فهرست مطالب

مدیریت اراضی - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

مجله مدیریت اراضی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی ترویجی
  • محمدرضا پهلوان راد*، نورایر تومانیان، فرهاد خرمالی صفحات 97-114
    نقشه برداری رقومی خاک[1]یکی از زیرشاخه های علم خاکشناسی است که در سال 2003 توسط مک براتنی و همکاران او معرفی شد و از آن زمان تاکنون پیشرفت ها و خروجی های تحقیقاتی زیادی در سطح جهانی داشته است. نقشه برداری رقومی خاک عبارت از ایجاد و جمع آوری سیستم های اطلاعات مکانی خاک با استفاده از روش های مشاهدات میدانی و آزمایشگاهی که با داده های محیطی از طریق ارتباطات کمی همراه شده اند.نقشه برداری رقومی خاک منجر به ایجاد خروجی به صورت نقشه رستری تخمین، همراه با عدم قطعیت پیش بینی می شود. افزایش دسترسی به داده های مکانی مانند مدل رقومی ارتفاع و تصاویر ماهواره ای، افزیش نیروی محاسباتی برای پردازش داده ها، توسعه ابزارهای داده کاوی و سامانه اطلاعات جغرافیایی و افزایش تقاضای جهانی به داده های مکانی دارای ارزیابی عدم قطعیت از عوامل تاثیرگذار در موفقیت نقشه برداری رقومی خاک بوده اند. در این مقاله به وضعیت تکاملی نقشه برداری رقومی خاک، متغیرهای کمکی، مثال هایی از مدل سازی و مطالعات انجام شده در ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نقشه خاک، مدل سازی خاک، عدم قطعیت
  • محمدرضا مقصودی *، نصرت الله نجفی صفحات 115-132
    افزایش روزافزاون جمعیت انسانی و نیاز به غذای بیش تر از یک سو و کاهش وسعت خاک های قابل کشت و حاصلخیزی آنها از سوی دیگر بشر را به کاربرد کودهای شیمیایی بیش تر سوق داده است. فراهمی عناصر غذایی کم مصرف در برخی خاک های آهکی دنیا با pH قلیایی، مقدار ماده آلی کم (شرایط بیش تر خاک های ایران) و یا درشت بافت، کم است. محققان تلاش می کنند تا با استفاده از فناوری های نوین موجب افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی کم مصرف و کاهش مقدار مصرف کودهای آنها برای کاهش هزینه ها و کاهش آلودگی محیط زیست شوند. در این راستا نانوفناوری توانسته با تغییر ویژگی های کودها، محققان را برای رسیدن به کودهایی با کارایی مصرف بیش تر و در نتیجه کاهش مقدار مصرف آنها و کاهش خطرات زیست محیطی، امیدوار کند. نانومواد شامل موادی است که حداقل در یک بعد اندازه ای کوچک تر 100 نانومتر داشته باشند. نانومواد مختلفی به عنوان کود برای گیاهان مورد استفاده قرار گرفته اند که بیش تر آنها در گلخانه و در بسترهای کشت مصنوعی بوده است. اثرات مثبت نانوکودهای آهن، روی، منگنز، مس و مولیبدن بر شاخص های رشد گیاهان گندم، کلزا، سورگوم، انواع لوبیا، خیار، گوجه فرنگی، بادام زمینی، برخی گیاهان دارویی و غیره گزارش شده است. با این حال، عدم تاثیر و یا اثرات منفی نانوکودها نیز در گزارش ها کم نبوده و نباید نادیده گرفته شود. همچنین عواقب ورود حجم عظیمی از این مواد به محیط زیست از طریق کوددهی مبهم بوده و نتیجه ورود آنها به زنجیره غذایی مورد بحث است. بنابراین، به نظر می رسد دستیابی به یک کود مطلوب نیازمند انجام تحقیقات بیش تری می باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاهان، عناصر غذایی کم مصرف، نانوکودها
  • عادل ریحانی تبار*، حبیب رمضان زاده ارونقی صفحات 133-159
    نگرانی در مورد حفاظت از محیط زیست در جهان در حال افزایش است. امروزه، گسترش تیمارهای جداسازی آلاینده ها به وسیله فرآیند جذب در شیمی زیست محیطی به دلیل هزینه های پایین آن، سادگی طراحی، سهولت عملیات، عدم حساسیت به مواد سمی وحذف کامل آلاینده ها گسترش جهانی یافته است. با تحول مدل سازی همدما، علاقه رو به رشدی در این زمینه پژوهشی به وجود آمده است. در تایید این ادعا، مقاله حاضر به بررسی هنر مدل سازی همدمای جذب سطحی، مشخصه های بنیادی و اشتقاق ریاضی آن پرداخته است. پیشینه مطالعات همدما در خاک های ایران تا زمان حال نیز در این مقاله گنجانده شده است. علاوه بر این، پیشرفت های کلیدی در مبحث توابع خطا، اصول استفاده از آنها همراه با مقایسه مدل های همدمای خطی و غیرخطی برجسته و مطرح شده است. لذا، گسترش استفاده از همدماهای غیرخطی نشانگر پتانسیل بالقوه و قدرت ابزاری آنها می باشد که منجر به توسعه علم جذب سطحی می گردند.
    کلیدواژگان: همدما، جذب، خاک، خطی، غیرخطی
  • یاسر عظیم زاده*، نصرت الله نجفی صفحات 161-173
    بیوچار نوعی ماده آلی غنی از کربن می باشد که از سوزاندن مواد آلی در شرایط اکسیژن کم و یا بدون اکسیژن تولید می شود.ویژگی های فیزیکی و شیمیایی منحصربه فرد بیوچار، آن را از سایر مواد آلی خاک متمایز می سازد. افزودن بیوچار به خاک می تواند باعث بهبود ویژگی های فیزیکی خاکمانند افزایش سطح ویژه، ظرفیت نگهداری آب، تهویهو کاهش فرسایش خاک، شیمیایی مانند افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی، pH، کربن آلی، فراهمی عناصر و کاهش خطر آلاینده های خاک و بیولوژیکی مانند افزایش کلونیزاسیون و حفاظت از ریزجانداران در برابر شکارچی ها و افزایش حاصلخیزی خاک و عملکرد محصول، ترسیب کربن و جلوگیری از تغییرات اقلیم و تولید سوخت زیستی شود. با این حال، بیوچار ممکن است دارای اثرهای منفی بر محیط زیست و خاک باشد. به علت نوظهور بودن تولید و استفاده از بیوچار، اثرهای مثبت و منفی آن بر اجزای مختلف محیط زیست و برهم کنش های آن در خاک هنوز به درستی روشن نشده است. علاوه بر آن، ویژگی های مختلف بیوچار با گذشت زمان تغییر می کند ولی این تغییرات و اثرات بلندمدت آن هنوز به خوبی مشخص نشده است. بیوچار به علت اثرات مفیدی که بر خاک ها و ترسیب کربن دارد، امروزه در جهان بسیار مورد توجه قرار گرفته است ولی در ایران تاکنون تحقیقات چندانی در این رابطه انجام نشده است. لذا لازم است تحقیقات بیش تری در مورد فرآیندهای تولید و استفاده از بیوچار در خاک های ایران انجام شود.
    کلیدواژگان: بیوچار، گرماکافت، ویژگی های خاک
  • امیر مرادی نژاد *، نادر قلی ابراهیمی صفحات 175-189
    واقع شدن ایران در اقلیم خشک و نیمه خشک و فشارهای شدید وارد شده بر منابع آب تجدیدپذیر در نتیجه وقوع خشکسالی های چند ساله اخیر و توسعه روزافزون شهرنشینی، امروزه استفاده بهینه از آب های نامتعارف در دسترس از جمله فاضلاب های شهری و خانگی، مورد توجه قرار گرفته است.استفاده مجدد از فاضلاب در منطقه مورد مطالعه این تحقیق به منظور تامین نیازهای روز افزون آب امر مهمی تلقی می شود. در زمان انجام این تحقیق پساب تصفیه خانه فاضلاب اراک پس از تخلیه به کویر میقان به صورت تصادفی توسط کشاورزان پایین دست مورد استفاده قرار می گرفت. لذا به منظور جلوگیری از تهدید بهداشت عمومی، آلوده شدن خاک، ورود آلاینده ها به منابع آب و آلودگی محصولات کشاورزی لازم است استفاده مجدد به صورت آگاهانه و با بررسی لازم همراه با کنترل کیفی پساب در مبدا صورت گیرد. در این پژوهش پساب تصفیه خانه فاضلاب شهر اراک به منظور بررسی کیفیت و قابلیت استفاده آن در کشاورزی مورد مطالعه قرار گرفت.تحقیق حاضر توصیفی مقطعی بوده و نمونه برداری از پساب و انجام آزمایش ها جهت تعیین کیفیت پساب و مقایسه با استانداردها صورت گرفت. نتایج نشان داد میانگین پارامترهای COD و BOD5و DO به ترتیب 65/49 و 26/23 و 93/1 میلی گرم در لیتر و میانگین فلزات سنگین کادمیوم، مس و سرب به ترتیب 0564/0و 08/0و 512/0 میلی گرم در لیتر، میانگین کلیفرم کل و مدفوعی به ترتیب 882/878 و 5588/379 در 100 میلی لیتر و میانگین تعداد تخم انگل در لیتر524/0 بوده است که با استاندارد سازمان محیط زیست ایران در زمینه استفاده مجدد از پساب در کشاورزی برای پارامترهای مورد بررسی مطابقت داشته است. نتایج تحقیق نشان داد که پساب فوق محدودیتی برای استفاده در کشاورزی با توجه به پارامترهای مورد بررسی فوق ندارد. گندزدایی پساب و پایش مداوم خروجی تصفیه خانه از نظر برآوردن استاندارد استفاده از پساب در کشاورزی و همچنین ارتقاء تصفیه خانه فوق ضروری می باشد . همچنین لازم است برای توصیه کلی جهت استفاده از پساب ذکر شده بررسی های تکمیلی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آبیاری، پساب، تصفیه خانه فاضلاب، کیفیت آب
  • کامران میرزاشاهی*، فریدون نورقلی پور، سعید سماوات صفحات 191-201
    به منظور بررسی اثر بخشی کود مایع فولوات آهن با منشا کود دامی« کود گاوی پوسیده» و مقایسه آن با کلاتFe-EDDHA بر عملکرد دانه و اجزا عملکرد سویا Glycine max (L.)Merr.)) رقم سالند؛ این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال1391در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد- دزفول اجرا گردید.تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: تیمار1(شاهد، بدون کاربرد کود آهن)، تیمار2 (کاربرد خاکی سکوسترین آهن 138 برای تامین 100 درصد آهن توصیه«5/12 کیلوگرم در هکتار»)، تیمار3 (محلول پاشی فولوات آهن برای تامین 100 درصد آهن توصیه« غلظت 5 در هزار »)، تیمار4 (کاربرد خاکی سکوسترین آهن138 برای تامین 75 درصد آهن توصیه«38/9 کیلوگرم در هکتار» + محلول پاشی فولوات آهن برای تامین 25 درصد آهن توصیه« غلظت 25/1 در هزار»)، تیمار5 (کاربرد خاکی سکوسترین آهن 138 برای تامین 50 درصد آهن توصیه«25/6 کیلوگرم در هکتار»+ محلول پاشی فولوات آهن برای تامین 50 درصد آهن توصیه« غلظت 5/2 در هزار») و تیمار6،کاربرد خاکی سکوسترین آهن 138 برای تامین 25 درصد توصیه«13/3 کیلوگرم در هکتار» + محلول پاشی فولوات آهن برای تامین 75 درصد آهن توصیه« غلظت 75/3 در هزار»). نتایج نشان دادکه اثر کاربرد کود آهن بر ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد های دانه وکل، شاخص کلروفیل متر (4 و 6 هفته پس از کشت) و جذب آهن و منگنز توسط دانه معنی دار بود. صرفنظر از نوع کود آهن مصرفی، به طور متوسط عملکرد دانه ناشی از کاربرد آهن نسبت به شاهد(تیمار1)، 28 درصد بیشتر بود. در مجموع ، نتایج این آزمایش نشان داد که فولوات آهن می تواند به عنوان یک منبع تامین آهن مورد استفاده قرار گیرد و در جمع بندی کلی تیمار 5 نسبت به سایر تیمارهای کود آهن موثر تر بود.
    کلیدواژگان: جذب، سکوسترین آهن، سویا، فولوات آهن
  • پیمان فلسفی*، نجمه دریایی، سمیه جنگ چی کاشانی صفحات 203-213
    مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح نگرش گندمکاران پیرامون اثرات دوره های آموزشی- ترویجی برگزار شده در زمینه ی حفظ، احیاء و توسعه منابع طبیعی و تحلیل عوامل موثر بر آن در دهستان میاندشت شهرستان کاشان انجام شده است. جامعه هدف در این پژوهش شامل 953 نفر از گندمکاران دهستان میاندشت شهرستان کاشان می باشند. با توجه به پراکنش جامعه آماری تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای گزینش یک نمونه معرف استفاده شد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 275 نفر تعیین شد. داده های این پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه که روایی آن به وسیله ی پانل متخصصان و پایایی آن از طریق انجام مطالعه راهنما و محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ تایید شده بود، جمع آوری گردید. مقادیر آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه بالاتر از 7/0 محاسبه گردید. مهمترین یافته های این مطالعه نشان داد که بین متغیرهای سطح تحصیلات، سطح کل اراضی، کل درآمد سالانه، درآمد سالانه کشاورزی و رضایت مندی از برنامه های آموزشی- ترویجی با متغیر نگرش پیرامون اثرات دوره های آموزشی- ترویجی برگزار شده در حفظ، احیاء و توسعه منابع طبیعی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین متغیرهای مستقل سطح کل اراضی، کل درآمد سالانه، درآمد سالانه کشاورزی و رضایت مندی از برنامه های آموزشی- ترویجی به طور تعاملی، توانایی توضیح حدود 46 درصد از تغییرات متغیر وابسته ی نگرش پیرامون اثرات دوره های آموزشی- ترویجی برگزار شده در زمینه ی حفظ، احیاء و توسعه منابع طبیعی را دارا می باشند. برپای هاینیافته ها،مسئولان با آگاهی از عناصروفعالیت هایموثردر حفظ و احیاء منابع طبیعی قادر خواهند بود رویکردهای آموزشی- ترویجی مناسبی را در جهت مدیریت پایدار و بهره برداری خردمندانه از این منابع اتخاذ نمایند. از مهم ترین کاربردهای این پژوهش می توان به ارتقاء سطح نگرش گندمکاران پیرامون حفاظت، احیاء و توسعه پایدار منابع طبیعی، بهبود وضعیت معیشتی آنان و توجه بیشتر به اقتصاد غیرزراعی در روستاها اشاره نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی نگرش، دوره های آموزشی- ترویجی، حفاظت و احیاء منابع طبیعی، دهستان میاندشت، شهرستان کاشان
|
  • Mohamadreza Pahlavan Rad* Pages 97-114
    Digital soil mapping (DSM),as one of the sub-disciplines of soil science, was first introduced in McBratny et al. in 2003. It has since then witnessed many developments and has had a lot of scientific contributions at the global level. DSM aims to create and populate spatial soil information collected through field and laboratory observations that are coupled through quantitative relationships with environmental data. The output involves raster maps of predictions and uncertainties. The enhanced availability of spatial data, such as digital elevation models and satellite images; the increasing computation power to process data; the development of data-mining tools and GIS; and increasing global demand for spatial data including uncertainty assessments are some of the factors that have led to the success of field.This paper reviews the development of digital soil mapping through time, the covariates, some modeling examples,and the DSM studies so far carried out in Iran.
    Keywords: Soil map, Modeling, Uncertainty
  • Mohamadreza Maghsoodi * Pages 115-132
    The limited availability of arable land and the declining soilfertility have led to an increasing application of chemical fertilizers to respond to the increasing demand for more food by the growing population. Micronutrients are essential for plant growth, albeit in small amounts. However, these elements are rarely present in some of the calcareous soils across the world, or in those with an alkaline pH, a low organic matter content (i.e., the conditions of most soils in Iran), or a coarse texture. Researchers have been directing their efforts on enhancing micronutrient utilization efficiency by using new technologies to reduce fertilizer application and to decrease, there by, farm costs and environmental pollution. Along these lines, nanotechnology has been successfully exploited to produce nanofertilizers (materials typically smaller than 100 nm at least in one dimension)for plant nutrition, mostlyin greenhouse, and in vitro applications. The positive effects of nano-fertilizers of iron, zinc, manganese, copper, and molybdenum as a new generation of fertilizers have been reported on the growth indices of wheat, canola, sorghum, beans, cucumbers, tomatoes, peanuts, and some medicinal plants, among others. Despite all this, there is no shortage of reports on lack of or negative effects of nano-fertilizers. Moreover, there is only scant knowledge presently available on the likely consequences of introducing large amounts of these substances into the environment and the food chain. Thus, production of safe and useful nanofertilizers seems to await more in-depth research.
    Keywords: Nanofertilizer, Micronutrients, Plant nutrition
  • Adel Reyhanitabar * Pages 133-159
    Concern about environmental protection is on the rise on a global scale. The development of contaminant removal techniques using adsorption processes is nowadays finding global acceptance in environmental chemistry for their low costs, simple design, ease of operation, insensitivity to toxic substances, and perfect pollutant removal efficiency. Recent advances in isotherm modeling have attracted a growing interest in this research field. The present paper presents a state-of-the-art review of adsorption isotherm modeling, its fundamental characteristics, and mathematical derivations while a brief history of isothermal studies on Iranian soils is also provided. Another aspect of the paper is the investigation of the key advances in error functions and principles of their application together with comparisons of linear and non-linear isotherm models. It will finally be shown that the extensive use of nonlinear isotherms bears witness to their potentials as a powerful instrument that have led to new horizons in adsorption science.
    Keywords: Isotherm, Adsorption, Linear, Nonlinear, soil
  • Yaser Azimzadeh * Pages 161-173
    Biochar is a carbon-rich organic material that is produced from the pyrolysis of organic matter under low or no oxygen. The unique physical and chemical properties of biochar distinguish it from other soil organic matter. Addition of biochar to soil can improve not only its physical properties such as specific surface area, water holding capacity, aeration, and resistance to soil erosion but also its chemical properties such as cation exchange capacity, pH, organic carbon, nutrient availability, and reduced risk of soil contaminants. Moreover, it has such advantageous biological effects as increasing microorganism colonies and their protection against predators, raising soil fertility, enhancing crop yield and carbon sequestration, climate change mitigation, and biofuel production. However, due to its novelty, its positive and negative effects on the environment and interactions with various soil components are not clearly known. In addition, biochar properties may change over time and nothing is yet known about these changes and their long-term effects. Despite the universal attention shown to biochar for its expected beneficial effects on soil and carbon sequestration, few studies have as of yet been devoted to its production and application in Iran, which warrants studies to be conducted on biochar production and application to Iranian soils.
    Keywords: Biochar, Soil properties, Pyrolysis
  • Amir Moradinejad * Pages 175-189
    Being located in a(semi-)arid region, Iran has been facing severe droughts in recent years complicated by the increasing urbanization. These conditions have led to a growing pressure on renewable water resources and, greater attention has been, therefore, drawn to efficient use of unconventional water resources such as urban and domestic effluents. Wastewater reuse is of great importance for the study area as a solution to overcome the growing demand for water. At the time of this study, the effluent from Arak wastewater treatment plant (WWTP) was being discharged into the Mighan desert where it is reused by downstream farmers in an unplanned manner. Concerns over public health and introduction of pollutants into soil, water, and agricultural products call for a well-planned agricultural reuse policy based on investigations of the effluent quality. The present descriptive, cross-sectional study was, therefore, conducted to determine the quality parameters of the effluent from Arak WWTP against the relevant standards and to determine its usability for irrigation. For this purpose, samples were collected from the effluent and the required tests were performed. Results revealed average values of 49.65, 23.26, and 1.93 mg/l for COD, BOD5, and DO, respectively, and 0.0564, 0.08, and 0.512 mg/L, respectively, for the heavy metals of Cadmium, copper, and lead. These values are in compliance with the limits recommended by Iran Environmental Protection Organization for wastewater reuse in agriculture. Total and fecal coliforms were, however, found to be 877.882 and 379.5588 per 100 mL and the average number of parasite eggs was 0.524 per liter, which violate the relevant standards. Based on the result obtained, the effluent seems to have no limitation for reuse in agricultural irrigation except for its total and fecal coliforms. Thus, disinfection and continuous monitoring of the effluent along with upgrading of the WWTP facility are strongly recommended for its effluent to be reusable. Over all recommendation for agricultural reuse of the effluent can be certainly made once in-depth research has been carried out.
    Keywords: Agriculture, Wastewater Treatment, Wastewater reuse
  • Kamran Mirzashahi *, Freydon Nourgholipour, Saeed Samavat Pages 191-201
    In order to evaluate the effects of Fe-Fulvate extracted from cow rotten manure and Fe-EDDHA on the yield and yield components of soybean(Glycin max (L.) Merr. var. saland), this study was carried out in a randomized complete block design with six treatments and three replications during 2012 at Safi-Abad Agricultural Research Center of Dezful, Iran. The treatments were: T1(without Fe application; the control), T2 (soil application of Fe-EDDHA to apply100% of the recommended Fe content equal to 12.5 kg.ha-1),T3(foliar application of Fe-Fulvate to apply 100% of the recommended Fe content with a concentration of 5 kg in 1000 lit of water"), T4 (soil application of Fe-EDDHA and foliar application of Fe-Fulvate to apply75% equal to 9.38 kg.ha-1 and 25% equal to 1.25 kg in 1000 lit of water of the recommened levels, respectively), T5 (soil application of Fe-EDDHA and foliar application of Fe-Fulvate to apply 50% equal to 6.25 kg.ha-1 and 50% equal to 2.5 kg in 1000 lit of water of the recommended levels, respectively), and T6 (soil application of Fe-EDDHA and foliar application of Fe-Fulvate to apply 25% equal to 3.13 kg.ha-1 and 75% equal to 3.75 kg in 1000 lit of water of the recommended levels, respectively). Results indicated that Fe application had significant effects on plant height, number of pods per plant, 1000-grain weight, grain and total yields, chlorophyll meter index (4 and 6 weeks after planting), and grain uptakes of Fe and Mn. Regardless of the Fe fertilizer source used, grain yield in the Fe-treated plants showed an average improvement of 28% relative to that of the control (T1). Based on the results of the experiment, Fe-Fulvate may be recommended for use as the Fe supply source. Finally, T5 proved to be a better treatment than the others.
    Keywords: Fe-EDDHA, Fe-Fulvate, Uptake, Soybean
  • Peyman Falsafi * Pages 203-213
    It was the objective of the present survey to investigate wheat farmers’ attitudes toward education-extension courses on the conservation, reclamation, and development of natural resources and the factors involved. The target population in this study consisted of 953 wheat farmers in Miandasht rural district neighboring the city of Kashan. Given the distribution of the statistical population, use was made of the simple random sampling method to select a representative statistical sample and the Krejcie and Morgan Table was employed to determine a survey statistical sample of 275 wheat farmers from the study area. Data were collected using a questionnaire whose validity had been approved by a panel of experts and its reliability was approved by a pilot study and Cronbach alpha coefficients which were calculated to be above 0.7 for the different sections of the questionnaire. The findings of the survey indicate that there exists a significant positive relationship between the variables of level of education, total land area owned, total annual income, annual agricultural income, and satisfaction with the education-extension programs, on the one hand, and the dependent variable of attitudes toward the effects of such courses on the conservation, restoration and development of natural resources. Also, the independent variables of total land area owned, total annual income, annual agricultural income, and satisfaction with the courses were able to explain interactively 46% of the variation observed in the dependent variable of farmer attitudes. The findings of the present survey can be exploited by managers and authorities to develop appropriate education-extension courses that aim at the sustainable and wise exploitation of natural resources. Moreover, the results can be most importantly used to improve wheat farmers’ attitudes to the conservation, restoration, and sustainable development of natural resources while also enhancing farmers’ livelihoods by focusing on the non-farming economy in rural areas.
    Keywords: Attitude evaluation, Education–extension Course, Conservation, Restoration of Natural Resources, Miandasht Region, Kashan