فهرست مطالب

پژوهشهای معرفت شناختی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1397)

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا افشون، عزیزالله افشار کرمانی * صفحات 7-24
    از نظر ملاصدرا میان عقل و اخلاق داد وستد موثری وجود دارد و هردو کارکردهای گوناگونی دارند. منشاء رفتارهای آدمی، عقل عملی است که نفس را برمی انگیزد تا قوای عملی خود را برای صدور افعال جزئی به کار گیرد و این کار به واسطه آراء و عقایدی است که در حوزه عقل نظری پدید می آید و بادرک خیر و شر جزئی در حوزه عقل عملی، افعال انتخاب شده و به عنوان فضائل صادر می شوند. متناسب با هر مرتبه ای از ادراک ، افعال خاصی از نفس صادر می شود و صدور آن افعال با ارزش ها و فضائل خاصی ارتباط دارد. همانگونه که نفس دارای ادراکات حسی، خیالی و عقلی است، بر اساس آنها افعالی نیز پدید می آید و ارزش ها و فضائل خاصی هم متناسب با آن افعال در نفس حاصل می شود. ملاصدرا اعتقاد دارد با رشد و احاطه عقل دو وصف عدالت و حریت در نفس پدید می آید و موجب تعالی قوای نفس می شود و با مدیریت خواهش ها و تمایلات جسمانی، نفس به مقام آزادی از تمام اسارتها می رسد و این حکمت و حریت، سرچشمه صدور فضائل انسانی است. در پژوهش حاضر رابطه عقل نظری و عملی با فضائل اخلاقی بررسی وتحلیل شده ونشان داده می شود که میان درجات تجرد ادراکات و تعالی ارزشهای اخلاقی رابطه متقابلی وجود دارد.
    کلیدواژگان: عقل، عدالت، سعادت، فضیلت
  • محمدرضا مرادی، علیرضا جلالی، قربان علمی *، محمدحسین مهدوی نژاد صفحات 25-58
    ابن حزم اندلسی دو رویکرد به مساله معرفت شناسی دارد. رویکرد اول مبتنی بر منطق ارسطویی است و رویکرد دوم بر مبانی فکری ظاهریه استوار است. تاکید او در رویکرد اخیر، بر طریق چهارم از راه های تحصیل معرفت است. بر اساس آن آدمی با تصدیق پیامبر (ص) و ایمانی که خداوند در دل او می آفریند، به کسب معارفی خاص نائل می گردد. او، بر طبق روش معناشناسی اش، راه چهارم را از عبارات وحیانی و باورهای مبتنی بر آن گرفته است. با مراجعه به اندیشه های ظاهریه حزمیه مشخص می شود که آنچه از طریق ایمان به پیامبر بدست می آید، مجموعه ای کامل، متناهی، مشخص و تضمین کننده سعادت آدمی است و قابل حصول از طرق دیگر نیست. باوجود این، او وحی را نخستین منبع همه معارف به حساب نمی آورد. از نظر او باور مرتبه ای بالاتر از معرفت می باشد و تفاوت تعداد راه های کسب معرفت در دو رویکرد را باید در این نکته جستجو کرد. این دیدگاه او را «ایمان گروی اعتدالی» نام نهاده ایم.
    کلیدواژگان: ابن حزم، نظریه معرفت شناسی باور دینی، ظاهریه حزمیه، دین در اندیشه ابن حزم، ایمان گروی اعتدالی
  • عباس یزدانی *، حسینعلی نصراللهی صفحات 59-89
    معرفت شناسی اصلاح شده به عنوان مکتبی نوپا در فلسفه دین با انتقاد از مبناگروی کلاسیک و مدرن در باب معیار معقولیت باورهای دینی مدعی است باور به وجود خداوند، با صرف نظر از موفقیت یا عدم موفقیت براهینی که برای اثبات وجود خداوند ارائه شده اند؛ همچنان می تواند معقول باشد. ادعا شده است که معرفت شناسان اصلاح شده به میزان قابل توجهی از توماس رید (1796-1710) فیلسوف اسکاتلندی قرن هجدهم متاثر بوده اند. هدف این نوشتار این است که میزان صحت این ادعا را با پرداختن به مبانی معرفت شناسی اصلاح شده در آثار پلنتینگا، ولترستورف و آلستون، و نیز مطالعه مکتوبات رید و مقالات و کتبی که درباره او نوشته شده است از یک سو، و تحلیل و تطبیق میان آنها از سوی دیگر بررسی کند. نتیجه این بررسی این است که هر چند معرفت شناسی اصلاح شده در مبانی معرفت شناسی عام از رید متاثر بوده است، اما به عنوان یک معرفت شناسی دینی نمی توان ادعای اصلی این مدرسه یعنی پایه بودن باور به خداوند را به راحتی به رید منسوب کرد.
    کلیدواژگان: باورهای پایه، توماس رید، پلنتینگا، عقلانیت، معرفت شناسی اصلاح شده
  • علی اصغر جعفری ولنی * صفحات 89-116
    روش شناسی پژوهش فلسفی سبب تقویت انگیزه، افزایش توانایی درک مفاهیم، تفکر خلاق و مهارتهای تحلیل داده ها با هدف تقویت فرآیند تفکراستدلالی برای انجام پژوهش فلسفی می شود. نتیجه بخشی و هدفمندی تحقیق فلسفی، مرهون تحقیق درست (اثربخشی) و درست تحقیق کردن (کارایی) است که باعث بهره وری آن می شود. اثربخشی زمانی تامین می شود کهارزیابی منجر به طرح تحقیق به درستی رعایت شود که دربرگیرنده هدف، ضرورت، مسائل، فرضیه، پیشینه و روش تحقیق است. رعایت ارزیابی مستلزم کارایی نیز منجر به برخورداری از استحکام و روشمندی، ابزار مناسب اصول و فنون تحقیق، سرعت توام با دقت می شود. در این طرح، پژوهش همان فکر، و روش پژوهش هم صورت فکر است؛ ازاینرو علم منطق به عنوان ضامن صحت صوری فکر را می توان متدولوژی پژوهش فلسفی معرفی کرد. لذا کوشش ما براین است که بتوانیم به روش تحقیق جامعی دست یابیم که اصول و فنون امروزی پژوهش را درتناظر با مبانی منطقی مورد توجه قرار داده و آن را به عنوان چارچوب روش تحقیق علوم عقلی عرضه نماید. درواقع «روش شناسی پژوهشهای فلسفی» تجلی چهره جدیدی از هویت ابزاری بودن منطق و جنبه مهارتی آن است؛ یعنی مباحث منطقی مانند تعریف فکر و مراحل آن، اصول مطالب و... درحکم معیاری است که پژوهشگر فلسفی در سامان دادن به پژوهش خود از آن باید استفاده کند.
    کلیدواژگان: روش شناسی پژوهش فلسفی، منطق، رئوس ثمانیه، فکر، مسئله (مطلوب)
  • محمد کاظم رضازاده جودی * صفحات 117-144
    معرفت به واجب تعالی از برترین معرفت های انسانی است. نحوه این معرفت، همواره مورد توجه و بحث بوده است.معرفت حصولی،یکی از دو نوع معرفت است که از طریق مفاهیم ذهنی ،آگاهی به اشیاء حاصل می شود.درحکمت متعالیه معرفت به اشیاء براساس معیارهائی چون رابطه وجودی میان دوشی،معلول بودن مدرک و مرتبه وجودی آن پدید می آید. پرسش اساسی این است که انطباق این معیارها بر معرفت حصولی به واجب تعالی چگونه است؟ ملاصدرا با طرح سطوح مختلف معرفت به واجب، مانند معرفت به ذات ، صفات و افعال، معرفت حصولی به واجب را در برخی از این سطوح به کلی نفی می کند در این مقاله، در بخش نخست ابتدا معیارهای سه گانه حصول معرفت میان دو شیءتبیین و آگاهی به واجب براساس هریک از آنها بررسی می شود و دربخش دوم، دلایل نفی علم حصولی به ذات واجب مانند: وجود خاص ،صرافت ذاتی و نامتناهی بودن حق ، و امکان معرفت حصولی به صفات و افعال الهی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: واجب تعالی، معرفت حصولی، معیارهای معرفت، ذات، صفات، افعال ملاصدرا
  • حبیب الله کاظم خانی *، مسعود امید، جلال پیکانی صفحات 145-169
    تعبیر «فلسفه استعلایی» یکی از مهمترین و پرمحتواترین تعابیری است که کانت در توصیف فلسفه خود به کار برده است. مقاله حاضر، با اتخاذ روشی توصیفی- تحلیلی کوشیده است این تعبیر را، فارغ از شهرت و فراگیری آن، مورد بررسی و تحلیل قرار دهد و بدین طریق مضمون و محتوا و نیز دامنه شمول آن را مشخص نماید. از بررسی و تحلیل تعاریف و توصیفات کانت از «فلسفه استعلایی» و تدقیق در عناصر و مقومات اصلی آن تعاریف و نیز توجه به پیوستگی میان آن عناصر به دست می آید که اولا فلسفه استعلایی متضمن نقد اساسی بر عقل محض در دو وجه نظری و عملی آن است. یعنی فلسفه استعلایی، بر خلاف آنچه در بادی امر به نظر می رسد، هم معطوف به مباحث نظری یا فلسفه نظری کانت مانند معرفت شناسی، مابعدالطبیعه و... است و هم ناظر بر مباحث عملی یا فلسفه عملی کانت از قبیل دین، اخلاق، حقوق و نظایر آن. ثانیا مبنای شمول این فلسفه بر دو حوزه نظری و عملی، وجود زمینه مشترک میان آن دو یعنی وجود عناصر پیشین به ویژه احکام تالیفی پیشین در آنهاست. ثالثا مشتمل بر تشکیل نظامی معمارانه مبتنی بر ایده ای خاص و بر حسب مفاهیم و اصول پیشین است.
    کلیدواژگان: کانت، فلسفه استعلایی، نقد عقل محض، عقل نظری، عقل عملی، احکام تالیفی پیشینی
  • میثم محمدامینی * صفحات 169-195
    استدلال دیویدسن علیه اعتبار تمایز «طرح مفهومی» و «محتوای تجربی»، یا به اصطلاح «جزم سوم تجربه گرایی» بحث های فراوانی را برانگیخته است. دو ایراد کلی به دیدگاه دیویدسن از این قرار است: 1. بر خلاف ادعای دیویدسن، استدلال های او «اصل ایده یک طرح مفهومی» را مردود نمی شمارد، بلکه انتقادهای او صرفا به برداشت خاص کواین از «طرح مفهومی» وارد است. 2. کل استدلال های دیویدسن مبتنی بر آموزه های معناشناختی او است و پذیرش و رد آنها اساسا وابسته به موضعی است که در برابر نظریه معنای او اتخاذ می کنیم. در این مقاله پس از بیان مختصر استدلال دیویدسن و دو ایراد یادشده، انتقاد تازه ای به استدلال دیویدسن مطرح می کنیم به این مضمون که استدلال دیویدسن علیه تجربه گرایی حتی در صورت موفقیت نتیجه ای ضعیف تر از آن چه خود او ادعا می کند به دست می دهد. حتی اگر فرض کنیم استدلال دیویدسن صحیح است، او فقط نشان داده نظریه هایی که تجربه گرایان تا به حال عرضه کرده اند نمی تواند نقش توجیهی تجربه حسی را تبیین کند. از این جا، بر خلاف ادعای دیویدسن، نمی توان نتیجه گرفت که ارائه چنین تبیینی علی الاصول ممکن نیست. به طور خاص به یکی از پاسخ هایی که تجربه گرایان در سال های اخیر ارائه کرده اند اشاره می کنیم، که دست کم از گزند انتقادات ضدمبناگرایانه دیویدسن در امان است.
    کلیدواژگان: طرح مفهومی، محتوای تجربی، جزم سوم تجربه گرایی، نظریه نزدیک معنا، نظریه دور معنا
|
  • Gholam Reza Afshoon, Azizallah Afsharkermani * Pages 7-24
    Mulla Sadra believes there are effective interactions between reason and ethics which have different funnctions. The source of human acts is practical reason which provoks the soul to use its practical facaulties for doing the particular acts. This matter depends on the ideas and beliefs which are apeared in the dimension of pure reason . by understanding the particular goodness and evil in practical reason dimension the acts have been chosen and issued as a virtue. According to the level of perception, the soul originates the specific acts. As the soul has various perceptions including sensual, imaginary and rational, accordingly, the acts and their proper virues will be issued. He holds that by rising the reason, two important attributes that is, justice and freedom will be manifested for the soul which transcends the soul facaulties and by managing the corporeal passions, the soul comes to be free from all chains. The justice and liberty originates all human virtues. At this research, the relationship between pure and practical reason and moral behaviors has been analyzed and shown that there are mutual nexus between the immateriality of the perceptions and ethics.
    Keywords: reason, justice, Happiness, virue
  • Mohammd Reza Moradi, Ali Reza Jalali, Ghorban Elmi *, Mohammad Hosein Mahdawinezhad Pages 25-58
    Ibn Hazam Andalusian has two approaches to the epistemology. The first one is based on Aristotle's logic, and the second based on Zahereieh’s intellectual foundations. He, in the later, has emphasized on the fourth way of acquiring knowledge. Accordingly, one acquires special knowledge through the affirmation of the Prophet and the faith which God creates in the heart. According to his semantic method, he has taken the fourth path from the revelation and beliefs based on it. Referring to Zahereieh's thoughts of Ibn Hazam, it will be clear that what obtained through believing in the Prophet is complete, finite distinctive sets which guarantee human felicity that cannot be obtained by the other ways. Nevertheles, he does not consider the revelation as the first source of all knowledge. In his view, belief is higher than knowledge, and the difference in the number of ways to acquire knowledge in the two approaches should be sought at this point. This view is called “moderate faith".
    Keywords: Ibn Hazm, epistemology, Theory of Religious Belief, Hazmieh's Zahereieh
  • Abbas Yazdani *, Hosein Ali Nasrollahi Pages 59-89
    Reformed epistemology as a new school in philosophy of religion, particularly in religious epistemology which criticizing classic and modern foundationalism on the criterion of rationality of religious beliefs claims that belief in God can be intelligible regardless to be successful or unsuccesful of evidence or arguments for the existence of God. It is claimed that reformed epistemologists have been significantly influenced by eighteen`s century Scottish philosopher Thomas Reid (1710-1796). The purpose of this paper is to assess this claim by considering the foundations of reformed epistemology according to Plantinga, Wolterstorff, Alston and Reid`s writings as well as writings about Reid from one side, and analyzing and comparing them on the other side. The conclusion is that reformed epistemology has been influenced by Reid in it`s foundations of general epistemology, but according to the religious epistemology, one can not attribute easily the main claim of this school, that is, basicality of belief in God, to Reid.
    Keywords: Conceptual Scheme, Empirical Content, Third Dogma of Empiricism, Proximal Theory of Meaning, Distal Theory of Meaning
  • Ali Asghar Jafari Valani * Pages 89-116
    The methodology of philosophical researches causes to strengthen the motivation, enhancing the ability to understanding concepts, creative thinking and skill of analyzing data; this methodology is learned in order to enhance the process of thinking as a base for philosophical researches. The conclusion and purposefulness of philosophical inquiry, proper research and the correctness of researching lead to efficiency of researching. Research effectiveness when is ensured that the evaluation of research plan is properly implemented, a plan which embraces goals, necessities, issues, assumptions, context and the methods of the research. Moreover, efficiency of researching requires firm methodology and proper tools, which are appropriate tools of research principles and techniques; also, speed associated with accuracy is the consequence of research efficiency. In this plan, research is the process of thinking and methodology is the form of thinking. Therefore, science of Logic as the guaranty of thinking form can be called as the method of philosophical research. Therefore, our effort is to be able to achieve a comprehensive research methodology that considers new principles and techniques of research, corresponding to the Logical bases, presenting it as the framework of the methodology of intellectual sciences. In fact, “the methodology of philosophical research” is a new dimention of logic instrumental identity demonstrating that as a skill. Logical discussions, such as “definition of thought”, “thinking levels”, “eight Vertices”, and so on, are in fact the criteria helping philosophical researchers to order their researches.
    Keywords: methodology of philosophical research, logic, eight Vertices, thought, inquiry issue
  • Mohammad Kazem Reza Zadeh Joudi * Pages 117-144
    Knowing God is the hiest level of human knowledges. The mode of this knowledge has always been notable and controversial subject. The acquired knowledge is one of the two kinds of knowledge in which by the mental concepts the knowledge of objects can be achieved. In Transcendental theosophy, Knowledge of thing, has been On the basis of criteria such as the existential relationship between Two objects, Perceived thing should be an effect and depends on its existential degree. Accordingly, the basic question is, How is the acquired knowledge to the necessary Being ? Mulla Sadra, by representing different levels of knowledge of God such as essence, attributes and acts, rejects the acquired knowledge in certain levels. In this article, at the first section, three criteria for obtaining acquired knowledge between two objects has been Explained. in the second part, the reasons for rejecting the acquired knowledge to God’s nature such as :God's specific being, essential simpility & his infinity , And the possibility of acquired knowledge of divine attributes and acts has been taken into consideration.
    Keywords: necessary Being, acquired knowledge, criteria of knowledge, essence, attributes, acts, Mulla Sadra
  • Habiballah Kazemkhani *, Masoud Omid, Jalal Peykani Pages 145-169
    The term “transcendental philosophy” is one of the most important and deep terms which Kant used to describe his philosophy. The present article, by adopting a descriptive-analytical method, has tried to examine and analyze this term, apart from its fame and generality, and in this way, it identifies the content and its scope. when we examine and analyze Kant's definitions and descriptions of transcendental philosophy and we look at its main elements as well as the continuity between those elements, it follows that, firstly, the transcendental philosophy contains essential critic of pure reason in both its theoretical and practical aspects. That is, transcendental philosophy, contrary to what seems at first look, simultaneously refers to pure knowledge or theoretical philosophy such as Epistemology, metaphysics and ... as well as practical knowledge or practical philosophy such as religion, morals, law and so on. secondly, the reason why “transcendental philosophy” involves theoretical and practical realms, lies in a certain common basis between them, that is, a priori elements, especially synthetic a priori judgments. Thirdly, it embraces the formation of an architectonic system based on specific ideas and in accordance with the concepts and a priori principles.
    Keywords: Kant, transcendental philosophy, critic of pure reason, theoretical reason, practical reason, a priori synthetic judgments
  • Meisam Mohammad Amini * Pages 169-195
    Davidson’s arguments against the validity of distinction between “conceptual scheme” and “empirical content”, namely “the third dogma of empiricism”, have caused numerous debates and several objections. Two general criticisms are as follows: 1. Davidson’s arguments, contrary to his claim, do not reject “the very idea of conceptual scheme,” but his critics merely can be applied to Quinces’ specific interpretation of conceptual scheme. 2. All Davidson’s arguments are based on his semantic views, accepting and denying the arguments rely on the standpoint which has been taken about his semantic theory. In this paper, after a brief description of Davidson’s main argument and the mentioned objections, we have presented another critic implying that even if regarded Davidson’s arguments successful, he has only shown that any attempt already made by empiricists has failed to justify the epistemic role of sensual experience. Despite of his claims, it cannot lead to providing such explanation principally is impossible. Particularly, one of the recent responses made by empiricists, at least will be kept safe from his anti-foundationalist objections.
    Keywords: Conceptual Scheme, Empirical Content, Third Dogma of Empiricism, Proximal Theory of Meaning, Distal Theory of Meaning