فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال دوم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر ملکی، عظیمه سادات عبداللهی صفحات 177-202
    مطالعات زیادی به بررسی متغیرهای محیط زیستی اعم از باورها، ارزش ها، نگرش، دانش و رفتارهای محیط زیستی در بین ایرانیان پرداخته اند که دامنه تحت پوشش آن ها از چند استان فراتر نرفته است. این تحقیق در سطح ملی به بررسی وضعیت ارزش های محیط زیستی ایرانیان در سطح خرد و کلان می پردازد و با هدف قراردادن تبیین محیط گرایی ایرانیان از سطح توصیف فراتر می رود. روش تحقیق در این مقاله تحلیل ثانویه است که با استفاده از اطلاعات موجود در پیمایش جهانی ارزش ها (WVS) (موج پنجم) در سطح خرد از نمونه 2667 نفر ایرانی و در سطح کلان از نمونه 257597 جهانی بهره برده است. نتایج تحقیق بازگوی آن است که میانگین نگرانی در مورد کیفیت محیط زیست جهانی 61/3، میانگین نگرانی در مورد کیفیت محیط زیست ایران 58/3، مشارکت زیست محیطی 43/2 و اولویت محیط زیست در برابر رشد اقتصادی 48/0 است که در مقایسه با دیگر کشورهای جهان جایگاه خوبی است. همچنین، ارزش های معنوی و مادی شوارتز و اعتقاد به خدا قوی ترین تبیین کننده محیط گرایی ایرانیان است. همچنین، یافته ها نشان دهنده آن است که الگوی اجتماعی غالب نسبت به محیط زیست در بین ایرانیان مبتنی بر باورهای حامی محیط زیست است. این امر هم برای سیاستگذاران داخلی نشانه مطلوبی برای اجرای سیاست های حامی محیط زیست است که قطعا هم گامی و مشارکت مردمی را در پی دارد؛ و هم ایران را هم پیمانی بالقوه پیش روی سازمان های بین المللی حفظ منابع طبیعی و محیط زیست قرارمی دهد.
    کلیدواژگان: ارزش های مادی، ارزش های معنوی، دینداری، محیط گرایی، مشارکت محیط زیستی
  • پروانه دانش، پروین علی پور صفحات 203-224
    براساس جامعه شناسی عواطف، یکی از مهم ترین مباحث مطرح در مدیریت مسائل خرد، توجه به احساس افراد جامعه است. از این رو، احساس آنومی فردی که از عوامل تاثیرگذار در کنش های افراد محسوب می شود نیازمند مطالعه است. این پژوهش به بررسی میزان آنومی فردی در میان دانشجویان دانشگاه تهران می پردازد. در این تحقیق از نظریه های فردینبرگ، لیدنبرگ، نظریه بیگانگی اجتماعی سیمن، نظریه بی سازمانی در چارچوب نظری تحقیق استفاده شده است. روش این تحقیق پیمایشی است و نمونه تحقیق (300 نفر) به صورت نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شد. پردازش و تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (مشتمل بر آزمون های همبستگی ، رگرسیون چند متغیره) انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد احساس آنومی 5/18 درصد دانشجویان تحت مطالعه پایین، 5/65 متوسط و 16 درصد بالاست که نشانگر احساس آنومی متوسط رو به بالای دانشجویان است. نتایج حاکی از آن است که عواملی چون اعتماد اجتماعی، اعتماد فردی، نهادی و تعمیم یافته، بی قدرتی، سرمایه اجتماعی و رضایت از زندگی با احساس آنومی مرتبط اند، به طوری که بین این عوامل و احساس آنومی فردی همبستگی وجود دارد. به جز متغیر احساس بی قدرتی که رابطه مثبتی با احساس آنومی فردی دارد، بقیه متغیرها رابطه منفی با متغیر وابسته دارند. بین مشارکت اجتماعی، جنسیت، پایگاه اجتماعی- اقتصادی و احساس آنومی فردی رابطه ای وجود ندارد. بر اساس مدل رگرسیونی، متغیرهای احساس بی قدرتی و اعتماد فردی بیشترین اهمیت را در تبیین احساس آنومی فردی داشته اند.
    کلیدواژگان: آنومی فردی، احساس بی قدرتی، اعتماد اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • سید مهدی اعتمادی فرد صفحات 225-246
    اعتماد نخبگان به نظام بخشی از سرمایه اجتماعی است که به تحقق هر چه بیشتر اهداف نظام منجر می شود. اساتید دانشگاه از جمله مهم ترین گروه های نخبه محسوب می شوند که به دلیل ارتباط و تاثیرگذاری بر دانشجویان سهم عمده ای در میان نخبگان دارند. پرسش اساسی در مقاله حاضر، معطوف به چیستی و چگونگی جنبه های مختلف اعتماد اساتید به نظام و پرسش های فرعی نیز به جنبه های نگرشی و ذهنی و راهبردهای افزایش آن معطوف است. روش های اصلی برای پاسخگویی به پرسش ها، مصاحبه های عمیق با اساتید و تحلیل ثانویه داده های کمی است. مصاحبه شوندگان بر اساس نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند و تلاش شده تا تنوع در آن ها حفظ شود، به گونه ای که به رویکردهای سیاسی مختلف اساتید نیز توجه شود. داده ها و اظهارات مصاحبه شوندگان حاکی از آن است که اعتماد عمومی مردم و اساتید به سایر افراد در جامعه در مقایسه با گذشته رو به کاهش است. این امر زمینه منفی افزایش بی اعتمادی اساتید به نظام را نیز ایجاد می کند. تاکید عمده مصاحبه شوندگان بر آن است که بی اعتمادی اساتید به نظام، بیش از آنکه به هسته های بنیادین و قواعد نظام بازگردد به بازیگران و عملکردهای سازمانی مربوط است. انباشت و تراکم بی اعتمادی در این دو لایه بیرونی به لایه درونی قواعد نیز تسری می یابد.
    کلیدواژگان: اعتماد عمومی، توده گرایی، عملکرد سازمانی، قواعد مشروعیت بخش، نخبه گرایی
  • خدیجه سفیری، مهناز قبادی صفحات 247-266
    در این مقاله به بررسی میزان مصرف گرایی زنان در لوازم آرایشی و عوامل موثر بر آن پرداخته شده است. روش تحقیق پیمایشی بود. از نمونه ای 384 نفری، به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی، زنان 18- 48 ساله شهر تهران که به مراکز خرید مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد مصرف لوازم آرایشی در جامعه مورد بررسی فراسنی شده است و به سمت فراتاهلی، فراطبقه ای و فراتحصیلی شدن پیش می رود. متغیرهای تاهل و درآمد خانواده تاثیر مثبت بر مصرف گرایی لوازم آرایشی در زنان دارند. تنها متغیر تحصیلات اثر منفی بر مصرف لوازم آرایشی نشان می دهد. بررسی موقعیت هایی که پاسخگویان در آن مکان ها خود را مجبور به مصرف لوازم آرایش می دانند، نشان داد زنان در منزل کمتر از هر مکانی احساس نیاز به آرایش می کنند. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد 54% از تغییرات متغیر وابسته مصرف گرایی را متغیرهای بررسی شده در پژوهش توضیح می دهند. نتایج تحلیل مسیر نیز ضمن تایید مدل فرضی اولیه نشان می دهد بیشترین اثر مستقیم بر مصرف لوازم آرایشی مربوط به متغیرهای رفتار رقابتی (به میزان 48/0) و فردگرایی (به میزان 66/0) است. همچنین، چون متغیر فردگرایی علاوه بر اثر مستقیم از طریق تاثیرگذاری بر رفتار رقابتی نیز بر مصرف لوازم آرایش اثر غیرمستقیم دارد، در مجموع بیشترین اثر کل را بر مصرف گرایی زنان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رفتار رقابتی، فردگرایی، لوازم آرایشی، مصرف گرایی زنان، موقعیت مصرف
  • تبیینی بر رابطه کاربران در فیسبوک و سرمایه اجتماعی پیوندبخش
    حمید عبداللهیان، محمد جواد زاهدی، مهین شیخ انصاری صفحات 267-293
    این مقاله با استفاده از روش های ترکیبی پیمایش و گروه کانون به مطالعه سرمایه اجتماعی کاربران فیسبوک در ایران پرداخته است. این مقاله سعی دارد به این پرسش پاسخ دهد که آیا سرمایه اجتماعی حاصل از روابط کاربران با حلقه آشنایان در فیسبوک در روابط اجتماعی افراد در فضای واقعی جامعه ایران نیز بازتاب دارد؟ قرار است در اینجا نظریه های فوکویاما، کلمن، پوتنامرا به شکل ترکیبی طرح شود و با داده های تجربی کارایی این ترکیب را بسنجیم. سپس، با کاربرد روش استدلال قیاسی، فرضیه مفید بودن سرمایه اجتماعی حاصل از روابط کاربران فیسبوک با حلقه آشنایان برای جامعه را به آزمون بگذاریم. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه آنلاین و آفلاین و حجم نمونه 2437 نفر بوده است. فیسبوک از لحاظ ساختاری امکان تشکیل شبکه های متداخل فوکویاما و بستگی کلمن را دارد. سازوکار تشکیل لایه ها سبب می شود تشکیل پیوندهای ضعیف، تسهیل شده و دامنه روابط اجتماعی افراد گسترش یابد. در این مقاله سرمایه اجتماعی اگر روابط احساسی و قوی را تقویت کند از نوع پیوندمدار است و اگر روابط ضعیف را استحکام بخشد از نوع سرمایه اجتماعی پیوندبخش است. ادعای ما این است که با افزایش شدت استفاده کاربران از فیسبوک، سرمایه اجتماعی پیوندبخش نیز افزایش می یابد. نتایج پیمایش های ما این ادعا را اثبات می کند؛ بدین معنا که فیسبوک به لحاظ ساختاری تشکیل و تقویت پیوندهای سست را تسهیل کرده است.
    کلیدواژگان: آنلاین، سرمایه اجتماعی پیوندبخش، سرمایه اجتماعی پیوندمدار، فیسبوک، گروه کانون
  • سوده مقصودی، مژده آرسته، سمیرا تندولی صفحات 295-314
    آرایش صورت فنی است که افراد بشر برای خوش منظره کردن چهره خویش از آن استفاده می کنند. در این زمینه زنان با استفاده گسترده و بی سابقه از تغییردهنده ها و اصلاح کننده های علمی و غیرعلمی گوی سبقت را از مردان ربوده اند. بررسی دلایل گرایش زنان به این نوع رفتار هدف اصلی این پژوهش است. بدین منظور 200 دانشجوی مجرد و متاهل در دانشگاه های شهید باهنر و آزاد شهر کرمان بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده متناسب با حجم مطالعه شدند. پژوهش حاضر به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفت و جهت بررسی ارتباط بین متغیرها و شدت و ضعف آن ها از آزمون های اسپیرمن، کندال c و d، و سامرز d استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد دختران و زنان دانشجو علل گرایش به آرایش چهره خود را فقدان اعتماد به نفس، هم رنگی با جماعت زنان، ترمیم آسیب های صورت، اعتراض به سختگیری های جامعه و خانواده، احساس برخوردار بودن از روحیه بهتر، واهمه از جذب شدن همسران خود به زنان و دختران زیباروی و آرایش کرده، پنهان کردن خستگی های ناشی از کار زیاد روزانه و جزآن ارزیابی کردند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد پنج متغیر فقدان اعتماد به نفس، نیاز به تایید دیگران، اعتقاد به زیبایی زنان به عنوان شرط انتخاب همسر برای مردان، تمایل به نشان دادن موقعیت طبقاتی بالاتر و اعتراض به سختگیری های جامعه و خانواده به ترتیب میزان اهمیتی که در تبیین علل گرایش به لوازم آرایش داشته اند وارد معادله شد و حدود 67 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: زنان و دختران دانشجو، شهر کرمان، لوازم آرایشی
  • اسماعیل سعدی پور صفحات 315-338
    هدف از این مقاله بررسی آثار فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ساختار شبکه های اجتماعی است. در این مقاله سه سوال اصلی بررسی شده است. اول، ترکیب پیوندهای اجتماعی نوجوانان تا چه حد رو به ناهمگن شدن می رود، و این تغییر تا چه حد با عوامل اجتماعی و فناورانه ارتباط دارد؟ دوم، آیا این تغییر قدرت بر پیوندهای اجتماعی نوجوانان تاثیر دارد؟ سوم، اثر فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی (فناوری اطلاعات و ارتباطات) بر سرمایه اجتماعی چیست؟ به ویژه آیا فناوری اطلاعات و ارتباطات از پیوند دادن یا پل زدن بر سرمایه اجتماعی حمایت می کند؟ روش تحقیق این مقاله اسنادی و با مراجعه به پژوهش های انجام شده در کشورهای مختلف جهان است. همچنین، در ادامه اثر تراکم شبکه و استفاده از اینترنت بر کیفیت روابط اجتماعی بین نوجوانان هم عصر، و اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر توانایی آن ها در بازسازی شبکه های اجتماعی و الگوهای روابطشان بررسی شده است. نتیجه گیری آنکه با بزرگ تر شدن اندازه شبکه کاربران اینترنت، مطالعات آینده باید با استفاده از مطالعات جامع درباره فناوری اطلاعات و ارتباطات بررسی کنند که سرمایه اجتماعی با کیفیت روابط چه ارتباطی دارد، به ویژه، گرایش های فعلی به فناوری و سواد جدید نسل شبکه چه اثری بر کیفیت روابط نوجوانان می گذارد.
    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه های اجتماعی، شکاف دیجینال، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نوجوانان
|
  • Amir Maleki, Azimeh Sadat Abdollahi Pages 177-202
    Many pieces of research have investigated the environmental variable including environmental beliefs, values, attitudes, knowledge, and behaviors among Iranian people, but their coverage has not gone beyond a few provinces. This research investigates the status of Iranian's environmental values (in micro and macro level) in national level and gone beyond description by targeting explanation of Iranian's environmentalism. in this article, the research Method is secondary analysis that uses available data in World Values Survey (WVS) (in micro level from Iranian size sample of 2667 persons and macro level from worldwide size sample of 257597 persons). The results show that among Iranians, mean of concern for quality of world environment is 3.61, mean of concern for Iran environment is 3.58, mean of environmental willingness is 2.43, and priority environment protection against economic growth is 0.47 that is good status in comparison with other world countries. Also, Schwartz's spiritual values, belief God are strangest explanations for Iranian environmentalism. Dominant social pattern toward environmental, among Iranians, is based on beliefs that support environment and this issue is both a favorable sign for performing supportive environmental policies that certainly accompany public willingness, and places Iran as a potential support for protecting environmental and natural sources International organizations.
    Keywords: environmentalism, environmental willingness, material values, religiosity, spiritual values
  • Parvaneh Danesh, Parvin Alipoor Pages 203-224
    According to the sociology of emotions, one of the most important issues in managing the micro problems is to regard the sensation of individuals in society. Thus, individual anomie as sensation is among the influential factors in the actions of individuals in need of study. This research treats the rate of individual anomie among the students of University of Tehran, using the theories of Ferdingberg, Lidenberg, Simen΄s Social alienation and non_organizational theory as a theoretical framework of research. The method is based on measurement and the samples (300 persons) are classified in form of sampling. Processing and statistic analysis of information has been made by using descriptive and inferred statistics (including correlation tests, multi- variable regressing). The findings show that the anomie sensation of 18.5% of the students under the study is low, 65.5% is medium, and 16% is high indicating the anomie going onward from the medium in the students. The obtained results indicate that factors such as social Trust, personal Trust, institutionized and generalized Trust, powerlessness, social capital and life satisfaction are related to the feeling of anomie so that there is correlation between such factors and the personal feeling of anomie. Except the variable of the feeling of powerlessness which has a positive relation with personal anomie, other variables have a negative relation with the correlated variable. There is no relation among social participation, sex, social– economic place, and the personal anomie. According to the regression model, the variables of powerlessness feeling and the personal reliance have been of greatest importance in explaining the personal anomie feeling.
    Keywords: individual anomie, powerlessness feeling, Social Capital, social participation, Social trust
  • Seyed Mahdi Etemaidifard Pages 225-246
    Elite's trust is an important part of the social capital in a social system that can lead to further system goals. Relationship and influence on students by the professors of universities has an important place for them among the elite. Subject of this article is the trust of university professors in Islamic Republic of Iran (IRI). Essential questions focused on various aspects of professor's trust in the system. Secondary question based on attitude and subjective aspects of them. Research methods to answer research questions include: secondary analysis of given data and interviews with university professors based on purposive sampling. Data and statements of interviewees indicated that the public trust of professors is declining in comparison with the past. This provides grounds for distrust. Most academics distrust due to bad performance of organizations and managers. Distrust towards the outer surface can gradually lead to a distrust of internal surfaces.
    Keywords: Elitism, general trust, legitimized rules, organizational performances, populism
  • Khadijeh Safiri, Mahnaz Ghobadi Pages 247-266
    This study investigated the factors affecting the consumption of cosmetics and its use was in fact one of the manifestations of consumerism that is feminine. Due to the growing dilemma of women use cosmetics and fashion remembered more as a social issue will be raised. Survey results from a sample of 384, a cluster sampling, random, people through Cochran formula for women 18-48 years who had been admitted to the shopping centers in Tehran, is obtained. Results show that the use of cosmetics is beyond the age and goes to beyond the academic, ranking and marriage. Marital status and income have positive effect on women's use of cosmetics usage. Only variable of Education have negative effect on women's use of cosmetics usage survey respondents in situations that force them to take their places as toiletries, showed that women in home less than any place need to make. Income women have no effect on increasing or decreasing the consumption of cosmetics. Multivariate analysis after testing a linear multivariate analysis showed that 54% of consumption variability is explained by the variables examined in this study. Path analysis also showed that variables of the competitive behavior (0.48), individualism (0.66), as variables affecting women's consumption of cosmetics usage was found.
    Keywords: competitive behavior, consumption of situation, cosmetics, individualism, women consumerism
  • An Explanatory Analysis of Interactive Relations between Facebook and Bridging Social Capital
    Hamid Abdollahyan, Mohammad Javad Zahedi, Mahin Sheikh Ansari Pages 267-293
    This article employs a combination of direct observation method, online survey and Focus Group Discussion techniques in order to study how social capital takes shape among youth Facebook users in Iran. This article, will also, attempt to answer the question of whether the social capital that takes its roots from interaction between Facebook users and friend's circles, will also reflect on the social relations of the users in the real world? Here, we are planning to combine Fukuyamas, Colemans, Putnams, Walther's and Hew's theories to offer a theoretical framework that can better explain the above question. We will then contrast this theoretical package against the empirical data in order to evaluate its explanatory capabilities. We will, then, apply a deductive mode of reasoning in order to test the hypothesis on socially usefulness of a social capital that is formed between Facebook users and friend's circles. Our data gathering technique include both online and offline surveys questionnaires that were distributed between 2010 samples in 2011. The paper claims that facebook has a structural capability to form Fukuyama's overlapping layers and Coleman's closure relations. Formation of the mechanism of the layers gives rise to strengthening of weak ties and to expansion of social relations of the individuals. Here, we take bonding social capital to mean a type of social capital that strengthens already affectionate feelings. And, we take bridging social capital to mean a social capital that strengthens those social relations that are unstable and weak. We claim that; as the amount of Facebook-use increases among users the bridging social capital of the users will also increase. Our research results indicate that the above claim is also supported by experimental evidence. This means being a Facebook user strengthens unstable and weak relations.
    Keywords: bonding social capital, Bridging Social Capital, Facebook, focus group, online relations
  • Soodeh Maghsoodi, Mozhdeh Araste, Samira Tonadvoli Pages 295-314
    The aim of this paper is to study of sociological factors affecting young girls and women’s use of make-up tools. The study has been conducted through survey method and the data has been collected by questionnaire. The statistical sample was 200 girl and women students from Kerman universities that selected by Simple Random Sampling. Also, in this paper, has been used from Kendall, Somers D and Man- Whitney U tests. The finding reveal that there is a significant relationship between variables of Lace of confidence , Wagon women folk, Repair damage done in the face, Family and community to protest crackdown, Having a better mood, Fear of their wives attracted to other beautiful women, Daily fatigue and overwork hide with using Cosmetics. The results of regression coefficient show that variables of lace of confidence, require the approval of others, beauty female mate choice condition, view more prestige, family and community to protest crack dowen have been entered into the equation respectively based on their importance in explaining the dependant variables and explain total amount of %67 of variance of the dependant variable.
    Keywords: girls, women, Kerman, University, students, use of cosmetics tools
  • Esmaeil Saadipour Pages 315-338
    The aim of this paper is to investigate the effects of information and communication technology on the structure of social networks. Three major questions have been considered. First, how far does the combination of adolescent social links tend to be heterogeneous and how much is this change related to social and technological factors? Second, does this alternation affect the power of adolescent social links? Third, what is the effect of information and communication technology on social capital? Especially, does information and communication technology support linking and bridging of the social capital? The research method of this paper is documentary with refer to performed researches in different countries around the world. In addition, the effect of network aggregation and internet usage on the quality of social relations between contemporary adolescent, and the effect of information and communication technology on their ability to reconstruct social networks and their relationship templates are discussed. In conclusion, with the growth of internet users’ network, the future studies have to investigate the relevance between social capital and the quality of relations and particularly, how the present attitude towards technology and the new literacy of network generation affect the quality of adolescent relations by using comprehensive studies on information and communication technology.
    Keywords: adolescent, digital gap, Information, Communication Technology, Internet, social network