فهرست مطالب

مطالعات فقه معاصر - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

مجله مطالعات فقه معاصر
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یوسف صانعی صفحات 7-22
    قاعده فقهی «نفی سبیل» در مباحث مختلف فقهی مورد استناد فقی هان قرار گرفته است. «عدم جواز انتقال قرآن» و «عدم جواز انتقال عبد مسلمان» به کافر، نمونه‎هایی از این احکام فقهی است. در این مقاله ضمن طرح، نقد و بررسی دیدگاه‎های مشهور فقهی، معنا و مفهوم مستند قرآنی این قاعده؛ یعنی آیه (لن یجعل الله للکافرین علی المومنین سبیلا) و واژگان «کافر» و «مومن» ، مورد بحث قرار گرفته و این نتیجه به دست آمده که سلطه فرد یا افرادی که از روی علم و عمد کفر می‎ورزند، بر مسلمانان نفی شده است. ازاین‎رو، انتقال قرآن به کافرانی که غالبا از روی ناآگاهی و بی‎خبری به معارف اسلامی کفر می‎ورزند، مجاز است.
    کلیدواژگان: کافر، مومن، نفی سبیل، انتقال قرآن
  • محمدرضا غفوریان صفحات 23-40
    اصطلاح اسلام و کفر در عرصه‎های گوناگون فرهنگ اسلامی از کلام تا تفسیر و اخلاق و عرفان و فقه، بسیار مهم و پرکاربرد است. این اصطلاح هم در معنا و هم معیار در این عرصه‎ها تفاوت جدی دارد. اسلام و کفر در اصطلاح فقه با پذیرش توحید و رسالت پیامبر اسلام9 یا همان ادای شهادتین گره خورده است. احکامی چون طهارت، جواز نکاح، توارث و مانند آن که همگی برای «مسلمانان» است، تنها برای کسانی که منکر یک یا هر دو اصل شهادتین باشند، منتفی است. انکار ضروری و مانند آن هیچ کدام سبب مستقل خروج از اسلام نیست، مگر آنکه آشکارا به انکار شهادتین برسد که آنگاه، سبب کفر می‎شود. سیره عملی معصومان: نیز؛ چه در دوران بسط ید و چه غیر آن، مسلمان دانستن همه کسانی است که شهادتین را اظهار دارند؛ هر چند این اظهار همراه با انکار یا تردید باطنی باشد. تفکیک معنایی و احکام اسلام و کفر در عرصه‎های گوناگون، به ویژه فقه با سایر عرصه‎ها بسیار مهم و ضروری است و این مقاله در صدد آن است با این نگاه به بررسی موضوع بپردازد.
    کلیدواژگان: اسلام، کفر، شهادتین، انکار ضروری، فقه
  • رضا مختاری صفحات 41-56
    فقه فتوایی مثل فقه استدلالی، تطوراتی داشته است. تطور از جهت بسط فروع، از جهت تبویب فقه، از جهت زبان بیان فقه، از جهت کاربرد اصطلاحات جدید و از جهت رساله‎نویسی، نمونه‎هایی از تطورات فقه فتوایی است. بر این اساس، تحول در رساله‎نویسی از نظر سبک و محتوا متناسب با نیاز و شرایط زمانه، نیز ضرورتی است که در این نوشتار بدان پرداخته شده است. این بحث، ابتدا در نشستی علمی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رساله های عملیه، توضیح المسائل، فقه شیعه، تطور، فقهای شیعه
  • سیدمحمود طیب حسینی ، مریم جولایی صفحات 57-76
    یکی از آسیب‎های جدی موجود در حوزه تبیین معارف دینی که گاه زمینه تحریف در معارف دین را پدید می‎آورد برداشت سطحی از برخی واژگان موجود در احادیث است. یکی از این موارد واژگان استخفاف، تهاون و اضاعه در مورد نماز است. در مقاله حاضر، برداشت بسیاری از نویسندگان که در جامعه رواج زیادی یافته است ، مبنی بر اینکه مقصود از استخفاف، اضاعه و تهاون نماز، تاخیر نماز از اول وقت و عدم شرکت در نماز جماعت است، نقد شده و اثبات شده که اولا استخفاف، تهاون و اضاعه گرچه از نظر مفهومی تفاوت دارند، اما از نظر مصداقی مترادف بوده، تعابیری متفاوت از یک حقیقت‎اند. ثانیا با توجه به سیاق روایات مشتمل بر این اصطلاحات، استخفاف و اضاعه نماز، حرام وگناه کبیره است؛ در حالی که ترک آداب و مقدمات نماز و بجا نیاوردن آن در اول وقت و به صورت جماعت، اموری مستحب بوده و نمی‎تواند مصداق این سه واژه قرار گیرد. در نتیجه، مقصود از سه اصطلاح یاد شده بجا نیاوردن نماز در وقت و بی‎مبالاتی نسبت به ادای نماز و قضاء کردن آن است. ثالثا با توجه به فضاشناسی صدور روایات، می‎توان از مفهوم اولی این سه اصطلاح الغای خصوصیت کرده، مصادیق آن را به هر نوع کوتاهی که به حقیقت و روح نماز آسیب رساند قابل تعمیم دانست.
    کلیدواژگان: استخفاف نماز، اضاعه نماز، سبک شمردن نماز، قضاء کردن نماز، ترک نماز
  • جواد حسینی صفحات 77-98
    خروج (بغی) بر امام یا دولت اسلامی در کلام و فقه، آثاری دارد. اینکه خروج، موجب کفر می‎شود یا فسق؟ از جمله این آثار است. در میان علمای امامیه در حکم خروج بر امام معصوم دو نظریه وجود دارد، اما از حکم خروج بر دولت اسلامی در عصر غیبت، بحثی نشده است. این مقاله، عهده‎دار بررسی تحلیلی اجتهادی این مساله است. با نقل، نقد و بررسی دیدگاه های فقی هان و دلایل هر گروه در این مساله، به این نتیجه می‎رسیم که خروج بر امام معصوم ،‎ موجب کفر نیست؛ چه رسد به خروج بر دولت اسلامی در عصر غیبت، اما چون خروج بر امام معصوم از روی علم و عمد از گناهان کبیره است، موجب فسق و خروج از دایره عدالت می‎گردد. خروج بر دولت اسلامی هم در مواردی موجب فسق می‎شود.
    کلیدواژگان: بغی، حاکم اسلامی، دولت اسلامی، کفر، فسق
  • سیدمحمدکاظم مددی الموسوی صفحات 99-122
    یکی از مهم‎ترین دوره‎های تاریخ فقه شیعه، دوره پایان «فقه روایی» و آغاز «فقه تفریعی» است که تاثیر زیادی بر کلیت فقه شیعه به جا گذاشت. با شروع تفریعات جدید، فروع تازه‎ای به ابواب فقهی اضافه شدند که اصول جدیدی نیز با خود به همراه آوردند. اگرچه منشا پاره‎ای از این چارچوبهای جدید قابل تحلیل تاریخی است، اما بخش مهمی از تبعات و آثار این دوره تا به امروز ناآشکار مانده. از جمله آثار فقدان تحلیلی دقیق از شرایط این دوره جدید، ناتوانی در کشف عوامل پیدایش این فروع و عدم وجود نظامی فراگیر برای تحلیل آنهاست. یکی از مهم‎ترین مصادیق این پدیده، وضعیتی است که طی آن یک متغیر در یکی از ادوار فقه تفریعی به مباحث یک مساله، اضافه شده و بلافاصله ضمن ورود به اصل مساله، بر تمامی فروع آن تاثیر می‎گذارد و با گذر زمان، نه تنها از جمله ارکان مساله که خود یکی از اصول زیربنایی برای تخریج دیگر فروع و حتی مسائل ابواب دیگر می‎شود. در این نوشتار از طریق تحلیل اجزاء و سیر تکامل یک فرع فقهی از شکل‎گیری تا تکامل، این تحولات مورد بررسی قرار گرفته و تصویری از تبعات آن در فقه شیعه، عرضه می‎شود. این بررسی بر اساس بحث «وجوب نفقه زن بر شوهر» انجام می‎شود که با گذراندن تحولات دوره‎های مختلف، دچار پیچیدگی‎ها و تداخلاتی شده است که آن را به نمونه مناسبی برای بررسی این ضوابط نوپدید می‎نماید. با این بررسی، نقش سیر تاریخی فقه تفریعی و رویکرد اصحاب در شکل گرفتن این پیچیدگی و عوامل اصلی پیش آمدن ابهامات در چنین فروعی، روشن خواهد شد.
    کلیدواژگان: نفقه، نشوز، علامه حلی، محقق حلی، فقه شیعه
  • سیف الله صرامی ، حسن علی علی اکبریان صفحات 123-150
    قاعده نفی ظلم، موضوع یک نشست علمی در موسسه «مفتاح کرامت» است که توسط استاد صرامی، مطرح و از سوی استاد علی اکبریان مورد نقد و بررسی قرار گرفت. در این نشست به دلیل باور ارائه کننده بحث به متفاوت بودن «عدالت» و «نفی ظلم» در مقام استنباط، به جای سخن از قاعده عدالت، از قاعده نفی ظلم سخن گفته شده و این نتیجه به دست آمده که اولا: نمی توان بر اساس تشخیص عقلایی، حکم شرعی را استنباط و اثبات کرد و ثانیا: در قاعده فقهی نفی ظلم، تشخیص عقلایی ظلم نسبت به اصل یک حکم، اعتباری ندارد؛ ولی نسبت به اطلاق یا عموم آن معتبر است. پس تشخیص عقلایی از ظلم می‎تواند اطلاق یا عموم دلیل یک حکم را در شرایط خاصی، از اعتبار بیندازد.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، نفی ظلم، عدالت، لاحرج، لاضرر، عرف
  • اسعد کعبی صفحه 153
|
  • Yousef Saanei Pages 7-22
    The Islamic jurisprudential principle of "Nafye al-sabil"; which signifies the legal rejection of any dominion or rule by the faithless/unbelievers over the faithful/believers (Muslims), has been cited by Muslim jurisprudents in various jurisprudential issues. In this sense, all Muslims have to be honored and dignified, thus not being subjected to the dominion of the faithless and their abasement. This does not mean that one is not allowed to establish relations with them, but that one should avoid having any relation that may result in the acceptance of their rule and dominion over the Muslims. "The lack of permission for the transmission of the Quran" and "the lack of permission to surrender Muslims to the unbelievers" are examples of these Islamic jurisprudential rules. In this paper, along with presenting and scrutinizing well-known Islamic jurisprudential views, concept and meaning of this rule based on the Quran; this verse: (And never will God grant to the unbelievers a way (to triumphs) over the believers) and the words "unbelievers" and "believers" has been discussed. As a result, this paper concludes that the domination of an individual(s) who disbelieve knowingly and deliberately, over Muslims is strongly rejected. Therefore, the transmission of the Qur'an to nonbelievers who often disbelieve in ignorance and distrust Islamic teachings unknowingly and unintentionally is permitted.
    Keywords: Disbeliever, Believer, Nafye al-sabil (Rejection of the Faithless Dominion over the Faithful), the Transmission of the Quran
  • MohammadReza Ghafourian Pages 23-40
    The term 'Islam and "Kufr" (disbelief)' is very important in many fields of Islamic culture from theology to interpretation, ethics, mysticism and jurisprudence. This term has a significant difference in the meaning and criterion in these fields. In Fiqh (Islamic jurisprudence), Islam and Kufr are tied to accepting the monotheism and the mission of the Prophet of Islam or the recite of the creed. Islamic rules such as purification, marriage license, inheritance, and the like, all of which are for "Muslims," are only denied to those who refute one or both of the principles of the reciting creed. Denial of necessary, and so on, is not an independent reason for renunciation of Islam by a Muslim, unless he/she clearly reveals the denial of the reciting creed, then it will cause apostasy. "Seerah of Ahlul Bayt", whether during the era of "BASTE-YAD" (the de facto guardianship of Imam (a.s) or his deputy) or otherwise, confirms that he/she was considered as Muslim by reciting the creed. Although this declaration was accompanied by an esoteric denial or doubt. Semantic differentiation of rules of Islam and Kufr in various fields, especially Islamic jurisprudence with other areas is very important and necessary. This paper seeks to examine the issue with this perspective.
    Keywords: Islam, Kufr, Reciting creeds, Denial of necessary, Islamic jurisprudence
  • Reza Mokhtari Pages 41-56
    Islamic Fatwa jurisprudence, just like Islamic argumentative jurisprudence, has gone through an evolutionary period. Evolution from the perspective of expansion of ancillaries, classification of Islamic jurisprudence, language of explanation of Fiqh, application of new terms and writing thesis in the field are examples of the evolution of Fatwa Fiqh. The evolution of writing thesis in terms of style and content in accordance with the needs and circumstances of the time is a necessity that is dealt with in this paper. This discussion was first presented at a scientific meeting.
    Keywords: Resalah Amaliyah (treatise on practical law), Taudheeh Al-Masail (collections of juridical edicts or clarifications of questions), Shia Fiqh, Evolution, Shia Fuqaha (plural form of Faqeeh, an Islamic jurist or an expert in Fiqh).
  • Seyed Mahmoud Tayyib Hosseini, Maryam Julaei Pages 57-76
    One of the serious damages that exists in the field of the explanation of religious teachings, that occasionally causes distortion in the teachings of religion, is the superficial understanding of some of the vocabulary in the Hadith. One of these cases is the vocabulary used about prayer; words such as underestimating, spoiling and neglecting prayer. In the present article the perception of many writers, which has become popular in the society that underestimating, spoiling and neglecting prayer means missing the time for prayer and leaving the prayer until the time is over and not participating in congregational prayer, has been criticized and proved that, first, although these terms are conceptually different, but they are synonymous in terms and are different interpretations of the truth. Second, according to the methodology of the Hadith including these terms, underestimating and spoiling prayer is prohibited and recognized as a major sin: Al-Kabirah in Islam. While leaving the rituals and preparations for prayer, missing the time for prayer and failing to participate in congregational prayer are considered Mustaḥabb (recommended and not obligatory) and can not apply to these three words. Thus, the purpose of the three terms mentioned above is missing the time for prayer, neglecting prayer and leaving the prayer until the time is over. Third, with regard to the context of stating Hadith, one can infer a special meaning from the preferred concept of these terms that the instances can be generalized to any kind of shortcoming that spoils the truth and spirit of prayer.
    Keywords: Underestimating the prayer, Spoiling the prayer, Neglecting the prayer, Leaving the prayer.
  • Javad Hoseini Pages 77-98
    "Bagh'i" or departing from the obedience of the Imam or the Islamic state in Fiqh and Islamic theology leads to some consequences including whether Bagh'i causes Kufr (disbelief) or "Fisq" (violating Islamic law). Among the scholars of Shia Imamiyyah, there are two theories regarding the rebellion against the Imam. But there has been no debate about the departing from the obedience of the Islamic state at the time of occultation of twelfth Shi'a Imam. This paper undertakes an analytical- jurisprudential study of the problem. By quoting, criticizing and investigating the views of the Muslim jurisprudents and the reasons of each group on this issue, we conclude that departing from the obedience of the Imam does not lead to Kufr; let alone withdrawing the obedience of an Islamic state in the era of occultation. But since the rebellion against the infallible Imam knowingly and deliberately is considered a major sin in Islam, it causes Fisq and deviance from the circle of justice. Bagh'i and departing form the obedience of the Islamic state also leads to Fisq in some cases.
    Keywords: Bagh'i, Islamic ruler, Islamic state, Kufr, Fisq.
  • Seyed Mohammad Kazim Madadi Almousavi Pages 99-122
    One of the most important periods in the history of Shiite school of Islamic jurisprudence is the end of "narrative jurisprudence" and the beginning of "inferential jurisprudence", which has greatly influenced the whole of Shia Fiqh. With the inception of novel inferences, new subdivisions added to the Islamic jurisprudence, which brought innovative principles. Although the origin of some of these new frameworks can be analyzed historically, but an important part of the effects and consequences of this period has remained subtle to this day. One of the consequences of the lack of a thorough analysis of the conditions of this new era is the inability to discover the factors behind the emergence of these subdivisions and the absence of a comprehensive system for their analysis. Of the most important examples of this phenomenon is a situation in which a variable has been added to one of the issues in one of the eras of inferential jurisprudence. Instantaneously by entering the issue, it affects all of its subordinate issues. And with the passage of time, not only will it become one of the basis of the issue in question, but itself is one of the underlying principles for the inference of other subdivisions and even other issues.
    In this paper, these developments have been examined through the analysis of the components and investigation of the evolution of a jurisprudential subdivision from formation to progression. And a picture of its consequences in Shia jurisprudence will be demonstrated. The survey is based on the discussion of "necessity of the woman's alimony on husband", which has been subject to complexity and interference through various developments in different stages which makes it a decent example for reviewing these new criteria. With this review, the role of the historical course of inferential jurisprudence and the attitude of the Prophet's companions in shaping this complexity and the main causes of ambiguities in such subdivisions will be illuminated.
    Keywords: Alimony, Noshooz (disobedience), Allameh Helli, Mohaqqeq Helli, Shia Jurisprudence.
  • Seifollah Sarami, Hassan Ali' Aliakbarian Pages 123-150
    The principle of "negation of oppression" was the subject of a scientific meeting held at the Institute of Meftah-e Keramat, which was raised by Professor Sarami and was criticized by Professor Aliakbarian. In that meeting, due to the belief of the presenter of the discussion to the difference between 'justice' and 'negation of oppression' in the context of inference, instead of speaking about the principle of justice, the principle of negation of oppression has been deliberated. And the result was that, firstly, one can not infer and prove the Sharia law based on rational discretion, and secondly: in the jurisprudential principle of negation of oppression, the rational recognition of oppression does not have validity in comparison to the principle itself.
    Keywords: Jurisprudential rule, Negation of oppression, Justice, the Rule of La-Haraj (denegation of hardships), the Rule of La Darar (denegation of harmfulness).