فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 21 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • هاشم نیکو مرام، مهدی تقوی، حمید احمدزاده صفحات 1-14
    پژوهش حاضر در زمره پژوهشهای اثباتی حسابداری است که به صورت تجربی پیامدهای اقتصادی کیفیت اطلاعات حسابداری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 12 ساله از سال 1379 الی 1390 را مورد بررسی قرارداده است. متغیر مستقل استفاده شده در این پژوهش معیار پایداری سود و متغیر وابسته پژوهش پیامدهای اقتصادی کیفیت اطلاعات حسابداری می باشد که برای محاسبه آن از معیارهایی نظیرنسبتQتوبین متوسط هزینه سرمایه شرکت، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام و نسبت قیمت به سود هر سهم استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که معیار ارزیابی کیفیت اطلاعات حسابداری یعنی پایداری سود بر نسبت Q توبین نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام ونسبت قیمت به سود هر سهم تاثیر مثبت و معنیدار داشته است. این امر حاکی از آن است که پایداری سود دارای بار و محتوای اطلاعاتی مثبت در بازار سرمایه ایران بوده و حاوی پیامد اقتصادی مثبت میباشد.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، پیامدهای اقتصادی، پایداری سود، نسبتQتوبین
  • بهمن بنی مهد، یحیی حساس یگانه، نرگس یزدانیان صفحات 17-32
    هدف این پژوهش شناسایی رابطه میان مدیریت سود و اظهار نظر حسابرسان بخش خصوصی است. دوره زمانی پژوهش شامل یک دوره ده ساله، از سال 1381 الی 1390 می باشد. تعداد شرکتهای نمونه پژوهش نیز شامل 106 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. آزمون فرضیه ها نیز بر اساس روش رگرسیون چند متغیره انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدیریت سود، اندازه شرکت، سودآوری، نسبت بدهی، حق الزحمه حسابرسی و مالکیت دولتی با تعداد بندهای حسابرسی قبل از بند اظهارنظر رابطه معنی دار دارند. هم چنین یافته های این پژوهش بیانگر آن است که پیچیدگی شرکت، تغییر حسابرس و تغییر مدیریت با تعداد بندهای حسابرسی قبل از بند اظهارنظر رابطه ای معنی دار ندارند. شواهد پژوهش بر این نکته تاکید دارند که رابطه مستقیم میان مدیریت سود و تعداد بندهای حسابرسی می تواند ناشی از افزایش کیفیت حسابرسی در بخش خصوصی باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اظهارنظر حسابرس، حق الزحمه حسابرسی، موسسات حسابرسی بخش خصوصی
  • رضا رادفر، نرگس رضایی ملک، محمد رضایی ملک صفحات 33-46
    امروزه شرکت های دانش بنیان تبدیل به قدرتمند ترین و موفق ترین شرکت های جهان گشته اند، از این رو، داشتن سیستم مدیریت دانش تبدیل به یکی از برنامه های استراتژیک سازمان ها گردیده است. با توجه به شرایط نامطلوب اقتصادی که در دهه اخیر بر جهان حاکم گشته است، بسیاری از سازمان ها به دنبال راهی برای کاهش هزینه ها و بهبود عملگرهای مالی خود هستند. از طریق بهبود عملگرهای مالی می توان نتیجه عملکرد سازمان را برآورد نمود و برای ادامه حیات آن برنامه ریزی کرد. در این میان مدیریت دانش به عنوان یک عامل اساسی در کاهش دوباره کاری ها و بهبود عملگرهای مالی شناسایی گردید. هدف از تحقیق حاضر سنجش میزان تاثیر پیاده سازی مدیریت دانش بر بهبود عملگرهای مالی در یک شرکت تولیدی خصوصی است. در ابتدا از طریق مصاحبه با کارشناسان مالی سازمان و مطالعه تحقیقات پیشین شاخص های موثر شناسایی و پرسشنامه ای تدوین و بین نمونه پخش گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده، از رگرسیون چند متغیره و آزمون معادلات ساختاری، تحلیل عاملی اکتشافی و تائیدی استفاده شد. نتایج حاکی از این است که با پیاده سازی مدیریت دانش، سازمان پذیرنده سیستم مدیریت دانش، قادر خواهد بود میزان عملگرهای مالی خود را تا میزان 75 درصد بهبود بخشد و از این طریق فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عملگرهای مالی، هزینه ضایعات، مدلسازی معادلات ساختاری
  • زهره حاجیها، شایسته نبیونی صفحات 47-58
    سیستم اطلاعات حسابداری از جمله سیستم های اصلی و اساسی سیستم اطلاعات مدیریت شمرده می شوند و وظیفه آن تامین نیازهای اطلاعاتی سطوح مختلف مدیران در زمینه های برنامه ریزی و کنترل منابع، ارزیابی عملکرد و تصمیم گیری است. بر این اساس هدف این تحقیق بررسی تاثیر خصوصیات سیستم اطلاعاتی حسابداری (شامل اطلاعات با دامنه وسیع و تجمیع یافته و به موقع) بر عملکرد آن ها در شرایطی که وظایف سازمانی تحلیل پذیر است، می باشد. نمونه تحقیق شامل 220 پرسشنامه دریافت شده از مدیران مالی و عملیاتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این تحقیق ترکیبی از روش کتابخانه ای و میدانی می باشد. برای گردآوری داده های این پژوهش از 16 پرسش در قالب پرسشنامه استفاده شده است. نتایج تحقیق بر اساس رگرسیون چند متغیره نشان داد که در شرایط تحلیل پذیری وظیفه، ارائه اطلاعات با دامنه وسیع و تجمیع یافته توسط سیستم اطلاعاتی، رضایت مدیران از عملکرد سیستم های اطلاعاتی حسابداری را افزایش می دهد. اما در این شرایط، ارائه اطلاعات به موقع اثر معکوسی بر رضایت مدیران از عملکرد سیستم های حسابداری دارد. به عبارت دیگر در هنگامی که وظایف سازمانی تحلیلی است مدیران از سیستم اطلاعاتی حسابداری اطلاعات وسیع و تجمیعی انتظار دارند اما به موقع بودن اطلاعات تاثیر معکوس معناداری بر رضایت آنها دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل پذیری وظیفه، خصوصیات سیستم های اطلاعاتی حسابداری، رضایت مدیران از عملکرد سیستم های حسابداری
  • محمدرضا اولی، مهدی قائمی اصل، سعیده امین زادگان، الناز عظیمی صفحات 59-70
    مبنای پژوهش حاضر آزمون رابطه میان عناصر حاکمیت شرکتی و ارزش افزوده اقتصادی با یک نمونه 122 1385 می باشد . - تایی از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1388 پژوهش حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی است. در تحلیل داده ها از روش های رگرسیون چند متغیره و رگرسیون گام به گام و برای تخمین رگرسیون از روش های اثرات ثابت، اثرات تصادفی و حداقل مربعات معمولی استفاده شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بین پنج عنصر حاکمیت شرکتی (شامل درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی، درصد مالکیت سهامداران عمده، درصد مالکیت سهام داران کنترلی، تفکیک نقش مدیر عامل از رییس هیات مدیره و درصد اعضای غیر موظف هیات مدیره) فقط متغیر درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی تاثیر معنادار و مثبتی بر ارزش افزوده اقتصادی دارد. به علاوه رابطه علیت این متغیر با ارزش افزوده اقتصادی نیز بر اساس آزمون علیت گرنجری تایید می شود. شرکت های ایران خودرو، سرمایه گذاری معادن و فلزات و سایپا به ترتیب دارای بالاترین اثرگذاری حاکمیت شرکتی بر ارزش افزوده اقتصادی می باشند.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، عناصر حاکمیت شرکتی، مالکیت سرمایه گذاران نهادی، مدل داده های تابلویی
  • هاشم ولی پور، قدرت الله طالب نیا، رضا احمدی صفحات 71-81
    تحقیق حاضر به دنبال بررسی تاثیر سطح افشای اختیاری بر مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری به خصوص سود 1386 ) میپردازد. بر - و ارزش دفتری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره 5 ساله ( 1390 اساس این فرض، که افزایش تمرکز بر نیازهای اطلاعاتی سرمایه گذاران میتواند مربوط بودن ارزش اطلاعات موجود در صورت های مالی را افزایش دهد، در نتیجه انتظار بر این است که سطوح افشای اختیاری بالاتر، با مربوط بودن بیشتر ارزش اطلاعات در سود و ارزش دفتری برای سرمایه گذاران مرتبط باشد. نمونه تحقیق شامل 71 شرکت است و برای آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیونی با نرم افزار E-views استفاده شده است. نتایج مدلهای قیمت و بازده، حاکی از آن است که سود هر سهم و ارزش دفتری هر سهم از عوامل موثر در ارزشگذاری شرکتهای موجود در بورس اوراق بهادار تهران در دوره مورد مطالعه هستند. سایر نتایج مدل قیمت حاکی از آن است که با افزایش سطح افشای اختیاری، مربوط بودن و محتوای اطلاعاتی ارزش دفتری هر سهم افزایش یافته است. از طرفی در مدل بازده، محتوای اطلاعاتی سود هر سهم در تمام سطوح افشای اختیاری اطلاعات یکسان بوده است.
    کلیدواژگان: سطح افشای اختیاری، مربوط بودن ارزش، مدل اولسن، مدل استون و هریس
  • محمد علی باقرپور ولاشانی، سمیه ظفرزاده صفحات 83-102
    تحقیق حاضر عامل اعتماد را، به عنوان یک عامل زیربنایی در درک چگونگی شکل گیری، توسعه و تکامل روابطی که میان حسابرسان و مدیران شرکت وجود دارد، در 179 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات عضو جامعه ی حسابداران رسمی در رده های سازمانی شریک یا مدیر، سرپرست ارشد، سرپرست و حسابرس ارشد بررسی مینماید. عوامل مختلفی می تواند بر اعتماد حسابرسان نسبت به مدیریت صاحبکار تاثیرگذار باشند که در مقاله حاضر ویژگی های مدیریت صاحبکار به عنوان طرف اعتماد شونده و یکی از ابعاد بسیار تاثیر گذار بر اعتماد، مورد بررسی قرار می گیرد. به منظور جمع آوری اطلاعات لازم برای انجام پژوهش، از پرسشنامه استفاده شده و از آنجایی که پرسشنامه استاندارد شده ای برای انجام پژوهش وجود نداشت، پرسشنامهای متناسب با ماهیت و موضوع پژوهش و بر اساس نتایج تحقیقات قبلی توسط پژوهشگران پژوهش حاضر طراحی گردید. به کمک این پرسشنامه نوع تاثیر (افزایش، کاهش یا بیتاثیر) و میزان اهمیت (خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد) 18 مورد از ویژگی های مدیریت شرکت صاحبکار به عنوان طرف اعتماد شونده در 5 طبقه شامل توانایی مدیریت صاحبکار، خیرخواهی و نوع دوستی مدیریت صاحبکار، رعایت هنجارها و تعهد به ارزش های اخلاقی توسط مدیریت صاحبکار، مسئولیت پذیری و پاسخگویی مدیریت صاحبکار، و شهرت مدیریت صاحبکار مورد بررسی قرار گرفت. استیودنت تک نمونه ای تجزیه و -T اطلاعات گردآوری شده، به کمک آزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون و آزمون تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه حسابرسان رعایت هنجارها و تعهد به ارزش های اخلاقی، توانایی، مسئولیت پذیری و پاسخگویی مدیریت، و شهرت مدیریت صاحبکار (به ترتیب اولویت) بر اعتماد آنها به مدیریت صاحبکار تاثیر گذار می باشند.
    کلیدواژگان: اعتماد، تردید حرفه ای، ویژگی های شخصیتی مدیریت صاحبکار
|
  • Pages 1-14
    The current study is a positive investigation that examines the empirical economic consequences of accounting information quality in companies listed at Tehran Stock Exchange in a span of 12 years from 2000 to 2011. This survey answering question of how are the economic situations of companies with better Accounting Information Quality? Accounting Information Quality is used as independent variable that is measured based on Earnings persistence. To calculate dependent variable (Economic Consequences of Accounting Information Quality) various measures is used such as the Tobin's q index, weight average cost of capital, the market value to book value of owner's equity ratio, and price to earnings per share ratio. Results show that Accounting Information Quality- in some cases- has the positive relation only with the various measures such as the Tobin's q index, the market value to book value of owner's equity ratio, and price to earnings per share ratio. In fact, measure Earnings Persistence has the meaningful content and positive economic consequences in Tehran stock exchange.
    Keywords: Accounting Information Quality_Economic Consequences_Earnings Persistence_Tobin's Q index
  • Pages 17-32
    This study investigates relation between earnings management and audit opinion in private sector of auditing. The sample period is 10 years from 2003-2012. The number ofsample is 106 listed firms of Tehran Stock Exchange (TSE). Using correlation method and multiple regression, the results of this study show that there is a relation between earnings management, size, profitability, debt ratio, audit fees, governmental ownership and qualified audit opinion paragraphs in the auditor's report. Moreover, research findings indicate that there is no relation between firm complication, auditor change, management change with qualified audit opinion paragraphs. Research evidence claim that positive relation between earnings management and qualified audit opinion paragraphs can be the sign of increase in audit quality in private sector of auditing.
    Keywords: Earnings Management, audit report, Audit Fees, private audit firms
  • Pages 33-46
    Today base knowledge companies are most powerful and successful firms in the world, so having knowledge management system become one of preference strategic on companies. According to international economic condition, most of companies are looking for special way for improving financial operations. This study assessed the impact the implementation of knowledge management systems to improve financial operations in private company. By improving financial operation, company’s income, advantage have increased and waste cost has decreased that it caused company’s marketing share have good progress. In this research by interviewing with experts, and studding previous research has identified the effective indices. The required data were collected by using questionnaires. Techniques has used is structural equation model and regression. The results had shown positive effect (75%) of knowledge management on financial operations in organization. With implementation knowledge management, marketing share and income increased and waste cost decreased. With this strategy could be able to decrease the prohibition economic pressure.
    Keywords: Knowledge management, Financial Operations, Cost of Waste, Structural Equation Modeling
  • Pages 47-58
    Accounting information system is considered as a basic and main management information system and its duty is to provide information needs of different levels of managers in planning and control of resources, evaluation of performance and making decisions. Without an effective and precise system, management actions are limited to making decisions and case control without any criterion and purpose. Therefore, evaluating different conditions and knowing the most important characteristics of these systems that have desired effects on their performance can help us to improve and promote designing these systems. Accordingly, purpose of this research is to study the effect of accounting information system (AIS) characteristics (including information with wide, aggregated and timely scope) on their performance in conditions that organizational tasks are analyzable. Sample of the study includes 220 questionnaires received from financial and operating managers of accepted companies in Tehran stock exchange. Based on multivariate regression, results of the study revealed that in the condition of task analyzability, presenting the information with wide and aggregated scope by information system increases managers’ satisfaction of AIS; however, in this condition on-time presentation of information has an inverse effect on managers’ satisfaction of performance of accounting systems. In other words, when organizations have analytical tasks, managers expect wide and aggregated information from AIS but timeliness of information has an inverse significant effect on satisfaction.
    Keywords: Task analyzability, AIS characteristics, Financial, operating managers contentment
  • Pages 59-70
    The present study is based on experimental of the relationship between corporate governance and economic value added With a sample of n = 122 firms listed in Tehran StockExchange during the period 1388 to 1385.The present study is descriptive - analytical study based on panel data. In analyzing the data stepwise and multiple regression methods were used and to estimate regression fixed effects, random effects and ordinary least squares methods were used. The results indicate that among the five elements of corporategovernance only institutional investor ownership variable have significant and positive impacts on economic value added. Moreover, causality of this variable with economic value added is confirmed by Granger causality test. Iran Khodro investment in mining and metals and Saipa, respectively, have the highest impact on corporate governance on economic value added.
    Keywords: Economic Value Added, Corporate Governance Mechanisms, Institutional Shareholder Ownership, Panel Data Model
  • Pages 71-81
    This paper investigates Impact of Voluntary Disclosure Level on Value Relevance of Accounting Information, specifically, earnings and book values of Firms Listed in Tehran Stock Exchange (TSE). Based on the assumption that an increased focus on the informational needs of investors should increase the value relevance of the information contained in financial statements, As a consequence, we expect that greater voluntary disclosure levels among companies listed on the TSE will be associated with greater value relevance in earnings and book value information for investors. Statistical sample includes 71 companies during 2007 to 2011. Statistical technique used to test the hypotheses is the Multivariate Regression. The results for the price and returns models provide evidence that earnings and book values are significant factors in the valuation of firms Listed in TSE. Other results show that increasing the voluntary disclosure level, the information content of the book value increased; on the other hand the information content of earnings is the same information at all voluntary disclosure levels.
    Keywords: Voluntary disclosure Level, Value relevance, Ohlson model, Easton, Harris model
  • Pages 83-102
    This research investigated the trust as an important underlying factor in understanding how the relationships between auditor and client’s management are established and developed between179 persons of the members of IACPA as senior auditor, supervisor, senior supervisor, and partner or manager of the audit firm, who have the ability to assess audit risks and make decision to trust or not.There are different factors affecting auditor’s trust on client’s management and evidences presented by them. But this research investigated the effects of clients’ management characterestics as a very important factor. As there was no standard questionnaire to conduct the research a questionnaire was designed by considering the nature and subject of the research and based on the results of prior researches. By using this questionnaire, the type of impact (increase, decrease or noimpact) and the importance (very low, low, medium, high or very high) of 18 items of trustee's characteristics (client's management) under 5 groups (classification): ability of management, benevolence of management, management compliance with ethical norms, accountability of management, and reputation of management on auditor's trust on client’s management and evidences presented by them have been investigated. The collected data was analyzed by applying Wilcoxon Signed Ranks Test, and One- Sample T Test. The results of analyzing auditors’ opinion indicate that management compliance with ethical norms, ability of management, management accountability, and management reputation are respectively the most important factors affecting auditors’ trust.
    Keywords: Trust, Professional Skepticism, personal characteristics of client's management