فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 37 (تابستان 1397)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 37 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صغری براری نوکاشتی *، بهمن بنی مهد، احمد یعقوب نژاد صفحات 1-14
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین انعطاف پذیری حسابداری با خوش بینی مدیران در پیش بینی سود بر اساس تئوری اختیارات مدیران می باشد. نمونه آماری تحقیق، شامل 129 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 تا 1395 است. نتایج تحقیق نشان می دهد، بین میزان انعطاف پذیری حسابداری با رشد پیش بینی و خطای پیش بینی سود توسط مدیریت رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. به طوریکه شرکتهای با انعطاف پذیری حسابداری بالا پیش بینی خوش بیانه تری نسبت به شرکتهای با انعطاف پذیری حسابداری پایین داشته اند. همچنین شرکت های با انعطاف پذیری حسابداری بالاتر از طریق دستکاری سود توانسته اند سود خالص را به بالاتر از سود پیش بینی برسانند و خطای پیش بینی سود آنها مثبت می باشد، اما شرکتهای با انعطاف پذیری حسابداری پایین به دلیل اثر تجمعی مدیریت اقلام تعهدی گذشته با محدودیت در دستکاری سود دوره جاری و دوره های آتی مواجه شده، لذا خطای پیش بینی سود آنها منفی می باشد. با توجه به نتایج تحقیق به سرمایه گذاران و تحلیلگران پیشنهاد می گردد در هنگام استفاده از پیش بینی های مدیران به خوش بینی فرصت طلبانه مدیران در پیش بینی سود دقت و توجه کافی داشته باشند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری حسابداری، اختیارات مدیران، خالص دارایی عملیاتی غیرعادی، خوش بینی مدیران
  • مهرداد مسعودنژاد، مرتضی رعیتی دماوندی *، سیروس غلامپور صفحات 15-27
    اهمیت و نقش منابع انسانی در سازمان ها و بنگاه های اقتصادی و صنعتی به عنوان موتور محرک چرخه اقتصادی جامعه بر کسی پوشیده نیست. امروزه حوادث ناشی از کار، به عنوان یکی از عوامل مهم در از دست دادن نیروی انسانی کارآمد و هدر رفت سرمایه و زمان، تهدیدی برای توسعه و پیشرفت هر کشوری محسوب گردد. این حوادث تاثیر بسیار زیادی بر بهره وری کارکنان صنایع مختلف و در نهایت بر اقتصاد جامعه می گذارد.
    در بیشتر پژوهش های صورت گرفته غالبا از بهای تمام شده هر آسیب یا بهای تمام شده کل حوادث برای محاسبه هزینه های مربوط به ایمنی در محیط کار استفاده شده و با وجود تاثیر بالای کاهش بهره وری در اثر حوادث ناشی از کار، این مهم همچنان نادیده گرفته شده است. لذا در پژوهش پیش رو از روش تصمیم گیری چند معیاره برای ارایه مدلی برای مهندسی بهای تمام شده ایمنی بر اساس شاخص های بهره وری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که با توجه به معیارهای مورد بررسی، به ترتیب اولویت برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی، ایجاد مقررات اجرایی ایمنی در بخش های اداری و تولیدی، سرمایه گذاری در مراقبت های پزشکی، تجهیزات ایمنی و خرید ماشین آلات، تجهیزات و تکنولویژی جدید بیشترین تاثیر بر مهندسی بهای تمام شده ایمنی بر اساس شاخص های بهره وری را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، بهره وری انرژی، بهره وری سرمایه، بهای تمام شده ایمنی
  • ساسان مهرانی *، محسن مطمئن صفحات 29-40
    ین پژوهش رفتار افراد را نسبت به قراردادهای انگیزشی ترکیبی مختلف مبتنی بر سود و زیان مورد تبیین قرار می دهد. ترجیحات ریسک با استفاده از معیار ریسک گریزی هالت و لاری (2002) و ترجیحات زیان با استفاده از معیار زیان گریزی برینک و رنکین (2013) با اندکی تغییرات با توجه به شرایط پرداخت حقوق و مزایا در ایران، اندازه گیری شد. رابطه میان این ترجیحات و رفتار افراد طبق قراردادهای انگیزشی متفاوت ولی از لحاظ اقتصادی یکسان، با استفاده از روش آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از 92 نفر آزمودنی و انجام چهار مرحله آزمایش جداگانه، نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که رابطه ای منفی میان زیان گریزی و قبول قراردادهای دارای جریمه وجود دارد. همچنین افراد قرارداد بازپس گیری نوع اول را که در آن پاداش بیشتر از جریمه است به قرارداد بازپس گیری نوع دوم که در آن جریمه بیشتر از پاداش است، ترجیح می دهند. چارچوب گرایی قراردادها و اثر مالکیت در انتخاب افراد نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. عدم موفقیت تئوری های مرسوم عقلانیت اقتصادی در توضیح رفتار افراد در این پژوهش به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: زیان گریزی، قراردادهای بازپس گیری، حسابداری مدیریت، چارچوب گرایی
  • فرشید ایمر، منصور گرکز * صفحات 41-58
    تحقیقات زیادی نشان می دهند که تخلفات کوچک غیر اخلاقی، باعث رفتار فاحش تر در طول زمان خواهد شد که به عنوان الگوی رفتاری شیب لغزنده عنوان می شود در مقابل تحقیقات زیادی یافته های متناقض دارند که نشان داده است انجام عمل غیر اخلاقی اولیه هنگامی که این رفتار شروع به ایجاد تضاد با هویت اخلاقی فرد می کند می تواند انگیزه درونی را به پایان برساند یا رفتار غیر اخلاقی را محدود کند. که از این رفتار نیز به عنوان رفتار مجاز یا جبرانی عنوان می شود. به باور ما هر دو نظریه می تواند در حسابداری وجود داشته باشد که به تفاوت های فردی و محیطی بستگی دارد. ما در این پژوهش، نقش تفاوت های فردی از جمله سطح متارکه اخلاقی و خودشیفتگی را در بین اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران بررسی نموده ایم. تعداد جامعه نمونه با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر تعیین گردید. و به کمک تجزیه تحلیل واریانس از طریق طراحی مدل خطی عمومی پس از اثبات تاثیر معنی داری بین متغیر ها به مقایسه میانگین گروه های مختلف پس از قرار گرفتن آنها در ساختار شیب لغزنده پرداخته شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که هر دو نظریه در حسابداری وجود دارد و ویژگی هایی شامل سطح پایین خودشیفتگی و تمایل به نادیده گرفتن اخلاقی، رفتار سازگار با شیب لغزنده را نشان می دهند. از طرف دیگر، خودشیفتگی بالا و سطح پایین متارکه اخلاقی، رفتار جبرانی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: شیب لغزنده، رفتار جبرانی، متارکه اخلاقی، خودشیفتگی، تصمیم گیری اخلاقی در حسابداری
  • حسن ولیان *، محمدرضا عبدلی، شبنم کریمی صفحات 59-75
    تغییرات محیطی و رشد تکنولوژی باعث گردیده است، شرکت ها برای کسب موفقیت در دنیای رقابتی در حال تغییر، تمرکز و راهبردهای خود را به سمت عملکردهای نوآورانه ی زیست محیطی هدایت نمایند. هدف این تحقیق، طراحی الگوی کارکردهای نوآورانه ی زیست محیطی برای توسعه ی عملکردهای کسب و کار با رویکرد فازی در مورد شرکت های دارویی بورس اوراق بهادار تهران می باشد. روش این تحقیق ترکیبی می باشد به نحوی که ابتدا از طریق روش ارزیابی انتقادی، معیارهای مهم بر کارکردهای نوآورانه ی زیست محیطی شرکت ها با مشارکت 20 نخبه، در قالب 5 معیار تولید، تحقیق و توسعه، مدیریت منابع انسانی، بازاریابی و مالیه و 43 شاخص برای این معیارها شناسایی شد و در روش کمی با استفاده از مشارکت 30 نفر از مدیران، کارشناسان و معاونان لایه های مختلف مدیریتی شرکت های دارویی بورس اوراق بهادار تهران بر اساس دو روش تحلیل FDEMATEL و ISM شاخص های شناسایی شده در قالب روابط درونی عوامل موثر بر کارکردهای نوآورانه ی زیست محیطی با استفاده ازروش FDEMATEL و سطوح بندی ساختاری-تفسیری عوامل موثر بر بر کارکردهای نوآورانه ی زیست محیطی با استفاده ازروش ISM اقدام گردید. نتایج تحقیق نشان داد، از منظر بررسی روابط درونی عوامل موثر بر کارکردهای نوآورانه ی زیست محیطی، معیار تولید به عنوان مهمترین معیار تاثیر گذار تعیین گردید و در طراحی مدل براساس مدل ساختاری-تفسیری نیز مهمترین عامل و پایین ترین سطح شامل توسعه گواهینامه زیست محیطی شرکت ها مشخص گردید و این عوامل در ده سطح تعیین شد.
    کلیدواژگان: کارکردهای نوآورانه ی زیست محیطی، توسعه ی عملکردهای کسب و کار، تحلیل فازی
  • محمد نظری پور *، سعید غنجعلی پورگوشکی صفحات 77-95
    نوآوری های مبتنی بر فعالیت را می توان هرگونه رویه حسابداری مدیریت دانست که از مفهوم «فعالیتها» بعنوان هسته اصلی خود استفاده می نماید. این پژوهش تلاش دارد تا ضمن تبیین مفهوم نوآوری های مبتنی بر فعالیت، عوامل تاثیرگذار بر آشنایی، پذیرش و میزان استفاده از نوآوری های مبتنی بر فعالیت را شناسایی نماید. جامعه آماری این پژوهش شرکت ها ی تولیدی شهر کرمان بوده و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. دوره زمانی انجام پژوهش تابستان 1395 بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون لجستیک باینری و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد ویژگی ها ی نوآوری ارتباط معناداری با آشنایی با «نوآوری های مبتنی بر فعالیت» ندارند. از میان ویژگی ها ی نوآوری تنها ویژگی مزیت نسبی با پذیرش نوآوری ارتباط مثبت و معناداری دارد. از میان عوامل سازمانی تنها دو ویژگی حمایت حامی داخلی و سطح سربار با آشنایی با نوآوری و دو ویژگی حمایت مدیریت ارشد و حمایت حامی داخلی با پذیرش نوآوری ارتباط مثبت و معناداری دارند. عوامل عدم اطمینان محیطی با میزان استفاده از «نوآوری مبتنی بر فعالیت» ارتباط مثبت معناداری دارد.
    کلیدواژگان: نوآوریهای مبتنی بر فعالیت، ویژگیهای نوآوری، آشنایی، پذیرش، میزان استفاده
  • شکرالله خواجوی *، محمد محمدیان صفحات 97-106
    استدلال خردمندانه درباره آن چه که افراد به آن باور دارند و آن چه که انجام می دهند را تفکر انتقادی می گویند. بر این اساس، شرایط موجود مطابق با آن چه در حال حاضر حسابداران به آن باور دارند و به آن عمل می کنند، نیست. با این دیدگاه، بسیاری از تعابیری که مطابق با پارادایم اثباتی و یا هنجاری در خصوص حسابداری صورت گرفته است، مورد انتقاد قرار می گیرد. هدف این پژوهش، ارائه الگوی مفهومی و توصیف تصویری نو از حسابداری تحت عنوان حسابداری شهروندی است. بدین منظور، از مهم ترین لایه های روش هرمنوتیک عینی یعنی تفکر انتقادی و هم چنین مهم ترین روش مطالعات کتابخانه ای یعنی شناخت تاریخی، استفاده شده است. از جمله مفاهیم اساسی موجود در پژوهش حاضر مفاهیم حسابداری شهروندی و شهروند شرکتی است که با اتکا بر این مفاهیم و با استفاده از مکتب انتقادی، به بررسی جایگاه کنونی حسابداری پرداخته می شود و در نهایت به این پرسش پاسخ داده می شود که آیا حسابداری در زمان کنونی می تواند به عنوان حسابداری شهروندی در نظر گرفته شود؟ با بررسی نظریه های شهروندی و به خصوص نظریه زیر مجموعه پارادایم انتقادی یعنی نظریه سیاسی، این نتیجه حاصل شد که نقش پاسخگویی در برابر جامعه و شهروندان از سطح کلان (دولت) به سطح خرد (شرکت ها به عنوان شهروند شرکتی) و نهایتا به حسابداران (حسابداری شهروندی) انتقال یافته است و حسابداران جهت ادای حقوق شهروندان (درجهت کمک به دولت) موظفند با رعایت کردن اخلاقیات (عدل و انصاف) و تهیه اطلاعاتی سودمند، در قبال جامعه و شهروندان پاسخگو باشند.
    کلیدواژگان: حسابداری شهروندی، تفکر انتقادی، شهروند شرکتی، نظریه های شهروندی
  • علیرضا معطوفی *، فائزه دهقانیان صفحات 107-119
    رقابت در بازار محصول به عنوان قوی ترین نیرویی که اقتصاد را به سمت کارایی هدایت می کند، تلقی می شود. لذا به نظر می رسد، می تواند بر رفتار تمکین مالیاتی شرکت اثرگذار باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر رقابت در بازار محصول بر تمکین مالیاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش از رقابت در بازار محصول به عنوان متغیر مستقل و از تمکین مالیاتی به عنوان متغیر وابسته استفاده شده است. پژوهش حاضر در بازه زمانی سال های 1390 تا 1395 بر روی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. همچنین از مدل رگرسیون لجستیک و تحلیل رگرسیونی جهت تجزیه و تحلیل داده ها بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد، رابطه منفی و معنادار بین رقابت در بازار محصول و تمکین مالیاتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مالیات، رقابت در بازار محصول، تمکین مالیاتی، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Soghra Barari Nokashti *, Bahman Banimahd, Ahmad Yaghoubnejad Pages 1-14
    The purpose of this study was to investigate the relationship between accounting flexibility and the manager's optimism in earnings forecast based on the theory of managerial discretion. The statistical sample of the research includes 129 companies from listed companies in Tehran Stock Exchange between 2008 to 2016. The results of the research show that there is a direct and meaningful relationship between the amount of accounting flexibility with earnings predictive growth and predictive error by management. As firms with high accounting flexibility have a more optimistic prediction than companies with low accounting flexibility. Also, companies with higher accounting flexibility through earnings manipulation have been able to increase earnings above Forecast earnings and their earnings forecast error is positive, but firms with low accounting flexibility due to the effect Cumulative of the past accruals management has been confronted with a limitation on Manipulation of current period earnings and future periods, so the predictive error of their earnings is negative. According to the results of the research, it is suggested to investors and analysts to be attentive to manager's Opportunistic optimism When they use earnings Forecast by Managers.
    Keywords: Accounting flexibility, Managerial Discretion, Abnormal operating assets net, Manager's optimism
  • Mehrdad Masoudnejad, Morteza Rayati Damavandi *, Seros Gholampoor Dahaki Pages 15-27
    The importance and role of human resources in organizations and enterprises, economic and industrial as the stimulus of the economic cycle of the society is not at all anybody. But today, work-related accidents, as one of the key factors in the loss of efficient human resources and the loss of capital and time, are a threat to the development and development of any country. These incidents have a huge impact on the productivity of various industry workers and ultimately on the economy of society.
    In most of the studies, cost estimates have often been used to calculate the costs of safety in the workplace, and usually the cost of any damage or cost of the entire accident is calculated, and despite the importance of reducing productivity from work-related accidents , This important is still ignored. Therefore, in the present study, a multi-criteria decision-making methodology for presenting a cost-effective engineering model based on productivity indicators has been used. The results of this study showed that, according to the criteria, the priority of conducting classes and training courses, creation of safety regulations in administrative and manufacturing departments, investment in medical care, safety equipment and machinery purchase, equipment and technology The newest have the greatest impact on engineering safety costs based on productivity indicators.
    Keywords: Human Resources Productivity, Energy Productivity, Capital Productivity, Cost of Safety
  • Sasan Mehrani *, Mohsen Motmaen Pages 29-40
    This study explains the individual’s behavior toward profits and losses contained in differently framed combined incentive contracts. Individual’s risk preferences and loss preferences are measured using Holt and Laury (2002) measure of risk aversion and Brink and Rankin (2013) measure of loss aversion, respectively. The last measure was adjusted with compensation characteristics in Iran. The relationship between these preferences and individual’s behavior under economically equivalent contracts of different frames is examined using experiment. Participating 92 subjects as well as conducting four separate experiments, the result indicated that there is a negative relationship between loss aversion and accepatance of contracts which have penalty component. Also, subjects preferred the first clawback contract (bonus>penalty) rather than the second clawback contract (bonus
    Keywords: loss aversion, clawback contracts, management accounting, framing
  • Farshid Eimer, Mansour Garkaz * Pages 41-58
    A great deal of research suggests that small unethical infractions lead to more egregious behaviors over time. Which is referred to as slippery slope behavior pattern. In contrast, there are many conflicting findings that have been shown. Initiating an unethical act when this behavior begins to contradict the individual's moral identity can end the intrinsic motive or limit the unethical behavior.This behavior is also referred to as a licensing or compensatory behavior. We believe that both theories can exist in accounting, which depends on individual and environmental differences. In this research, we examine the role of individual differences, including the level of moral disengagement and narcissism among members of the Iranian Association Certified Accountants. The sample population was determined using the Cochran formula of 300 people. By analyzing variance by designing a general linear model, after proving the significant effect between the variables, the mean comparison of the different groups after their placement in the slippery slope structure was investigated. The results show that both theories exist in accounting. And features that include low levels of narcissism and a desire to ignore ethics, show is consistent with the slippery slope behavior. On the other hand, high narcissism and low level of moral disengagement show compensatory behavior.
    Keywords: slippery slope, compensatory behavior, moral disengagement, narcissism, ethical decision making in accounting
  • Hasan Valiyan *, Mohammad Reza Abdoli, Shabnam Karimi Pages 59-75
    Environmental changes and technological growth have made companies change their focus and strategies towards innovative environmental performance in order to succeed in a competitive world. The purpose of this research is Designing of model of innovative environmental functions for the development of business functions with fuzzy approach Tehran Stock Exchange pharmaceutical companies. The method of this research is a combination of which, first, through the critical evaluation method, the critical criteria on the innovative environmental functions of companies with 20 elite partnerships, in the form of five criteria of production, research and development, human resource management, marketing and finance, and 43 Indicators for these criteria were identified In the quantitative method, using the partnership of 30 managers, experts and deputies of various management layers of pharmaceutical companies of Tehran Stock Exchange based on two methods of FDEMATEL and ISM analysis, the identified indicators in the form of internal relations of factors affecting the innovative functions of life An environment using the FDEMATEL technique and structural-interpretive levels of factors influencing the innovative environmental functions was implemented using the ISM method. The results of the study showed that the criterion of production as the most important criterion was determined from the perspective of the internal relations of the factors affecting the innovative environmental functions. In designing the model based on the structural-interpretation model, the most important factor and the lowest level were the development of environmental certification The companies were identified and these factors were determined in ten levels.
    Keywords: Innovative Environmental Functions, Business Performance Development, Fuzzy Analysis
  • Mohammad Nazaripour *, Saeed Ghonjalipoor Pages 77-95
    Activity-based innovations can be defined as ‘any management accounting practice that uses the concept of ‘activities’ as its hard core’. This study specifies the concept of activity-based innovations and identifies the factors influencing ABI initiation, adoption and extent of use. The statistical population of this study is Kerman manufacturing companies. Required data was collected through self-made questionnaire. The research period has been the summer of 2017. Binary logistic regression model and Pearson correlation coefficient were used to test the research hypotheses. According to the research findings, there is no a meaningful relationship between innovation attributes and initiation of "activity-based innovations." Among the attributes of innovation, only the relative advantage has a positive and significant relationship with the adoption of innovation. Among the organizational factors, only two factors “top management support” and the “levels of overhead” have a positive and significant relationship with initiation of innovation as well as only two factors “top management support” and “champion support” have a positive and significant relationship with the adoption of innovation. Environmental uncertainty factors have a positive and meaningful relationship with the extent of use of "activity-based innovation".
    Keywords: Activity, Based Innovations, Innovation Attributes, Initiation, Adoption, Extent of Use
  • Shokrollah Khajavi *, Mohammad Mohammadian Pages 97-106
    Wise reasoning of somebody’s’ beliefs and whatever they do based on it is called critical thinking. In this area, existing condition is not compatible with whatever accountants are believed in and which they are done to achieve. Using this point of view many accounting interpretation have been considered based on positivism or normative paradigm are criticized. The goal of this research is to present conceptual paradigm and novel preview description toward accounting under the title of accounting for citizenship. To have access to this, the most important layers of objective hermeneutics which have known as critical thinking and library studies which is considered as historical recognition is utilized. Some of basic concepts of this research includes accounting for citizenship and corporate citizenship and according to these concepts and by critical school thoughts using present position of accounting is getting studied and finally the question of “Could accounting be considered as accounting for citizenship?” is answered. Citizenship exploring theories especially political theory as a subset one revealed that accountability toward citizens and society from macro level (government) is shifted to micro level (companies as corporate citizens) and accountants afterwards and finally in order to citizens’ rights preservation (to government support) the accountants have to adhere ethics (fairness and justice) and useful information preparation which results to citizens and society accountability.
    Keywords: Accounting for Citizenship, Critical Thinking, Corporate Citizenship, Citizenship Theories
  • Alireza Matoufi *, Faezeh Dehghanian Pages 107-119
    Competition in product market is very likely the most powerful force leading economy of the world toward efficiency in the world which can impact behavior of lack of financial compliance. The aim of this study was to evaluate product market competition on tax compliance of companies listed on Tehran Stock Exchange. In this research product market competition is used as the independent variable and tax compliance which is used as the dependent variable. The research in was conducted on the Stock Exchange companies during 2011-2016. The logistic regression model and regression analysis were used to analyze the data. The results showed a significant negative correlation between product market competition and tax compliance.
    Keywords: Tax, Product Market Competition, Tax Compliance, Tehran Stock Exchange