فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 8 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • یحیی حساس یگانه، زهرا دیانتی دیلمی، ابراهیم نوروزبگی صفحات 1-18
    یکی از جنبه های مهم تحقیقات حسابداری در کشورهای مختلف، کسب شناخت از وضعیت سیست مهای حسابداری و کشف نقاط ضعف، خلاهای موجود و ارائه راهکارهایی برای رفع کاستی ها و ارتقا به سطوح بالاتر است. باوجود انجام تحقیقات بسیاری در زمینه مباحث مالی شرکت های ایرانی، متاسفانه تحقیق جامعی در خصوص بررسی مراحل تکاملی و جایگاه فعلی حسابداری مدیریت در شرکت های مذکور انجام نشده است. در این تحقیق، نمونه ای متشکل از 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار انتخاب شد که در نهایت نتایج به دست آمده از پاسخ های مدیران 72 شرکت، حکایت از آن دارد که73.6% از شرکت های مورد مطالعه در مرحله اول تکاملی51.4%،در مرحله دوم 45.8%، در مرحله سوم و15.3% در مرحله چهارم قرار گرفته اند که از این منظر، نتایج تحقیق حاضر، بسیار نزدیک به تحقیقات مشابه انجام شده در سایر کشورهای در حال توسعه است. به علاوه، تهیه اطلاعات برای گزارش های مالی سالانه، تخصیص و کنترل هزینه ها موضوعاتی هستند که در شرکت های مورد مطالعه، بیشتر و مواردی چون مدیریت ریسک، تصمیم گیری استراتژیک و برنامه ریزی، کمتر مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت حسابداری مدیریت، ابزارهای حسابداری مدیریت، مراحل تکامل حسابداری مدیریت، هزینه یابی برمبنای فعالیت، بودجه بندی، ارزیابی عملکرد، هزینه یابی هدف، ترازسنجی
  • محمدرضا رستمی، جواد قاسمی، فرزانه اسکندری صفحات 19-30
    مدیران بانکها جزء ذینفعانی هستند که اطلاعات حاصل از تجزیه و تحلیل عملکرد مالی برای آنها حائز اهمیت است. در این راستا، آنها با در نظر گرفتن اطلاعات مالی ارزشمند، موقعیت بانک را ارزیابی و براساس آن تصمیم مناسب را اتخاذ می نمایند. این پژوهش روشی نظاممند را برای ارزیابی عملکرد مالی بانکها ارائه می دهد. تجزیه و تحلیل بر پایه مجموعه ای از معیارهای مرتبط با عملکرد مالی بانک ها صورت می گیرد.در این تحقیق اندازهگیری کارایی با روش،TOPSIS-DEA که در واقع کاربرد منطقTOPSIS در مدل تحلیل پوششی داده هاست، صورت می پذیرد. در این تحقیق روشی ارائه می شود که بر اساس آن بانک ها از دید خوش بینانه و بدبینانه بر اساس معیارهای تعریف شده، رتبه بندی میشوند. در این روش دو واحد تصمیم گیرنده مجازی ایده آل و ضد ایده آل را معرفی نموده و از این طریق کارایی هر واحد تصمیم گیرنده را نسبت به ایدهآل و ضد ایدهآل مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج حاصل از دید ایده آل و ضد ایده آل هر واحد تصمیم گیری را در شاخص نزدیکی نسبی قرار داده و واحدهای تصمیم گیری را بر آن اساس رتبه بندی میکنیم. نتایج نشان داد از دید واحد تصمیم گیری ایده آل، بانک کارآفرین، ملت و پارسیان کمترین فاصله و بانک صادرات بیشترین فاصله را با ایده آل داشته و از دید واحد تصمیم گیری ضد ایده آل، بانک صادرات کمترین فاصله و بانک کارآفرین بیشترین فاصله را با ضد ایده آل دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، واحد تصمیم گیرنده ایده آل، واحد تصمیم گیرنده ضد ایده آل
  • هاشم نیکومرام، زاد الله فتحی صفحات 31-45
    در این تحقیق تاثیر استانداردهای حسابداری ایران بر پایداری سود مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی پایداری سود یکی از راه های ارزیابی کیفیت سود است. در این راستا، 80 شرکت از شرکتهای فعال در بورس - اوراق بهادار در سال های 1373-1384به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است و پایداری سود برای دو مقطع زمانی پنج ساله یعنی از سال های 1373 تا 1377 که صورتهای مالی شرکتها بر اساس استانداردهای حسابداری ایران تهیه نشده است و از سال های 1380 تا 1384 که شرکتها ملزم به ارائه صورتهای مالی خود بر اساس استانداردهای حسابداری ایران بودهاند مورد بررسی قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه از آزمونهای تحلیل همبستگی و آماره والد استفاده شده است.نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که تفاوت معناداری بین پایداریسود شرکتها قبل و بعد از اجرای استانداردهای حسابداری وجود ندارد یعنی استانداردهای حسابداری بر پایداری سود تاثیرگذار نیست.
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری، کیفیت سود، پایداری سود، خصوصیات کیفی اطلاعات مالی
  • قدرت الله طالب نیا، اسماعیل شجاع صفحات 47-60
    عملکرد مطلوب، باعث افزایش ارزش شرکت و در نهایت افزایش ثروت سهامداران خواهد شد. چالش اساسی مدیریت بنگاه های تجاری ارزش آفرینی برای بنگاه ها به خصوص ثروت آفرینی برای سهامداران می باشد. امروزه از ارزش افزوده اقتصادی به عنوان برترین شاخص ارزیابی عملکرد داخلی که شاخصی از ثروت آفرینی برای سهامداران است، یاد می کنند. این شاخص رابطه نزدیکی با ارزش افزوده بازار به عنوان شاخص خارجی ارزش آفرینی دارد. این پژوهش به بررسی مقایسه ای بین نسبت ارزش افزوده بازار(MVA) به سودحسابداری و نسبت ارزش افزوده اقتصادی(EVA) به سود حسابداری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1382 تا 1386 می پردازد تا بر اساس آن بتوان به یک معیار ارزیابی عملکردداخلی، که نماینده ای ازارزش بازار نیز محسوب می شود دست یافت . روش آماری این تحقیق رگرسیون خطی به همراه ضریب تعیین بوده و از نرم افزار Eviewsبرای آزمون فرضیه ها استفاده شده است نتایج بدست آمده نشان می دهد که ارتباط مثبت و ضعیفی بین(MVA/Earning )به عنوان متغیر وابسته با(EVA/Earning)به عنوان متغیر مستقل در کلیه شرکت های مورد مطالعه بدون توجه به صنعت آنها وجود دارد بنابراین در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران(EVA/Earning به عنوان یک معیارارزیابی عملکرد داخلی به تنهایی نمی تواند معیار کارایی، برای پیش بینی ارزش های بازار باشد. در گروه شرک تها و صنایع مورد بررسی بجز در صنایع خودرویی و دارویی که ارتباط معناداری بین متغیرها وجود داشت در مابقی صنایع ارتباط معناداری بین متغیر مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی ا، رزش افزوده بازار، سود حسابداری، هزینه سرمایه، بورس اوراق بهادار تهران
  • هاشم ولی پور، علی خرم صفحات 61-75
    در تحقیق حاضر، رابطه بین سازوکارهای نظام راهبری شرکت و هزینه های نمایندگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. برای انجام تحقیق از داده های 51 شرکت، طی دوره زمانی1387-1380 استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها از روش تجزیه و تحلیل پانلی استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آنست که در سطح اطمینان 95 درصد، بین درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی، درصد مالکیت سهام مدیران، درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره، نسبت بدهی کوتاه مدت به کل بدهی و هزینه های نمایندگی رابطه منفی و معنی داری وجوددارد. نتایج تحقیق با فرض وجود ارتباط بین نسبت بدهی شرکتها با هزینه های نمایندگی مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: هزینه های نمایندگی، نظام راهبری شرکت، داده های پانلی، نسبت بدهی
  • عباس طالب بیدختی، سمیه علیشاهی صفحات 77-87
    هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل موثر برارزشیابی سهام با توجه به وجود اختلالات حسابداری (شواهد تجربی با استفاده از حاشیه سود)در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.این تحقیق شامل یک فرضیه اصلی وسه فرضیه فرعی می باشد. جامعه آماری این تحقیق متشکل از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است ونمونه مورد رسیدگی 69 شرکت فعال از صنایع مختلف در طی سالهای 1381 لغایت 1386 می باشد.به منظور آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.نتایج حاصله از فرضیه اصلی حاکی از آن است که انحراف سود ناخالص،انحراف سود قبل از کسر مالیات وانحراف سود خالص هر سهم بر قیمت بازار هرسهم تاثیر مثبت ومعناداری دارد و انحراف سود عملیاتی هر سهم تاثیر معناداری بر قیمت بازار هر سهم ندارد اما ازبین سه انحراف معیار سود که ارتباط معناداری با قیمت بازار هر سهم دارند تنها انحراف سود ناخالص وارد مدل بهینه می شود و مدلAEK 2زمانی که j=4 است کامل می باشد و به صورت زیر در می آید: DIF42.92+2.03 S4+ 1.61 BPS +P=2772.88 + 2.19 EPS4 مدل AEKبیانگر این است که اختلالات حسابداری بیشتر احتمال می رود که در سود ناخالص رخ دهد واین در کشف وشناخت اختلالات حسابداری وتعدیل قیمت بازار سهام موثر خواهد بود. نتایج حاصل از فرضیه ها فرعی بیانگر آن است که ارزش دفتری هر سهم، معیار های سود هرسهم، تفاوت بین سودخالص و معیارهای سود هر سهم با قیمت بازار هر سهم رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی سهام، اختلالات حسابداری، تورش های گزارشگری، معیارهای سود هر سهم انحراف معیارهای سود هرسهم، حاشیه سود، ارزش دفتری هر سهم
  • مهدی مرادزاده فرد، بهمن بنی مهد، مهدی دیندار یزدی صفحات 89-102
    تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین سازوکارهای راهبر ی شرکتی و محافظه کاری حسابدار ی در شرکتها ی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این تحقیق برای بررسی ارتباط بین محافظه کار ی و نظام راهبری شرکتی از معیارهای درصد مالکیت سهامداران نهادی، درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره، تفکیک وظایف رئیس هیات مدیره از مدیرعامل و وجود حسابرس داخلی در شرکت بعنوان سازوکارها ی نظام راهبر ی شرکتی و روش های گیولی وهین و بال و شیواکومار بعنوان معیارهایی برای محاسبه محافظه کاری در 71 شرکت بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 83 الی 88 استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این مطلب می باشد که بدلیل محدودیت پایین بودن حجم نمونه آماری و با توجه به نی از مدل بال وشیواکومار به تعداد مشاهدات زیاد و در طول دوره زمانی طولانی، مدل یاد شده در ایران از لحاظ آمار ی معنی دار نبوده و امکان استفاده از این روش در ایران در حال حاضر میسر نمی باشد. همچنین یافته های این تحقیق در خصوص ارتباط بین محافظه کاری (محاسبه شده از طریق روش گیولی و هین) و نظام راهبر ی شرکتی بیانگر وجود رابطه مثبت بین درصد مالکیت نهادی سهام و درصد اعضای غیرموظف هیات مد یره و رابطه منف ی بین تفکیک وظایف رئیس هیات مدیره از مدیرعامل با محافظه کاری در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران بوده است . ضمن اینکه بین محافظه کاری و وجود حسابرسی داخلی در بورس اوراق بهادار تهران رابطه ای مشاهده نگردید. نتیجه کلی تحقیق تائیدکننده دیدگاه مکمل در خصوص ارتباط بین محافظه کاری و مکانیزیم های راهبری شرکتی می باشد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، نظام راهبری شرکتی، سهامداران نهادی، اعضای غیرموظف هیات مدیره
  • علی اکبر نونهال نهر، منوچهر رحمتی قورولو صفحات 103-122
    در جوامع پیشرفته، ایجاد و گسترش رشته های تحصیلی، حاصل تعامل عرصه های تجربی و محیط های آموزشی بوده و این امر موجب موفقیت فعالان تجربی گردیده است. یکی از این زمینه ها حسابداری مدیریتی می باشد که به عنوان بازوی اصلی مدیریت سازمان ها یاد می شود. در ارتباط با وجود تعامل مابین دانش حسابداری مدیریت و عرصه های تجربی آن در ایران شواهد چندانی در اختیار نبوده ولی نوعی نگرانی در بین فعالین ذیربط احساس می شود. پژوهش حاضر به صورتی تجربی به بررسی تعامل بین دانش حسابداری مدیریت و عرصه های تجربی آن در ایران می پردازد. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های (تولیدی) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند که اطلاعات از طریق ارسال پرسش نامه به دانشگاهیان وشاغلین حرفه جمع آوری شده و با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس ، تحلیل واریانس و دانکن تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاکی از آن بوده که درمورد اهمیت 60 درصد از مفاهیم حسابداری مدیریت بررسی شده بین گروه های آزمودنی تفاوت معنی داری وجود دارد و به نوعی فرضیه تحقیق که بیانگر وجود فاصله بین تئوری و عمل در حسابداری مدیریت در سطح شرکت های پذیرفته شده بورس تهران می باشد مورد تایید واقع می شود.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، آموزش نظری، محیط های اجرایی، شکاف
  • سعید عسگری، فریدون رهنمای رودپشتی، احمد گودرزی صفحات 123-134
    دیرزمانی است که عالمان فلسفه اخلاق در نظریه پردازی های خود از نگرش و نظریه انتقادی استفاده می کنند . نظریه انتقادی اولین بار توسط مکتب فرانکفورت بعنوان بنیانگذاران آن بکار گرفته شد پس از آن، این نظریه در سایر رشته های تخصصی علوم اجتماعی اعم از جامعه شناسی، اقتصاد، روان شناسی و حسا بداری مورد استفاده واقع گردید. در دوران حاضر رهگیری بکارگیری اخلاق انتقادی ، در مطالعات دو تن از متفکران فلسفه شامل یورگن هابرماس بعنوان متفکر مدرنیته و میشل فوکو بعنوان متفکر پسامدرن می توان ردیابی نمود. این مقاله با بررسی اخلاق هابرماسی و اخلاق فوکویی،اخلاق انتقادی را مورد شناسایی قرار داده و با بررسی تاثیر اخلاق انتقادی بر قضاوت حرفه ای فرد، ارتباط آن را با حسابداری انتقادی مورد کنکاش قرار می دهد .و آنرا بعنوان راه حلی برای برون رفت از مسائل و مشکلات اخلاقی حرفه حسابداری مطرح می نماید.یافته های مطالعه این امر را تایید نموده است.
    کلیدواژگان: محافظه کاری اخلاق، اخلاق انتقادی، نظریه انتقادی، حسابداری انتقادی
|
  • Pages 1-18
    One of the most important aspects of accounting research in different countries is acquiring knowledge about situation of accounting systems and finding the weaknesses and gaps, and providing solutions to resolve existing deficiencies and upgrading to higher levels. Despite many studies about financial topics in Iranian firms, unfortunately, a comprehensive study for determining management accounting's evolution stage and it's current position is not performed. In this study, a sample consisting of 105 firms listed on TSE is selected that only 72 companie's management responses to questionnaire. The results show that %73.6 of companies are in the first evolution stage, %51.4 are in Second stage, %45.8 are in third stage, and %15.3 are in fourth stage. The result of this study is similar to results of studies in other developing countries. In addition, providing information for annual financial reports, cost allocation and control are more used in our sample companies and tools such as risk management, strategic planning and decision making are fewer used.
    Keywords: Management accounting, management accounting's tools, Evolution step of management accounting, ABC, budgeting, performance evaluation, target costing, Benchmarking
  • Pages 19-30
    Evaluating financial status of banking industry helps managers to understand the niche and make right decisions based on results. In this paper we develop a systemic approach to evaluate efficiency based on TOPSIS-DEA, which applies TOPSIS rules in DEA. We ranked all listed banks based on both optimistic and pessimistic approach. This method uses two virtual ideal and anti-ideal DMU and measures the efficiency of each DMU according to virtual ones, putting this results in a relative neighborhood index we are able to rank DMUs. results showed Karafarin, Mellat and Parsian have the least intervals with the ideal and Saderat has the most, and with the anti-ideal Saderat has the least while Karafarin has the most intervals.
    Keywords: performance evaluation, data envelopment analysis, ideal DMU, antiideal DMU
  • Pages 31-45
    This study has attempted to evaluate the effect of Iranian accounting standards on earnings persistence. In fact¡ earnings persistence is one of the methods of measuring earning quality. To do so¡ 80 active corporations from Tehran stock exchange were chosen as the Earnings persistence of these participants was studied in two time period. In the first period¡ which was happened «during 1994-1998» these participants. In that period¡ there was no mandatory to present financial statement based on Iranian accounting standards. In the second period «during 1999-2004» it was mandatory to present financial statement based on national accounting standards. To realize whether the null hypothesis is true or not¡ correlation coefficient Wald statistics was implemented to analyze the data. The results show that there is not a significant difference between the earnings persistence of the participants on before and after the application of Iranian accounting standards. That is¡ accounting standards are not effective on earnings persistence.
    Keywords: accounting standards, earnings quality, Earnings Persistence, qualitative characteristics of financial information, Conceptual framework of financial reporting
  • Pages 47-60
    Optimal Performance resulted in increase of company value and ultimately increase wealth Of shareholders .The main challenge of managing trade institutions is creating Value for institutions in particular and wealth crating for shareholders in particular. Today economic value added is considered as the highest index from wealth for shareholders. This index has a close relation ship with market value added as external index of wealth creation. This research is a comparative review between relative market value added (MVA) favor accounting profit and economic value added in favor of accounting in companies accepted at Tehran stock Bond Bourse from the year 1382 until 1386 . So that on this basis one can have access to internal performance assessment criteria ,a representative market value that is considered achieved. Statistical methods This study , along with linear regression together with determination ratio and E views software is used to test hypotheses. The results show a positive relationship-though a weak one- as variable Dependent to (EVA/Earning) as independent variable in all companies under study regardless to their industry . There for in accepted companies in Tehran Stock Bond Bourse (EVA/Earning) as an internal performance alone can not measure criteria , predict values market . In the Group companies and industries being reviewed except pharmaceutical and automobile manuactur- ing industries which showed a meaningful relationship between variables, in other remaining industries there was no significant relationship between variables .
    Keywords: Market Value Added, Economic Value Added, Earning, WACC, Tehran Stock Exchange
  • Pages 61-75
    The relationship between firms leading mechanisms and agency costs in Tehran stock exchange firms was revised in this research. Data was gathered from 51 firms during the period of 1380-1387 . for hypothesis testing used panel analysed. The results showed that with 95% of confidance there are negative and significant relation between percentag by institutional investors, percentage of shares owned by managers, percentage of board members of non author and short – term debt to total debt ratio and agency cost. The result of this research did not adopt with the firms dept ratio by agency costs.
    Keywords: Agency costs, firm leading, mechanisms, panel data, dept ratio
  • Pages 77-87
    The main purpose of is studying effective factors on equity valution in the presence of accounting noise ( Empirical Evidence using profit Margins) in the accepted companies in the Tehran Stock Exchange. Dependent variables in the present research market price per share and the independent variables are: the book values per share, measures of profit for per share, deviation of the profit measures per share, the difference between net profit and measures of profit for per share. The main hypothesis of this study includes a main hypothesis and three sub-hypothesis. The studied period of the study is 1381 to 1386 years and selected pattern includes 69 companies. In order to test hypotheses, since the analysis of independent several variables are effective to explain or the dependent variable changes, the multi-variable regression was used. The results of the main hypothesis suggests that the gross profit deviation, the profit deviation before tax deduction and net profit deviation have a positive significant effect on market prices, and operating profit per share doesnt significantly effect on market price per share, but among three profit standards deviation that have a significant relation with the market price per share, just gross profit deviation embeds into the optimum and the AEK model, when j = 4, is complete and is as following: P=2772.88 2.19 EPS4 .92 DIF4.03 S4 1.61 BPS AEK model indicates that accounting noise more likely occurs in the gross profit and this finding these noise and can be effective for price adjustment of market price. The results of sub-hypotheses indicate that the book value per share, measures of profit for per share, the difference between net profits and measures of profit per share with market price per share has a significant relation.
    Keywords: Equity Valution, accounting noise, reporting bias, measures of profit for per share, deviation of the profit measures per share, profit margins, book value of per share
  • Pages 89-102
    This study examines the relationship between corporate governance mechanisms and accounting conservatism in listed companies of Tehran Stock Exchange. In this study, In order to examine the relationship between conservatism and corporate governance, the ownership percentage of institutional shareholders, the percentage of independent directors, separation of duties of CEO and the chairman of the board of directors, and the existence of the internal auditor at companies as corporate governance mechanisms and the methods (giovly and Hayn), and (Ball and Shivakumar) as conservatism model have been used in 71 firms which listed in Tehran Stock Exchange from 2004-2009. Our findings indicate this is a limitation due to low sample size and the requirement to model Ball and Shivakumar large number of observations and during the long period of time, in terms of the said model were not statistically significant and take advantage of this method in Iran currently not possible. Furthermore, our examination shows that there is a positive relationship between the ownership percentage of institutional shareholders and percentage of independent directors and a negative association between separation of duties with CEO and the chairman of the board of directors with the giovly and Hayn model of conservation. We did not observe a significant relationship between the level of conservation and the existence of internal auditor in firms in Tehran Stock Exchange. Our results provide support for complementary approach regarding conservatism and the corporate governance mechanisms.
    Keywords: Accounting Conservatism, Corporate Governance, institutional investors, internal auditor, independent directors
  • Pages 103-122
    In advanced society the intraction of experimental development and learning environment and the success it has experienced activities. On of the most important organizational management areas is accounting management. In relation with the intraction between knowdlege of accounting management and experimental areas, there is no data in Iran, but feeled some concerned. This study is discussing the intraction between accounting management and experimental areas in Iran. The accepted production firms in stock exchange were the statistical society of this research. Data gathering by questioner from student and employees with the us of Kruskal wallis statistical test and analysed by variance and Danken test. The result indicate that between tested groups with the 60% of importance indicate the significant diffence so the hypotysis of the research that indicate the gaps betweenteory and act in accounting management is typically accepted.
    Keywords: accounting management, theoretical training, excutive environmentm gap
  • Pages 123-134
    The purpose of this study is reviewing critical ethics as bedrock of critical accounting.we outline a postmodern perspective and what we call a new-modern perspective on ethics.in contrast to the traditional political moral philosophy literature,postmodern perspectives develop a more critical analysis of the relationship between individual ethical identity and power. Under the heading of new-modern perspective we discuss the work of famous German thinker called Jurgen habermas.habermas criticizes the way some postmodern perspective appeare to abandone the very possibility of rational thought,and he attempts to salvage a role for reason in addressing the challenges that we face as a socity.
    Keywords: Ethics, critical ethics, critical theory, critical accounting