فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای سیاسی - پیاپی 1 (بهار 1395)

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
پیاپی 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات علمی -پژوهشی
  • مراد کاویانی راد، یدالله آذرخواه، عبدالمهدی شیخیانی صفحه 1
    ناهمگونی ملی در بعد فرهنگی و سرزمینی شاخصه بسیاری از کشورهاست. تجربیات کشورها در بعد مدیریت ناهمگونی ملی متفاوت می نماید؛ به گونه ای که هر کدام از آنها متناسب با نوع ناهمگونی برای تقویت پیوستگی سرزمینی و همبستگی ملی، سیاست های مختلفی را در پیش می گیرند. با این حال، اکثر کشورها به فراخور پهناوری و شمار جمعیت با مقوله ناحیه گرایی روبرو هستند که مشروعیت حکومت و گاه دولت را به چالش می کشاند. ایران متاثر ازموقعیت جغرافیایی اش در طی تاریخ دیر پای خود، سرای سکونت گروه های زبانی- مذهبی بسیاری بوده است. از این رو، تعامل میان این نواحی از فرهنگ و مدنیت ایرانی، فرهنگی متکثر ساخته است. بلوچستان واقع در جنوب شرق کشور از آن دست نواحی است که به واسطه ناهمگونی های زبانی، مذهبی و نیز سطح بهره مندی، از شاخصه ها و مولفه های وجودی لازم برای ناحیه گرایی برخوردار است. مقاله حاضر که ماهیتی کاربردی دارد و روش گردآوری اطلاعات آن کتابخانه ای و پیمایشی است با رویکردی توصیفی- تحلیلی به تبیین اثرات مقیاس های جغرافیایی در ابعاد جهانی، منطقه ای، ملی، ناحیه ای و محلی بر شکل گیری پدیده ناحیه گرایی در ناحیه بلوچستان ایران پرداخته است. نتیجه پژوهش نشان داد که شکل گیری ناحیه گرایی در بلوچستان متاثر از مقیاس های متعدد جغرافیایی است که هرکدام به شکلی متمایز ظهور این پدیده را در این ناحیه به دنبال داشته اند. از این رو، این مقیاس ها از رهگذر ابزارهای رسانه-ای، حمایت های مالی و ایدئولوژیک برخی کشورهای منطقه، وجود برخی محدودیت ها برای مشارکت کامل سیاسی - اجتماعی، ناکارآمدی نظام توزیع، تعارض منافع هویت های ناحیه ای، بعد مسافت و ناهمگونی مذهبی مواردی هستند که در مقیاس های مختلف زمینه بروز ناحیه گرایی مذهبی را در این بخش از کشور فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: مقیاس های جغرافیایی، ناحیه، ناحیه گرایی، ایران و بلوچستان
  • علی ولیقلی زاده، توران خیری صفحه 27
    سیستم اداری ایران به صورت متمرکز اداره می شود که این سیستم باعث به وجود آمدن چالش هایی در اداره کشور به ویژه در حوزه مدیریت شهری بوده است. در همین ارتباط، هر چند که با تشکیل شورای اسلامی شهر و اعطای بعضی از وظایف به شهرداری، حرکتی جدید به سمت تمرکززدایی در شهرها شروع شده، اما به خاطر سیستم پیچیده ساختار مدیریتی و برنامه ریزی کشور، هنوز این امر در زمینه تمرکززدایی توفیقی نداشته و به همین دلیل سیستم مدیریت شهری با چالش های بزرگی همراه است. روی همین اصل، هدف این تحقیق بررسی نقش تمرکزگرایی در ایجاد چالش های مدیریت شهری در ایران می باشد که این امر با استفاده از روش تحقیق توصیفی – تحلیلی به انجام رسیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمرکزگرایی در ساختار مدیریتی ایران باعث تکوین رویکرد بخشی و دولتی و دولت محور نسبت به شهر و مسائل مختلف شهری شده که حاصل آن چیزی غیر از تضعیف جایگاه شهرداری ها در سیستم مدیریت شهری نیست. همچنین این امر چالش هایی (محتوایی و رویه ای) را در ایران در حوزه مدیریت شهری ایجاد کرده است که رهایی از این چالش ها نیازمند بازساخت نگرش ها و دیدگاه ها و روش های موجود در شیوه مدیریت شهری در ایران می باشد.
    در مجموع، براساس نتایج تحقیق، در ساختار متمرکز اداری – سیاسی ایران، مدیریت به جای تحقق توسعه مانع اصلی توسعه محسوب می شود. لذا تلاش های فراوانی لازم است تا زمینه مساعد برای مشارکت همه جانبه به منظور تمرکززدایی انجام شود. به عبارتی، لازمه رفع این چالش، تغییر در نگرش به ساختار مدیریت شهری به عنوان تقویت حکومت محلی و مشارکت مردمی و مدیریت یکپارچه و تقسیم قدرت از بالا به پایین و تغییر این ساختار به سیستم از پایین به بالا می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، تمرکزگرایی، چالش های مدیریتی، مدیریت شهری در ایران
  • محمدسلیمانی، محمدرضا حافظنیا، مرتضی قورچی، حسین محمدیان صفحه 55
  • محسن جان پرور، ریحانه صالح آبادی، مژگان صالح آبادی صفحه 83
    شهرها پدیده های جغرافیایی هستند که نشان دهنده واقعیت های پایه ای و اساسی زندگی اجتماعی بشر عصر حاضر می باشند. به نحوی که زندگی در فضای شهرها و حرکت به سمت شهرنشینی بخشی از حرکت تکاملی انسان ها را شامل می شود. این حرکت و سکونت انسان ها در فضاهای شهرها، زمینه ایجاد تراکم جمعیت، تداخل فضاها، مسائل و مشکلات و... را به ویژه در فضاهایی که شهرنشینی بدون برنامه را تجربه کرده اند، به ارمغان آورده است که این خود زندگی همراه با امنیت و آرامش را در شهرها دچار مشکل کرده است. در میان راهکارهای پیش رو جهت کاهش مشکلات ناشی از این روند رو به رشد و سایر آسیب ها در گام نخست ایجاد شناخت شهروندان از مفاهیم مرزها، حریم ها و محدوده های موجود در فضای شهری می تواند کمک قابل توجهی داشته باشد. بر این اساس، مقاله حاضر با روشی توصیفی و تحلیلی به مفهوم سازی و شناخت مفاهیم مرز، محدوده ها و حریم ها در فضای شهر پرداخته و انواع آنها را بیان می کند. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که فضای شهرها شامل انواع مرزها (مرزهای فردی؛ مرزهای اتاق در آپارتمان؛ مرزهای آپارتمان در ساختمان؛ ساختمان در فضای شهر؛ مرزهای مالیات و عوارض شهری؛ مرزهای شهر و...)، حریم ها (حریم افراد؛ حریم خصوصی؛ حریم فضایی؛ حریم منازل؛ حریم ها در معماری؛ حریم محله ها؛ حریم شهر و...) و محدوده ها (محدوده های شهر؛ محدوده های محلی؛ محدوده های منطقه ای؛ محدوده های نفوذ شهر و...) می شود که تاکنون متاسفانه به آنها توجه نشده است. با وجود اینکه، مرزها، حریم ها و محدوده ها در فضای شهرها در میزان حاکمیت، مالکیت و صلاحیت با یکدیگر تفاوت دارند و با ایجاد شناخت و درک درست از مرزها، حریم ها و محدوده های موجود در فضای شهرها می-توان زندگی معاصر در شهرها را که بسیار پیچیده و غیر نظام مند شده است تا حد قابل توجهی نظام مند، آسایش بخش و امن کرد.
    کلیدواژگان: مرزها، محدوده ها، حریم ها، فضای شهر
  • عمران راستی، علی اشرفی صفحه 113
    دریاها و اقیانوسها بیش از 70 درصد سطح سیاره زمین را شامل می شوند و در طول تاریخ نیز همواره مورد توجه بوده اند، اما مهم ترین اقدامات رسمی و قانونی برای قاعده مند نمودن ادعاهای متعدد و متفاوت کشورهای ساحلی در زمینه ادعای کنترل و مالکیت انحصاری دریای ساحلی و سرزمینی، به قرن بیستم بر می گردد. اولین کنفرانس مربوط به حقوق بین الملل دریاها در سال 1930 در لاهه تشکیل شد و آخرین کنوانسیون حقوق بین الملل دریاها نیز کنوانسیون 1982 حقوق دریاهاست که تعداد کشورهایی که به کنوانسیون پیوسته اند به حد نصاب لازم رسیده است، از 16 نوامبر 1994 لازم الاجرا گشته است. کشورهای ساحلی متعاقب و متاثر از مواد این کنفرانسها و کنوانسیونهای بین المللی اقدام به تصویب قوانین مناطق دریایی، تعیین و تحدید مرزهای دریایی و فلات قاره و... نموده اند. در بین دو پهنه آبی جنوب ایران، قلمروسازی و تعیین و تحدید مرزهای دریایی و فلات قاره در خلیج فارس بیش از دریای عمان مورد توجه بوده است و حتی پژوهشهای کمتری نیز در زمینه قلمروسازی در دریای عمان صورت گرفته است. این پژوهش با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از اسناد و قوانین دریایی و تحلیل کارتوگرافیکی، در پی آن است تا با بررسی قوانین مناطق دریایی و فرایند قلمروسازی کشورهای ساحلی در پهنه دریای عمان و ترسیم مرزهای تعیین و تحدید شده بر روی نقشه و استفاده از روش خط میانه در محدوده های تعیین حدود نشده، نقشه قلمروهای دریایی کشورهای ساحلی را در دریای عمان ترسیم نموده و مناطق مختلف دریایی هر یک از چهار کشور ساحلی این دریا را محاسبه نماید. نتایح تحلیل کارتوگرافیکی و محاسباتی نشان دهنده این است که در دریای عمان که همه محدوده آن بعد از خط مبدا کشورها در زمره منطقه انحصاری- اقتصادی است، کشورهای ایران و عمان بیشترین قلمروهای دریایی و پاکستان که کمترین ساحل را در دریای عمان دارد، کمترین قلمروهای دریایی را در دریای عمان دارا می باشد. همچنین نتایج نشان داد که فرایند قلمروسازی و تحدید حدود مرزها در دریای عمان فرایندی کند بوده است به طوری که از 14 قطعه مرز دریایی و فلات قاره که باید در پهنه این دریا تعیین و تحدید شوند، تنها 2 قطعه تعیین و تحدید شده است و می توان گفت کند بودن این فرایند و توجه کمتر کشورهای ساحلی به مرزبندی در دریای عمان متاثر از برخی عوامل جغرافیایی و اقتصادی و البته تحت الشعاع فرایند قلمروسازی خلیج فارس بوده است.
    کلیدواژگان: دریای عمان، مرز دریایی، جغرافیای سیاسی دریاها، قلمروسازی، قلمروهای دریایی، خط مبدا
  • سید هادی زرقانی، امید علی خوارزمی، نرگس حجی پناه صفحه 143
    اهداف
    اتخاذ سیاست تمرکز زدایی و ایجاد و توسعه سازمانها و نهادهای محلی، از جمله ویژگی های سازماندهی سیاسی فضا در قرن حاضر است که گرایش فزاینده ای نسبت به آن در سراسر دنیا مشاهده میشود. یکی از دلایل این امر، آن است که بسیاری از کشورها سیاست تمرکز زدایی را به عنوان روشی برای بهبود عملکرد بخش عمومی و رشد اقتصادی به کار می برند. با توجه به نقش مطلوب و کاربرد موثر روش تفکر سیستمی در مطالعه و تحلیل حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی، در این مقاله به بررسی سیستمی نقش عوامل اقتصادی در شکل گیری دولت محلی با تاکید بر ایران پرداخته شده است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و استنباطی است. گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. در بخش مطالعات میدانی از دو روش کمی و کیفی استفاده شده است. در بخش کمی جامعه آماری صاحب نظران بحث دولت محلی می باشند که بر اساس برآورد محقق تعداد 40 نفر می باشند. در قسمت کیفی 7 نفر از صاحب نظران بحث دولت محلی به روش گلوله برفی برای مصاحبه انتخاب شدند. برای میزان تاثیر عوامل اقتصادی- مالی در شکل گیری دولت محلی در ایران از آزمون t تک نمونه و برای اولویت بندی میزان تاثیر هر یک از عوامل مربوط به بعد اقتصادی- مالی از آزمون فریدمن استفاده شده است. به منظور ترسیم دیاگرام های علی و معلولی بر اساس تفکر سیستمی از نرم افزار Vensim استفاده شده است
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان تاثیر عوامل اقتصادی- مالی برای شکل گیری دولت محلی در ایران متوسط به پایین است و وضعیت موجود این بعد برای شکل گیری دولت محلی در ایران ضعیف است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ایران، بعد اقتصادی، مالی، دولت محلی، نگرش سیستمی
  • عاطفه گلفشان، محمود واثق صفحه 167
    در این پژوهش سعی شده تا با بررسی اندیشه فلسفی، «توماس هابز» (1588- 1679)، به تبیین اثرات دیدگاه فلسفی بر جغرافیای سیاسی پرداخته شود. هابز با تدوین کتاب لویاتان بعنوان مهم ترین اثر خود، تاثیر بسزایی در جامعه دانشگاهی غرب داشته، به طوریکه این کتاب به عنوان متن مرجع در دانشگاه ها تدریس شده است. نظرات و اندیشه سیاسی توماس هابز بدلیل ارتباط آن با مبانی علم جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک یعنی قدرت، دولت، حاکمیت، سرزمین و مردم، (به طور مستقیم و یا غیر مستقیم)، برای جغرافیدانان سیاسی بسیار حائز اهمیت است. دانستن اندیشه فلسفی ای که هابز را به نوشتن این کتاب رهنمون شده از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که اندیشه فلسفی هر کس مبانی و پایه های فکری او را مشخص می کند. برخی توماس هابز را «خالق فلسفه به زبان انگلیسی» می دانند. هابز در کار خود از روش شناسی علمی بهره گرفت و همانطور که در طول تحقیق مطرح شده، دارای رویکرد فلسفی رئالیستی است، و دیدگاهی مکانیکی و طبیعت گرا دارد. او از روش استقرایی قیاسی برای تبیین مسائل استفاده می کند. هابز نگاهی بدبینانه به انسان دارد و انسان را گرگ انسان می داند. از این رو وجود یک نیروی بالاتری که بر انسان ها حکومت کند را ضروری می داند. تاثیر اندیشه های سیاسی زمان او و دوران پرآشوبی که در آن می زیسته، باعث شکل گیری ذهنیتش در مورد حکومت و مردم شده، و سرانجام نظریه خود درباره دولت را در کتاب لویاتان به رشته تحریر درآورده است. در این پژوهش، اثرات آراء فلسفی توماس هابز بر اندیشه ها و موضوعات جغرافیای سیاسی به صورت توصیفی – تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توماس هابز، اندیشه فلسفی، لویاتان، وضع طبیعی، قوانین طبیعی، جغرافیای سیاسی
|
  • Ali Valigholizadeh, Turan Kheyri Page 27
    Political system - a centralized system, the system of administrative Iran during the Pahlavi in the Iranian leadership And since this period, with the arrival of a new civilization, its place in the major cities of The capitalist system don and on the other hand to implement its goals requires a strong central government that can make your programs These issues are the focus of a good run of strong investment and services in the major cities and the concentration of power in the hands of the government and Finally, the formation of a centralized system office. Given that the focus of the decisions in all matters (national and local) By adopting a single political and administrative center, and runs the planning and management in structural terms No social ground - political Instead vehicle development means in practice in the state and is focused on the material aspects of national development. In this structure, management and development planning, rather than a major impediment to development. Therefore, efforts should be grea To be fertile ground for the comprehensive participation to decentralization Addressing these challenges requires a change in attitude to the urban management structure As strengthening local governance and community participation and integrated management and the division of power from top to bottom And changes in the structure of the system from the bottom up to the surface individually according to Talents and limitations the development and planning. What is the focus and emphasis on the affairs of the lie It results presented as a paradigm in the management of cities using the urban good governance in which government, citizens and Private institutions can pay to participate in a current horizontal and More details.
    Keywords: Urban Management, Centralization, Management challenges, Urban Management in Iran
  • Mohsen Janparvar, Reyhaneh Salehabadi, Mojgan Salehabadi Page 83
    Cities are geographical phenomena that reflect the basic and fundamental realities of social life of present day of human. So living in the city space and move to the urban are part of evolutionary movement of human. This movement and living of human in city area has brought congestion, interference in that area, issue and problems….especially in the areas that have experienced unplanned urbanization. This makes problem for security and peace of living in the city. Ahead of the solution for reducing the problems caused by this growing trend and other damage, at first step creating concept of border, Privacy and limits in city space for citizenship and be significant. According to the present paper with descriptive and analytical approach express the concepts and recognition of border, Privacy and limit of the city and various states. The result of this study indicate that area of the city include borders (personal borders, borders of room in the apartment, border of apartment building, building in city area and taxes and municipal borders, borders of city and,…), privacies (personal territories, subjective territories, airspace territory, homes territories, architecture territories, local territories, city territories and,…) and limits (city limits, local limits, regional limits, influence of city limits and…) which unfortunately has not been attended. Though, borders, privacies and limits in the cities area are differing from each other in the governance, ownership and jurisdiction and with creating knowledge and understanding of borders, Privacies and limits in city area can be systematic, secure and welfare of living in the city considerably that become very sophisticated and contemporary.
    Keywords: Borders, Privacy, Limits, City Area
  • Seyed Hadi Zarghani, Omid Ali Kharazmi, Narges Hajipanah Page 143
    Objectives
    Adopting the decentralization policy and developing local institutions are among the features of political organization of space in the current century which has a growing trend in all over the world. One of the reasons for this issue is the fact that most of the countries use the decentralization process for improving the performance of the public sections and their economic growth. Based on the effective application of the systemic thinking approach in studying and analyzing different economic, social and management sectors, the present study uses this method to explore the role of economic-financial factors in the formation of local governments.
    Method
    The method is descriptive, analytic and inferential and the data are collected using the library-based and field approaches. For the latter, quantitative and qualitative approaches are used. In the quantitative phase, the participants of the study were 40 experts in local government. In the qualitative phase, seven scholars in the same filed were selected based on the snowball sampling method for interviews. For examining the effects economic-financial factors in the formation of local governments, the independent sample t-test and to prioritize the effects of each of the relevant factors, the Friedman test was run. For drawing the causal diagrams based on the systemic thinking model, the Vensim software was applied.
    Findings: The results indicated that the effect of economic-financial factors for the formation of local government in Iran is medium to low and current status of this factor for the formation of local government is weak.
    Keywords: Iran, economic, financial aspect, local government, systemic thinking
  • Atefe Golfeshan, Mahmood Vasegh Page 167
    In this study, we have tried to explain the effects of the philosophical point of view on the Political geography, with examining examine the philosophical thought of the "Thomas Hobbes" (1588- 1679). Hobbes's Leviathan as his most important compilation had a substantial impact on the west academic community, as this book as a reference text has been teaching at universities. Thomas Hobbe's political thought and his comments are very important for political geographers, because of its association with the principles of Political Geography and Geopolitics like power, government, sovereignty, territory and people, (directly or indirectly). Knowing the philosophical ideas that led to write this book by Hobbes is very important; because everyone's philosophical thought defines his principles and foundations. Some people know Thomas Hobbes as "creative philosophy in English". Hobbes used the scientific methodology in his work, and as discussed in the research, he had the realist philosophical approach, and had the mechanical and naturalist approach. He uses inductive and deductive methods to explain the issues. Hobbes has a pessimistic view to human and sees man the wolf man. Hence being a higher power that governs on the people is necessary. Influence of Political thought during his time and the tumultuous time in which he lived, created his point of view about the formation of the government and people, finally, his theory of the state is written in the book Leviathan. In this study, the effects of the philosophical ideas of Thomas Hobbes on Political Geography's issues are studied with analytic – descriptive method.
    Keywords: Thomas Hobbes, Philosophical Thought, Natural Rules, Natural Situation, Political geography