فهرست مطالب

نشریه گردشگری شهری
سال یکم شماره 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کرامت الله زیاری *، امیر اشنویی، محمد مولایی قلیچی صفحات 1-15
    از نماگرهای مهم در ارزیابی توسعه گردشگری، رشد ظرفیت تاسیسات اقامتی و کیفیت خدمات مراکز اقامتی است. به طور طبیعی، رشد ظرفیت تاسیسات اقامتی و کیفیت آن ها با رشد گردشگری، اعم از داخلی و بین المللی، نسبت مستقیم دارد .در همین زمینه، هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت مراکز اقامتی شهر شیراز از لحاظ توان سرویس دهی مناسب به استفاده کنند گان از خدمات آن ها در 7 شاخص شامل حمل ونقل و دسترسی ها، برخورد و دانش کارکنان هتل، محل هتل و فضاهای پیرامونی، امکانات و خدمات داخلی، کیفیت تغذیه هتل، آموزش و امنیت و اعتماد است. بدین منظور، پرسشنامه سنجش میزان رضایت مندی گردشگران از کیفیت خدمات در صنعت هتلداری تهیه و با روش های آماری استاندارد شد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و نوع آن کاربردی توسعه ای و شیوه گردآوری اطلاعات به دو صورت اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق را کلیه گردشگران داخلی شهر شیراز در 30 مرکز اقامتی در سال 1390 تشکیل می دهند که از این میان و به وسیله فرمول نمونه گیری کوکران، حجم نمونه برابر با 360 نفر به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و شاخص CSM تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق بیانگر این است که هرچند ابعاد هفت گانه بررسی شده از میزان متوسط اندکی بالاترند، تا رسیدن به عملکرد مورد انتظار (بر مبنای عدد100) فاصله دارند. ارزیابی میزان ارزش ادراکی در ذهن گردشگران نشان می دهد که اهمیت محل هتل و فضاهای پیرامونی برای گردشگران بیشترین اهمیت را دارد (5/65درصد). دومین عامل مهم از سوی گردشگران متغیر کیفیت تغذیه (8/61درصد) است.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، کلانشهر شیراز، کیفیت خدمات، گردشگران، هتل
  • حسن اسماعیل زاده، امیررضا خاوریان گرمسیر *، رضا کانونی صفحات 17-33
    گردشگری براساس وجود جاذبه های دیدارگر شکل می گیرد و شهرها یکی از مکان های پرجاذبه گردشگری هستند. گردشگری شهری یکی از عوامل مهم توسعه اقتصادی اجتماعی و رفاهی شهر و شهرنشینان است. شهر یزد از جمله شهرهای تاریخی کشور است که ویژگی های لازم برای توسعه گردشگری شهری را دارد. پژوهش حاضر سعی بر این داشت که با استفاده از روش SWOT و PESTLE ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید در بخش گردشگری شهری شهر یزد، بهترین راهبردها را برای مقابله با تهدیدها و بهره گیری از فرصت ها تعیین کند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است و گردآوری اطلاعات با استفاده از روش های مشاهده مستقیم و مصاحبه و تهیه پرسشنامه انجام گرفته است. در فرایند گردآوری اطلاعات و به خصوص در جمع آوری پرسشنامه، جامعه نمونه در سه سطح مردم، گردشگران، و مسئولان ادارات مرتبط با گردشگری شهری است. جهت نمونه گیری از روش خوشه ایاستفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در تدوین راهبردهای توسعه گردشگری شهری با تاکید بر عوامل خارجی باید جنبه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناوری، قانونی، و محیط زیستی در نظر گرفته شود. در پژوهش حاضر، این عوامل دسته بندی شده و در نهایت با توجه به عوامل داخلی و خارجی راهبردهایی برای توسعه گردشگری شهری یزد از جمله پیش رفتن به سوی دولت الکترونیک و تسهیل خدمات رسانی به گردشگران از طریق ایجاد خدمات الکترونیک، افزایش دادن سرمایه در گردش، و خروج از رکود سرمایه در شهر از طریق تصویب قوانین تضمین سود سرمایه و در نتیجه کاهش تورم ارائه شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، شهر یزد، گردشگری شهری، مدل های کمی و کیفی
  • مرتضی محمدپورجابری* صفحات 35-45
    توسعه گردشگری شهری اثرها و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، و زیست محیطی متفاوتی دارد که از جمله می توان به نقش این فعالیت بر کیفیت زندگی شهروندان اشاره کرد. کیفیت زندگی، که امروزه از مولفه های مهم مورد توجه متخصصان حوزه برنامه ریزی شهری است، مفهومی چند بعدی است و جنبه های مختلفی دارد. امروزه، فقط برآورده شدن نیازهای جسمانی و برخورداری از امکانات رفاهی زندگی کفایت نمی کند و توجه به ابعاد ذهنی کیفیت زندگی شهروندان مورد توجه بیشتری واقع شده است. بر همین اساس، در این پژوهش، به بررسی و تحلیل توسعه گردشگری و نقش آن در ابعاد کیفیت زندگی شهروندان شهر فشم با تاکید بر شاخص های ذهنی پرداخته شده است. روش شناسی این تحقیق توصیفی و تحلیلی و داده های مورد نیاز با استفاده از روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) گردآوری شده است. جامعه آماری این پژوهش شهروندان محلی شهر مطالعه شده است که با استفاده از روش کوکران تعداد 286 سرپرست خانوار به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. همچنین با بهره گیری از آزمون های آماری داده های جمع آوری شده تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که توسعه گردشگری در شهر فشم توانسته نقش موثری بر بهبود کیفیت شهروندان ایفا کند که این بهبود وضعیت در میان قلمروهای مختلف کیفیت زندگی یکسان نبوده و تفاوت معناداری بین آن ها وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد که در ارزیابی اهمیت و جایگاه نقش گردشگری در شهر فشم، از میان قلمروهای مطالعه شده، تفریح و اوقات فراغت بیشترین تاثیر را بر دیدگاه شهروندان داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، شاخص های ذهنی، شمیرانات، شهروندان، فشم، کیفیت زندگی
  • محمدرضا رضوانی، مجید لباف خانیکی* صفحات 47-61
    گردشگری مدرن در پارادایم مدرنیته شکل گرفته و توسعه یافته است. بنابراین، بسیاری از معضلات مدرنیته دامنگیر این گونه گردشگری نیز است. گردشگری مدرن در جست وجوی سود بیشتر در زمان کمتر و با بازدهی بیشتر است، اما در این میان ممکن است بسیاری از هزینه های پنهان نادیده گرفته شوند. گردشگری مدرن مسائل اخلاقی زیادی را پدید می آورد که عمدتا در دو زمینه مهم قابل ردیابی و بررسی اند: طبیعت و جامعه. اگر اخلاق را به معنای کانتی آن در نظر بگیریم، بسیاری از تلقی ها و کنش ها در گردشگری مدرن از عقلانیت کافی برخوردار نبوده و به همین دلیل غیر اخلاقی اند. گردشگری مدرن هنوز رویکردی اکتشافی و فاتحانه دارد؛ رویکردی که در سده های گذشته و در دوران استعمار به کشف سرزمین های جدید و دسترسی به منابع بیشتر منتهی می شد. این رویکرد متکی به مفهوم «دیگری» است؛ یعنی گردشگر و سرزمینش با مقصد گردشگری، جامعه، و طبیعت آن تفاوت ماهوی دارد و هریک سرنوشت مستقلی را پیش روی دارند. اما به نظر می رسد بتوان گردشگری مدرن را، در زمینه اخلاق، دوباره تعریف کرد و به نسخه جدیدی از گردشگری دست یافت که پایدار و مسئولانه باشد. همان گونه که در جریان تکامل اجتماعی کشاورزی با نیروی کار بردگان به کنشی غیر اخلاقی بدل شده و مورد سرزنش قرار می گیرد، گردشگری مدرن نیز با آسیب های اجتماعی و زیست محیطی آن با همین وضعیت اخلاقی مواجه خواهد شد. در پژوهش هایی که تاکنون به زبان فارسی انجام شده است چندان ژرفای فلسفی اخلاق گردشگری مورد کنکاش قرار نگرفته و در خصوص اخلاق گردشگری بیشتر به کدهای اخلاقی و باید ها و نباید ها از منظر ایدئولوژی خاص پرداخته شده است. بنابراین، در این مقاله تلاش می شود، هر چند گذرا و مختصر، برخی چالش های فلسفی و سوالات اساسی اخلاق در گردشگری مطرح شود.
    روش تحقیق در این مقاله، هرمنوتیک، تاویلی، و توصیفی است. با مطالعه کتاب ها و مقالات و اخبار مربوط به گردشگری و همچنین بررسی هنجارهای اخلاقی در برخی جوامع مقصد گردشگری به برداشتی کلی دست یافته ایم که با روش قیاسی به تحلیل ماهیت اخلاقی گردشگری مدرن می پردازد. برای سهولت تحقیق، اخلاق گردشگری در دو زمینه اصلی، که عبارت اند از طبیعت و جامعه، بررسی شده است. نتیجه تحقیق به صورت تبیین مسئله و آسیب شناسی اخلاق گردشگری مدرن صورت بندی شده است.
    کلیدواژگان: آسیب های گردشگری، اخلاق، جامعه، طبیعت، گردشگری مدرن، گردشگری مسئولانه
  • راضیه تیموری*، فریبا کرمی، زینب تیموری، امین صفدری صفحات 63-78
    گردشگری امروزه یکی از مسائل مهم و موثر اقتصادی و یکی از عوامل برجسته ارتباط اجتماعی و فرهنگی است. در این میان، مکان های تاریخی، به دلیل نمایش هویت شهرها، از ارزش بسیار زیادی جهت جذب گردشگر برخوردارند، بازارهای سنتی و تاریخی ایران به دلیل توام شدن وجهه تاریخی با کاربری تجاری اهمیتی دوچندان برای گردشگران دارند. بازار بزرگ تبریز، که بزرگ ترین بازار مسقف جهان است، یکی از این مکان های تاریخی و تجاری در کشور ایران است که با داشتن شهره ای جهانی، قابلیت های فراوانی به منظور تبدیل شدن به مکانی برای گردشگری در سطح ملی و بین المللی دارد.
    در این مقاله، ضمن معرفی بازار تاریخی کلانشهر تبریز، سعی شده است با استفاده از مدل SOWT، عوامل موثر بر جذب گردشگران داخلی و خارجی بررسی شود. اصول کار مبتنی بر شناخت قوت ها و ضعف های داخلی بازار تاریخی تبریز در جذب گردشگر و نیز شناسایی فرصت ها و تهدیدهای خارج از محیط این مکان تاریخی است.
    درنهایت، با ارائه راهبردهایی برای تقویت نقاط قوت و فرصت های آن و کاهش یا حذف ضعف ها و تهدیدهای بازار تاریخی تبریز به منظور جذب گردشگر پیشنهادهایی سازنده ارائه شده است.
    بررسی ها بیانگر وضعیت متوسط بازار تاریخی تبریز به لحاظ گردشگری است؛ به طوری که با مرتفع کردن ضعف ها و از بین بردن تهدیدهای موجود می توان کارکرد گردشگری بازار تبریز را به سطح عالی ارتقا داد.
    کلیدواژگان: بازار، تبریز، گردشگری، مکان های تاریخی
  • حسن رضایی نیا *، فرهاد جعفری صفحات 79-96
    شهر سلطانیه، در استان زنجان، با داشتن میراث جهانی گران بهایی همچون گنبد سلطانیه و آثار تاریخی فرهنگی بسیار از مقاصد مهم گردشگری استان است. ولی تاکنون نتوانسته است آن چنان که باید در عرصه گردشگری جایگاه مناسبی به دست آورد. یکی از دلایل این مسئله توجه به معماری و تاریخ شهر بیش از مسائل مربوط به گردشگری است که پیامد آن عدم شناخت بازار گردشگری شهر است. ازاین رو، در این تحقیق با استفاده از مدل های برنامه ریزی استراتژیک از جمله SWOT و QSPM به اولویت بندی راهبردهای موثر در مدیریت بازار گردشگری شهر سلطانیه پرداخته شد. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی بوده و گردآوری داده ها به روش اسنادی، پیمایشی، مصاحبه با کارشناسان گروه دلفی، و گردشگران در قالب تهیه پرسشنامه صورت گرفته است. سپس آرای گروه دلفی و گردشگران در ماتریس عوامل درونی و بیرونی و ماتریس برنامه ریزی راهبردهای کمی به کار گرفته شد و راهبردهای موثر اولویت بندی شد. نتایج نشان می دهند که بازار گردشگری شهر از نظر عوامل داخلی و خارجی وضعیت مناسبی ندارد. به همین دلیل نیز راهبردهای تدافعی (WT) در اولویت اول و راهبردهای محافظه کارانه (WO) در اولویت دوم برنامه ریزی قرار گرفتند. ارتقای تبلیغات، واگذاری تسهیلات به بخش خصوصی جهت ساخت هتل و اقامتگاه، تسریع در بازسازی بناهای تاریخی از گروه WT، و حفظ بازار گردشگری شهرهای نزدیک همراه با شناساندن جاذبه های شهر در استان های دور و استفاده از پتانسیل طبیعی منطقه برای ایجاد تاسیسات تفریحی از گروه WO در اولویت اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردهای کمی، زنجان، سلطانیه، مقاصد گردشگری
  • مهدی کروبی، مهدی ابراهیمی، فائزه قاسم پور* صفحات 97-112
    بالا بردن رضایت مشتری و وفادار کردن او عنصری مهم و اساسی در صنعت هتلداری است. هدف این تحقیق بررسی رابطه میان رضایت و وفاداری مشتریان هتل های 4 و 5 ستاره شهر شیراز است. برای این منظور، با استفاده از ادبیات پژوهش عوامل موثر بر رضایت و وفاداری شناسایی شده است. در این پژوهش، که از نوع تحقیقات توصیفی پیمایشی است، جامعه آماری مسافران هتل های 4 و 5 ستاره شهر شیراز است و ابزار سنجش، پرسشنامه است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده 112 پرسشنامه بین مسافران هتل ها توزیع و تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL تحلیل شده و در نهایت مشخص شد که بین رضایت مشتری و وفاداری او در صنعت هتلداری رابطه معنادار وجود دارد. اما همه شاخص های رضایت به یک اندازه برای مشتری اهمیت ندارند. مهم ترین عامل در وفاداری مشتریان، کیفیت (شامل اعتبار، پاسخگویی، اطمینان، عوامل محسوس، و همدلی) و کم اهمیت ترین آن ها قیمت است. سرانجام، بر اساس یافته ها، جهت افزایش رضایت و وفاداری مشتریان پیشنهادهای لازم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، نارضایتی مشتری، وفاداری مشتری، هتل های 4 و 5 ستاره، مقدمه
  • مکان یابی سایت های گردشگری شهر بندرعباس جهت ایجاد فضای توریستی
    سیما طاهری بجگان*، فاطمه هادی اصل، پانته آصیقلانی صفحات 113-126
    پژوهش حاضر به مکان یابی سایت های گردشگری شهر بندرعباس برای ایجاد فضاهای توریستی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی و بررسی لایه های جغرافیایی شهر بندرعباس می پردازد. هدف مطالعه حاضر این است که با توجه به معیارها و لایه های اطلاعاتی موجود در فرایند برنامه ریزی گردشگری شهر ساحلی بندرعباس مکان های مستعد جهت احداث پروژه های گردشگری تعیین شوند. برای مکان یابی سایت های گردشگری شهر بندرعباس لایه های محدوده ساحل، تاسیسات گردشگری و هتل های موجود، حمل ونقل و پارک های موجود ارزیابی شده، و وزن و ارزش هریک از این لایه ها در نظر گرفته شده است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. درنهایت، با بهره گیری از مدل تصمیم گیری تحلیل سلسله مراتبی مکان یابی مناسب برای ایجاد پروژه های گردشگری مشخص شد و با تجزیه و تحلیل انجام شده، با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، مستعد ترین نقاط در نزدیکی محدوده ساحل و کم استعداد ترین منطقه منطبق بر اراضی که فاصله زیادی از محدوده ساحل دارند تعیین شد. با این حال، مکان یابی مناسب تر مستلزم معیارها و استانداردهای دقیق تر برای تصمیم گیری و برنامه ریزی گردشگری شهری است. در واقع، چالش اساسی در مدیریت گردشگری شهری بندرعباس فقدان استاندارد ها و معیارهای مناسب جهت احداث سایت های گردشگری است. این امر مستلزم ساختار سازمانی و مدیریتی مناسب و همچنین سلسله مراتبی از برنامه ریزی و طراحی فعالیت ها در راستای توسعه پایدار گردشگری با رعایت همه استانداردهاست.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، پروژه گردشگری، شهر بندرعباس، مکان یابی گردشگری
|
  • Keramatollah Ziyari *, Amir Oshnooei, Mohammad Molaei Qelichi Pages 1-15
    Important indicators in the evaluation of tourism development, infrastructure capacity and quality of the hotel. Normally, capacity and quality hotel facilities with both domestic and international tourism growth are directly linked. In this context, the aim of the present study was to investigate the status of a city hotel for the good service to the users of its services in 7 includes transport and accessibility index, collision, and know-how the hotel staff to, site of the area around the hotel, local facilities and services, the quality of the hotel food, education, security and trust. For this purpose, questionnaires of satisfaction with the quality of tourist services in the hotel industry were prepared using standard statistical methods. Analytical methods and the type of application - development and methods of data collection and survey were conducted in two forms. Population of the study, domestic tourists all 30 hotels in Shiraz in 1390 and by the form of the formula Cochran sampling, sample size was 360 people. Data were analyzed using SPSS software and analyzed CSM index. The results show that although targeted seven dimensions studied, slightly higher than the average, but to achieve the expected performance (on 100) apart. Assess the importance of perception in the minds of tourists indicates that the area around the hotel and most important for tourists (65.5 %). The second important variable quality of the tourists feeding (61.8 %).
    Keywords: Satisfaction, hotel, Tourism, service quality, metropolis Shiraz
  • Hassan Esmaeilzadeh, Amir Reza Khavaian, Garmsir *, Reza Kanooni Pages 17-33
    Nowadays, Tourism is the third largest economy in the world and has developed into one of the world’s most important industrial sectors, growing faster than the world’s gross domestic product for the last 30 years. Such a rapid development has been coupled with the negative impacts on the social and environmental aspects of the communities where tourism has developed. In current study regarding to the intity of topic, the dominant space of research is analytical and descriptive, that for providing the teoritical basis and a litrature reviw partake from documentary and liberary and field study methods. Statistical society of this research include 486152 of Yazd city, tourists and tourism autorities. Sample valuse calculated using cochran about 322 that include all of people with at least 18 years old. Used from cluster method for cillecting requered datas. In order to analysing datas has been useed SWOT & PESTLE. This study try to introduce this model to tourism planning studies in Iran. Finally, this strategies presented: moving to electronic governance and presenting the services by internet, providing, guarantee the profits of capital return and etc.
    Keywords: Strategic Planning, urban tourism, SWOT, PESTLE, Yazd city
  • Morteza Mohammadpourjaberi* Pages 35-45
    Tourism development has various implications on social, economic, physical and environmental conditions including its role on citizens’ life quality. Life quality which is now of the most important components studied by civil planning researchers, is a multi-dimensional conception and has different aspects. It is not only now necessary to be satisfied everyday needs and welfare conditions, but also subjective aspects of citizens’ life quality has received a much more attention in recent years. So, in this study we address to study and analyze tourism development and its role on quality life of Fasham citizens with emphasis on subjective Indicators. Our methodology is descriptive and analytical and our data has been collected using questionnaires. Our statistical population are local citizens of the city under study and we choose 286 households as our statistical sample using Cochran formula. We also analyze our collected data using statistical tests. Our findings suggest that tourism development in Fasham has played an effective role on citizens’ life quality and this life quality improvement has not been the same between different realms of life quality and there is a significant difference between them. Our results also show that in analyzing the stance and importance of tourism role in Fasham , leisure and recreation among other realms of life quality are the most effective cases have an effect on citizens’ viewpoints
    Keywords: Tourism development, Quality of Life, Citizens, Subjective Indicators, Fasham, Shemiranat
  • Mohammad Reza Rezavni, Majid Labbaf Khaneiki* Pages 47-61
    Modern tourism has formed and burgeoned within the paradigm of modernity. Therefore many of the problems of modernity apply to this type of tourism too. Modern tourism is in favor of maximum profit with maximum proficiency in minimum time, though many hidden expenses may be overlooked in this process. Modern tourism poses many ethical issues which can be traced and studied in two main categories: nature and society. If we see the ethics from Kant’s standpoint, many of the notions and actions taking place in the modern tourism do not enjoy enough rationality, so they can be considered even immoral. Modern tourism still has an exploratory and triumphal soul, something that led to the discovery of new lands and then access to more resources during the colonial era over the past centuries. This approach emanates from the concept of “other” and distinguishes the tourists and their home lands from their tourist destination whose nature and society are believed to be different essentially from that of the tourists and pursue a different destiny. Nevertheless it seems that one can re-define the modern tourism in the context of ethics in order to come up with a new version of tourism which would be more sustainable and responsible. In the course of social history, agriculture with the labor of slaves has turned into an immoral activity, and accordingly hope remains high that modern tourism with its social and environmental backlashes would go down the same path.
    In the Persian literature of tourism ethics, the philosophical depth of this issue has not been examined, but most of the articles ever published have been focused on the ethical codes from the viewpoint of a particular ideology. Therefore this article in a nutshell tries to examine some philosophical challenges and key questions revolving around the ethics of modern tourism. In this article, the research method is hermeneutic and interpretive through studying some books, articles and documents on tourism and its impact on the environment and social norms of the destination communities. To facilitate our research, the ethics of tourism has been investigated in two conceptual fields of nature and society.
    Keywords: Modern tourism, Ethic, nature, Society, responsible tourism, tourism injuries
  • Razieh Teimouri *, Fariba Karami, Zeynab Teimouri, Amin Safdari Pages 63-78
    Today tourism is as the most extensive industry service in the world, and has special position in the economic, cultural, social and political realm. Historical attractions include the historic and cultural places that are important in terms of cultural heritage, and therefore they are very attractive and interesting for tourists. The historically and architecturally importance of Tabriz Marke in the world and national level, and in addition, the commercial aspect of it for the people of Tabriz metropolitan and other cities in the area, is the enough reasons to attract local and foreign tourists to this historic place. These reasons and investigation the tourism potential and limitations of this ancient place form the basis of this research.The research method in this study is descriptive – analytical. Data collected have been conducted through surveys of documents and libraries and also field studies have been done.And according to the obtained data by using SWOT technique strengths and weaknesses and the opportunities and threats in Tabriz historic market has been discussed and assessed.
    Tabriz old market due to the global reputation, and also because of the local value, has the potential to attract tourists from all over the world. Although, due to internal weaknesses and threats from outside the market, could not be so successful. At this stage, according to the tables of strengths and weaknesses and the opportunities and threats, final strategy to strengthen internal strengths and for reduce or eliminate tourism weaknesses including and also to strengthen opportunities strategies and also for reducing the threats; strategies is provided.
    According to findings, considering the Tabriz historic Market by having an ancient history and by having international reputation and also with trans-regional function and many other strengths and opportunities, Requires attention by people and the authorities in order to reduce and eliminate weaknesses and threats to this valuable historical place. In this respect, considering the guidelines that presented in this study could be a step towards promoting and attracting tourism in the historic market in the city of Tabriz.
    Keywords: Tourism, historical places, market, Tabriz
  • Hasan Rezaeenya *, Farhad Jafari Pages 79-96
    The city of Soltanieh, one of the most important tourism destinations in the Zanjan province, has precious global heritages and cultural monuments such as the Dome of Soltanieh. However, it has failed to reach a proper place in tourism industry so far. One reason for this problem is that attention has been paid to the antiquity and architecture of the city more than the issue of tourism itself. Thus logical consequence of this, is lack of understanding of the tourism marketing. In this paper, effective strategies in Soltanieh city’s tourism market were prioritized using strategic planning models, including SWOT and QSPM. This study is an applied research and its research methodology is descriptive – analytic. Library and document study used for data gathering, while field study, direct observation and survey, interview with experts in the fields (Delphi method) and interview with tourists using questionnaires were other tools for gleaning the information. Views of Delphi Group and tourists were applied in the matrix of internal and external factors as well as matrix of planning quantitative strategies while effective strategies were prioritized. The results show that the city's tourism marketing is not in a proper place in terms of internal and external factors. Therefore, defensive strategies (WT) and conservative strategies (WO) were considered as first and second priority respectively. Promoting advertisements, transferring the facilities to the private sectors to build hotels and resorts, expediting renovation of monuments were among priorities of WT strategies while maintaining tourism marketing of nearby cities along with the introduction of the tourism attractions to remote provinces and also using the natural potential of the region to establish recreational facilities were among priorities of WO strategies.
    Keywords: tourism destinations, quantitative strategies planning, Zanjan, Soltanieh
  • Mahdi Karroobi, Mahdi Ebrahimi, Faeze Ghasempoor* Pages 97-112
    Increasing customer satisfaction and loyaltyis an important issue in hotel industry. The purpose of this research is to explore the relationship between customer satisfaction and loyalty in 4 and 5 star hotels of Shiraz. For this purpose, by reviewing literature of the research, the factors affecting satisfaction and loyalty are distinguished. In this study which is a descriptive- survey research, customers of 4 and 5 star hotels of Shiraz are studied and assessment tool is questionnaire. The questionnaires have been distributed and completed among 112 hotel customers in Shiraz using simple random sampling methodand it is discovered that there is a significant relationship between satisfaction and loyalty. But not all of the satisfaction variables have the same importance for customers. The most important factor in customer loyalty is quality (reliability, responsiveness, assurance, tangibles and empathy) and the less important one is price. Finally, based on the achievements, some suggestions are mentioned for increasing customer satisfaction and loyalty.
    Keywords: customer loyalty, Customer satisfaction, customer dissatisfaction, 4, 5star hotels
  • Positioning Tourism Sites in Bandar Abbas in order to Make Tourist Sites
    Sima Taheri Bajagan *, Fateme Hadi Asl, Pantea Seiqalani Pages 113-126
    The present study investigate the positioning of tourism sites in Bandar Abbas in order to create tourism places using hierarchical analysis and Geographical Information System (GIS) and exploring the geographical layers of Bandar Abbas. The study aims to determine potential locations for tourism projects with regard to the existing criteria and information layers in the planning process of Bandar Abbas. For positioning the tourism sites of Bandar Abbas coastal areas, tourism facilities and existing hotels, transportation system, existing parks, plus the value of each of these factors have been evaluated and considered. The type of the study is applied. The methodology of the study is -descriptive-analytical. Finally, by employing the analytic hierarchy process (AHP) model, the appropriate positioning was performed in order to build tourism destination. Then, by the performed analysis using GIS, the most potential spots and the least potential spots were determined close to the beach and far from the beach, respectively. However, a more appropriate positioning would require more precise standards for decision-making and planning urban tourism. The major challenge in the management of urban tourism in Bandar Abbas is the lack of standards and criteria for the establishment of tourism sites. This requires an appropriate organizational structure and management as well as a hierarchy of activity planning towards sustainable development of tourism in compliance with the entire standard.
    Keywords: Tourism positioning, tourism projects, Urban planning, Bandar Abbas city