نتایج تحقیق بیانگر اینست که نوع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی موبایلی بر عضویت در گروه های مجازی، تعاملات و روابط اجتماعی مجازی تاثیر مثبت معنادار دارد. عضویت در گروه های مجازی بر افزایش دوستی و حمایت عاطفی تاثیر مثبت معنادار دارد، اما وابستگی زیاد به اینترنت بر کاهش روابط واقعی با اطرافیان تاثیر منفی معنادار دارد. افزایش تعاملات مجازی با اطرافیان بر افزایش دوست و حمایت عاطفی تاثیر مثبت معنادار دارد. همچنین نوع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی موبایلی بر انزوا و نیز آشنایی با دوستان بزهکار اینترنتی تاثیر معنادار ندارد. اما آشنایی با دوستان بزهکار اینترنتی بر همنشینی افتراقی تاثیر مثبت معنادار دارد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه اجتماعی، روابط اجتماعی، دانش آموز
  • تاثیر زبان در ارتباطات میان فرهنگی / (با تاکید بر جایگاه فرهنگی امیر علیشیر نوایی در ترکی غربی و ملی گرایی نوایی)
    بهروز بیک بابایی صفحه 133
    در این مقاله سعی شده است در مورد جایگاه فرهنگی علیشیر نوایی در ترکی غربی بررسی شود، سپس تاثیرات ارزنده ای که نوایی در ترکی و علی الخصوص در ترکی غربی گذاشته پرداخته شده است. همچنین ویژگی های زبانی ترکی جغتایی که مانند ترکی عثمانی یک زبان ساختگی است مورد بحث قرار گرفته و همین طور در این مورد تاثیرات زبانی و ادبی که نوایی با ملهم شدن از زبان و ادبیات فارسی بر ترکی جغتایی و ترکی غربی علی الخصوص بر ترکی عثمانی گذاشته ، بررسی شده است. در بخش دیگری از این مقاله نحوه شکوفایی زبان و ادبیات ترکی در کنار ادبیات پیشرفته فارسی از نظر نوایی و همچنین نوع نگرش نوایی به زبان، ادبیات و فرهنگ فارسی در کنار زبان، ادبیات و فرهنگ ترکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در ادامه نیز دیدگاه ها و نظریات ترک شناسان برجسته ترکیه مانند کوپرولوزاده، سماء باروتچو اوزاوندر، احمد بیجان ارجیلاسون، احمد جعفر اوغلو، کمال اراسلان و... در مورد زبان و ادبیات به کار گرفته شده در نوشته های نوایی، تاثیرگذاری و آینده نگری نوایی آورده بیان شده است. نتایج این تحقیق نشا می دهد که زبان می تواند در تقویت ارتباطات میان فرهنگی نقش به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارتباطات میان فرهنگی، ترکی غربی، امیر علیشیر نوایی، ترکی عثمانی، زبان فارسی
  • رحمان سعیدی صفحه 147
    هدف نهایی از مجموعه استراتژی های درازمدت و تاکتیک های و تکنیک های کوتاه مدت روابط عمومی اسلامی آن است که با احترام به حریم افراد و جایگاه و کرامت انسانی آنها فضایی همراه با آرامش، حسن تفاهم و دوستی و همکاری میان یک مجموعه انسانی در جهت نیل به اهداف متنوع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ایجاد نماید.
    لذا در این مقاله سعی شده است ضمن تشریح نیازهای معنوی انسان و تاکید اسلام بر جایگاه والا و کرامت انسانی افراد به برخی از کارکردهای معنوی روابط عمومی اسلامی بپردازد از جمله این کارکردها نیاز انسان به سرور و شادی و نشاط به عنوان یک ضرورت فطری و پاسخگویی به نیاز انسان تنها در انبوه خلق و نیاز مبرم انسان به همدلی و هم زبانی با دیگران است که با استناد به آیات و روایات اسلامی به عنوان کارکردهای روابط عمومی اسلامی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و چگونگی پاسخگویی، روابط عومی اسلامی به انسان متحیر و سرگردان در جامعه صنعتی و فراصنعتی امروز بشری به بحث گذاشته شده است.
    در ادامه نویسنده در مورد کارکردی مادی روابط عمومی معتقد است در دنیای جدید تا نتوانیم نظرات مخاطبان را بدانیم و به کار ببندیم نمی توانیم به مدیریت درست اهداف دست یابیم به نظر می رسد قرن 21 قرن پرفروغی برای روابط عمومی بلکه برای دنیای بازرگانی است و استفاده از قوانین منطقی روابط عمومی می تواند باعث موفقیت شود. وقتی مساله ای در سازمان به وجود می آید روابط عمومی برای حل آن تلاش می کند و وقتی مراحل حل مساله طی شد ماموریت روابط عمومی پایان یافته است. البته باید به طور مداوم به بررسی تاکتیک ها و روش های دستیابی به انتظار مخاطبان پرداخت و آنها را همیشه به روز نگه داشت.
    کلیدواژگان: کرامت، روابط عمومی، ارتباطات، اسلام
  • علی اصغر کیاء، امید مهدوی صفحه 159
    این تحقیق با هدف مطالعه و بررسی نقش فناوری اطلاعات (IT) در بهبود عملکرد روابط عمومی از دیدگاه مدیران و کارکنان شرکت ایران خودرو صورت یافته است؛ در این پژوهش به منظور ارزیابی عملکرد سازمان، عملکرد به سه بعد تقسیم گردیده و هرکدام از ابعاد نیز به شکل مجموعه سوالات تدوین شده است که ابعاد کلی عبارتند از: فرآیندهای داخلی، کارکنان و یادگیری، نوآوری و در مرحله بعد اطلاعات مورد نظر در خصوص سه وجه فوق را گردآوری نموده و با هدف بررسی رابطه کارکرد فناوری اطلاعات و عملکرد سازمان به توصیف و تبیین داده ها پرداخته ایم.
    در فصل مبانی نظری این تحقیق ضمن مروری بر تعاریف فناوری و فناوری اطلاعات، تاریخچه تکامل فناوری اطلاعات، آشنایی با انواع فناوری اطلاعات، اطلاعات و انواع سیستم های اطلاعاتی در سازمان را مورد بحث قرار داده ایم. در ادامه با نگاهی به فرآیندهای تکنولوژیکی، انواع تکنولوژی های ارتباط سازمانی و اثرات آن را بر روی الگوهای ارتباط و پیامدهای ارتباط مورد بررسی قرار داده ایم.
    در بخش بعد نیز عملکرد سازمانی را مورد بررسی قرار داده و با ذکر تعاریف سازمان، به تشریح عوامل موثر بر عملکرد سازمانی پرداخته ایم. در ادامه تحت عنوان معرفی چارچوب نظری تحقیق، تفکر نوین سیستمی و ویژگی های این نظریه را مورد امعان نظر قرار داده و با استفاده از نظریه سیستمی، مدل مفهومی پژوهش را معرفی نموده ایم و در نهایت به ذکر پرسش های اصلی تحقیق پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: نقش، بهبود، عملکرد، روابط عمومی، فناوری اطلاعات
|
  • Fateme Aslanzadeh Page 11
    Trust in the media as a fundamental pillar of attracting and retaining audience is very important.
    Audience’s trust in the media is on product news and right information with sources identified, Lack of bias, speed of news, media keeping pace with the technologies of the day and other factors related to the news.
    Audience’s tends to be function of the reliability of each sources of the media among the audience.
    Media such important arena as discussion of social trust in them seriously discussed and this subject in literature of communication sciences, titled "Source Credibility" and "media credibility" are raised; Because they can’t be durability in the situation with no trust of audience. In this approach, "booderooie" in "theory and the character" especially the subjects of media as the category of "reliance and elit news sources" has the position that is very important.
    According to Bourdieu’s belief, cultural and economic capital is the main social features and through it, classification all tastes or as contained audience’s trust in catching the news from news sources affect the "character". As the results of two scrolling of the universities professors of 5 cities of the country about sources of receiving news in »November 1392 with a sample of 400 people and the results of the "scrolling about the professor’s sources of receiving news” universities in Tehran in February 1392 with a sample of 210 people showed that" 55/7 percent of faculty members are using news city and analyzes of the news of "TV" and 45/2 percent of "websites" 35/6 percent of "press (daily, weekly, etc.) " and "64/2 percent of Tehran university professors, news and analyzes of news about your opinion of "websites", 40/7 percent of the "TV", 35/8 percent through "word of mouth (friends and individuals, etc.) " and 35/8 percent of "the press (newspapers, weeklies and…) » are receiving.
    Keywords: professors of the university, trust, news sources, secondry analysis, character theory, Boordio
  • Mohammad Paknahad Page 45
    What is at the center of this article is a review of another supernatural practice in Ferdowsi's Shahnameh. In this paper, this rule is explained and verified on the basis of horoscope. It should be said that Ferdowsi's Shahnameh has taken on the role of the epic works of two worlds of reality and transcendence: the world of reality, the world of deception, and the world of transcendence, the world of fame. That which maintained and consolidated its sovereignty in all the stories of Shahnameh, the same world of appreciation There is a transactionality called the prophecy of this. In Shahnameh, a series of hands have been put together to bring about the epic, and sometimes mythological, epic story: astronomers, priests, kings and princes, Soroush, Simorgh, Hom Abed, monks and even the dead, whimsical and other extraordinary voices Like a racing tree, a cup of facade, and trends such as horoscope and dreams, in this regard, can be explored. However, in this article, it is transmitted temporarily to prophecy, prophecy in other epics of the world, tales of pleasure, divination in the Shahnameh, and the tales of the Shahnameh and all of its related examples.
    Keywords: Prophecy, Shahnameh, Horoscope, Excellence, appreciation
  • Hosein Dehghan, Borzoo Morevat Page 103
    Now cyberspace has become an integral part of the lives of children and teenagers. The present study aims to investigate the relationship between the use of virtual social networks (mobile networks) and the social relationships of students.
    The purpose of this research is of applied-descriptive and explanatory types and according to the nature of the research, a survey method has been used. The statistical population includes all high school students in the 11th educational district of Tehran in the academic year of 96-95. Sampling was done in a proportional way (based on academic and gender) and simple random sampling, and the number of samples was estimated using the Cochran formula 374 people. The most important results of the research indicate that the use of mobile virtual social networks has a positive positive effect on membership in virtual groups, interactions and virtual social relationships. Membership in virtual groups has a significant positive effect on the increase in friendship and emotional support, but the high dependence on the Internet has a significant negative effect on the reduction of actual relationships with those around them. Increasing virtual interactions with those around you has a significant positive effect on the increase in friendship and emotional support. Also, the use of mobile virtual social networks does not have any significant effect on isolation, as well as familiarity with online criminal friends. But getting acquainted with the Internet criminal offenders has a significant positive effect on differential affiliation.
    Keywords: cyberspace, social network, social relations, student
  • Dr. Behrooz Beyk Babaee Page 133
    In the following essay we tried to shortly explain the different subcategories or Turkish and their features. Well analyze Nevai's position and his valued influx on Turkish - specially western Turkish - and Chagatai Turkish - which just like Ottoman Turkish is a fictitious language - and the lingual and literary influences of Nevai - inspired by Farsi language and literature - on Chagatai and western and specially Ottoman Turkish and the way of Turkish language and literature efflorescence, next to Farsi's advanced literature, and Farsi language and literature and culture next to Turkish language and literature and culture in Nevai's view. Next well bring some of the world's most well-known Turkologists views like Köprülüzâde, Sema Barutçu Özönder, Ahmed Bican Ercilasun, Ahmed Caferoğlu, Kemal Araslan and... On the language and literature used in Nevai's work and his influences and futurism. And in the end well mention some of the works done on his works.
    Keywords: Western Turkish, Amir Alishir Nevai, Ottoman Turkish, Turkologists, influences, futurism of Persian Language
  • Dr.Aliasghar Kiya, Omid Mahdavifar Page 159
    The purpose of this research was to study the role of information technology in improving public relations performance from the viewpoint of managers and employees of Iran Khodro Company. In this study, to evaluate the performance of the organization, performance is divided into three dimensions and each dimension In the form of a set of questions, the general dimensions are: internal processes, employees, and learning, innovation, and in the next step, the information gathered in relation to the above three items and to describe the relationship between the function of information technology and the organization's performance, and Explanation of the data.
    In the theoretical chapter of this research, we discuss the definitions of technology and information technology, the history of information technology evolution, familiarity with the types of information technology, information and types of information systems in the organization. In the following, we look at the technological processes, the types of organizational communication technologies and their effects on communication patterns and communication outcomes.
    In the next section, we also examine the organizational performance and, with the definitions of the organization, we describe the factors affecting organizational performance. In the following, the introduction of the theoretical framework of the research emphasizes the new system thinking and features of this theory and, using system theory, we introduced the conceptual model of the research and, finally, mentioning the main research questions. We are
    The statistical population of this research was all staff members and managers of Iran Khodro Communications Company. Using the scanning method and questionnaire technique, the required data was collected using SPSS software package and descriptive and analytical statistics methods. The extracted is analyzed.
    The results of this survey indicate that:The majority of respondents believe that the use of information technology not only prevents mistakes in the services provided, but also provides accurate and timely service to the organization.
    Respondents consider the use of information technology to provide the information they need to make a large decision in the organization.
    Keywords: Role, information technology, application, improvement, performance, public relations, organization