فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 7 (پاییز 1392)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 7 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 85,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سلمان هاشمیان*، محسن گودرزی صفحه 5
    سبک خبری اینفوتیمنت یا «خبر- سرگرمی» به برنامه رسانه ای اطلاق می شود که مبتنی بر ارائه اخبار توام با عناصر سرگرم کننده، جذاب و مخاطب پسندی همچون طنز، انتقاد، توصیف، هیجان و... است. هدف از «خبر- سرگرمی» تلاش به منظور افزایش مقبولیت در بین مخاطبان رسانه است. مخاطبانی که در عین حال دوست دارند سرگرم شوند، بخندند، بیاموزند و حتی تکیه بدهند و حقیقتا از یک خبر لذت ببرند. زیرا در دنیای کنونی به سبب فشار کار روزانه و شرایط دشوار زندگی ماشینی، انسان ها بیش از هر زمان دیگری به سمت فراغت و سرگرمی سوق داده شده اند. اهمیت سرگرمی و جایگاه آن در اخبار، از گذشته تاکنون نقش مهمی در مطبوعات ایفا نموده است.تاریخچه این سبک خبری را می توان به عصر روزنامه نگاری مسلکی باز گردانید. زمانی که به جهت فضای سانسور، رسانه ها جهت انتقاد به وضع موجود، به سمت و سوی ارائه مطالب طنز گرایش پیدا می کنند. بعد از آن نیز رسانه های خبری، جهت عقب نماندن در میدان رقابت تنگاتنگ رسانه ای (خصوصا رسانه های پرمخاطب جدید) و جهت حفظ و حتی افزایش تیتراژ، به سمت رضایت هرچه بیشتر مخاطب رسانه ای روی آوردند. در این زمان بود که انواع عناصر فرمی و محتوائی و قالب های مختلف رسانه ای، در این عرصه به مدد مطبوعات شتافتند و روز به روز گسترش و تکامل یافتند. عناصر محتوائی همچون نرم خبرها، فیچرها، گزارش های توصیفی، مطالب طنز و شوخی از یک سو و عوامل فرمی همچون تیتر، لید، عکس، رنگ و گرافیک و... از سوی دیگر به مدد مطبوعات شتافته و در میدان سخت رقابت رسانه ای، جهت جذب و اقناع مخاطب، به یاری مطبوعات شتافتند.
    کلیدواژگان: سرگرمی، خبر، سبک روزنامه نگاری، عناصر محتوایی، عناصر فرمی
  • حامد بابازاده مقدم* صفحه 25
    در دنیای امروز نقش و جایگاه رسانه ها اقتضاء می کند تا به موازات گسترش کمی و کیفی آنها، کنترل و نظارت بر عملکرد این ابزارهای تبلیغی و اطلاع رسانی مورد توجه قرار گیرد . به همین علت، حکومت ها هر کدام بر اساس فرهنگ سیاسی و خصوصیات خاص جوامع شان، ساختار و تدابیری برای نظارت بر رسانه ها و از جمله مطبوعات پیش بینی می کنند تا مانع سوء استفاده از آزادی بیان شوند .
    این تدابیر باید با دقت و با توجه به اصول کلی، تهیه و اجرا گردد تا مانع فعالیت مفید مطبوعات نشود. نویسنده این مقاله تلاش دارد با بررسی ساختار و نحوه عملکرد هیات نظارت بر مطبوعات ایران و مقایسه آن با اصول کلی حقوقی، میزان انطباق این نهاد نظارتی با اصول حقوقی و نقش آن در تضمین آزادی مطبوعات را تبیین نماید .
    مطالعات نشان می دهد در ایران با قبول نظام لزوم اخذ مجوز برای تاسیس مطبوعات و پیش بینی صلاحیت و اختیارات گسترده برای هیات نظارت بر مطبوعات، مسئله مهم نظارت بر عهده نهادی گذاشته شده که ساختار و نحوه عملکرد آن با اصول حقوقی سازگار نبوده و در نتیجه این نظام نمی تواند تضمین کننده ی آزادی مطبوعات باشد .
    کلیدواژگان: نظارت، آزادی مطبوعات، هیات نظارت، قانون مطبوعات
  • هما درودی، اسدالله صالحی صفحه 49
    ضرورت جهانی شدن ورزش که از دهه 1980 آغاز شد، موجب تغییر نقش ورزش در جامعه شده و فرصتهای درآمدزایی بسیاری را برای افراد، موسسات و رسانه های مختلف ایجاد کرده است. رویدادهای ورزشی در رسانه های ورزشی به عنوان عاملی موثر درجذب مشتری با اثرهای مستقیم و غیرمستقیم نقش مهمی در تصمیم گیری خرید مصرف کننده دارد. این تحقیق به بررسی تاثیر بازاریابی ورزشی از طریق انواع رسانه ورزشی بر رفتار جذب مشتری می پردازد که در حقیقت عامل مهمی در فرایند خرید مصرف کننده محسوب می شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثرگذاری بازاریابی نوین ورزشی از طریق رسانه های ورزشی بر جذب مشتری بوده است. پژوهش حاضر را می توان براساس هدف کاربردی و به روش توصیفی-پیمایشی از نوع علی دانست. ابزار اصلی مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه بوده است که با توجه به محقق ساخته بودن آن روایی و پایایی آن ثابت شده است. مقدار بدست آمده برای پایایی (0.87) بوده که میزان قابل قبولی را نشان می دهد. جامعه آماری این تحقیق، شامل تماشاگران،ورزشکاران عادی و حرفه ای است که در سه ماهه دوم سال 1391 در اماکن ورزشی منتخب تهران مورد پرسش قرار گرفته اند. نتایج این تحقیق بیانگر تایید اثرگذاری تبلیغات، بازاریابی عملیات و بازاریابی محصولات ورزشی از طریق رسانه های ورزشی بر جذب مشتریان بوده است. همچنین مشخص شد که رسانه های مکتوب و غیرمکتوب اثرگذاری متفاوتی را بر انواع شخصیت درونگرا و برونگرا دارند.
  • مجید مجد نیا* صفحه 77
    امروزه دانشمندان علوم اجتماعی ،مباحث فرهنگی را به عنوان یک از موضوعات مهم در کانون توجه و مطالعات خود قرار داده اند . کما اینکه آنان تعاریف متفاوتی نیز از فرهنگ ارائه داده اند. مردم دنیا در طی سالیان سال زندگی بر روی کره خاکی ، فرهنگ های متفاوتی داشته اند که بر آمده از تلاش و کوشش آنان دردست یابی به نیازهایشان در طول زمان بوده و از نسلی به نسلی دیگر منتقل شده است . یکی از ویژگی های فرهنگ ، دگرگونی آن در سایه آموزش پذیری و یا انتقال پذیری است ، که در پی مهاجرت ها و جا به جائی مردم در سرتاسر این کره خاکی ، دگرگون شده و یا انتقال یافته است . اکنون در قرن بیست و یکم ، و در عصر کوچک شدن دنیا ، مردم به دنبال دست یابی به زندگی بهتر ، ادامه تحصیل ، یافتن کار ، کسب در آمد مناسب ، رسیدن به دنیائی با شرایط متفاوت ، انجام امور بازرگانی و تجاری ، و حتی گردش و تفریح و خوش گذرانی ، به اقصی نقاط دنیا سفر یا مهاجرت می کنند و فرهنگ ، آداب و رسوم خود را نیز به همراه می برند. در سایه این جا به جائی ها و مطالعات ، فرهنگ ها جایگاه و اهمیت خود را در مباحث اجتماعی باز یافته اند و حتی به عنوان یکی از عوامل توسعه نیز قلمداد شده و مورد تاکید قرار گرفته اند. در این مقاله سعی شده است تا با نگاهی به موضوع عوامل تشکیل دهنده فرهنگ ها ، (نمادها-زبان –ارزش ها- هنجارها-موضوعات مادی) شوک فرهنگی وجریان انتقال فرهنگ در سایه مهاجرت ها ، تضادهای فرهنگی ، فرهنگ متعالی و عامه ، خرده فرهنگ ها ، و بحث مهم چند فرهنگی اشاره کنیم و نقش هر یک را مورد مطالعه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نماد، زبان، ارزش ها، هنجارها، تضادفرهنگی، خرده فرهنگ، چندفرهنگی
  • ناصر باهنر*، هدی بلندیان صفحه 109
    مقاله حاضر با هدف ارائه یک الگوی مطلوب برای برنامه سازی دینی کودکان به انجام رسیده است. در این تحقیق هدف مذکور از سه نظرگاه پی گرفته شده است، نظرگاه کارشناسان تعلیم وتربیت دینی، نظرگاه روان شناسان و نظرگاه عالمان علم ارتباطات. مساله اصلی این مقاله این این پرسش است که آیا فرایند تحول مفاهیم اخلاقی و مذهبی در ذهن کودکان در برنامه سازی دینی مد نظر قرار می گیرد یا خیر و معیارهای متناسب سازی برنامه های دینی تلویزیون برای کودکان کدام است. این تحقیق به روش کیفی به طور عام و به روش گروه اسمی به طورخاص به انجام رسیده است. جامعه مورد مطالعه دراین تحقیق متخصصین ، افراد مطلع وخبرگانی هستند که بر جنبه های سه گانه روان شناسی، تعلیم و تربیت دینی و علوم ارتباطات و برنامه سازی کودک اشراف علمی یا تجربی دارند.کارشناسان تربیت دینی دراین پژوهش به معرفی یک نظریه با عنوان نظریه عقلانی- اخلاقی تربیت دینی می پردازند، کارشناسان حیطه روانشناسی نیز با ترکیب نظریه رشد شناختی ژان پیاژه، رشد اخلاقی کلبرگ و نظریه یادگیری مشاهده ای بندورا چهارچوبی را فراهم می سازند که با تعریف ویژگی های کودک می تواند که یاری دهنده برنامه سازانی قرار گیرد. کارشناسان حوزه ارتباطات نیز بر رویکرد نوین دریافت تاکید دارند، این رویکرد بر نقش مخاطب در تفسیر و معناسازی پیام رسانه تاکید کرده و به جای تولید معنا بر تفسیر معنا تمرکز دارد.
    کلیدواژگان: کودک، آموزش، دین، تلویزیون، برنامه دینی، روانشناسی رشد
  • حمزه امیری* صفحه 137
    رسانه ها بهعنوان یکی از بازیگران مهم جوامع امروزی با سایر بازیگران دخیل در جامعه در تعامل و در حال تاثیر و تاثرند.نظام سیاسی و حقوقی جامعه بخاطر اهمیت وافر رسانه ها همواره تدابیر نظارتی ویژه ای برای کنترل آنها تعبیه می کند.در این مطالعه نظام نظارتی رسانه ای در ایران، انگلستان، امریکا، فرانسه، هر کدام به نمایندگی از حوزه جغرافیایی-فرهنگی خاصی مورد بررسی و مقایسه قرار می گیرند.در این مقایسه در خواهیم یافت که تفاوتها و شباهتهایی در این میان قابل مشاهده است. شباهت هایی مانند وجود نظارت حکومتی در همه کشورها و تفاوتهایی از جمله ترکیب و نوع سیستم نظارتی و ضمانتهای اجرایی در هر کدام از کشورها.
    کلیدواژگان: رسانه، نظارت، کنترل، امریکا، فرانسه، انگلستان، ایران
|
  • Salman Hashemian *, Mohsen Goudarzi Page 5
    Infotainment has called to specific items, which have news as well as interesting ingredients such as irony, criticism, explanation, etc. The goal of infotainment is increasing popularity among audiences. They would like to enjoy as well as learn because of pressure of daily life. The importance of entertainment in newspapers has played significant role in media. This history of infotainment has came back to revolutionary newspaper era. In that time, newspaper had to use irony for conveying their political content to audiences. After that, newspapers have to use such that contents because of competition among different media; based on media competition, different kinds of form and content have raised and developed. Some sort of content ingredients such as soft news, features, explanatory reports, irony contents as well as new kinds of topics, leads, pictures, colors, graphics, etc have helped to journalists in hard condition of competition for attracting and satiation of audiences.
    Keywords: Infotainment, Journalistic style, Content ingredients, Form ingredients
  • Hamed Babazadeh Moghadam* Page 25
    The role and position of the media,in the world today, behooves that, along with its quantitave and qualitave spread, control and supervision over the function of this publicity and informative tool is also taken in to consideration .
    For this reason, all the governments try to specify a structure and contrivance for controlling and Supervising the media, including the press, based on the culture, polities and the special characteristics of their society, in order to prevent it from misusing the freedom of speech.
    These contrivances should be provided and applied carefully and according to the general principles, in order not to prevent the pressfrom beneficial and constructive activities.
    The author of this paper tries to specify the adaotive level of this supervisorty institution with the legal principles and its role in ensuring the freedom of the press in Iran, by studying the structure and the function of the control board of the press and then tries to compare it with the general legal principles .
    According to the studies, accepting the necessity of taking legal ground for constituting the press in Iran and assigning widespread powers to the control board of the press, show that the important responsibility of supervising has been granted to an institution that its function is not consistent with the legal principles and accordingly, the system is not able to ensure the freedom of the press.
    Keywords: Supervision, freedom of the press, Control Board, Press law
  • Majid Majdnia Page 77
    Today, social scientists have focused on cultural issues as one of the most important subjects of their studies, although they offer different definitions on culture.
    Over the years of living on earth, people of the world have shaped a variety of cultures based on the existing needs of the time and these cultures have transferred from one generation to the next. One of the main characteristics of all culture is their development on the basis of education and their transferability, so that they have changed or transferred by human migrations around the world.
    Now, in the twenty-first century, and in the era of the small world, people seek to achieve a better life, education, employment, and appropriate revenues, and to live in a better world in order to do business and trade, and even having fun, so they travel or migrate to different parts of the world and transfer their cultures as well.
    In the light of these studies, cultures have regained their status and importance in social issues, and have been even considered and emphasized as an important development factor.
    This paper has briefly studied the cultures formation factors (symbols, language, values, and norms), cultural shocks, culture transfers by migrations, cultural conflicts, high culture versus popular culture, subcultures, and finally the important topic of multiculturalism.
  • Hamzeh Amiri* Page 137
    Media as one of the major players in modern societies interact with other actors involved in community.Because of the great importance of media,political and legal systems have always been a special regulatory to control them.In this study, the media regulatory regime of the four countries; France,United States and Ghana, each representing a specific cultural geography are compared.It will compare the differences and similarities of these regulatory systems.For example the composition and type of monitoring systems and enforcement in each of the countries are different.
    Keywords: media, regulation, Ghana, France, Iran, United States