فهرست مطالب

پژوهشهای معرفت شناختی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1396)

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم شیر علی نیا *، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر صفحات 7-33
    هویت تحولی، پیوستگی درونی، وابستگی بیرونی و محدودیت های روشی، چهار عامل اصلی نسبیت معرفت هستند. از نظر علامه طباطبایی، نسبیت معرفت با حقیقت علم و معرفت (واقع نمایی) سازگار نیست و سخن نسبی گرایان در تحلیل نهایی به سخن سوفسطائیان و انکار علم کشیده می شود. ازآنجاکه علامه بر فلسفه به مثابه ابزار گفتگوی عقلی میان همه انسان ها تاکید داشته و نقش برجسته ای برای حس در فرآیند شناخت قائل هستند، نظریه معرفت ایشان بیشتر در معرض پرسش از نسبیت قرار دارد. در این نوشته، رویکرد علامه طباطبایی درمواجهه با مسئله نسبیت معرفت، مبتنی بر اصول انکار ناپذیر بررسی می شود. اصول انکار ناپذیر، اصولی هستند که انکار آنها مستلزم اثبات شان است. اصل واقعیت و اصل علم، به عنوان اصول انکار ناپذیر، مبادی عبور از سفسطه و نسبیت معرفت هستند و اصل تجرد علم و بازگشت علم حصولی به حضوری، جهان علم را با واقعیت پیوند می زند و به لحاظ روش شناختی، جهان را در جهان می شناسانند. این چهار اصل، ارکان مواجهه علامه طباطبایی با مسئله نسبیت معرفت هستند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، نسبیت معرفت، واقعیت، اصول انکار ناپذیر
  • محمود آهسته *، عین الله خادمی صفحات 35-60
    مسئله علم حصولی یکی از مسائل مهم و مورد توجه در فلسفه اسلامی به شمار می رود. فلاسفه و متکلمین در مورد علم و ماهیت آن نظرات متفاوتی ارائه نموده اند. ازجمله دیدگاه های بدیع در مسئله علم، دیدگاه علامه دوانی است. علامه دوانی برخلاف جمهور حکما علم حصولی را از مقوله کیف نمی داند و معتقد است عقیده کسانی که علم را کیف نفسانی شمرده اند، مستلزم تشبیه و تسامح در تعبیر است.این دیدگاه مورد انتقاد متاخرین بزرگی چون ملاصدرای شیرازی واقع شده است. نگارندگان با بررسی و تتبع در آثار مختلف محقق دوانی و پیگیری اندیشه او در آثار ملاصدرا، به تبیین دیدگاه علامه دوانی و لوازم معرفت شناختی آن پرداخته اند. مهم ترین لوازم عبارتند از: انکار دیدگاه اضافه، تحقق و ایجاب معدومات، مغالطه کاربرد عرفی به جای کاربرد حقیقی، رد دیدگاه اشباح محاکی، ارتباط مدرک با محکی و مقوله بودن علم، ارجاع علم حصولی به حضوری.
    کلیدواژگان: دوانی، ملاصدرا، علم حصولی، صورت، معلوم، ذهن و عین
  • جواد پارسایی *، حسین غفاری صفحات 61-86
    اولین مرتبه علم حصولی که برای انسان حاصل می شود، علم حسی است. علم حسی زمینه پیدایش علم خیالی، وهمی و عقلی است؛ ازاین رو بحث از کیفیت پیدایش علم حسی دارای اهمیت است. از آنجا که علم حسی از طریق حواس ظاهری برای انسان حاصل می شود، این سوال مطرح می شود که در فرآیند پیدایش ادراکات حسی، بدن و ابزار و آلات بدنی چه نقشی را ایفا می کند؟ آیا بدن دارای نقش اصیل و بالذات است یا اینکه نقش بدن و امور بدنی ابزاری و بالعرض است؟ ابن سینا و ملاصدرا در مباحث علم النفس و علم و ادراک دارای مبانی خاصی هستند که سبب تفاوت دیدگاه آنها در این مسئله شده است. در این نوشتار ابتدا به برخی از مبانی ابن سینا و ملاصدرا در این مسئله پرداخته شده است و در ادامه دیدگاه این دو فیلسوف در مورد نقش بدن در پیدایش علم حسی مورد تبیین و بررسی قرار گرفته است و این نتیجه به دست آمده که از نظر ابن سینا ادراکات حسی، مادی و منطبع در مغز است؛ ازاین رو بدن و امور بدنی نقش اساسی و اصیلی در پیدایش ادراکات حسی دارد، اما از نظر ملاصدرا علم و ادراک حسی مجرد از ماده است و بدن و امور بدنی نقش ابزار و علت معده را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: علم حسی، نقش بدن، ادراکات حسی، مادی، مجرد، ابن سینا، ملاصدرا
  • مهدی سلیمانی خورموجی *، علی فتح طاهری، سید مسعود سیف صفحات 87-115
    تبعات انتشار مقاله گتیه، آن چنان گسترده و عمیق بود که برخی از معرفت شناسان را برآن داشت تا برای رهایی از این مخمصه، اساس مدعای گتیه را زیر سوال ببرند. ما از میان ایرادهای وارد شده بر وی، سه مورد عمده را انتخاب کرده و شرح داده ایم که عبارتند از: 1 تردید در شمول مثال های نقض گتیه؛ 2 تردید در اهمیت تاریخی و معرفت شناسانه مدعای وی؛ 3 تردید در اعتبار استنتاج های درون مثال های نقض گتیه. در نقد ایراد (1) نشان داده ایم که چگونه می توان ایده نهفته در پس مثال های نقض گتیه را به همه انواع معرفت تعمیم داد و شمول مدعای وی را ثابت کرد. ایراد (2) را در دو بخش مورد بررسی قرار داده ایم؛. ابتدا از رهگذر واکاوی موضع افلاطون و ارسطو در باب معرفت، منشا و خصوصیات آن نشان داده ایم که چرا مدعای گتیه دارای منشایی افلاطونی- ارسطویی است و درنتیجه یک تلقی کلاسیک به شمار می آید؛ سپس نشان داده ایم که چرا تردید در اهمیت معرفت شناختی مدعای گتیه پر بی راه نیست و چگونه این امر سبب چرخش توجه معرفت شناسان از واکاوی تعریف معرفت به واکاوی توجیه معرفتی شده است. در نقد ایراد (3) نیز دو شیوه برای خدشه در اعتبار استنتاج های گتیه را مورد ارزیابی قرار داده و نشان داده ایم که چرا خود این شیوه ها مخدوشند.
    کلیدواژگان: تعریف سه جزئی معرفت، توجیه معرفت شناختی، مثال های نقض گتیه
  • عزیزالله سالاری * صفحات 117-149
    نظریه پاولف و مکتب رفتار، به عنوان یکی از روش های آموزش به ویژه در روان شناسی یادگیری و نیز یکی از شیوه ها و راه های پرورشی، مورد توجه و قابل تامل است و می توان از رهاورد آن برای بخش هایی از تعلیم و تربیت، بهره های ارزشمندی گرفت. اگر این مشرب درمعرض نقادی ما قرار می گیرد، ازآن روست که افکار و افعال آدمی را تماما در قالب محرک ها، بازتاب ها، محیط و نیز فرآیند فیزیولوژیک انسان تحلیل و تعقیب می کنند. آنجاست که هم این روند و هم مبانی آن که همان فلسفه پوزیتیویسم و ماتریالیسم و نیز آموزه های داروینی و دکارتی است، مورد نقد و چالش قرار می گیرد. ما با این نظریه، به منظور یک تکنیک علمی سر ناسازگاری نداریم،محل نزاع ما دیدگاه های فلسفی،شناخت شناسی و روان شناختی و انسان است که صاحب نظران آنان، چنین نظریه ای را از دل آن استخراج کرده اند. همچنین با آن جهان بینی و معرفتی است که به دلایل ناصواب، به حذف روان شناسی و معنویت و نظام ارزش ها و باورهای قدسی آدمیان پای می فشارند و به آن رنگ و بوی حیوانی می دهند. فقر اصالت و استقلال در اندیشه و معرفت انسان، فقر خودشناسی، تفکر و هنر، مغایرت با حقایق عقلی، جبرگرایی محیطی و فیزیولوژیک، انکار پدیده های روانی و نیز ناباوری به کیان اخلاق و ارزش ها، نقدهایی است جدی بر مکتب شرطی.
    کلیدواژگان: محرک شرطی، بازتاب شرطی، پاولف، رفتار، واتسون، فیزیولوژی، روان شناسی
  • علی یعقوبی *، مریم ضمیری بلسبنه صفحات 151-175
    همه معرفت های بشری به تدریج روند تطورات تاریخی را سپری کرده و به مرحله کنونی رسیده اند. این مقاله با استفاده از روش اسنادی، به واکاوی نسبت بین جادو و علم می پردازد. یکی از حوزه های معرفتی، معرفت علمی است. بر مبنای پارادایم پوزیتیویستی، تفکر جادویی چون بدیل های ناپخته و گمراه کننده تفکر علمی تلقی شده است. پوزیتیویست ها در روش شناسی بر مشاهده و تجربه تاکید زیادی می کردند و امور غیرتجربی را محمل و بی معنی می دانستند. این خوانش رادیکالی توسط پوزیتیوست های جدید اصلاح و تعدیل یافت. برخی فیلسوفان و مردم شناسان با رویکرد مردم شناسانه از جادو اعاده حیثیت کردند. آن ها تاکید می کنند برهان قاطعی برای برتری علم بر انواع دیگر معرفت وجود ندارد. هر معرفتی دارای بازی های زبانی گوناگون و مجموعه ای از واژگان است که درک آن برای بیرون از آن حوزه مشکل است. برمبنای پارادایم مردم شناختی نوین نیز تفکر علمی و تفکر اسطوره ای جادویی درآمیخته اند و در جوامع گذشته و حال وجود داشته و از یکدیگر تغذیه کرده اند.
    کلیدواژگان: جادو، کیمیاگری، تخیل، پزشکی، علم
|
  • Ebrahim Shiralinia *, Reza Akbarian, Mohammad Saeedimehr Pages 7-33
    Developing identity, internal consistency, external dependency and methodological limitations are the four main agent for epistemological relativism. According to Allameh Tabatabaie, relativism is inconsistent with the truth of knowledge. Relativism in the final analysis leads to the Sophism and denial of science. According to Allameh, philosophy is an instrument for the rational discourse among all human beings and human perception begins with the senses, his approach to the epistemology much more will be questioned of relativism. In this article, his approach to the relativity of knowledge will be examined on the basis of irrefutable principles. They are principles that their denial requires their approving. Reality and Knowledge are two irrefutable principles. Based on these principles, we can answer to the sophism and relativism. The immaterial truth of Knowledge; and retuning the acquired knowledge (ilm husuli) to the knowledge by presence (ilm huzuri) connect the knowledge to the reality and come to know the world in the world methodologically. These four principles are pillars of Tabatabaie’s approach to the epistemological relativism.
    Keywords: Tabatabaie, epistemological relativism, reality, irrefutable principles
  • Mahmood Ahesteh *, Einallah Khademi Pages 35-60
    The problem of acquired knowledge is one of the vital and notable issues in the Islamic philosophy. Philosophers and theologians have made a different approach to the knowledge and its nature. Allameh Dawani had a specific doctrine on the knowledge. He in contrast to the others has not regarded the acquired knowledge under the category of quality believing that the philosophers who have considered the knowledge as a psychic quality applied simile and metaphors in philosophical discussion. His doctrine has been criticized by later great philosophers such as Mulla Sadra. In this paper his thought on the basis of Mulla Sadra’s works and its epistemological consequences has been explained. The most important requirements are as following: denial of categorical relation view, existence and necessary of nothings, fallacy of common usage instead of real application, rejection of resemblance idea, denial of regarding knowledge as a category, returning acquired knowledge to the knowledge by presence.
    Keywords: Dawani, Mulla Sadra, acquired knowledge, form, the known, subject, object
  • Javad Parsaee *, Hossein Ghafari Pages 61-86
    The first level in acquired knowledge which is achieved by human beings, is sensory knowledge. By sensual knowledge, the imaginary and rational knowledge are made. Hence, discussion on the quality of sensual perception is important. Since the sensory knowledge is provided by external senses, the question arises about the process of emergence of perceptions, what role does the body and its faculties play? Do the body and its faculties have played a role in itself or by accident? Ibn Sina and Mulla Sadra's discussion on psychology and knowledge and perception has certain principles which lead to the different views on this issue. first of all, in this paper Mulla Sadra and Avicenna’s elements on the question have been explained and then their approach to the body role in appearance of sensual knowledge has been taken into consideration. As a result, according to Avicenna’s sensual perception is material and done by the brain, therefore, the body and its faculties have the main role in emergence of the perception, but according to Mulla Sadra, sensual perception is immaterial entirely, and body and its faculties are regarded as an instrument and preparatory cause.
    Keywords: Sensory perception, role of body, material, immaterial, Avicenna, Mulla Sadra
  • Mahdi Soleimani *, Ali Fath Taheri, Seyyed Masod Sayf Pages 87-115
    The consequences of Getter’s paper were vast and profound that some epistemologists, in order to get rid of this predicament, decided to cast serious doubts on all contents of his paper. We have selected three main samples, among the objections explaining in detail. These objections are as following: (1) bewilderment in the claim that Gettier’s counterexamples embrace all kind of knowledge, (2) perplexity in historical and epistemological importance of his claim, and (3) hesitating in validity of deductions are used in his counterexamples. In rejecting (1), it will be shown that how we can generalize the idea behind his counterexamples to all kinds of knowledge and reveal the inclusiveness of his claim. We have divided objection (2) into two sections. At first, by assessing Plato’s and Aristotle’s standpoints concerning the nature of knowledge, its origin and features, we have revealed that why Gettier’s claim has a Platonic-Aristotelian origin and finally, should be regarded as a classic view. Then, we showed that why doubting on epistemological importance of Gettier’s claim should not be neglected and how it caused turning from assessing tripartite definition of knowledge to assessing epistemic justification. In rejecting objection (3), we have examined two proposed ways to undermine the validity of Gettier’s inferences and showed why both are untenable.
    Keywords: The Tripartite Definition of Knowledge, Epistemic Justification, Gettier's Counterexamples
  • Azizallah Salari * Pages 117-149
    The theory of Pavlov and Behaviorism has been considered as one of the learning and training methods- specifically in educational psychology- and can be used in educational systems. This school is criticized, for it reduced the human behavior and thoughts in its analysis to stimuli, reflections, environment and the physiological process. This is why, this trend and its principles which are taken from positivism, materialism, Darwinism and Descartes’s doctrines have been criticized. We are not against this theory as a specific technique; the disputable point is physiological, epistemological, psychological and anthropological approaches which have been concluded by them, with the worldview and epistemology that insist on eliminating psychology, spirituality, moral values and scared human beliefs as well which lead to the material interpretations. The lack of authenticity and independent thought and knowledge, the lack of self- knowledge, art, the conflict with rational facts, environmental and physiological determinism, denial of psychic phenomena, also disbelief in morality and values are some serious critics on conditional psychology.
    Keywords: conditional stimulus, conditioning reflexes, Pavlov, behavior, Watson, psychology
  • Ali Yaghoobi *, Maryam Zamiri Pages 151-175
    All human knowledge has passed the process of the historical developments and reached the present level. By using the documentary method, this paper analyzes the relation between magic and science. One of the fields of knowledge is the scientific knowledge. Based on the positivist paradigm, magical thinking is false. Positivists, in their methodology, emphasize on observation and experiment, and non-empirical phenomena have regarded as un-scientific and meaningless. This radical reading is modified by the new positivists. Some philosophers and anthropologists have supported magic by anthropological approach. They emphasize that there is not conclusive argument for the superiority of science over other types of knowledge. Any knowledge embraces various language games and a set of vocabulary which its understanding is difficult when taken into consideration from outside. According to the modern anthropological paradigm, the scientific thought and mythical- magical thinking- are mixed with each other. They have existed in the past and present societies and they have fed from each other.
    Keywords: Magic, Alchemy, Imagination, Medicine, Science