فهرست مطالب

فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین ابراهیمی ناغانی* صفحات 1-20
    هنرهای قومی ریشه در زمینه ها و ادواری ناشناخته و مغفول دارد. هنرهای قومی ایران ویژگی های مشخص زبانی و بیانی منحصر به فردی را که باید یک دوره هنری داشته باشد، داراست؛ یعنی مصادیق این دوره هنری با آنچه ما به عنوان هنرهای اسطوره ای، هنرهای سنتی و هنرهای مدرن می شناسیم، متفاوت است. با آنکه ذهنیت حاکم بر آن همان ذهنیت دنیای ابتدایی و اسطوره ای است، فرم هنری آن با رمززدایی از جهان اسطوره ای که تاریخش به سر آمده، قوام یافته است. «اصل یا قانون آمیختگی» که ساخت اساسی مستقر در ذهنیت ابتدایی و اسطوره ای است، در تولید و بازتولید هنرهای قومی نقش اساسی دارد. اگر تاکید هم ارزی در هنر اسطوره ای بر معناست، در هنرهای قومی، اصل هم ارزی بر محور انتخاب و مبتنی بر شکل بوده است. نظر در سروده های قومی ایران، تاکید این اشعار بر نمودهای فرم گرایانه و توجه دادن به اهمیت وجوه شکلی و فرمی را در جایگاه اولویت نخست نشان می دهد
    کلیدواژگان: هنرهای قومی، تجربه زیبایی شناختی، قانون آمیختگی، اسطوره، فرم، زبان و بیان
  • سید برزو جمالیان زاده *، محمدحسین کرمی، جلیل نظری صفحات 21-40
    در کهگیلویه، سرودها و آوازهای آهنگین و دل نشین با موضوعاتی مانند طول چپ (طبل چپ)، یاریار، اشعار حماسی، دی بلال، شروه (مرثیه)، اشعار طنزآمیز، اشعار و ترانه های عروسی دیده می شود. اشعار و ترانه های عروسی یکی از انواع شعر غنایی می باشند که بیشتر بین زنان متداول است و در تمام مراحل عروسی (از خواستگاری تا زفاف)، گاه گروهی و گاه به تنهایی، به وسیله زنان، اغلب در وصف داماد، عروس، افراد خانواده آن ها، خوانده می شود. این ترانه ها در برخی از مناطق نام هایی خاص دارد. در این مقاله به ویژگی های این سرودها، انواع ترانه های بومی عروسی، دسته بندی اشعار سرو و شیرداماد، پرداخته می شود. این پژوهش با گردآوری به دو شیوه کتابخانه ای و میدانی و با تحلیل محتوا و رویکرد توصیفی انجام شده است.
    کلیدواژگان: عروس، داماد، سرود، شیرداماد، شعر لری، ترانه
  • والی رضایی *، محمد خیرخواه صفحات 41-58
    رده شناسی زبان شاخه ای از دانش زبان شناسی است که به مطالعه تفاوت ها و شباهت های نظام مند میان زبان های جهان و مقایسه ساختارهای صرفی و نحوی میان زبان های مختلف بدون در نظر گرفتن پیشینه آنها می پردازد. یکی از مباحث اصلی این شاخه ترتیب واژه است که بر مبنای آن، زبان های گوناگون از لحاظ ترتیب و توالی سازه ها بررسی می شوند و طبقه بندی و مقایسه زبان ها با بررسی این ترتیب ها انجام می گیرد. در این تحقیق سعی بر آن است تا گویش لری بویراحمدی از منظر رده شناسی ترتیب واژه بررسی تا مشخص شود که این گویش به کدام یک از رده های فعل میانی یا پایانی تعلق دارد. جهت نیل به این هدف ابتدا به جمع آوری و ثبت داده های گویش وران بومی شهر سی سخت و روستاهای اطراف، در استان کهگیلویه و بویراحمد پرداختیم تا ساخت های مختلف زبان لری را از منظر مولفه های 24 گانه درایر بررسی کنیم. سپس به مقایسه زبان لری با زبان های جهان و زبان های اروپا – آسیا پرداختیم. نتایج حاصله نشان می دهد که لری بویراحمدی در بسیاری از ساخت ها شباهت زیادی با زبان فارسی دارد و گرایش غالب در این زبان هم در مقایسه با زبان های اروپا- آسیا و هم زبان های جهان به سمت زبان های فعل میانی قوی است. در مقایسه با زبان های جهان این زبان دارای 14 مولفه از مولفه های زبان های فعل پایانی قوی و 20 مولفه از مولفه های زبان های فعل میانی قوی است. این مولفه ها به همین نسبت در مقایسه با زبان های اروپا- آسیا صدق می کند .
    کلیدواژگان: رده شناسی، لری بویراحمدی، ترتیب سازه ها، همبستگی رده شناختی
  • زینب مریدی* صفحات 59-83
    منطقه کوهشهری شامل چند روستا در جنوب شرق شهرستان منوجان (از توابع کرمان) است. از آن جا که کشاورزی تاریخی به قدمت تاریخ بشر دارد، امرار معاش مردم این منطقه از دیرگاهان از راه کشاورزی و باغداری بوده است.به سبب اهمیت کشاورزی، اصطلاحات و واژه های فراوانی در این منطقه وجود دارد. این مقاله در پی آن است که بخشی از واژگان و اصطلاحات کشاورزی و باغداری را در موضوعات مختلفی از جمله: محصولات کشاورزی، آب و آبیاری، انواع گیاهان و درختان، روش های جمع آوری محصول و ابزارهای کشاورزی، واژه ها و اصطلاحات مربوط به نخل و برخی اصطلاحات دیگر ارائه دهد. اغلب این واژه ها امروزه منسوخ اند.
    کلیدواژگان: گویش، کوهشهری، کشاورزی، باغداری
  • محبوبه مسلمی زاده* صفحات 83-104
    هدف مقاله، مقایسه دو گویش گیلگی و بختیاری و ارائه شواهدی از همسانی ها و اشتراکات این دو گویش برای اثبات ارتباط تنگاتنگ فرهنگی میان اقوام ایرانی است. با عنایت به تحولات بسیاری که در طول تاریخ، عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و خانوادگی را متاثر نموده و به تبع آن در لایه های نخستین، زبان و گویش ها را نیز متحول کرده و گاهی برخی از آن ها را به ورطه خاموشی و فراموشی کشیده، تحقیقات بنیادین در زبان ها و گویش های ایرانی ضرورت می یابد. در این تحقیق با استفاده از پرسشنامه فرهنگستان زبان و ادب فارسی که برای جمع آوری گویش ها تنظیم شده، و تکمیل آن توسط تعدادی از گویشوران گیلکی و بختیاری، جزئیات پرسشنامه ها به روشی تحلیلی و مقایسه ای بررسی شده نتیجتا جهت اثبات ادعا شماری از اشتراکات زبانی و آوایی و معنایی در این دو گویش ریشه یابی شده است.
    کلیدواژگان: گویش های ایرانی، گیلکی، بختیاری
  • ماهرخ منصف*، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا صفحات 105-126
    مقاله حاضر به توصیف و تحلیل نمونه هایی از فرایندهای واجی همگونی، درج و هماهنگی واکه ای در ترکی قشقایی می پردازد. داده های مورد نیاز جهت انجام این تحقیق از طریق مصاحبه با 6 گویشور بومی در محدوده سنی 25 تا 60 سال جمع آوری شده است. علاوه بر این از شم زبانی یکی از نگارندگان به عنوان گویشور بومی این گونه زبانی و هم چنین از منابع مکتوب نیز در جمع آوری داده ها استفاده شده است. داده های ارائه شده در این تحقیق نشان می دهد که فرایندهای همگونی، درج و هماهنگی واکه ای از فرایندهای فعال در این گونه ی زبانی به شمار می روند. برخی از مهم ترین نتایج این تحقیق عبارتند از: 1. در ترکی قشقایی در توالی واکه ها در مرز تکواژ غلت [j] برای جلوگیری از التقای واکه ها درج می شود. 2. طی فرایند هماهنگی واکه ای، واکه ی پسوند جمع /lAr/ و پسوند نهی/mA/ با واکه ی ستاک در مشخصه ی پسین همگون می شود. 3. در این گونه ی زبانی همگونی در همخوان های هم محل تولید منجر به همگونی کامل و تشدید عارضی می شود
    کلیدواژگان: ترکی قشقایی، فرایندهای واجی، همگونی، درج، هماهنگی واکه ای
|
  • Hosein Ebrahimi Naghani * Pages 1-20
    Ethnic art known by every title, whether "national" or "folk" is rooted in totality as ethnic arts career in Iran is unknown, the specific expression of the art in terms of the enjoyment of language and other courses Iran's art is distinctive.
    The art and species mainly on searching and reflection "pure form" of art and aesthetic experience is based upon. Although the mentality of the early universe and legendary folk art is the same mentality, but because of the remnants of that comprise the art and aesthetics can be explained by many factors, calculation and evaluation. "Natural or legal fusion of" making initial, mythical mentality is essential in the production and reproduction of ethnic arts is essential.
    In this paper, to set forth on the mentality of people in arts, form values ​​and salty mixed ethnic composition of unfamiliar words and spaces especially Bakhtiari people with perfect aesthetics and Formalistic approach is investigated
    Keywords: ethnic art, ethnic poetry, participation method, aesthetic, bakhtiyari
  • Seyed Borzoo Jamalian Zadeh*, Mohammad Hosein Karami, Jalil Nazari Pages 21-40
    The ready research is aimed to study wedding poems and songs in kohgilouyeh and boyerahmad province. This poems, which are kind of lyric poetry are special to wedding celebration, more common among women and one sing in all sreps of wedding wether lonely or in group by women, often describing the groom, the bride, bride and groom family members and wedding celebration. This songs have special names in some regions : in basht and bavi tribes, boyerahmad and choram "seru", and in bahmaei, doshmanziari and taibi its called shiraduma". In this article, after introduction a short description of songs and poems of sorud and shiradumad in some regions of country and more specifically in kohgilouyeh and boyerahmad province will be given. Next, the charactristics of this songs, different kinds of wedding local jongs, classification of sorud and shiradumad poems will be studied.
    Keywords: Bride, groom, sorud (song), shiradumad, lorish poem, chant
  • Vali Rezaie *, Mohammad Kheirkhah Pages 41-58
    Language typology is a branch of linguistics studying the systemic difference between world’s languages and comparing morphological and syntactical structures among different languages regardless of their historical background. One of the main topics in this branch is word order based on which different languages are studied with respect to the order and sequence of constituents and the classification and comparison of languages is carried out based on these orders. This study aims to investigate the Luri dialect from the typological word order point of view in order to determine to which verb-medial or verb-final order it belongs. To this end, first the data of native speakers in Sisakht and nearby villages located in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province was collected and documented so as to analyze different structures of Luri language in accordance with Dryer’s 24 factors. The comparison of Luri language with world’s languages and European and Asian languages indicates that many structures in Luri dialect of Boyer-Ahmad are very similar to those of Persian. Moreover, the dominant tendency in this language is toward the strong verb-medial languages compared to both European, Asian and world’s languages. In comparison to world’s languages, this language has 13 features of the strong verb-final languages and 19 features of the strong verb-medial languages. The same figure regarding the features is true in comparison with European and Asian languages.
    Keywords: Contrastive Analysis, Teaching Persian language, Measure words, Sorani dialect, Kalhori dialect
  • Zeinab Moridi* Pages 59-83
    Manoujan city (from Kerman’s province counties) is located Since the farming history is as old as human history, subsistence agriculture and horticulture in the region since ancient times has been through, dut to the importance of agriculture there are a lot of terms and words in this area. this reserch is dedicated to the explain terms and words of agriculture.
    The main products cultivated in this region dates, citrus, wheat and barley, which is already low boom because of drought and water less and palm trees of tropical South East today because resistance to water shortage in the area is pronounced of other trees and has its own terms and words, although this fruit of paradise also not spared from the harm of drought. This article offer a part of terminology in various fields of agriculture and horticulture including agricultural products, water and irrigation,variety of plants and trees, metods of collecting product and agricultural tools, word dnd terminology related to the palm and some of other terminology Koohshahry
    Keywords: dialect, Koohshahry, agriculture, horticulture, palm
  • Mahbube Moslemi Zade* Pages 83-104
    This paper is to compare Gilaki and Bakhtyari dialects and it presents some evidences of their cognations to show a close relation between Iranian tribes. Regarding to transformations during ages which have affected political, social, economic, cultural and familial fields, and following them, the languages and dialects are also impressed and occasionally they are driven to extinction, though fundamental researches are necessary so that by comparison and extraction of cognations, some parts of ancient Iranian language and dialects may be recovered and reconstructed and the glory of the protection of this valuable national heritage be transferred to the next generations. In this research, by the use of Persian Language and Literature Academy's questionnaire which is organized to gather dialects, after filling it up by a number of these dialects speakers, the details of the questionnaires are analyzed and compared; consequently the origins of some common words in these two dialects are phonetically, semantically, and linguistically discussed to prove the claim of their cognitions.
    Keywords: Iranian Dialects, Guilaki, Bakhtyari
  • Mahrokh Monsef *, Alie Kord Zafaranloo Kamboozia Pages 105-126
    The main concern of this article is to describe and analyze samples of some phonological processes such as assimilation, insertion and vowel harmony in the Qashqai version of Turkish. The data required for conducting this research has been collected by interviewing with 6 native informants of the mentioned language variety in the age range of 25 to 60 years. In addition, for preparing more data, the researchers used written documents. The native intuition of one of the writers of the article was utilized to. The analysis of the collected data shows that the processes of assimilation, insertion and a vowel harmony are very productive in this language variety. Some of the main results of this study are as follows: 1.In the Qashqai Turkish, the glide [j] is inserted between vowel sequences at the morpheme boundary to prevent vowel hiatus. 2. In the process of vowel harmony, the vowel of the plural suffix /lAr/ and also the vowel of the negative-imperative suffix /mA/ become assimilated with the root vowel in the feature [ back]. 3. In consonant assimilation within this language variety, assimilation among homorganic consonants always results in total assimilation and consequently yields fake germination
    Keywords: Qashqai Turkish, phonological processes, assimilation, insertion, vowel harmony