فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 41 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منا پارسایی*، مهناز ملانظری صفحات 1-18
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر منبع تامین مالی بر تصمیمات بودجه بندی سرمایه ای می پردازد و به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا استفاده مدیران از حسابداری ذهنی در این تصمیمات، می تواند موجب خطاهای تصمیم گیری هزینه بر شود. این پژوهش از نوع علی(تجربی) می باشد و از روش آزمایش با طرح عاملی 2×2 بین گروهی بهره برده است. متغیرهای مستقلی که مورد دستکاری قرار می گیرند، منبع تامین مالی گذشته دارایی فعلی و منبع تامین مالی دارایی آتی می باشد. نمونه آماری 160 آزمودنی به صورت ترکیبی از افراد حرفه و دانشگاهی می باشد که به شکل تصادفی در چهار گروه تخصیص یافته اند. نتایج پژوهش نشان می دهد مدیران تمایل کمتری به کنارگذاری دارایی تامین مالی شده از طریق استقراض نسبت به دارایی مشابه تامین مالی شده از طریق سرمایه دارند. علت این تمایل کمتر، تا حدی به دیدگاه افراد در خصوص منافع عاید شده از دارایی بازمی گردد. این پژوهش نشان می دهد یک عامل روان شناختی ممکن است مدیران را از سرمایه گذاری در پروژه هایی که طبق تکنیک های بودجه بندی سرمایه ای بایستی آن ها را پذیرفت، بازدارد؛ لذا می تواند اطلاعات تکمیلی ارزشمندی را نسبت به تحقیقات بودجه بندی سرمایه ای فراهم نماید.
    کلیدواژگان: حسابداری ذهنی، منبع تامین مالی، تصمیم سرمایه گذاری، منافع عاید شده از دارایی
  • مهران جوادپور، محسن حمیدیان* صفحات 19-36
    انقلابی که مدل های نسل های اول و دوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت، یعنی ABC و TDABC در محاسبه بهای تمام شده کالای ساخته شده بوجود آوردند، در کمک به تصمیم گیری مدیران واحدهای اقتصادی نقش بسزایی داشتند. مدل های سنتی محاسبه بهای تمام شده، به دلیل عدم توجه به رابطه علی و معلولی بین هزینه های غیرمستقیم و عامل بوجود آورنده آنها، موجب عدم تخصیص صحیح اینگونه هزینه ها به محصولات می شوند، مدل های هزینه یابی بر مبنای فعالیت، با برقراری رابطه علی و معلولی بین هزینه ها و عوامل بوجودآورنده آنها، گامی موثر در اصلاح محاسبه بهای تمام شده برداشتند، اما عدم توجه به درآمد فروش محصولات در مدل های مزبور، توان طبقه بندی سودآورترین محصولات را از مدیران می گیرد. نسل سوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت با عنوان Light TDABC معضل یاد شده را از بین می برد، این پژوهش به منظور طبقه بندی سودآورتربن محصولات تولیدی انجام گرفته است. برای انجام پژوهش، شرکت تولید محصولات لبنی هموطن در سال 1395 انتخاب شد. با محاسبه بهای تمام شده و سود عملیاتی به کمک مدل های سنتی و  TDABCو به دنبال آن محاسبه نسبت سود عملیاتی به فروش و مقایسه نتایج به دست آمده از طریق مدل آماری آزمون t زوجی دو جامعه وابسته، این نتیجه حاصل شد که بین نسبت های سود عملیاتی به فروش در  مدل های سنتی و Light TDABC، تفاوت معناداری وجود دارد. پس از آن، به منظور دستیابی به مدل Light TDABC، با طبقه بندی محصولات، سودآورترین محصولات را طبق قانون پارتو شناسایی کردیم.
    کلیدواژگان: قاعده 80-20، قانون پارتو، هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا(TDABC)، هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرای تعدیل شده(Light TDABC)
  • هادی سعیدی، نازگل تاتاری، شعبان محمدی* صفحات 37-51
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر میانجی روش های حسابداری مدیریت بر رابطه بین طراحی سیستم هزینه و عملکرد شرکت انجام شده است. از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1395 به صورت تصادفی برای225 شرکت غیر مالی پرسش نامه ارسال شد، 203 شرکت از آنها در نظرسنجی شرکت کردند (میزان پاسخ 90 درصد). پس از پردازش های اولیه، 161 داده بعنوان نمونه برای تجزیه و تحلیل باقی ماند.در این پژوهش از مدل معادلات ساختاری مبتنی بر کوواریانس برای بررسی روابط بین متغیر ها استفاده شد.خطی بودن بین متغیرها نیز با استفاده از تجزیه و تحلیل رگرسیون او ال اس انجام شد. جهت بررسی پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که به علت بزرگتر بودن میزان آلفای کرونباخ از 0.7 دارای پایایی مطلوب می باشند. از  تحلیل عاملی تاییدی جهت مناسب بودن برازش سازه های پرسشنامه استفاده شد. نتایج نشان داد بین سیستم طراحی هزینه و استفاده از روش حسابداری مدیریت رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین روش های حسابداری مدیریت و عملکرد شرکت رابطه مثبت معناداری وجود دارد. روش های حسابداری مدیریت نقش میانجی بر رابطه بین طراحی سیستم هزینه و عملکرد دارد.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، طراحی سیستم هزینه، عملکرد شرکت
  • حمیدرضا کردلویی، مهرنوش ابراهیمی* صفحات 53-67
    در پژوهش حاضر به بررسی اثر اطلاعاتی نقدشوندگی بر سود تقسیمی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است، که اطلاعات 102 شرکت در بازه زمانی   1394-1385 استفاده و جهت برآورد مدل از روش پانل لاجیت (توبیت) در نرم افزار استاتا بهره گرفته شد. جهت تبیین صحیح روابط، از متغیرهای تعدیل کننده کیفیت افشای اطلاعاتی، سهم شناور آزاد و عدم تقارن اطلاعاتی استفاده گردیده و همچنین جهت تعمیم نتایج از معیارهای مختلف نقدشوندگی (آمیهود1-کروین واسکولتز2- نسبت بازده صفر) بهره گرفته شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که عامل های مختلف نقدشوندگی تاثیر معناداری بر تقسیم سود دارند. تاثیر متغیرهای تعدیل کننده بر تقسیم سود، در حالتیکه شاخص نقدشونگی نسبت بازده های صفر در نظر گرفته شده؛ قوی تر از سایر حالت ها است. همچنین بر اساس نتایج متغیرهای تعدیل گر در حالتی که تعدیل کننده متغیر سهم سهام شناور در نظر گرفته شده، موجب افزایش تاثیر شاخص های نقدشوندگی شده اند. بر اساس نتایج متغیرهای نقدشوندگی و تعدیل کننده بر تقسیم سود سهام نقدی درجه بندی شده توسط گردش نقدینگی از فعالیتهای عملیاتی (3DVC) بیش از حالتی است که متغیر وابسته سودهای سهام نقدی درجه بندی شده توسط درآمدها (4DVE) در نظر گرفته شود.
    لازم بذکر است میان متغیرهای DVC، DVE و نقدینگی خاصیت درونزایی مشاهده نگردید در نتیجه جهت علیت یکطرفه ای از نقدینگی به سمت DVC، DVE قابل تایید است.
    کلیدواژگان: تقسیم سود، نقدشوندگی، کیفیت افشای اطلاعات، عدم تقارن اطلاعاتی، پانل لاجیت
  • خدیجه ابراهیمی کهریزسنگی*، وحید بخردی نسب صفحات 69-89
    حسابداری مدیریت استراتژیک از جمله سامانه هایی است که در عصر حاضر با تغییرات بوجود آمده در محیط کسب و کار کنونی، می تواند با استفاده از مشارکت شرکت ها در سیستم حسابداری مدیریت، به تصمیم گیری مدیران مالی در زنجیره ی ارزش کمک رساند. ولی متاسفانه علی رغم گذر زمان هنوز هم تکنیک های حسابداری مدیریت استراتژیک برای مدیران مالی ناشناخته مانده و منجر شده تا  مشارکت شرکت ها در تصمیم گیری های استراتژیک کاهش یابد. هدف از این پژوهش بررسی نقش راهبری شرکتی در حسابداری مدیریت استراتژیک می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه  شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1395 می باشد. همچنین حجم نمونه با استفاده از حذف سیستماتیک بالغ بر 183 شرکت می باشد. روش پژوهش با استفاده از داده های ترکیبی (پانل دیتا) مبتنی بر رگرسیون چندگانه است. شواهد پژوهش حاکی از آن است شرکت هایی که مالکان نهادی فعال و استقلال بالا در کمیته حسابرسی دارند، بیش از دیگر شرکت ها از تکنیک های حسابداری مدیریت استراتژیک استفاده نموده اند. به عبارت دیگر، نتایج پژوهش بیانگر آن است که وجود مالکان نهادی و اعضای مستقل در کمیته حسابرسی، منجر به استفاده کارآمد از تکنیک های حسابداری می گردد. علاوه براین نتایج پژوهش حاکی از آن است که وجود اعضای غیر موظف در کمیته حسابرسی، بیش از سایر مکانیسم های راهبری شرکتی، منجر به استفاده از تکنیک حسابداری مدیریت استراتژیک می شود.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، حسابداری مدیریت، حسابداری مدیریت استراتژیک، حاکمیت استراتژیک
  • نعمت رستمی مازویی، فریدون رهنمای رودپشتی*، سید محمدرضا رئیس زاده، زهرا پورزمانی صفحات 91-110
    در مطالعه حسابداری لازم است نقش عوامل انسانی و غیرانسانی در ساخت حقایق به وسیله اعداد حسابداری شناسایی گردند و چنین فرض می گردد که حسابداری شکل دهنده فعالیت ها و ارتباطات است که پس ازآن گزارش می گردد. هدف اصلی این تحقیق تبیین نقش بازیگران فنی و انسانی بر کارکردهای سیستم حسابداری مدیریت با استفاده از نظریه شبکه کنشگران است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی بوده و داده های لازم از طریق نظرسنجی از بین نمونه ای 310 نقره از مدیران مالی و حسابداران جمع آوری گردیده و به منظور آزمون فرضیه ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که کنشگران فنی و انسانی نقش موثری در بهبود کارکردهای نظام حسابداری مدیریت ایفا می نمایند و برخلاف رویکرد سنتی متداول، در رویکرد کنشگری این بازیگران به عنوان مداخله گرانی که توانایی تاثیر و تغییر تصمیم های استراتژیک رادارند نگریسته می شوند و ما را در جستجوی منابع تغییرات بلندمدت سیستم حسابداری مدیریت و نقش آن ها در جامعه پیرامونمان کمک می نمایند. ازاین رو الگوهای برنامه ریزی، کنترل و ارزیابی به عنوان وظایف حسابداری مدیریت فراتر از بخش های مالی تغییر و توسعه یافته است و با به کارگیری مفهوم شبکه کنشگر و فرآیند تفسیر بهتر می توان ماهیت چندوجهی ارتباط بین کنشگران مختلف را نظاره نمود.
    کلیدواژگان: اطلاعات، سیستم حسابداری، حسابداری مدیریت، نظریه شبکه کنشگران
  • مونا عابدنظری*، حامد آراد صفحات 111-132
    اخیرا تحقیقات حسابداری به سمت روش شناسی کیفی گام برداشته است به نحوی که توسعه مبانی و بسط اندیشه های کیفی و رفتاری در متن پژوهش ها، با توجه به ناشناخته و متغیر بودن مولفه های رفتاری، پژوهشگران این حوزه را با چالش هایی مواجه نموده است.
    در نوشتار حاضر با تاکید بر رویکرد آرشیوی و استفاده از منابع نظری و عملی متعدد به بررسی کلی ساختار و منطق پژوهش های کیفی در زمینه حسابداری مدیریت و همچنین نقش پژوهش های کیفی که منجر به ارائه نظریه های حسابداری مدیریت گردیده و اصول و راهنمای کلی جهت انجام پژوهش هایی از این دست پرداخته شده است. تاکید نوشتار حاضر بر شناسایی مشکلات و چالش های رایج پژوهش های کیفی و ارائه راه کارهایی برای بهبود و پر کردن آن است. نقدهایی همچون 1) انتزاعی بودن آمار از واقعیت، 2) شبیه سازی، 3) ناتوانی در آشکار سازی ابعاد واقعی یک پدیده و 4) عدم دقت در روش های کمی و مسائلی دیگر همچون سنجش مفاهیم، تعیین علیت، قابلیت تعمیم نتایج، تکرار پذیری و تمرکز بر افراد این سبک از پژوهش ها را مورد توجه محافل حرفه ای قرار داده است.
    قابلیت های خاص این سبک از مطالعات از طریق کیفی نگری در تحقیق و در موقعیت های مختلف می توانند ما را به سوی خلق دانش منسجم تر، معتبر، مرتبط و رهایی بخش در زمینه حسابداری مدیریت رهنمون باشند، موضوعی که در چند سال اخیر در کشور مورد توجه بیشتری قرار گرفته و رشد کمی پژوهش های کیفی در حسابداری مدیریت چنان بوده است که به عنوان یک پارادایم نوین در تحقیقات می توان از آن یاد نمود.
    کلیدواژگان: پژوهش های کیفی، حسابداری مدیریت، چالش ها و فرصت ها
  • سبحان ظفری، داریوش فروغی*، غلامحسین کیانی صفحات 133-150
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر قابلیت مقایسه و ثبات رویه حسابداری بر عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری پژوهش؛ شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه مورد مطالعه پژوهش شامل80 شرکت در بازه زمانی 1389-1395می باشد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره از نوع داده های ترکیبی استفاده شده است. جهت اندازه گیری ثبات رویه حسابداری از تکنیک متن کاوی(مدل فضای برداری) استفاده شده است. نتایج و یافته های پژوهش نشان می دهد که قابلیت مقایسه حسابداری بر عدم تقارن اطلاعاتی تاثیر منفی دارد. همچنین نتایج و یافته های پژوهش موید این است که با افزایش ثبات رویه شرکت، عدم تقارن اطلاعاتی کاهش می یابد. به نظر می رسد در بازار سرمایه ایران، استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری و سرمایه گذاران به ویژگی کیفی قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری اهمیت زیادی می دهند و به دلیل دردسترس کردن اطلاعات خصوصی شرکت ها، در تحلیل های خود توجه زیادی به آن دارند. همچنین به نظر می رسد تغییر روش های حسابداری شرکت ها از نظر مشارکت کنندگان بازار سرمایه اهمیت زیادی داشته و با ایجاد ابهامات بیشتر در خصوص دلایل تغییر روش های حسابداری منجر به افزایش عدم تقارن اطلاعاتی می گردد.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه حسابداری، ثبات رویه، عدم تقارن اطلاعاتی، متن کاوی
  • مهسا کفاش پور یزدی، اکرم تفتیان*، محمود معین الدین صفحات 151-169
    سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار با توجه به عوامل ریسک، بازده و نقدشوندگی سهام تصمیم گیری می نمایند. با عنایت به تاثیر کیفیت افشای شرکت بر این عوامل، خطا در گزارش های پیش بینی مدیریت می تواند منجر به افزایش در ریسک شرکت شود. از سوی دیگر با تقویت محیط اطلاعاتی شرکت، شاید بتوان ضعف های ناشی از خطای پیش بینی های مدیریت را کاهش داد. بنابراین پژوهش حاضر، به بررسی اثر محیط اطلاعاتی بر رابطه خطای پیش بینی مدیریت و ریسک غیرسیستماتیک می پردازد. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند که با استفاده از روش حذف سیستماتیک، از اطلاعات 65 شرکت استفاده شده است. قلمروی زمانی تحقیق برای استخراج داده ها، سال های 1388 تا 1395 و برای آزمون داده ها، سال های 1389 تا 1395 است. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. متغیر عدم تقارن اطلاعاتی برای سنجش محیط اطلاعاتی و متغیرهای خطای مدیریت در پیش بینی سود خالص،  سودعملیاتی و فروش برای اندازه گیری خطای پیش بینی مدیریت استفاده شده است؛ همچنین متغیرهای معکوس همزمانی قیمت سهام و نوسانات غیرسیستماتیک، معیارهای سنجش ریسک غیرسیستماتیکشرکت هستند. نتایج بیانگر رابطه مستقیم و معنادار بین خطای پیش بینی مدیریت و ریسک غیرسیستماتیک است. همچنین شدت رابطه مستقیم خطای پیش بینی مدیریت و ریسک غیرسیستماتیک در شرکت هایی با محیط اطلاعاتی قوی تر، کمتر است
    کلیدواژگان: خطای پیش بینی مدیریت، ریسک غیرسیستماتیک، محیط اطلاعاتی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • عبدالرضا محسنی، روح الله وفایی پور* صفحات 171-184
    هدف این پژوهش بررسی اولویت بندی عوامل موثر بر نسل سوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت عملگرا (PFABC) (مطالعه موردی: بیمارستان نمازی شیراز) بوده است. بدین منظور با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی بر مبنای روش مقایسات زوجی و درخت تصمیم و جدول نه کمیتی عوامل موثر بر نسل سوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت عملگرا(PFABC ) شناسایی و با استفاده از نرم افزار Expert choice11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد. جامعه آماری پژوهش حاضر متخصصان و کارشناسان مالی شاغل در بیمارستان نمازی شیراز در نظر گرفته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شاخص اقتصادی بیشترین تاثیر در رابطه نسل سوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت عملگرا (PFABC) و شاخص سازمانی کمترین تاثیر در رابطه نسل سوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت عملگرا (PFABC) با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی(AHP) دارد. به عبارت دیگر از میان شاخص اقتصادی؛ ساختار هزینه های موجود، از میان شاخص سازمانی؛ به روز بودن سیستم و از میان شاخص فنی؛ در نظر گرفتن منابع واقعی استفاده شده توسط هر فعالیت به عنوان موثرترین عامل با نسل سوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت عملگرا (PFABC)، رابطه مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، هزینه یابی، فعالیت عملگرا
  • عطااللهمحمدی ملقرنی، نسرین خدابنده لو* صفحات 185-196
    اولین مشکل مربوط به نمایندگی، وجود تضاد منافع بین سهامدار و مدیر است که این تضاد منافع حتی ممکن است منجر به عدم تقارن اطلاعاتی شود. یعنی سهامدار به دنبال رسیدن به بالاترین مرحله ارزش سرمایه گذاری است و مدیر نیز در وهله اول و براساس جبهه گیری به دنبال افزایش ثروت خود است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرتعدیلات نگهداشت وجه نقد و جبهه گیری های مدیریتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی می باشد و در زمره پژوهش های توصیفی- همبستگی به شمار می رود. داده های 118 شرکت برای دوره مالی 1388 لغایت 1395 به عنوان نمونه آماری جمع آوری گردید. در این پژوهش برای اندازه گیری جبهه گیری مدیریت از دو شاخص دوگانگی نقش مدیر عامل و درصد مالکیت سهام در اختیار هیات مدیره استفاده شده است. نتایج نشان داد تعدیلات نگهداشت وجه نقد بر جبهه گیری های مدیریتی تاثیرگذار است. همچنین سرعت تعدیلات نگهداشت وجه نقد بر جبهه گیری های مدیریتی تاثیرگذار است. در واقع نتایج نشان داد تعدیلات و سرعت نگهداشت وجه نقد بر جبهه گیری های مدیریتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: تعدیلات نگهداشت وجه نقد، جبهه گیری مدیریت، تئوری نمایندگی
  • الهام منصوری نیا، خسرو فغانی ماکرانی*، قربانعلی آقااحمدی صفحات 197-217
    روایی و پایایی از مسائل مهم در حوزه آزمون سازی مفاهیم و متغیرهای پژوهشی محسوب می شوند. "حسابداری فرهنگی" از جمله مفاهیمی است با کارکردهای بسیار که تعامل اجتماعی و فرهنگی میان افراد و حوزه های مختلف در محیط حسابداری را مورد توجه قرار می دهد، بایستی به گونه ای تدوین گردد که قابلیت پیاده سازی و عملیاتی شدن را در مطالعه های میدانی فراهم آورد. پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس حسابداری فرهنگی و به روش توصیفی-پیمایشی به انجام رسیده است. در این راستا با استفاده از نظر خبرگان و تحلیل محتوا، گزارش های عملکرد هیئت مدیره شرکت ها مورد بررسی قرار گرفت، که در نهایت پرسشنامه محقق ساخته حسابداری فرهنگی به منظور کسب روایی و پایایی لازم توسط خبرگان تکمیل شده است. ضریب پایایی آزمون با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، 866/0 محاسبه شد. تحلیل عاملی سوال های حسابداری فرهنگی بیانگر آن بود که بیش از 516/63 درصد واریانس موردنظر توسط مولفه های این پرسشنامه تبیین می شود. پس از یک بار چرخش عوامل از نوع واریماکس، همبستگی میان هر سوال با هر مولفه در بهترین حالت مشخص شد و براساس آن یازده مولفه: فاصله قدرت و اختیار، فردگرایی-جمع گرایی، کسب اطمینان-بلا تکلیفی، مردگرایی-زن گرایی (نابرابری جنسیتی)، عام گرایی-خاص گرایی، تجزیه-ترکیب، درون محوری-برون محوری، توالی زمانی-تقارن زمانی، اکتسابی-انتسابی، برابری-سلسله مراتبی، افق دید بلندمدت-کوتاه مدت (آینده نگری) به عنوان مولفه های حسابداری فرهنگی، استخراج و انتخاب گردید. با توجه به یافته های پژوهش، می توان از این پرسشنامه برای سنجش میزان حسابداری فرهنگی در سازمان ها و شرکت ها استفاده کرد. با این ابزار می توان زمینه شناخت دقیق تر و منطقی تر، محیط حسابداری را فراهم نمود و به طور کلی بهره وری از این محیط را به صورت علمی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: حسابداری فرهنگی، محیط حسابداری، روایی، پایایی
|
  • Mona Parsaei *, Mahnaz Mollanazari Pages 1-18
    Current paper examines the effect of retrospective source of finance on the capital budgeting decisions and investigates the possibility of costly decision errors in the case of using mental accounting by managers. This experimental study has utilized a 2*2 between subjects factorial design. Independent variables that are manipulated in this paper are retrospective source of finance and prospective source of finance. The sample consists of 160 participants including executive experts and academic persons assigned to one of the four groups through random assignment. Results show that managers are less likely to part with a debt financed asset in comparison with an identical equity financed asset. The reason behind above reluctance is related to the managers’ perceptions about the asset’s past benefits. This study shows that a psychological factor may cause managers to forego investments that they should invest according to the capital budgeting techniques. In this way, the results can contribute to the accounting literature through providing valuable information for capital budgeting studies.
    Keywords: mental accounting, source of finance, capital budgeting decision, assets’ past benefits
  • Mehran Javadpour, Mohsen Hamidian * Pages 19-36
    The revolution that generated the first and second generations of activity-based costing models, ABC and TDABC, in calculating the cost of finished goods, has made it a great help for decision makers. The traditional cost models, because of the lack of attention to the causal relationship between indirect costs and its causative factor, cause a lake of proper allocation of these costs to products, based on the activity-based costing models, by causally causing the causal relationship between the costs and the factors causing it, They are an effective step in calculating the cost, but the lack of attention to the revenue of products in these models destroys the power of managers to classification of the most profitable products. The third-generation of activity based costing, Light TDABC, eliminates the problem. In order to carry out research, Hamvatan dairy products company was selected in 1395. By calculating the cost and operating profit using traditional models and TDABC, and then calculating the ratio of operating profit to sales and comparing the results obtained through the statistical model of the t-test, the two dependent societies concluded that between the teraditional and Light TDABC models, There is a significant difference in operating profit to sales. Subsequently, by classifying the products, we identified the most profitable products in accordance with the parrot principle.The revolution that generated the first and second generations of activity-based costing models, ABC and TDABC, in calculating the cost of finished goods, has made it a great help for decision makers. The traditional cost models, because of the lack of attention to the causal relationship between indirect costs and its causative factor, cause a lake of proper allocation of these costs to products, based on the activity-based costing models, by causally causing the causal relationship between the costs and the factors causing it, They are an effective step in calculating the cost, but the lack of attention to the revenue of products in these models destroys the power of managers to classification of the most profitable products. The third-generation of activity based costing, Light TDABC, eliminates the problem. In order to carry out research, Hamvatan dairy products company was selected in 1395. By calculating the cost and operating profit using traditional models and TDABC, and then calculating the ratio of operating profit to sales and comparing the results obtained through the statistical model of the t-test, the two dependent societies concluded that between the teraditional and Light TDABC models, There is a significant difference in operating profit to sales. Subsequently, by classifying the products, we identified the most profitable products in accordance with the parrot principle.
    Keywords: Rule 20-80, Pareto principle, Time Driving Activity-Based Costing (TDABC), Light Time Driving Activity-Based Costing (Light TDABC)
  • Hadi Saeidi, Nazgol Tatari, Shaban Mohammadi * Pages 37-51
    The purpose of this study was to investigate the intermediary effect of management accounting methods on the relationship between cost system design and Firm performance. Among the companies admitted to the Tehran Stock Exchange from 2013 to 2016, a random sample of 225 non-financial companies was sent to the questionnaire, 203 of which participated in the survey (90% response rate). After the initial processing, 161 data were used as an example for analysis. In this study, a covariance-based structural equation model was used to examine the relationships between variables. Linearity between variables was also analyzed using its regression analysis OLS done. Cronbach's alpha test was used to test reliability, which is due to the higher Cronbach's alpha of 0.7. Confirmatory factor analysis was used to fit the fittest questionnaire. Results show that there is a meaningful positive relationship between cost design design and management accounting method. There is a significant positive relationship between management accounting and corporate governance practices. Management accounting methods have a mediating role on the relationship between cost system design and Firm performance.
    Keywords: Management Accounting, Cost System Design, Firm Performance
  • Hamireza Kordlouie, Mehrnoosh Ebrahimi * Pages 53-67
    In the current study, the information effect of liquidity on the dividend payouts was investigated in the companies listed on the Tehran Stock Exchang., that from the data on 102 companies for the years 2006-2015 were used and the model was estimated in Stata15 software by using panel logit (tobit) method. The study explores the relationships by using the moderating variables of information disclosure quality, free float and information asymmetry. Moreover, different liquidity measures (Amihud- Corwin and Schultz-the proportion of zeroreturns) were used to generalize the results for other cases.The results indicate that various liquidity factors have significant effects on profit sharing. When the liquidity index is the proportion of zero returns, the effect of moderating variables on the profit sharing is greater than the other variables. Moreover, according to the results of the moderating variables, when the float is the moderating variable, it leads to an increase in the liquidity index effect.According to the results, the liquidity and moderating variables have greater impacts on the cash dividend ranked by the cash flow from the operating activities (DVC) compared with that of the dependent variable of cash dividend ranked by earnings (DVE). It should be noted that the DVC, DVE, and liquidity variables were not endogenous. Therefore, it is confirmed that there is a one-way causality from liquidity towards DVC and DVE.
    Keywords: dividend, liquidity, information disclosure quality, information asymmetry, logit panel
  • Khadije Ebrahimi Kahrizsangi *, Vahid Bekhradi Nasab Pages 69-89
    Strategic management accounting is one of the systems that, in the present time, can be combined with the decisions made by financial managers in the value chain by using the techniques and participation of accountants in strategic management process in the current business environment. But unfortunately, despite the passage of time, strategic management accounting techniques still remain unknown to financial managers and have led to a reduction in the techniques and participation of accountants in strategic management process decisions. The purpose of this research is to investigate the role of corporate governance in strategic management accounting. The statistical population of the study consisted of all companies listed in Tehran Stock Exchange from year 2011 to 2017. The sample also includes systematic elimination of 183 companies. The research method is based on multiple regression based data panel. Evidence of research suggests that among corporate governance factors, non-executive members of the board of directors, the board of directors and the audit committee have used strategic accounting management techniques. Overall, the results showed that the audit committee, more than other corporate governance mechanisms, uses the strategic management accounting technique.
    Keywords: Corporate Governance, Management Accounting, Strategic Management Accounting, Strategic Governance
  • Nemat Rostami Mazouei, F. Rahnamay Roodposhti *, S. Mohammadreza Raeiszadeh, Zahra Poorzamani Pages 91-110
    In the accounting study, it is necessary to identify the role of human and non-human factors in making the facts by accounting numbers, and it is assumed that accounting forms the activities and communications that are then reported. The main purpose of this research is to explain the role of technical and human actors in the functions of the management accounting system using the network theory of actors. The present study is a descriptive and correlational study. Data was gathered from a sample of 310 individuals from financial managers and accountants. To test the hypotheses, the structural equation modeling was performed using the Lisrel software. The results of the research show that technical and human actors play an important role in improving the functions of the management accounting system. Contrary to the traditional approach, these actors are viewed as actors who have the ability to influence and change the strategic decisions, and help us in looking for the resources of Long-term changes in the management accounting system and their role in the community around us. Hence, as accounting tasks, accountability and control patterns have been transformed and developed beyond the financial sector and by applying the concept of the actor network and the process of better interpretation, it is possible to observe the multifaceted nature of the relationship between different actors.
    Keywords: information, accounting system, Management Accounting, actor network theory
  • Mona Abednazari *, Hamed Arad Pages 111-132
    Recently, accounting research has moved towards qualitative methodology, and thus the researchers in the field have faced some challenges due to the development of the foundations and the extension of qualitative and behavioral ideas in the research context given the unknown and variable nature of behavioral components.Focusing on an archival approach and the use of multiple theoretical and practical resources, the present study aimed to investigate the structure and logic of qualitative research in the field of management accounting as well as the role of qualitative research that led to the presentation of management accounting theory and general guidelines and principles to carry out such research.The present study emphasizes the identification of common challenges and problems facing qualitative research in order to provide some solutions to improve the quality of such research. Criticisms such as 1) the abstract nature of statistics in contrast to the reality, 2) the use of simulation, 3) the failure to reveal the real aspects of phenomena, and 4) inaccuracy of quantitative methods and other issues such as the measurement of concepts, causation, generalizability, repeatability, and focus on people have made qualitative research gain popularity among the practical circles.The special capabilities of such research methodology such as qualitative thinking in research and in different situations can direct us towards the creation of a more coherent, valid, relevant, and emancipating body of knowledge in the field of management accounting, a theme that has received more prominent in our country over the last few years, and the quantitative growth of qualitative research in management accounting has been to the extent that it can be regarded as a new research paradigm.
    Keywords: Qualitative Research, Management Accounting, Challenges, Opportunities
  • Sobhan Zafari, Dariush Foroughi *, Gholamhosein Kiani Pages 133-150
    The Aim of this paper is to Investigate The Impact of Accounting Comparability and Consistency on Information Asymmetry of Listed Companies in Tehran Stock Exchange.The Population of Research is Firms listed in TSE.the sample of Research Consist of 80Firms in Time-period of1389-1395.for Hypotheses testing,We Utilised Multivariate Pooling Data Regression.To Measure Accounting Consistency we Applied Text-mining Techniques(Vector Space Model).Research Findings Indicate that Accounting Comparability negatively impact the information AsymmetryFindings also show that accounting consistency have a negative impact on information asymmetry. Overall, it seams that in Iran Capital market, accounting comparability as a one of the qualitative characteristic of accounting information is very important for users of accounting information and investors so that it lead to private information convert to public available for them. alSo , it seams that changing accounting methods and procedures is very important for capital market participants and By creating more ambiguity about the reasons of changing accounting methods lead to increase information asymmetry.
    Keywords: Accounting Comparability, Accounting Consistency, information asymmetry, Text mining
  • Mahsa Kaffashpour Yazdi, Akram Taftiyan *, Mahmoud Moeinaddin Pages 151-169
    Investors in the stock market decide on the risk factors, returns, and stock liquidity. Considering the impact of the company's disclosure quality on these factors, management's forecast errors can increase the risk of a company. On the other hand, by strengthening the company's information environment, perhaps the weaknesses of the management forecast error can be reduced. So this study investigates the effect of information environment on the relationship between management forecast error and idiosyncratic risk. Study population includes qualified companies in Tehran stock exchange. After using systematic elimination methods, data from 56 companies in 2010 -2017 period is used, but for extracting data the period is 2009 to 2017. To test study hypothesis, multi-variable regression methods using panel data is utilized. Information asymmetry is used to evaluate information environment; Management error in forecasting net income, operating income and sales is used for estimating management forecast errors; and fore measuring Idiosyncratic risk, Asynchronicity and Idiosyncratic Volatility is utilized. Results of this study show a significant direct relationship between management forecast error and idiosyncratic risk. In addition, in companies with stronger information environment, the direct relationship between management forecast error and non-systematic risk is lower.
    Keywords: information environment, management forecast error, idiosyncratic risk, information asymmetry
  • Abdoreza Mohsenei, Rohallah Vafaei Poor * Pages 171-184
    This article Prioritizing the influential factors on third generation of performance focused activity based costing (PFABC)؛ )case study of Namazi Hospital of Shiraz City(For this purpose, using a hierarchical analysis technique based on the paired comparison method and the decision tree and the non-quantitative table, the factors influencing the relationship between the third generation of costing based on pragmatic activity (PFABC) were identified. The statistical population of the present study was experts and financial experts working in Namazi Hospital of Shiraz. The research findings indicate that the economic index has the most effect on the relationship between the third generation of costing based on pragmatic activity (PFABC) and organizational index. The least effect on the relationship between the third generation of pragmatic activity based on pragmatic activity (PFABC) and the hierarchical analysis technique AHP). In other words, among the economic indexes, the structure of existing costs, from the organizational index, the system's modernity and the technical index; considering the actual resources used by each activity as the most effective factor with the third generation activity-based costing Pragmatic (PFABC) has a direct relationship.
    Keywords: Prioritization, Costing, Practical Activity
  • Ataollah Mohammadi, Nasrin Khodabandehlu * Pages 185-196
    The first problem with the agency is the existence of a conflict of interests between the shareholder and the manager that this conflict of interest may even lead to information asymmetry. That is, the shareholder seeks to reach the highest level of investment value and the manager is also looking to increase his wealth according entrenchment theory. The purpose of this study was to investigate the effect of cash holding adjustments and management entrenchment. This research is an applied research in terms of purpose and is one of the descriptive-correlative researches. The data of 118 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period of 2009 to 2016 were collected. In this study, for the purpose of measuring management management, two indicators of CEO duality and manaders's shareholding percentage have been used by for entrenchment. The results show that cash holding adjustments affect managerial entrenchment. The speed of cash holding adjustments is also influenced by management fronts. In fact, the results showed that the moderation and the rate of holding of cash on managerial entrenchment in Tehran Stock Exchange is influential.
    Keywords: Cash holding adjustments, managerial entrenchment, agency theory
  • Elham Mansourinia, Khosro Faghani Makerani *, Ghorbanali Aghaahmady Pages 197-217
    Validity and reliability are important issues in the field of testing concepts and research variables. "Cultural Accounting" is one of the concepts with many functions that considers the social and cultural interaction between individuals and domains in the accounting environment, and must be developed in a way to enable implementation and operationalization in field studies. The present study has been done through descriptive-survey method, aiming to construct and validate cultural accounting scale. In this regard, using expert opinion and content analysis, the reports of the board of directors of the companies were reviewed, and finally a researcher-made cultural accounting questionnaire was completed by the experts to obtain the required validity and reliability. After collecting data, the reliability index of the test was calculated using Cronbach's alpha (0.866). The factor analysis of cultural accounting questions suggested that more than 63.516% of the variance is explained by the components of this questionnaire. After a turnaround of the Varimax type factors, the correlation between each question with each component was determined at the optimal state, and based on it, eleven components (the distance of power and authority, individualism versus collectivism, assurance or uncertainty, maleism versus feminism, long-term versus short-term viewpoint, communism versus specificism, analysis versus synthesis, concentrism versus eccentrism, time sequence versus temporal symmetry, acquired versus assigned status, equivalence versus hierarchy) were extracted and selected as components of cultural accounting.According to the research findings, this questionnaire (checklist) can be used to measure the level of cultural accounting in organizations and companies admitted to the stock exchange. Using this tool, one can create a more accurate and more logical accounting environment, and generally provide a scientific method of employment of this environment
    Keywords: Cultural Accounting, Accounting Environment, Validity, Reliability