فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 9 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • غلامرضا کردستانی، بهمن کولیوند، عباس زند عباس آبادی صفحات 1-10
    تاثیر روش مستقیم و غیرمستقیم ارائه جریان های نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی بر توانایی پیش بینی جریان های نقدی آتی از موضوعاتی است که تحقیقات زیادی را در ادبیات مالی به خود اختصاص داده است. پیش بینی جریان های نقدی عملیاتی بر سودمندی گزارش های مالی می افزاید، زیرا موجب می شود سرمایه گذاران بتوانند درباره چشم انداز اقتصادی آتی شرکت ها قضاوت کنند. این تحقیق در صدد است توانایی روش مستقیم در مقایسه با روش غیر مستقیم ارایه جریان های نقدی عملیاتی برای پیش بینی جریان های نقدی آتی را ارزیابی کند و سودمندی جریان های نقدی عملیاتی در مقایسه با اجزای تشکیل دهنده آن برای سرمایه گذاران را بسنجد. برای این منظور اطلاعات 85 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1380 تا 1388 مورد مطالعه قرار گرفته و با استفاده از مدل های رگرسیونی مناسب تحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، ارائه اطلاعات جریان های نقدی عملیاتی به روش مستقیم نسبت به روش غیر مستقیم توانایی پیش بینی بیشتری دارد ولی جریان های نقدی عملیاتی نسبت به اجزای تشکیل دهنده آن برای سرمایه گذاران سودمندی بیشتری ندارد.
    کلیدواژگان: جریان های نقدی عملیاتی، سودمندی، روش مستقیم، روش غیرمستقیم
  • حمیدرضا شماخی صفحات 11-22
    سازمان های نوین بر مبنای تفکرات مبتنی بر ارزش مشتری از قبیل مدیریت مبتنی بر ارزش، تحلیل زنجیره ارزش، مهندسی ارزش و با هدف خلق ثروت (ارزش) تاسیس می شوند. سه عنصر بهای تمام شد ه، کیفیت و کارکرد، مولفه هایی هستند که تداوم فعالیت سازمانها با آن گره خورده است. به طوریکه تلاش می شود محصولات و خدمات با کمترین بهای تمام شده، بالاترین کیفیت و کارکرد در حداقل زمان ممکنه به مشتریان تحویل شود . سیستم های اطلاعات حسابداری نیز میبایست متناسب با شرایط فعلی کسب و کار اطلاعات مورد نیاز مدیریت را در حوزه های تصمیم گیری، برنامه ریزی و کنترل تامین نمایند. طراحی نظام مدیریت هزینه برای پاسخگویی به این نیاز مدیریت در شرایط جدید است. در این نظام نگاهی استراتژیک به بهای تمام شده وجود داشته و سعی در کنترل و کاهش هزینه ها با حداقل تاثیر کاهشی ممکنه بر کیفیت و کارکرد محصولات را دارد. این تفکرات را می توان در صنایع مختلف عملیاتی نمود و نحوه کاربست آنرا بررسی کرد. در این مقاله سعی شده است با توجه به رویکرد های نوین حسابداری مدیریت و نظام مدیریت هزینه، اصلاح ساختار محاسبه بهای تمام شده در صنعت بیمه کشور (ABC-EVA) بررسی شود. برای این منظور نحوه استفاده از الگویی نوین به نام نظام ترکیبی (ABC EVA)برای محاسبه بهای تمام شده بیمه نامه ها و ارایه اطلاعات صحیح، مربوط، بموقع و تعیین قیمت فروش منصفانه بیمه نامه ها، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد که اولا« بهای تمام شده بیمه نامه ها نیاز به مهندسی مجدد دارد و ثانیا» نظام ترکیبی (ABC-EVA)قابلیت پیاده سازی دارد.
    کلیدواژگان: مهندسی مجدد، بهای تمام شده، شرکتهای بیمه بازرگانی، هزینه یابی بر مبنای فعالیت ارزش افزوده اقتصادی، (EVA)
  • حمیدرضا بزاززاده، منصور دهقان صفحات 23-39
    در این تحقیق به منظور بررسی وجود مدیریت سود در شرکتهای عضو بورس اوراق بهادار تهران از رابطه بین وجه نقد عملیاتی بعنوان معیار سنجش عملکرد و اقلام تعهدی، مانده اقلام تعهدی اختیاری و تغییرات مانده اقلام استفاده شده است. در این تحقیق برای آزمون فرضیه از (K-S تعهدی اختیاری (سنجیده شده با استفاده از مدل نمونه آماری حاوی 591 عضو به صورت شرکت – سال که مربوط به 197 شرکت تولیدی و برای سال های 1385 الی 1387 می باشد استفاده گردید. اعضای نمونه بر اساس وجه نقد عملیاتی خود به 13 گروه شامل 3 گروه با وجه نقد عملیاتی منفی و 10 گروه با وجه نقد عملیاتی مثبت تقسیم بندی شدند. نتایج حاصل از آزمون همبستگی نشان داد در اکثر پورتفوی ها، مدیریت سود انجام می شود. همچنین آزمون مدل رگرسیون نشان می دهد که در مجموع شرکتهایی با عملکرد خوب مایل به دستکاری سود برای کاهش آن هستند. اما میزان مدیریت سود در پورتفوی های با وجه نقد عملیاتی مثبت در مجموع در سطح پایینی قرار دارد. از سوی دیگر نتایج نشان می دهند که شرکتهایی با عملکرد ضعیف، مایل به دستکاری سود، برای افزایش آن هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، وجه نقد عملیاتی، اقلام تعهدی، اقلام تعهدی اختیاری، اقلام تعهدی غیر اختیاری
  • هاشم نیکومرام، علیرضا زارعی سودانی صفحات 41-55
    در این پژوهش محتوای اطلاعاتی و محتوای افزاینده اطلاعاتی فروش در مقایسه با سود در صنعت سیمان و در 1375 توسط رگرسیون های پانل مطالعه شده است. یافته ها بیان می کنند که: 1- محتوای - دوره زمانی 1387 اطلاعاتی همزمان تغییرات فروش در دوره های عملکرد کوتاه مدت (یک ساله) کمتر از سود نبوده و همپوشانی بالایی با آن دارد؛ 2 - محتوای افزاینده اطلاعاتی همزمان فروش نسبت به سود در دوره های عملکرد کوتاه مدت قابل توجه نیست؛ و 3- با حرکت از کوتاه مدت به بلندمدت تغییرات جاری فروش محتوای افزاینده اطلاعاتی ناهمزمان یا قدرت پیش بینی قابل توجهی نسبت به سود برای ارزشیابی شرکت ها دارا است. به عبارت دیگر، پایداری محتوای اطلاعاتی فروش دوره جاری یا توان پیش بینی بلند مدت آن بالاتر از سود است.
    کلیدواژگان: فروش، سود، پایداری محتوای اطلاعاتی، تغییر قیمت ها
  • قدرت الله طالب نیا، بتول زارعی صفحات 57-68
    تحول در هر نظامی مستلزم شناخت عوامل محیطی موثر بر آن می باشد. نظام حسابداری دولتی ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. به همین دلیل تحقیق حاضر با بررسی این نظام وتکیه بر ادبیات پیشین لزوم اصلاحات در حسابداری دولتی ایران به سمت پذیرش حسابداری تعهدی را بررسی و نهایتا از طریق روش تحقیق علمی یک می باشد، برای توضیح نحوه (FMR) مدل اقتضائی، که شکل ساده شده ای از مدل اقتضائی بین المللی پروفسور لودر تاثیر عوامل محیطی بر این فرایند نوآوری و اصلاحات ارائه نموده است. یافته های این تحقیق پیمایشی نشان دهنده این واقعیت است، که حسابداری دولتی ایران در آستانه یک تحول بنیادین قرار دارد و محرک اصلی این تحول افزایش تقاضا برای اطلاعات بیشتر بدنبال اصلاحات مطرح شده در مدیریت بخش عمومی ایران از جمله الزامات قانونی پیرامون عملیاتی شدن بودجه م یباشد. همچنین این مدل در پیش بینی روند آتی اصلاحات در ایران نیز مورد استفاده قرار گرفته است، که تاییدی بر قدرت پیش بینی کنندگی مدل لودر است.
    کلیدواژگان: حسابداری دولتی، عوامل محیطی، مدل اقتضائی
  • امکان سنجی پیاده سازی گزارشگری زیست محیطی در ایران
    محمدحسن جنانی، محمد حیدری صفحات 69-84
    کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه در تعریف توسعه پایدار آورده است: « توسعه ای که احتیاجات نسل حاضر را بدون لطمه زدن به توانایی نسل های آتی در تامین نمودن نیازهای خود ، برآورده می نماید. این تعریف بیانگر این موضوع است که توسعه ای پایدار است که بصورت همه جانبه و کامل باشد و هر سه زمینه اقتصادی ، محیطی و اجتماعی فعالیت ها را در بر بگیرد. امروزه شرکتها به عنوان بزرگترین واحدهای اقتصادی که فعالیت های آنها دارای آثار گسترده در هر سه زمینه فوق می باشد ، موردتوجه جدی قرارگرفته اند. به دلیل نقش با اهمیتی که در درون واحدهای تجاری دارند ، با ورود (AIS) سیستم های اطلاعات حسابداری این تعاریف و الزامات جدید، مورد تحول جدی قرار گرفته اند و مفاهیمی از جمله حسابداری محیط زیست ، حسابداری منابع انسانی را مطرح کرده اند.سیستم های حسابداری در این زمینه با تهیه اطلاعات حسابداری سعی می کنند اطلاعات لازم و ضروری را به استفاده کنندگان برسانند تا استفاده کنندگان بتوانند با در اختیار داشتن اطلاعات شفاف و قابل مقایسه به امر برنامه ریزی بپردازند. وجود اطلاعات شفاف و مربوط، امر تصمیم گیری و برنامه ریزی را سرعت و دقت بیشتری می دهد و از طرفی هم اصل افشاء در حسابداری نه تنها یادداشتهای توضیحی و اطلاعات تفضیلی مالی را ایجاب می کند ، بلکه گزارش و توضیح رویدادهای غیرمالی اساسی سازمان را نیز ضروری می سازد لذا در این تحقیق تلاش می کنیم ابتدا مبانی نظری حسابداری وگزارشگری عملکردمحیطی رابراساس مفاهیم حاکم بر حسابداری زیست محیطی،دستورالعمل ها ورهنمودهای گزارشگری پایداری مورد بررسی قراردهیم تاچارچوب مربوط به گزارشگری عملکرد محیطی تدوین گردد ودرمرحله بعد امکان سنجی پیاده سازی این گزارش ها درایران مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: گزارشگری، شفافیت اطلاعاتی، مربوط بودن اطلاعات
  • فرشاد هیبتی، محمد حسنی* صفحات 85-98

    فرآیند سرمایه گذاری مستلزم بهره گیری از مدل هایی است که بتواند سرمایه گذاران را در زمینه پیش بینی ارزش شرکت ها یاری رساند. در این تحقیق، توان شاخص های اطلاعاتی حسابداری و غیرحسابداری در تبیین و پیش بینی شاخص های ارزش بازار سهام شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، سی متغیر تحت عنوان شاخص های اطلاعاتی حسابداری و غیرحسابداری و دو متغیر ضریب قیمت به سود هر سهم و ضریب قیمت به ارزش دفتری هر سهم به عنوان شاخص های ارزش بازار سهام شرکت ها لحاظ شده اند. در این تحقیق، ابتدا با بهره گیری از شاخص های اطلاعاتی حسابداری و غیرحسابداری، نسبت به استخراج الگوهای تبیین کننده مدل های ارزشیابی نسبیP/B و P/Eا قدام گردید. نتایج حاصله نشان داد که شاخص های ترکیبی حسابداری و غیرحسابداری در قیاس با هر کدام از این شاخص ها به طور جداگانه از توان بیشتری در تبیین شاخص های ارزش بازارP/B و P/E برخوردارند پس از تبیین مدل های بهینه، اعتبار پیش بینی های انجام شده توسط مدل های استخراجی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که در هر دو الگوی برتر پیش بینی P/B و P/Eاختلاف معناداری بین میانگین مقادیر پیش بینی شده و میانگین مقادیر واقعی وجود ندارد که این موضوع نیز خود حاکی از اعتبار پیش بینی هاست.

    کلیدواژگان: رویکردهای ارزشیابی، مدل های ارزشیابی نسبی، ضرایب قیمت به سود هر سهم و قیمت به ارزش دفتری هر سهم، شاخص های اطلاعاتی حسابداری و غیرحسابداری
  • فریدون رهنمای رودپشتی، رضا غلامی جمکرانی صفحات 99-115
    گسترش بکارگیری نظام تولید چابک و استفاده روزافزون شرکتها از برون سپاری فعالیتها، مدیریت هزینه در برای دستیابی به مدیریت ،(IOCM) طول زنجیره ارزش را ضروری ساخته است. مدیریت هزینه بین سازمانی هماهنگ و مشارکتی هزینه ها در سرتاسر زنجیره ارزش توسط سازمانها، استفاده میشود. مقاله حاضر تلاش دارد ادبیات موضوعی مدیریت هزینه بین سازمانی، رویه ها، شیوه ها، سازه های موثر در بکارگیری و منافع آن را تبیین نماید. مدیریت هزینه بین سازمانی به فعالیتها، فرآیندها و شیوه هایی اشاره دارد که مدیران را قادر به مدیریت هزینه هایی که فراسوی مرزهای سازمانی وجود دارد، می نماید. هزینه یابی هدف بین سازمانی، هزینه یابی کایزن بین سازمانی، حسابداری آشکار و اشتراک گذاری اطلاعات از جمله رویه های IOCMمیباشند. مدیریت هزینه داخلی، ظرفیت جذب و یکپارچگی الکترونیکی سه قابلیت ضروری جهت کاربستIOC میباشند . نتایج مطالعه نشان می دهد کهIOCM میتواند موجبات بهبود عملکرد کلی هرشرکت در زنجیره ارزش را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: مدیریت هزینه بین سازمانی، (IOCM)مدیریت هزینه داخلی (ICM)زنجیره ارزش
|
  • Pages 1-10
    Effect of method of providing cash flow resulting from operating activities (direct and indirect methods)in power of predict future cash flows of the issues that a lot of research has led the financial literature. Cash Flow Statements aim to provide information regarding the flow of incoming and outgoing cash during an accounting period. If the flow of funds that offers with information on other users of financial statements should assist in these purposes to: (a) evaluate the company can create a positive future net cash flow evaluate the ability to participate in the confrontation commitments and also requires the company to external financing¡ evaluate the company can pay the financing costs and dividends¡ Children understand the difference and net operating profit company operating cash flows¡ determine the effects of capital transactions Investment and Financing made during the company''s financial condition. The aim of this paper is a review of this issue 1) directly compared the methods of indirect methods of calculating flow. Operating cash flow ability to predict more are operating? 2) whether operating cash flow compared with its components is more useful for investors? According to survey results with data collected from companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1380 until 1388 showed that the cash flow of information due to operational activities of the direct method predict more compared with indirect methods are entitled¡ and operating cash flow compared with its components is more useful for investors.
    Keywords: Cash Flow Statements, direct, indirect method, accruals
  • Pages 11-22
    The new organizations establish base on concepts such as value customer, value based management, value chain analysis, value engineering, wealth (value) creation. Three factors, cost, quality & quantity, are very important on continuing organizations. The companies try to delivery their products & services in at least cost, high quality & quantity to customers. Accounting information systems must be up dated with new conditions business & customer's needs. Updated accounting information systems provide information for make decision, planning, control & other tasks of management. Cost management system has been designed to reply to new management needs in currently business environment. Cost management system has a strategic view to cost, control & reduction expenses, increase quality & quantity. This article explains, how to adjust the costing framework in iranian insurance companies by new approaches in managerial accounting. Integrated activity based costing & economic value added model for determining cost of policies & fair price in insurance company will be discussed. The findings show that 1. cost of the policies should be adjusted, 2. Integrated activity based costing & economic value added model can be used in iranian insurance companies.
    Keywords: Reengineering, Cost, Insurance Companies, activity based costing, Economic Value Added
  • Pages 23-39
    In this research, by studying the relationship between cash flows of operations and accruals, discretionary accrual balances, and changed discretionary accrual balances (measured by K-S model) we investigate the existence of earnings management in the firms of TSE (Tehran Stock Exchange). In this study, we sample 591 year-firm, consisting of 197 firms during 1385 year to 1387 to test present research hypothesis. We categorize them regard to their cash flows into thirteen groups consist of three groups with negative and ten groups with positive cash flows. The results of correlation test indicate that in the majority of portfolios, earning management has been applied. Regression model test also demonstrate that firms with better performance are more willing to understate their earnings. However, the earnings management in positive portfolios is lower in comparison with negative ones. Furthermore, firms with poor performance are willing to overstate their earnings.
    Keywords: Earnings management, Cash from operations, Accruals Discretionary, accruals, Non, Discretionary Accruals, KS model
  • Pages 41-55
    This research studies the information content and the incremental information content of sale(revenue) vs. income in Cement Industry by panel Regressions. Results explain: 1- The contemporaneous information content of sale and income are similar and overlapping in short-term, 2- The contemporaneous incremental information content of sale than income for short-term is not notable, and 3- Over time, the persistence of power of current period sale to explain the future stock price variations is notably more than income; In other words, the incremental information content of sale variations for long-term is significant. Finally, paper proposes some applications for public companie's financial reporting, and performance evaluation in price change based on sale.
    Keywords: Sale, income, information content persistence, price change
  • Pages 57-68
    Any military transformation requires knowledge of environmental factors are influencing the system. Accounting system of government of Iran is no exception. Therefore the present study investigated the previous literature on this system toExplanation necessary reforms in public accounting to the adoption of accrual accounting and finally Through scientific research method, a contingency model, that is a simplified form of the international contingency model presented by Professor Lüder (FMR), to explain how environmental factors effects on innovation and reform process, has provided. Survey finding indicates the fact that government accounting is now on the verge of a fundamental transformation. Increasing demand for more information, after proposed reforms of public sector management, including legal requirements concerning operational budget, is the primary driver of this transformation. The model for predicting future trends of reform in Iran has also been used, to confirm the predictive power of the model is provided by the Lüder.
    Keywords: Government Accounting, Accrual Basis, Lüder Contingency Model, Environmental factors
  • Feasibility of implementation of environmental reporting in Iran
    Pages 69-84
    World Commission on Environment and Development has defined sustainable development needs of the present generation without compromising the ability of future generations to meet their needs, to meet. This definition implies that it is sustainable development that is comprehensive and complete and three areas of economic, environmental, and social activities in the catch. Companies today as the largest economic units that their activity has broad effects on all three of these areas have been serious. Today, in countries including America, Japan, Germany and France in financial reporting, reporting of environmental performance has been the reporting of environmental performance to provide detailed information about non-financial events, the organization pays a closer analysis of the environmental activities and cites. In this research we want Theoretical and practical study of environmental accounting and environmental reporting activities and getting performance indicators contained in this report provide a model for the development of environmental performance reporting in Iran. About the importance of this issue, as we mentioned at the beginning of this section, disclosure in accounting principle of objectivity is not only the explanatory notes and detailed financial data calls, But the nonfinancial reporting and explanation of events also makes it necessary. Therefore in this study, we attempted first theoretical principles governing the accounting concepts environmental performance reporter on environmental accounting, sustainability reporting guidelines reporting environmental performance to be developed report in Iran to implement the feasibility study.
    Keywords: reporting, transparency of information, relevancy of information
  • Pages 85-98

    In the investment process, using the models that can assist investors to predict firm value is necessary. In this research, the power of accounting and non accounting informative indicators is investigated in explanation and prediction of stock market value indicators. According to this, 30 variables are known as accounting and non accounting informative indicators and 2 variables of relative valuation models based on price to earnings and price to book value are known as stock market value indicators. In this research, at first, we use the accounting and non accounting informative indicators to establish patterns that can explain relative valuation models based on P/E & P/B. The result of this analysis shows that compound accounting & non accounting informative indicators have more explanatory power than both of these indicators separately. Then, we examine the validity of prediction that is made by extracted patterns. The result of this examination shows that there is no meaningful difference between the average of predicted and real values in both predictive patterns of P/E & P/B.

    Keywords: Valuation Approaches, Relative Valuation Models, Price to Earnings, Price to Book Value Multipliers, Accounting, Non Accounting Informative Indicators
  • Pages 99-115
    Management of costs that cross organizational boundaries is important because of using of agile production system and outsourcing have increased. Inter organizational cost management (IOCM) has been used by organizations to achieve the collaborative management of costs throughout the value chain. The purpose of this paper is to define the subjective literature of IOCM, practices, techniques, several constructs that may affect IOCM, and the benefits that result from its use. IOCM refers to a set of activities, processes, or techniques that managers can use to manage costs that span organizational boundaries. Inter organizational target costing, inter organizational kaizen costing, open book accounting, and information sharing are IOCM practices. Internal cost management, absorptive capacity, and electronic integration are three important capabilities to use IOCM. The results of study show that IOCM has the potential to improve the overall performance of each firm in the value chain.
    Keywords: inter organizational cost management (IOCM), internal cost management(ICM), value chain