فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1397)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 263
  • مقالات پژوهشی
  • حسین درگاهی، علیرضا دررودی صفحه 264
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت ارزیابی در راستای اطمینان از کیفیت عملکرد و خدمات ارائه شده در مراکز بهداشتی و درمانی، این مطالعه با هدف تعیین نحوه عملکرد مراکز بهداشتی و درمانی شبکه بهداشت جنوب تهران انجام شد. روش پژوهش: پژوهش حاضر به صورت توصیفی– تحلیلی و مقطعی بر روی 360 نفر از مراجعین به مراکز بهداشتی و درمانی شبکه بهداشت جنوب تهران انجام شد. از بین 31 مرکز بهداشتی و درمانی، تعداد 15 مرکز به شیوه نمونه گیری تخصیص متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ارزیابی مراقبت اولیه بود که شامل 2 بخش سوالات دموگرافیک و سوالات مربوط به شاخص های ارزیابی مراکز بهداشتی درمانی بود. داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS 22 شد و آزمون های آماری تحلیلی t و آنوا جهت تحلیل داده مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    عملکرد کلیه مراکز بهداشتی درمانی مورد مطالعه کمتر از میانگین (56/1) بود و بیشترین میانگین امتیاز مربوط به تداوم مراقبت (64/2) و کمترین میانگین امتیاز (81/0) مربوط به شاخص جامعیت مراقبت بود. همچنین بین سن، میزان تحصیلات، تعداد مراجعه و علت مراجعه افراد مراجعه کننده با بعضی از شاخص های ارزیابی مراکز بهداشتی درمانی مورد مطالعه ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تمامی مراکز مورد مطالعه نیاز به بهبود عملکرد دارند که می توان از طریق مداخله و یا بازبینی و اصلاح فعالیت ها، اهداف، خط مشی ها و عملکرد مدیران اقدامات اصلاحی را انجام داد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، ارزیابی، مرکز بهداشتی و درمانی، شبکه بهداشت
  • محمد علی مروتی شریف آباد، محسن پاکدامن، پریسا عمادی صفحه 276
    زمینه و هدف
    پیری جمعیت یکی از مهمترین پدیده های جمعیتی است که با افزایش هزینه ها و تقاضا برای خدمات بهداشتی درمانی همراه است. ازاین رو برنامه ریزی و بهره مندی از خدمات بهداشتی درمانی یک نگرانی بسیار مهم برای سالمندان و همچنین سیاستمداران است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بهره مندی از خدمات سلامت سرپایی در سالمندان شهر یزد صورت گرفت. روش پژوهش: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که در آن 300 نفر از سالمندان شهر یزد با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه 37 سوالی که شامل 3 بخش اطلاعات جمعیت شناختی، مشخصات خانوار و وضعیت بهره مندی از خدمات سلامت بود، مورد پرسشگری قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار 20 SPSS و آماره کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین مکان جهت دریافت خدمات سرپایی مطب پزشکان متخصص (0/34 درصد) و شایع ترین علت مراجعه جهت دریافت خدمات سرپایی (0/34 درصد) بیماری های قلبی عروقی بود. زنان (9/59 درصد) بیشتر از مردان و افراد خانه دار (4/61 درصد) بیشتر از سایرین از خدمات سرپایی بهره مند شده بودند. میانه هزینه پرداخت شده جهت خدمات سرپایی 50 هزار تومان به دست آمد و 2/53 درصد از سالمندان، کمتر از 50 هزار تومان هزینه کرده بودند. عوامل موثر بر بهره مندی از خدمات سرپایی، تاهل، بیمه مکمل، تحصیلات ،داشتن بیماری خاص و بعد خانوار مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    بیماری های قلبی عروقی شایعترین علت استفاده از خدمات سرپایی سالمندان است که منجر به افزایش تقاضا جهت دریافت خدمات سرپایی می شود. بهره مندی از این خدمات همچنین متاثر از عواملی چون تاهل، بیمه مکمل، تحصیلات ،داشتن بیماری خاص و بعد خانوار می باشد. براین اساس برنامه ریزی صحیح در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بهره مندی از خدمات سلامت، سالمند، هزینه، پرداخت از جیب
  • شاپور بدیعی اول، امین عادل، سید جواد حسینی، حسین ابراهیمی پور، الهه عسکرزاده صفحه 290
    زمینه و هدف
    بررسی میزان کارایی و اثربخشی، بخشی از اصلی ترین موضوعات در بیمارستان ها می باشد. چگونگی بهره برداری از تخت بیمارستانی در تعیین کارایی بیمارستان حائز اهمیت است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه تحول سلامت بر شاخص های عملکردی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است. روش پژوهش: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در 22 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1392 و 1396 جهت بررسی تاثیر طرح تحول سلامت انجام شد. جامعه پژوهش، بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد (28 بیمارستان) بودند و نمونه پژوهش 22 بیمارستانی بود که در طول مدت زمان مطالعه فعال بوده اند. داده ها با مراجعه به واحد آمار بیمارستان های مورد مطالعه و استخراج شاخص های عملکردی جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نمودار پابن لاسو در نرم افزار Excel و همچنین برای تعیین رابطه از نرم افزار SPSS 16 و آزمون t زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    در سال 1392 و 1396 به ترتیب بیشترین درصد اشغال تخت 55/86 و 27/94 درصد بود. همچنین کمترین میزان آن به ترتیب 20/48 درصد و 21/54 درصد بوده است. بیشترین چرخش تخت قبل و بعد از تحول سلامت به ترتیب 28/144 و 97/184 بود و کمترین آن نیز 45/7 و 85/8 بوده است. همچنین بیشترین متوسط روز بستری بیماران در بیمارستان قبل از برنامه 10/40 و 33/6 روز و پس از برنامه 41/38 و 00/8 روز بود و کمترین این میزان قبل از برنامه 51/1 روز و پس از برنامه 41/1 روز بوده است. بین درصد اشغال تخت، متوسط روز بستری و چرخش تخت، قبل و بعد از اجرای برنامه اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0 > p).
    نتیجه گیری
    پس از اجرای برنامه تحول سلامت تغییرات مطلوبی در موقعیت بیمارستان در نمودار پابن لاسو رخ داده است. امید است با استمرار و پایش منظم این برنامه شاخص های عملکردی بیمارستان ها بهبود یابند.
    کلیدواژگان: کارایی، بیمارستان، اشغال تخت، گردش تخت، مدل پابن لاسو، برنامه تحول سلامت
  • نیلوفر علیخانی، محیا عباسی، علیرضا فتحی صفحه 299
    زمینه و هدف
    پرداخت مستقیم از جیب، از روش های مهم پرداخت در نظام سلامت ایران به شمار می رود که تاثیرات منفی بر برابری داشته و گروه های آسیب پذیر را به سمت فقر سوق می دهد. با توجه به اهمیت این روش به عنوان یکی از کلیدی ترین موضوعات سیاستگذاری های سلامت، مطالعه حاضر در راستای شناسایی عوامل موثر بر پرداخت های مستقیم خانوار، انجام شد. روش پژوهش: این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و به صورت مقطعی بر روی اطلاعات جمع آوری شده معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران مربوط به 4 دوره 1 ساله (1395-1392) انجام شد. جامعه آماری شامل تمام بیمارستان های دولتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. ابزار جمع آوری داده ها، برخی شاخص های عملکردی بیمارستان بود که پس از جمع آوری، اطلاعات مربوطه، وارد نرم افزار Eviews 6 شد و برای تحلیل داده ها از روش حداقل مربعات استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، 73 درصد از تغییرات پرداخت از جیب بیماران توسط متغیرهای مستقل مطالعه، توضیح داده شد. متغیرهای تعداد پزشک متخصص، تخت روز کل و طول مدت اقامت بیمار در بیمارستان بر پرداخت از جیب بیماران تاثیر معنی داری داشتند (05/0 > p) و ارتباط بین متغیرهای تخت فعال، تخت روز اشغالی و درصد اشغال تخت و پرداخت از جیب، معنی دار نبود (05/0 < p).
    نتیجه گیری
    پرداخت مستقیم از جیب، پیچیده و معلول فاکتورهای مختلفی بوده و نیاز است که این فاکتورها مورد بررسی قرار گیرند تا با شناسایی و کنترل عوامل تعیین کننده پرداخت ها و تعیین استراتژی های مناسب بتوان آن را تا حد ممکن کنترل نمود.
    کلیدواژگان: پرداخت مستقیم از جیب، نظام سلامت، بیمارستان
  • سید محمدحسین پورهاشمی اردکانی، سارا جام برسنگ، راضیه منتظرالفرج، محسن نبی میبدی، محمد امین بهرامی* صفحه 309
    زمینه و هدف

    بخش عمده ای از فعالیت های بازاریابی صنعت دارو، بر پزشکان به عنوان تجویز کنندگان دارو تمرکز دارد که غالب آن با ملاقات نمایندگان فروش دارو و پزشکان صورت می پذیرد. هدف این مطالعه طراحی یک ابزار استاندارد برای بررسی وضعیت بازاریابی دارویی متمرکز بر پزشک بود. روش پژوهش: در فاز اول این مطالعه، پرسشنامه اولیه از طریق بررسی متون طراحی شد. سپس روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه طراحی شده با اخذ نظرات متخصصین مورد سنجش قرار گرفت. در مرحله بعد به روش نمونه گیری در دسترس، پرسشنامه توسط 297 نفر پزشکان عمومی و متخصص تکمیل و معتبرسازی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 انجام شد.

    یافته ها

    پرسشنامه در 2 قسمت اطلاعات دموگرافیک و سنجش وضعیت بازاریابی دارویی متمرکز بر پزشک با 11 بخش طراحی شد. بخش اول، میزان ملاقات پزشکان با نمایندگان فروش دارو را می سنجد. بخش دوم، رواج هر کدام از هدایا و مزایای پیشنهادی نمایندگان فروش دارو به پزشکان و بخش سوم، رواج استراتژی های مورد استفاده نمایندگان فروش در ملاقات با پزشکان را بررسی می کند. بخش های چهارم و پنجم، میزان پذیرش هدایا توسط پزشکان و همکاران آن ها را مورد سنجش قرار می دهد. بخش های ششم و هفتم، دیدگاه پزشکان درباره تاثیرگذاری هر کدام از هدایا و مزایا و کلیت ملاقات ها بر روی رفتار تجویز دارو و بخش هشتم، دیدگاه پزشکان درباره عواملی که اثربخشی این ملاقات ها را تحت تاثیر قرار می دهد را بررسی می کند. بخش های نهم، دهم و یازدهم پرسشنامه، دیدگاه پزشکان نسبت به اخلاقی بودن هر کدام از هدایا و مزایای پیشنهادی نمایندگان فروش دارو، نگرش پزشکان نسبت به نمایندگان فروش دارو و آگاهی پزشکان از آیین نامه های داخلی در موضوع بازاریابی دارویی متمرکز بر پزشک را مورد سنجش قرار می دهد. در نتیجه بررسی روایی محتوا 7 آیتم از بخش نگرش حذف گردید. ضریب آلفای کرونباخ برای بخش نگرش72/0 و برای بخش آگاهی 83/0 محاسبه شد. در بخش نگرش 5 مولفه به روش تحلیل عاملی اکتشافی مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه طراحی شده، ابزاری معتبر برای بررسی وضعیت بازاریابی دارویی متمرکز بر پزشک دارو در اختیار پژوهشگران قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، صنعت دارو، پزشک، تبلیغات، تجویز دارو
  • جلال رضایی نور، غفران سعدی، امیرحسین اکبری صفحه 320
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع زیاد بیماری های قلبی عروقی در کشور و زیاد بودن بار مرگ و میر این بیماری، پیش بینی صحیح وضعیت بیماری افراد از اهمیت زیادی برخوردار است، لذا برای این پیش بینی بایستی از مدل هایی استفاده کرد که دارای حداقل خطا و حداکثر اطمینان باشد. از این رو در این مطالعه از روش شبکه عصبی مصنوعی جهت ارزیابی مبتلا بودن افراد به سکته قلبی و نارسایی احتقانی استفاده شد. روش پژوهش: در مطالعه مقطعی حاضر ابتدا تمام پرونده های 2 سال اخیر بیماران قلبی بیمارستان آیت الله گلپایگانی قم ( 497 نفر) مورد بررسی قرار گرفت. 19 ویژگی مهم از پرونده ها استخراج و از شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه با الگوریتم پس انتشار خطا جهت ارزیابی وضعیت بیماری قلبی استفاده شد. تابع انتقال سیگموئید و تانژانت سیگموئید انتخاب و با تعداد 19 نورون لایه ورودی، 6 نورون لایه میانی و 75 درصد داده های موجود، شبکه عصبی در Matlab آموزش داده شد.
    یافته ها
    در ابتدا میانگین مربعات خطا 35/0 بود که با نرمال سازی داده ها از طریق روش کمینه بیشینه به 04/0 کاهش یافت و مدل ارائه شده به دقت 50/89 درصد دست پیدا کرد. با توجه به نتایج به دست آمده و مناسب بودن مقادیر حساسیت و ویژگی، مدل پیشنهادی می تواند سکته قلبی و نارسایی احتقانی را به درستی طبقه بندی کند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه شبکه عصبی را طراحی کرد که با دقت مناسب بیماری قلبی را پیش بینی کرد. این پیش بینی بر اساس استفاده از یک سری متغیرهای فردی و بالینی مانند سن، جنسیت، تنگی نفس، تغییرات فشارخون و تعدادی آزمایش خون انجام شد. در این پژوهش سعی شد که از فاکتورهای مهم و کم هزینه جهت پیش بینی بیماری قلبی استفاده شود به طوریکه با کمترین هزینه شخص می تواند از بیماری خود اگاهی پیدا کند.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی، داده کاوی، مدل شبکه عصبی
  • بتول سراجان، رضوان همایی صفحه 332
    زمینه و هدف
    ویژگی های شخصی و سازمانی بر نحوه عملکرد پرستاران و کیفیت آن نقش مهمی دارد. هدف از این پژوهش تعیین روابط ساختاری خویشتن پذیری، گرانباری نقش و عدالت سازمانی با فرسودگی شغلی در پرستاران زن بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی اهواز بودند. نمونه این پژوهش شامل 300 پرستار بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابراز گردآوری داده ها شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی، پرسشنامه پذیرش بی قید و شرط خود، پرسشنامه گرانباری نقش و پرسشنامه عدالت سازمانی بود. داده ها با استفاده از الگوی معادلات ساختاری و با نرم افزار 21 Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس یافته های توصیفی، میانگین و انحراف معیار متغیر فرسودگی شغلی
    (83/9 ± 77/62)، خویشتن پذیری (46/8 ± 20/74)، گرانباری نقش (34/2 ± 52/10)، عدالت توزیعی (00/2 ± 50/13)، عدالت رویه ای (30/3 ± 37/19) و عدالت تعاملی (04/4 ± 87/25) بود. تحلیل ها نشان داد که بین خویشتن پذیری با خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و فقدان موفقیت فردی و نمره کل فرسودگی شغلی رابطه منفی و معنی دار وجود داشت (01/0 > p). بین عدالت توزیعی، رویه ای و تعاملی با مسخ شخصیت و فقدان موفقیت فردی و نمره کل فرسودگی شغلی رابطه منفی و معنی دار وجود داشت (01/0 > p) و بین گرانباری نقش با خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و فقدان موفقیت فردی و نمره کل فرسودگی شغلی رابطه مثبت و معنی داروجود داشت (01/0 > p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر مستقیم مولفه های شخصیتی (خویشتن پذیری) و سازمانی (عدالت سازمانی و گرانباری نقش) بر فرسودگی پرستاران، لازم است وزارت بهداشت و درمان در جهت تقویت ویژگی های شخصیتی تاثیرگذار و بهینه سازی شرایط کاری پرستاران، اقدامات لازم و ضروری را انجام دهد.
    کلیدواژگان: خویشتن پذیری، گرانباری نقش، عدالت سازمانی، فرسودگی شغلی، پرستار
  • محمد رنجبر، سیما رفیعی، محسن پاکدامن، فاطمه اثرکار صفحه 345
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش و جایگاه پزشکان عمومی در طرح پزشک خانواده، شناخت و آگاهی از مولفه های اثرگذار بر تصمیم آن ها جهت ورود به این طرح، برای سیاستگذاران و برنامه ریزان از اهمیت به سزایی برخوردار است. هدف این پژوهش شناسایی مولفه های اثرگذار بر تصمیم پزشکان عمومی و همچنین تعیین اثر متقابل بین این مولفه ها و ویژگی های دموگرافیک پزشکان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی یزد جهت مشارکت در طرح پزشک خانواده بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی می باشد. این پژوهش بر روی 137 پزشک عمومی که به صورت سرشماری وارد مطالعه شده اند، با استفاده از تکنیک آزمون انتخاب گسسته در سال 1396 انجام گرفت. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ای که با استفاده از روش ارتوگونال به وسیله نرم افزار SPSS 24 طراحی شده بود، انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از مدل رگرسیون لوجیت به وسیله نرم افزار Stata 13 انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مولفه "حقوق دریافتی بالاتر" برای پزشک عمومی مرد، پزشکان متاهل و پزشکانی با درآمد بالاتر مطلوبیت بالاتری ایجاد می کند. همچنین پزشکان متاهل به طور معنی داری تمایل بیشتری برای ارائه خدمات خارج از بسته و استفاده از تسهیلات مسکن و ایاب و ذهاب دارند. از طرفی پزشکان متاهل تمایل چندانی برای ادامه تحصیل و استفاده از سهمیه جهت قبولی در دوره تخصص ندارند. همچنین بین محل خدمت و وضعیت تاهل نیز رابطه معکوس و معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    طراحی برنامه با در نظرگرفتن ویژگی های دموگرافیک پزشکان عمومی، می تواند با افزایش احتمال حضور پزشکان عمومی در طرح، همراهی بیشتر ایشان را برای پیاده سازی آن در پی داشته باشد. با توجه به تاکید قوانین بالادستی کشور مبنی بر لزوم اجرای برنامه پزشک خانواده و همچنین نقش و جایگاه مهم پزشکان عمومی در شکل گیری و اجرای موفقیت آمیز این برنامه، چنانچه سیاستگذاری در این حوزه به گونه ای انجام پذیرد که متغیرهای دموگرافیک را در نظر گرفته باشد، این برنامه جذابیت بیشتری برای تعداد بیشتری از پزشکان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آزمون انتخاب گسسته، اثرات متقابل، ترجیحات پزشکان
|
  • Page 263
  • Hossein Dargahi, Ali Reza Darrudi Page 264
    Background
    Given the importance of assessment to ensure the quality of rendered services in health care centers, this study was carried out. The aim of this study is to assess performance of health care centers within the health networks in south of Tehran.
    Methods
    This cross-sectional research was conducted among 360 individuals who referred to the health care centers related to South Tehran Health network. Of the 31 health centers, 15 centers were selected by proportional allocation sampling. The data collection tool was a primary care assessment questionnaire, which included 2 sections of demographic questions and indicators of health centers' assessment. The data was analyzed by SPSS 22 using independent-samples t-test and one-way ANOVA for analytical results.
    Results
    The total mean performance of health care centers was 1.56. The highest score was related to care continuity (2.64); whereas, the least score was related to the care comprehensiveness (0.81). Moreover, age, educational degrees, number of visits, and cause of reference had a significant correlation with several assessment indicators of the health centers.
    Conclusion
    All health care centers are required to improve their performance by reviewing and modifying the measures, goals, policies, and managers' performance.
    Keywords: Performance assessment, Assessment, Health care center, Health network
  • Mohammad Ali Morowatisharifabad, Mohsen Pakdaman, Parisa Emadi Page 276
    Background
    Aging population is one of the most important demographic phenomena associated with increasing costs and demand for health services. Hence, planning and utilizing health services is a very important concern for the elderly as well as the politicians. The purpose of this study was to determine the status of utilization of outpatient health services among the elderlies of Yazd in 2018.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 300 elderly people in Yazd. The participants were selected using stratified sampling method. Data were collected using a structured questionnaire with 37 questions, which included three sections of demographic information, household characteristics, and health care utilization status. To analyze the data, SPSS 20, chi-square test tests, and logistic regression at a significant level of 0.05 were applied.
    Results
    The frequently visited places by patients to receive the outpatient services were specialist physicians' offices (34.0 %) and the most common cause to receive the outpatient services was cardiovascular diseases (34.0 %). Women (59.9 %) more than men and housewives (61.4 %) more than other people benefited from outpatient services. The average cost paid for the outpatient services was 500,000 Rials and 53.2 % of the elderly spent less than this amount. Factors affecting utilization of outpatient services included marriage, complementary insurance, education, specific illness, and household size.
    Conclusion
    Cardiovascular disease is the most common cause of utilizing the outpatient services, which leads to an increase in the demand for outpatient health services. The utilization of these services is also affected by factors such as marital status, complementary insurance, education, specific illness, and household size. Therefore, proper planning is essential in this regard.
    Keywords: Utilization of outpatient, Health services, Elderly, Cost, Out of pocket payment
  • Shapour Badiee Aval, Amin Adel, Sayed Javad Hosseini, Hossein Ebrahimipour, Elaheh Askarzadeh Page 290
    Background
    Assessing the effectiveness and efficiency is one of the main issues in hospitals. Utilization of a hospital bed is important in determining the hospital's efficiency. The purpose of this study was to investigate the effect of Health Evolution plan on the performance indicators of hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in 22 hospitals of Mashhad University of Medical Sciences in 2013 and 2017 to investigate the effect of Health Evolution Plan. The study population included all hospitals (N = 28) affiliated to Mashhad University of Medical Sciences. The study samples consisted of 22 hospitals, which were active at the time of study.  The data were collected by referring to the statistical unit of the studied hospitals and extracting the functional indicators. Data analysis was performed using the Pabon Lasso chart in Excel software and SPSS 16. Furthermore, paired t-test was used to determine the relationship.
    Results
    In 2013 and 2017, the highest bed occupancy rates were 86.55 and 94.27 %, respectively; whereas, the lowest rates were 48.20 and 54.21 %, respectively. The maximum numbers of bed turnover were 144.28 and 184.97 before and after the health evolution, respectively. However, the lowest rates were 7.45 and 8.85 before and after the health evolution, respectively. Moreover, the average daily hospital admission rates before the program were 40.10 and 6.33days in the studied years, respectively. After the plan, admission rates were 38.41 and 8.00 days in 2013 and 2017, respectively. The lowest admission rates before and after the plan were 1.51 and 1.41 days, respectively. A significant difference was observed between before and after implementation of plan regarding the percentage of bed occupancy, the average hospitalization period in days, and bed turnover (p < 0.05).
    Conclusion
    After implementation of the Health Promotion Plan, favorable changes happened in the hospital status on the Pabon Lasso chart. Continuation of this program and its regular monitoring can improve the performance indicators of the hospitals.
    Keywords: Efficacy, Hospital, Bed occupancy, Bed turnover, Pabon Lasso model, Health evolution plan
  • Niloofar Alikhani, Mahya Abbasi, Alireza Fathi Page 299
    Background
    Out-of-pocket is one of the most important payment methods in Iran's health system, which has negative impacts on equity and pushes the vulnerable groups into poverty. Considering the importance of this method, as one of the key issues in health policy, the present study was conducted to identify the factors that affect the household direct payments.
    Methods
    This cross-sectional descriptive-analytic study was carried out based on the information obtained from Mazandaran University of Medical Sciences in four one-year periods (2013-2016). The study population included all governmental hospitals in Mazandaran province. Data collection tools included some of the hospital performance indicators. After data collection, the relevant information was entered into Eviews 6 software and the least squared (OLS) method was used to analyze the data.
    Results
    Based on the research findings, 73 percent of the variations in out-of-pocket payments were explained by the independent variables. The number of specialist physicians, the total bed days, and the length of patients' stay in the hospital had a significant relationship with out-of-pocket (p>  0.05), but the relationship of active beds, bed occupancy, and bed occupancy rate with out-of-pocket payments was not significant (p > 0.05).
    Conclusion
    Out-of-pocket is complex and multifactorial. So, different factors should be investigated thoroughly in order to identify and control the determinants of these payments and to determine appropriate strategies.
    Keywords: Out-of-pocket, Health system, Hospital
  • Seyyed Mohammad Hossein Poorhashemi Ardakani, Sara Jambarsang, Razieh Montazeralfaraj, Mohsen Nabi Meybodi, Mohammad Amin Bahrami Page 309
    Background

    The main part of drug industry marketing activities focuses on physicians as drug prescribers, which is usually conducted by Pharmaceutical Sales Representatives (PSR) who visit the physicians. The aim of this study was development and validation of a tool for Direct-to-Physician (DTP) pharmaceutical marketing survey.

    Methods

    In the first phase of this study, the first version of a questionnaire was developed by reviewing the related literature. Then, face and content validities of the designed questionnaire were confirmed by a panel of experts. In the next step, Convenience Sampling method was applied and the questionnaire was distributed between 297 General Practitioners and Specialists. The Cronbach’s Alpha was conducted to confirm the validity of the questionnaire and the exploratory factor analysis for derive components of physicians' attitude toward pharmaceutical sales representatives. Data analysis was performed using SPSS 22.

    Results

    The questionnaire had 2 parts; the demographic information and Direct-to-Physician pharmaceutical marketing survey, which included 11 dimensions. The first dimension studied the frequency of PSRs' visits with physicians. The second dimension dealt with the prevalence of each recommended gifts and benefits offered by PSRs. The third dimension reviewed the strategies used by PSRs. The fourth and fifth dimensions investigated the acceptance of gifts by physicians and their colleagues. The sixth and seventh dimensions surveyed the physicians’ viewpoints about the effect of PSRs' visits and their gifts on prescribing behavior. The eighth dimension was about the effective factors on the efficiency of PSRs' visits. The last three dimensions considered the ethical viewpoints of physicians about gifts and benefits recommended by PSRs. The physicians' attitudes toward PSRs were also studied in this section. Moreover, the physicians' awareness about the domestic guidelines with regard to DTP pharmaceutical marketing was surveyed. As a result of the content validation process, 7 items were removed from the attitude section. The Cronbach’s Alpha score for the attitude and awareness sections were 0.72 and 0.83, respectively. In the attitude dimension, 5 components were determined using the exploratory factor analysis.

    Conclusion

    The developed questionnaire is a valid tool to investigate DTP pharmaceutical marketing and can be used by other researchers.

    Keywords: Marketing, Drug industry, Physician, Advertising, Drug prescription
  • Jalal Rezaenoor, Ghofran Saadi, Amirhosein Akbari Page 320
    Background
    Considering the prevalence of cardiovascular diseases in Iran and the high rate of death caused by these diseases, correct prediction of patients' situation is important. So, it is necessary to use the prediction models with minimum error and maximum reliability. Artificial neural network (ANN) was used to evaluate the patients who had myocardial infarction or congestive heart failure.
    Methods
    In this study, data of 497 patients were extracted from medical records who they were hospitalized in Ayatollah Golpayegani Hospital in Qom in 2018. In this regard, 19 important features of these profiles were extracted and a particular type of ANN called the Multi-Layer Perceptron (MLP) with Back propagation algorithm was used to evaluate the status of patients with heart failure. The sigmoid transfer function and tangent sigmoid transfer function were selected and trained using 19 neurons in the input layer, 6 neurons in the middle layer, and 75 % of the existing data. Neural network training was done using Matlab software.
    Results
    The mean square error was 0.35 prior to data normalization, which reduced to 0.04 after data standardizing using the minimum and maximum method. The accuracy of the predictive model reached 89.50 % on the validation dataset. Considering the high sensitivity and specificity of the predictive model, it seems to have a good predictive power to classify patients accurately.
    Conclusion
    This study, a neural network model was developed, which could predict heart failures accurately. The prediction is based on the use of a series of individual and clinical variables such as age, gender, shortness of breath, changes in blood pressure, and some blood tests. In this study, we tried to use important and low-cost factors for predicting heart disease, so that all people can be aware of their diseases with a lowest cost.
    Keywords: Heart disease, Data mining, Neural network model
  • Batool Sarajan, Rezvan Homaei Page 332
    Background
    Personal and organizational characteristics play an important role in nurses' performance quality. The purpose of this study was to determine the structural equation modeling in the relationship of self-acceptance, role overload, and organizational justice with burnout among woman nurses.
    Methods
    This correlational study was conducted over all nurses working in Ahvaz hospitals. The sample consisted of 300 people selected by multi-stage sampling method. Expression measurements included the Burnout Questionnaire, Unconditional Self-Acceptance Questionnaire, Overload Role Scale, and Organizational Justice Scale. Data analysis was performed using structural equation model with Amos 21.
    Results
    Descriptive information of burnout (62.77 ± 9.83), self-esteem (74.20 ± 8.46), overload role (10.52 ± 2.34), distributive justice (13.50 ± 2.00), procedural justice (19.37 ± 3.30), and interactive justice (25.87 ± 4.04) variables were invetiated. Analysis showed that self-esteem had a negative and significant relationship with emotional exhaustion, personality deprivation, lack of individual success, and overall burnout score (p > 0.01). Distributive,  procedural, and interactive justice had a negative and significant relationship with personality depersonalization, lack of personal success, and job burnout total score (p < 0.01). Furthermore, the role overload had a positive and significant relationship with excitement exhaustion, depersonalization and lack of individual success, and overall burnout total score (p <  0/01).
    Conclusion
    Regarding the direct effect of personality (Self-Acceptance) and organizational (organizational justice and overload role) factors on nurses' burnout, the Ministry of Health and Medical Sciences should promote effective personality traits and take basic steps to improve the nurses' work environment.
    Keywords: Self-Acceptance, Role overload, Organizational justice, Job burnout, Nurse
  • Mohammad Ranjbar, Sima Rafiei, Mohsen Pakdaman, Fatemeh Asarkar Page 345
    Background
    Considering the role of general practitioners in the family physician plan, policymakers and planners are required to be aware of the factors influencing the practitioners' decision to enter this plan. The aim of this study was to identify the effective factors on the decision of general practitioners to participate in the family physician plan. Furthermore, the interaction among these factors and the demographic characteristics of physicians working in Yazd University of Medical Sciences were identified.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 137 general practitioners, who were selected using the census method and discrete choice test in 2018. Data were collected using a questionnaire designed by orthogonal method and analyzed by SPSS 24. Data analysis was conducted using the Logit regression model in Stata 13 software.
    Results
    The findings showed that the "higher salary" construct was more favorable among the male married general practitioners who had higher incomes. Furthermore, married physicians were significantly more willing to provide out-of-pack services and use facilities of housing and transportations. On the other hand, these physicians have little desire to continue their education and use their quota for admission in the specialization course. Moreover, a reverse and significant relationship was observed between the place of service and the marital status.
    Conclusion
    The family physician plan should be designed by taking into account the demographic characteristics of general practitioners. Therefore, more general practitioners would participate in and cooperate with the plan. The upstream laws of Iran emphasize the necessity of implementing family physician program and general practitioners have an important role in the formation and successful implementation of this program. Consequently, policy making in this area should take into account the demographic variables of physicians, so that more physicians are attracted to it.
    Keywords: Discrete choice test, Interaction effects, Physician preferences