فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 24 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • غلامحسین اسدی، مرتضی بیات صفحات 1-12
    تحقیق حاضرارتباط گزارشگری مالی محافظه کاریشرطی و غیر شرطی با ارزش شرکت را مورد بررسی قرار می دهد.در این پژوهش داده های 76 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سالهای 1384تا1390 جمع آوری وفرضیات تحقیق با استفاده از تحلیل ضرایب رگرسیونی آزمون شده است. ابتدا محافظه کاری در حسابداری با استفاده از مدل بال وشیوا کومار (2005)و معیار MTBاندازه گیری و سپس تاثیر حسابداری محافظه کاری بر ارزش شرکت مورد بررسی قرار گرفته است.شواهد تجربی نشان می دهد، محافظه کاری شرطی و غیر شرطی با ارزش شرکتدارای رابطه مستقیم و معنادار می باشد، هرچه میزان محافظه کاری بین مدیران بیشتر باشد سبب افزایش ارزش شرکت ها می شود.در واقع می توان اظهار داشت از آنجائیکه ارزش شرکت تابع عرضه وتقاضای سهام آن می باشد، بنابراین حسابداری محافظه کاری بر روی عرضه وتقاضای سهام تاثیر گذار می باشد واز این رو سبب تغییر در ارزش شرکت می شود.
    کلیدواژگان: محافظه کاری شرطی، محافظه کاری غیر شرطی، ارزش شرکت
  • ناصر میرسپاسی، فرزانه حیدرپور، رقیه ابراهیمی صفحات 13-23
    هدف از این پژوهش بررسی امکان سنجی حسابداری منابع انسانی براساس شیوه ی ارزش یابی پولی در موسسات پژوهشی و به طور ویژه، موسسه ی مطالعات بین المللی انرژی بوده است؛ به عبارت دقیق تر، بررسی این موضوع که آیا جو سازمانی در این موسسه برای استقرار سیستم حسابداری منابع انسانی آمادگی لازم را دارد و این که کدام یک از روش های حسابداری منابع انسانی در این سازمان امکان پذیر است، هدف پژوهش حاضر است. بر همین اساس سه مورد از مهم ترین روش های ارزش یابی پولی شامل مدل بهای تمام شده ی تاریخی، مدل بهای جای گزینی و مدل بهای فرصت ازدست رفته مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تشخیص آمادگی جو سازمانی نیز پرسش نامه ای برای استقرار حسابداری منابع انسانی طراحی و در میان جامعه ی آماری پژوهش مشتمل بر چهل نفر از مدیران و کارشناسان موسسه توزیع گردید. با توجه به نتایج آزمون نرمال بودن متغیرها، فرضیات تحقیق با استفاده از آزمون پارامتری تی-استودنت تک نمونه ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که جو سازمانی در موسسه ی مطالعات بین المللی آمادگی لازم را برای استقرار سیستم حسابداری منابع انسانی دارد. هم چنین، از بین سه مدل مورد بررسی در این موسسه، مدل بهای تمام شده ی تاریخی امکان بیش تری برای استقرار دارد.
    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، جوسازمانی، بهای تمام شده تاریخی، بهای جایگزینی، بهای فرصت از دست رفته
  • محمود معین الدین، شهناز نایب زاده، فاطمه دین پژوه صفحات 25-41
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر ویژگی های منتخب فردی بر رفاه حسابداران حرفه ای با توجه به نقش میانجی اخلاق اسلامی و جو اخلاقی سازمان است. با استفاده از متغیرویژگی های منتخب فردی به عنوان متغیر مستقل و متغیر رفاه ذهنی (رضایت از زندگی) به عنوان متغیر وابسته و متغیر اخلاق اسلامی و جو اخلاقی سازمان به عنوان متغیرهای میانجی مدل تحقیق شکل گرفته است. روشتحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی بوده و بر حسب روش تحقیقی همبستگی است که با بکارگیری ابزار پرسشنامه و روش پیمایشی داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. جامعه آماری این تحقیق، حسابداران و حسابرسان فعال در شرکت های مختلف سطح استان یزد بوده و از روش نمونه گیری تصادفی استفاده و تعداد 210 نمونه قابل قبول جمع آوری گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده نرم افزار لیزرل انجام شده و نتایج تحقیق نشان داد که ویژگی های منتخب فردی از طریق جو اخلاقی سازمان بر روی رفاه تاثیر مثبت می گذارد، ولی از طریق اخلاق اسلامی تاثیری ندارد.
    این تحقیق می تواند در راستای نتایج حاصل از آن، به دلیل ارائه ی اطلاعات مفید در حوزه ی رفاه، برای محققان و افراد شاغل در زمینه حسابداری و حسابرسی ارزشمند باشد. به علاوه، پیشنهاداتی را برای بهبود و اثربخشی بیشتر نتایج حاصل از آن ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، جو اخلاقی سازمان، حسابداران حرفه ای، رفاه، رضایت از زندگ
  • خسرو فغانی ماکرانی صفحات 43-59
    با توجه به نقش ارزش دفتری، سود حسابداری و جریان های نقدی به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری و پیش بینی افراد ذینفع، در این پژوهش میزان مربوط بودن ارزش دفتری، سود حسابداری و جریان های نقد با قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با توجه به طبقه بندی شرکت ها به شرکت های سودآور و زیان ده و همچنین شرکت های مدیریت سودشده و مدیریت سود نشده به صورت جداگانه و ترکیبی بررسی شد.پژوهش حاضر با استفاده از داده های 129 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی 1386 تا 1391 انجام شده است. نوع تحقیق، توصیفی- همبستگی و تکنیک آماری مورد استفاده برای آزمون فرضیه ها، رگرسیون خطی و چند متغیره می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که مربوط بودن ارزش دفتری بیشتر از سود حسابداری و جریان های نقدی با قیمت سهام می باشدواین مربوط بودن باگذشت زمان کاهش می یابد، همچنین سودده یا زیان ده بودن شرکت نیز با گذشت زمان ، هیچ تاثیری بر روند مربوط بودن ترکیب همزمان ارزش دفتری و سود حسابداری و مربوط بودن ترکیب همزمان ارزش دفتری و جریان های نقدی در ارتباط با قیمت سهام نمی گذارد.
    کلیدواژگان: مربوط بودن، قیمت سهام، ارزش دفتری، سود حسابداری، جریان های نقدی
  • هاشم نیکومرام، پریسا پازوکی صفحات 61-71
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین پاداش مدیریت و پایداری سود را طی یک دوره 10 ساله از سال 1382 تا 1391 در 108 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، است. روش تحقیق از نوع همبستگی بوده و با استفاده از رگرسیون چند متغیره انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد رابطه ای مثبت و مستقیم میانپاداش مدیریت و پایداری سود وجود دارد. به عبارت دیگر، هرچه پایداری سود افزایش یابد، پاداش مدیریت نیز افزایش می یابد. همچنین شواهد دیگر پژوهش نشان می دهد که با افزایش اندازه شرکت، پاداش مدیران نیز افزایش می یابد. کیفیت اقلام تعهدی اثری منفی و معکوس بر پاداش مدیریت دارد. نسبت بدهی بر پاداش مدیریت تاثیر ندارند.
    کلیدواژگان: پاداش مدیریت، پایداری سود، کیفیت اقلام تعهدی
  • سیدمحسن علامه، علی شیخ ابومسعودی صفحات 73-87
    امروزه اساس فعالیت های سازمان های موفق از تولید محوری به سمت دانش محوری تغییر یافته است .در اقتصاد دانشی برخلاف اقتصاد صنعتی، دانش یا سرمایه فکری به عنوان یک عامل تولید ثروت در مقایسه با سایر دارایی ها بر کسب مزیت رقابتی و پیشبرد اهداف سازمانی نقش بسزایی ایفا کند . دلایل متعددی مبنی بر اهمیت و ضرورت مطالعه سرمایه فکری ،وجود دارد : اول آن که توجه استراتژیک بخش غیرانتفاعی به سوی منابع ذهنی معطوف می شود و توان پذیرش چالش های تحمیل شده از سوی محیط های بیرونی فزونی می یابد. دوم آن که سرمایه فکری محرک پیش برنده کلیدی در بهبود عملکرد و رقابت سازمانی است. علاوه براین، به جای استفاده از مقیاس های سنتی، سرمایه فکری به نقطه اتصال دانشگاه ها و سازمان ها براساس یک زبان مشترک قدرت می بخشد که این جالب ترین دلیل برای اندازه گیری سرمایه فکری است. دلیل آخر آنکه سرمایه فکری نقش کلیدی در مدیریت استراتژیک منابع انسانی ایفا خواهد کرد . از سوی دیگرامروزه مدیران در جستجوی دستیابی به یک راه حل جامع، قابل اعتماد و انعطاف پذیرجهت ارزیابی عملکرد سازمان بوده، که به همین منظور از مدل کارت امتیازی متوازن استفاده می گردد .در این راستا مقاله حاضر به بررسی و تحلیل تاثیر سرمایه فکری بر سرمایه فرهنگی، اقدامات مدیریت دانش، و عملکرد سازمانی کارکنان شرکت گاز استان اصفهان پرداخته است .جمع آوری اطلاعات به روش میدانی و از طریق پرسشنامه ای استاندارد که از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بود، صورت گرفته است. همچنین پرسشنامه مذکور بین 30 نفر از مدیران میانی و عالی شرکت که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شده اند، توزیع شد و داده ها به کمک تکنیک معادلات ساختاری (PLS[i]) مورد تحلیل قرار گرفت . نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که مدل اصلی پژوهش، از برازش مناسبی برخوردار بوده است . در این مدل سرمایه انسانی و ساختاری، هریک به طور مستقیم بر عملکرد سازمان تاثیر مثبت داشته و از سوی دیگر این اجزا به طور غیرمستقیم با نقش میانجی گری سرمایه فرهنگی و نیز اقدامات KM بر عملکرد سازمان تاثیر مثبت دارد . بنابراین تمامی فرضیات تحقیق، تایید گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه فرهنگی، مدیریت دانش، عملکرد سازمان، کارت امتیازی متوازن (BSC)
  • رضا شیخ، حوریا سیفی صفحات 89-97
    تبلیغات در جامعه کنونی، به عنوان یکی از عوامل موثر در فروش و عرضه محصولات محسوب می شود. لزوم استفاده از تبلیغات و روند رو به رشد هزینه های ناشی از آن موجب شده تا بسیاری از سازمان ها به فعالیت های مشارکتی روی آورند، اما نارضایتی مشارکت کنندگان در خصوص نحوه تخصیص هزینه ها در یک بازی رقابتی، مشکلی است که بسیاری از سازمان ها با آن درگیر هستند. متدهای مختلفی در زمینه تخصیص هزینه معرفی شده است که در این میان می توان به متد بازی تعاونی در پروژه های جمعی اشاره کرد. در این پژوهش براینخستین بار در پاسخ به سوال «چگونه می توان از طریق نظریه بازی ها،تخصیص هزینه های تبلیغاتی را به صورت عادلانه و به شیوه برد -برد انجام داد؟» متد ارزش شپلی1 و تکنیکهای مرکز گرا2به عنوان مفاهیم تخصیص عادلانه ی هزینه بین مشارکت کنندگان در یک پروژه تبلیغاتی استفاده شده و نتایج حاصله نشان دهنده کارائی متدهای بکارگرفته شده نسبت به متد های پیشین تخصیص هزینه است.
    کلیدواژگان: تخصیص هزینه، نظریه بازی، بازی تعاونی، روش ارزش شپلی، روش نئوکلئوس
|
  • Gholamhossin Asadi, Morteza Bayat Pages 1-12
    Available research consider relationship between financial reporting conservatism conditional and unconditional with firm value. In this research collect data of 76 accepted firm in stock exchange.for2005 to 2012 and test research hypotheses by analyses regression coefficient. First conserconservatism in accounting by Ball. and Shivakumar model( 2005) and MTB Standard measured and then influence conservatism accounting consider with firm value .We find a significant positive relationship between conditional and unconditional conservatism accounting withfirm value.it means with increasing conservatism level increase the firm value. To really exposition and suit stock transaction bias firm value thus Conditional and UnconditionalConservatism upon exposition and suit stock sensation therefore cause change to firm value
    Keywords: Conditional Conservatism, Unconditional conservatism, firm value
  • Nasser Mirsepassi, Farzaneh Heydarpour, Roghyeh Ebrahimi Pages 13-23
    Analysisof human resource accounting feasibility with monetaryappraisal method at research institutions, specially at Institute of International Energy Studies (IIES) is purpose of this research. In other word, analysis of organizational climate readiness for human resource accounting system installation and diagnosis method of suitable human resource accounting method at IIES is purpose of this research. For this purpose, three method of monetary appraisal include historical cost method, replacement cost method and opportunity cost of loss method be analyzed. In order to diagnosis of organizational readiness for human resource accounting installation, a questionnaire designed and distributed among researchstatisticalpopulation included 40 person of IIES managers and experts. Research hypothesis analyzed with single sample T-Student parametrical test.Research finding show that IIES organizational climate has readiness for human resource accounting system, and also,historical cost model among other method is more possible for installation in there.
    Keywords: human resource accounting, Organizational Climate, historical cost, replacement cost, opportunity cost of loss
  • Mahmoud Moeinadin, Shahnaz Nayebzadeh, Fatemeh Dinpajouh Pages 25-41
    The present study aims to examine the effect of The relationship between selected individual characteristics on the well-being of professional accountants and mediator role of Islamic ethics and ethical climate of the organization. The present study id formed by using the variables of selected individual characteristics as the independent variables and well-being of professional accountants as the dependent variables and Islamic ethics and ethical climate of the organization are also considered as the mediator variables. This is classified as an applied study using a correlation method by questionnaires and survey instruments. The population of this study is composed of the accountants and auditors working in different firms of Yazd province. Non-random sampling was utilized to select the sample which finally came to 210 acceptable firms. The data was analyzed by SPSS and LISREL software and the findings revealed that selected individual characteristics affects through ethical climate of the organization on the well-being of professional accountants but it doesnot affects through Islamic ethics on the well-being of professional accountants The present study is a useful study contributing to the future studies. It provides valuable information about the well-being a for the scholars and participants of accounting and auditors. There are additionally some suggestions provided for the purpose of improvement and effectiveness of the results.
    Keywords: Islamic ethics, ethical climate of the organization, professional accountants, Well, being
  • Khosro Faghanimakrani Pages 43-59
    Considering the role of the book value, accounting earning and cash flows, the research examined the relevance of these variables separately and in combination with the stock price of listed companies in Tehran Stock Exchange concerning the classification of companies into profitable and unprofitable companies and managed earning companies and unmanaged earning companies as a basis for decision making and forecasting beneficiaries. By applying the data from 129 listed firms in Tehran Stock Exchange in the period from 2007 to 2012, the present research has been conducted on a descriptive-correlation based approach and the linear and multivariate regression technique used to test the hypotheses. The results showed that the book value has more relevance to the stock price than accounting earnings and cash flows which decreases over time. Also, the findings suggest that the profitability and unprofitability of the companies have no impact on the relevance of book value, accounting earnings and cash flows and the combined value relevance of book value and earnings and the combined value relevance of book value and cash flows with stock price over time. In unprofitable and unmanaged earning companies, the combined value relevance of book value, accounting earning witnesses a decrease whereas the combined value relevance of book value and cash flow undergoes an increase.
    Keywords: Value relevance, stock prices, Book value, Earning, cash flows
  • Hashem Nikomaram, Parisa Pazouki Pages 61-71
    The purpose of this research is to examine the relation between management bonus and earning persistence in a 10 years period from 2003 to 2012 in 108 listed firms on Tehran stock exchange. The research method is correlation and we use variable regression analysis for testing of hypothesis. The result is showing a direct relation between management bonus and earning persistence. On the other word, when management bonus increases, earning persistence also increases. Other evidences are showing that when a company ‘size increases, the management bonus increases as well. The accruals quality has negative and revers effect on management bonus. Debt ratio has no effect on the management bonus.
    Keywords: management bonus, earning persistence, accruals quality
  • S. Mohsen Allameh, Ali Sheikhaomasudi Pages 73-87
    Today's Base of successful organizations activities has changed From production oriented to Knowledge oriented. Unlike the industrial economy in the knowledge economy, knowledge or intellectual capitalas a factor of wealth production compared with other assetstogain competitive advantageandorganizationalgoalsplay a significant role. Several reasonsfor theimportanceandnecessityofintellectual capital,are: First,accordingto thenonprofitsectorstrategicfocus onintellectualresources, and Morewillbe acceptingchallengesimposed by theexternalenvironments. Second,intellectualcapital isa keydriverindrivingorganizationalperformance andcompetitiveness. Moreover, instead of using thetraditionalscale, the intellectual capitalempowers to the connection point between universitiesandorganizationsbased onacommon language,that it’sthe most interestingreasonformeasuringintellectual capital.The final reasonintellectual capitalwill playa key roleinthe strategic management ofhuman resources.on the other hand, today managersseekingto achieveacomprehensive,reliableandflexible approachin order toevaluate the performance ofthe organization,For this purposethebalanced scorecardmodelis used. This paper analyzes the impact of intellectual capital with mediating cultural capital and knowledge management practices on organizational performance in Isfahan Gas Company.The significance of thispaperistoconsiderthefivemost importantorganizationalvariable, namely human capital, structural capital, cultural capital, theKM Practice,andorganizationalperformance ,and the othertopay attentionto theperformanceofacomprehensive model(Model BSC), which togethermakes thisstudydifferent frompreviousstudies.Data was collectedthroughquestionnaires thatthe studyhadgoodreliability and validityhave been done. Thequestionnaire wascompleted by30middle and an excellent managerscompanytohave been selectedby convenience sampling, datadistributionandstructural equationtechniques(PLS)were analyzed. The results ofthe analysis ofthe datashows that themodelstudyhas beentheperfectfit.Inthismodel,human and structural capitalhave direct and positiveimpactonthe organization's performance ,On theother hand,thiscomponentsas well asindirectlythroughthemediation ofKMpractices and cultural capitalonorganizational performanceis positive. Thus,allhypotheseswere confirmed.
    Keywords: Intellectual Capital, cultural capital, Knowledge management, organizational performance, balanced scorecard(BSC)
  • Reza Sheikh, Houriya Seifi Pages 89-97
    Today Advertising is considered as one of the factors in the sale and supply of products. The use of advertising and the growing costs of it have led many organizations turn to participatory activities. Dissatisfaction with participants on how to allocate costs in a competitive game is the problem that many organizations are involved with it. Although, various methods of cost allocation is presented, Cooperative game method in collective projects is mentioned. This study is the first research that use the Shapley value method and the core and the nucleolus method as equitable allocation of costs between participants in an advertising project to answer this question “How can we use the theory of games to allocate the advertising expenditures justly and in the way of win-win?” The results show the effectiveness of the methods employed compared to previous methods of cost allocation such as proportional distribution model.
    Keywords: Advertising, expenditures, distribution model