فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 5 (بهار 1392)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 5 (بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 130,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/13
  • تعداد عناوین: 5
|
  • طیبه خداوردی* صفحه 5
    بدون شک یکی از مهمترین دستاوردهای تحقق جامعه اطلاعاتی و گسترش استفاده از شبکه های اطلاع رسانی، به خصوص اینترنت در سطح جهان، به وجود آمدن مفهومی به نام روزنامه نگاری سایبر در برابر روزنامه نگاری سنتی است.
    اگر تا یک دهه پیش عده محدودی روزنامه نگار با اتکا به چند ابزار کسب خبر محدود و غالبا با حضور در صحنه حوادث دست به تولید خبر میزدند، با تحولات دنیای دیجیتال امروزه هر انسانی در صورت تمایل می تواند به مدد روش های نوین اطلاع رسانی و کسب خبر به یک روزنامه نگار مبدل شود و با فشردن یک دکمه خبر خود را به سرعت در اختیار میلیاردها نفر قرار دهد.
    روزنامهنگاری نوین امروزه ابعاد متنوعی یافته که گرچه نقاط اشتراک زیادی میان آنها وجود دارد، اما به موازات توسعه فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، اشکال و عناوین گوناگونی یافته است.
    در تحقیق پیش رو، سعی شده ضمن معرفی انواع روزنامه نگاری، بخصوص شیوه های نوین روزنامه نگاری که بواسطه تاثیر اینترنت و فناوری های اطلاعاتی بر زندگی شهروندان بوجود آمده، مروری نیز بر نقش آنها در شکل گیری و هدایت جنبش های مردمی بنمایم.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری، شهروندی، سایبر، موجو، جنبش های اجتماعی
  • صدیقه ببران*، شیما سلطانیان صفحه 53
    مقاله حاضر که برگرفته از یک پژوهش است با هدف اصلی شناخت نقش سواد رسانه-ای در حفظ و ارتقاء هویت فردی در بین جوانان شهر تهران انجام شده است.
    در تبیین این مقوله باید گفت که سواد رسانهای شامل توانایی دسترسی، تحلیل، ارزیابی و پردازش اطلاعات و در واقع یک نوع درک متکی بر مهارت است که براساس آن میتوان انواع رسانه ها و تولیدات آنها را شناخت و از یکدیگر تفکیک و شناسایی کرد. سواد رسانه ای در واقع تکنیکی در مواجه فعال با رسانه و خارج شدن از محیط تسلیم محض در برابر پیامهای رسانه ای است که پیرو آن میتوان به افراد آموخت چگونه از رسانه ها و از پیام های آن بدون ایجاد تزلزل در باورها و خدشه دار شدن اعتقادات به نحوی هوشمندانه، جهت حفظ و ارتقاء هویت خویش بهره گیرند.
    برای رسیدن به این هدف از نظریه های ارتباطی برجسته سازی، استفاده و خشنودی و کاشت و همچنین نظریه مدرنیته و هویت آنتونی گیدنز و هویت در جامعه شبکهای مانوئل کاستلز استفاده شده است. در این مقاله ابعاد سواد رسانه ای شامل میزان آگاهی از اهداف پنهان رسانه ها، میزان قدرت درک محتوای پیام، میزان مهارت گزینش آگاهانه پیام و میزان یادگیری مهارت تجزیه و تحلیل پیام های رسانه ای مورد بررسی قرار میگیرد. روش این تحقیق پیمایش و تکنیک جمع آوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری در این تحقیق شامل جوانان 18 تا 29 ساله شهر تهران می شود و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 384 نفر است که با روش نمونه گیری تلفیقی و ترکیبی پرسشنامه ها تکمیل شده است. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت و مهمترین نتایج این پژوهش حاکی از آن است که:بین میزان سواد رسانه ای و به تفکیک ابعاد آن شامل آگاهی از اهداف پنهان رسانه ها، میزان قدرت درک محتوای پیام های رسانه ای، میزان مهارت گزینش آگاهانه پیام و حفظ و ارتقاء هویت فردی رابطه معناداری وجود دارد، یعنی با رشد این شاخصها در جوانان، حفظ و ارتقاء هویت فردی نیز افزایش می یابد و بالعکس.
    در این پژوهش همچنین مشخص شد بین میزان یادگیری مهارت تجزیه و تحلیل و حفظ و ارتقاء هویت فردی، رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، هویت فردی، جوان
  • محمد هادی میرشمسی*، حسام جلاییان دهقانی، علیرضا تیموری صفحه 81
    ایده محض در هیچ کدام از دو نظام حقوق مالکیت صنعتی و حقوق مالکیت ادبی و هنری مورد حمایت نیست. از ایده پس از بروز و بیان با وجود شرایطی به عنوان اختراع و یا طرح صنعتی به موجب حقوق مالکیت صنعتی و از بیان آن به شرط اصالت در چارچوب حقوق مالکیت ادبی و هنری حمایت می شود. جدای از حقوق مالکیت فکری، به موجب مقرراتی چون منع رقابت غیر منصفانه ایده مورد حمایت قرار می گیرد، لکن به دلیل عدم کفایت این حمایت و به منظور افزایش آن به ویژه در مواقعی که نقش ایده در خلق پدیده فکری و تحریک قوه خلاقه پدیدآورنده بسیار تاثیرگذار است، لحاظ تدابیری ضروری است. دادگاه های ایالات متحده با ضروری دانستن شروط تازگی، انسجام و محرمانگی برای ایده قابل حمایت، تئوری های مالکیت، دارا شدن غیر عادلانه، قرارداد صریح، قرارداد ضمنی و روابط محرمانه را برای حمایت از ایده مطرح کرده، از صاحبان آن حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: ایده، حقوق مالکیت فکری، تازگی، انسجام، محرمانگی، تئوری مالکیت و تئوری دارا شدن غیر عادلانه
  • مهدی زاهدی، یاسمن پورعابد گلرودباری صفحه 121
    هدف از این مقاله ، بررسی و تبیین حقوقی انتقال اموال فکری در مقابل عوض با درنظرگرفتن تعریف بیع در ماده ی 338 قانون مدنی می باشد. قانون مدنی ایران در ماده ی مزبور مبیع را محصور به عین نموده و این درحالی است که در جهان امروزی فروش حق تالیف ، حق اختراع ، سرقفلی و نظایر این ها رایج می باشد و نمی توان بدون توجه به این گرایش عمومی جامعه همچنان قائل به حصر مبیع به عین بود . علاوه بر لزوم عین بودن مبیع، دائمی بودن مالکیت هم از چالش های مطرح در بیع این اموال است.
    باتوجه به اهمیت اموال فکری ، رواج روزافزون آن ها در جامعه و نیاز به روشن شدن قواعد حاکم بر انتقال آن ها ، دراین مجال با بررسی مفهوم و ماهیت مال فکری در حقوق ایران و فقه امامیه و با تفحص در اوصاف بیع و قابلیت بیع در شاخه های مختلف اموال فکری برآنیم تا با تاسی از مفهوم واقعی بیع ، حیطه ی شمول قواعد آن را به اموال فکری نیز تعمیم و گسترش دهیم .
    کلیدواژگان: بیع، مال، اموال فکری، حقوق مالی
  • سعید سرابی، بهنام خالقی دلاور صفحه 163
    هدف اصلی این تحقیق عبارت است از : دستیابی به راهبردهایی مناسب جهت حفظ و افزایش مخاطبان ایرانی شبکه جهانی جام جم. در ابتدا متون مرتبط با تحقیق و همچنین تحقیقات پیشین مورد کنکاش و بررسی قرار گرفتند. بنا به ضرورت و مناسبت موضوع از روش مصاحبه عمیق استفاده گردید.
    جامعه آماری، بیست تن از خبرگان ، شامل مدیران ارشد سازمان ، مدیران گروه ها و واحدهای شبکه جهانی جام جم ، اساتید دانشگاه ،پژوهشگران و کارشناسان و ارزیابان برنامه و تهیه کنندگان شبکه جهانی جام جم بودند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش ابزار تحلیلی کاربردی SWOT می باشد. بطور کلی محقق با تجزیه و تحلیل یافته ها و با مقایسه نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی) و تهدیدها و فرصتها(عوامل خارجی) و ترکیب و مقایسه قوت ها و فرصت ها(SO) ، ضعف ها و فرصتها(WO) ، قوت ها و تهدیدها(ST) و ضعف ها و تهدید ها(WT) به نتایجی دستیابی پیدا نمود که با انجام و رعایت این نکات می توان قدم های موثری در جهت اعمال راهبردهایی برای افزایش مخاطبان ایرانی شبکه جهانی جام جم برداشت از اهم این نتایج می توان به موارد ذیل اشاره نمود:1-لزوم آسیب شناسی جامع در شبکه جهانی جام جم
    2-بازنگری در اهداف و ساختارهای شبکه جهانی جام جم
    3-تشکیل شورای راهبردی جدیدبرای تعیین و اجرای استراتژی های موثر
    4-بازنگری در چارت نیروی انسانی شبکه جهانی جام جم
    5-بهسازی در سیستم های تکنولوژیک و فنی تولید و پخش
    تشکیل کمیته های پژوهشی ، برنامه سازی ، بررسی و تدوین برنامه های تامینی از شبکه های داخلی، آموزشی، تعامل با سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی داخل کشور، امور خارجه انعکاس و پیگیری مسائل و مشکلات ایرانیان سراسر جهان و کمیته جذب مشارکت کننده.
    کلیدواژگان: راهبرد، شبکه جهانی جام جم، مخاطبان ایرانی
|
  • Sedigheh Babran*, Shima Soltanian Page 53
    The main objective of the present research is “to identify the role of media literacy in preserving and promoting the individual identity among the youth in Tehran.”
    To clarify the issue, media literacy can be defined as the ability of accessing, analyzing, evaluating, and processing the information. It is actually a kind of understanding based on a skill on which all kinds of media and its products can be realized, known, and differentiated from each other.The media literacy is in fact, a technique to face media actively without being submitted thoroughly to its messages. This technique can be taught to the individuals so that they can apply it in a way to conserve and promote their identities wisely while they use media and its messages without any hesitation in their beliefs and infecting their ideas.
    To achieve this goal, the Communication Theories of Agenda Settingþ, Uses and gratificationsþ and Cultivation and Modernity and self-identity Anthony Giddens and Network Society Manuel Castells are used.
    completed. The research data was analyzed using SPSS software and the results of this study indicate that:There are significant relationship among the level of media literacy, awareness of the hidden objectives of the media, understanding the content of media messages, the skills to make informed choices and maintaining and promoting youth personal identity.
    The study also indicated that there is no significant relationship between the amount of learning and improving skills in analysis and personal identity.
    Keywords: media literacy, Individual identity, Young
  • Mohammed Hadi Mirshamsi* Page 81
    A mere idea is neither protected by the industrial property nor by the literary and artistic property system. An idea is just protected under some conditions after being disclosed or stated as an invention or industrial design according to industrial property rights, or as an artistic or literary work if it is genuine and in conformity with literary and artistic rights. Regardless of intellectual property rights, idea is protected according to regulations like unfaircompetition law, but it is not sufficient. So to enhance the related protection especially where the role of idea in creating intellectual creation and inspiring creative power of the creator is highly influential, considering some precautions are necessary. Knowing the necessity of requirements including novelty, coherence and confidentiality for protecting and idea, the US courts supported idea owners by presenting theories (doctrines) of ownership, unjust enrichment, explicit contract, implied contract and confidential relations.
    Keywords: idea, intellectual property rights, novelty, coherence, confidentiality, theory of property, theory of unjust enrichment
  • Medi Zahedi Page 121
    The aim of this article is to examine the legal aspect of the transfer of intellectual property in the context of Article 338 of the Iranian Civil Law in which the concept of ‘sale’ has been defined .In this Article the act of sale has been confined to specified goods whereas todays the sale of copyrights , patent, goodwill, etc is very common and accordingly we cannot limit the subject matter of transaction to specified goods
    The question of permanence the context of sale is another subject which this article will examined. In view of significant of intellectual property and its incremental use by society and the need to shed light on rules governing the transaction such property this article undertakes to study the concept and nature of intellectual property in the Iranian legal system and Imamie jurisprudence and thereupon appraise the legal term sale and its applicability to various branches of intellectual property.