فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 9 (بهار 1393)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 9 (بهار 1393)

  • بهای روی جلد: 110,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اردشیر زابلی زاده*، پیمان کی فرخی، رامین گلشایی صفحه 5
    در این پژوهش انسجام سبک زبانی برنامه «خبر 20» در چارچوب نظریه ی طراحی مخاطب بررسی شده است. طبق نظریه ی طراحی مخاطب، گوینده سبک زبانی خود را متناسب با مخاطب خود انتخاب می کند و این مسئله در رسانه های خبری که نیاز به جذب و حفظ مخاطب دارند، از اهمیت برخوردار است. برای بررسی سبک زبانی برنامه ی «خبر 20»، سه بعد زبان شناختی آوایی/واژگانی، اسم سازی، و ساخت معلوم/مجهول انتخاب شدند و انسجام سبکی برنامه در چارچوب هر یک از این ابعاد زبانی بررسی شد. برنامه ی «خبر 20» مربوط به تاریخ بیستم شهریورماه 1391 ضبط شد و گفتار مجری برنامه در «استودیو» و «سایه روشن» به صورت مکتوب درآمد و در قالب 15 بند خبری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که صورت آوایی واژه ها در سبک «خبر 20» همانند سبک محاوره ای و غیررسمی است، اما دیگر ابعاد واژگانی، اسم سازی، و ساخت معلوم/مجهول در آن متمایل به سبک رسمی است.
    کلیدواژگان: سبک زبانی، طراحی مخاطب، هم نوایی، گفتمان خبری
  • احمد امین فرد* صفحه 35
    مساله اصلی این تحقیق دستیابی به مطلوب ترین راهبردهای مدیریت پوشش خبری بحران انرژی هسته ای برای سیمای جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر زیر سیستم سیاسی بحران انرژی هسته ای در بعد بین المللی در مرحله پیش از بحران میباشد. با توجه به ارزیابی محیط داخلی و خارجی، سناریوی استمرار تحریم ها از بین سه سناریوی محتمل (جنگ، مصالحه و استمرار تحریم ها) برای این تحقیق برگزیده شد. این راهبردها به سیمای ج. ا. ا این امکان را می دهد که با توجه به نظریه قدرت هوشمند، از بحرانی شدن مساله هسته ای در آینده، تا حد امکان جلوگیری کرده و به افزایش قدرت جمهوری اسلامی ایران کمک نماید. این تحقیق با استفاده از روش دلفی، طی سه مرحله و با بهره-گیری از الگوی برنامه ریزی استراتژیک دیوید انجام شد. به همین منظور برای دستیابی به اهداف تحقیق از نظرات خبرگان در این حوزه (مدیران ارشد سازمان صدا و سیما و وزارت امور خارجه، اساتید و نخبگان رشته های علوم سیاسی و روابط بین الملل و علوم ارتباطات و مدیریت رسانه ) کمک گرفته شد. بر این اساس ابتدا ماموریت سیمای ج. ا. او چشم انداز آن در این موضوع مشخص شد. در ادامه با ارزیابی عوامل درونی و بیرونی سیما، اهداف بلند مدت سیما تعیین و در نهایت راهبردهای مطلوب سیما شناسایی و اولویت بندی شدند. نتیجه این تحقیق نشان داد نقاط قوت سیما از نقاط ضعف سیما در این موضوع بیشتر است و تهدیدهای سیما نیز از فرصتهای سیما بیشتر میباشد بنابراین راهبردهای رقابتی مناسبترین راهبردها برای سیما جهت مدیریت پوشش خبری بحران هسته ای تشخیص داده شدند. در انتها راهبردهای رقابتی تدوین شده برای سیما اولویتبندی شدند.
    کلیدواژگان: راهبرد، مدیریت پوشش خبری بحران، بحران انرژی هسته ای، قدرت هوشمند، سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • محمد قلی میناوند*، محمد کهنسال چایجان صفحه 57
    هدف اساسی این مقاله فهم و تبیین چگونگی بازنمایی «سیره سیاسی امام خمینی(ره)» در مستند تلویزیونی «شاخص» است. سوال اصلی مقاله این است که در مستند تلویزیونی شاخص برای بازنمایی سیره سیاسی حضرت امام(ره) از چه نشانه هایی استفاده شده است؟
    برای نیل به این مقصود، ابتدا مفهوم و نظریه بازنمایی به عنوان چارچوب نظری پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه به مفهوم شناسی سیره در صدر اسلام پرداخته شده است. سپس مفاهیم نظری مربوطه همچون «سیره» و «سیره سیاسی» و «نشانه» تعریف شده است. در روش شناسی تحقیق، از الگوی روایی رمزگان پنجگانه رولان بارت استفاده می شود. مقوله های مورد نیاز برای بررسی صحنه های انتخابی و پاسخ به سوالات تحقیق از این الگو در استخراج شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که در مستند تلویزیونی شاخص سیره سیاسی امام خمینی (ره) در بعد داخلی شامل «تکیه کردن به رای مردم، تامین اتحاد و یکپارچگی ملت، مردمی بودن و غیراشرافی بودن حکمرانان، دلبسته بودن مسئولان به مصالح ملت، کار و تلاش همگانی برای پیشرفت کشور، لزوم اتکا به قانون و قانون گرایی» و در بعد سیاست خارجی شامل «ایستادگی در مقابل سیاست های مداخله گر و سلطه طلب، برادری با ملت های مسلمان، حفظ استقلال، ارتباط با همه کشورها بجز آنهایی که دشمنی می کنند، مبارزه با صهیونیسم و مبارزه برای آزادی فلسطین، کمک به مظلومین عالم و ایستادگی در برابر ظالمان» معرفی و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: مستند تلویزیونی، شاخص، امام خمینی، نشانه شناسی، خط امام (ره)
  • علی فقیه حبیبی، عباس صفایی فر صفحه 89
    مطبوعات و رسانه با تکیه بر اصل آزادی بیان ناگزیر به ارائه تحلیلها، گزارشها، نقدها و گفتگوها و انتقال اندیشه ها میباشند. در میانه این مسئولیت، ناخواسته ممکن است مطالبی ارائه شود که حمل بر توهین یا افتراء گردد. این مقاله می کوشد تا به این سئوال پاسخ دهد که آیا میتوان برخی از جرایم رسانهای و مطبوعاتی را شبهجرم تلقی نموده و با جبران خسارت و پرداخت غرامت مورد حکم قرار داد؟ این پرسش با رویکرد رسالت مطبوعاتی و رسانهنگاران طرح گشته و ضرورت فهم و امکان غیرجزاییسازی برای رسانه ها از همین اصل آزادی بیان و احسان و ترویج قول احسن برخاسته است. هدف مقاله حاضر تقویت و توسعه رویکرد مسئولیت مدنی است.
    کلیدواژگان: مطبوعات، رسانه، مسئولیت مدنی، غیر جزایی سازی، آزادی بیان، مجازات
  • زهرا حاجی* صفحه 139
    حق آگاهی از جمله حقوق شهروندی است که دارای ابعاد گسترده ای می باشد. از سویی حق دسترسی به اطلاعات (حق جستجو) را می توان یکی از عناصر ضروری آزادی بیان دانست و از سوی دیگر مردم سالاری بدون تضمین حق آگاهی نمی تواند متضمن آینده ای روشن باشد. حق آگاهی دارای دو مفهوم مضیق و موسع می باشد . آزادی در جستجوی اطلاعات در مفهوم مضیق آن مد نظر قرار می گیرد در حالیکه در مفهوم موسع، حق دسترسی به اطلاعات ملاک نظر می باشد.
    امروزه به دلایل مختلف از جمله مبارزه با فساد ، گسترش مشارکت شهروندان ، بهبود کیفیت خدمات عمومی و ارتقای سطح زندگی افراد با آگاهی از اطلاعات کاربردی، حق دسترسی به اطلاعات –دولتی- اهمیت بسیار یافته است به طوریکه کشورهای توسعه یافته عمدتا از دهه 1980 میلادی به سمت آزادی اطلاعات حرکت نموده اند و کشورهای در حال توسعه نیز عموما از دهه اول قرن بیست و یکم به تصویب قانون آزادی اطلاعات روی آورده اند . در کشور ما نیز چند سالی است که موضوع آزادی اطلاعات مورد توجه قرار گرفته است که نتیجه آن تصویب قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در سال 1388 می باشد . با توجه به موضوعات مورد اشاره در این قانون با محوریت حق دسترسی به اطلاعات که از مفاهیم حق آگاهی می باشد و اینکه مطبوعات از فعالان عرصه اطلاع رسانی می باشند نمی توان تاثیر تصویب این قانون بر نظام مطبوعاتی کشور را نادیده انگاشت .در این تحقیق در پی بررسی این قانون و تاثیرات آن بر جنبه های مختلف نظام مطبوعاتی کشور خواهیم بود و با این قصد ابتدا به تعریف برخی از مفاهیم به کاربرده شده در این قانون می پردازیم و سپس تاثیر آن بر نظام مطبوعاتی کشور را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: دسترسی به اطلاعات، آزادی اطلاعات، جستجوی اطلاعات، قانون انتشار آزاد، نظام مطبوعاتی
  • محدثه الله یاری* صفحه 173
    رسالت مطبوعات هدف و ارزشی است که مطبوعات باید بدان برسند. ما بر این باوریم که رسالت مطبوعات امری ذاتی نیست بلکه حاصل نظام ارزشی حاکم در هرجامعه می باشد. اسناد بین المللی و منطقه ای حقوق بشر هم بر این ادعا صحه می گذارند. برای اولین بار در سال 1364 با درنظر گرفتن فصلی جداگانه از قوانین رسانه ای کشور، از این نظریه پیروی کرده و با توجه به ارزش های دینی و انقلابی حاکم بر جامعه، مواردی را به عنوان رسالت مطبوعات در نظر گرفته است که این خود یکی از تاثیرات انقلاب اسلامی بر مطبوعات می باشد. در این مقاله تلاش شده است تا به این سئوالات پاسخ داده شود که رسالت مطبوعات به چه معناست ؟ آیا امری ذاتی است یا عارضی؟ نظام حقوقی حاکم بر رسالت مطبوعات در قوانین ایران و اسناد حقوقی بین المللی چگونه است؟
    کلیدواژگان: رسالت مطبوعات، قانون مطبوعات، نظام حقوقی، قوانین ایران، حقوق بین المللی
|
  • Ardeshir Zaboli Zadeh*, Payman Kifarokhi, Ramin Golshaii Page 5
    This study examines the consistency of the language style of IRINN's twenty oclock program "news 20" within the framework of audience design theory. According to the audience design theory, the speaker selects a language style that suits its audience, which is an important factor for news media to attract and keep their audience. In evaluating the language style of "news 20", three dimensions of phonetic/lexical linguistics, lexicalization and active/passive structures were considered and consistency of the style of the program was evaluated within each of these language dimensions.
    In doing this "news 20" program was recorded on September 10, 2012 and the presenter's speech in two sections of "studio" and "sayeh roushan" was converted into text. The text then analyzed based on 15 news fields. The result of analyzing data shows that phonetic form of the words in "news 20" program is conversational and non formal but other features including lexicalization and active/passive structures are more inclined towards formal style.
    Keywords: language style, audience design, conformity, news discourse
  • Ahmad Aminfard* Page 35
    The main aim of the research is to achieve the most approving news coverage management TV strategies in nuke crisis by IRIB with emphasis on nuclear crisis in political subsystems, from an international aspect and in pre-crisis level. According to the assessment of internal and external conditions and among three possible scenarios, the scenario for a continuation of sanctions (war, peace and the continuation of sanctions ) was chosen for the study. These strategies allow the IRIB, based on the theory of Smart power, prevent the Iranian nuclear program being critical in the future and increase Islamic Republic of Iran’s soft power. This research using the Delphi method and utilizes a three-step model program - Strategic David. Therefore, to achieve the research objectives, the expert's viewpoints (IRIB and the State Department senior managers, teachers and Elites of political science, international relations, communication and media management) were used. Therefore, the mission and vision of the IRIB were determined at first and then, after the evaluation of internal and external factors IRIB TV, the long term goals and finally favorable strategies were identified and prioritized. The results of this study show that the strengths of TV are more than weaknesses of TV and the threats of TV are more than opportunities of it. Thus, the competitive strategies are the most appropriate strategies for managing news coverage strategies for considering nuclear crisis on TV. Finally, competitive revised strategies were prioritized for TV.
    Keywords: Strategy, Crisis news coverage management, Nuclear energy Crisis, Smart Power, IRIB TV
  • Mohammad Gholi Minavand*, Mohammad Kohansal Page 57
    The principle goal of this article is to understand and explain the representation of Imam Khomeini’s political approach in TV documentary, “Shakhes”. The basic question is which signs are used to represent Imam Khomeini’s political approach?
    To achieve this goal, first, we examined the concept and theory of representation and meaning as the theoretical framework of study. Then we state the concept of approach at the first years of Islam. After that we defined theoretical concepts, such as “approach”, “political approach” and “sign”. In research methodology we used narrative pattern of Roland Barthes. We derived necessary categories for studying selective scenes and answering research questions through Barthes’ pattern.
    It shows that the political approach of Imam at internal concerns contains these: “to rely on people vote, to provide people union, non-aristocratic government, a sense of responsibility before the interests of nation, public endeavor for the country’s progress, the necessity of enforcement of law;” and at international concerns: “to resist aggressive policy, brotherhood with Muslim nations, protection of independency, to relate to all of countries except enemies, to fight against Zionism and try to release the Palestine, to help the oppressed all over the world and to resist the cruel.”
    Keywords: TV documentary, “Shakhes”, Imam Khomeini, approach, Semiotics
  • Zahra Haji* Page 139
    The right to know is one of the citizenship rights which has extensive aspects. On the other hand right of access to information (the right to seek) can be considered as one of the necessary elements of freedom of speech. On the other hand democracy without ensuring right to information cannot provide a desirable future. The right to know has two expanded and restricted concepts. Freedom to seek information is considered under category of the restricted concept and right of access to information is considered under category of the expanded concept.
    Today, because of various reasons including fighting against corruption, increased participation of citizens, improved quality of public service and improved quality of life due to public awareness of practical information, right of access to (governmental) information has become of great importance in such a way that developed countries have moved towards freedom of information since 1980s and developing countries also have taken measures to adopt rules and regulations associated with freedom of information since first decade of 21th century. Also in our country, Iran, freedom of information has been raised since a few years ago and resulted in adoption of Freedom of Publication of and Access to information Act 2009. With respect to issues raised in this act based on right of access to information which is a concept in the field of right to information and with respect to the fact that the press are active agents in informational areas, effect of adoption of above-said act on the national press system cannot be overlooked. In present research we seek to study this.