فهرست مطالب

رودکی (پژوهش های زبانی و ادبی در آسیای مرکزی) - پیاپی 46 (بهار و تابستان 1395)

نشریه رودکی (پژوهش های زبانی و ادبی در آسیای مرکزی)
پیاپی 46 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آذرتاش آذرنوش صفحات 1-15
    ادب با ریشه ای نامعلوم، در زبان عربی، نخست در شعر مخضرم و به ویژه در احادیث نبوی، به کار گرفته شد و به سرعت بر مفاهیمی بسیار گوناگون اطلاق گردید. آن بخش از ادب که اینک صوفیانه می خوانیم، از آغاز اسلام تا میانه های قرن دوم قمری، بیشتر ادب دینی بود، تا آنکه حسن بصری، ابراهیم ادهم و همنشینان او پایه های تصوف را در جهان اسلام استوار کردند و از سده سوم قمری، ادب صوفیانه اندک اندک در آثار برخی مدون شد. مراد از ادب صوفیانه، ادبی است که آن را ادب رفتاری، آیینی و اجتماعی خوانده ایم.
    در آثار ترمذی، مانند آداب المریدین و غیر آن، کنش ومنش اجتماعی سالک و حالات معنوی او بحث می شود؛ درحالی که تفکیک میان آن ها همیشه آسان نیست. ترتیب و تنظیم سیر باطنی و سلوک صوفیانه، اگرچه در آثار وی اندک نیست، هنوز نظام مند و دسته بندی نشده است. از مسائل مهم در ادب صوفیانه نزد ترمذی، مراحل فریب خوردگی انسان و چگونگی انتقال از مقام شایستگی و پارسایی به حوزه لذایذ دنیوی است که به شیوه ای سخت زیبا، به تدریج و همراه با تحلیل های اجتماعی و روان شناختی بیان شده است. در آثاری چون المنهیات، آنچه باید کرد، از خلال آنچه نباید کرد، بیان شده است. در دیگر آثار، چون الریاضه و ادب النفس،سخن از آن است که نفس سرکش باید ادب آموزد و در کشاکش میان نفس و آدمی است که ترمذی به موضوع ادب رفتاری- دینی راه جسته است.
    کلیدواژگان: ادب دینی، ادب صوفیانه، تربیت نفس، جامعه شناسی عرفانی، روان شناسی عرفانی
  • علی اشرف امامی صفحات 17-76
    در این جستار، ضمن بیان دغدغه های مشترک حکیم ترمذی و ابن عربی حول مسائلی نظیر حکمت، ولایت، تاویل و منازل قرب، به دیدگاه هایی که نخستین بار حکیم ترمذی مطرح نموده و ابن عربی برمبنای آن ها نظریه پردازی کرده، اشاره شده است. مفاهیمی مانند منازله، ملک الملک، عبودت و ختم ولایت در آثار حکیم ذکر شده و ابن عربی به شرح آن ها پرداخته است. همچنین، طرح بحث از اجزای نبوت و تحدث برای ابن عربی زمینه ساز پیدایش اصطلاح «انبیاء الاولیا» شد. ختم ولایت ابن عربی با حکیم ترمذی همانندی هایی دارد که بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، حکیم ترمذی، ختم ولایت، تحدث، عبودت، نبوت، نظریه ملک الملک
  • احمد پاکتچی صفحات 77-103
    حکیم ترمذی، عارف نامدار ماوراء النهر، از عارفانی است که درباره انسان شناسی سخنان درخور توجهی دارد و مسئله اصلی در این مقاله، چیستی انسان، ابعاد و ساحات وجودی او، و اهداف و مسیرش در زندگی از منظر اوست. روش پژوهش در این مقاله، نظام دهی داده بنیاد آموزه ها با رویکردی تحلیلی، در مسیر بازخوانی اندیشه این حکیم است. بخش مهمی از منظومه فکری حکیم ترمذی درباره انسان، به مطالعه خلقت و ابعاد سرشتی او بازمی گردد. انسان، به مثابه خلیفه خدا بر روی زمین، دارای ساختاری الهی، مظهر اسماء خداوند و مخلوقی ویژه است و یکی از مهم ترین این ویژگی هایش در سرشت، همراهی عقل و معرفت با وجود اوست. این باور کمال نگرانه به آفرینش انسان، مبنای چنین تفکری برای ترمذی است که حتی زمینی ترین ساحت وجود انسان، در خلقت حقی دارد که باید ادا شود. حکیم با تکیه بر مفهوم پرستش، به مثابه هدف خلقت انسان که آموزه ای قرآنی است، اوج بندگی و پرستش را که آن را «عبودت» می خواند، آزادی از همه قیود می داند و از همین روست که در دیدگاه وی، گام نهادن در مسیر عبودت، با انتقال به دنیای آخرت، باقی است و عبودت سیری به سوی کمال است که آن را پایانی نیست. ترمذی انسان را در سه ساحت قلب و صدر و نفس مطالعه می کند که قلب الهی ترین ساحت و معدن معرفت، عقل جسمانی ترین ساحت و معدن هوا، و صدر ساحتی میانی به عنوان پلی میان آن دو، و به همین دلیل، عرصه چالش های درونی انسان است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی عرفانی، بازخوانی حکیم ترمذی، نظریه عبادت، مقصد آفرینش، ساحت های وجودی انسان
  • حامد خانی (فرهنگ مهروش) صفحات 105-139
    از پیش گامان عرفان نظری در جهان اسلام، حکیم ترمذی است؛ محدث، فقیه، و مفسر ایرانی سده سوم قمری/ نهم میلادی که در میان عامه مسلمانان از یک سو، با اثر مشهور حدیثی اش، نوادر الاصول، و از سوی دیگر، همچون یک صوفی و حکیم شناخته می شود. با تکیه بر آثار پرشمار باقی مانده از وی، می توان دریافت که خواسته است شیوه های سلوک معنوی رایج در ایران باستان و تمدن های همسایه را با تکیه بر منابع اسلامی، نظریه مند و بومی سازی کند. در این میان، یکی از ویژگی های بارز نظریه پردازی های عرفانی وی، استناد فراوان به قرآنکریم است؛ چنان که می توان گفت میزان تکیه اش بر قرآن،کم وبیش با میزان توجهش به روایات برابری می کند. ظاهرا اثر وی در تفسیر قرآن برجای نمانده است؛ با این حال، آثار مختلفش متضمن بحث های گسترده تفسیری است. مبانی نظریه تفسیری حکیم ترمذی، نگرش های قرآن شناختی، روشی که وی برای تفسیر قرآنپی گرفته است، نوآوری های روش شناختی و تفسیری، و تحلیل های زبان شناسانه او از مفردات قرآن در آثار برجای مانده اش، تاکنون کمتر کاویده شده اند. این مطالعه گامی نخست به منظور بازشناسی نظریه تفسیری حکیم ترمذی است و در آن، رویکرد کلی وی به تفسیر قرآن کریم و بایسته ها و روش های آن کاویده خواهد شد.
    کلیدواژگان: فلسفه تاویل، زبان نمادین دین، تاریخ تفسیر، تاریخ علم اسلامی، نظریه تکامل معرفت دینی
  • محمد امین شاهجویی صفحات 141-453
    ترمذ همواره در طول تاریخ، خاستگاه بسیاری از بزرگان دین و عالمان و عارفان سترگ بوده است؛ چنان که حافظ ابرو آن را «مدینهالرجال» خوانده است. ازجمله بزرگان این شهر می توان به شخصیت های زیر اشاره کرد: ابوبکر وراق ترمذی، از مشایخ صوفیه؛ سیدبرهان الدین ترمذی؛ ابوعیسی محمدبن عیسی ترمذی، مولف کتاب الجامع الصحیح، از صحاح سته اهل سنت؛ ابوجعفر محمدبن احمدبن نصر ترمذی، فقیه شافعی؛ و سرانجام، حکیم مورد نظر ما در این مقاله، ابوعبدالله محمدبن علی بن حسن (یا حسین) بن بشربن هارون، مشهور به «حکیم ترمذی»، محدث، مفسر، متکلم و صوفی دانشمند که در سده سوم قمری ( نهم میلادی) می زیسته است. صوفیان بسیاری شاگردان حکیم ترمذی به شمار می آمده اند که از میان آنان می توان به احمدبن محمد عیسی، حسن بن علی جوزجانی، و ابوبکر وراق ترمذی اشاره کرد. متکلمی همچون غزالی، و بزرگ عارف اندلس، جناب محی الدین ابن عربی، از آثار و افکار ترمذی بهره ها برده اند، و به ویژه ابن عربی، از حکیم ترمذی به مثابه یکی از اقطاب خویش یاد کرده است. ترمذی همچنین، مکتب خاصی را به نام «حکیمیه» بنیان نهاده است. یکی از ترجمان های حکیم مزبور را می توان در بخش پنجاه و هشتم شاهکار محمدبن ابراهیم فریدالدین عطار نیشابوری، تذکره الاولیاء، یافت؛ کتابی که طبق نظر رینولد نیکلسن، ویراستار علمی کتاب، در پیش گفتاری که بر این اثر نوشته است، قدیمی ترین اثر از این نوع در زبان پارسی است. هرچند اثر یادشده در ضبط ازمنه و جزئیات شرح احوال، دچار کاستی هایی است، باوجوداین، مشتمل بر حجم عظیمی از اطلاعاتی است که در تراجم بعدی یا در هیچ منبع دیگری نمی توان یافت. ارزش تذکره، به مثابه منبعی برای تاریخ تصوف، می تواند به طور جدی برآورد و بدان بها داده شود. این تذکره اساسا معطوف و ناظر به بیان پندهای اخلاقی و کلمات حکیمانه ای است که پیرایش اخلاقی آدمیان براساس آن استوار است.
    در مقاله حاضر، سعی می کنیم گزیده ای از مهم ترین نکاتی را که عطار نیشابوری در توصیف خود از حکیم ترمذی ذکر کرده است، ارائه دهیم. افزون برآن، تلاش می کنیم منتخبی از کلمات حکمت آمیز و حکمت آموز ترمذی را براساس نقل نیشابوری ارائه و مستندات، شواهد، توضیحات و تفسیرهای حکمی، عرفانی و قرآنی آن را عرضه کنیم.
    کلیدواژگان: حکیم ترمذی، عطار نیشابوری، تذکره الاولیاء
  • یحیی میرحسینی صفحات 155-194
    حکیم ترمذی عالمی پرتالیف از ورارود در سده سوم قمری است که پیش از ورود به زهد و عرفان، تحصیل در علوم سنتی را ازسر گذرانده بود. او که تبار به پدر و مادری محدث می برد، فراگیری معارف حدیثی را از کودکی آغاز کرد و در این زمینه، مهارت فراوانی به دست آورد. با آغاز مشرب عارفانه، حکیم ترمذی کوشید عرفان ذوقی و نوری خود را در حیطه علوم دینی تبیین کند؛ ازاین رو، تجارب و باورهای عرفانی خود را با مطالعات قبلی اش، ازجمله داده های روایی، درهم آمیخت. بنابراین، ازآنجاکه حدیث نقش بسزایی در اندیشه حکیم ترمذی داشته است ، مروری تفصیلی بر نوشته های روایی او داشته ایم و با روش توصیفی- تحلیلی، ابعاد آن را کاویده ایم؛ آثاری که چندان نزد جامعه علمی شناخته نیستند. در این نوشتار، افزون بر کاوش درباره مشهورترین اثر حکیم ترمذی، یعنی نوادر الاصول، سه اثر دیگر نیز بررسی و نوشته ای ناشناخته از او معرفی شده است.
    کلیدواژگان: حکیم ترمذی، حدیث، آثار روایی، کتاب شناسی، نوادر الاصول
  • حسین هوشنگی صفحات 195-213
    حکیم ترمذی (ف. 285ق)، به مثابه یک عالم و اندیشمند آگاه به زمان ، در فرهنگ حاکم و علوم زمانه خود آسیب هایی را تشخیص داد و درصدد بود با نظریه خاص خود در معرفت ، راهی برای رهایی ارائه کند . ترمذی این مسیر را، هم در جهت سلبی و نقد عالمان و علوم زمانه و هم در جهت ایجابی و مطرح کردن الگوی مطلوب و تمام عیار از معرفت، به جد پی گرفت و پنج اثر را در موضوع علم و معرفت تالیف کرد . ترمذی در مقام نقد دعاوی معرفت ، به بررسی آسیب شناختی عالمان و علوم زمانه خود پرداخت . او این مهم را با ارزیابی انگیزه و غایات عالمان ، و روش، موضوع و نقش فرهنگی- اجتماعی علوم سامان داد . او در نقادی بی محابایش، هیچ یک از اهل حدیث ، قراء ، زهاد ، صوفیه ، فقی هان و اهل کلام را از نقد بی نصیب نگذاشت . تقسیم علوم به فاسد و مقابل آن، و ظاهر و باطن، همچنین، تقسیم موضوعی علم به حق ، عدل و صدق، از مبانی نقد اوست . اما الگوی مطلوب او از معرفت و دین ، معطوف به علم باطنی است که البته، در حجاب و حصار ظاهر است . این باطن عبارت است از ایمان حقانی و حکمتی که از طریق پرورش خصایل و شرایط روحی و معنوی مساعد، و تالیف میان زهد و تقوا و بندگی حاصل می شود و ثمرات خود را در حیات طیبه فردی و اجتماعی آشکار می کند . این علم الگو و الگوی علم را «حکمت علیا» و «صدق» می نامد که خود مسبوق به «حق» و «عدل» است .
    کلیدواژگان: ترمذی، معرفت، ظاهر و باطن
|
  • Azartash Azarnoush Pages 1-15
    The term 'adab' derived from an unknown origin, was applied at first in mukhazram poetry and especially in Prophetic traditions and very soon received a wide range of applications in Arabic. That kind of 'adab' which is connected with Sufism, from the dawn of Islam to the middle 2nd/8th century was not more than 'religious adab'. Until the time that Hasan Basrī, Ibrāhīm Adham and his colleagues strengthened the pillars of Sufism in Muslim world and that was since 3rd century which 'mystical adab' gradually had been complied in some specific works. By 'mystical adab' we mean that kind which we called behavioral, ritual and social adab. In the works of Tirmizi such as Ādāb al-Murīdīn and others, he discussed of social acts and attitudes of a mystic and his/her spiritual situations, while it is not ever easy to separate them. Ordering and arranging the stages of internal wayfaring and mystical conduct is not rare in works of him, but is not still so systematized and classified. Of the important issues in 'mystical adab' by Tirmizi, is the stages of deception of man and how he is transferred from position of competency and abstemiousness to this-worldly desires; the theme which is beautifully expressed in graduation and besides social and psychological analyses. In works like al-Manhiyyāt, what should be done is expressed through what should not be done. In some others such as al-Riyāza and adab al-Nafs, the discussion is the fact that human soul should receive adab instructions and through the challenge of soul and man, Tirmizi conducts to the issue of behavioral- religious adab.
    Keywords: Religious Adab, Mystical Adab, Soul Training, Mystical Sociology, Mystical Psychology
  • Ali Ashraf, Emami Pages 17-76
    The present article studies the common concerns of al-Hakim al-Tirmidhi and Ibn Arabi with regard to issues including wisdom, sainthood (wilāyah), interpretation, and different grades of proximity (manāzil al-qurb). In addition, attention is paid to those original views presented by al-Tirmidhi which provided a basis for Ibn Arabi to develop his own theories. Concepts such as Stations (Manāzilah), the King of the Kingdom (Malik al-Mulk), Servanthood (‘Ubūdīyyah) and the Seal of Sainthood (khātam al-wilāyah) are thus referred to in the works of al-Tirmidhi and Ibn Arabi. Moreover, it is demonstrated that the former’s discussions pertaining to the elements of prophethood (nubuwwah) and speaking (tahadduth) paved the way for Ibn Arabi’s notion of the Prophets of the Saints (Anbīyā’ al-Ulyā’). Finally, some similarities between Ibn Arabi’s the Seal of Sainthoodand that of al-Tirmidhi have been explained.
    Keywords: Hakim Tirmizi, Ibn Arabi, Seal of Sainthood, Servanthood (ubudat), Mulk al mulk, Tahaduth, Prophethood
  • Ahmad Pakatchi Pages 77-103
    Hakim Tirmizi, a well-known mystic of Transoxiana, is one the mystics having considerable ideas in the field of anthropology. Thus, the main problematic of this essay is investigating the viewpoints of him concerning the quidity of man, the dimensions and layers of his/her existence, as well as the goals and path in the life. The method applied is grounded-base systematization of teachings with an analytical approach in the course of re-reading of the thought of Hakim Tirmizi. A main part of Hakim Tirmizi's anthropology is connected with man's creation and his/her creational dimensions. Man as God's caliph on the earth, having a divine structure and being the appearance of God's attributes, is a special creation. One of the main characteristics of man is essential connection of wisdom and knowledge with his/her existence. This perfectionist creed on man's creation is the basis for Hakim Tirmizi to think that even the most terrestrial layers of man's existence has a right in creation which should be satisfied. Hakim stressing on the concept of worship as the goal of man- as a Quranic teaching- consider the climax of worship which names it ubūdat, freedom from all the ties. On this basis, to pace in the path of ubūdat, remains even in afterlife and this progressive movement to perfection has no end. Tirmizi studies man's existence in three layers: heart, breast and soul from which the heart is the divine layer, the soul is terrestrial one and the breast is a middle area and that is why the latter is a front for internal challenges of human being.
    Keywords: Mystical Anthropology, Rereading Hakim Tirmizi, Worshiping Theory, Creation Target, Layers of Man's Existence
  • Hamed Khani (Farhang Mehrvash) Pages 105-139
    Hakim Tirmizi- Hadith Scholar, Jurist, and Quran commentator in the 3rd century A.H (9th century AD)- is one of pioneers of theoretical mysticism ('Irfan) in the Islamic World. He is celebrated among the majority Sunni Muslims by his famous work on Hadith called Nawādir al-Usūl, while he is famous among Muslim scholars as a prominent mystic and theosophist. It could be understood by studying his diverse books and essays that he had tried to localize and theorize the ancient Iranian and non-Iranian spiritual methods of conduct on the basis of Islamic sources of morality (i.e. Quran and Hadith). Although most of Islamic scholars incline to rely on the Hadith as their main reference for their moral and theological doctrines, he treats the Quran as an important source of moral conduct and refers to it as a source of his doctrines approximately equal to his references to Hadiths. Apparently his glossary on Quran has not been remained. However we can find his commentary notes everywhere in his works. His hermeneutical thought, his noteworthy recommendations for some problematic verses, his innovative methods of interpretation, and his semi-linguistic analysis of some Quranic words has been seldom reviewed. This study aims to be the first step in the field.
    Keywords: Hermeneutics, Religious Symbolism, History of Islamic Tafsir, History of Islamic Science, Theosophy (Hikma), Magic, the Evolution of Religious Thought
  • Mohammadamin Shahjouei Pages 141-453
    Many Sufis are considered as the disciples of Hakim Tirmidhi of which we can refer to Ahmad ibn Mohammad ibn ‘Isa, Hassan ibn ‘Ali Jawzjani, and Abu-Bakr WarraqTirmidhi. A theologian, such as al-Ghazzali, and a great Andalusian mystic, Muhyiddin ibn al-‘Arabi, have highly utilized Tirmidhi’s thought and works, and the latter has regarded him as one of his poles (aqtab). Tirmidhi also has founded a specific school named ‘hakimiyya’.One of Hakim Tirmidhi’s biographies is that one we can see in the fifty eighth part of the masterpiece of ‘Attar Neyshabouri, Tadhkiratu ‘l-Awliyā (Memories of the Saints) which is, as Reynold A. Nicholson, the editor of the work, says in his preface on the book, the oldest work of the kind in Persian language. Although deficient in dates and biographical details of any sort, it contains a large amount of material which is not to be found in the later biographies or anywhere else. Its value as a source for the history of Sufism can hardly be overestimated. It mainly aims at stating moral advices and words of wisdom on which is based the ethical purification. In the current essay, we will try to present a selection of the most important points ‘Attar Neyshabouri has mentioned in his description of Hakim Tirmidhi. Moreover, we will attempt to submit a selection of the wise words of Tirmidhi, quoted by ‘Attar, together with their theosophical, mystical and Quranic documentations, witnesses, and explanations.
    Keywords: Hakim Tirmizi, Attar Neyshabouri, Tadhkiratu l, Awliya
  • Yahya Mirhoseini Pages 155-194
    Hakim Tirmizi is a scholar of Transoxiana in third century who has lots of compilations. He passed learning of traditional sciences before entering the area of Sufism and Asceticism. Being in a family whose parents were Muhaddith, he started learning hadith knowledge from childhood and acquired lots of skills in this area. By starting ascetic disposition, Hakim Tirmizi tried to explain his mystic and lighting Sufism in the era of religious sciences. Thus, he incorporated his experiences and Sufis beliefs in his previous studies, such as narrative data. Therefore, as Hadith has played a significant role in thought of Hakim Tirmizi, we have studied his works in detail and by a descriptive-analytic method, have analyzed its dimensions; the works which are not very popular even in academic sciences. In this essay, in addition to research on the most popular work of Ḥakīm al-Tirmidhī i.e. Nawādir al-usūl, three other work also has been reviewed and an unknown work of him has been introduced, too.
    Keywords: Hakim Tirmizi, Hadith, Narrative Works, Bibliography, Nawadir al usul
  • Hosein Hooshangi Pages 195-213
    Termizi as a religious scholar and thinker who was largely aware of his milieu and era, showed a critical approach to scholars and sciences of his time. This negative approach accompanied a positive one introducing through which his conception of ideal cultural pattern of cognition. He compiled five works in this realm. Termizi as a critic of sciences of his era criticized the goal and motives of scholars and the cultural and social function of that sciences and scholars and their methods and subjects. His critique includes traditionists, ascetics, mystics, jurists and theologians. Thus he paved ground to lay down the ideal schema of science and religion. Consideringthe inward knowledge vis a vis outward one , he put emphasis upon esoteric aspect of knowledge calling it exalted wisdom and rightly faith. This transcendent goal can be reached by some spiritual conditions and characteristics accompanied by piety and asceticism. The fruits of these expresses themselves in personal and social life.
    Keywords: Cognition, Termizi, Esoteric Knowledge, Exoteric Knowledge