فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 34 (پاییز 1396)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 34 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • سونیا زارعی، الهه برزگر * صفحات 1-13
    امروزه با زیاد شدن حجم اطلاعات، مدیران با افزایش بار اطلاعاتی و افزایش فشار برای تصمیم گیری های کارآمد مواجه هستند. از این رو، فرایند تصمیم گیری در حسابداری مدیریت دشوار شده است؛ اما چالش بزرگ این است که اطلاعات و داده ها چگونه جمع آوری شود تا منتج به تسهیل و سازمان دهی فرایند تصمیم گیری گردد. تصویرسازی داده ها نشان دهنده روشی برای غلبه بر این چالش و بهبود کیفیت تصمیم گیری و گزارش های مدیریت است. هدف این پژوهش وارد کردن تکنیک تصویرسازی داده ها به حوزه حسابداری مدیریت و همچنین تصریح تاثیر تصویرسازی بر گزارش های حسابداری مدیریت و تصمیم گیری است. در راستای دستیابی به هدف پژوهش، سه فرضیه طراحی و مورد آزمون قرار گرفت. نمونه آماری پژوهش، مدیران واحدهای تولیدی و دانشجویان حسابداری هستند. نتایج به دست آمده نشان داد که جداول و نمودارهای تکمیلی سبب بهبود کیفیت تصمیم گیری می شود؛ اما تاثیری بر اطمینان نتایج تصمیم گیری ندارد. همچنین نتایج نشان داد مدیران با ارائه جدول و نمودار، قادر به تصمیم گیری بهتری بوده و امتیاز بسیار بالایی را دریافت نموده اند و در شرایطی که اطلاعات را تنها به شکل جدول دریافت کردند، عملکرد ضعیفی را نشان دادند. افزون بر این، یافته ها حاکی از آن بود که صرفنظر از نوع اطلاعات ارائه شده، مدیران نسبت به دانشجویان اطمینان بالاتری نسبت به تصمیمات خود دارند.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، تصویرسازی داده ها، گزارش های مدیریت، کیفیت تصمیم
  • شکرالله خواجوی*، امیر سروستانی صفحات 15-28
    پژوهش حاضر از منظر نظریه نمایندگی، تاثیر هزینه های نمایندگی را بر اجتناب مالیاتی شرکت ها مورد ارزیابی قرار می دهد. از آنجایی که اجتناب مالیاتی به شکلی جسورانه در زمره فعالیت های خطرزا قرار دارد و می تواند موجبات متضرر شدن سهامداران را فراهم نماید، شرکت های ریسک گریز چنین فعالیت هایی را دنبال نمی کنند. با این وجود در شرکت هایی که هزینه های نمایندگی بالایی وجود دارد، پیش بینی می شود درجه ریسک پذیری بالایی نیز وجود داشته باشد و رویکردی جسورانه را در قبال مالیات اتخاذ کنند. بنابراین ممکن است میزان هزینه های نمایندگی موجود در شرکت ها بر اجتناب مالیاتی آنان موثر باشد. نتایج به دست آمده در این پژوهش این اظهارات را توجیه می کند. در راستای آزمون تجربی این موضوع، از 138 شرکت در بازه زمانی 1385 الی 1393 استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تاثیرگذاری مثبت هزینه های نمایندگی بر اجتناب مالیاتی پشتیبانی می کند. پژوهش حاضر می تواند به فهم دقیق تری از نقش نظریه نمایندگی در چارچوب اجتناب مالیاتی منجر شود و نشان دهد که چگونه مشکلات نمایندگی رویکرد مالیاتی شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، نظریه نمایندگی، نرخ موثر مالیات، هزینه های نمایندگی
  • فرزانه حیدرپور *، مصطفی کلوی صفحات 29-43
    هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیر سرمایه گذاری در آموزش کارکنان بر شاخص های مالی، عملکرد غیر مالی و ارزش بازار حقوق صاحبان سهام می باشد. مقاله حاضر یک پژوهش کاربردی و توصیفی از نوع پیمایشی-همبستگی می باشد. به این منظور از داده های مربوط شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه ی زمانی 1389 الی 1394 استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. به منظور آزمون فرضیه ها از تجزیه و تحلیل داده های پنلی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که: بین سرمایه گذاری در آموزش کارکنان با فروش(درآمد) آتی، عملکرد مالی و غیر مالی و ارزش بازار حقوق صاحبان سهام جاری ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. این درحالی است که بین سرمایه گذاری در آموزش کارکنان با فروش(درآمد) جاری رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری در آموزش کارکنان، شاخص های مالی، عملکرد غیرمالی، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام، ارزیابی متوازن
  • عسگر پاک مرام*، ندا رضایی صفحات 45-55
    محیط کسب و کار در دنیای امروز به شدت در حال تغییر و رقابتی شدن می باشد. این تغییرات تا حد زیادی در محیط کسب وکاری که سازمان در آن فعالیت می کند نهفته است. مطالعات قبلی نشان می دهد که دو دسته عوامل داخلی و خارجی سازمانی منجر به تغییر در شیوه های حسابداری مدیریت در سازمان شده اند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر محیط رقابتی و شاخصه های سازمانی بر شیوه های حسابداری مدیریت و عملکرد سازمانی است. عوامل داخلی بررسی شده ساختار و استراتژی و عوامل خارجی محیط رقابتی و فناوری تولید پیشرفته بودند. جامعه اماری تحقیق، شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس می باشند. نتایج پژوهش نشان داد تغییر در محیط رقابتی با تغییر در ساختار و استراتژی سازمان رابطه ی مثبت و معنادار دارد و تغییر در استراتژی سازمان به نوبه ی خود منجر به تغییر در سیستم حسابداری مدیریت می شود. مدل ساختاری پژوهش نشان داد که ارتباط قابل توجهی میان استراتژی های سازمانی و شیوه های حسابداری مدیریت و ساختار وجود دارد که منجر به افزایش عملکرد سازمانی می گردد.
    کلیدواژگان: محیط رقابتی، ساختار و استراتژی متمایز، شیوه های حسابداری مدیریت، عملکرد سازمانی
  • سمیه طالع زاری، محمدرضا عبدلی* صفحات 57-68
    مدیران کوته بین نسبت به فعالیت های خود سوگیری یا گرایش خاص دارند و این باعث محدودیتی جدی و مهم برای توجه به گزینه ها و پیشنهادها در انتخاب و تصمیم گیری می شود. نمونه آماری شامل 127 شرکت بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1389- 1393 و از رگرسیون چندمتغیره از مدل اقتصاد سنجی پنل دیتا استفاده شده است. نتایج نشان داد افزایش در کوته بینی مدیریت موجب کاهش کیفیت سود و میزان سرمایه گذاری شرکت می شود . یافته ها حاکی از آن است که مدیریت کوته بین منجر به اتخاذ تصمیم های ناکارآمدشده و ارزش شرکت را تحت تاثیر قرار می دهد. این شیوه مدیریت دارای اثرات مخربی بر ارزش شرکت دارد و فرصت های سرمایه گذاری شرکت از دست می دهد. نتایج متغیر های کنترلی تحقیق نشان داد متغیر های کنترلی اندازه شرکت، نسبت وجه نقد به دارایی، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی ها اثر مثبت و معنادار و متغیر اهرم مالی اثر منفی بر کیفیت سود و میزان سرمایه گذاری شرکت دارد.
    کلیدواژگان: کوته بینی مدیریت، کیفیت سود، میزان سرمایه گذار
  • ملیحه علی فری، حمیدرضا وکیلی فرد*، بهمن بنی مهد، رمضانعلی رویایی صفحات 69-83
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کنندگی هویت اجتماعی در روابط بین درک مسئولیت اجتماعی و نگرش شغلی می باشد که مدل تحقیق از متغیرهای چون هویت اجتماعی، درک مسئولیت اجتماعی، نگرش شغلی (رضایت شغلی و تعهد سازمانی) شکل گرفته است. تمامی حسابداران با تحصیلات و با تجربه مرتبط با حسابداری در تمام ادارات، واحدها و بخشهای مختلف مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری جامعه آماری پژوهش بوده که از بین آنها، تعداد 196 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شده است. از نظر هدف، روش تحقیق کاربردی و برحسب روش تحقیق؛ توصیفی- همبستگی بوده که با استفاده از ابزار پرسشنامه داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. برای بررسی متغیرها با توجه به حد وسط مقیاس اندازه گیری از آزمون t یک نمونه و برای بررسی تفاوت بین سه گروه یا بیشتر برای متغیر ها از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و همچنین برای مقایسه زوجی بین میانگین گروه ها آزمون زوجی شفه و از رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه برای بررسی فرض نقش تعدیلگری متغیر هویت اجتماعی استفاده شده و داده ها با استفاده از نرم افزار spss18 تجزیه و تحلیل گردید؛ نتایج پژوهش نشان می دهد که درک مسئولیت اجتماعی واحدهای تجاری بر روی رضایت شغلی تاثیر معناداری دارد. همچنین رابطه بین درک مسئولیت اجتماعی واحدهای تجاری و تعهد سازمانی نیز به تایید رسیده است.
    کلیدواژگان: درک مسئولیت اجتماعی، نگرش شغلی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، هویت اجتماعی
  • ابوالقاسم گل خندان* صفحات 85-98
    مطالعات گذشته نشان دهنده نتایج متناقضی در مورد تاثیر مالکیت مدیریتی بر ارزش شرکت می باشند؛ این تناقض در نتایج می تواند به دلیل وجود اثر غیرخطی از مالکیت مدیریتی به ارزش شرکت باشد. بر این اساس، این پژوهش با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR) به عنوان یکی از برجسته ترین مدل های تغییر رژیمی، تاثیر آستانه ای مالکیت مدیریتی را بر ارزش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ی زمانی 1389 تا 1394 مورد بررسی قرار داده است. نتایج آزمون خطی بودن، قویا وجود رابطه ی غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه را نشان می دهد. هم چنین لحاظ نمودن یک تابع انتقال با یک پارامتر آستانه ای که بیان گر یک مدل دورژیمی است، برای تصریح رابطه غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه کفایت می کند. نتایج نشان می دهد که حد آستانه ای 24/71 درصد است و پارامتر شیب نیز 55/2 برآورد شده است. در رژیم اول مالکیت مدیریتی تاثیر مثبت بر ارزش شرکت دارد (تایید فرضیه همگرایی منافع) که پس از عبور از حد آستانه ای، در رژیم دوم این تاثیرگذاری منفی است (تایید فرضیه سنگربندی). لذا بین مالکیت مدیریتی و ارزش شرکت یک رابطه به شکل U معکوس تایید شده است.
    کلیدواژگان: مالکیت مدیریتی، ارزش شرکت، حد آستانه، مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR)
|
  • Sonya Zaree, Elaheh Barzegar * Pages 1-13
    Managers are confronted with increasing information overload and growing pressure for effective and efficient decision making. The visualisation of data represents a way to overcome this dilemma and to improve management decision quality. The purpose of this paper is to transfer insights from visualisation research to the managerial accounting context and clarify the impact of visualisation on management accounting reports and decision making. In order to answer the research question, three hypotheses are tackled. Study sample includes experienced managers and accounting students. The empirical results show that supplementary graphs improve decision quality, especially within the manager sample but do not affect decision confidence in a performance evaluation task. Based on results, managers perform poorly when only provided with tables, and they achieve the overall best score when provided with both tables and graphs. Furthermore, the findings showed that managers were more confident in their decisions than students, irrespective of the information presentation
    Keywords: Management Accounting, Visualisation of Data, Management reports, Decision quality
  • Shokrollah Khajavi *, Amir Sarvestani Pages 15-28
    This research, from an agency theory perspective, evaluates the influence of agency costs on the tax avoidance of firms. Because tax aggressiveness is a risky action and can cause loss of shareholders, risk averse firms do not follow such actions. However, the companies that represent high agency costs are expected to be a high degree of risk and take an aggressive approach about paying tax. Thus the level of agency costs of firms can influence their tax avoidance. The results obtained in this study, justify this statement. To empirically test of this matter, 138 companies in the period 2006 to 2014 is used. Obtained results support the positive influencing of agency cost on the tax aggressiveness. These findings contribute toward a better understanding of agency theory on the context of corporate tax aggressiveness and show how agency problems affect corporate tax approach.
    Keywords: Tax Avoidance, Agency Theory, Effective Tax Rate, Agency Cost
  • Farzaneh Heidarpoor *, Mostafa Kalavi Pages 29-43
    The main purpose of the current paper is to investigate the effect of investment in staff training on the financial indexes, non-financial performance and market value of equity. The present paper is applied and descriptive pertaining to correlation-survey research.
    For this purpose, the related data of the accepted companies in Tehran stock exchange was utilized from the temporal periods of 2010 to 2015. Analysis of research data has been made at two levels of inferential and descriptive statistics. To test the hypotheses, analysis of panel data and regression analysis was applied. Research findings indicate that there is a significant and positive relationship between investment in staff training and future sale(revenue), financial and non-financial performance and market value of equity, whereas there is no significant relationship between investment in staff training and current sale(revenue).
    Keywords: Investment in the Staff Training, Financial Indexes, Non-Financial Performance, Market Value of Equity, Balance Score Card
  • Asgar Pakmaram *, Neda Rezaei Pages 45-55
    Today's business environment is rapidly changing and competitive. These changes are largely in the business environment in which the organization operates there. The prior studies show that both internal and external factors lead to a change in management accounting practices in the organization. The aim of this study was to evaluate the effect of the competitive environment and organizational factors on management accounting practices and organizational performance. Internal factors and external factors studied the structure and strategy of the competitive environment and advanced manufacturing technology. Manufacturing companies in Tehran Stock Exchange are research society.
    The results showing changes in the competitive environment with changes in structure and strategy is a positive and significant relationship and Change in strategy also led to a change in the management accounting system.
    Structural model showed a significant relationship between organizational strategy and management accounting practices and structures that will lead to increased organizational performance
    Keywords: The competitive environment, structure, distinct strategy, management accounting practices, organizational performance
  • Somayyeh Talezari, Mohammadreza Abdoli * Pages 57-68
    Managers myopic Than Their activities bias or Specific trends And this causes serious limitation And important for considering options and recommendations on the selection and decision-making. Given the importance of this issue, In this study examines the relationship between short-sighted profit quality management and investments in companies listed on the Tehran Stock Exchange was paid. The sample includes 127 companies in Tehran Stock Exchange for the period 1389- 1393 and multivariate regression model was used econometric panel data. Results showed an increase in short-sighted management can be reduced earnings quality and corporate investment. The findings suggest that lead to short-sighted management decisions Nakaramdshdh and affects firm value. This management style has detrimental effects on firm value and investment opportunities loses. Results control variables showed a control variable Size, MV, Cash, RoA positive effect and negative effect on earnings quality and the LEV variable investment company.
    Keywords: short-sighted management, quality of earnings, investment
  • Maliheh Alifari, Hamidreza Vakilifard *, Bahman Banimahd, Ramazanali Royaee Pages 69-83
    The purpose of the present research is to study the adjusting role of social identity in the relationships between perceiving social responsibility and job attitude. The research model includes such variables as social identity, perceiving social responsibility, and job attitude (job satisfaction and organizational commitment). The statistical community of the research is consisted of all the educated and experienced accountants in all organizations and offices under the nation’s service management law, out of which 196 people were chosen randomly. The method of the research is practical in terms of objective, and descriptive-correlative in terms of methodology. The required data have been collected through questionnaire. For the study of variables the t test has been utilized, considering the average of measurement scale; for the study of the differences among three or more groups of variables the one-way variance analysis (ANOVA) has been utilized; for the pairwise comparison among groups the Scheffe test was used; and for the study of the assumption of the adjusting role of social identity variable, the hierarchical regression was used, and the data were analyzed by means of spss 18 software. The research result shows that perceiving commercial social responsibility meaningfully affects job satisfaction. Also, the relationship between the commercial social responsibility and organizational commitment have been verified
    Keywords: perceiving social responsibility, job attitude, organizational commitment, job satisfaction, social identity
  • Abolghasem Golkhandan * Pages 85-98
    Previous studies show conflicting results about the effects of managerial ownership on firm value; this inconsistency in results could be due to nonlinear effects of managerial ownership on firm value. Accordingly, this paper investigates the threshold effects of managerial ownership on the value of listed companies in Tehran Stock Exchange for the period of 2010 to 2015, using Panel Smooth Transition Regression (PSTR) model as one of the most prominent regime-switching models. The linearity test results indicate strongly nonlinear relationship among variables under consideration. Moreover, considering one transition function and one threshold parameter, as a two regime model, is sufficient to specification of nonlinear relationship among variables. The results indicate that threshold level is 72.58 percent and the estimated slope parameter is 2.64. In the first regime, managerial ownership has a positive effect on firm value (confirmation the hypotheses convergence of interests) that after crossing the threshold level, in the second regime, this impact is negative (hypothesis barricades). Therefore has been confirmed a relationship in the form of an inverted U between managerial ownership and firm value.
    Keywords: Managerial Ownership, Firm Value, Threshold Level, Panel Smooth Transition Regression (PSTR) Model