فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 11 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا دیانتی دیلمی، وحید طیبی صفحات 1-12
    نتایج تحقیقات انجام شده در زمینه کیفیت سود نشان می دهد عوامل متعددی بر کیفیت این اقلام اثر گذار هستند. از جمله این عوامل می توان به عوامل فرهنگی و ابعاد اخلاقی، نوع مالکیت شرکت ها، میزان حمایت های حقوقی کشورها از سرمایه گذاران، فشارهای قانونی، شاخص افشا و موارد دیگر اشاره نمود؛ لذا تحقیق حاضر به دنبال آن بوده است که از میان این عوامل، به بررسی مولفه های فرهنگ سازمانی بر کیفیت سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار بپردازد. برای این منظور با توزیع پرسشنامه مدل فرهنگ سازمانی کمرون و فریمن بین مدیران مالی این شرکت ها ابتدا نوع فرهنگ سازمانی آن ها تعیین و سپس داده های مربوط به کیفیت سود به طریق اسناد کاوی از صورت های مالی شرکت ها استخراج گردید. سپس با استفاده از داده های جمع آوری شده و مدل معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزئی، الگوی علی تاثیر گذاری ابعاد فرهنگی بر کیفیت سود ارائه شد. نتایج تحلیل آماری داده های جمع آوری شده از 85 شرکت، نشان می دهد که ابعاد فرهنگ سازمانی مدیران (ادهوکراسی- بازار - سلسله مراتبی) بر کیفیت سود گزارش شده توسط آن ها تاثیر مثبت دارد و 43.5 % از تغییرات این متغیر را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کیفیت سود، مدل های فرهنگ سازمانی
  • آرزو جلیلی، هدی همتی صفحات 13-24
    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه بین حاکمیت شرکتی و عملکرد سرمایه فکری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. متغیر وابسته تحقیق، میزان سرمایه فکری می باشد که توسط ضریب ارزش افزودهسرمایه فکری (VAIC)مدل پالیک (2000،1998) اندازه گیری شده است. متغیرهای مس تقل تحقیق شامل نسبت(درصد)سهام شرکت که توسط نهادهای سرمایه گذاری عمده نگهداری می شود به کل سهام منتشره و در دست سهامداران، نسبت (درصد) مدیران غیرموظف (غیر اجرایی) هیات مدیره به کل اعضای هیات مدیره، وجود (عدم وجود) مدیرعامل به عنوان رئیس یا نایب رئیس هیات مدیره و وجود (عدم وجود) حسابرسان داخلی در شرکت می باشند.به منظور آزمون فرضیه ها از تکنیک های آماری رگرسیون چندمتغیره، پانل دیتا، آزمون مقایسه دو میانگین، تحلیل واریانس و آزمون های فرعی دیگر برای اطمینان بیشتر بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین وجود مدیران غیرموظف در ترکیب هیات مدیره و سرمایه ساختاری رابطه معناداری مشاهده گردید. همچنین رابطه معناداری بین عدم وجود مدیرعامل شرکت به عنوان رییس یا نایب رییس هیات مدیره و سرمایه انسانی و رابطه معناداری بین وجود حسابرسی داخلی در شرکت و سرمایه انسانی و سرمایه ساختاری از اجزای سرمایه فکری نیز مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، حاکمیت شرکتی، سرمایه گذاران نهادی
  • پیمان امینی، کامران محمدی، شعیب عباسی صفحات 25-39
    امروزه رقابت در حرفه حسابرسی اهمیت زیادی دارد. بنابراین کاهش هزینه و زمان و افزایش کیفیت حسابرسی از طریق به کارگیری اصول و فنون مدیریت در جهت آن ضروری است. هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل موثر بر صدور گزارش مشروط حسابرسی است و برای این منظور تعداد 7 متغیر مالی و 2 متغیر غیرمالی که در تحقیقات معتبر از مهمترین متغیرها در صدور اظهارنظر حسابرسان بودهاند انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شیوه ی نوین شبکه عصبی مصنوعی و برای تعیین معنیدار بودن رابطه ی متغیرها از روش ورود متغیر به شبکه عصبی استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد که نسبت « سود پس از مالیات به فروش » دارای بیشترین رابطه و پس از آن به ترتیب:«نسبت جاری»،« نسبت کل بدهی به کل دارایی ها »،»اندازهی شرکت »،«مشروط بودن گزارش حسابرسی سال قبل»،»نسبت حساب های دریافتی به کل دارایی »،«دفعات گردش موجودی کالا »،»نسبت آنی»، و«نوع موسسه حسابرسی »بیشترین ارتباط و تاثیر را بر صدور اظهار نظر مشروط حسابرسی دارند.
    کلیدواژگان: گزارش مشروط حسابرسی متغیرهای مالی و غیرمالی نسبت های مالی شبکه عصبی
  • قدرت الله طالب نیا، نظام الدین رحیمیان، مجتبی باقری نویر صفحات 53-64
    تحقیق حاضر برای فراهم آوردن شواهدی در ارتباط با تاثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر میزان ثروت ایجاد شده برای سهامداران، صورت پذیرفته است. متغیرهای مستقل تحقیق سازوکارهای حاکمیت شرکتی می باشند که از چهار بعد تعداد سرمایه گذاران نهادی، نسبت سرمایه گذاری سرمایه گذاران نهادی، استقلال اعضای هیات مدیره و نسبت مدیران غیرموظف هیات مدیره، مورد بررسی قرار می گیرند. متغیر وابسته تحقیق ثروت ایجاد شده برای سهامداران می باشد که برای محاسبه آن از مدل پابلو فرناندز استفاده شده است. پابلو فرناندز معتقد است از آنجایی که در محاسبه ارزش افزوده اقتصادی(EVA) از ارزش های دفتری استفاده می شود، بنابراین محاسبات از قابلیت اطمینان کافی برخوردار نبوده و ممکن است تصمیم گیرندگان را به اشتباه بیاندازد. او مدلی را پیشنهاد نمود که در آن به جای ارز شهای دفتری از ارزش بازار سهام استفاده می شود. متغیر کنترلی تحقیق اندازه شرکت می باشد. در این تحقیق متغیر وابسته با یک وقفه زمانی یک ساله نسبت به متغیرهای مستقل مورد آزمون قرار م یگیرد. انتخاب نمونه آماری به روش حذف سیستماتیک و با اعمال محدودیت هایی انجام شد که طی آن 98 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1383-1387 انتخاب گردید. برای آزمون ارتباط بین متغیرهای مستقل ووابسته تحقیق از روش های رگرسیون خطی ساده و چندگانه استفاده شده است. به طور کلی نتایج تحقیق بیانگر آن است که بین هیچکدام از سازوکارهای حاکمیت شرکتی با میزان ثروت ایجاد شده برای سهامداران رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سازوکارهای حاکمیت شرکتی، سرمایه گذاران نهادی، استقلال اعضای هیات مدیره، اعضای غیر موظف هیات مدیره و ثروت ایجاد شده برای سهامداران
  • احمد مدرس، محمدعلی بیداری صفحات 65-71
    در این پژوهش نقش ارزش افزوده حسابرسی داخلی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شد. براساس چارچوب تحقیق روت، وجود هفت ویژگی شامل: ساختار سازمانی، کارکنان و محیط کار، خدمات متنوع، سنجش عملکرد، ارزیابی ریسک، بازاریابی خدمات و تغییرات مداوم در واحدهای حسابرسی داخلی از طریق پاسخ های حاصل از 164 پرسشنامه تکمیل شده توسط کارکنان حسابرسی داخلی و مدیران ارشد شرکت ها در سال 1389 ، بررسی شد. نتایج بررسی نشان داد که به استثنای ویژگی سنجش عملکرد، سایر ویژگی ها، تا حدی در واحدهای حسابرسی داخلی وجود دارند و این واحدها در مجموع نقش ارزش افزایی ندارند.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، ارزش افزوده
  • کریم نوروزی پور، مهدی محمدی، نادی علیزاده صفحات 73-92
    امروزه با مطرح شدن پدیده جهانی شدن، رقابت و پیشرفت های تکنولوژیک، شرکت ها به سمت بین المللی شدن پیش می روند و محیط های تجاری پیچیده تر شده و فرصت های سرمایه گذاری جدیدی به وجود می آیند که برای استفاده از این فرصت ها، سرمایه گذاران نیازمند اطلاعات کافی درباره شرکت ها هستند. در راستای پاسخگویی به نیاز اطلاعاتی فوق، علاوه بر افشای اطلاعات بر طبق الزامات گزارشگری تجاری، افشای داوطلبانه اطلاعات توسط شرکت از اهمیت بالایی برخوردار شده و به عنوان یک مزیت رقابتی مطرح می شود. در این مقاله سعی شده است، با مطرح کردن عدم تقارن اطلاعات بین مدیریت و سرمایه گذاران، دلایل ایجاد شکاف ارزش بررسی شده و زبان گزارشگری تجاری قابل توسعه(XBRL)و زبان گزارشگری اطمینان بخش قابلتوسعه(XARL)به طور کامل تشریح گردیده و نهایتا اثرات احتمالی افشای داوطلبانه اطلاعات بیان می گردد. هدف مقاله، این است که با معرفی ابعاد مختلف افشای داوطلبانه اطلاعات، به اهمیت آن در برقراری روابط مناسب بین مدیریت و سرمایه گذاران و کاهش عدم تقارن اطلاعات بین دو گروه فوق، پرداخته شود.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی الکترونیکی، فناوری اطلاعات، افشای داوطلبانه، زبان نشانه گذاری قابل توسعه، (XML)زبان گزارشگری تجاری قابل توسعه(XBRL)و زبان گزارشگری اطمینان بخش قابل توسعه، (XARL)
  • جواد مرادی، هاشم ولی پور، مرجان قلمی صفحات 93-106
    اوراق بهادار تهران است. دوره زمانی تحقیق شامل 8 سال متوالی از 1380 تا 1387 و نمونه آماری تحقیق شامل 90 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران م یباشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین وجود و یا عدم وجود رویداد سقوط سهام در طول دوره تحقیق با سطح محافظه کاری حسابداری، یک رابطه معکوس و معنی دار وجود دارد. به عبارت دیگر، یافته ها حاکی از تاثیر مثبت محافظه کاری حسابداری بر کاهش ریسک سقوط قیمت سهام است. همچنین نتایج حاکی از آن است که رابطه بین محافظه کاری با وجود یا عدم وجود رویداد سقوط قیمت سهام در شرکت های دارای سطح عدم تقارن اطلاعاتی بالا، به لحاظ آماری معنی دار نیست. همچنین نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که عدم تقارن اطلاعاتی، نتوانسته است تاثیر محافظه کاری در کاهش ریسک سقوط قیمت سهام را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، عدم تقارن اطلاعاتی، سقوط قیمت سهام، دامنه تفاوت قیمت، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری
|
  • Pages 1-12
    The results of done researches on earnings quality show that several factors affect the quality of these items. Among these factors can state cultural and ethical factors, the kind of companie's ownership, the level of law's defense of countries from investors, law's pressure, disclosure index and others. So, the purpose of this research is, surveying organizational culture's dimensions on the earnings quality of the firms listed on Tehran Stock Exchange. For this purpose, at first the kind of financial manager's organizational culture was specified by distribution Cameron and Freeman's organizational culture questionnaire and then the data related to earnings quality was extracted from firm's financial statements. Then, the causal model of affecting culture on earnings quality was presented by gathering data and the structural equation model based on partial- List square (PLS) method. The results of gathered data for 85 firms show that organizational culture of managers (Adhocracy- Market- Hierarchical) has a positive effect on their reported earnings quality and it explains 43.5% changes of earnings quality.
    Keywords: organizational culture, earnings quality, Organizational Culture Models
  • Pages 13-24
    The main objective of this article is to investigate the relationship between corporate governance and intellectual capital performance of the firms. The dependent variable is the amount of intellectual capital -measured by Value Added Intellectual Capital Coefficient (VAIC), which based on Pulic model (1998,2000). On the other hand the independent variables are: the percentage of the firms stocks which is retained by major financial institutes to the total stocks, the ratio of nonexecutive managers to the total members of board of directors, the existence of CEO and/or vice president, and the existence of internal auditing. To test the hypothesizes, the Multi Variables Regression, Panel Data, Two Average Comparison, and Variance Analysis were exploited. The results of the study showed that: There is a meaningful relation between nonexecutive managers and structural capital variable. A meaningful relation exists between existence of CEO and/or vice president and human capital. There is also a meaningful relation between internal auditing, on one hand, and human capital and structural capital on the other hand.
    Keywords: Intellectual Capital, Physical capital, Human capital, Structural capital, Corporate Governance, institutional investors
  • Pages 25-39
    Nowadays, competition has a fundamental role in auditing profession. Hence, the time and cost reduction and auditing quality enhancement are necessary via application of management principles and techniques. The main propose of this paper, the investigating of effecting Factors on the issue of qualified auditing report and in order to, determined 7 of Financial and 2 Non- Financial Variables used in reliable researches. In order to data analysis, the new model of neural network is used and the input variable method is applied to determine the significance of relationship between variables. The results revealed that net profit to sale ratio maximum relationship, and there after current ratio, the ratio of total liabilities to total assets, firm size, the qualifications of last year report, the ratio of accounts receivable to total assets, the number of times inventory rated, quick ratio and type auditing institute had significant effect on the issue of qualified auditing report.
    Keywords: the qualified report, financial, non, financial variables, Financial ratios, Neural Network
  • Pages 53-64
    This study is aimed to provide evidence on the relationship between the corporate Governance mechanisms and the amount of created shareholders value. Independent variables of the study are corporate Governance mechanisms, which are examined from four aspects, including number of institutional investors, investment ratio of institutional investors, independence of the members of the board of directors, and the ratio of nonexecutive directorse. The dependent variable of the study is the created shareholders value, which is measured based on the Pablo Fernandez Model. Pablo Fernandez believes that since book values are used in the calculation of the Economic Value Added (EVA), the calculations lack a sufficient reliability and may result in decision makers’ mistakes. Pablo Fernandez proposed a model in which market values of shares are used instead of book values. The control variable of the study is the size of the company. In this study, the dependent variable is tested with a oneyear interval in comparison with the independent variables. The statistical sample was selected based on the systematic deletion and the application of limitations, resulting in the selection of 98 corporations listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) during 2004-08 For testing the relation between independent and dependent variable of the study, simple and multiple regression methods were used. Generally, the results of the study indicate that there is no significant relationship between the corporate Governance mechanisms and the amount of created shareholders value.
    Keywords: Corporate Governance, institutional investors, independence directors, nonexecutive directors, created shareholders value
  • Pages 65-71
    In this study, value-added role of internal audit in companies admitted in Tehran Stock Exchange were investigated. Based on research framework of Roth, existence of seven Properties include: Departmental organization, Staffing and work environment, Risk assessment, Services provided, Performance measures of the internal audit function, Marketing the internal audit function and Reinventing the internal audit function in the internal audit units were studied with answers from 164 questionnaires completed by internal audit staff and senior managers of companies in 1389.Results shows that except "Performance measures of the internal audit function", other Properties there are to some extent and this unites havent valueadded role.
    Keywords: internal audit, Value, Added
  • Pages 73-92
    The contemporary phenomenon of market globalization, competition and technical developments have resulted in companies becoming more international in their orientation and have also led to increased complexity in the business environment. While capital markets now offer unforeseen investment opportunities, one important development associated with these trends is the tendency of investors to be confronted with an abundance of information about myriad corporate activities. In addition to making the required compulsory disclosures, more and more companies are disclosing information on a voluntary business – presumably in the hopes that this extra data hasten the stock market to recognize hidden elements. In this article, we provide some insights into why the value gap is responsible for the enhanced demand for extra disclosures. We explore the potentially critical impact of XBRL (extensible Business Reporting language) and XARL (extensible Assurance Reporting Language) on this topic. Finally, we present exist view about some of the likely implication of the trend toward additional voluntary disclosures.
    Keywords: E, Financial Reporting, information technology, Voluntary Corporate, extensible Markup Language, Extensible Business Reporting Language, extensible Assurance Reporting Language
  • Pages 93-106
    The purpose of this research is to examine the effect of accounting conservatism on reducing stock price crash risk in Tehran Stock Exchange (TSE). The time period of this research is from 1380 through 1387 and the sample consists of 90 companies which listed in TSE over this time period. The findings show that there is a reserve relation between existence of stock price crash event and accounting conservatism over the research period. In other words, the findings suggest that accounting conservatism has a positive effect on reducing stock price crash. The results suggest the relation between conservatism and stock price crash event in companies with high information asymmetry isn’t significant, too. These empirical evidences show that information asymmetry isn’t able to increase the effect of conservatism in reducing stock price crash.
    Keywords: Conservatism, Information Asymmetry, Stock price crash, Price Difference Domain, Market to Book Ratio