فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 23 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حامد حسینی راد، امیر بیات ترک، میرفیض فلاح شمس صفحات 1-14
    سیستم اطلاعات حسابداری (AIS) به عنوان یکی از زیر مجموعه های فناوری اطلاعات دارای کاربرد گسترده ای است وسبب تسریع رشد اقتصادی و اجتماعی جوامع شده است.بنابراین،شرکت ها و بنگاه های اقتصادی در بسیاری از کشورها برنامه های خاصی را در جهت ارتقای این فناوری تدوین و پیاده سازی نموده اند،که این خود در جهت توسعه سطح دانش و ارائه راهکارهای نوین درارائه ابزارهای مورد استفاده بسیار موثر بوده است.این در حالی است که رشد شاخص های مالی و بهره وری و افزایش بازدهی فعالیتهای اقتصادی توجهات خاصی را به این موضوع معطوف داشته،از این رو وبا توجه به مشکلات ناشی ازعدم آگاهی به ابعاد این نوع از سیستم ها و زیان های وارده غیر محسوس از بابت عدم توجه و دقت به اطلاعات مالی و حسابداری در شرکت ها و حساسیت آن برای مدیران و به خصوص ذینفعان، در این پژوهش سعی کردیم به بررسی ابعاد و عناصر موثر بر موفقیت سیستم اطلاعات حسابداری با ارائه ابزار پرسشنامه و کسب نظر خبرگان و بهره گیری از تکنیک دیماتل به مطالعه آن بپردازیم. که در این بین با تلفیق ساختار سیستم اطلاعات حسابداری با شاخص های سودمندی و انجام مقایسات زوجی بین آنان، میزان اثر هریک از عناصر سیستم اطلاعات حسابداری را با منظور نمودن تاثیر اثر گذاری شاخصه های سودمندی بر موفقیت در سیستم، رتبه بندی نماییم.که با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش به ترتیب عامل نیروی انسانی، رویه ها و دستورالعمل ها، داده ها و نرم افزار دارای بیشترین تاثیر بر موفقیت سیستم اطلاعات حسابداری معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی عوامل، سیستم اطلاعات حسابداری، شاخص های سودمندیDEMATEL
  • محمد نمازی، داریوش فروغی، سعید فرزادی صفحات 15-30
    در عصر فرا رقابتی امروز، سازمانها با محیطی روبرو هستند که مشخصه آن افزایش پیچیدگی، جهانی شدن و پویایی است. از آنجا که سازمانها برای استمرار و استقرار خود با چالش های نوینی مواجه هستند، برون رفت از این چالش ها مستلزم توجه بیشتر به توسعه و تقویت مهارتها و توانایی های درونی است که این کار از طریق مبانی دانش سازمانی و سرمایه فکری صورت میگیرد و سازمانها از آنها برای رسیدن به عملکرد بهتر در دنیای کسب و کار استفاده می کنند. دانش و سرمایه فکری نیز به عنوان استراتژی های پایدار برای حصول و نگهداری مزیت رقابتی سازمانها تشخیص داده شده است. با این وجود بررسی های اخیر حاکی از وجود پتانسیل های مخربی در درون سرمایه های فکری سازمان و ارزش ایجاد شده توسط آن به نام «بدهی های فکری» است. هدف از انجام این پژوهش بررسی مفهومی نوین به نام بدهی های فکری ) ILs ( در نقطه مقابل سرمایه های فکری است. بنابر این، این پژوهش از نوع توصیفی بوده و به دنبال ارائه چارچوبی نظام مند درباره مبحث بدهی های فکری است. در این چارچوب به تعریف، نحوه شناسایی و اندازه گیری مفهوم بدهی های فکری پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که بدهی های فکری پتانسیل های بالقوه درون سرمایه های فکری است که موجب تخریب ارزش ایجاد شده توسط سرمایه های فکری میشود. همچنین وجود این نوع از بدهی ها در درون سازمان، کاهش ارزش شرکت و افزایش احتمال بروز ورشکستگی مالی شرکت ها را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، بدهی فکری، خلق ارزش، ارزش نامشهود
  • فریدون رهنمای رود پشتی، بهاره بنی طالبی دهکردی، مریم کاویان صفحات 31-42
    این پژوهش به تحلیل موضوعی نشریات دارای رتبه علمی - پژوهشی حوزه مالی و حسابداری در ایران ونشریه finance آمریکا و مقایسه نتایج آنها با یکدیگر با استفاده از مدل پانل دیتا می پردازد.هدف پژوهش، سنجش اثربخشی رویکرد محتوایی این نشریات در چاپ مقالات با موضوع حسابداری و مالی است.جامعه آماری مربوط به یازده فصلنامه دارای رتبه علمی – پژوهشی در حوزه حسابداری و شش فصلنامه دارای رتبه علمی –پژوهشی در حوزه مالی طی دوره زمانی 1391- 1388 و مقایسه نتایج آنها با 480 عنوان مقاله منتشر شده در نشریه finance ، در طی سالهای 2011-2008 می باشد . روش پژوهش با استفاده ازتکنیک تحلیل محتوا از نوع کمی و روش تجزیه و تحلیل آماری و اقتصادسنجی است.نتایج بررسی ها نشان میدهد که در نشریات حسابداری ایران رابطه معنی دار اما ضعیفی بین تعداد مقالات منتشره و موضوع حسابداری وجود دارد. همچنین در نشریات مالی ایران رابطه مثبت و معنی داری بین تعداد مقالات منتشره با موضوع مالی وجود دارد.علاوه بر این ارتباط مثبت و معناداری بین رویکرد انتشار مقالات در نشریه finance آمریکا با موضوع مالی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مجله علمی، حسابداری، مالی، تحلیل محتوا، مدل پانل دیتا
  • سیدعباس هاشمی، هادی امیری، علی نجاتی صفحات 43-56
    محافظه کاری شرطی، در شناسایی سریع تر زیان نسبت به سود نمود می یابد که آن را عدم تقارن زمانی سود نیز می نامند. این عدم تقارن زمانی سود می تواند از پدیده دیگری نیز ناشی شود که آن را چسبندگی هزینه ها می نامند. چسبندگی هزینه به این معناست که هزینه ها هنگام افزایش فروش، افزایش می یابد؛ اما در هنگام کاهش فروش، به همان میزان کاهش نمی یابد. از طرفی عدم تقارن اطلاعاتی موجب اعمال محافظه کاری بیشتری در گزارشگری مالی می شود؛ که این رابطه نیز تحت تاثیر چسبندگی هزینه ها قرار می گیرد. این پژوهش درصدد شناسایی تاثیر چسبندگی هزینه ها بر محافظه کاری شرطی و عدم تقارن اطلاعاتی می باشد. داده های مورد استفاده شامل نمونه ای مرکب از 111 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی سال های 1831 تا 1831 می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش نشان می دهد که پس از کنترل اثر چسبندگی هزینه ها، محافظه کاری شرطی کاهش می یابد؛ به این معنا که بخشی از الگوی عدم تقارن زمانی سود ناشی از چسبندگی هزینه ها می باشد. همچنین نتایج بیانگر این مطلب است که رابطه مثبت معناداری بین عدم تقارن اطلاعاتی و چسبندگی هزینه ها وجود دارد که این رابطه تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر محافظه کاری شرطی را کاهش میدهد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری شرطی، چسبندگی هزینه، عدم تقارن زمانی سود، رفتار هزینه، عدم تقارن اطلاعاتی
  • علی ابراهیمی کردلر، هنگامه مقدس پور صفحات 57-83
    انجمن بین المللی حسابداران مالی )آیفک( به ارائه مراحل توسعه حسابداری مدیریت شامل مرحله اول: تعیین بهای تمام شده و کنترل مالی، مرحله دوم: تهیه و آماده سازی اطلاعات برای برنامه ریزی و کنترل مدیریت، مرحله سوم: کاهش اتلاف منابع سازمان و مرحله چهارم: خلق ارزش ازطریق استفاده کارا از منابع پرداخته است؛ عبدالقادر و لوتر ) 6002 ( توانستند چهل تکنیک، مفهوم و روش حسابداری مدیریت را به 4 مرحله توسعه مذکور منتسب نمایند. ما در این پژوهش به دنبال درک جایگاه حسابداری مدیریت در ایران و بالاخص این موضوع که در کدام مرحله قرار گرفته ایم و همچنین بررسی وضعیت این چهل تکنیک در ایران هستیم . پرسشنامه ای مشتمل برچهل سوال درقالب طیف پنج گانه لیکرت درحوزه وضعیت استفاده، میزان استفاده و اهمیت استفاده طراحی و میان مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران و مدیران مالی صنعت نفت و گاز توزیع شد و نتایج حاصل از 040 پرسشنامه به شرح زیر می باشد. میزان استفاده از« مرحله اول»درایران زیاد می باشد و میزان استفاده از سایر مراحل درسطح پایینی قراردارد . دو تکنیک، روش یا مفهوم شامل«استفاده از یک نرخ سربار برای کل شرکت» و «استفاده از معیارهای مالی برای ارزیابی عملکرد سازمان» در ایران به میزان بالایی مورد استفاده قرارمیگیرند. میزان استفاده از هفت تکنیک، روش یا مفهوم شامل «استفاده از نرخ سربار برای هر یک از واحدهای سازمان»، «بودجه بندی انعطاف پذیر»، «استفاده از بودجه برای انجام وظایف برنامه ریزی مدیران»، «تهیه سناریوهای بودجه)تحلیل شرطی: اگر... آنگاه...(»،«تهیه بودجه براساس برنامه های بلندمدت وراهبردی شرکت»، «استفاده از شاخص های غیر مالی مرتبط باکارکنان برای ارزیابی عملکرد سازمان» و «استفاده از روش های ارزشیابی موجودی ها )فایفو،لایفو،...(»، درسطح متوسطی قراردارند.میزان استفاده ازسایر تکنیک ها در ایران، درسطح پایینی قراردارد. اهمیت استفاده از«مرحله اول» درسطح متوسطی می باشد و اهمیت استفاده ازمراحل دوم و سوم و چهارم، زیاد می باشد. ترتیب اهمیت مراحل از کمترین به بیشترین به صورت مرحله اول، مرحله دوم، مرحله چهارم و مرحله سوم قرار دارند. اهمیت تکنیک «استفاده از یک نرخ سربار برای کل شرکت» درسطح پایینی قراردارد . چهارده تکنیک، روش ومفهوم از اهمیت متوسطی برخوردارند و اهمیت بیست و یک تکنیک، روش و مفهوم دیگر، بالا می باشد. تکنیک های اولویت دار برای استفاده عبارتند از:«استفاده از شاخص های غیر مالی مرتبط با عملیات برای ارزیابی عملکرد سازمان»، «طبقه بندی هزینه هابه ثابت و متغیر»، «ارزیابی عملکرد بر مبنای ارزش افزوده اقتصادی»، «الگو برداری از بهترین ها»و«محاسبه بهای تمام شده بر مبنای فعالیت».
    کلیدواژگان: توسعه حسابداری مدیریت، مراحل توسعه حسابداری مدیریت، مفاهیم و روش های حسابداری مدیریت
  • مهناز مرشدزاده، محمود قربانی، کیوان شعبانی صفحات 85-103
    تقریبا تمام استفاده کنندگان اطلاعات مالی در تلاشند به کمک اطلاعات جاری، رویدادهای آینده را پیش بینی کنند. هر چه ارزش محتوایی اطلاعات بیشتر باشد ، سودمندی کاربرد آن ها در اتخاذ تصمیم بیشتر خواهد بود. یکی از مواردی که بیشترین توجه استفاده کنندگان را به دنبال خود دارد، سود گزارش شده می باشد. برای کاربرد عوامل مربوط تر در تصمیم گیری، می توان سود گزارش شده را به دو گروه اجزا پایدار و ناپایدار تقسیم کرد. هدف از انجام این پژوهش بررسی ارزش محتوایی اطلاعات حسابداری شرکت ها با تاکید بر نحوه برخورد آن ها با سرمایه گذاری منابع که منجر به تقسیم نمونه به دو گروه شرکت های سنتی و غیر سنتی شد، در حالت تفکیک سود به دو گروه اجزا پایدار و ناپایدار است. همچنین تاثیر شرایط اقتصادی بر ارزش محتوایی با شرایط ذکر شده نیز در یک دوره هفت ساله (1384-1390) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر این بود که ارزش محتوایی اطلاعات در - شرکت های غیر سنتی نسبت به سنتی بیشتر می باشد، هر چند با گذر زمان فاصله آن ها از یکدیگر کمتر شده است و تفکیک سود به اجزا پایدار و ناپایدار باعث افزایش ارزش محتوایی می شود. همچنین ارزش محتوایی اطلاعات حسابداری در شرکت های ایرانی با شرایط اقتصادی رابطه معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش محتوایی، اجزای پایدار و ناپایدار، شرایط اقتصادی، سود گزارش شده
  • فاطمه گرامی راد، مهدی محمدی، نرگس سرلک صفحات 105-122
    به منظور تحلیل محتوای مقاله های حسابداری و مالی در نشریه های علمی پژوهشی این حوزه ها بین سالهای - 7831 7831 با استفاده از روش تحلیل محتوا با بکارگیری ابزار سیاهه وارسی صورت گرفت. یافته ها نشان داد که - در طی سالهای مورد بررسی 7127 مقاله در مجلات مذکور به چاپ رسیده اند که در سال های اولیه رشد دو برابری و سه برابری داشته و در سال های بعدی روندی صعودی داشته است. 1317 نویسنده در تولید این مقالات شرکت داشته اند که 1832 نفر از آنان را مردان و 203 نفر آنها را زنان تشکیل داده اند . فارغ التحصیلان با مدرک دکتری 23 درصد و فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد 83 درصد آثار را منتشر کرده اند. از نظر رتبه علمی ، استادیاران 87 درصد و دانشیاران 71 درصد آثار را منتشر کردهاند. مربیان و استادان در رتبه های بعدی قرار دارند. 1 درصد مقالات تک نویسندهای و 38 درصد حاصل کارگروهی بودند. در بین دانشگاه ها، دانشگاه آزاد اسلامی با 217 مقاله در رتبه اول و دانشگاه تهران با 712 مقاله در رتبه دوم قرار گرفت. همچنین رهنمای رودپشتی ، رحمانی و کردستانی پرکارترین نویسندگان ، طی بازه زمانی تحقیق می باشند. این درحالی است که 7133 نفر ) 22 درصد( محققان ، سالی یک مقاله هم منتشر نکرده اند. از نظر گرایش موضوعی مقالات، بیش از نیمی از آثار منتشره ) 28 درصد( در حوزه حسابداری مالی بوده و علوم مالی با 11 درصد و حسابرسی با 3 درصد در رتبه های دوم و سوم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مقالات حسابداری، مجلات علمی پژوهشی حسابداری
|
  • Hamed Hosseyni Rad, Amir Bayat Tork, Mir Feaz Fallah Shams Pages 1-14
    Accounting information system as a subset information technology has been widely used because the acceleration of economic and social development of the communities However, the growth of productivity and efficiency of the financial and economic activities have focused special attention to this issue For this reason and because of the problems caused by lack of knowledge The dimensions of this type of system and non tangible damage for the lack of attention to the financial and accounting firms And the sensitivity of the directors and the beneficiaries, in this study we tried to assess the dimensions And factors influencing the success of their accounting information system. The effectiveness of any system of accounting information in order to effect a beneficial impact on the success of the system parameters, we rank According to the results of this study were that the Personnel, procedures, and guidelines, data and software has the greatest impact on the success of accounting information systems have been introduced.
    Keywords: Rating factors, accounting information systems, utility index, DEMATEL
  • Mohammad Namazi, Daruosh Froghe, Saeid Farzadi Pages 15-30
    In today's competitive environment, organizations are facing increasing complexity and dynamics of globalization. Therefore, organizations continue to face new challenges and to establish ourselves out of this challenge, will require more attention to developing and strengthening the skills and capabilities of internal that this The intellectual capital and organizational knowledge bases can be done to achieve better performance in the business world have used. Knowledge and intellectual capital as strategies for achieving and maintaining a sustainable competitive advantage for organizations is detected. However, recent studies have indicated that potential of damaging the organization's intellectual capital and value creation is the of "intellectual Liabilities. The aim of this study was develop a framework for introducing the concept of intellectual Liabilities (ILs) are the opposite of The intellectual capital. The aim of this study descriptive study was to provide a systematic framework for Identifying and measuring about the Intellectual Liabilities. Hence, In this study, the definition of how to identify and measure the concept of intellectual Liabilities was provided. The present results suggest that the potentials of The intellectual capital is the intellectual Liabilities that is destroying the value created by The intellectual capital. There is also this type of debt within the organization, reducing the value of the company, and more likely to cause financial ruin.
    Keywords: Intellectual Capital, intellectual Liabilities, create value, intangible value
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Bahareh Banitalebi Dehkordi, Maryam Kaviyan Pages 31-42
    The thematic analysis of publications in scientific research - research in the field of accounting and finance, and Finance magazine America and compare them with each other using panel data models deals. This research aimed to assess the effectiveness of this approach content articles on the subject of accounting and financial publications. The population of eleven in scientific journal - Research on Accounting and six in scientific journal - Research funding during the period 1388- 1391 and compare them with 480 articles published in the magazine finance, During the years 2008-2011 is Using quantitative content analysis in research methods and statistical analysis and econometric methods are. The results indicate that significant but weak relationship between the number of journal articles published by Iranian accounting and accounting issues there. Iranian financial publications are also significant positive relationship between the number of articles published with financial issues there. In addition, a significant positive relationship between finance America's Approach publication in the magazine's finances there.
    Keywords: Journal of Science, finance, content analysis
  • S. Abbas Hashemi, Hadi Amiri, Ali Nejati Pages 43-56
    Conditional conservatism appears in prompt recognition of loss toward earnings that is so called asymmetric timeliness of earnings. The asymmetric timeliness of earnings could arise from other phenomenon which is called costs stickiness. Costs stickiness means that costs are increasing during the sales increase, but when the sales decrease, the costs reduction will not be as much as prior increase. However, information asymmetry leads to apply more conservatism in financial reporting, that this relationship is also influenced by the cost stickiness. This research aims to identify the effect of costs stickiness on conditional conservatism and Asymmetry Information. In order to attain the research purpose, 115 companies among the listed companies in Tehran Stock Exchange during the years 1382 to 1391 (2003-2012) were selected as statistical samples For data analysis and hypothesis testing, multivariable regression and compound data have been used. Findings of research signify that after controlling for the effect of costs stickiness, conditional conservatism will decrease, which means that a part of asymmetric timeliness of earnings model is due to costs stickiness. Results also indicate that there is a significant positive relationship between the information asymmetry and costs stickiness, which decreases the effect of information asymmetry on conditional conservatism.
    Keywords: Conditional Conservatism, Cost Stickiness, Earnings of Timeliness Asymmetric, Behavior Cost, Information Asymmetry
  • Ali Ebrahimi Kordelor, Hengameh Moghadaspour Pages 57-83
    International Federation of Automatic Control (IFAC) provides a framework explaining the development of management accounting based on a four stages ‘Evolution’ model including: 1) Cost determination and financial control, 2) Collection and Processing of information for planning and control purposes, 3) Business process and resources waste reduction, 4) Value creation through effective use of resources. In this study, we sought to understand the current standing of Management Accounting in Iran and the stage it revolves as per above listed four stages. Abdelkader and Luther (2006) with its proposed draft in several conferences and interviews with Management Accounting experts in UK; revealed that the resulted Cronbach's alpha coefficient from their studies stands higher than 0.63, which assignes 40 techniques, concepts and practices of Management Accounting to the four stages of development. In this thesis we studied the status of these 40 techniques in Iran. The first level, "Cost Determination and Financial Control", is being frequently used, however other levels are being used in a much lower degree. Two management accounting practices were found to be indisputably widely used, these are "A Plant-wide Overhead Rate" and "Performance Evaluation Based on Financial Measures". Seven Management Accounting practices were found to be used moderately ,Other management accounting practices are being used at a lower degree. The importance level of the first stage "Cost Determination and Financial Control" is moderate; however the importance level of following three stages is high. The importance of these stages from the lowest to the highest are as follows; the first stage, the second stage, the fourth stage and finally the third stage. "A Plant-wide Overhead Rate" as a management accounting practices, was shown to have lower importance. 14 management accounting practices were found to be moderately important including.Finally importance level of 21 management accountingpractices is high. The high priority techniques for implementation in organizations are: "Performance Evaluation Based on Non-financial Measures", "Classification of Costs into Variable and Fixed", "Performance Evaluation Based on Economic Value Added", "Benchmarking" and "Activity Based Costing".
    Keywords: Management Accounting, Management Accounting Development, Stages of Development, Techniques, Concepts, Pactices of Management Accounting
  • Mahnaz Morshedzadeh Bafghi, Mahmoud Ghorbani, Keivan Shabani Pages 85-103
    It could be said that all the users of financial information attempt to predict future event with current information. The more value relevance of information would be lead to the usefulness of application of them in decision making. One of the items that attract the most attention of users is reported earnings. For application of relevant factor in decision making, earnings could be divided into sustainable and unsustainable components. The target of this research is examining the value relevance of company information. Our sample in this examination is divided into two groups: traditional and non-traditional, with use of this term, which company records their scarce resource investment in the form of assets and which record in the form of expense. In all the analyses, the earning is considered into sustainable and unsustainable separately. Also the association of economic condition with value relevance of information for a 7 years period (1384-1390) is examined. Our result show that separation of earnings into sustainable and unsustainable would increase the value relevance and the value relevance of non-traditional companies is also more than traditional companies. Furthermore, there was no significant relationship between value relevance and economic condition that was measured by the level of investment and growth expectations.
    Keywords: value relevance, sustainable, unsustainable components, economic condition, reported earnings
  • Fatemeh Geramirad, Mahdi Mohamadi, Narges Sarlak Pages 105-122
    In order to content analysis of scientific journals of accounting published between 2009-2012, a research performed through content analysis by using a checklist. Results show that during researched years, about 1241 articles were published in mentioned journals, also it indicated a double and three-fold growth in the first years, and increasingly growth in the following years.
    2871 authors have contributed that 2365 of them are men and 506 are women. About 48% of participant have Phd degree and 36% have MA degree. In scientific ranking, 31% are assistants,12% are assistant professors, and educators and professors stand in the next steps.
    7% of articles have only one author and 93% are the results of grouping work. Among universities, Islamic Azad University with 571 articles stand in the first step and Tehran University with 571 articles in the second step. Also Rahnamay roudposhti, Rahmani, and Kordestani are known as the most prolific writers in this research. Although, 1299 of participants (45%) have not published only one article in a year. In the subjective area, most of the published articls (53%) are in the field of accounting, 27% in financial science and 8% in Auditing.
    Keywords: content analysis, Accounting articles, Scientific journal of Accounting