فهرست مطالب

گردشگری شهری - سال چهارم شماره 4 (زمستان 1396)

نشریه گردشگری شهری
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیدرضا اکبریان رونیزی * صفحات 1-12
    این اعتقاد وجود دارد که توسعه گردشگری تغییرات قابل توجهی بر ابعاد و ساختار شهرها داشته و می تواند نقش موثری بر پایداری آنها ایفا نماید. در همین رابطه هر گونه برنامه ریزی و مدیریت نیازمند وضعیت و کارکرد این فعالیت در شهرهای گردشگر پذیر می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل نقش گردشگری در پایداری شهر سی سخت (شهرستان دنا) تدوین شده است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و گردآوری داده های مورد نیاز بر اساس روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) تهیه شده است. جامعه آماری پژوهش ساکنان محلی شهر مورد مطالعه است که بر اساس روش کوکران تعداد 315 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. به منظور پردازش داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج نشان از آن دارد که توسعه گردشگری توانسته نقش موثری بر پایداری شهر سی سخت ایفا نماید و در بین ابعاد پایداری شهر، بیشترین و کمترین نقش را به ترتیب بر بعد پایداری اجتماعی فرهنگی و بعد محیطی کالبدی شهر داشته است. همچنین نتایج نشان داد که مولفه های جنسیت، سن، تحصیلات و نیز وابستگی شغلی، بر درک ساکنان محلی از نقش گردشگری بر پایداری شهر تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، توسعه پایدار، شهروندان، سی سخت
  • احمد پوراحمد، رحمت الله فرهودی، آیدا برادران نیا * صفحات 13-34
    یکی از مهمترین کاربردهای فناوری اطلاعات، در صنعت گردشگری می باشد و به دلیل اهمیتی که این صنعت می تواند در ابعاد مختلف از جمله ایجاد اشتغال، منبع درآمد برای دولت و بهبود خدمات اجتماعی داشته باشد، بنابراین برای ورود به بازار رقابتی جهان مجبور به تجهیز امکانات و بهره برداری از فناوری های نوین در قالب «گردشگری الکترونیکی» می باشیم. هدف اصلی از پژوهش حاضر ارزیابی نقش فناوری اطلاعات در ارتقاء صنعت گردشگری جزیره کیش می باشد. روش پژوهش حاضر از نظر اهداف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری، کل گردشگران داخلی در جزیره کیش می باشد. تعداد 382 نفر از گردشگران داخلی کیش حجم نمونه این پژوهش بود به منظور جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. پرسشنامه محقق ساخته مورد نظر شامل 30 سوال بر اساس مقیاس لیکرت 5 درجه ای از بسیار زیاد تا بسیار کم طراحی شد. به منظور بررسی توزیع ویژگی های جامعه مورد نظر از دو بخش آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. در سطح توصیفی از شاخص های آمار توصیفی از قبیل میانگین، درصد، انحراف معیار و رسم جداول و نمودارها و در سطح استنباطی نیز از روش آماری تی تک نمونه ای و آزمون رتبه ای فریدمن استفاد شده. به منظور بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها از آزمون کالموگروف اسمیرنف k-s بهره برده شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، صنعت گردشگری، جزیره کیش، گردشگری الکترونیک
  • سکینه جعفری *، سعید احسان فر، شیلا ملکی مجد صفحات 35-53
    گردشگری می تواند یکی از مناسب ترین گزینه ها برای توسعه ی کشور محسوب شود، به دلیل اینکه این صنعت می تواند منافع اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و زیست محیطی بالایی را برای ساکنان محلی، ملی و منطقه ای فراهم کند. اما آنچه که نباید از نظر دور بماند نقش حمایت مردم در توسعه ی این صنعت است. بر این اساس باید مردم را در توسعه ی این صنعت و تصمیم سازی ها دخیل کرد تا در اجرای برنامه ها مشارکت داشته و بستری مناسب برای توسعه ی گردشگری فراهم گردد. با توجه به این مهم، در این پژوهش سعی شده با روش توصیفی همبستگی به بررسی حمایت ساکنین از توسعه گردشگری با در نظر گرفتن نقش تصویر مکان و اثرات تصوری گردشگری در جامعه محلی بدره پرداخته شود. جامعه آماری شامل کلیه ساکنان شهر بدره بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 225 نفر (90 نفر مرد، 135 نفر زن) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. همه آنها مقیاس های حمایت ساکنین از توسعه گردشگری، تصویر مکان و اثرات تصوری گردشگری (اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و زیست محیطی) را تکمیل کردند. پایایی پرسش نامه ها به روش آلفای کرونباخ و روایی آنها با استفاده از روش همسانی درونی محاسبه شد. با استفاده از رگرسیون به شیوه متوالی همزمان و با به کارگیری مراحل پیشنهادی بارون و کنی (1986)، مدل فرضی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها نشان داد که: تصویر مکان نزد ساکنین بر حمایت آنان از توسعه گردشگری اثر مستقیمی دارد. تصویر مکان نزد ساکنین با میانجی گری اثرات تصوری اقتصادی بر حمایت ساکنین از توسعه گردشگری اثر غیرمستقیمی دارد. همچنین تصویر مکان نزد ساکنین با میانجی گری اثرات تصوری اجتماعی فرهنگی بر حمایت ساکنین از توسعه گردشگری اثر غیرمستقیمی دارد. اما تصویر مکان نزد ساکنین با میانجی گری اثرات تصوری زیست محیطی بر حمایت ساکنین از توسعه گردشگری اثر غیرمستقیمی ندارد.
    تصویر مکان نزد ساکنین می تواند به طور مستقیم و غیر مستقیم و با واسطه اثرات تصوری اقتصادی و اجتماعی فرهنگی حمایت ساکنین از توسعه گردشگری را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حمایت ساکنین از توسعه گردشگری، نقش تصویر مکان نزد ساکنین، اثرات تصوری، گردشگری
  • کرامت الله زیاری، کیوان جمالی *، فرشید صادقی صفحات 55-71
    گردشگری شهری به عنوان یکی از عوامل مهم توسعه ی پایدار شهرها به حساب می آید زیرا با تاکید بر منابع و قابلیت های داخلی شهرها، موجبات توسعه شهر را فراهم می آورد. توسعه گردشگری شهری با ارتقای ابعاد کمی و کیفی با حداکثر بازده یکی از مهترین فعالیت های عمده مدیریت اجرایی شهرها در عصر حاضر می باشد. در همین راستا پژوهش حاظر سعی دارد با بررسی مفهوم گردشگری شهری و نقش و اهمیت آن در توسعه شهرها، به ارائه ی الگویی پایدار در زمینه توسعه آن در شهرها بپردازد تا شهرها با بهره گیری از این عامل پرتوان، به توسعه ای پایدار و متکی بر توانایی های خود دست یابند. پژوهش حاظر از نظر هدف، کاربردی توسعه ای و با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است که پس از تشریح نقش و اهمیت گردشگری شهری از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، به بررسی توان ها و چالش های حال و پیش رو شهر لاهیجان و ترسیم اهداف و راه های رسیدن به آن با استفاده از نظر متخصصان و صاحب نظران امر پرداخته شده است. بدین منظور برای بررسی موضوع از مدل Meta- SWOT استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد مولفه وجود تنوع مراکز تفریحی و گردشگری در شهر، بالاترین تناسب استراتژیک را داراست و همچنین مولفه های بهبود وضعیت اقتصادی کشور دارای بالاترین قدرت تاثیرگذاری بر اهداف تعیین شده در زمینه توسعه پایدار گردشگری شهر لاهیجان می باشد.همچنین نتایج نشان می دهد شهر بندر انزلی بزرگترین رقیب منطقه ای شهر لاهیجان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار گردشگری، گردشگری شهری، Meta SWOT، شهر لاهیجان
  • سارا معصوم زاده، مهدی شیرافکن لمسو * صفحات 73-89
    صنعت گردشگری به عنوان یکی از پردرآمدترین صنایع جهان می تواند نقش مهمی در رشد اقتصادی کشورها ایفا کند. گردشگری شامل خدماتی است که تاثیر زیادی بر فعالیت های اقتصادی و اجتماعی دارد. در این راستا، باوجود مطرح شدن رژیم های ارزی به عنوان یکی از عوامل موثر بر جریان گردشگری، پژوهش های چندانی در رابطه با اثر رژیم های ارزی بر جریان توریسم انجام نگرفته است. پیشرفت های اخیر در طبقه بندی نظام های ارزی محرکی شده است که در این مطالعه به بررسی اثرات رژیم های ارزی بر جریان توریسم بین الملل پرداخته شود. این پژوهش از روش جاذبه (gravity) و داده های تابلویی برای تخمین تعداد گردشگران واردشده از کل جهان به کشورهای منتخب اسلامی (14 کشور) شامل؛ بحرین، ایران، عراق، مصر، ترکیه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، قطر، یمن، سوریه، لبنان، اردن و عمان طی دوره زمانی 2013-1993استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رژیم ارزی ثابت بر روند گردشگری اثر مثبت و معنی دار دارد و حفظ ثبات نرخ ارز برای جذب گردشگران بین الملل بسیار حائز اهمیت است. همچنین تجارت، تولید ناخالص داخلی، مسافت، جمعیت، داشتن زبان مشترک، مستعمره بودن اثر مثبت بر جریان گردشگری دارد و متغیر نرخ ارز موثر، نرخ ارز اسمی، داشتن تفاهم نامه تجاری مشترک اثر منفی بر جریان گردشگری دارد. تمام ضرایب به غیر از متغیرهای مستعمره بودن و داشتن تفاهم نامه تجاری مشترک به لحاظ آماری معنی دار هستند.
    کلیدواژگان: رژیم های ارزی، جریان گردشگری، کشورهای اسلامی، روش جاذبه
  • حسنعلی فاخر *، سید احمد حسینی گل افشانی صفحات 91-106
    از جمله اقداماتی که در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برای تحقق توسعه پایدار و کاستن از فشارهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی صورت می گیرد، اجرای برنامه های توسعه گردشگری در سطوح محلی، ملی و بین المللی است. گردشگری یکی از پاک ترین صنایع عصر حاضر به شمار می رود که توجه دولت ها و کشورهای جهان را به خود جلب نموده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر در بهبود وضعیت صنعت گردشگری در استان البرز است. پژوهش حاضر از نظر روش و ماهیت کار، توصیفی– همبستگی و از نظر هدف، کاربردی است. در این پژوهش، از پرسشنامه استانداردشده استفاده شده و برای تحلیل داده ها، نرم افزار SPSS بکار گرفته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین زیرساختهای اقتصادی، پایداری محیطی، پایداری اجتماعی- فرهنگی، شاخص های ذهنی مبتنی بر درک و نگرش جامعه محلی و پایداری سیاسی- امنیتی و بهبود کیفیت گردشگری استان البرز رابطه وجود دارد. بر اساس آزمون فریدمن عامل پایداری اجتماعی- فرهنگی در رتبه نخست قرار دارد و پس از آن پایداری محیطی، کاهش فقر و توزیع درآمد و پایداری سیاسی- امنیتی با فاصله بسیار کمی در رتبه های بعدی قرار دارند و زیرساخت های اقتصادی و شاخص-های ذهنی با فاصله بیشتری به ترتیب در رتبه های پنجم و ششم قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، فرهنگی، پایداری محیطی، زیرساخت های اقتصادی، صنعت گردشگری، استان البرز
  • بهنام مغانی *، مجتبی سلیمانی دامنه، یاسر صباحی گراغانی صفحات 107-121
    انسان ها برای گذراندن فراغت و تفریح خود و در جهت برآوردن نیازهای روحی و فردی نیاز به محیطی دارند که شرایط آرامش و آسایش را برای آن ها فراهم کند. در این زمینه امنیت بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف پژوهش حاضر سنجش میزان احساس امنیت و آسایش گردشگران داخلی شهر ساحلی گناوه می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی مبتنی شیوه پیمایشی می باشد. جامعه آماری منطقه مورد مطالعه شامل گردشگران داخلی که در تابستان 95 به شهرستان گناوه سفر کردند و به مدت یک هفته در این شهر، اقامت داشتند که محققین طی این مدت توانستند مجموعا 228 پرسش نامه جمع-آوری کنند. پایایی داده های مورد استفاده به وسیله آزمون کرونباخ 0.745محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تی تک نمونه ای و رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد بین تحصیلات گردشگران و احساس امنیت آن ها رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد به طوری هر چه سطح تحصیلات آن ها افزایش پیدا می کند احساس امنیت آنها نیز افزایش پیدا می کند، اما سطح درآمدی آن ها با احساس امنیت آنها رابطه مستقیم و معناداری نداشته است. نتایج آزمون T نشان می دهد که رضایت گردشگران از امکانات و خدمات منطقه مورد مطالعه(در سطح خطای 05/0) وضعیتی پایین تر از حد مطلوب داشته اند. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد شاخص امکانات پذیرایی با بتای 231/ بیشترین تاثیر، شاخص امکانات اقامتگاهی با ضریب بتای 191/ کمترین تاثیر را بر امنیت و آسایش گردشگران شهر گناوه گذاشته است. از این رو برنامه ریزی در همه شاخص ها جهت تامین آسایش و امنیت گردشگران منطقه لازم است. در این زمینه مسولین و مدیران شهر ساحلی گناوه باید اقدامات لازم را در جهت بهبود گردشگری و کمک به توسعه منطقه مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: سنجش، احساس امنیت و آسایش، گردشگران داخلی، شهر ساحلی گناوه
|
  • Saeed Reza Akbarian Ronizi * Pages 1-12
  • Aida Baradaran Nia * Pages 13-34
    One of the most of usage about information technology is in tourism industry and this industry can concern and effect in different dimension among creation busybody cistern of earning for government and improvement of social service. So for arrival to world antagonistic market we have to mobilize facilities and exploit new technology in format of electronic tourism. The main purpose of this study is assessment of role of information technology in development of Kish Island tourism industry. According to the main goal of this study, the way of the present study in term of goals is practical, the type of data is countable, in terms of nature and the type of study is descriptive – survey. Statistical society in this study are total of domestic tourists in Kish Island. The number of 382 cases of domestic tourists that was used in this research as bulk of sample. Given that the role of information technology in development of Kish Island tourism industry there is no standard tool, to collect data, a researcher-made questionnaire has used. The questionnaire was designed based on the questions in the first chapter and contains 30 questions based on a Liker scale from very high to very low of 5 degrees. To investigate the distribution characteristics of the target population have benefited from both descriptive (average, Percent, the standard deviation and tables and charts) and inferential statistics (One-sample t-test and Friedman). To verify the normal distribution of variables, Smirnov test is used.The main purpose of this study is assessment of role of information technology in development of Kish Island tourism industry. According to the main goal of this study, the way of the present study in term of goals is practical, the type of data is countable, in terms of nature and the type of study is descriptive – survey. Statistical society in this study are total of domestic tourists in Kish Island. The number of 382 cases of domestic tourists that was used in this research as bulk of sample. Given that the role of information technology in development of Kish Island tourism industry there is no standard tool, to collect data, a researcher-made questionnaire has used. The questionnaire was designed based on the questions in the first chapter and contains 30 questions based on a Liker scale from very high to very low of 5 degrees. To investigate the distribution characteristics of the target population have benefited from both descriptive (average, Percent, the standard deviation and tables and charts) and inferential statistics (One-sample t-test and Friedman). To verify the normal distribution of variables, Smirnov test is used.
    Keywords: Information technology, Tourism industry, Kish Island, Electronic tourism
  • S.Jafari *, S.Ehsan Far, Sh.Maleki Majd Pages 35-53
    Since tourism carries much weight with gaining local, national and regional residents economic, socio-cultural and environmental benefits, it can be considered as one of the most appropriate options to develop the country. However, what we should not forget to take into account is the people's support for industry development. Accordingly, in order for tourism to have a proper radix and for people to participate in plan's impelementation, residents ought to be engaged in the industry development and in the decision making process. In this paper, considering the role of place image and perceived tourism impacts, we used Descriptive-Correlational method to peruse the resident's support for tourism development in local residents of Badreh city. A case study of the whole local residents of Badreh city was chosen as the study's focused population. Using cluster sampling, a total of 225 individuals were chosen (90 men, 135 women) as the study's sample. All three sections of the questionnaire including place image, perceived tourism impacts in its three aspects and support for tourism development were filled bv them. Cronbach's alpha for questionnaire's reliability and Internal Consistency for its validity were applied to calculate them. At the final stage, using sequential simultaneous regression analyses along with proposed steps of Baron and Kenny (1986) the proposed model was analyzed.
    According to the findings; Resident's place image had a direct effect on their support for tourism development. Resident's place image along with the intermediary role of perceived economic impacts had an indirect effect on resident's support for tourism development. Resident's place image along with the intermediary role of perceived socio-cultural impacts had an indirect effect on their support for tourism development. However, the resident's place image along with the intermediary role of perceived environmental impacts did not have an indirect effect on their support for tourism development.
    Resident's place image could directly and indirectly along with the intermediary role of economic and socio-cultural impacts affect their support for tourism development.
    Keywords: Resident's support for tourism development, resident's place image, perceived impacts, tourism
  • Keramat, Ndash, Allah Ziari, Keyvan Jamali *, Farshid Sadeghi Pages 55-71
    Tourism as a growing industry in the service sector in the changing social and economic conditions of countries. one of the forms of tourism, urban tourism. Urban tourism is one of the highest paid in the current era, yet soon the most efficient types of tourism. The concentration of capital, population and resources in cities as a strong economic attraction in most developed countries will be pursued. So that the income of urban tourism than most other sectors more.Urban tourism as an important factor for sustainable development of cities considered because of the emphasis on internal resources and capabilities cities, the development of the city provides. In this case, many developed countries have resorted to this kind of policy. On the other hand population pressure on cities, causing environmental problems, social and cultural rights has been developed that has created many challenges for governments.urban tourism development by improving quantitative and qualitative aspects of executive management activities with a maximum output of one of the most important cities in the era now. In this regard, the present study attempts to examine the concept of urban tourism and its role and importance in the development of their cities to provide a sustainable pattern of development in the cities the cities benefiting from the operating beam, and relies on your ability to achieve sustainable development. The aim of the present study, development and application of descriptive - analytical is that after describing the role and importance of urban tourism by studying documents and library, with the potential and challenges of the present and the future and ways to reach the goals outlined in Lahijan city and it has been discussed by the experts. In order to address the issue of Meta- SWOT model is used. The results show a high variation component recreation and tourism centers in the city, has the highest strategic fit as well as elements of economic recovery country has the highest influence on targets in the field of sustainable tourism development are Lahijan city. The results also show that the city of Bandar Anzali as the biggest Competitor regional city rival.
    Keywords: Sustainable Tourism Development, Urban Tourism, Meta SWOT, Lahijan City
  • S.Masoumzadeh, M.Shirafkan * Pages 73-89
    Tourism industry as one of the world`s highest earning industries can play an important role in economic growth. Tourism, including services that have a significant impact on economic and social activities. In this way, despite to be mentioned of the currency regime as one of the factors affecting tourism, a little researchs be done on the effect of exchange rate regimes on tourism flows. In this study, been paid the impact of exchange rate regimes on tourism flows motivated by recent developments on exchange rate regimes classification. In this study, gravity models and panel data techniques used to estimate the number of tourists arrival from all over the world to the Islamic selected countries; Bahrain, Iran, Irak, Egypt, Turkey, Saudi Arabia, United Emirates of Arabia, Kuwait, Qatar, Lebanon, Jordan, Syria, Oman and Yemen during 1993-2013. The results show that fixed exchange rate regime has demonstrated significant and positive impact on tourism and exchange rate stability is very important to attract international tourists. Although, trade, gross domestic production, distance, common language, colonial and population has positive effect and the real effective exchange rate, nominal exchange rate and trade agreement has negative effect on tourism flows. All coefficients the exception of colonial and having commercial agreements variables are statistically significant.
    Keywords: Exchange Rate Regimes, Tourism Flows, Islamic selected Countries, gravity models
  • H.Fakher *, A.Hosseini Pages 91-106
    From among the actions conducted in the developed and developing countries in order to achieve sustainable development and reduce economic, social and bio-environmental pressure is, for example, implementation of the plans for development of tourism in the local, national and international scales. Tourism is counted as one of the cleanest industries of the current age which has attracted attention of governments and countries of the world. For our and many countries that still have not gotten enough experience in the development of the tourism industry, this sector is new activity. In order to be new charactor of this industry, there is examples of adverse effects, lack of proper planning and the negative consequences, which should be identified and fixed. Tourism analysts have long embraced resident perception surveys as the per-eminent means of measuring social impacts from tourism. This approach has received renewed impetus in recent years, largely due to the rising importance of participatory approaches that seek to include the voices of residents as an integral component of sustainable tourism planning. While there is considerable value in understanding tourism development from the point of view of residents, such an approach has serious limitations when employed as a stand-alone method as an objective measure of social impacts. The main objective of this research is to study the factors affecting improvement of situation of tourism industry in the Alborz province. In terms of method and nature of work, the present research is descriptive correlative type and, in terms of objective, is applied type. It’s a cross-sectional research according to the time. In this research, the standardized questionnaire has been used, and SPSS software has been employed. Findings of the research indicate that economic substructures, environmental stability, social-cultural sustainability, mental indexes based on perception and perspective of local society and political-security stability have been effective on the improvement of tourism situation of Alborz province. On the basis of Friedman test, factor of social-cultural stability is placed in the first rank and, following that, environmental stability, decrease of poverty and revenue distribution and political-security stability placed in the next ranks with less distance. Economic substructures and mental indexes based on perception and perspective of local society have been placed with higher distance in the fifth and sixth rank respectively.
    Keywords: Social-Cultural Stability, Environmental Stability, Economic Infrastructures, Tourism Industry, Alborz province
  • Behnam Moghani *, Mojtaba Soleimani Dameneh, Yasser Sabahi Goraghani Pages 107-121
    Man to spend their leisure and to meet the spiritual needs and the individual needs and environmental conditions that provide safety and comfort for them. The security is very important. Today, security is the most important and the most fundamental principle of the strategy is the development of tourism in the world. Among tourists, stability, development and security relationship is defined as any of insecurity and violence in different levels of the industry is irreparable losses. This study aimed to assess the level of domestic tourists safe feel and comfortable for seaside town of Ganaveh. The research method is descriptive-analytic survey. The population of the study area includes 95 domestic tourists in the summer Ganaveh traveled to the city for a week in the city, were staying. During this period a total of 228 questionnaires were collected, which the researchers were able to.The reliability of the data used is measured by Cronbach test to 0.745. To analyze the data, Pearson and Spearman correlation test, one-sample t and stepwise regression were used. The results show that there is a Direct and significant relationship between the education of tourists and their safety so that Whatever the education level increases as well as increased security, But their income level had no Direct and significant relationship with their safety , In other words they's Afford could not them guarantees they's security in the Ganaveh region tourism. T test results show that tourists's satisfaction of the facilities and services the study area (the error level 05/0) have lower status than desirable. In other words, tourists are not satisfied of the Ganaveh's services and facilities. Finally, The results of stepwise regression showed that catering facilities with beta edual to /231 , the greatest impact on Ganaveh's tourism and satisfaction. Index resort facilities with beta coefficient /191 minimal impact on security and safety of tourists, the city has Ganaveh, minimal impact on safety of tourists is laid in study area. Hence, the planning of all measures to ensure the comfort and safety of regional tourism and previous programs are in need of revision. In this context Ganaveh seaside town officials and managers must take the necessary Actions to improve the tourism and contribute to regional development are considered.
    Keywords: Evaluation, sense of security, comfort, domestic tourists, the Ganaveh coastal town