فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 3 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن دستگیر، ولی خدادادی، مریم قاید صفحات 1-14
    یکی از روش های ارزشیابی شرکت ها استفاده از جریان های نقدی تنزیل شده است. در این مقاله روش ارزشیابی جریان نقد سرمایه تنزیل شده با میانگین موزون هزینه سرمایه قبل از مالیات معرفی و به منظور اثبات کارایی آن در بازار ایران با دو روش متداول موجود، جریان نقد آزاد تنزیل شده با میانگین موزون هزینه سرمایه بعد از مالیات و ارزش فعلی تعدیل شده مقایسه می گردد. بدین منظور 54 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار به عنوان نمونه انتخاب و اطلاعات مالی آن ها برای دوره مالی سه ساله 1383 الی 1385 گردآوری و با استفاده از آزمون آماری T استیودنت زوجی تحلیل گردید.
    نتایج تحقیق نشان داد که با استفاده از نرخ تنزیل مناسب، ارزش محاسبه شده با استفاده از روش جریان نقد سرمایه با دو روش یاد شده برابر می گردد.
    کلیدواژگان: جریان نقد سرمایه، جریان نقد آزاد، ارزش فعلی تعدیل شده
  • زهرا پورزمانی، آزیتا جهانشاد، مریم حصارکی صفحات 15-26
    با اعمال سیاستهای خودکفایی شهرداری ها در دهه شصت شمسی عوارض دریافتی شهرداری از مردم عمده ترین منبع تامین کننده مخارج شهرداری تهران بوده است. بنابراین با توجه به اهمیتی که تعیین میزان درآمدها و هزینه های واقعی یک دوره مالی در ادای مسئولیت پاسخگویی و ارزیابی این مسئولیت توسط شهروندان و نمایندگان قانونی آنها دارد، روش های شناسایی و اندازه گیری درآمدها و هزینه های شهرداری نیز از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار می باشند.
    در این پژوهش برای سنجش امکان استفاده از مبنای تعهدی تعدیل شده در شناسایی، ثبت و گزارشگری درآمدهای شهرداری تهران، تحقق دو شرط لازم (قابلیت اندازه گیری)و کافی(قابلیت وصول در کوتاه مدت)از مرحله تشخیص تا وصول درآمدهای شهرداری تهران مورد ارزیابی وآزمون قرار می گیرد.این تحقیق براساس روش اسنادکاوی وبا استفاده از اطلاعات واقعی و آزمونهای آماری مناسب اجرا گردیده است .جامعه آماری این پژوهش مناطق 22گانه شهرداری تهران و نمونه های آماری مناطق10،5،2،1و 18 می با شند .نتیجه آزمون فرضیه های تحقیق نشان می دهد که کلیه در آمدهای مستمر و غیر مستمر مورد آزمون شهرداری تهران (26منبع درآمدی) در این پژوهش از شرط لازم (قابلیت اندازه گیری به صورت قابل اتکا ) و شرط کافی (قابلیت وصول در سال مالی یا 60روز پس از آن) برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: تعهدی تعدیل شده، قابلیت اندازه گیری، قابلیت وصول، درآمدهای مستمرو غیر مستمر
  • مهدی مران جوری، راضیه علیخانی صفحات 27-37
    امروزه نیازها و خواسته های مشتریان و اولویتهای تولیدی بسرعت در حال تغییر است و استراتژی بنگاه های اقتصادی نیز متناسب با این تغییرات باید تغییر نماید. لذا این عوامل باعث شدند تا بنگاه های اقتصادی با چالش های جدیدی روبرو شوند و از روش ها و تکنولوژی های متفاوتی جهت پاسخگویی به نیاز مشتریان استفاده نمایند که تولید ناب و تولید چابک مهمترین این استراتژی ها می باشند.
    تولید ناب روشی است که در آن بهبود مستمر فرایندهای تولیدی و کاهش ضایعات و هزینه ها و افزایش کیفیت توجه می شود در حالی که تولید چابک از یک رویکرد تکامل یافته تولید ناب است و به انعطاف پذیری تولید و پاسخگویی سریع به نیازهای مشتری توجه می نماید. در این پژوهش به تبیین نظری و مطالعه تطبیقی دو سیستم تولید ذکر شده پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تفکر ناب، تولید ناب، تولیدچابک
  • فرزانه حیدرپور، مهدی نایب صفحات 39-55
    در این مقاله تلاش شده است که رابطه بین دو موضوع مهم محافل اقتصادی و حسابداری یعنی ارزش افزوده اقتصادی[i] (EVA) و ریسک بازار شرکتها (β) مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر به دنبال تایید یا عدم تایید این فرضیه است که آیا میان ارزش افزوده اقتصادی و ریسک بازار شرکتها در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط وجود دارد.
    برای آزمون فرضیه تحقیق تعداد 65 شرکت در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش آماری کوکران در طی سالهای 84-1380 انتخاب و پس از محاسبه متغیرهای تحقیق و از طریق روش آماری همبستگی پیرسون مشخص گردید که بین ارزش افزوده اقتصادی و ریسک بازار شرکتها در سالهای 80 و 82 همبستگی متوسط معکوس و در سال 81 همبستگی خیلی ضعیف معکوس و در سالهای 83 و 84 همبستگی خیلی ضعیف مستقیم وجود دارد. به عبارت بهتر نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که میان ارزش افزوده اقتصادی و ریسک بازار شرکتها در سالهای مورد بررسی همبستگی بالا و قابل توجهی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نرخ میانگین موزون هزینه سرمایه، ارزش افزوده اقتصادی، سود خالص عملیاتی پس از کسر مالیات، ریسک سیستماتیک (بازار)، ضریب بتا
  • علی اکبر چهارمحالی، فرزاد ناظمی صفحات 57-64
    استانداردهای حسابداری می توانند بر اساس اصول یا یک سری قواعد جزئی تدوین شوند. طرفداران رویکرد تدوین استاندارد بر اساس اصول معتقدند، استانداردهای مبتنی بر اصول، امکان قضاوت های حرفه ای را به حسابداران داده و نتیجه ی آن داشتن استانداردهای ساده تر و شفاف تر است. طرفداران رویکرد تدوین استاندارد بر اساس قواعد معتقدند، استانداردهای مبتنی بر اساس اصول، قابلیت مقایسه ی اطلاعات مالی را از بین می برند، اما استانداردهای مبتنی بر قواعد باعث افزایش قابلیت مقایسه ی اطلاعات مالی، کاهش دعاوی حقوقی احتمالی علیه حسابداران و کاهش مدیریت سود می شود. در این تحقیق نظریات فوق مورد نقد و بررسی قرار می گیرد و در پایان سه استاندارد حسابداری در سطح بین الملل، آمریکا و ایران مورد مقایسه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، استانداردهای مبتنی بر اصول، استانداردهای مبتنی بر قواعد، قضاوت حرفه ای، قابلیت مقایسه
  • بهمن بنی مهد، بهرام شیرزاد صفحات 65-73
    در این تحقیق تلاش شده که ارتباط بین متغیرهای حسابداری با نوع اظهار نظر حسابرس مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد .
    به این منظور تعداد 56 شرکت از طریق بورس و اوراق بهادار بصورت تصادفی در طی دوره زمانی 1380-1386 مورد آزمون قرار گرفته اند. در این تحقیق با توجه به کیفی بودن متغیر وابسته (مقبول یا غیر مقبول بودن نوع اظهار نظر حسابرس) ازرگرسیون لاجستیک استفاده گردید.در ابتدا با استفاده از آزمونهای کای - دو و آزمون t به مقایسه میانگین شاخص ها در دو رده اظهار نظر مقبول و غیرمقبول پرداخته شده و در نهایت با استفاده از رگرسیون لاجستیک و با استفاده از روش های اجباری و گام به گام ( پیشرو والد) داده ها مدل بندی شده اند.شواهدآزمون آماری انجام شده بیانگر نزدیکی مقادیر میانگین کیفیت سود، اندازه شرکت و شاخص مدیریت سود و همچنین انحراف معیار بزرگ متغیرهای یاد شده می باشد که می تواند حاکی از بی تاثیر بودن آنها در نوع اظهار نظر حسابرس باشد . همچنین نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای نوع حسابرس و تغییر حسابرس رابطه ای منفی با نوع اظهار نظر حسابرس و بازده دارایی ها و اهرم مالی رابطه ای مثبت با نوع اظهار نظر حسابرس دارد.
    کلیدواژگان: متغیرهای حسابداری، تغییر حسابرس، نوع حسابرس، اندازه شرکت، اظهار نظر حسابرس
  • حمیدرضا وکیلی فرد، مونا علی اکبری صفحات 77-87
    این تحقیق به بررسی تاثیر بکارگیری استانداردهای حسابداری بر کیفیت گزارشگری مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. برای تحقیق حاضر دو فرضیه تدوین گردیده است؛ اول اینکه میان شاخص کیفیت صورتهای مالی در دوره ی بعد از تدوین استانداردهای حسابداری (81 الی 86) نسبت به دوره ی پیش از آن (76 الی 80) تفاوت معنی داری ندارد. و دوم اینکه شاخص محافظه کاری در دوره ی بعد از تدوین استانداردها نسبت به دوره ی پیش از آن تفاوت معنی داری ندارد.برای آزمون فرضیات فوق از آزمون مقایسه زوجها و تحلیل اندازه های مکرر استفاده شده است.
    اطلاعات مربوط به 67 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در دو دوره ی قبل و بعد از تدوین استانداردهای حسابداری به عنوان اطلاعات نمونه آماری انتخاب شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که کیفیت گزارشگری مالی در دوره قبل و بعد از تدوین استانداردها تفاوت معنی داری نداشته است.
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری، گزارشگری مالی، کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت اقلام تعهدی، محافظه کاری
  • محمد محمودی، کاظم هارون کلایی صفحات 89-101
    دانش هسته اصلی تولید و رشد انسانی است بطوریکه قدرت تولید جامعه بر مبنای دانش و استقرار سیستم مبتنی بر تفکر قرار دارد. این در حالی است که سیستمهای حسابداری کنونی توانایی محاسبه و اندازه گیری دانش را با توجه به نقش پر رنگ آن در ارزیابی عملکرد واحدهای تجاری ندارند لذا عدم توانمندی محاسبه و اندازه گیری آن می تواند منجر به تصمیمات غیر منطقی برای سرمایه گذاران گردد.
    در این مقاله ضمن معرفی چهار روش پیشنهادی کمی سنجش سرمایه فکری ، در فاصله سالهای 1381 الی 1386 شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار صنایع فلزی، 24 شرکت و در مجموع 144 سال مالی مورد استفاده قرار گرفته است که ارتباط هر یک از چهار روش را با متغیرهای مالی ارزیابی عملکرد شامل سود خالص و جریان وجه نقد بخش عملیاتی صورت گردش وجوه نقد را آزمون نموده ایم .
    نتایج به دست آمده حاکی از وجود همبستگی ما بین متغیرهای مالی ارزیابی عملکرد با هر یک از چهار روش پیشنهادی است بطوریکه مدلهای پیشنهادی دوم و سوم به یک میزان نسبت به مدلهای اول و چهارم و مدل اول نسبت به مدل چهارم به دلیل همبستگی بیشتر با متغیرهای ارزیابی عملکرد روش های مناسبتر و مفیدتری جهت ارزیابی سرمایه فکری بنگاه های اقتصادی می باشند
    کلیدواژگان: مدلهای کمی ارزیابی سرمایه فکری، ارزیابی عملکرد مالی، معیارهای مالی
|
  • Mohsen Dastgir, Vali Khodadadi, Maryam Ghayed Pages 1-14
    One of the methods for valuing companies is the use of discounted cash flows. In this paper, we introduce capital cash flow discounted by weighted average cost of capital after tax and compare with free cash flow discounted by weighted average cost of capital before tax. The sample data set used consists of 54 companies listed in stock exchange. Then, we collect their financial information during during 1383 to 1385 and for analysis, we apply T student statistic test. The results show that by using suitable discounted rate, the calculated valuation by capital cash flow would equal with both of introduced methods.
    Keywords: Capital cash flow, Free Cash Flow, Adjusted present value
  • Z. Pourzamani, A. Jahanshad, M. Hesaraki Pages 15-26
    With the practice of self-sufficiency policies of municipalities in 60s Solar Decade, municipality dues obtained from the public had been the greatest resource of financing Municipality Expenses of Tehran Municipality. In addition, considering importance of determining rate of incomes and actual expenses of a fiscal period in meeting responsibility and evaluation of such responsibility by the citizens and their legal representatives, detection and assessment approaches of income and municipality expenses are entitled with considerable importance. Most of developed countries to lead their utmost attentions towards modulated promissory base accounting and reporting incomes of public sections including, but not limited to, municipalities. In the current research, to examine the possibility of identification, recording and reporting of the Tehran Municipality incomes, the possibility of the realization of two necessary (commensurability) and sufficient (solvency in a short term) conditions from the detection stage until realization of the incomes of Tehran Municipality is analyzed and tested. This research is carried out based on document searching method and making use of the factual information as well as due statistical tests. Statistical universe of this research is extracted from 22 municipalities of Tehran and Statistical Sample is selected from among districts 1, 2, 5, 10, and 18 of Tehran. The results indicated that all evaluated continuous and non continuous incomes of Tehran Municipality (26 income resources) in this research hold the Necessary Condition, i.e. Commensurability in stand-alone fashion and are entitled with the Sufficient Condition, i.e. Solvency during the fiscal year or 60 days after it.
    Keywords: modulated promissory base, Commensurability, Solvency, Continuous, non continuous incomes, Accountability
  • Mehdi Maranjory, Razieh Alikhani Pages 27-37
    Nowadays customers will and needs and priorities of production are expeditiously changing in line with these changes, strategies of economic entity are also changing. Such changes make economic entity encounter to new challenges. So it has them find diverse ways to meet the need of their customers. The agile production and lean production are the most important strategies. The lean production is a method in which continuous improvement of production processes and decrease of wastages and costs and increase of quality are considered. While the agile production is an evaluated method derived of lean production and focusing on flexibility of production and the rapid responsibility to meet the customers need. In the present research, theoretical explanation and comparative study of these 2 systems are considered.
    Keywords: lean thinking, Lean production, agile production
  • Farzaneh Heidarpoor, Mehdi Nayeb Pages 39-55
    In this article, has been tried to study the relation between two important objects in accounting and economic, “Economic Value Added and Market Risk”. Present paper is provided to confirm or declaring this theory that whether there is any relation between EVA and β among firms in Tehran Stock Exchange or not. To examine this hypothesis, 65 firms have been selected from the companies in Tehran Stock Exchange during 1380-1384 by using a statistic method, named Cochran. After calculating research's variables (by using financial statements information and investing management software) and by using Pierson correlation analysis method it became clear that there is moderate reverse relation between EVA & β in 1380 and 1382, very weak and reverse in 1381 and very weak and direct in 1383-1384. In other words this research shows that there’s no strong relation between EVA & β in the examined period
    Keywords: Weighted Average Cost Of Capital (WACC), Economic Value Added (EVA), Net Operating Profit After Tax (NOPAT), systematic risk, Beta Coefficient
  • Aliakbar Chaharmahali, Farzad Nazemi Pages 57-64
    Accounting standards can based on principles or a set of partly norms. Standard_based_ principles codification approach proponents believe that the standards based on principle make possible to professional judgements for accountants and they lead to more transparent and simple standards.
    Standard_based_ norms codification approach proponents believe that the standards based on principle annihilate the comparability of financial informations , but the standards based on norms cause a increase in comparability of financial information and a decrease in the probably legal claims against accountants and also in profit_management.
    In this research, these views, are surveyed and finally are compared three accounting standards in international, FASB and Iran levels.
    Keywords: financial reporting, standards based on principles, standards based on norms, professional judgement, Comparability
  • B. Banimahd, B. Shirzad Pages 65-73
    In this research, it is done the best to study and survey the relation between accounting variables and type of auditor’s opinion. Therefore, 56 companies have been tested at random through stock exchange from 2002 to 2008. In this research, it was utilized Logistic Regression since the dependent variable is qualitative (accepting or rejection of the type of auditor’s opinion). It was initially compared the average indices in two groups including accepted and rejected opinions by K2 and T-student tests, finally the data were modeled by Logistic Regression as well as the compelling & step by step ( parent pioneer) methods. The statistic test indicated that the average of profit quality, company size and profit management index and also the deviation of big standards of the mentioned variables are approximately comparable values which is an indicative that they have no effect on the type of auditor’s opinion. The results also showed that there is no relation among the type of auditor’s variables, the change of auditor and the type of auditor’s opinion. However, there is relation among the financial assets yield, leverage and type of auditor’s opinion.
    Keywords: Accounting variables, Change of auditor, Type of Auditor, company size, Auditor's opinion
  • H.R. Vakili Fard, M. Aliakbari Pages 77-87
    We know the aim of accounting is preparing usefulness information for users of financial statements for their decision making. So it is be necessary to have pre-determined regulation that be applied by accountants and managers. This regulation called “standards”.
    In this investigation we test two index of financial repotting quality, Financial Statement Quality and Conservatism index with t-double test. We test 67 firm’s data in two periods. Pre-determined of standards collection in Iran (76-80) and post determined of it (80-86).
    Our findings show that there is no differences between the means of Financial Statement quality index and Conservatism index in before and after of collection standards.
    Keywords: accounting standards, financial reporting, Financial reporting quality, Accrual Items Quality, Conservatism
  • Mohammad Mahmoodi, Kazem Haronkolaee Pages 89-101
    Knowledge is a core of production and development. the power of production is based on knowledge and intellect . Hence, current accounting systems cannot being enabled to calculate and measure intelligence or knowledge of companies. If so is important and as a problematic subject in performance assessment of companies is known , the Inability of measurement and calculation caused to have no logical decision for investors . In this paper, we proposed four financial quantitative models of intellectual capital calculation and also we have examined correlation between financial models of intellectual capital and performance assessment factors such as net profit and cash flows in Tehran capital market and According to the result ,the second and third models to first and forth , and the first to forth have more correlation with financial performance variables and, so are more appropriate models for performance measurement and assessment in companies.
    Keywords: Intellectual Capital, intellectual capital quantitative models, financial performance, knowledge