فهرست مطالب

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اسکندری ثانی*، ابراهیم رضایی صفحات 1-16
    تبیین موضوع
    مدیریت واحد شهری، زمینه ساز رشد هماهنگ و هم افزا در ساختارهای گوناگون شهری می گردد. با توجه به ماهیت چند بعدی صنعت گردشگری و وابستگی زیاد آن به وجود زیرساخت های شهری در ارائه خدمات به گردشگران در راستای برنامه ریزی، حفظ آثار ارزشمند تاریخی، ایجاد سازه های متناسب با فضای شهری در کنار دسترسی مناسب گردشگران به امکانات گردشگری، نقش مدیریت شهری بیشتر آشکار می گردد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و از نوع کاربردی می باشد. اطلاعات جمع آوری شده، طبقه بندی و در دو بخش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش اول ضمن تجزیه و تحلیل نظریات در نرم افزار تحلیل آماری SPSS از طریق آزمون تحلیل عاملی، همبستگی عوامل تاثیرگذار نیز مورد بررسی قرار گرفت. در جهت نیل به رقابت پذیری در عرصه گردشگری شهر زاهدان، مدل استراتژیک SOAR مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته‎ها
    نتایج حاکی از آن است که مدیریت شهری دچار نوسانات و ضعف شدیدی می باشد. عدم هماهنگی در بین عوامل تصمیم گیرنده و اجرایی، عدم مشارکت مردم، ضعف زیرساخت ها و نیاز به تشویق سرمایه گذاری بخش خصوصی، از عوامل اساسی موثر در کاهش روند توسعه گردشگری شهری زاهدان می باشد.
    نتیجه‎گیری
    لذا مدیریت یکپارچه شهری ضرورتی جهت دستیابی به رقابت پذیری گردشگری شهری در محدوده مورد مطالعه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مدیرت شهری، رقابت پذیری، گردشگری، شهر زاهدان
  • سید هادی زرقانی*، زهرا نسیمی، امید علی خوارزمی صفحات 17-30
    تبیین موضوع
    پیشرفت های اخیر در علوم زیستی از یک سو و سوء استفاده از نتایج پژوهش های علمی توسط گروه های تروریستی از سوی دیگر، منجر به این امر شده است که عوامل میکروبی به سلاح های مهلک تبدیل شوند که به طور همزمان دو مقوله امنیت ملی و سلامت عمومی جوامع را مورد تهدید جدی قرار می دهد. هزینه های ارزان، دسترسی و تهیه آسان، اثر گذاری فوری، گسترش سریع و تاثیر بسیار زیاد آن در گسترش احساس ناامنی باعث شده است که این نوع اقدامات تروریستی برای برخی گروه های تروریستی جذابیت بالایی داشته باشد.
    روش
    این پژوهش تلاش دارد با روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع معتبر به بررسی عوامل بیولوژیکی که ممکن است توسط تروریست ها مورد استفاده قرار گیرد، و همچنین مهمترین راه های انتقال این عوامل و  به تاثیری که حملات بیوتروریستی بر امنیت و سلامت شهرونداران می گذارد بپردازد.
    یافته‎ها
      یافته ها حاکی از آن است که بیوتروریسم به دلیل جذابیت های مواد بیولوژیک برای تروریست ها خطر بیشتری نسبت به برخی دیگر از انواع تروریسم برای تهدید جان شهروندان و مردم عادی دارد. برخی از این ویژگی ها و جذابیت ها عبارت است از: تشخیص و شناسایی مشکل عوامل زیستی، عدم نیاز به حجم زیاد عوامل بیولوژیک برای انجام یک حمله بیوتروریستی، پخش راحت تر عوامل بیولوژیکی، مشکل بودن دفاع در برابر عوامل زیستی، عدم نیاز به فضا و تاسیسات بزرگ و پیچیده برای ساخت، تولید، انبار و ذخیره سازی سلاح زیستی و داشتن دوره کمون.
    نتیجه‎گیری
    به دلیل همین ویژگی ها، عوامل زیستی به وسوسه ای جذاب برای تروریست ها تبدیل شده اند تا در قالب حمله تروریستی زیرساخت های شهری در بخش آب، غذا، خدمات عمومی و... جان شهروندان را در معرض تهدید قرار دهند. با وجود اقدامات حفاظتی مختلف دولت ها، اکثر مردم و شهروندان در مقابل این نوع تروریسم آسیب پذیر هستند و از این رو لازم است با بررسی و مطالعه دقیق میزان و نحوه آسیب پذیری مردم و زیرساخت ها در مقابل این نوع حملات و تدوین پیوست امنیتی، نسبت به پیشگیری از چنین حملاتی اقدام شود؛ به ویژه در کشور ایران که در معرض بیشتر چنین حملاتی قرار دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، تروریسم، بیوتروریسم، آثار بیوتروریسم، امنیت شهروندان
  • نوبخت سبحانی*، مریم بیرانوندزاده، محسن گرامی طیبی، صادق صیدبیگی صفحات 31-49
    تبیین موضوع
     با افزایش تراکم جمعیت در شهرها، کلیه ابعاد اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی در شهرها دچار تحولات اساسی شده است، همسو با این مسائل؛ احساس امنیت در فضاهای شهری به یکی از دغدغه های برنامه ریزان شهری و مدیران تبدیل شده است. در واقع، یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی شهری، تصمیم گیری در زمان حال است تا فعالیت های شهری در آینده به نفع شهروندان آن، به درستی هدایت شوند. تبیین و توصیف امنیت فضاهای شهری در آینده، می تواند از بروز انواع ناهنجاری های اجتماعی بکاهد.
    روش
    پژوهش حاضر باهدف؛ واکاوی فضایی احساس امنیت شهروندان در فضاهای شهری از منظر آینده پژوهی در شهر خرم آباد با رویکرد توصیفی- اکتشافی مبتنی بر منابع اسنادی- پیمایشی تدوین شده است، جامعه آماری مورد مطالعه، نخبگان و متخصصان در حیطه امنیت در فضاهای شهری بوده اند، برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار میک مک، روش تحلیل ساختار و ماتریس تاثیر متقابل استفاده شده است.
    یافته‎ها 
    در خصوص میزان اثرگذاری متغیرهای مورد مطالعه بر آینده احساس امنیت در شهر خرم آباد، نتایج تحقیق نشان داد پنج متغیر اثرگذار به ترتیب شامل اشتغال، درآمد و طبقه اجتماعی، تاثیر ساز و کارهای مدیران در کاهش ناهنجاری ها، بازخوردهای اجتماعی و ارتباطی شهروندان نسبت به یکدیگر و میزان اشراف و احاطه واحدهای مسکونی بر هم می باشد.
    نتیجه‎گیری
    بر اساس متغیرهای اثرگذار بر مدیریت امنیت در فضاهای شهری می توان گفت که وضعیت ناپایداری بر سیستم حاکم بر شهر خرم آباد حاکم است.
    کلیدواژگان: امنیت، فضاهای شهری، آینده پژوهی، شهر خرم آباد
  • حسین فرهادی خواه، سید عباس رجایی* صفحات 51-68
    تبیین موضوع
     فضاهای بی دفاع تاثیرات مختلفی بر فضاهای شهری و زندگی شهروندان می گذارند که تاثیر بر افزایش جرائم و کاهش احساس امنیت شهروندان مهم ترین تاثیرات آن می باشد. این امر به خصوص در بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری بیشترین نمود را دارد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین فضاهای بی دفاع و جرائم سرقت در سطح محله هرندی بوده است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف، جزو پژوهش های کاربردی و از نظر روش جزو پژوهش های توصیفی - تحلیلی به شمار می رود. روش گردآوری داده های به صورت اسنادی - پیمایشی بوده است. برای تعیین بی دفاع بودن قسمت مختلف محله ابتدا محله بر اساس معابر محلی به 20 بلوک تقسیم شده و سپس از 22 زیر شاخص در قالب 5 شاخص فضاهای بی دفاع استفاده شده است و به کمک روش آنتروپی و ویکور به وزن دهی و رتبه بندی قسمت های مختلف محله پرداخته شده است. جهت بررسی رابطه بین فضاهای بی دفاع و جرائم سرقت از رگرسیون وزن دار جغرافیایی استفاده شده است.
    یافته‎ها
    نتایج تحقیق نشان داد رابطه بین فضاهای بی دفاع در سطح محله یکسان نبوده است. در این تحقیق بیشترین رابطه بین فضاهای بی دفاع و جرائم سرقت در قسمت شرقی محله و به خصوص در محدوده جنوب شرقی محله و منطبق بر پارک شوش بین خیابان های شوش، خیابان ری و خیابان انبار گندم بوده است. در مقابل کمترین رابطه بین فضاهای بی دفاع و جرائم سرقت نیز در قسمت غرب و شمال غربی محله بوده است.
    نتیجه‎گیری
    با توجه رابطه بین فضاهای بی دفاع و جرم سرقت، با کاهش فضاهای بی دفاع می توان از وقوع برخی از جرائم جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: فضاهای بی دفاع، رگرسیون وزن دار جغرافیایی، سرقت، محله هرندی
  • محسن کمانداری، محمد اجزا شکوهی*، محمد رحیم رهنما صفحات 69-85
    تبیین موضوع
    «الگوی شهر تاب آور» به عنوان راهکاری جدید به منظور کاهش هرچه بیشتر آسیب پذیری شهری در محافل علمی مطرح شده است. از این رو هدف پژوهش حاضر ارزیابی شاخص های تاب آوری اجتماعی در مناطق چهارگانه شهر کرمان است.
    روش
    روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع هدف در زمره تحقیقات کاربردی جای می گیرد. با توجه به موضوع تحقیق و منطقه مورد مطالعه روش گردآوری داده ها زمینه یابی (تحقیق پیمایشی) انتخاب شده، روش نمونه گیری تصادفی منظم و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری شامل شهروندان شهر کرمان و حجم نمونه اقتباس شده از فرمول کوکران 428 است. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک ویکور و به کمک نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته‎ها
    مناطق چهارگانه شهر کرمان از نظر شاخص های اجتماعی تاب آوری شهری در وضعیت متفاوتی قرار دارند به طوری که منطقه دو شهر با مقدار Q برابر با صفر در مجموع شاخص های مورد ارزیابی از وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر مناطق قراردارد. سپس منطقه سه شهر با مقدار Q برابر با 0.370 در رتبه دوم و بعد از آن منطقه یک شهر با مقدار Q برابر با 0.852 در رتبه سوم قرار گرفته است. در آخر منطقه چهار شهر با توجه به شاخص های تاب آوری اجتماعی با مقدار Q برابر با 1 در رتبه چهارم و در وضعیت نامطلوبی نسبت به سایر مناطق شهر قرار دارد. یافته های حاصل از میانگین بیانگر این مهم است که در مجموع در شهر کرمان، شاخص آگاهی با میانگین 2.6 از وضعیت بهتری نسبت به سایر شاخص ها برخوردار است؛ سپس شاخص دانش، مهارت و سرمایه اجتماعی با مجموع میانگین (2.4)، (2.3)، (2.1) در رتبه های بعدی و در آخر شاخص نگرش با مجموع میانگین 1.8 در رتبه پنجم نسبت سایر شاخص ها قرار گرفته است.
    نتایج
    شاخص های تاب آوری اجتماعی در مناطق شهر کرمان در حد مناسبی  نبوده و بیش از نیمی از مناطق شهر کرمان در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله با توجه به شاخص های تاب آوری اجتماعی از تاب آوری لازم برخوردار نسیتند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، شهر تاب آور، شاخص های اجتماعی، شهر کرمان
  • صادق نجاتی*، سیدعلی علوی، صفر قائدرحمتی صفحات 87-106
    تبیین موضوع
     فقر مسکن دارای ابعاد اقتصادی، کالبدی و اجتماعی است، که هر یک از این ابعاد دارای شاخص های متفاوتی هستند، وضعیت این شاخص ها در مناطقی که گروه های کم درآمد و اقشار آسیب پذیر ساکن هستند نسبت به مناطق مرفه نشین نامناسب است.
    روش
    هدف پژوهش تحلیل فقر مسکن از بعد اجتماعی است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی- پیمایشی صورت گرفته است، بدین صورت که  با استفاده از منابع اسنادی - کتابخانه ای و مرور پیشینه تحقیق، نسبت به تدوین مبانی نظری و جمع آوری شاخص های پژوهش اقدام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون t ، روش آنتروپی شانون و مدل ویکور استفاده شد.
    یافته‎ها
    نتایج آزمون t نشان داد میانگین شاخص های اجتماعی مسکن در محلات منطقه17 از میانگین این شاخص ها در شهر تهران بالاتر است، لذا در این منطقه فقر اجتماعی مسکن وجود دارد. نتایج بدست آمده از آنتروپی شانون نشان داد، شاخص کمبود مسکن با  وزن (0.134)، نفر در اتاق با وزن (0.102)، خانوار در واحد مسکونی با وزن (0.095) به ترتیب در بین شاخص های اجتماعی مسکن بیشترین اهمیت و تاثیر را در فقر اجتماعی مسکن دارند. شاخص نسبت رشد خانوار به واحد مسکونی با وزن (0.058) و  شاخص خانوار در اتاق با وزن (0.076) به ترتیب کمترین اهمیت و تاثیر را در فقر اجتماعی مسکن دارند. نتایج  مدل ویکور نشان داد محلات زمزم ، زهتابی و ابوذر شرقی به ترتیب دارای بیشترین میزان فقر اجتماعی مسکن در بین محلات منطقه 17 هستند.
    نتایج
    لذا با توجه به یافته های تحقیق می توان استنباط کرد که شاخص های کمبود مسکن، نفر دراتاق و خانوار در واحد مسکونی دارای بیشترین تاثیر در فقر اجتماعی و همچنین شاخص های نسبت رشد خانوار به واحد مسکونی، خانوار در اتاق دارای کم ترین تاثیر در فقر اجتماعی مسکن می باشند.
    کلیدواژگان: فقر، فقر مسکن شهری، بعد اجتماعی، منطقه 17 شهر تهران
  • عامر نیک پور، میلاد حسنعلی زاده* صفحات 107-125
    تبیین موضوع

     فقر شهری پیامدهای نامطلوب زیادی دارد که یکی از آن ها طلاق است. هدف این مقاله، بررسی پراکندگی جغرافیایی شاخص های فقر و طلاق در سطح بلوک های آماری شهر قائمشهر و ارتباط آن دو با یکدیگر است.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. برای بی مقیاس سازی شاخص های فقر شهری و شاخص طلاق از روش فازی استفاده شده است. سپس شاخص های فقر و طلاق در محیط نرم افزار ArcGIS با روش لکه های داغ و خودهمبستگی موران تحلیل فضایی می شوند و جهت بررسی رابطه فقر و طلاق از آزمون رگرسیون چند متغیره و پیرسون در محیط نرم افزار SPSS استفاده می شود.

    یافته‎ها

    یافته ها نشان می دهد که 9/54 درصد مساحت و 54 درصد جمعیت شهر قائمشهر فقیر و خیلی فقیر می باشد. همچنین 14/1 درصد از کل جمعیت، 64/0 درصد از جمعیت مردان و 63/1 درصد از جمعیت زنان نیز در وضعیت بی همسر بر اثر طلاق قرار دارند. جمعیت زنان طلاق گرفته 5/2 برابر مردان طلاق گرفته می باشد که بیشتر در مرکز و شمال شرق شهر تمرکز دارند. بر اساس نتایج رگرسیون چندمتغیره، شاخص های تراکم نفر در اتاق، تراکم اتاق در واحد مسکونی، بار تکفل، بار معیشت و میزان فعالیت عمومی نقش موثر و معناداری در میزان طلاق شهر قائمشهر دارند.

    نتایج

    بنابراین جهت انجام اقدامات لازم به منظور کاهش پدیده طلاق در شهر قائمشهر، برنامه ریزی دقیق برای کاهش عوامل دخیل در فقر که از عوامل اصلی طلاق به شمار می روند، امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، فقر، طلاق، شهر قائمشهر
  • محمدحسن یزدانی*، اصغر پاشازاده، فاطمه زادولی صفحات 127-147
    تبیین موضوع
     تصادفات یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی عمومی در جهان است که خسارات جانی و مالی فراوانی به بار می آورد و از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. از همین رو تحقیق علل و زمینه های رخداد تصادفات شهری امری ضروری است؛ لذا هدف اصلی این پژوهش، شناسایی زمان، مکان و علل وقوع تصادفات شهری اردبیل است.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. جامعه آماری شامل آمار ثبت شده برای تصادفات شهری اردبیل بین سال های 1393-1395 می باشد، از سوی دیگر برای شناسایی مهم ترین عوامل کلیدی در بروز تصادفات از نظرات 100 نفر از کارشناسان به روش گلوله برفی بهره گرفته شده است. برای تحلیل داده ها، از آزمون های آماری کای اسکوئر و فریدمن و برای عوامل کلیدی تصادفات از مدل ساختاری استفاده شده است.
    یافته‎ها
      نتایج تحقیق بیانگر این امر است که بیشتر تصادفات شهر اردبیل در میادین و خیابان های اصلی و بیشتر در ایام گرم سال رخ می دهد و اینکه بیش ترین تصادفات شهر اردبیل به خاطر عدم توجه به جلو و عدم رعایت حق تقدم می باشد. نهایتا اینکه عجله و شتاب زدگی، عدم رعایت حق تقدم و عدم رعایت فاصله طولی و عرضی به عنوان عوامل انسانی، مهم ترین عوامل کلیدی در بروز تصادفات شهری شهر اردبیل هستند.
    نتایج
    آنچه از این تحقیق بر می آید این است که در بروز تصادفات مجموعه ای از عوامل نقش دارند که نقش عوامل انسانی بسیار تعیین کننده است؛ لذا در برنامه های پیشگیری و کاهشی، باید اصول آموزشی در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زمان و مکان تصادفات، علل تصادفات، مدل تحلیل ساختاری، شهر اردبیل
|
  • Mohammad Eskandari Sani *, Ebrahim Rezaei Pages 1-16
    Objective
    Urban unit management provides the basis for the growth of synergies and synergies in various urban structures. Considering the multidimensional nature of the tourism industry and its high dependence on the existence of urban infrastructure in providing tourists with services in planning, preserving valuable historical monuments, creating structures appropriate to urban space along with the proper access of tourists to tourism facilities, the role of urban management becomes more evident.
    Methods
    The present study is a descriptive-analytical and applied type. Collected information was classified and analyzed in two sections. In the first part, analyzing the theories in SPSS software, through factor analysis, the correlation of effective factors was investigated. In order to achieve competitiveness in the tourism sector of Zahedan, the strategic model SOAR was used.
    Findings
    The results indicate that urban management has severe fluctuations and weaknesses. Lack of coordination among decision-making and executive factors, lack of participation of people, weakness of infrastructure and the need to encourage private sector investment are among the most important factors in reducing the development trend of urban tourism in Zahedan.
    Conclusion
    Therefore, integrated urban management is necessary to achieve the competitiveness of urban tourism in the study area.
    Keywords: Future Studies, Urban management, Competitiveness, Tourism, Zahedan City
  • Seyyed Hadi Zarghani *, Zahra Nasimi, Omid Ali Kharazmi Pages 17-30
    Objective
    Recent advances in the field of biological sciences, on the one hand, and misuse of the results of scientific research by terrorist groups, on the other hand, have caused microbial agents to become fatal weapons that simultaneously threaten national security and public health of the societies. Low costs, easy access and provision, immediate effect, rapid expansion and their extremely high effect on the spread of sense of insecurity has made these types of terrorist acts attractive to some terrorist groups.
    Methods
    This research uses descriptive - analytical method and refers to valid sources to study the biological agents that may be used by terrorists. It also tries to specify the most important methods of transmission of these agents and understand the effects of bioterrorist attacks on the security and health of citizens.
    Results
    The results of the research indicate that bioterrorism is more dangerous than other types of terrorism for threatening the life of citizens and ordinary people due to the attractions of biological materials for terrorists. Some of these characteristics and attractions include difficulty of identifying the biological agents, sufficiency of a small amount of biological agents for a bioterrorist attack, easier spread of biological agents, difficulty of defense against biological agents, possibility of making, production, warehousing and storage of biological weapons in a small and simple place, and having incubation period.
    Conclusion
    Due to these characteristics, biological agents have become attractive temptations for terrorists. They can use biological agents for a terrorist attack on urban infrastructure in sectors of water, food, public services, etc. and threaten the lives of the citizens. In spite of the various protective measures of the governments, most people and citizens are vulnerable to this kind of terrorism. Therefore, it is necessary to carefully examine the extent and the special ways of vulnerability of people and infrastructure to these types of attacks and to formulate security attachments for prevention of such attacks. This is especially true in respect of Iran that is more vulnerable to such attacks.
    Keywords: security, Terrorism, Bioterrorism, Effects of bioterrorism, Security of citizens
  • Nobakht Sobhani *, Maryam Beyranvandzadeh, Mohsen Gerami Tayyebi, Sadegh Seidbeigi Pages 31-49
    Objective
    With increasing population density in cities, all of the economic, social, and cultural dimensions in cities have undergone fundamental changes. Alongside these issues, the security feeling in urban spaces has become one of the concerns of urban planners and managers. In fact, one of the main goals of urban planning is to decide in the present time that urban activities in the future will be well targeted for the benefit of its citizens. Explaining and describing the security of urban spaces in the future can reduce the occurrence of a variety of social anomalies.
    Methods
    The present study aims to space analysis of the citizen's security feeling in urban spaces in terms of future study in Khorramabad city with a descriptive-exploratory approach based on documentary-survey resources. The studied statistical population is elite and experts in the field of security in urban spaces. MicMac software is used to analyze the information, structural analysis method and interaction effect matrix.
    Results
    Regarding the effectiveness of the studied variables on the future of security feeling in Khorramabad, the results of the research showed that five effective variables include employment, income and social class, the effect of managers' mechanisms on reducing abnormalities, social and citizen feedback of each other and the rate surrounded of residential units on each other.
    Conclusion
    Based on the variables affecting security management in urban spaces, it can be said that the state of instability is dominant in the system.
    Keywords: security, urban spaces, Future Study, khorramabad city
  • Hossein Farhadikhah, Seyyed Abass Rajaei * Pages 51-68
    Objective
    Defenseless spaces have different effects on urban spaces and the lives of citizens, which have the greatest impact on increasing crime and reducing citizens' sense of security. This is especially true in urban worn out and inefficient texture. The purpose of this study was to investigate the relationship between defenseless spaces and theft at Harandi neighborhood level.
    Methods
    For the purpose of this research, this research is a part of applied research and is a part of descriptive - analytic research component. The data collection method was documentary-survey. To determine the unsafety of a different part of the neighborhood at the first, the neighborhood is divided into 20 blocks based on local trails and then from 22 sub-indicators in the form of 5 indicators of defenseless spaces. Using entropy and viquor method, weighing and ranking of different parts of the neighborhood have been addressed. A geographic weighting regression has been used to investigate the relationship between defenseless spaces and theft offenses.
    Results
    The results of the research have shown that the relationship between the defenseless spaces at the neighborhood level is not the same. In this research, the greatest relationship has been between defenseless areas and theft crimes in the eastern neighborhood, especially in the southeastern neighborhood of the neighborhood and in accordance with Shoosh park between Shoosh streets, Ray street and Anbar - e – Gandom street. In contrast, the least relation between defenseless space and theft was also in the western and northwestern neighborhoods.
    Conclusion
    With regard to the relationship between defenseless spaces and crimes (robbery), with the reduction of defenseless spaces, some crimes can be prevented.
    Keywords: Defenseless spaces, Geographic weight regression, Theft, Harandi neighborhood
  • Mohsen Kamandari, Mohahmmad Ajza Shokohi *, Mohammad Rahnama Pages 69-85
    Objective
    The "resilient city pattern" has been proposed as a new strategy to reduce urban vulnerability to scientific circles. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the social resilience indicators in four areas of Kerman.
    Methods
    The research methodology of this research is descriptive-analytic and the type of target is among applied research. Regarding the subject matter of the research and the study area, the method of data collection was survey (survey), systematic random sampling and data collection using a questionnaire The statistical population of the citizens of Kerman city and the sample of the selected sample from the Cochran formula is 428 questionnaires. Data analysis was performed using VIKOR technique and SPSS software.
    Results
    The results of the research, according to the vikor method, indicate that the urban areas of Kerman are in a different position in terms of urban alleviation indicators, so that the two areas of the city with Q (0) in total of the indicators assessed are more favorable More than other areas. Then the area of three cities with the Q (0.370) ranked second and then the area of one city with the Q (0.852) ranked third, in the end of the four district of the city according to the social resilience index with Q (1) In other words, it is in an unfavorable position to other parts of the city. In the following, the findings of the mean indicate that it is important that the total knowledge index with average (2.6) has a better status than all other indicators in Kerman. And then, the knowledge, skills and social capital index with the mean total (2.4), (2.3), (2.1) in the next rank and finally the attitude index with an average of (1.8) is ranked fifth in the ratio of the other indicators.
    Conclusion
    Therefore, taking into account the above results, it can be said that the indicators of social resilience in the regions of Kerman are not suitable and more than half of the areas in Kerman against natural disasters such as earthquakes, according to the indicators of social resilience, are unsatisfactory.
    Keywords: Spatial Analysis, resilient city, social indicators, Kerman City
  • Sadegh Nejati *, Seyed Ali Alavi, Safar Gha, Ed Rahmati Pages 87-106
    Objective
    Housing poverty has economic, physical and social dimensions, each of which has different indices, which are higher in areas where low-income and vulnerable groups are rather than affluent Inappropriate ones.
    Methods
    The purpose of this study is to analyze the poverty of the housing from social angle. The present study is a descriptive - analytic method in terms of purpose. The purpose of the present study is investigative, and its method is descriptive-analytical. Data collection were done in form of an evidence- survey, using documentary-library sources and reviewing the litreture review, it done to formulate theoretical foundations and collect research indicators. T-test, shannon entropy and vikor model were used to analyze the datas.
    Results
    The results of t-test showed that the average of social housing indices in neighborhoods of district 17 is higher than the average of these indices in Tehran, so there is a social housing poverty in this area. The results of Shannon entropy showed that the index of housing shortage with weight (0.134), individual in room with weight (0.102), households in residential units (0.095) were the most important and influential among housing social indices, respectively. The index of the growth ratio of households to residential units with a weight of (0.058) and household index in room with weight (0.076), respectively, have the least impact on social housing poverty. According to the results of the vikor model, the Zomzam, Zahtabi and Abuzar East districts have respectively highest social housing poverty in the neighborhoods of the 17th region.
    Conclusion
    Therefore, according to the findings of the research, it can be concluded that the indicators of housing shortage, nursing homes and households in residential units have the greatest impact on social poverty as well as indicators of the ratio of household growth to residential units, households in the room with the least impact on poverty social housing
    Keywords: Poverty, Urban Poverty, Social Dimension, 17 Area of Tehran City
  • Amer Nikpour, Milad Hasanalizadeh * Pages 107-125
    Objective

    Urban poverty has many adverse consequences, one of which is divorce. The purpose of this paper is to study the geographical dispersion of poverty and divorce indicators in the level of statistical blocks of ghaemshahr city and relationship of those two with each other.

    Methods

    The present paper is applied in terms of purpose and descriptive - analytical in terms of method. For unscaling the indicators of urban poverty and divorce index have been used in fuzzy method. Then the indices of poverty and divorce were analyzed spatially in the Arc Gis software environment with method of hot spots and Moran autocorrelation and to study the relationship between poverty and divorce has been used of multiple regression test and Pearson in the spss software environment.

    Results

    The results indicate that 54.9 percent of the area and 54 percent of the population of the ghaemshahr city is poor and very poor. Also, 1.14 percent of the total population, 0.64 percent of the men's population and 1.63 percent of the women's population are in a state of without spouse due to divorce. Divorced women population is 2.5 times more divorced men which concentrate more in the center and north east of the city. Based on the results of multiple regression, the indicators of person density in the room, room density in residential unit, sponsorship load, livelihood load and measure of general activity have a effective and significant role in divorce rate of ghaemshahr city.

    Conclusion

    Therefore, to take necessary measures to reduce the phenomenon of divorce in Ghaemshahr city, planning precisely to reduce the factors involved in poverty, which are considered the main causes of divorce, it is seems necessary.

    Keywords: Spatial Analysis, Poverty, divorce, ghaemshahr City
  • Mohammad Hasan Yazdani *, Asghar Pashazadeh, Fatemeh Zadvali Pages 127-147
    Objective
    Accidents are one of main problems of public health in the world, which they cause to generate many physical and financial damages and also they have special and extraordinary importance. So, investigation of urban accidents reasons and happening is inevitable affair. The aim of current study is recognize of time, placement and reasons of urban accidents happening in Ardebil city. Current study is applied according to aim and also it is analytical-descriptive based on data gathering survey.
    Methods
    Study statistical society include recorded statistics for Ardebil city accidents between 2014-2016 solar years. Also we have been used 100 experts viewpoint with snowball method in accidents occurring and recognition of key or main factors. In order to data analysis Chi-Square’s and Friedman’s statistical tests were used in current study and also structural modeling was applied to accidents main factors.
    Results
    Study results showed that most of accident in Ardebil city are happened during hoe seasons in squares and main streets and also most of accidents relate to lack of attention to priority right respecting. At last hurry and hasty, lack of respecting priority right and longitudinal, traverse distant are as main human factors in urban accidents happening in Ardebil city.
    Conclusion
    In occurring of accidents, set of factors have main role and between them, human factors role are deterministic, so we must be prioritize training principles in reduction and preventive plans.
    Keywords: Accidents time, location, Accidents reasons, Structural analysis model, Ardebil city