فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال دوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدباقر علیزاده اقدم، عزت الله سام آرام، سعید سلطانی بهرام، خدیجه رجایی صفحات 525-564
    تعیین کننده های اجتماعی سلامت، از موضوعاتی است که در دهه های اخیر توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است؛ که متناسب با آن، به سلامت اجتماعی نیز به عنوان یکی از عوامل موثر بر کیفیت زندگی افراد، توجه شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سلامت اجتماعی بر کیفیت زندگی در میان دانشجویان دانشگاه پیام نور مشگین شهر با روش پیمایش است. حجم نمونه 330 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور مشگین شهر هستند که به روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، با مقیاس 26 گویه ای WHOQOL-BREF استفاده شده است. برای تحلیل روابط بین متغیرها از آزمون هایی مانند t-test، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق، همبستگی مثبت و معناداری بین سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی (000/0، sig=535/0r =) دانشجویان وجود دارد، و نیز سلامت اجتماعی ارتباط معناداری با ابعاد چهارگانه کیفیت زندگی؛ یعنی سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت روابط اجتماعی و سلامت محیطی دارد. همچنین کیفیت زندگی دانشجویان برحسب نوع سکونت آنها تفاوت معناداری دارد، ولی کیفیت زندگی دانشجویان برحسب جنس، رشته تحصیلی و سال ورود آنها متفاوت نیست. همچنین ارتباط بین سن و کیفیت زندگی دانشجویان معنادار نیست.
    کلیدواژگان: دانشجو، سلامت اجتماعی، کیفیت زندگی، متغیرهای زمینه ای، مشگین شهر
  • ابراهیم شیرعلی، مهدی شهبازی صفحات 547-569
    شورایاری محله ها در صورت شکل گیری سرمایه اجتماعی و نهادینگی آنها می توانند موجبات توسعه محلی، افزایش مشارکت مردم در اداره امور محلی و مسئول بودن نهادهای محلی را فراهم کنند. این پژوهش با روش تحقیق کیفی و با رهیافت نظریه زمینه ای به مطالعه و آسیب شناسی جامعه شناختی عوامل موثر بر فقدان نهادینگی شورایاری محله های شهر تهران می پردازد. برای افزایش دقت از پژوهش هایی در زمینه سرمایه اجتماعی و حکمرانی خوب و نیز برای تحلیل یافته ها از مدل «ایمانی جاجرمی» در مطالعه شوراهای اسلامی شهر، استفاده شده است. تحلیل یافته ها بیانگر این است که عواملی نظیر «فقدان نهادینگی شورای اسلامی شهر»، «محدودیت نهادی شورایاری»، «فقدان نظارت»، «ابهام در قوانین» و «فقدان تعامل متقابل برون گروهی» موجب «فقدان نهادینگی» شورایاری محله ها شده است. اعضای شورایاری محله ها برای چیرگی بر «فقدان نهادینگی» از دو راهبرد «حمایت خواهی» و «نهادخواهی» استفاده می کنند. راهبرد «حمایت خواهی» زمانی از سوی شورایاری محله ها استفاده می شود که در تعامل و روابط درون گروهی و برون گروهی دچار تنش شده باشند و درصورتی که تعامل سازنده با شورای شهر و ستاد شورایاری نداشته باشند، شورایاری محله ها از راهبرد «نهادخواهی» استفاده می کنند. به کارگیری این راهبردها در مقابل «فقدان نهادینگی»، پیامدهای «امیدواری» و «تصور ناکامی» را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: حکومت محلی، توسعه محلی، سرمایه اجتماعی، شورایاری، شهر تهران
  • محمد فرهادی، علی کاظمی صفحات 571-597
    هدف این پژوهش بررسی عوامل اقتصادی اجتماعی و فرهنگی موثر بر مشارکت انتخاباتی اقوام ترک، کرد و بلوچ است. چارچوب نظری راهنمای تحقیق، رویکرد لیپ ست درباره تحلیل اثر توسعه اقتصادی بر دموکراتیزاسیون و نظریات صاحب نظران معاصر ازجمله آلموند و وربا و جیل درباره اثر فرهنگ بر دموکراسی استوار است. در این راستا براساس استدلال پژوهش، اقوام در ایران متاثر از شاخص های متعدد است؛ بنابراین برای تحلیلی جامع از اقوام، ناگزیر از توجه همزمان به عناصر فرهنگی و اقتصادی و تناظر و تعامل آنهاست. از این دیدگاه ،در نقش فرضی جسورانه، عوامل اقتصادی موثر بر مشارکت در انتخابات را در پرتو عوامل فرهنگی بازخوانی و تفسیر می کند.
    روش تحقیق بر تفکر آزمایش (مشاهده-دخالت-مشاهده) مبتنی است. برمبنای نتیجه پژوهش، توسعه اقتصادی نزد ترک ها و کردها با مشارکت ارتباط دارد؛ اما متاثر از عوامل فرهنگی، معانی متفاوتی به خود می گیرد. بنابراین مشارکت اقوام را باید با زمینه های قومی وارد شده در آن تفسیر و فهم کرد. نزد بلوچ ها ارتباطی بین مشارکت و عامل توسعه اقتصادی مشاهده نشد، بلکه الگوی کنش این قوم بیشتر متاثر از شاخص های فرهنگی(مذهبی) است. برمبنای نتیجه گیری پژوهش می بایست به اهمیت فرهنگ در تحلیل مسائل قومی ایران بیشتر توجه کرد.
    کلیدواژگان: شاخص های فرهنگی، عوامل اقتصادی، قوم و قومیت، مشارکت در انتخابات
  • طرد اجتماعی / مورد مطالعه: طرد عینی و ذهنی سالمندان شهر تهران
    سوسن باستانی، فاطمه رهنما، مریم قاضی نژاد صفحات 599-626
    تغییرات اساسی در ساختار زندگی فردی و اجتماعی در دوران سالمندی و فقدان برنامه ریزی برای این مرحله از عمر، سالمندان و جامعه را با وضعیت کمابیش مسئله سازی مواجه کرده که نیازمند بررسی و ارزیابی همه جانبه است. طرد اجتماعی که در ادبیات نظری و نیز سیاست گذاری ها، تبدیل به مبحثی به روز برای تحلیل مسائل و مشکلات همه اقشار اجتماع، در سطوح و ابعاد مختلف شده است، چندیست در زمینه پژوهش های سالمندی نیز جای خود را به خوبی باز نموده است. این پژوهش به بررسی وضعیت شمول حاشیه ای شدن سالمندان شهر تهران با عینک طرد اجتماعی پرداخته، و این مفهوم را از پنج وجه بررسی کرده است: طرد از منابع مادی، طرد از خدمات اجتماعی، طرد از روابط اجتماعی، طرد از محله و نیز طرد از انواع فعالیت های اجتماعی و در دو سطح عینی و ذهنی تقسیم شده است.
    براساس بررسی نتایج پیمایش که بر روی 123 سالمند شصت سال و بزرگ تر، در مناطق 1، 3، 8، 12، 17 و 18، از میان پنج وجه متفاوت طرد اجتماعی، تجربه طرد از انواع فعالیت های فرهنگی و احساس طرد از خدمات گوناگون، بیشترین فراگیری را بین سالمندان ساکن تهران داشته است. براساس یافته های پژوهش بین وجوه مختلف طرد اجتماعی ارتباط درونی وجود دارد، و طرد از یکی سبب تجربه طرد در بقیه وجوه می شود. درضمن طردی که سالمند به طور عینی در زندگی تجربه می کند، سبب طرد ذهنی و درنهایت احساس در حاشیه قرارگرفتن سالمند می شود.
    کلیدواژگان: سالمندی، طرد اجتماعی، طرد عینی، طرد ذهنی
  • حمیدرضا جلایی پور، سید رحیم تیموری صفحات 627-645
    مفهوم جهانی شدن در زمینه سیاست به مجموعه فرآیندهای پیچیده ای می گویند که به موجب آن دولت های ملی به نحو فزاینده ای به یکدیگر مرتبط و وابسته می شوند. در دوره جهانی شدن، که دوره فراتر رفتن از سرزمین های ملی است و انسان ها برحسب توانمندی های اطلاعاتی، از حاشیه خارج و به متن جهانی شدن وارد می شوند و تکثرگرایی زمینه بیشتری پیدا می کند؛ دولت ها از شکل سرزمینی و محدود به یک موقعیت ژئوپولیتیکی خاص و ثابت، خارج شده و الگوهای رفتاری آنها نیز (به ویژه اقتصادی) فقط تابع موقعیت جغرافیایی سرزمینی مشخص نیست. جهانی شدن با نظم دهی مجدد به زمان و مکان، سرزمینی بودن روابط بین الملل سنتی را تغییر می دهد و دیگر به گره خوردن ساختارهای اقتدار با بازیگران سرزمینی نیازی نیست. دولت ملی ابزار موثری برای حاکمیت بر قلمرو خاص است و جهانی شدن فرآیندی متکی به قلمرو فراملی است که حاکمیت سرزمینی را با چالش مواجه می کند.
    موضوع این جستار، این است که متاثر از جهانی شدن سیاست، امروزه «دولت سرزمینی» کاملا منطبق بر ویژگی های کلاسیک نظریه دولت سرزمینی ماکس وبر نیست؛ البته باید تغییرات به وجود آمده در این پدیده در طول قرن کنونی را در نظر گرفت. برای توضیح این موضوع ابتدا همگام با شناخت گونه آرمانی «دولت پساسرزمینی»، ویژگی های آن را با گونه «دولت سرزمینی» وبری در ابعاد جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی، سازمانی و حقوقی، مقایسه می کنیم؛ سپس از دریچه این دو گونه، نگاهی به تغییرات صورت گرفته در دولت معاصر ایران، در جهان جهانی شده می افکنیم. این پژوهش بر اهمیت ویژگی جهانی شدن و تغییرات آن تاکید دارد که پدیده دولت سرزمینی از سر می گذراند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دولت سرزمینی، دولت پساسرزمینی، سیاست، گونه آرمانی
  • علی اکبر امین بیدختی، نوید شریفی صفحات 647-667
    امروزه سرمایه اجتماعی، نقش بسیار مهمتری نسبت به سایر سرمایه ها ایفا می کند. با فقدان سرمایه اجتماعی، سایر سرمایه ها اثربخشی خود را از دست می دهند؛ درنتیجه بدون سرمایه اجتماعی پیمودن راه های توسعه و تکامل فرهنگی و اقتصادی دشوار می شود. منشا سرمایه اجتماعی ممکن است عمدتا مبتنی بر عوامل فرهنگی و اجتماعی مانند اعیاد باشد. شناسایی این گونه سرمایه در سطح مدیریت کلان توسعه کشورها و بررسی آن شناخت جدید از روش های اجتماعی و هدایت مناسب آن از سوی مدیران را منجر خواهد شد. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی نقش عید نوروز بر سرمایه اجتماعی افراد است. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری آن ساکنان شهر سمنان است که 386 نفر برای نمونه با استفاده از روش خوشه ایانتخاب شدند. برای گرد آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه محقق استفاده شد. یافته ها گویای تفاوت معنادار بین برخی ابعاد فرعی عنصر اعتماد از جمله اعتماد غیر رسمی، اعتماد به محیط و احساس امنیت در نوروز و پیش از آن است. اما در سایر ابعاد این عنصر تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین درخصوص ابعاد فرعی عنصر هنجار تفاوت معناداری درباره همیاری افراد، ظرفیت پذیرش تفاوت ها، وساطت اجتماع و حمایت اجتماعی دیده شد. درباره ابعاد فرعی عنصر شبکه نیز تفاوت معناداری در شبکه افقی و کیفیت شبکه در روزهای نوروز و پیش از آن دیده شد. بر این اساس نتیجه می گیریم نوروز تاثیر مثبت بر سرمایه اجتماعی افراد دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، مشارکت، نوروز، هنجار
  • منیژه مقصودی، شفیقه شفقت صفحات 669-684
    پزشکی از مشاغل پردرآمد در ایران، به ویژه برای زنان، به شمار می رود. پژوهش درباره تفاهم اقتصادی زنان پزشک به دلیل قرارگرفتن در اوج اقتدار اقتصادی، بیش از بررسی تفاهم اقتصادی مشاغل دیگر می تواند درخصوص سنجش درستی ایده «افزایش اقتدار اقتصادی = افزایش تفاهم اقتصادی» گویا باشد.
    روش پژوهش در این زمینه، پیمایشی و ابزار آن پرسشنامه است. براساس نتایج پژوهش، بیش از 90 درصد زنان پزشک، در تامین نیازها و مخارج خانواده، به شوهرشان کمک می کنند و این هزینه کردها با میل و رغبت و احساس مسئولیت در مقابل هزینه های خانواده است. با توجه به اینکه مسئولیت مهم شوهر در خانه و خانواده، سرپرستی و تامین هزینه های زندگی است، با این حال بیش از 52 درصد شوهران در این گونه خانواده ها، از خرج نشدن درآمد زن در مخارج خانواده، ناراضی اند. درنهایت تفاهم اقتصادی همسران در این پژوهش با متن و دیدگاه های اسلامی برابری می کند و نشان می دهد که هرجا اقتدار اقتصادی شوهر بیشتر از جایگاه اقتصادی زن بوده تفاهم بیشتر است از خانواده هایی که جایگاه مرد و زن در تامین مخارج خانواده جابه جا شده است.
    کلیدواژگان: استقلال اقتصادی، اقتدار اقتصادی، تفاهم اقتصادی، زن پزشک، شغل
|
  • Mohammadbagher Alizade Aghdam, Ezatollah Samaram, Saeed Soltani Bahram, Khadijeh Rajaee Pages 525-564
    Social determinants of health is one of the topics that has attracted researcher's attention in recent decades, which is consistent with it, the public health, as one of the influencing factors to quality of life is taken into consideration. The purpose of this study was to examine the impact of social well-being on quality of life among Meshginshahr PNU students with using survey method. In order to, A sample of 330 students of PNU Meshginshahr are selected by stratified sampling. For data collection, the Keyes social health questionnaire and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire, with 26-item scale (WHOQOL-BREF) is used. To analyze relationships between variables such as t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient was used. Research findings indicate that, There are a significant positive correlation between social health and quality of life of students (r=0/535, sig=0/000), and social heaith also significantly associated with the four dimensions of quality of life, ie, the dimensions of physical health, mental health, environmental health, social relationships health. Also, the student’s quality of life, on the type of residence had no significant difference, but the quality of life of students by gender, field of study and year of entry is no different. Also, there was no significant relationship between age and quality of life for students.
    Keywords: social health, Quality of Life, demographic variables, college students, Meshginshahr
  • Ebrahim Shirali, Mahdi Shahbazi Pages 547-569
    Neighborhood councils in the form of social capital formation and institutionalization They can cause the development of local development, increasing people's participation in local governance and are accountable to local authorities. Qualitative research methods and grounded theorety approaches to the study and pathology sociological factors affecting the lack of institutionalization of local councils in Tehran deals. To increase the theoretical sensitivity, theoretical studies of social capital, good governance is used. To analyze the results of the model Imani Jajarmi in the councils of the city, has been exploited. Analysis of the findings is that factors such as "lack of institutionalization City Council," "councils, institutional constraints," "lack of supervision", "ambiguity in the law" and "lack of interaction outside a 'cause' non-institutionalization" neighborhood councils. Members of district councils to overcome the "lack of institutionalization" of the two strategies " Seeking support" and "seeking Institution " use. Strategy in support of "you" is used when the local councils in the interaction and relationships within the group and out-group tensions have. And if no interaction with the City Council and staff councils, district councils strategy, "the pro" use. Strategies towards members of the council's lack of institutionalization "take the consequences" hope "and" failure of imagination "carries.
    Keywords: Local government, social capital, Community development, Neighborhood councils, Tehran
  • Mohammad Farhadi, Ali Kazemi Pages 571-597
    The present paper subject is analysis of socioeconomic and cultural issues affecting electoral participation in Turks, Kurds and Baluch. The theoretical framework of the study based on Lipset and Huntington's approach to analyzing the impact of economic development on democratization and the recent opinion of the thinkers, such as Almond and Verba and Jill on the Effect of Culture on democracy.
    In this regard, argues that the issue affects people in different components, and therefore comprehensive analysis of the ethnic, cultural, economic and correspondence have to consider both the elements and their interaction. In this perspective, as a bold assumption argues economic factors affecting the participation must review and interpretation in light of the cultural factors.
    In General, research method is based on experiment (observation-manipulation- observation). First observation is ethnic participation in the ninth presidential election, the manipulation is socio-economic development and second observation is electoral participation in tenth presidential election.
    The result of this process will accurate in the light of the specific components of each ethnic group. By result argues Iranian ethnic participation is different. Maybe some correlations were seen between economic development and participation but must not ignore cultural factors. As in Baluch there is no relation in economic development and participation that could explains by cultural issues. Conclusion Given the importance of the concept of culture in the analysis of relating to ethnic issues in Iran.
    Keywords: Economic factors, Cultural factors, ethnic, ethnicity, Political Participation
  • Susan Bastani, Fateme Rahnama, Maryam Ghazinejad Pages 599-626
    Aging is "the last chapter of the human life" which corresponds to the variation of employment, income and social network. Death of relatives, decline in communication with friends and coworkers due to retirement, poor health and other factors make this period of life extensively dangerous for the elderly people.
    Social exclusion of different social groups is one of the main study topics, and the social exclusion of elderly makes no exception and many research have been done on this matter alone.
    This research conceptualizes the social exclusion in five different dimensions, categorized as exclusion of financial resources, social services, social relations, neighborhood, and social activities, in both objective and subjective levels.
    Using survey method, this research has studied 123 elderly aged 60 and above who were randomly chosen from districts of 1,3,8,12,17 and 18 of Tehran. The results show that among the five different dimensions of social exclusion, experience of exclusion from civil engagement and subjective exclusion of social services exclusion have the highest levels of responses. Findings also indicate that the type of exclusion that an old person experiences in life has significant effect on his/her subjective exclusion and marginalization.
    Keywords: ageing, social exclusion, objective exclusion, subjective exclusion, isolation
  • Hamidreza Jallaeipour, Seyed Rahim Teymoori Pages 627-645
    Globalization in politics refers to a set of complex processes Whereby national governments are increasingly interconnected and interdependent. In the era of globalization, it is time to go beyond the national territory And humans in terms of intelligence capabilities, the margins and text into globalization and pluralism field becomes,Governments of the region and limited to a specific geopolitical location and constant Nhanyz out and memes (especially economic) subject only to a specific country situation, not physically. Globalization will be reorganizing the order of time and place, a land of traditional public relations alters and Authority structures and actors are no longer tied to the land. The national government is an effective tool for sovereignty over a particular territory and globalization as a process of territorial sovereignty on the territory Framlykh with the challenge.
    Discussion of this paper is that globalization has influenced the politics, "territorial state" is no longer consistent with the classic features set forth in the opinions of Weber's theory of territorial state.To illustrate this point, first introduced the ideal type "postterritorial state", it features a kind of "territorial state" Weberian dimensions, geographical, political, economic, organizational and legal, we compare And then through the two Snkhngahy to reflect changes in the Iranian government, in a globalized world.
    Keywords: globalization, Politics, territorial state, post territorial state, ideal type
  • Aliakbar Aminbeidokhti, Navid Sharifi Pages 647-667
    Nowadays, social capital plays more important role than other capitals. In absence of Social capital, other capitals will lose their effectiveness and makes it difficult to reach the economic and cultural evelopment. The origin of social capital can be mainly based on social and cultural factors such as festivals. Recognition of this capital and its evaluation as a kind of macro-management in the development of the countries can create a new understanding of social systems and assist managers to better manage systems. So the aim of this study was to examine the role of Eide of Noruz on social capital.This was a descriptive-survey. The study population consisted of all residents of the city of Semnan, of which a total of 386 subjects were selected as sample using a cluster approach. To collect the required data, a researcher's made questionnaire was used. Results indicated a significant difference between some sub-elements of trust including the informal confidence, trust and feel safe in the environment before and during Eide of Noruz. But there was no significant difference in other aspects of this element. Also in terms of the sub-element of the normative dimension, a significant difference in such variables as people's assistance, capacity to accept differences, community mediation, and social support was observed. Finally, in terms of the dimensions of the sub-network, a meaningful difference in horizontal and quality of the network before and during the Eide of Noruz was observed. On the whole noruz has had a positive impact on social capital.
    Keywords: words Nowruz, Social Capital, Trust, Norms, Participation
  • Manizeh Maghsodi, Shafigheh Shafaghat Pages 669-684
    Medicine is one of the money maker occupations within Iran especially for females. Studying the female-medicine’s economical understandings has the highest reliability in order to verify the idea of “increase of economic authority = increase in economic understandings” because it stands in the highest level of economic authority/power.
    Research method in subjected study concerns on qualitative survey and applied tools are questionnaires and in some cases interviews which showed more than 90% of female-medicines are helpful for her husband in supplement of needs and expenses and these costs performed by their desire and responsibility to their family. Meanwhile and with reference to this issue that men’s main responsibility in family is to make money and supervisory, but more than 52% of husbands in such families would be show negative reflect and behavior if their wives don’t share their income within the family for cost and expenses.
    In addition according to study we can claim that economical understandings of couples is equal to those idea which presented in Islam and shows that whenever the economical authority of men is more than their wives the understanding of them would be better than those family which the position of men and women is changed by supplement of family expenses and costs.
    Keywords: Understanding, common perception, Economical independence, economical authority, economical understandings