فهرست مطالب

فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
سال دوم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایمان شیردل، محمدرضا کلباسی صفحات 1-15
    نونیل فنول ماده ای است که در تولید شوینده ها و آفت کش ها مورد استفاده قرار می گیرد و در سیستم درون ریز موجودات زنده اختلال ایجاد می کند. مقادیر زیادی از این ماده از طریق پساب های صنعتی، کشاورزی و شهری به محیط های آبی وارد می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر غلظت محیطی نونیل فنول بر تعادل هورمون های تیروئیدی و هیپوفیزی در ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) انجام گرفته است. برای این منظور، ماهیان با وزن 10±40 گرم به مدت 21 روز در معرض تک غلظت محیطی μg/L30 نونیل فنول قرار داده شدند و سپس مقدار هورمون های تیروئیدی (T3 و T4) و هیپوفیزی (TSH، FSH و GH) پلاسمای خون و نیز شاخص های GSI و HSI در دو جنس نر و ماده مورد بررسی قرار گرفت. T3، T4 و GH که جزء هورمون های حیاتی بدن محسوب میشوند، در ماهیان قرار گرفته در معرض نونیل فنول نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری تغییر پیدا کردند. همچنین جنس های نر و ماده حساسیت متفاوتی در برابر غلظت به کار گرفته شده از نونیل فنول داشتند. بنابراین با توجه به اثرات مخرب غلظت محیطی نونیل فنول بر ماهی آزاد دریای خزر، ضروری است تدابیر لازم جهت کاهش ورود این مواد به دریا، حفاظت لازم از ماهیانی که در معرض این مواد هستند و همچنین تنظیم مکان مناسب رهاسازی که واجد حداقل آلودگی باشد، مد نظر مسئولین امر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نونیل فنول، T3، تیروکسین، Salmo trutta caspius
  • محمودرضا آقامعالی، مرجان کاظمی، سیدمحسن اصغری، عبدالعلی وارسته صفحات 17-29
    آنزیم های آمیلولیتیک از مهم ترین آنزیم ها در صنایع غذایی، دارویی، شوینده ها و بیو تکنولوژی به شمار می آیند. امروزه جدا سازی این آنزیم ها از میکرو ارگانیسم های ترموفیل بسیار مورد توجه قرار گرفته است. آلفاآمیلاز ها اتصال بین پیوند گلیکوزیدی آلفاآمیلاز بین دو واحد گلوکز مجاور در زنجیرهی آمیلوز خطی را می شکنند و در نهایت واحد های گلوکز، مالتوز و مالتوتریوز ایجاد می کنند. اگرچه بسیاری از میکروارگانیسم ها این آنزیم را تولید می کنند، اما معمولا برای کاربرد های صنعتی بیش تر از Bacillus licheniformis، Bacillus amyloliquifaciens و Aspergillus niger استفاده می شود. در این پژوهش یک گونه Anoxybacillus sp. تولید کننده آنزیم های آمیلو لیتیک شناسایی شد. ابتدا آنالیز 16SrDNA انجام شد، سپس شرایط رشد باکتری مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله بعد، آنزیم آلفا آمیلاز به صورت جزئی تخلیص شد و خصوصیات بیوشیمیایی آن مانند اثر دما، pH و پایداری آنزیم در برابر عوامل دناتوره کننده مانند SDS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد شرایط بهینه برای رشد باکتری بعد از 20 ساعت، دمای 60 درجه سانتی گراد و pH 7 بود و همچنین بیش ترین فعالیت آنزیم، بعد از 72 ساعت انکوباسیون، در دمای 75 درجه سانتی گراد و pH 6 به دست آمد. به طور کلی، این آنزیم در مقایسه با گونه های مشابه دیگر دارای دمای بهینه بالاتری بود و پایداری آن در برابر SDS مشابه بود.
    کلیدواژگان: آلفاآمیلاز، دناتورانت، ترموفیل، Anoxybacillus
  • عبدالعلی موحدی نیا، مهران لقمانی، سید احمد قاسمی، عماد کوچک نژاد، منا ایزدیان، احسان اسفندیاری صفحات 31-45
    بنزوآلفاپایرن یکی از ترکیبات مهم هیدروکربن های نفتی (PAHs) بوده که سرطان زا و دارای سمیت بالایی است. در این مطالعه، 45 عدد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در 2 تیمار با غلظت های 50 و 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و یک گروه شاهد، در 3 تکرار به طور مساوی تقسیم شدند. برای مشاهده اثرات مستقیم، بنزوآلفاپایرن به حفره صفاقی نمونه ها تزریق شد. تاثیر این آلاینده در 3 بازه زمانی شامل روز اول، روز سوم و روز هفتم بر اندام کلیه مورد مطالعه بافت شناسی قرار گرفت. در غلظت 100 میلی گرم بر کیلوگرم عوارض در بازه 24 ساعت نسبت به غلظت 50 میلی گرم بر کیلوگرم مشهودتر بود. در طی بازه های زمانی دوم و سوم عوارض شدیدتری در هر دو غلظت مشاهده شد. عوارض مشاهده شده شامل هیپرتروفی و هیپرپلازی سلول های پوششی کپسول بومن، اتساع مویرگی گلومرولی و جدا شدن اپتلیوم از غشاء پایه بود و در مراحل شدید، نکروز سلول های توبولی، انسداد لومن لوله ای و خون در فضای کپسول بومن مشاهده شد. اندازه گیری قطر توبول ها اختلاف معنی داری را در بین غلظت های مختلف و در بازه های زمانی مختلف نشان داد (05/0>P). بر طبق نتایج، اندام کلیه در ماهی نسبت به غلظت های مختلف این آلاینده بسیار حساس و آسیب پذیر است و آلودگی شیمیایی محیط می تواند با کاهش پتانسیل فعالیت کلیه موجب کاهش بقای جانور شود.
    کلیدواژگان: هیدروکربن آروماتیک چندحلقه ای، هیستوپاتولوژی، کلیه، Cyprinus carpio
  • شهربانو عریان، علی مقدم، نادر شعبانی پور صفحات 47-60
    زونا رادیاتا ناحیه ای بدون سلول است که در گام های نخستین رشد و نمو تخمک در بیرون غشای پلاسمایی پدیدار و رفته رفته از سوی غشا تخمک و اپیتلیوم فولیکولی بر ضخامت و پیچدگی آن افزوده می شود. ساختار این ناحیه می تواند در شناسایی نوع تخمک، جایگاه زندگی و تخم ریزی ماهی، مسیر مبادله مواد مغذی و گازهای مورد نیاز برای تخمک و رویان کمک کند. بررسی میکروسکوپی برش های بافتی تخمک های ماهی تخم گذار کپور نقره ای (فیتوفاگ) (Hypophthalmichthys molitrix)و ماهی زنده زای مولی (Poecilia sphenops) نشان داد که زونا رادیاتا در تخمک رسیده به صورت یک لایه ساده است و تنها آثاری از سیستم روزنکانال در آن دیده می شود. پس از لقاح، زونا رادیاتا افزون بر کم ترین ضخامت و پیچیدگی، سیمایی متفاوتی نیز داشت. در مراحل پیش و پس از لقاح، ناهمسانی چشم گیری از دیدگاه ضخامت و معماری بین زونا رادیاتای تخمک دو گونه دیده شد. با توجه به شیوه متفاوت تولیدمثل دو گونه یافته های به دست آمده دور از انتظار نبودند.
    کلیدواژگان: زونا رادیاتا، کپور نقره ای، مولی
  • افشین فلاح اسکندرپور، آریا اشجع آردلان، لیدا سلیمی صفحات 61-78
    در پژوهش حاضر مقدار و نوع آلاینده ها (PAHs)، درکیلکای معمولی سواحل استان گیلان (بندر انزلی) و آرد تولید شده از آن به دلیل قرار داشتن در زنجیره غذایی، برای اولین بار بررسی شد. نمونه برداری، تیر ماه 1391 در تنها صیدگاه استان گیلان «بندر انزلی» صورت گرفت. حدود سیصد کیلوگرم از نمونه ها پس از کدگذاری مخزن حمل ماهی، جهت تولید آرد به کارخانه تحویل و دو کیلوگرم ماهی کیلکا نیز به طور کاملا تصادفی جداسازی شد. برای انجام مراحل زیست سنجی (اندازه گیری طول چنگالی، وزن و سن نمونه ها به روش اتولیت) ماهی کیلکا به همراه نمونه آرد تولید شده به آزمایشگاه منتقل و برای تعیین PAHها به روش HPLC آنالیز شد. طبق نتایج به دست آمده در ماهیان 3 ساله، از مجموع 16 ترکیب مورد آزمایش در جدول (EPA)، شش ترکیب نفتالن، ایندنو(1،2،3 cd)پایرن، پایرن، فلورن، آنتراسن و دی بنزو(a،h)آنتراسن با مقادیر 67/90، 75/19، 42/8، 93/5، 30/3 و (ppb)37/0، در ماهیان 5 ساله نفتالن، ایندنو(1،2،3 cd)پایرن و فلورن با مقادیر 00/74، 25/14 و (ppb)96/3 و در ماهیان 7 ساله هیچ مقداری شناسایی نشد. همچنین در تمام گروه های سنی، دو ترکیب نفتالن و ایندنو(1،2،3 cd)پایرن به ترتیب با مقادیر 67/17 و (ppb)97/8 مشاهده شد. در نمونه آرد ماهی کیلکای معمولی نیز تنها ترکیبات نفتالن و ایندنو(1،2،3 cd)پایرن با مقدار 73/11 و (ppb)98/5 ثبت شد. نتایج نشان داد که ترکیبات نفتالن، فلورن، آنتراسن، پایرن، ایندنو(1،2،3 cd)پایرن و دی بنزو(a،h)آنتراسن با افزایش سن روند کاهشی معنی داری داشتند (05/0P)، همچنین نتایج آزمایش ها نشان داد که مقادیر PAHها در کیلکای معمولی و آرد ماهی تهیه شده از آن کم تر از حد استاندارد بود. اختلاف معنی داری بین داده ها دیده نشد.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، PAH، ماهی کیلکا، آرد ماهی، بندر انزلی، دریای خزر
  • بهروز حیدری، ساناز آورجه، حسن تقوی جلودار صفحات 79-95
    فاکتور های زیست محیطی از جمله شوری و دما می توانند بر فیزیولوژی و کارایی رشد در ماهی ها موثر باشند، از این رو ممکن است بسیاری از اندام های داخلی آن ها از جمله کلیه، دامنه وسیعی از تغییرات مورفولوژیکی و عملکردی را نشان دهند. در مطالعه حاضر، تغییرات بافتی قسمت های مختلف کلیه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی و طولی به ترتیب 58/0±28/38 گرم و 10/0±04/14 سانتی متر مورد بررسی قرار گرفته است. بچه ماهیان به مدت 21 روز در گروه های دمایی 20، 25 و 30 درجه سانتی گراد در سه سطح شوری 0، 5 و ppt10 نگهداری شدند. نمونه برداری در روز های 7 و 21 انجام شد، نمونه ها پس از زیست سنجی به آزمایشگاه منتقل شدند و بافت مورد نظر جدا و در محلول بوئن به مدت 4824 ساعت فیکس شد. برای مطالعه بافت کلیه از رنگ آمیزی هماتوکسیلین ائوزین استفاده شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد مساحت گلومرول با افزایش دما در هر دو نمونه برداری به طور معنی داری کم شد و بیش ترین مساحت گلومرول در دمای 20 درجه سانتی گراد مشاهده شد (P<0/05) . همچنین اختلاف معنی داری در مساحت گلومرول بین شوری های صفر ppt و ده ppt مشاهده شد (P<0/05). از نظر تعداد گلومرول بین روزهای 7 و 21 اختلاف معندی داری مشاده نشد (P>0/05) اما بین دماهای 20 با 25 و 30 درجه سانتی گراد از این نظر اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P>0/05). اثر شوری بر تعداد گلومرول ها (P>0/05) کمتر از اثر دما (P<0/05) بود و اختلاف معنی داری بین داده ها دیده نشد.
    کلیدواژگان: شوری، دما، گلومرول، Cyprinus carpio
|
  • Iman Shirdel, Mohammad Reza Kalbassi Pages 1-15
    Nonylphenol, a chemical widely utilized in the productuion of surfactants and pesticides, could interfere with the endocrine system of organisms. Large amount of this compound is released into the aquatic environments through industrial, agricultural and municipal effluents. The objective of the present study was to investigate the potential effects of a single-dose of nonylphenol at environmental level on the balance of thyroid and pituitary hormones of juvenile Caspian brown trout (Salmo trutta caspius). For this, fish with average weight of 40±10g was exposed for 21 days to a single concentration of 30µg/L nonylphenol and then, the plasma levels of thyroid (T3 and T4) and pituitary (TSH, FSH and GH) hormones, as well as GSI and HSI were studied in both male and female fish. The results showed that nonylphenol at environmentally relevant concentration had significant effects on the levels of GH, T3 and T4 hormones compared with control group. In addition, male and female fish showed different sensitivity in response to nonylphenol exposure. Regarding to the disruptive effects of environmental level of nonylphenol on juvenile Caspian trout, authorities must take necessary measures to prevent the entry of such chemicals into the Caspian Sea, as well as to protect the endangered fishes from mentioned chemicals, and to choose appropriate contaminant-free areas for releasing the fish.
    Keywords: Nonylphenol, T3, Thyroxine, Salmo trutta caspius
  • Mahmoud Reza Agha Maali, Marjan Kazemi, Seyed Mohsen Asghari, Abdolali Varasteh Pages 17-29
    Amylolytic enzymes are among the most important enzymes in food, pharmaceuticals, detergent industries and biotechnology. Alpha amylases cleave the linkage between adjacent glucose units in the linear amylose chain and ultimately generate glucose, maltose and maltotriose units. Although many microorganisms such as Bacillus licheniformis, Bacillus amyloliquifaciens produce this enzyme, Aspergillus niger as most popular one is used in industrial applications. In the present study, a strain of amylolitic Anoxybacillus sp. was identified. 16SrDNA analysis was carried out and bacterial optimal growth and production was investigated. Moreover, enzyme was partially purified and biochemical properties such as temperature, optimum pH and the effect of denaturants like SDS on the stability of enzyme were evaluated. On the other hand, encoded gene of enzyme was amplified and sequenced. Results indicated that after 20 hours, the optimal conditions for bacterial growth were at 60ºC and pH of 7. Also, maximum enzyme activity was obtained at 75ºC at pH 6 after 72 h of incubation. Enzyme showed higher optimum temperature but similar stability against SDS in comparison with other similar.
    Keywords: Alpha, Amylase, Denaturant, Thermophile, Anoxybacillus
  • Abdolali Movahedinia, Mehran Loghmani, Seyed Ahmad Ghasemi, Emad Kouchaknejad, Mona Izadian, Ehsan Esfandiari Pages 31-45
    Benzo(a)pyrene (BaP) is an important compound of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) that is carcinogenic and very toxic. In this research, 45 pieces of common carp, Cyprinus carpio were divided to 2 BaP treated groups (those received 50 and 100 mg per Kg body weight) and a control group in 3 replicates for each group. BaP were injected intraperitoneally to evaluate its direct effects. Renal histological responses were examined at 24, 72 and 168 hours after exposing to toxicant. After 24 hours, more histopathological lesions were observed in 100 mg/Kg BW when compared with 50 mg/Kg and control groups. More lesions were observed in both 50 and 100 mg/Kg treatments in 72 up to 168 hours samples. Hypertrophy and hyperplasia of epithelial cells in Bowman's capsule, glomerular capillary aneurysm, epithelial lifting, tubular cell necrosis, and blood cell in Bowman's capsule were the most frequent observed alterations. There were significant differences between renal tubule diameters in different treatments and sampling times (P
    Keywords: Polycyclic Aromatic Hydrocarbon, Histopathology, Kidney, Cyprinus carpio
  • Shahrbanoo Oryan, Ali Moghdam, Nader Shabanipour Pages 47-60
    Zona radiate (ZR) is an acellular region which during early stages of oocyte development appear outer to oolemma and attains more thickness and complexity by the action of follicular epithelium and oolemma itself. The structure of ZR might help in recognition of egg type, fish habitat, spawning ground and exchanging routs for needful gases and nutrients. Microscopic studies of histological sections of oviparous silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) and viviparous molly (Poecilia sphenops) revealed that ZR in mature oocytes was a simple layer with vestigial pore canals. ZR in post-fertilized eggs showed reduction in thickness and possessed different appearance. Based on mode of reproduction, pre and post- fertilized egg of both species presented notable and expected differences in ZR thickness and architecture.
    Keywords: Zona Radiata, Silver carp, Molly
  • Afshin Fallah Eskandarpour, Aria Ashja Ardalan, Lida Salimi Pages 61-78
    In present study common Klika from Guilan province coastal area (Bandar–e- Anzali) and fish meal produced from that, has been examined to investigate types and amount of Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs). Bio-monitoring of pollutants is very important because they are carcinogenic and mutagen components, if they enter human food chain. Samples were collected from Anzali fishing port. 300Kg of fish sample sent to fish meal producing plant after fish containers were coded. 2 Kg of randomly selected sample was sent to laboratory for biometric analysis including fork length, weight and age determination by inner ear otolith method. For measuring PAHs, frozen samples were eventually taken to the laboratory and out of 16 PAH's compounds in EPA table for 3 year old fishes, 6 compounds were found namely: Naphthalen, Indeno (1,2,3…cd) pyrene, Pyrene, Fluorene, Anthracene and Dibanzo (ah) anthracene with quantity of 90.67, 19.75, 8.42, 5.93, 3.30 and 0.37 ppb respectively. In 5 years old fishes 74.00, 14.25 and 3.96 ppb Naphthalen, Indeno (1,2,3…cd) pyrene and Fluorene were determined respectively. While for 7 years old fishes no PHA has been found. For all age combinations 2 compounds i.e. Naphthalen and Indeno (1,2,3…cd) pyrene were present found with amount of 17.67 and 8.97 ppb respectively. In fish meal sample only Naphthalen and Indeno (1,2,3…cd) pyrene were recorded with amount of 11.73 and 5.98 ppb in order. The results also show that there is a significant difference between age increase and decline of Naphthalen, Pyrene, Indeno (1,2,3…cd) pyrene and Dibanzo (ah) anthracene. However there are no significances found between meal texture and produced meal in spite of decreasing trend. The results also showed that PAH amounts both in fresh Kilka and fish meal fortunately are below standard levels.
    Keywords: Petroleum pollutants, PAHs, kilka, Fish meal, Caspian Sea
  • Sanaz Avarjeh, Hasan Taghavi Jelodar, Behrooz Heidari Pages 79-95
    Environmental factors including salinity and temperature can affect the physiology and performance of fish growth. Therefore many of fish's internal organs such as kidney, show wide range of morphological and functional changes. In this study, histological changes of kidney tissue of common carp with average weight and length 38.28 ± 0.58 g and 14.04 ± 0.10 cm respectively is studied. Juvenile common carp were exposed for 21 days in groups at 20, 25 and 30°C and three salinity levels 0, 5 and 10ppt. After biometry, sampling was performed on 7th day and 21st day and then to the laboratory. The kidney was fixed in Bouin's solution for 24-48 hours and stained with Hematoxylin–Eosin. The results showed that glomerular size with high temperatures in the doublesampling significantly reduced and the maximum size of glomerular observed at 20°C (P0.05). There were significant differences between 20ºC to 25ºC and 30ºC (P0.05). Effect of salinity on glomerular number was (P>0.05) lower than that of temperature (P
    Keywords: temperature, Salinity, Glomeruli kidney, Cyprinus carpio