فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال یکم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تقی آزاد ارمکی، حامد اکبری صفحات 1-22
    مدرنیته[1]، مفهومی است که تاکنون از زوایای متعددی بررسی شده است. شاید یکی از معتبرترین نظریات در این حوزه، نظریه گیدنز باشد. گیدنز، اصالتا مدرنیته را یک جریان فرهنگی می داند که وارد مرحله جدیدی شده و مولفه های عینی خاص خود را در همه ساحت های زندگی اجتماعی دارد. بررسی نظرات گیدنز حاکی از آن است که گیدنز، اصلی ترین ساحت تبلور مدرنیته را اوقات فراغت[2] می داند. یعنی زمانی که افراد به گونه ای بازتابانه[3] سبک زندگی و هویتی خاص خود را شکل می دهند. این مقاله، به بررسی انضمامی[4] این سوال می پردازد که براساس نوع گذران اوقات فراغت جوانان، به عنوان یکی از اقشار جامعه، مدرنیته به عنوان یک ویژگی فرهنگی، تا چه حد در جامعه ما نهادینه[5] شده است. یافته های تجربی ما، که براساس پژوهشی کیفی بر روی 30 نفر از جوانان 20 تا 30 سال شهر تهران به دست آمد، نشان داد ترجیحات و گرایش های مدرن در بین جوانان شهر تهران در حال شکل گیری و تثبیت است، اما در همان حال بسترهای مادی و بایسته های اقتصادی تحقق عینی این خواسته ها و تمایلات در جامعه وجود ندارد.
    [1]. Modernity
    [2]. Leisure time
    [3]. Reflexive
    [4]. Concrete
    [5]. Constitutionalize
    کلیدواژگان: گیدنز، مدرنیته، سبک زندگی، بازتابیت، اوقات فراغت
  • محمدرضا جوادی یگانه، مسعود کوثری، طاهره خیرخواه صفحات 23-54
    تلفن همراه علاوه بر تامین نیاز ارتباطی میان فردی در حال حاضر به عنوان وسیله سرگرمی و وسیله ارتباط جمعی نیز به کار می رود و استفاده از آن معانی متعددی را برای کاربرانش دارد. مقاله حاضر می کوشد تا صرف نظر از کاربرد ارتباطی تلفن همراه، کارکردهای این وسیله را در میان کاربران مورد مطالعه قرار دهد. بدین منظور پیمایش آنلاینی از دارندگان این وسیله صورت گرفته است و پاسخگویان درباره کارکردهای مختلف این وسیله در تامین نیازهایشان اظهار نظر کرده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تلفن همراه علاوه بر کاربردهایی نظیر تسهیل ارتباطات میان فردی به واسطه سیار بودن و همراهی همه زمانی و همه مکانی پاسخگویان، کارکردهایی چون تامین امنیت، مد، خودابرازی، هویت، هماهنگی و سرگرمی را نیز به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی ارتباطی، تلفن همراه، پیام کوتاه، کارکردهای تلفن همراه، هویت، امتداد خود، مد، امنیت
  • ابراهیم حاجیانی، علی اکبر رضایی، میرزاعبدالرسول فلاح زاده صفحات 55-90
    بسیاری از پژوهشگران و صاحب نظران اجتماعی بر اهمیت اعتماد در جامعه تاکید نموده اند؛ مدیریت شهری و به معنای خاص شهرداری به عنوان یکی از بزرگترین سازمان های اجتماعی هنگامی می تواند از کارایی و بهره وری بیشتری برخوردار باشد که اعتماد شهروندان را به عنوان سرمایه اجتماعی و معنوی کسب کند و از آن در مسیر اهداف سازمانی و توسعه شهری استفاده نماید. مساله اصلی که در این تحقیق به آن پرداخته می شود اعتماد شهروندان تهرانی به حوزه مدیریت شهری (مدیران و کارکنان شهرداری و عملکرد شهرداری تهران) است. جمعیت آماری تحقیق شامل شهروندان بالای 18 سال ساکن در شهر تهران است. حجم نمونه آماری 400 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایمتناسب با حجم انتخاب شده اند.. نتایج تحقیق نشان می دهد که بطور کلی میزان اعتماد شهروندان به مدیریت شهری تهران در سطح پایینی است. نتایج همچنین نشان داد که پاسخگو بودن، وحدت هنجاری و وجود شفافیت سازمانی در شهرداری از مهم ترین عوامل تغییر مثبت و ارتقای سطح اعتماد شهروندان تهرانی به مدیریت شهری تهران است.
    کلیدواژگان: اعتماد، شهروندان، مدیریت شهری، کلانشهر، پاسخگویی، اثربخشی عملکرد، همسویی اهداف با نیازها
  • کامل دلپسند، علی ایار، سعید خانی، پریخان محمدی صفحات 89-120
    این مقاله مطالعه ای است پیرامون بررسی رابطه بین حمایت اجتماعی و جرم جوانان که پس از مقایسه دیدگاه ها و تعاریف مختلف از حمایت اجتماعی (راتوس،کسلر و هلر) و جرم (کنترل اجتماعی هیرشی و فشار اگنیو) با روش پیمایشی به سنجش و مقایسه میزان برخورداری جوانان مجرم و عادی شهر ایلام از حمایت اجتماعی اقدام نموده است. در این تحقیق، حمایت اجتماعی در ابعاد سه گانه حمایت عاطفی، حمایت مادی و حمایت اطلاعاتی در یک نمونه 520 نفری متشکل از 147 نفر از جوانان مجرم و 373 نفر از جوانان عادی شهر ایلام بررسی شده است. یافته های توصیفی تحقیق بیانگر آن است که میزان برخورداری جوانان عادی در تمام ابعاد حمایت اجتماعی نسبت به جوانان مجرم بیشتر است. یافته های استنباطی نیز معنی دار بودن این تفاوت را تایید می کند. همچنین تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون لوجستیک نشان می دهد که سازه نظری حمایت اجتماعی از قدرت تمایز بالایی در تفکیک افراد عادی و مجرم برخوردار است. به عبارت دیگر، با افزایش میزان حمایت اجتماعی احتمال ارتکاب جرم کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جرم، حمایت اطلاعاتی، حمایت عاطفی، حمایت مادی، جوانان
  • محمدباقر علیزاده اقدم، حمیده محمدامینی صفحات 121-138
    پدیده حاشیه نشینی پدیده ای شهری است که با توجه به رشد شهرنشینی بی رویه در جهان، ایران و وجود مهاجرت های روستا شهری شکل گرفته و گسترش یافته است، حاشیه نشینی به عنوان برهم زننده تعادل فیزیکی شهرها، نشان دهنده توسعه ناموزون شهری و منطقه ای است و دغدغه بسیاری از متخصصین شهری، جامعه شناسان، معماران و غیره است. در این تحقیق حاشیه نشینی در شهر خمین مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را حاشیه نشینان شهر خمین تشکیل داده اند و از میان کل جمعیت حاشیه نشین شهر خمین 384 نفر بر اساس فرمول کوکران تعیین شده اند. نتایج پژوهش نشان داد که مهاجرت از روستاها به اطراف شهر خمین مهم ترین عامل حاشیه نشینی بوده است و پس از آن پس ران های شهری مانع ورود افراد به شهرها شده است. همچنین احساس حاشیه نشینی بر حسب جنسیت افراد متفاوت نیست و زنان و مردان، به لحاظ احساس حاشیه نشینی، وضعیت یکسانی دارند. همچنین در بحث پیامدهای ناشی از این پدیده (حاشیه نشینی) مشخص شد که بین گرایش به مشارکت و احساس حاشیه نشینی رابطه معنی دار و معکوسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مهاجرت، گرایش به مشارکت اجتماعی، گرایش به مشارکت سیاسی
  • نعمت الله کرم اللهی، محمد آقاسی صفحات 139-172
    وضعیت پوشش زن ایرانی پس از دوره مشروطه یعنی همزمان با دوران برخورد فرهنگ ایرانی با فرهنگ غربی دوران تجدد ، دستخوش تغییر و در برخی موارد تحول شده است. با پیروزی انقلاب اسلامی و توجه به ارزش های اصیل اسلامی و ریشه های فرهنگ ایرانی، احیا و اشاعه فرهنگ حجاب و عفاف مجددا در دستورکار سیاست گذاران فرهنگی کشور قرار گرفت. به رغم تلاش های گوناگون، همچنان نگرانی هایی در این خصوص مطرح است و جریان های مختلف پیشنهادهای گوناگونی را برای گسترش حجاب و مقابله با مظاهر بدحجابی ارائه می کنند. متولیان فرهنگی در مراکز آموزشی و دانشگاهی به گسترش فرهنگ حجاب همت گمارده اند و برنامه هایی نیز در این خصوص اجرا کرده اند. در مقاله حاضر با استفاده از روش گروه کانونی، موضوع گرایش دختران به انتخاب پوشش کامل و یا روی گردانی از آن، بررسی و تحلیل شده است. جمعیت و نمونه آماری این تحقیق را دختران دانشجو تشکیل می دهند. یافته های تحقیق نشان گر سطح پایین آگاهی دانشجویان و نیز ضعف استدلال عقلی و علمی آنان در انتخاب یا انکار حجاب است. به این معنا که بیشتر شرکت کنندگان در جلسات بحث، در تایید حجاب یا مخالفت با آن با اتخاذ مواضع احساسی، نظر خود را در باب گرایش یا عدم گرایش خویش به حجاب بیان می کردند.
    کلیدواژگان: پوشش، حجاب، گروه کانونی، دختران دانشجو، مصاحبه مشارکتی
  • میترا کلانتری *، عبدالحسین کلانتری صفحات 173-200
    دین یکی از پدیده های اجتماعی است که در فرآیندی تعاملی با جامعه بر آن تاثیر می گذارد و از آن متاثر می شود. در جامعه دینی ایران که قوانین و هنجارهای آن برگرفته از دستورات و ارزش های دینی است، پژوهش و تحقیقات در حوزه دین و دین داری دغدغه بسیاری از پژوهشگران و اندیشمندان است. در این مقاله به بررسی تطبیقی میزان دین داری، در سه نسل از افراد در شهر ساری، بر اساس ابعاد دین داری گلاین و استارک، مبادرت شده است: نسل اول، نسل قبل از انقلاب (متولدین 1320 تا 1340)؛ نسل دوم، نسل انقلاب (متولدین 1341 تا 1355)؛ و نسل سوم نسل بعد از انقلاب (متولدین 1356تا 1370) و تعداد جمعیت نمونه 380 نفر است.
    بر اساس نتایج حاصله سلسله مراتب ابعاد دین داری عبارتند از: تجربه دینی، آگاهی دینی، ارزش های دینی، اخلاق دینی و در نهایت انجام مناسک دین داری. همچنین برای بررسی معنی داری تفاوت های بین نسلی، از روش آماری آنوا استفاده شده است، که نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که میزان دین داری نسل اول در دو بعد باور دینی و مناسک دینی، به صورت معنی داری بیشتر از دو نسل بعدی است. بنابراین نتایج به دست آمده تا حدودی تاییدکننده دیدگاه اینگلهارت است، مبنی بر تفاوت نسلی مبنی بر چرخه زندگی و پیشرفت جوامع. همچنین در سنجش ارزش های عرفی گرا در سه نسل مشخص شد که اگرچه به طور کلی میزان تمایل به ارزش های عرفی گرا در جامعه کم است، نسل سوم نسبت به دو نسل قبل از خود تمایلات عرفی گرایانه بیشتری دارد. بنابراین در این مقاله از طرف دیگر درصدد برآمده ایم تا وضعیت دین داری افراد را در ابعاد مختلف مقایسه کنیم تا مشاهده کنیم آیا تئوری جیمز، مبنی بر شخصی شدن دین در جوامع جدید، و نظریه برگر، مبنی بر سکولاریسم اجتماعی و فردی در این جامعه آماری، توضیح پذیر است؟ نتیجه گویای این است که این تحولات در ایران نیز در حال وقوع است و انسان ها زندگی دینی ای را دنبال می کنند که حول محور حال شخصی می چرخد که به تعبیر جیمز حیات دینی دست اول است و مطابق دیدگاه برگر مبنی بر سکولاریسم اجتماعی تاحدودی قابل توضیح است.
    کلیدواژگان: نسل، دینداری، ارزش های دینی، ارزش های عرفی گرایی دینی
|
  • Taghi Armaki, Hamed Akbari Pages 1-22
    Modernity is a concept which has been investigated from different aspects. Probc. bLy one the most valid theories in this field is Giddens’s theory. Giddens originally considers modernity as a cultural trend that has arrived new phase and has its own characteristics in all social life aspects. Reviewing Giddens’s theory shows the claims expressing that modernity shows itself in leisure time. It means the time that people shape their own lifestyle and identity reflexively.
    This essay investigates this question in a concrete way that on the basis of passing the leisure time among juveniles, to what extent modernity has been institutionalized in our society. Our Objective findings which have been gained by questioning 30 young people from 20 to 30 years old show that modern preferences and desires exist amony young people in Tehran, but material infrastructures and economical conditions for actualizing them don’t exist in the society.
    Keywords: Giddens, Modernity, Lifestyle, reflexivity, Leisure Time
  • Mohammadreza Javadi Yeganeh, Masood Kosari, Tahereh Kheyrkhah Pages 23-54
    Cell phone is now considered by its users as an entertainment and also a media in addition to serving them as a telecommunication instrument and having a cell phone has more implications for them. In this study, the author has tried to discuss these additional functions and implications through an online survey of a number of cell phone users regardless of its communicational functions The results show that cell phone because of its mobility and continuous accessibility has had functions such as obtaining more security, fashion, self expression, identity, and entertainment in addition to facilitating interpersonal communications.
    Keywords: Communication Technology, Cell phone, Sms. Cell Phone Functions, Security, Fashion, Self expression, identity
  • Ebrahim Hajiani, Aliakbar Rezayi, Mirzaabdolrasool Falahzadeh Pages 55-90
    Many researchers and experts have emphasized on the importance of confidence in society; Urban management and in particular, municipality as one of the largest social organizations could be more effective and productive in the case of gaining the trust of citizens as social and intellectual capital and use it in the organizational goals and urban development the main issue addressed in this research is the confidence of Tehran citizens in urban management area(managers and employees of municipality and Tehran municipality performance).In this respect this issue is important that for organizations such as municipality trust and confidence of citizens -as consumers of municipal services- to the respective organization, managers, employees and its performance could have effect on the extent of their participation in public affairs and lead to urban management improvement and effectiveness. The research statistical population includes citizens over than 18 years living in Tehran. A sample size of 400 is determined using Cochran formula; the samples have chosen form 22 zones of Tehran proportional to each area population applying cluster sampling. The dependent variable in this research is Tehran citizen’s confidence in Tehran urban management, the overall research results show that the extent of Tehran citizen’s trust toward Tehran urban management is lower than average. The results also show that the accountability of municipality,normative unity in respected organization, corporate/organizational transparency in municipality are the most important factors that would positively change Tehran citizen’s confidence.
    Keywords: Trust, Citizens, urban management, Metropolice, accountability, effectiveness, Alignment
  • Kamel Delpasand, Ali Ayar, Saeid Khani, Parikhan Mohammadi Pages 89-120
    This article is a study about investigation of relationship between social support and youth's crime. The comparison of viewpoints and different definitions of social support (Ratous, Kessler and Heller) and crime (Hirschi's social control and strain's Agnew) has been performed in order to examinie and compare enjoyment level of criminal and non-criminal of Ilam city youth from social support. In this research, the social support has been investigated in the three dimensions of sentimental, material and informational support among 520 samples composed of 147 criminal persons and 373 non-criminal persons in Ilam city. The descriptive results of the study indicated that enjoyment level of non-criminal youth of all dimensions of social support is greater rather than criminal youth. The inferential results have approved the significance of these differences too. Furthermore, the analysis of data by logistic regression indicated that theoretical construct of social support has high distinction ability for separation of non-criminal and criminal individuals. In other words, with increasing of social support the probability of crime's perpetration wiu decrease.
    Keywords: crime, Informational Support, Sentimental Support, Material Support, youth, Ilam
  • Mohammadbagher Alizadehaghdam, Hamideh Mohammadamini Pages 121-138
    The urban squatter settlements is an urban phenomenon which is formed and developed by uncontrolled and irregular urbanization growth in the world and in Iran as well and also by migration from the villages towards the cities. Urban squatter settlements, as an unbalancing factor in the urban physical equilibrium, is a sign of irregular growth in the cities and the regions and many of the urbanization experts, sociologists and architects have dealt with it. In the current study as well, urban squatter settlements in the suburbs of the city of Khomein has been studied. The study methodology in the current study is of applied research type and the information and the data collection is of the scaling type. The study population are the people(384persons) who Lives in the slum areas in the city of Khomein, Iran. The study results show that the migration from the villages to the suburbs of the city of Khomein can be considered as the most important reason for the urban squatter settlements and then the cities hindrances has acted as a barrier for their entrance to the cities. Moreover, the urban squatter settlements feeling does not differ based on the people’s gender and both men and women have the same feeling regarding the urban squatter settlements phenomenon. Also, about the subject of consequences resulting from this phenomenon (urban squatter settlements) it has become cleared that there is a significant and inverse relationship between the tendencies to take part in and urban squatter settlements feelings of these migrates.
    Keywords: Urban Squatter Settlements, Migration, Tendency to Social Participation, Tendency to Political Participation
  • Nematolah Karamolahi, Mohammad Aghasi Pages 139-172
    Iraninan women coverage status has cheng and in some cases, been transformed after the constitutional “mashroteh” dealing with the Iranian culture adopting western culture(Modernity). With the Islamic Revolution and the Islamic values ​​and roots of Iranian culture, regeneration and culture and chastity were again in the country's cultural policy agenda. Nevertheless, Also raised concerns in this regard is different streams for various proposals to deal with manifestations of the veil and dress offer. Cultural officials in these programs have been implemented. In this study using focus groups, girls tend to choose full coverage or post it on the handling, investigation and analysis. Population and sample survey of the female students. research findings indicate a low level of awareness and poor students in their scientific reasoning and rational choice or rejection of the veil. More companies in the hearings, the approval or opposition to unveiling its positions and were feeling their own reluctance to Drbab orientation or express their veil.
    Keywords: Dress, veil, focus groups, Female students, Participatory Interview
  • Mitra Kalantari*, Abdolhosein Kalantari Pages 173-200
    Religion, as a social phenomenon, affects society and is affected by it interactively. In Iran, basically with religious norms and laws, many scholars and researchers concern with religion and level of religiosity. The paper is a comparative analysis of level of religiosity based on Glynn and Stark’s dimensions of Religiosity, in three different generations in Sari City: First Generation (pre-revolution[1] (1941-1961)), second Generation (during revolution (1962-1977)),and third generation )post- revolution (1978-1992)(. Number of sample was 380.
    The hierarchy of dimensions of religiosity based on results include: religious experience, religious consciousness and finally religious ritual. After measuring significance level of inter-generational difference, the result shows that the level of religiosity in terms of beliefs and rituals is more meaningful in other generations. The findings are partly an evidence of Inglehart’s viewpoints on generation difference based on life cycle and development of societies. In addition, we observed that despite of the low level of tendency to secular values, the third generation is more secular. On the other hand, we also probe James’s theory on personalization of religion in new societies and Berger’s theory in terms of personal and social secularisms. The finding of the research shows that Iranian society is experiencing these developments and religious life is around personal presence, in view of James first hand religious life and according to Berger’s social secularism.
    Keywords: Generation, religiosity, religious values, Secular Religious Values