فهرست مطالب

شباک - پیاپی 29 (دی 1396)

ماهنامه شباک
پیاپی 29 (دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا صارمی *، حسام معروفی صفحه 1
    با گسترش و توسعه شهرها، ادداث نمادهای شهری به عنوان شاخصه ای برای معرف محیط و فرهنگ روندی رو به رشد داشته است. نمادهای شهری علاوه بر ابعاد محیط و کالبدی ،در ایجاد خاطرات جمع و فردی اشخاص نیز نقش مهم دارند به نحوی که اغلب، شهرهای مختلف را با نماد آن م شناسند .در این پژوهش شهر تهران، به عنوان پایتخت سیاس و شهر اصفهان به عنوان پایتخت فرهنگ ایران مناسبترین گزینه به منظور مقایسه دس دلبستگ مکان مورد مطالعه قرار گرفته اند. از این رو با هدف، شناسای و تعیین اولویت بندی عوامل ایجاد کننده دس دلبستگ مکان به مقایسه تطبیق این دس در میدان نقش جهان و میدان ازادی پرداخته و در صدد پاسخ به این پرسش است که مهمترین عامل در ایجاد دس دلبستگ در نمادهای شهری چیست و در ادامه تاثیر مولفه های موثر بر دس دلبستگ مکان که باعث اصالت بخشیدن به نماد های شهری می شوند را در فرضیه خود طرح کرده است. روش تحقیق این مقاله از نوع توصیف تحلیل بوده و در گردآوری اطلاعات از شیوه مرور متون، منابع و اسناد تصویری در بستر مطالعات کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه بهره برده است و سپس با استفاده از نرم افزار sps و آزمون anova و Kendall’s tau_ b و Spearman’s rho به تحلیل می پردازد. در نهایت نتایج پژوهش بیانگر تفاوت عوامل موثر در دلبستگ در دو دوره تاریخ در این میادین شهری است، بطوریکه در میدان نقش جهان مهمترین عامل در ایجاد این دس معیار عزت نفس بوده و در میدان آزادی تداوم بیشترین تاثیر را در ایجاد دلبستگ به مکان داشته است.
    کلیدواژگان: دلبستگ به مکان، نمادهای شهری، دوره مدرن، دوره اصفهانی
  • وحید رشیدوش * صفحه 13
    سرزمین آذربایجان که امروزه شامل استان های آذربایجان غرب ، شرق ، اردبیل و زنجان می باشد یک از سرزمین های باستان و مهم ایران است که بر اساس اسناد ، مدارک تاریخ و باستان شناسی از هزاران سال پیش محل سکونت اقوام و جوامع مختلف انسان بوده است. آذربایجان را دروازه مشرق زمین نامیدند و این سخن از اهمیت سوق الجیشی این خطه می باشد.
    این موقعیت حساس سبب گردیده است که آذربایجان محل وقوع رخدادهای بسیار تاریخ گردد. به گواه تاریخ منطقه غرب ایران، خصوصا آذربایجان مهد تمدن بشری بوده است. این مقاله با روش کتابخانه ای به بررس و مطالعه سرزمین آذربایجان (آتروپاتگان) از لحاظ مردم شناس و تاریخ پرداخته است.
    کلیدواژگان: فلات ایران، آذربایجان، تاریخ و تمدن آذربایجان
  • سمیه بوربور *، مهدی فقیهی، احمدعلی یزدان پناه صفحه 25
    هدف این پژوهش بررس تاثیر سواد رسانه های دیجیتالی بر رشد مهارت های اجتماع دانش آموزان عضو تشکیلات فرزانگان متوسطه دوره اول کرج می باشد. روش پژوهش توصیف و از نوع پیمایش می باشد. جامعه ی آماری 160 نفر از دانش آموزان دختر عضو تشکیلات فرزانگان کرج می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجس و مورگان و با روش نمونه گیری تصادف طبقه ای 113 نفر تعیین گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات ،پرسشنامه محقق ساخته رشد مهارت های اجتماع کرامتی (2008) که روایی آن مورد تایید متخصصان و پایای بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 89% برآورد گردیده بود، مورد استفاده قرار گرفت . تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از t مستقل و با کمک آزمون من-ویتن (به جهت عدم توزیع طبیعی داده ها) و نرم افزار SPPS انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که سواد رسانه های دیجیتال بر تمام ابعاد مهارت های اجتماعی (احترام به دیگران، رعایت مقررات، انجام وظیفه، فعالیت گروهی و تحمل پذیری) دانش آموزان عضو تشکیلات فرزانگان دوره اول متوسطه تاثیر مثبت و معناداری داشت.
    کلیدواژگان: سواد رسانه، سواد رسانه های دیجیتالی، مهارت های اجتماعی
  • محمد لدنی *، فاطمه ملک زاده صفحه 37
    یکی از فعالیت های اصل در مدیریت دانش، فرایند تسهیم دانش میان کارکنان می باشد. تسهیم دانش تاثیر قابل توجه بر بهبود عملکرد کارکنان دارد و از طرف می تواند عملکرد سازمان را بهبود بخشد و موجب دستیابی سازمان به عملکرد بالاتری در میان رقبا شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تسهیم دانش و ارتباط بین کارکنان بر عملکرد کارکنان در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش روسای ادارات ستادی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری بوده که 45 نفر می باشند. این پژوهش از نظر نوع ، توصیف بوده و از نظر هدف، کاربردی می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. برای بدست آوردن پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید که این ضریب برای متغیرهای تسهیم دانش، ارتباط بین کارکنان و عملکرد کارکنان به ترتیب، مقدار 0/889، 0/713 و 0/889 بدست آمده است. داده ها با استفاده از دو نرم افزار spss و lisrel مورد تحلیل قرار گرفت که نتایج این پژوهش نشان داد تسهیم دانش و ارتباط بین کارکنان بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، ارتباط بین کارکنان، عملکرد کارکنان
  • عمار جعفری*، فریبا کریمی صفحه 47
    سازمان های آموزشی همانند سایر سازمان ها دارای اهداف، ساختار ،فرایند سیاستگذاری، برنامه ،منابع انسان و فیزیکی می باشند. اما سازمان های آموزشی ماهیت و ویژگی های منحصر به فردی دارند که آنها را از سایر سازمان ها متمایز می سازد. در هزاره سوم عصر جهان شدن، رشد فزاینده اطلاعات و ارتباطات، تغییر و تحولات سریع، سازمان ها از جمله آموزش و پرورش را با چالش های مواجه ساخته است. از آنجاییکه که نظام آموزش و پرورش به عبارت دیگر تعلیم و تربیت یک از محوری ترین و تعیین کننده ترین نهاد اجتماعی در تحقق توسعه کشور بحساب می آید ضروری است برای رویاروی با تضادها، تصادم ها و چالش ها، به سیاست گذاری حرفه ای در نظام آموزشی با تاکید بر مقوله آینده نگری و آینده پژوهی اهتمام ورزد. بنابراین آموزش باید متوجه آینده باشد و به چشم اندازهای آینده بنگرد. در این مقاله ضمن مرور کل بر مفاهیم سیاست گذاری حرفه ای و مبحث آینده پژوهی ، پیشنهادات در نظام آموزشی با محوریت دو موضوع ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری حرفه ای، نظام آموزشی، هزاره سوم، آینده پژوهی
  • اسدالله مهرآرا، سیده فاطمه شفیع پور، ربابه دیانتی، علیرضا زارع زیدی صفحه 61
    امروزه برنامه ریزان در سطح خرد و کلان به اهمیت نقش زنان در پیشبرد اهداف جامعه واقف شده اند. با این دال شرایط فرهنگ داکم بر جامعه هم چنان علایق را در سطح جامعه به نمایش می گذارد که مانع ارزش گذاری واقع فعالیت زنان در جامعه م شود. یک از شاخص های مهم که به عنوان معیار توسعه جنسیت و نیز توانمندسازی زنان مورد توجه قرار می گیرد، میزان مشارکت زنان در تصمیم گیری های کلان کشور و هم چنین حضور آنها در پست های مدیریت است. زنان در افزایش بهره وری و توسعه اجتماع و اقتصادی کشورها نقش بنیادی دارند. اما در بازار کار زنان سهم اندک در انتخاب شدن برای رتبه های بالای مدیریت سازمان دارند. در ادبیات مدیریت، علت عدم ارتقا و پیشرفت زنان را وجود پدیده ای موسوم به «سقف شیشه ای» می دانند. سقف شیشه ای به موانع مصنوع و نامرئ ، تصمیمات سازمان و تعصبات مسئولان سازمان اطلاق می شود که مانع پیشرفت اشخاص با صلاحیت به ویژه زنان در داخل سازمان ها می شود. این پدیده که حاصل عوامل و عناصر متعددی است نشان از تاخر فرهنگ داشته و ناشی از تعمیم نامنصفانه ی تفاوت های زیست زنان و مردان به حوزه های کاری است که تبعات منفی خود را بروز داده و باعث شده است که از توانمندی فکری و تخصصی و قابلیت های مدیریت زنان استفاده مناسب به عمل نیاید. این مقاله سعی بر آن دارد که ضمن تعریف سقف شیشه ای، عوامل مختلف ایجاد سقف شیشه ای را در سازمان مورد بررس قرار داده و با نگاه به توانمندسازی زنان، وضعیت امروز زنان در سطوح مدیریت برخی کشورها را تحلیل نموده و راه های شکستن سقف شیشه ای را نیز توضیح دهد.
    کلیدواژگان: سقف شیشه ای، توانمندسازی زنان، تبعیض جنسیتی
  • حدیث غفاری خلیق*، احمد علی پور صفحه 75
    مقدمه
    بیش از دوهزار سال است که غرب و شرق به قدرت موسیقی در برانگیختن احساسات اذعان کرده اند و از آن زمان، ظرفیت درمان موسیقی مورد توجه بوده است. اما تشریح این امر که موسیقی چگونه چنین تاثیری بر انسان می گذارد دشوار است. شیوه تاثیر موسیقی بر افکار و احساس و رفتار انسان همیشه برای محققین حوزه های مختلف علوم جالب بوده و هست. در این پژوهش نیز تلاش شده است تاثیر موسیقی بر امواج مغز در نواد مختلف آن به کمک الکتروانسفالوگراف کمی (QEEG) بررسی گردد.
    روش
    بدین منظور امواج مغزی ده نفر داوطلب به صورت عادی و در حین گوش دادن به موسیقی مورد علاقه ایشان ثبت گردید و نتایج به کمک بررسی نسبت واریانس ها مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تغییرات معناداری در امواج دلتا، تتا، آلفا، بتا و بتا با طول موج بالا در نواد متفاوت از مغز را نشان می دهد.
    نتیجه
    با توجه به تغییر امواج مختلف در نواحی متفاوت کرتکس مغز، موسیقی می تواند به عنوان ابزرای برای درمان و ارتقا عملکرد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موسیقی، امواج مغز، الکتروانسفالوگراف کمی (QEEG)
  • اسدالله مهر آرا، سپیده مدانلو جویباری، علیرضا زارع زیدی صفحه 91
    وقت در سپتامبر سال 2000 بیش از 1890 تن از سران دولت های جهان، گرد هم آمدند تا اهداف هزاره سوم را تصویب کنند، مشخص گردید که ما در حال ورود به دوران هستیم که اساسا مفهوم و نگرش به توسعه، دستخوش تحول ساختاری شده است. زیرا دوران توجه یک بعدی به مقوله ی توسعه که به تولید ناخالص ملی الویت می بخشد، به سرآمده و ما باید به کیفیت زندگ مردم و پایداری در محیط زیست بیاندیشیم. در دنیای که فعالیت های نابخردانه انسان ها لطمات جبران ناپذیری به گونه های گیاه جانوری زده است، طبیعتا طراحی رویه ای برای دستیابی به توسعه پایدار که بتوان در چارچوب آن منابع محدود و غیرقابل جایگزین را مدیریت کرد، امری لازم و اجتناب ناپذیر قلمداد می شود. در این مقاله ضمن تبین مفاهیم توسعه، توسعه پایدار و محیط زیست، تاثیر انسان بر محیط زیست و نقش مبارزه با تغییرات آب و هوای در توسعه پایدار را تحلیل نموده و در نهایت فرصت ها و چالش های جهان شدن برای توسعه پایدار از منظر دفظ محیط زیست و هم چنین ارتباط محیط زیست با توسعه پایدار در ایران را مورد بررس قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار، محیط زیست