فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال یکم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود نجاتی حسینی صفحات 1-37
    هر چند پرستش، به عنوان بخشی اساسی از تدین، در عمل دینی ادیان ابراهیمی، در قالب عبادت متجلی شده است؛ اما تنها در اسلام است که این عمل عبادی در زندگی روزمره مسلمین با خواندن نماز عینیت می یابد و گرانیگاه عبادت شناخته می شود. مساله پژوهش این است که هر چند در سپهر معارف اسلامی و فقه شیعی، وجوب اقامه نماز، به عنوان نماد و شاخصی دینی، اسلامیت، ایمان به خداوند و ادای عبودیت را ترویج می کند؛ اما نحوه توجه به نماز و نیز ماهیت کمی و کیفی ایفای این فریضه واجب و همچنین مراتب شکلی و محتوایی آن در بین مسلمانان ایرانی با چالش هایی مواجه است. این مساله پرسش هایی را در ذهن متبادر می کند که در این مقاله سعی شده به آنها پاسخ درخور داده شود. مهمترین سوالات این پژوهش عبارتند از اینکه: خاستگاه چالش های اجتماعی فرهنگی خواندن نماز چیست؟ مکانیزم ایجاد چالش های اجتماعی فرهنگی نمازخوانی چیست؟ پیآمدهای ناشی از چالش های اجتماعی فرهنگی نمازخوانی چیست؟ برای پاسخگویی به پرسش های مطروحه، مقاله به چشم اندازهای جامعه شناسی دینی و به واقعیت اجتماعی نمازخوانی، با استنباط از مطالعات نظری نماز و نمازپژوهی از جمله تجربه هایی که طی یک دهه اخیر در ایران انجام شده توجه کرده است. دراین میان بینش شهودی نگارنده و روش تحلیل ثانویه نیز موجب غنای مقاله شده است. یافته های مقاله موید آن است که: بخشی از «چالش اجتماعی وضعیت نمازخوانی» برحسب «شکاف های اجتماعی باور - رفتار نماز» و «قطبی شدن های اجتماع دینی» در بین «گروه های اجتماعی» قابل تحلیل است؛ در حالیکه بخشی از «وضعیت مواجهه اجتماع دینی با نماز» بر مبنای «روایت»های گروه های اجتماعی از «فلسفه نماز» قابل تبیین است. همچنین بخشی از ماهیت متمایز و متفاوت «باور و رفتار نمازخوانی» در بین «گروه های اجتماعی» متنوع و با استناد به «شرایط زندگی و سبک زندگی سنتی/ مدرن» آنان قابل تحلیل است. و در آخر، بخش دیگری از ماهیت متمایز و متفاوت «باور و رفتار نمازخوانی» در بین «گروه های اجتماعی» متنوع نیز با اتکاء به وضعیت کنونی «سیاست های فرهنگی نمازخوانی به مدد رسانه، مسجد، خانواده و مدرسه» قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: نمازپژوهی اجتماعی، دین پژوهی اجتماعی، مساله اجتماعی نمازخوانی، واقعیت اجتماعی نمازخوانی
  • خدیجه سفیری، زهرا نعمت الهی صفحات 39-70
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی تاثیر ابزارهای جهانی شدن بر هویت دینی انجام شده است. بدین منظور از تئوری کاشت جورج هربنر٬ نظریه تریاندیس٬ نظریه های همزیستی فرهنگی٬ فرهنگ مصرفی آمریکایی و گسترش تجدد غربی استفاده شده است.
    امروزه، جهانی شدن با تشدید روابط اجتماعی در سراسر جهان، ارتباطات را گسترش داده و همزیستی فرهنگی و تعاملات فرهنگی را دوچندان کرده است. از جمله پیآمدهای این پدیده، رواج نسبی گرایی در ارزش های فرهنگی است. از طرف دیگر با افزایش تعاملات فرهنگی٬ پدیده امپریالیسم فرهنگی رخ می دهد و یک فرهنگ بر دیگر فرهنگ ها غالب می شود. در عصر حاضر، آمریکا فرهنگ مصرفی سرمایه داری و ارزش های بارز خود را، همچون مصرف گرایی و لذت گرایی به جوامع مختلف منتقل می کند. بنابراین جهانی شدن با ابزارهای بارز خود (اینترنت٬ ماهواره) سبب ظهور ارزش هایی، چون نسبی گرایی٬ لذت گرایی٬ مصرف گرایی و... می شود و ظهور این ارزش ها بر هویت دینی افراد تاثیر می گذارد.
    روش تحقیق دراین پژوهش، پیمایش است و با استفاده از ابزار پرسشنامه، داده ها و اطلاعات مربوط به جامعه آماری گردآوری شده و روش نمونه گیری طبقه ای نامتناسب و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 384 نفر است. مهمترین یافته این تحقیق نشان می دهد که هرقدر میزان استفاده افراد از اینترنت و ماهواره بیشتر شود میزان هویت دینی آن ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، اینترنت، ماهواره، هویت، هویت دینی
  • اعظم راودراد، مجید سلیمانی، رویا حکیمی صفحات 71-88
    هدف اصلی این مقاله تحلیل بازنمایی گفتمان های دینی موجود در فیلم «کتاب قانون» است. بدین منظور از نظریه رمان چند آوای میخائیل باختین استفاده شده است که در آن باختین معتقد است رمان های چندآوا دیدگاه یگانه ای ندارند و دیدگاه اقشار گوناگون اجتماعی را بازتاب می دهند. برای تحلیل فیلم از روش شناسی «لاکلاو و موفه» استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که فیلم کتاب قانون نیز به نوعی دارای گفتمان چند صدایی است. گفتمان مسلط بازنمایی شده در این فیلم، گفتمان دینی عامیانه است که با استفاده از دو گفتمان روشنفکری دینی و گفتمان سنت اسلامی به چالش کشیده شده است و به این ترتیب مخاطب را به قضاوت و داوری می کشاند. در این داوری، مقایسه میان گفتمان سنت و روشنفکری دینی نیست، بلکه میان آن دو و گفتمان دینی عامیانه است که عاملان آن، دینداران عامی هستند که مسلمان موروثی نیز محسوب می شوند. هدف فیلم مقابله با گفتمان دینی عامیانه است و به این منظور از مفاهیم تحلیلی مشترک دو گفتمان دیگر استفاده می کند.
    کلیدواژگان: فیلم کتاب قانون، تحلیل گفتمان، روشنفکری دینی، سنت اسلامی، نظریه چندآوایی
  • حمید عبداللهیان، حسین حسنی صفحات 89-118
    هدف این مقاله ارائه نتایج مطالعه نحوه بازنمایی ارزش های فرهنگی در آگهی های تجاری تلویزیونی در ایران می باشد. در واقع مساله اصلی این مقاله این نکته است که با توجه به تاکید قوانین موجود برای گنجاندن ارزش ها و باورهای دینی و نیز نمادها و نشانه های فرهنگ و تمدن ایرانی، در تبلیغات تجاری تا چه میزان به این امر توجه شده است. در این مطالعه در قالب نظریه ساختارگرایی زبان شناختی، آگهی های تجاری به مثابه یک متن فرهنگی، بر اساس رویکرد نشانه شناختی رولان بارت فرانسوی تحلیل شده است. از میان آگهی های تجاری پخش شده از شبکه ی سوم سیما، تعداد 30 آگهی به عنوان نمونه ای از جامعه آماری آگهی های تجاری تلویزیونی برای تحلیل برگزیده شده است. تحلیل آگهی ها نشان داد که گرچه در محتوای آگهی ها از مفاهیم دینی و نمادهای فرهنگی استفاده شده، اما این موضوع در مورد ارزش های دینی به شکل استفاده ابزاری بوده است و نه محتوایی. از سوی دیگر، در آگهی های تجاری هر دو نوع ارزش های به اصطلاح غربی و نیز ارزش های فرهنگی جامعه ایران بازنمایی شده است. با توجه به اینکه جامعه ما را می توان جامعه ای در حال گذار از سنت به سوی مدرنیته قلمداد کرد، این نتیجه گیری چندان دور از ذهن نیست. در نهایت اینکه ما شاهد بازنمایی نمادهای فرهنگ ایرانی و نیز ارزش های ملی گرایی و میهن پرستی بوده ایم؛ اما این موضوع در برخی مواقع به شکل شعاری و کلیشه ای انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: تبلیغات تجاری، آگهی های تلویزیونی، ساختارگرایی، نشانه شناسی، ارزش های فرهنگی
  • حمیدرضا جلایی پور، صدیقه نظرعباسی صفحات 119-143
    این پژوهش، به بررسی میزان گرایش به ناسیونالیسم قومی در میان دانشجویان ترکمن و بررسی عواملی که از نظر آن ها به تداوم گرایش ناسیونالیستی منجر شده، پرداخته است. همچنین برای بررسی پیچیدگی و ابعاد تناقض آمیز ناسیونالیسم، از آرای اندرو هیوود بهره گرفته شده و با ارائه سه گونه ناسیونالیسم، موضوع تحقیق مورد واکاوی قرار گرفته است. فرضیه تحقیق بر این بود که ناسیونالیسم قومی در استان گلستان ضعیف شده باشد که این فرضیه اثبات نگردید. سپس تداوم ناسیونالیسم قومی را با چهار متغیر رسمیت بخشیدن به هویت قومی، توزیع نابرابرانه فرصت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، (به همراه متغیرهای زمینه ای) در پیمایش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای مستقل (جنسیت، وضعیت تاهل، رسمیت بخشیدن به هویت قومی، توزیع نابرابرانه فرصت های اقتصادی، توزیع نابرابرانه فرصت های سیاسی و توزیع نابرابرانه فرصت های اجتماعی) و متغیر وابسته، یعنی ناسیونالیسم قومی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم مدنی، ملی، ناسیونالیسم فرهنگی، ملی، ناسیونالیسم قومی
  • محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم، سید رضااسلامی بناب صفحات 145-172
    دگرگونی های پدید آمده در چند دهه اخیر به نحو چشم گیری بر شکل گیری و تشدید مشکلات اجتماعی در بین جوانان تاثیر گذاشته است. از جمله مشکلات ناشی از این تحولات می توان به آنومی اجتماعی در میان افراد جامعه اشاره کرد که بازتاب شرایط نابسامان و آنومیک است. به همین دلیل، مقاله حاضر به سنجش آنومی اجتماعی در میان دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز و تاثیر سرمایه اجتماعی بر آن پرداخته است.
    روش تحقیق، پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد تبریز در سال تحصیلی 88-87 می باشد که تعداد کل آن بر اساس مرکز آمار دانشگاه 18743 نفر بوده است؛ که از این تعداد، 400 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه نهایی انتخاب شده اند. پس از جمع آوری داده ها، جهت آزمون فرضیه ها از آزمون های پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS اقدام شده است.
    براساس نتایج تحقیق، میانگین آنومی اجتماعی در بین دانشجویان پاسخگو در حد متوسط به بالاست. نتایج تحلیل رگرسیون انجام یافته نشان می دهد که توان متغیر های مستقل در تبیین واریانس متغیر وابسته در حدود 12 درصد بوده و در این میان، مولفه های سرمایه اجتماعی (اعتماد نهادی، مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی) بر آنومی اجتماعی تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: آنومی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، اعتماد نهادی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، دانشجویان
  • فاطمه گلابی، فتانه حاجی لو صفحات 173-200
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از شاخص های عمده توسعه تلقی می شود. زنان به عنوان بخشی ازسرمایه های انسانی هر جامعه، با مشارکت سیاسی خود می توانند نقش تعیین کننده ای در اداره کشور داشته باشند. هدف از این تحقیق، بررسی جامعه شناختی برخی عوامل موثر برمیزان مشارکت سیاسی زنان درجامعه می باشد. روش پژوهش، پیمایشی و جامعه آماری آن، کلیه زنان بین سنین 64-18 سال ساکن استان آذربایجان شرقی است. حجم نمونه 1080 نفر بوده که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انجام شده است. متغیرهایی که تاثیر آنها بر مشارکت سیاسی زنان مورد سنجش قرار گرفته عبارتند از: خاستگاه اجتماعی و اقتصادی خانواده، عضویت و فعالیت فرد در انجمن ها، فعالیت والدین و دوستان فرد در انجمن های مختلف، تمایل فرد به مشارکت، تمایل والدین و دوستان فرد به مشارکت. نتایج بدست آمده نشان می دهد که از بین این متغیرها، متغیر فعالیت فرد در انجمن ها بیشترین تاثیر و تمایل والدین فرد به مشارکت، کمترین تاثیر را بر مشارکت سیاسی زنان داشته است.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی زنان، تمایل به مشارکت، گرایشات سیاسی، عضویت در انجمن ها
|
  • Mahmoud Nejati Hoseini Pages 1-37
    To praise and worship the God is an essential part of Abrahamic religions (e.g., Judaism, Christianity, and Islam); but in Islam, this religious practice, in form of praying (salat) is a cornerstone of Muslims everyday life. In spite of religious importance of praying and the emphasize of Islamic jurisprudence (fiqhe) on it, in real sphere of Muslims life, especially in Iran as a Islamic country, cultural treatment and social confrontation toward praying seems to be a social problem. From the point of view, there are many questions that invite us to find the answers to them: what is the origin of socio-cultural of praying challenges and its mechanisms as well as its outcomes for religious life in contemporary Iran? In this article, we used a “sociological framework on religious life” as well as “secondary analysis method” for responding to the questions. The findings of the study show that there are “spiritual gap”, “social cleavages” and” social polarity” between “praying belief- behavior”, and also among the “social groups narrative on praying”. in this respect, the importance of new social spaces like mosque, family, school and media and its effects on praying, especially among youth generation is very vital.
    Keywords: Social study of praying, social reality of praying, social problem of praying
  • Khadijeh Safiri, Zahra Nematolahi Pages 39-70
    This research probes the impact of instruments of globalization on the religious identity. This is why the theories that are used here include: the implant theory of George Gerbne, the relevant theory as developed by Teriandis, the theory of cultural coexistence, the theories relating to the American consumer culture, and the spread of western modernity. Today globalization through intensification of worldwide social relations has rapidly expanded communications, cultural coexistence and cultural interactions. As a consequence, cultural relativism in values has become a prevalent phenomenon. On the other hand with the increased interactions, a different phenomenon known as cultural imperialism is occurring through the process of which a culture overwhelms another culture. Today, American capitalist consumer culture along with its distinctive values, such as consumerism and pleasure-oriented influences, is penetrating diverse communities. Thus, globalization, with its apparent instruments (such as the Internet and other satellite-based information technologies), contribute to the emergence and promotion of relativistic values, pleasure-oriented activities, which all leads to larger amounts of consumption, hitherto unprecedented. The appearance of such relativistic values, we argue, affects the religious identity of the relatively-speaking, pristine and simpler people, who come in contact with technologically-dominant cultures who own the means for production and dissemination of information. The recipients are overwhelmed by such complex production processes, and merely become consumers. Here the case in point is the American culture. This is a survey-method research which uses the questionnaire for collecting data from its statistical society. The sampling technique is that of disproportionate stratified sampling, and the volume of the sample is 384 persons, a figure which was determined based on cochran formula. The most important finding of this research is that an increased use of the Internet and other satellite-based devices, tend to diminish religious identity of the users at a significant rate.
    Keywords: globalization, Internet, Satellite, Based Devices, identity, religious identity
  • Azam Ravadrad, Majid Soleimani, Roya Hakimi Pages 71-88
    The aim of this article is to analyze the religious discourses represented in the movie “Ketabe Qanoon”. In this study Mikhail Bakhtin’s theory on polyphonic novel is used in which he believes that these novels do not have a univocal voice and instead reflect voices of different social strata. In order to analyze the movie, the methodology of Laclau and Mouffe is used.
    Findings show that the movie has respectively a polyphonic discourse. The discourse of common sense religion is represented as dominating discourse which is being challenged by religious intellectualism and traditional Islamic discourses and asks the audience for judgment. In such judgment, the comparison is not between the religious intellectualism and traditional Islamic discourses, but between these discourses and the discourse of common sense religion, the practitioners of which are common people who have inherited Islam without having chosen it consciously. The aim of the movie is to dispute with the common sense religious discourse and in order to do the task, uses those analyzing concepts which are common among the other two discourses.
    Keywords: Ketabe Qanoon, discourse analysis, Religious intellectualism, Islamic tradition, Polyphonic theory
  • Hamid Abdolahian, Hosein Hasani Pages 89-118
    The main objective of this article is to present the results of a study on the advertising mechanisms through which cultural values are being represented in commercial ads played in Iranian national TV. In other words, the problematic of this paper resides in the point made clear in the Islamic Republic of Iran's constitutional codes, which emphasize the necessity of considering religious beliefs and values, plus symbols of Iran's culture and civilization when designing commercial ads. The question however, has always been whether or not such consideration is basically taking place. This is something that needs to be studied. Using linguistic structuralism we will consider commercial ads, here, as cultural texts and will analyze them in accordance with Roland Barthe's semiotic approach. In order to do that, we selected some 30 ads from amongst commercial ads which were broadcasted in channel 3 of Iranian national TV, periodically. Some of the findings indicate that although the commercial ads have used religious concepts and cultural symbols in their contents, such approach has not happened where religious values are concerned. Rather, religious values are used as instruments and are not inserted in the content of the ads. It should also be noted that both western values and Iranian cultural values had been represented in the ads. This finding points out to an important issue which is to say such trends are not unprecedented, since Iranian society is a so-called passing society towards modernity. Finally, it should be mentioned that we are witnessing the representation of Iranian cultural symbols along with national and patriotic values in the commercial ads; however, such representation takes the form of slogans and cliché.
    Keywords: Commercial ads, TV ads, semiotics, Cultural Values, religious values
  • Hamidreza Jalaeipour, Sedigheh Nazarabasi Pages 119-143
    This paper studies the extent of ethnic nationalism among the Turkmen students and investigates factors which led to the persistence of nationalistic attitude in their view. Andrew Heywood theories are employed to study the complexity and contradictory aspects of nationalism. Hence three types of nationalism are presented for further steps of study. We expect to have the ethnic nationalism in Golestan province being weakened, but it was not the case. Four variables are introduced to investigate the persistence of ethnic nationalism: recognition of ethnic identity, unequal distribution of economic, political and social opportunities, having the social demographic variables controlled. The results show significant relation of independent variables with independent ones. dependent variables are gender, marital status, recognition of ethnic identity, unequal distribution of economic, political and social opportunities.
    Keywords: Civic National Nationalism, Cultural National Nationalism, Ethnic Nationalism
  • Mohammad Abbaszadeh, Mohammadbagher Alizadehaghdam, Seyedreza Eslamibanab Pages 145-172
    Changes emerged in recent decades dramatically affect the formation and intensification of social problems among Iranian youth. Among the social problems we can mention the social anomy among the social members that reflects the chaos and anomy in the society. This article is allocated to social anomy among Tabriz Azad University students and effect of social capital on it. The research method was survey and the population was graduated students of Tabriz Azad University in 1387-1388. They were 18743 from which we choose 400 students as sample through stratified sampling method. After collecting data, in order to analyze the hypothesis, we used r Pierson tests, regression analysis and path analysis through SPSS software. Based on the findings, mean of social anomy among the students is more than average. The results of regression show that independent variables can explain 12% of changes in dependent variable. Among them, the social capitals indexes (institutional trust, social participation and social cohesion) affect the social anomy.
    Keywords: Social anomy, Social Capital, institutional trust, social participation
  • Fatemeh Golabi*, Fataneh Hajiloo Pages 173-200
    Political participation is considered to be one of the major indicators of development. Women as a part of the human capitals of every society can play a determinant role in running the country with their political participation. The purpose of the research is to examine some of the factors affecting the rate of political participation of women in the society. Research method in the investigation is survey and has been implemented among 1080 women between 18-64 years, living in East Azerbaijan Province. Variables that their impact on social and political participation of women has been evaluated include social and economic base, activity of individual, activity of parents and friends of individuals in association's tendency of individual and of parent's and friend's to political participation. The obtained results indicate that among these variables, the variable of individual’s activity in associations has had the most influence, and tendency of individual's parent to political participation has the least impact on the social and political participation of women.
    Keywords: Participation, Political Participation, women, Political Affiliations