فهرست مطالب

شباک - پیاپی 12 (تیر و امرداد 1395)

ماهنامه شباک
پیاپی 12 (تیر و امرداد 1395)

  • جلد 2: مطالعات علوم مهندسی
  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن گرامی، امین مهاجری صفحه 1
    قاب های مهاربند شده هم محور ویژه (SCBF) به طور معمول به عنوان سیستم مقاوم در برابر نیروهای جانبی به ویژه در طراحی لرزه ای استفاده می شوند. در این نوع از قاب ها، مهاربند به واسطه ورق اتصال(Gusset Plate) به تیر و ستون متصل می شوند. در این مقاله به بررسی تحقیقات المان محدود که توسط محققین در زمینه طراحی لرزه ای گاست پلیت و تاثیر پارامترهای طراحی بر روی عملکرد آن ها و فاصله لازم برای دوران انتهایی مهاربند، پرداخته شده است. همچنین مکانیزم گسیختگی و کمانش گاست و چگونگی کاهش آن ها بررسی شده است. این تحقیقات نشان داده اند که عملکرد لرزه ای SCBFها به واسطه طراحی گاست پلیت براساس مطالعه تغییر شکل های مورد نیاز و شرایط برای تسلیم گاست پلیت ها بهبود می یابد. در ضمن شیب اتصال مهاربند، شکل گاست پلیت، ضخامت گاست پلیت بر طراحی لرزه ای آن اثرگذار است.
    کلیدواژگان: گاست پلیت، قاب مهاربند شده، مدل اجزاء محدود، طراحی لرزه ای
  • میلاد بادامکی، مهدی سیاوش نیا صفحه 15
    در تحقیق حاضر اثر قرارگیری ریزشمع های مایل با آرایش بهینه بر کاهش ممان خمشی ونیروی برشی بسیج شده در آنها به صورت 3 بعدی و با استفاده از نرم افزار FLAC 3D بر اساس روش تفاضل محدود، بررسی شده است. خاک با مدل رفتاری موهر- کولمب و ریزشمع به لحاظ سازه ای با مدل رفتاری الاستیک مدل شده است. این بررسی با توجه به طراحی ریزشمع ها برای تحمل نیروی محوری و جهت دستیابی به مولفه ی ممان خمشی و نیروی برشی حداقل انجام شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان می دهد که افزایش فاصله ریزشمع ها از یکدیگر یا به عبارتی کاهش تعداد ریزشمع ها به میزان بهینه، باعث کاهش نیروی برشی و ممان خمشی بسیج شده در ریزشمع می شود. همچنین به ازای بکارگیری ریزشمع با زاویه تمایل 15 درجه (نسبت به راستای قائم) با دستیابی به کمترین نشست حاصل، کمترین ممان خمشی و نیروی برشی در ریزشمع بسیج می شود.
    کلیدواژگان: ریزشمع، زاویه تمایل، ممان خمشی، نیروی برشی، نشست
  • مهلا زادخوری، فرشیدرضا حقیقی صفحه 23
    بروز تصادفات، همواره مهندسین ترافیک را به سوی بررسی راهکارهای کاهش تصادفات کشانده است. استفاده از داده های موجود و جمع آوری شده، امکان ارزیابی کیفی و کمی عوامل موثر برتصادفات را فراهم کرده است و می توان تاثیر تغییرات پیشنهادی در تسهیلات حمل و نقل را بر ایمنی ترافیک در افق بلند مدت بررسی کرد. لازمه توجه به ایمنی در افق بلند مدت، استفاده از ابزارها و امکانات ویژهای است که منطبق بر اصول برنامهریزی حمل و نقل، قادر به تشریح وضع موجود و پیش بینی وضع آینده باشد. مطالعات قبل-بعد، روش مورد استفاده مهندسین حمل و نقل در ارزیابی گزینه های مختلف ارتقای ایمنی میباشد. در واقع مطالعات قبل - بعد یک روش تحلیل ایمنی حمل و نقل برای ارزیابی اثر یک مداخله است، روش و تکنیک های مختلفی که برای آن مطرح شده است. شامل روش ساده، روش گروه های مقایسه ای، روش بیزین تجربی و روش بیزین کامل میباشد. هدف از این تحقیق جمع بندی و دسته بندی انواع روش های موجود برای مطالعات قبل- بعد می باشد تا محقق برای انجام مطالعات قبل–بعد با توجه به شرایط، روش مناسب را شناسایی کرده و به کار گیرد. با مقایسه هر یک از روش های مطالعات قبل-بعد نشان داده شد که روش بیزین کامل با وجود دقت بالا، به علت پیچیدگی چندان مورد توجه محققین قرار نگرفته است و روش بیزین تجربی محدودیتهای روش گروه های مقایسهای و ساده که انجام آن ها آسان تر از روش های دیگر می باشد را حل می کند.
    کلیدواژگان: روش های مطالعات قبل، بعد، روش بیزین تجربی، روش بیزین کامل، ایمنی
  • مهدی شادمند صفحه 37
    با توجه به شرایط آب و هوایی و محیطی مناطق مختلف ایران و مساعد بودن زمین های زراعی، رشد و توسعه صنعت کشاورزی باید از الویتهای اصلی دولت ها باشد. در این راستا نحوه آبیاری و زهکشی از معیارهای اولیه توسعه این بخش خواهد بود. یکی از راه های صحیح آبیاری و زهکشی، پوشش بتنی کانال های آبرسانی می باشد که برای نگهداری آن در دراز مدت، شناسایی اثرات مواد شیمیایی موجود در آب و خاک بر مقاومت و دوام بتن ضروریست. چند سالی است که مساله دوام بتن در محیط های مختلف مورد توجه قرار گرفته است. مشاهده خرابی هایی با عوامل فیزیکی و شیمیایی در بتن ها در اکثر نقاط جهان و با شدتی بیشتر در کشورهای در حال توسعه، مهندسان را به سمت طرح بتن هایی با ویژگی خاص و با دوام لازم سوق داده است؛ به این صورت که همواره قبل از طرح اختلاط نهایی بتن، ابتدا باید آزمایشاتی در محیط های مختلف بر روی بتن صورت گیرد تا بهترین طرح جهت کاربرد، انتخاب گردد، هر چند که این عمل هزینه اولیه بیشتری دارد ولی می توان جلوی هزینه های خیلی بیشتر را در زمان نگهداری سازه گرفت؛ همانطور که در کانال آبیاری ولکس شاهد تعویض دوباره روکش بتنی بوده ایم. به همین منظور در پژوهش حاضر برای بررسی دوام بتن در شبکه های آبیاری، نمونه های بتنی از سه نوع دانه بندی مختلف و با سه تیپ سیمان یک، دو و پنج استفاده شد. نمونه ها پس از ساخت به مدت 7، 28 و90 روزه در سه محیط آب معمولی، آب حاوی 5 درصد سولفات و محیط واقعی (کانال آبیاری ولکس رشت) نگهداری شده و پس از بیرون آوردن از آب به منظور بررسی دوام بتن آزمایشاتی از قبیل مقاومت فشاری (7و 28 روزه) و درصد جذب آب بتن(90 روزه) بروی هریک از آنها صورت پذیرفت. که در نهایت بهینه ترین طرح اختلاط جهت ساخت بتنی با دوام معرفی گردید.
    کلیدواژگان: شبکه های آبیاری و زهکشی، مقاومت فشاری بتن، درصد جذب آب، املاح شیمیایی
  • محمدعلی جیوار، مجید احتشامی، محمدرضا صبور صفحه 49
    امروزه نیازها و فشارهای موجود برای تامین آب با کیفیت بالا، هرچه بیشتر از پیش احساس می شود. در این راستا، با هدف تصفیه آب های زیرزمینی و پاکسازی آن از فلز سنگین کروم، روش های مختلف پاکسازی آب، بررسی و با توجه به نوین بودن روش های غشائی و بالاخص نانوفیلتراسیون، راندمان حذف کروم توسط این روش، در این تحقیق بررسی گردیده است. به منظور ساخت نمونه های آب زیرزمینی، از آب شهری با TDS حدود 200 میلی گرم در لیتر استفاده گردید و برای آب های آلوده به کروم، پودر کروم به نمونه ها اضافه گردید. ابتدا با تغییر فشار عملیاتی دستگاه در غلظت و pH ثابت، اثر فشار بر حذف کروم بررسی و فشار بهینه فرآیند بدست آمد. سپس با قراردادن فشار بهینه به عنوان فشار عملیاتی دستگاه، حذف کروم در pH های مختلف بررسی گشت و متعاقبا pH بهینه نیز برای فرآیند بدست آمد. در مرحله آخر، با تغییر غلظت ها در فشار و pH بهینه، اثر تغییرات غلظت بر راندمان حذف بررسی گردید. فشار بهینه برای فرآیند حذف کروم برابر 5/7 بار و میزان pH بهینه 3/6 بدست آمد. اثر تغییرات غلظت بر راندمان حذف کروم در فشار و pH بهینه را نیز به طور کلی، می توان به صورت خطی و ثابت درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: تصفیه آب، کروم، آب های زیرزمینی، نانوفیلتراسیون
  • مهدی رجبی نژاد، احمد علی فلاح، سید فرزین فائزی صفحه 59
    ساخت سریع و اصولی ساختمان ها و اسکان مجدد آوارگان یک ضرورت غیر قابل انکار است. این مساله بخاطر اثرات اجتماعی، روانی، زیست محیطی و بهداشتی حائز اهمیت است تا در سریع ترین زمان ممکن ساختمان ها احداث شود. پیش سازی داخل کارخانه و نصب در محل حادثه یکی از راهکار های موثر در این فرایند است. شرکت های مختلف در سراسر دنیا رقابتی تنگاتنگ با یکدیگر جهت ارائه محصولات جدید و برتر در صنعت ساختمان سازی با هم دارند. تا هم منافع مناسب مالی کسب کنند و هم در مواقع حادثه به سرعت و با کیفیت نیاز حادثه دیدگان را بر طرف کنند. اما مسئله ای که باعث برتری یک فناوری بر فناوری دیگر در مناطق کوهستانی می شود باید بررسی گردد. در این مقاله به معرفی خانه های پیش ساخته مختلف و نقاط ضعف و قوت آنها و بررسی امکان نصب آنها بعد از حادثه خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: خانه های پیش ساخته، کنترل و سرعت اجرا، کوهستانی، حادثه
  • مهین قنادی، امیرعباس عابدینی صفحه 67
    در این تحقیق پدیده انتشار حرارت یک بعدی در صفحه به صورت کامپیوتری و به روش المان محدود و تفاضل محدود مدلسازی شده است. برای حل از برنامه نویسی به زبان ++C استفاده شده است. مساله برای گام های زمانی مختلف و با تعداد المانهای متفاوت حل گردیده و نتایج بررسی شده و با نتایج حاصل از حل تحلیلی مقایسه شده است. با انتخاب گام های زمانی مختلف پایداری روش و دقت جوابها بررسی گردیده است. با انتخاب تعداد المانهای مختلف و محاسبه مقدار خطا، میزان تاثیر پذیری دقت جوابها از تعداد المانها بررسی شده است. و همچنین دقت روش المان محدود و تفاضل محدود نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ++ C، انتشار حرارت، گام زمانی، المان محدود، تفاضل محدود
  • مرتضی نقی پور، غلام رضا عبدالله زاده، سمانه خدامرادی صفحه 75
    پس از زلزله 1994 نورثریج، مطالعات گسترده ای جهت بهبود عملکرد لرزه ای اتصالات و کاهش احتمال بروز شکست های ترد در محل اتصالات تیر به ستون، صورت پذیرفت و اتصال تیر با مقطع کاهش یافته به عنوان یک راه حل مناسب برای ایده تشکیل مفصل پلاستیک در ناحیه دور از وجه ستون و یک اتصال تایید صلاحیت شده، معرفی شد. در این مقاله، در محل اتصال تیرها به ستون- های زیپی نوع جدیدی از اتصال با مقطع کاهش یافته تحت عنوان AW-RBSکه در منابع آمده، به کار گرفته شده است که در آن جان صاف تیر با ورق های موج دار فولادی در ناحیه محدودی در نزدیکی محل اتصال تیر به ستون زیپی، جایگزین می شود و این امر مشارکت جان تیر در ظرفیت خمشی تیر در این ناحیه را کاهش می دهد. جهت بررسی رفتار قاب های دارای بادبند زیپی با این نوع اتصال، قاب هایی در نرم افزار PERFORM-3D و طی تحلیل استاتیکی (پس از مدلسازی در نرم افزار SAP2000) مدل شده اند. این پژوهش نشان می دهد رفتار استاتیکی قاب های دارای بادبند زیپی در صورت وجود اتصال AW-RBS، کمی بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: ستون های زیپی، اتصالAW، RBS، نرم افزار PERFORM، 3D، تحلیل استاتیکی غیرخطی