فهرست مطالب

مجله مخاطرات محیط طبیعی
پیاپی 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی احدزاده، فریبا اسفندیاری صفحات 1-10
    دریاچه شورابیل در محدوده شهر اردبیل و نسبت به شهر ، در بلندی قرار گرفته و به صورت یک حوضه بسته رسوبی در یک ناودیس نامتقارن کم عمق، در کوهپایه های جنوب شهر اردبیل قرار دارد. این دریاچه به عنوان یکی از اکوسیستم های حساس موجود در استان اردبیل با خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، اکولوژیکی و بیولوژیکی خاص و منحصر به فرد به شمار می آید. یکی از عوامل بالقوه زیانبار زیست محیطی، پرتوهای یون ساز می باشند که می تواند ناشی از منابع طبیعی با منشاء کی هانی و مواد پرتوزای طبیعی موجود در پوسته زمین و نیز منابع مصنوعی شامل مواد پرتوزای مصنوعی ، دستگاه های پرتوساز و یا حادثه در رآکتور باشند. عنصر سزیم-137 یکی از مواد رادیو اکتیو مصنوعی است -که در حالت عادی در طبیعت یافت نمی شود- و در اثر حادثه چرنوبیل در محیط پراکنده و کشورهای مشترک المنافع، اروپای شرقی واحتمالا قسمت هایی از استان اردبیل را نیز تحت تاثیر قرار داده است. بنا به اهمیت موضوع با نمونه برداری از آب و خاک اطراف دریاچه شورابیل ، احتمال وجود این ماده بررسی و مقدار آن با استفاده از دستگاه گاما اسپکترومتر با دتکتور نیمه هادی ژرمانیم خالص با رعایت کلیه شرایط واستانداردهای مرتبط IAEA و ASTM در آزمایشگاه جابر ابن حیان سازمان انرژی اتمی ایران ، اندازه گیری گردید که نتایج بدست آمده دلیل بر وجود عنصر سزیم در خاک اطراف دریاچه شورابیل که می تواند ناشی از حادثه چرنوبیل باشد و دلیل عدم وجود این عنصر در آب بوده و مقدار آن در آب دریاچه همواره کمتر از حد تشخیص دستگاه می باشد.
    کلیدواژگان: دریاچه شورابیل، سزیم، 137، آلودگی، حادثه چرنوبیل
  • حسنعلی غیور، امیر حسین حلبیان، بیژن صابری، فرشته حسنعلی پور جزی صفحات 11-27
    یکی از مسائل مهم در عصر حاضر، مسئله ی تغییر اقلیم می باشد که از مهم ترین نشانه های قابل مشاهده ی آن بارش های سنگین است که گاه مخرب و زیان بار بوده و تاثیرات ناخوشایندی بر محیط زندگی انسان وارد می سازند و به نظر می رسد این بارش ها از یک منشا معینی بوجود نمی آیند و هر بخش از ایران دارای الگوی متفاوتی است. لازمه ی شناسایی این الگوها، انجام مطالعات کافی از شرایط همدیدی و دینامیکی این رخدادها می باشد. بدین منظور در این تحقیق با بهره گیری از رویکرد محیطی به گردشی و انجام یک تحلیل خوشه ایبر روی داده های بارشی 61 ایستگاه باران سنجی، سینوپتیک و کلیماتولوژی سازمان هواشناسی استان خراسان جنوبی طی دوره آماری بین سال های 1990 تا 2007، چهار الگوی گردشی در تراز500 هکتوپاسکال شناسایی شد. سپس جهت تحلیل بارش ها در هر الگو، یک روز به عنوان نماینده با ضریب همبستگی 95% معرفی شد. همچنین به بررسی منابع رطوبتی و وضعیت رودباد در زمان رخداد بارش ها پرداخته شد. نتایج تحلیل ها نشان داد که دو الگوی گردشی به نام های فرود دریای خزر- احمر و فرود مدیترانه- جنوب اروپا بیشتر بارش ها را توجیه می کنند و بیش از 60 درصد بارش ها در این دو الگو رخ می دهد.از نظر منبع رطوبتی می توان گفت سه منطقه ی دریای مدیترانه،دریای عرب و خلیج فارس در این بارش ها نقش داشته اند. این یافته ها می تواند نقش مهمی در پیش بینی بارش و جلوگیری از وقوع سیل و خسارات ناشی از آن در منطقه ایفا نماید.
    کلیدواژگان: الگوهای گردشی، ارتفاع ژئوپتانسیل، تحلیل خوشه ای، بارش سنگین، خراسان جنوبی
  • تقی طاوسی، محمود خسروی، اکبر زهرایی صفحات 29-48
    هدف این پژوهش، شبیه سازی پیامدهای تغییر آب و هوا بر پدیده یخبندان در ایستگاه زابل است. برای رسیدن به این منظور، روش مقایسه و انتخاب بهترین مدل برازش داده شده به سری توسط مدل های گردش عمومی جو بکار گرفته شد. نخست داده های ایستگاه همدید زابل در دوره آماری (2008 - 1966) با مقیاس روزانه فراهم شد، سپس داده های مدل گردش عمومی جو در دو دوره جداگانه2004 - 1988 و 2039 - 2010 برای تهیه یک سناریوی تغییر اقلیم برای این ایستگاه استفاده گردید. پس از تهیه سناریوی پایه با انتخاب چهار مدل کاربردی از مدل های گردش عمومی جو شامل HADCM3، BCM2، HADGEM و NCPCM به ارزیابی این مدل ها با دو روش آماری پرداخته شد. یعنی محاسبه بایاس و خطای مطلق هر مدل و نیز مقایسه میانگین و انحراف معیار برای هر یک از مدل های به کار گرفته شده جهت تولید داده های روزانه تا سال 2037 گردید. پس از انتخاب بهترین مدل، داده های مصنوعی برای دوره اقلیمی آینده و نیز ویژگی یخبندان های زابل برای دوره اقلیمی آینده پیش بینی شد. نتایج پژوهش نشان داد که در دوره اقلیمی آینده مولفه های دمایی نسبت به دوره گذشته افزایش خواهد یافت. افزایش بیشینه دما»برای فصول بهار و پاییز بیش از فصول زمستان و تابستان خواهد بود. «کمینه دما» نیز بیشترین میزان افزایش دما در نیمه سرد سال از آگوست تا فوریه مشاهده می گردد. دامنه یخبندان در دوره اقلیمی مشاهده شده که مدت آن 6 ماه است و از نوامبر تا آوریل تداوم دارد ،در دوره اقلیمی آینده این مدت به 5 ماه کاهش پیدا می کند و دامنه آن از نوامبر تا مارس می باشد. نتایج تحلیل انواع یخبندان نشان داد که در هر سه نوع یخبندان، سری ها نا ایستا می باشند. در یخبندان های ضعیف جهت روند آن افزایشی و در یخبندان های متوسط و شدید جهت روند کاهش می باشد. افزایش تعداد یخبندان های ضعیف و کاهش نوع متوسط و شدید برای ایستگاه زابل بیانگر حساسیت یخبندان نسبت به پدیده گرمایش جهانی می باشد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، یخبندان، مدل گردش عمومی جو (GCM)، زابل
  • مجید جانفدا، حجت رضایی پژند صفحات 49-62
    شوری (Ec) و باقی مانده خشک (TDS) از عوامل کیفی آب های شرب، کشاورزی و صنعت محسوب می شوند. ابتدا رابطه بین دبی- شوری و دبی- TDS (توابع سنجه) نمونه های برداشت شده با برازش الگوهای رگرسیونی نمایی، توانی و شبکه عصبی انجام می شود. سپس تحلیل دراز مدت Ec و TDSآب رودخانه (مقیاس روز، ماه و سال) با الگوی انتخابی صورت می گیرد. نمونه های برداشتی اغلب از جریان عادی و سیلاب های کوچک است. سیلاب های بزرگ و کم آبی های شدید رودخانه اثرات مهمی در تحلیل و تبیین نوسانات Ec و TDS دارند. لذا نیاز به تخمین Ec و TDSاین سیلاب ها و کم آبی هاست (برون یابی). الگوهای رایج در برون یابی به دلیل کران دار بودن شوری و باقیمانده خشک خوب عمل نمی کنند. هدف مقاله حاضر به کارگیری الگوی جدید کمانک تطبیقی چند متغیره[1] (MARS) برای حل این مشکل است. حوضه های آبریز خراسان جنوبی نیز برای مطالعه موردی انتخاب شد. MARS یک الگوی رگرسیون تکه ای خطی (یا غیرخطی) کمانکی است که در برون یابی و رعایت کران ها عملکرد بهتری دارد. سه الگوی نمایی، توانی و MARS (با نردبان تبدیل) بر آمار دبی- Ec و دبی- TDS ایستگاه های استان خراسان جنوبی برازش داده شد. دو دیدگاه آماری و فیزیکی این الگوها معیار انتخاب الگوی برتر است که MARSبرتری خود را در این دو حالت نشان داد. نتایج الگوهای برازشی در دو حالت درون یابی و برون یابی با هم مقایسه شد. برون یابی الگوی MARSاعداد معقول و برون یابی سایر الگوها اعدا بسیار بزرگ (حتی بی نهایت) ارائه می کنند. تحلیل ها نشان داد که الگوی MARS با نردبان تبدیل می تواند جایگزین خوبی برای الگو بندی منحنی سنجه Ecو TDS باشد.
    کلیدواژگان: شوری آب، باقی مانده خشک، MARS، نمایی، توانی، خراسان جنوبی
  • غلامرضا براتی، بهلول علیجانی، علی محمد مرادیان صفحات 63-78
    هر ساله رخداد یخبندان های شدید اعم از پاییزه، زمستانه و بهاره ، باعث بروز زیان های فراوان در بخش کشاورزی، دامداری، صنعت و ترابری ایران می شود. در این تحقیق،با تهیه آمار میانگین دمای روزانه ی صفر و زیر صفر از 50 ایستگاه داده سنجی جوی از نوع همدید در سراسر ایران، 75 موج یخبندان طی دهه اخیر یعنی از سال 1994 تا سال 2003 شناسایی شد. بر پایه سنجه های کمی تعریف شده شامل فراوانی موج های یخبندان، تاریخ های آغاز و پایان هر موج، شدت و تداوم زمانی آن ها، 31 موج شاخص برگزیده شد و ویژگی های همدید آن ها بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان داد همه ساله شدیدترین یخبندان ها در سطح سرزمین ایران طی زمستان رخ داده اند بجز سال 1373 که در پاییز بوده است. در میان ماه های سال، ماه بهمن رتبه ی پریخبندان ترین و ماه دی رتبه ی سردترین ماه را کسب کردند. در حالیکه از پیش نیز انتظار می رفت، خسارت باری یخبندان های بهاره بیشتر باشد؛ نتایج نشان داد در عوض فراوانی یخبندان های پاییزه بیشتر بوده است. در این حال بر پایه الگو های همدید تهیه شده، محل بیشینه ناوه های غربی در ایران 10 درجه جغرافیایی پایین تر از محل بیشینه آن ها در نیمکره جنوبی مشاهده شد و شدت یخبندان ها تا 58 درصد با عمق ناوه های غربی رابطه معنی دار داشت. الگوی طراحی شده برای محورهای ناوه طی روزهای اوج، جاگیری عموم محورها را در نیمه ی خاوری ایران با امتداد شمال شرقی – جنوب غربی نشان داد. این جاگیری به تسهیل شارش جریان های بسیار سرد از عرض های بالای جغرافیایی تا جنوبی ترین مناطق ایران انجامید. ناوه های مهاجر عرض های بالاتر یخبندان های شدیدتر و ناوه های مهاجر عرض های پایین تر یخبندان های فراگیرتر در پی داشتند. در این راستا راهکار بنیادین برای کاهش زیان های کشاورزان بویژه باغداران در مناطق پرآسیب، تغییر الگوی کشت به لحاظ مکانی و استفاده از بذرها و گونه های مقاوم و دیربازده به لحاظ زمانی است.
    کلیدواژگان: بررسی همدید، یخبندان های شدید، ناوه های مهاجر، ایران
  • غلامرضا نوری، واحد آقایی صفحات 79-94
    ارزیابی تاثیر ات و توان های محیطی امروزه به عنوان یکی از مباحث پایه ای برنامه ریزی های اقتصادی، اجتماعی و طرح های شهری و روستایی مطرح است. دریاچه ارومیه در 45 درجه و 10 دقیقه تا 45 درجه و 45 دقیقه طول شرقی و 37 تا 38 درجه و 16 دقیقه عرض شمالی قرار دارد. حداکثر مساحت آن در ماه های اردیبهشت و خرداد و حداقل گسترش آن در ماه های مهر و آبان است مساحت کل حوضه آبریز دریاچه ارومیه بالغ بر 51876 کیلومتر مربع و طول دریاچه حدود 140 کیلومتر و عرض آن 20 الی 50 کیلومتر می باشد و محیط آن حدود 500 کیلومتر برآورد شده است در این دریاچه یک جریان داخلی آب در سمت غرب از شمال به جنوب و در سمت شرق از جنوب به شمال وجود دارد که در سواحل شمالی دارای جهت شرقی- غربی و در سواحل جنوبی دارای جهت حرکت غربی - شرقی است. و این امر بر مشکلات مناطق واقع در شرق دریاچه که دارای حداکثر پسروی نیز می باشند؛ می افزاید. این پژوهش با توجه به نوع هدف، از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی می باشد. در ابتدای امر از تصاویر موزاییک شده سال های 1985 و 2010دریاچه ارومیه استفاده گردید. در محیط نرم افزار قسمت های مختلف آن برش زده شد و در محیط نرم افزاری ARC GISبر روی دریاچه ارومیه بر اساس وضعیت بهره وری اراضی و مناطق جمعیتی و... چهار سطح مشخص گردید. سپس با استفاده از لایه های مختلف جمعیت، مناطق مسکونی، ارتفاع، کاربری و... از طریق روی هم گذاری لایه 5 مورد نقشه مناسب تهیه گردید که به تفسیر هر کدام از نقشه پرداخته شد تحقیقات نشان داد که اکثر شهرهایی که در بخش شرقی منطقه مطالعاتی قرار دارند همچون: تبریز، آذرشهر، صوفیان، میاندوآب، مرند و... حداکثر خطرپذیری قرار دارند و شهرهایی هم چون بناب که جهت باد در آن ها غربی می باشند در اوج خطرپذیری قرار دارند چون اکثر مناطق حاشیه دریاچه در ارتفاعات زیر 30 متر از سطح دریا قرار دارند بر میزان خطرپذیری مناطق افزوده می گردد که در صورت جابجایی نمک توسط باد و آبیاری از طرف کشاورزان با شورشدن اراضی آبی و دیم به مساحت حدود 10 میلیون هکتار بر مشکلات در طول زمان نیز افزوده خواهد شد و در نهایت منجر به مهاجرت صدها هزار نفر از ساکنین منطقه ما خواهد شد.
    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، رتبه بندی، ارزیابی، GIS، دریاچه ارومیه
|
  • Hadi Alinia, Aliasghar Moridi, Nasir Naderi Mighan Pages 1-10
    Shoorabil Lake, which locates in the middle of Ardabil city, is higher than the city itself. It is an enclosed sedimentary basin in southern mountain foots of Ardabil. This lake as one of the sensitive ecosystems of Ardabil is of unique and special physical, chemical, ecological, and biological properties . One of the elements which is potentially destructive to environment is ion generating radiances. This is the result of natural recourses with cosmic origin, natural radioactive substances in earth’s crust, and artificial resources like artificial radioactive substances and radioactive systems in the reactor.The Cs – 137 Ashrams Chernobyl scattered in the environment and the CIS, Eastern Europe and possibly parts of the province of Ardabil is also affected .For determining activity degree of elements Cs-137, Iran’s atomic energy agency laboratory (Jaber-Ebn-Hayyan laboratory), and measured by HPGe Gamma spectrometer with germanium detector in water-samples reached nearly to its acceptable level. No density of cesium 137 – which is among artificial radioactive substances – was observed, and in all samples, it is lower than the level identified by Gamma spectrometer system of Jaber Ebn Hayyan laboratory in Iran’s atomic energy agency. Therefore, it can be said that there is no evidence of Chernobyl or any other unnatural phenomenon in the waters around Shoorabil Lake. The amount of Cesium 137, which is unnatural radioactive substance and its presence can be due to Chernobyl.
    Keywords: Shoorabil Lake, Cs, 137, Pollutions, Chernobyl.Ardabil
  • Hasan Ali Gayoor, Amir Hossain Halabian, Bijan Saberi, Fereshteh Hossain Ali Poorjazi Pages 11-27
    For exact recognition of heavy precipitation of a region there is a need to sufficient studies about dynamic and synoptic conditions of that occurrence. In this study we used environmental-to-circulation method and approach and data from 61 stations of meteorology organizations and 9 hydrometric stations of South Khorasan province. In relation to the circulation patterns of the upper atmosphere by using base component analysis and cluster analysis between 1990-2007, 4 circulation patterns were identified. In analysis of these precipitations one representative day was introduced for every circulation pattern. The results of data analysis showed that the circulation patterns N0.2 and 4 justify the most of precipitations and more than 60% of these precipitations occur in these two patterns. In the point of view of the origin of humidity source we can say that 3 regions have had roles in these precipitations: Mediterranean Sea, the Arabian Sea, and the Persian Gulf. These findings can play an important role in forecasting the precipitation and preventing from flooding in the region.
    Keywords: circulation patterns, Geopotential Height, Cluster Analysis, Heavy Rain, Southern Khorasan
  • Tagi Tavousi, Mahmood Khosravi, Akbar Zahraei Pages 29-48
    The aim of this study was to simulate the impact of climate change on frost phenomena in the Zabol station. For this purpose, the method of comparing and selecting the best model fitted to the series of general circulation models were used. At First the daily data of Zabol synoptic station in period (1966-2008) was prepared. Then the general circulation model data in two separate periods (1988- 2004 and 2010- 2039) to develop a climate change scenario were used.
    After the providing the basic scenario ,four circulation models including HADCM3, BCM2, HADGEM NCPCM were selected and these models evaluated by statistical methods.
    The bias , mean absolute error , means and standard deviations of each model was calculated and finally generate daily data until 2037. By selecting the best model, artificial data for future climate of Zabol station was generated.
    The results showed that the component of future climatic temperature will increase compared to the previous period. Increase the maximum temperature for spring and autumn more than winter and summer. Maximum increase in low temperature is observed from August to February. Frost range in the observed climate period are about six months and continued from November to April.In the future climate period this time reduce to five months from November to March.
    The results showed that all three types of frost are Non-static .The trend of weak frost will increase in the future and trend of moderate and severe frosts will decreases . Increasing the number of weak frosts and increasing of moderate and severe frosts in future indicates the sensitivity of frost in Zabol station to global warming.
    Keywords: Simulation, frost, general circulation model (GCM), Zabol
  • Majid Janfeda, Hojat Rezai Pazhand Pages 49-62
    Salinity (Ec) and Total Dissolve Solid (TDS) are considered as quality factor s of drinking water, agriculture and industry. First relation between Debite-Ec and Debite-TDS (rating function) of taken samples doing with the fitted regression models, exponential, power and the neural network. The long-term analysis of Ec and TDS of water river (day, month and annual scales) did with the selected model. Almost analytical samples taken from normal flow and small flood. River floods and low floods have important effects in analyzing and explaining the volatility Ec and TDS. Therefore it is need to estimate Ec and TDS of these flood and low flood (extrapolation). Through Ec and TDS are bounded, so current models can not be well in Extrapolation. Propose of this paper is implementation a new model multivariate adaptive regression spline (MARS) to solve this problem. Also South Khorasan province basins were selected for case study. MARS is a piecewise linear regression model (or nonlinear) that better perform in extrapolation and observe in bound. Three models exponential, power, and MARS (with transform) were fitted on the statistics of Debit-Ec and Debit-TDS stations in South Khorasan province. Two views of the physical and statistical model are superior selection criteria that MARS show superiority in these models. The results of models fitting were compared with two modes of interpolation and extrapolation. The MARS model extrapolation represented the reasonable values, while extrapolation of other models represented very big values (infinite). Analysis showed that the MARS model with transform can be suitable replacement for rating curve modeling of Ec and TDS
    Keywords: water salinity, MARS Regression, Exponential, Power, khorasan jonobi basins
  • Golamreza Barati, Bohlool Alijani, Alimohammad Moradian Pages 63-78
    Sever frosts during autumn, winter and spring seasons cause damages in the agriculture, industry and transport parts of Iran every year. These frosts are including radiation and frontal types. The location of Iran in mid-latitudes and the spreading of westerlies over much of Iran especially during cold half-year provide the happening and strengthening of frontal frosts. The cA air-masses from north (Arctic basin), cP and mP ones respectively from northeast (Siberian basin) and (Europe and Black Sea basin) causes frosts in Iran. Our study area within 25° - 40° north latitude and 44° - 63° east longitude is at the risk of cold air attacks during cold half-year. Thus we selected 50 air stations from throughout Iran in the southwest of Asia. In first step, we determined 75 frost waves based on mean daily temperatures including the zero and under zero degrees Celsius during recent decade from 1994 to 2003 years. In second step, we could determine 31 cold air waves based on the daily distribution of low temperatures and so their beginning, peak and end (based on date), their severity (based on air temperature) and duration (based on day). We measured the depth of every trough during the peak day of every cold air waves for statistical analysis including plot and regression. Results showed the severe frosts have happened during winter except the frost wave of 1994 that happened during autumn. We found February as the most frosty month (based on the frequency of frosty days) and January as the coldest one. While it was accepted that spring frosts cause more damages, instead it our results showed that autumn ones has more frequency. It was determined that the location of western troughs at most in Iran is 10 degrees lower than middle location in southern hemisphere and frosts severity had significant relationship with troughs depth (58 %). Synoptic patterns showed that all axes were located over Eastern Iran and they are oriented northeastern-southwestern during peak days. This orientation facilitates very cold air flows from high latitudes toward southern areas. Migrant troughs from higher latitudes caused sever frosts and migrant troughs from low latitudes cause widespread ones. The irregular occurrence of continued and low temperatures over vast areas as frost waves is an expected characteristic for Iran climate. We were losing resources and products in North, Central and sometimes South of Iran because of these cold air waves. Although the safety of the frosts over Southern Iran is better than other parts but the water and soil resources of southern areas for agriculture are so limited. It means, we have many fertile plains and permanent rivers over Western and Northern Iran and so frost risk can not take up agriculture activities. It looks; reducing damage to growers in these damage-prone areas require changes in cropping patterns, usage of resistant and late seed and varieties as basic strategies.
    Keywords: Synoptic review, sever frosts, migrant troughs, Iran
  • Golamreza Noori, Vahed Aghaei Pages 79-94
    Evaluating the effects and environmental capacities is one of the most fundamental issues for economical and social planning, urban and rural projects these days. Lake Urmia is situated between 45°10′ and 45°45′ east longitude and lies between 37° to 38°16′north latitude. Its maximum area is in the months of May and June and minimum spread occurs in September and October. The total area of the Lake Urmia's drainage basin is over than 51,876 square kilometers; its length, width and environment are estimated respectively almost 140, 20 to 50 and 500 square kilometers. At the West side of this lake there is an internal flow that rills from north to south, on its east part it rills from south to north, while in the northern coast it has east-west direction ,in the southern coast it has west-east direction and it would increase the problems of the east coast that also has maximum rollback. The research according to the type of the purpose is an applied manner and point of view `pictures of the years 1985 and 2010 were utilized. In software's environment different sections were cut and in ARC GIS software environment on the Lake Urmia four levels were determined considering the state of land's staff productivity and population area. Then by using different layers of population, residential areas, height ,usage etc… and by laying layers on each other ,five appropriate maps were provided that each map was analyzed , and on the basis of it most of the cities that located in the east part of study area such as Tabriz, Azar shahr , Sufian , Miandoab , Marand etc… are most exposed to ones to danger and therefore the cities like Bonab where wind blows from the west they are at the highest risk because the most peripheral parts of the lake are 30 meters lower than sea level and it causes this area to be more risky. Transferring salt by wind and irrigation of the lands by farmers cause the salination of 10 million hectares of the water and dryland farms and being at the risk of more problems and therefore immigration of hundred thousand s of our compatriots during the time. So this problem added to the other environmental problems that should be taken seriously. There are two ways to decrease the danger; first, it is suggested to abandon water withdrawals from the illegal digging wells immediately and abusers should be met by justice, Secondly the share of Lake's water should be increased, otherwise according to diffusion of Mediterranean winds to west of our country not only it can cause damage to the peripheral provinces but also it can destroy Tehran.
    Keywords: Environmental effects, ranking, assessment, GIS, Urmia Lake