فهرست مطالب

جامعه شناسی نهادهای اجتماعی - پیاپی 5 (زمستان 1393)

مجله جامعه شناسی نهادهای اجتماعی
پیاپی 5 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حیدر جانعلی زاده چوب بستی*، مصطفی علیزاده صفحات 9-41
    با توجه به افزایش چشم گیر حجم مقالات منتشر شده در سال های اخیر در علوم اجتماعی – جامعه شناسی، می توان پرسید آیا شبکه ی تعاملات علمی در این رشته رو به چگال تر شدن دارد و بر تکوین تراکم اخلاقی دلالت می نماید یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش، پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و با استفاده از ابزارهای تحلیل شبکه های اجتماعی در نرم افزار پاجک (Pajek) به بررسی مقالات سه نشریه ی «مجله جامعه شناسی ایران»، «مطالعات جامعه شناختی» (نامه علوم اجتماعی سابق) و «فصلنامه علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی»، طی سال های 1381 تا 1390 پرداخته است. هر مقاله ایی که به مقاله ای دیگر استناد می کند، پیوندی را شکل می دهد. مجموعه ای از مقالات (رئوس) و روابط استنادی (پیوندها) میان آن ها تشکیل یک شبکه ی استنادی می دهد. تحلیل شبکه ی استنادات مقاله ها در این مجله ها، جامعه ای پاره پاره و از هم گسیخته را در رشته ی جامعه شناسی نشان داد. الگوی شبکه ی ستاره ای به وفور در این شبکه دیده شد، که نشان از فرد محور بودن اجتماع است. هیچ مسیر ادامه داری در شبکه ی استنادات که نشان از پیگیری موضوعی در مقالات باشد، مشاهده نشد. تراکم شبکه بسیار اندک بود. مبتنی بر این یافته ها، شاید بتوان گفت که اجتماع علمی در جامعه شناسی ایران هنوز شکل نگرفته است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی علم، تحلیل شبکه استنادی، تحلیل شبکه ی اجتماعی، اجتماعی علمی در جامعه شناسی، تراکم اخلاقی
  • علی ساعی*، مهدی حیدری صفحات 43-76
    مساله این پژوهش عدم نهادینه شدن وفاق نهادی نخبگان سیاسی در جمهوری اسلامی ایران است. براین اساس سوال تحقیق به صورت زیر مطرح شده است: چرا وفاق نخبگان سیاسی در جمهوری اسلامی ایران نهادینه نشده است؟ براساس استدلال نظری تحقیق ، وفاق نخبگان سیاسی تابع کنش ارتباطی آنهاست. این فرضیه براساس داده های تجربی مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده ها به روش پیمایش و از طریق پرسشنامه جمع آوری شده و از طریق نرم افزار SPSS و Excel برای تحلیل آماده شده اند. در باب پیامد یافته های تجربی بر تئوری این پژوهش می توان گفت برخلاف انتظار ، کنش گفتمانی باعث کاهش وفاق نخبگان سیاسی می شود. به عبارت دیگر هرچه نخبگان سیاسی با یکدیگر بیشتر درخصوص موضوعات مختلف گفتگو کنند شواهد نشان می دهد که از وفاق آنان کاسته می شود. اما وفاق نخبگان سیاسی با بعد روابطی کنش ارتباطی هم تغییری مثبت دارد؛ به گونه ای که هرچه ارتباط نخبگان سیاسی با یکدیگر بیشتر باشد، وفاق آنها نیز بیشتر خواهد بود. یافته های تجربی نشان می دهد که 12/. درصد از واریانس وفاق نخبگان سیاسی از طریق شرط علی کنش ارتباطی تبیین می شود
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، کنش ارتباطی، وفاق ارزشی، وفاق هنجاری، وفاق عاطفی، نهاد
  • آرمان حیدری* صفحات 77-106
    اعتماد اجتماعی از الزامات زندگی اجتماعی در دوران مدرن محسوب می شود. یکی از مهمترین انواع اعتماد، اعتماد نهادی است. اعتماد نهادی، بیانگر اعتماد مردم به نهادها و سازمانهایی است که وظیفه تدوین، اجرا و نظارت بر قانون، اطلاع رسانی و تامین نیازهای اساسی مردم را بر عهده دارند. در این مقاله تاثیر کیفیت عملکرد خود این نهادها بر اعتماد نهادی جوانان شهر یاسوج مورد بررسی قرار گرفته است. روش بررسی، پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. بر اساس نتایج تحقیق، متغیر عملکرد مناسب دادگاه ها بالاترین همبستگی مثبت و مستقیم را با میزان اعتماد به نهادهای سیاسی و غیر سیاسی داشته است. همبستگی متغیرهای میزان عدم پایبندی به قوانین، احساس افزایش جرایم اجتماعی، رواج پارتی بازی و رسانه های خارجی با هر دو نوع اعتماد، منفی و معنی دار بوده است. بر اساس نتایج رگرسیون، متغیرهای پیش گفته توانسته اند 42 درصد از واریانس اعتماد به نهادهای سیاسی، و متغیرهای عملکرد مناسب دادگاه ها و میزان عدم پایبندی به قوانین توانسته اند 21 درصد از اعتماد به نهادهای غیرسیاسی را تبیین کنند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که رعایت قواعد و قوانین داخلی توسط مسئولین و مردم، به ویژه، عملکرد مناسب دادگاه ها بیشترین تاثیر را بر میزان اعتماد نهادی پاسخگویان دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد نهادی، عملکرد دادگاه ها، رسانه ها، پایبندی به قوانین، جوانان یاسوج
  • سمیه فریدونی*، گلنار مهران، یزدان منصوریان صفحات 107-137
    درجهان امروز نهاد آموزش عالی با تغییراتی بنیادین نسبت به گذشته مواجه است که تغییر جمعیت دانشجویی دختران از جمله عمده ترین آن هاست. به دنبال این سیر جهانی، نرخ ورود دانشجویان دختر به دانشگاه های ایران نیز افزایش یافته، به طوریکه نرخ ورود دختران به دانشگاه از 31% در ابتدای انقلاب به 64 درصد در سال تحصیلی 92-91 رسیده است. اما سیاست های اتخاذ شده در کشورهای مختلف برای این پدیده متفاوت است که برخی آن را فرصتی برای تواناشدن دختران و برخی دیگر در شکل مشکلی اجتماعی با آن برخورد می کنند. اتخاذ کدام سیاست در نهاد آموزش عالی ایران منطقی و واقعی است؟ مهم، دیدن و شنیدن واقعیت در بافت آموزش عالی ایران است که دختران برای تجربه ی آن تلاش می کنند. نظریه پردازی داده بنیاد می تواند ابزاری برای پاسخ به این نیاز باشد. در این نگاه دیگر اهمیت یک نظریه به جهان شمولی آن نخواهد بود زیرا تاریخ بشر نشان داده است که انسان ها رویه های ثابتی را در بافت های گوناگون پیش نمی گیرند، بلکه اهمیت یک نظریه به منطبق بودن آن با بافت پژوهش و نیازی که از آن مرتفع خواهدکرد، می باشد. لذا نظریه پردازی داده بنیاد می تواند ابزاری برای تولید نظریات بومی و پرداختن به مسائل خاص جامعه ایرانی باشد که نمونه ی آن در تدوین نظریه «تواناسازی زنان در آموزش عالی ایران» در مقاله ی حاضر آورده شده است.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی داده بنیاد، نهاد آموزش عالی، دختران، نظریه پردازی بومی، سیاست گزاری
  • مهری بهار*، محمدحسن یادگاری صفحات 139-166
    موسیقی و فوتبال بخشی هیجانی از زندگی روزمره ایرانی هستند. در این مقاله سعی شده است تا از یک سو جایگاه موسیقی در فوتبال و از سوی دیگر شناخت نقش موسیقی در فوتبال برای مخاطب ایرانی در ایجاد هویت مشترک مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. نقش فوتبال در هویت ایرانی این است که در آن تباین در سلایق و ایده ها کم رنگ و عرق دوستی و اتحاد زیاد می شود. برای شناخت هویت ایرانی، آهنگ های سه تیپ از خوانندگان مجاز، زیر زمینی، و خوانندگان خارج از کشور که وجه مشترک شان حمایت از تیم ملی فوتبال ایران است، مورد مطالعه قرار گرفته اند. دیدگاه نظری جان فیسک و توجه به معنای فرهنگی موسیقی در فوتبال، هویت، نزاع و مقاومت در عرصه قدرت، نقش تعامل و پیوند بین موسیقی های مختلف در ساختار اجتماعی فوتبال اهمیت دارند. نتایج نشان می دهند که هر یک از آن ها برمولفه های وحدت بخشی به نام هویت ایرانی تاکیدکرده اند. جام جهانی (و موسیقی منسوب به آن) فرصت مناسبی را برای پیوند دوستانه و مشترک بین ایرانی ها با وجود تکثر افکار فارغ از سلایق و اعتقادات آن ها فراهم کرده است. همانگونه که پرچم ابژه ای ملی است، موسیقی نیز در عرصه فوتبال بدون قائل شدن تبعیض ها و تمایز ها، گامی برای اتحاد در فضایی ورزشی را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: فوتبال، موسیقی، مقاومت، هویت ملی
  • علی یعقوبی* صفحات 167-199
    تعارض های ارزشی بین نهادهای مختلف اجتماعی از جمله خانه و مدرسه یکی از چالش های عمده در جامعه ایران محسوب می شوند. هدف اصلی این مقاله «تبیین تعارض ارزشی در بین دانش آموزان استان گیلان» است. در مطالعه مزبور، با تکیه بر روش های کیفی، و نمونه گیری هدفمند از مصاحبه های نیمه سازمان یافته، فردی و گروهی (گروه متمرکز) استفاده شده است. برای این منظور با یازده نفر بصورت فردی و یکصد نفر بصورت گروهی (در قالب پانزده جلسه) مصاحبه شد. سپس مصاحبه های ضبط شده پس از مکتوب شدن، به شیوه ی تحلیل مضمون، مورد بررسی قرار گرفتند. به طور کلی نتایج تحقیق نشان می دهد که گفتمان خانه و مدرسه در هفت مقوله ازدواج، تحصیل، پرورش دینی، بدن نمایی، اسراف و تجمل گرایی، نقش های جنسیتی و ارتباط با جنس مخالف در برابر هم قرارگرفته اند. ارزش های مزبور قابل تجسدند و خودبسنده نیستند بلکه وابسته به ارزش های دینی اند. نهاد خانواده بیشتر مروج ارزش های فردی است، حال آنکه سیستم مدرسه بیشتر مبلغ ارزش های جمعی است. هر چه خانواده ذهنیت مشترکی با مدرسه داشته باشد، ارزش های مدرسه بسهولت بازتولید می شود. بر مبنای یافته های این پژوهش، افزایش مصرف رسانه ای یکی از دلایل عمده مقاومت در برابر گفتمان مدرسه ای است.
    کلیدواژگان: تعارض ارزشی، خانه، مدرسه، دانش آموزان، استان گیلان
|
  • Heydar Janalizadeh Chobbasti *, Mostafa Alizadeh Pages 9-41
    Given the dramatic increase in the number of published articles of the social sciences - sociology in the recent years, it can be asked whether the network of scientific interactions in this field is going to be dense and indicates its ethical density or not? To answer this question, using social networks analysis tools (Pajek software), the study with the library method aimed to investigate the three Journal articles: "Iranian Journal of Sociology", "Sociological Studies" (a former Journal of Social Science) and "Quarterly Journal of Social Sciences” of Allameh Tabatabai University during the years 2003 to 2012. Any article that cites another one forms a tie. A collection of articles (vertices) and the citation relationships (ties) between them form a citation network. The analysis of the articles citations network revealed a ragged and unrestrained society in the Sociology. Star network pattern was plentifully seen in the network. It demonstrated that the scientific community is a person oriented one. It was not seen a diligent path in the citations network which shows that a subject has been followed. Network density was very scanty. Based on these findings, it may be said that a scientific community in the Iranian sociology has not yet formed.
    Keywords: Sociology of Science, Citation Network Analysis, Social Network Analysis, Scientific Community in Sociology, Moral Density
  • Arman Heydari * Pages 77-106
    Social trust has an important setting in modern era. Institutional trust as one of the most important kinds of trust, means trusting to institutions and organizations that operate as lawmakers, law administrators, supervisors of law against lawbreakers, providers of people’s essential needs in all of contemporary societies. In this essay, the effect of quality of operations of these institutions has been investigated on youths, institutional trust of Yasouj city. The quantitative research method and questionnaire instrument have been used for doing and collecting necessary data, respectively. On the basis of research results, the appropriate function of courts has had the highest amount of positive and direct correlation with trust to political and nonpolitical institutions of society. Variables such as bound to obey law, feeling of increasing social crimes, popularity of nepotism and external media have negative and significant correlation with both two kinds of institutional trust. On the base of regression test results, the above variables could explain 42 and 21 percent of variance of trust to political and nonpolitical institutions, respectively (noticing 21 percent of the later related only to two variables of appropriate functions of courts and bound to obey law). It could be said that in spite of formal dialogues for attributing weakening of institutional trust to negative propagandas of western media, the results of this research show that abide of authorities and people by inner rules and law, especially appropriate function of courts, has the most positive impact on amount of the respondents’ institutional trust.
    Keywords: institutional trust, youths, masss media, yasouj, law breaking
  • Somayyeh Fereidoni *, Golnar Mehran, Yazdan Mansoriyan Pages 107-137
    In this day and ages, higher education deal with the fundamental changing that changing in university gender population is the most significant. Simultaneously with global trend, the rate of Iranian female student's enrolment has increased. According to statistics released, this rate has changed from 31% on the eve of revolution (1357-1358 academic year) to 64% in 1391-1392 academic year. However, making decision about this matter is different in several countries. Some of them have used it as the opportunity for female empowerment and others have faced it as the social challenge. But the most significant part is hearing the reality of higher education context that many girls have tried to experience it. Based on this point of view, Grounded Theory, which developed in the middle of this century because of paradigm shifting in philosophy of research method, needing to opening new border of knowledge as well as society requiring to local and new Theories, could be a tool to respond to these needs. In this philosophical approach the importance of Theory is not related to universality because history has showed that people have had different ways of life in several contexts. The importance of Theory is related to adjusting it to given context and solve the problems. Hence, Grounded Theory could be a tool for making local theory in order to finding proper ways to rectify Iranian different social matters. The newborn theory called "Female Empowerment trough Higher Education" is the example for it that have been discussed in the present article.
    Keywords: Grounded Theory, Higher education, female students, Local Theory, Policy Making
  • Mehri Bahar *, Mohammad Hasan Yadegari Pages 139-166
    Music and football are exciting parts of Iranian everyday life .This article claims that music in football prepares common identity that confront with a decrease in the opposite taste and ideals, unity and friendship.
    The methodology of this paper is content analysis and comparative method for exploring the differences and similarities. For this research three kinds of music which resulted from 2006 till now are analyzed. The theoretical approach of this article is John Fiske’s idea that is concerned about the meaning, identity and resistance in everyday life. To explore this claim, in this article, there are three types of music which will be analyzed. They are: Mojaz, the music which is acceptable for the Iranian government and it is disputed from the Iranian T.V. Zirzamini, Which belongs to underground music and unacceptable to the Iranian government, That prepares and explains the resistance atmosphere in Iran. The music belongs to the Iranian music outside the borders of Iran. The common sense of all these kinds of music is supporting the national theme of football.
    Keywords: football match, national identity, music, meaning, resistance
  • Ali Yaqubi * Pages 167-199
    Value conflicts between various social institutions such as home and school is one of the major challenges in Iran society. Majore purpose this research is “Qualitative explanation value conflicts between home and school”. This research has been with qualitative method and purposive sampling,and individual and group(Focus group) interviews. For this purpose, eleven individually and hundered group (within fifteen sessions) were interviewed.Then researcher analyzed recorded interviews with method thematic analyze. Overall,The findings indicates that home and school discurce are againest with seven categories, marriage, education, religious, beautiful body, consumerism, gender roles and relationship with the opposite sex. These values are configuration and are not autonomous but are affiliated with religious values. Also, home institution promotes Individual values ,while school system increase collective values. Whatever the family has the same mentality with school values, It is easier to reproduce the values of the school. The results indicates that increased media consumption(media abuse) is one of the the reasons resistance againest the discurse of school.
    Keywords: Value Conflicts, Students, Home, School, Guilan province